De geschiedenis van…mascara

Na het succes van ‘De geschiedenis van nagellak’ nu ook de geschiedenis van mascara. Vergeleken met nagellak is mascara nog piepjong! Het is pas zo’n honderd jaar geleden ontstaan. Gek eigenlijk als je bedenkt dat producten als kohlpotlood en nagellak eeuwen- en eeuwenoud zijn. Hoe dan ook, mascara is bij velen favoriet en echt niet meer weg te denken uit onze beauty stash. Lees verder om er achter te komen wie dit magische zwarte goedje ooit heeft bedacht.

Ik heb verschillende verhalen gevonden over de eerste uitvinder van mascara. De meeste verhalen claimen dat de chemicus T.L. Williams de man was die de eerste mascara heeft gemaakt. Dat was in 1913. De beste man had zo’n medelijden met zijn zusje Mabel die gedumpt was door haar verloofde, dat hij besloot iets te maken waardoor ze een verleidelijke oogopslag zou krijgen. Hij mixte houtskool met vaseline en voila de eerste mascara was een feit. Mabel smeerde het op haar wimpers met een borsteltje, wapperde eens flink met haar wimpers en haar verloofde kwam met hangende pootjes terug. Mascara bleek een succes! De slimme meneer Williams maakte er een business van en verkocht mascara’s per post. De naam van zijn bedrijf? Maybelline. Een kruising tussen de naam van zijn zusje Mabel en vaseline.

Het andere verhaal dat ik ben tegengekomen is dat Eugene Rimmel de uitvinder is van de eerste mascara. Dit was in de 19e eeuw dus ergens tussen 1800 en 1900 en dus eerder dan T.L. Williams. Ik heb er verder niet veel over kunnen vinden, maar het blijft wel grappig dat het woord ‘rimmel’ in veel talen mascara betekend zoals Portugees (rímel), Turks (rimel), Italiaans en Frans (rimmel).

Mascara was dus eigenlijk niets meer en niets minder dan zwarte kleurstof (voornamelijk houtskool) gemengd met vaseline en wassoorten (Carnauba was, een plantaardige wassoort). Het werd verkocht in doosjes als een ‘cake’ waar de vrouwen dan een bevochtigd kwastje overheen haalden en het vervolgens aanbrachten op hun wimpers.

Dat moet makkelijker kunnen, bedacht Helena Rubinstein. In 1957 introduceerde ze de mascara in een vorm zoals wij die nu nog steeds kennen, gewoon in een tube met een borsteltje erin. Door deze vernieuwde vorm nam de populairiteit van mascara alsmaar toe. Of Helena Rubinstein nu echt de eerste uitvinder is van de mascara in de vernieuwde vorm durf ik alleen niet met zekerheid te zeggen. Ik kwam ook veel verhalen tegen dat Max Factor de eerste zou zijn.

Helena Rubinstein
Max Factor
Ik vind het echt grappig om te lezen dat Helena Rubinstein en Max Factor ooit echte personen zijn geweest. Ik ken deze namen niet anders dan een merk. Als ik deze namen horen dan denk ik meteen aan make-up maar niet aan de personen erachter.

Ongelofelijk dat zo’n 50 jaar geleden, wat op zich niet eens zo heel erg lang geleden is, pas de mascara op de markt kwam zoals wij die nu kennen. Voor die tijd zat iedereen (dus ook jullie oma’s) te pielen met een ‘cake’ mascara en een nat borsteltje. En zo’n 100 jaar geleden had nog nooit iemand gehoord van mascara! Dan liep iedereen rond met kale oogjes. Gosh, I totally love mascara! Met een likje van dit spul zijn je ogen meteen sprekender, groter, mooier en lijk je een stuk frisser en fruitiger.

Until next time,

Serena Verbon

Volg:

3 Reacties

 1. 27 september 2012 / donderdag, 27 september 2012

  Ben ff doorgeklikt via je nieuwe post.
  Maar vroeger gebruikte praktisch alleen de rijkere vrouwen mascara.
  Onder de minder rijke dames ging het gerucht dat je er blind van zou worden.

  Dat vertelde mijn oma ook aan mij toen ze eenmaal door had dat ik het gebruikte.
  “Daar word je blind van, weet je dat?”.

  Toen mijn oma het later wel kon veroorloven ergens eind jaren 50 begin 60 kocht ze dat nog steeds niet.
  Wel poeder, blush (rouge) en lipstick.

  Ik heb trouwens mijn oma’s make-up tasje van vroeger nog.
  Uiteraard had ze het zelf ook jaren niet meer gebruikt en ik uiteraard ook niet.
  Ik heb het wel stiekem geswatched.
  Zou het zo kunnen verkopen aan het museum hahaha.

  Zit ook een van de eerste producten in van Yves Rocher.
  Als je benieuwd bent wat er in zit wil ik er wel foto’s van maken en swatches.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *