Couscous

Door Nena – Ik weet niet hoe dat bij jullie zit? Maar met dit warme weer heb ik vaak weinig zin in warm eten. Vaak kiezen we dan voor een salada of iets luchtigs. Één van onze favoriete gerechten is Couscous. Sinds ik dit een keer bij een vriendin heb gegeten (Thanks Lin!) is het niet meer weg te denken in ons maandelijkse menu. En soms eten we het heel vaak, haha! Ik heb het over Couscous. Ik wist namelijk niet dat het zo makkelijk was om dit te maken. En dat niet alleen! Het is ook nog eens heel erg snel en je kunt er alle ingrediënten voor gebruiken die jij lekker vindt! Houd je van vlees? Maak hem dan met gerookte kip. Wil je liever vis, dan is ansjovis er lekker door. En ben je vegetarisch en eet je ook liever geen vis, dan is het ook super lekker zonder.

Wat heb je nodig voor het maken van Couscous:

  • snijplank + mes
  • vergiet
  • grote kom + opscheplepel
  • waterkoker

Ingrediënten voor 4 personen

Photo Booth Library

ingredienten 2

  • 350 gram couscous
  • scheut azijn
  • scheut olijfolie
  • kokend water (max een halve liter)
  • 1 paprika
  • 1 tomaten
  • zongedroogde tomaten
  • een halve komkommer
  • een avocado
  • 1 rode ui
  • 75 gram rozijnen
  • een paar takjes munt
  • olijven
  • geitenkaas en/of feta
  • kappertjes
  • gerookte kip
  • peper
  • zout

Zit er iets tussen waar je niet van houdt? Laat het dan weg of vervang het. Zo is koriander bijvoorbeeld ook lekker in plaats van munt. Of je vult het lekker aan met bijvoorbeeld gebakken courgette. Zoals je kunt zien houden wij van rijkelijk gevuld!

Bereidingswijze:

waterkoker

1. Zet de waterkoker aan en kook tenminste een halve liter water. Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en kook altijd meer.

couscous2. Zet de grote kom (waar je uiteindelijk alle couscous in maakt) op een keuken weegschaal en weeg 350 gram couscous af. Of je doet het een beetje op gevoel. Ik koop vaak een zak waar 700 gram couscous inzit en doe hier dan twee keer mee.

couscous en kokend water

3. Giet vervolgens het kokende water op de couscous. Zorg er hierbij voor dat de couscous volledig onder water komt te staan (ongeveer 1 cm boven de couscous). Doordat de couscous het vocht absorbeert gaat het uitzetten en wordt het volume groter.

couscous3

Op deze foto wordt het water al geabsorbeerd.

collage couscous

couscous roeren4. Giet er ook gelijk een scheut olijfolie bij, zodat het niet gaat plakken. En een scheut azijn. Roer het geheel goed door elkaar en het laat afkoelen.

rozijnen wellen5. Met het overige water wel ik ondertussen de rozijnen. Als je dit niet doet zijn ze vrij hard. Bovendien worden ze ook een stuk schoner. Spoel het vuile water (nadat het is afgekoeld, bijvoorbeeld als je klaar bent met de couscous) weg en spoel de gewelde rozijnen nog een paar keer af met schoon koud water.

Mijn vriend houdt niet van rozijnen door de couscous en ik juist wel. Daarom serveer ik deze er los bij. Dat is natuurlijk ook een oplossing voor andere ingrediënten. Ik houd bijvoorbeeld weer niet van ansjovis, die serveren we ook vaak los.

tomaat, paprika en komkommer6. Snijd nu alle ingrediënten. Ik vind het lekker om het wat fijner te snijden, dan wanneer ik een normale salade maak. Snijd de tomaat, de paprika en de komkommer in blokjes. De komkommer snijd ik eerst doormidden. Vervolgens snijd ik de helften nog een keer doormidden (zoals op de foto) en die laat ik op elkaar liggen. Ik snijd de komkommer aan de bovenkan in reepjes en vervolgens snijd ik die reepjes in blokjes.

tomaat, paprika en komkommer toevoegen7. Voeg nu deze ingrediënten vast toe aan de couscous.

ui en tomaatjes

8. De rode ui snijd ik altijd heel fijn, omdat deze een vrij sterke smaak heeft. Wij houden ervan, dus ik voeg een hele rode ui toe. Je kunt ook kiezen voor een halve natuurijk.

Ik voeg altijd trostomaten en zongedroogde tomaten toe aan mijn couscous. Maar ik heb vaak ook nog wat cherrytomaatjes in de koelkast staan, dus die doe ik er dan ook door. Ik snijd ze altijd in vieren.

avocado

9. Bij avocado moet je altijd even goed opletten dat je een rijpe pakt. Hij is dan als het goed is een beetje zacht. Te zacht is ook niet lekker (wanneer je je duim er helemaal in kunt drukken en de afdruk niet meer weggaat bijvoorbeeld), dan is hij vaak al aan het rotten. Ik snijd hem met een mes doormidden en maak de met een draaiende beweging de twee helften van elkaar los. De pit verwijder ik met een mes. Ik duw de punt van mijn mes in de pit en draai een beetje totdat hij loskomt. Vervolgens schep ik de avocado met een eetlepel uit zijn schil en breng de avocado over op een snijplank. Daar snijd ik hem in blokjes. Tenslotte besprenkel ik hem met citroen (voor de frisse smaak en tegen het verkleuren). En soms kruid ik hem nog met een beetje peper en zout.

olijven en kappertjes

10. Ook de olijven en kappertjes snijd ik fijn. Ik leg alles op een snijplank en hak ze fijn. Dat werkt het best! Ook dit voeg ik toe aan de couscous, die inmiddels al lekker gevuld raakt.

geitenkaas en feta

11. De geitenkaas en de feta brokkel ik over de couscous. Dat is makkelijker dan snijden en gaat lekker snel. Misschien is geitenkaas èn feta wat veel, maar feta blijft echt een goede structuur houden en (zachte) geitenkaas mengt zich met de rest van het gerecht. Wij vinden de combinatie juist erg lekker!

gerookte kip

12. Als je er van houdt dan is gerookte kip ook erg lekker door de couscous. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit er niet altijd door eet, maar mijn vriend vindt het weer erg lekker. Soms voegen we hem direct al toe en wanneer ik er geen zin in heb, dan serveer ik hem apart!

zongedroogde tomaat

munt

couscous4

13. Tenslotte voeg je nog de zongedroogde tomaat en de munt toe.  Ik knip dit altijd direct boven de kom met couscous. Nu hoeft het alleen nog maar gemengd te worden en je bent klaar!

couscous5

eetsmakelijk

De couscous zonder de rozijnen.

met rozijnen

En als je het lekker vindt, met rozijnen. Het is ook lekker om er nog een stokbrood met tapenade of kruidenboter bij te serveren.

Eetsmakelijk!

Wisten jullie dat het zo makkelijk was om Couscous te maken? En wat doen jullie er allemaal door? Laat maar komen die recepten!

Liefs Nena

Volg je me al op Twitter? @nenaburger
En op Instagram? @nenaburger

 

Volg:

110 Reacties

  1. Lindsey
    1 juli 2013 / maandag, 1 juli 2013

    Ziet er écht lekker uit, misschien moet ik het ook maar eens proberen! Een vriendin van mij vind dit heerlijk, haha.

  2. 25 juni 2013 / dinsdag, 25 juni 2013

    İk maak couscous altijd klaar op de traditionele manier 🙂 Hou wel van vernieuwing en nieuwe dingen hoor. Maar soms blijf ik toch bij het ‘bekende’. Heerlijk!

  3. Syl
    25 juni 2013 / dinsdag, 25 juni 2013

    Ik heb hem vandaag gemaakt met quinoa, hij is heerlijk!
    Mijn tafelgenoten bleven opscheppen en ‘hmmm’geluiden maken hahah

  4. Ellen
    22 juni 2013 / zaterdag, 22 juni 2013

    Ik wel de couscous vaak in water met een bouillonblokje. Geeft de couscous zelf ook veel smaak.

  5. Kim Rensen
    22 juni 2013 / zaterdag, 22 juni 2013

    Dit ziet er echt heel lekker uit!! Denk dat ik deze ook een keer ga proberen;)

  6. Samantha
    22 juni 2013 / zaterdag, 22 juni 2013

    tapenade is zoooo lekker aaah!

  7. Loulou
    22 juni 2013 / zaterdag, 22 juni 2013

    Ik denk dat veel mensen niet dol zijn op couscous met rozijnen maar ik vind het heerlijk! Ik maak couscous met gegrilde courgette, paprika, eventueel ui, gehakt, rucola en parmezaanse kaas. Erg lekker!

  8. Jenny
    22 juni 2013 / zaterdag, 22 juni 2013

    Het ziet er lekker uit. Ik ga ook proberen te maken.

  9. Kim
    21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

    Ziet er lekker uit! Ik gebruik ook vaak bulgur. Erg lekker.

  10. liza
    21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

    Heeerlijk! Ik ga vanavond uiteten, msar morgen ga ik dit zeker te weten maken! Krijg er spontaan honger vann !! Alleen dan zonder rozijnen, ben ik allergisch voor ! Super leuk/lekker artikel!

  11. Céline
    21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

    Oh nice, heb deze week net hetzelfde gemaakt 🙂

  12. 21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

    Persoonlijk vind ik couscous niet zo lekker, maar dit ziet er wel lekker uit!

  13. 21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

    Oh, ziet er onwijs lekker uit! Ik heb het nooit op deze manier gegeten. Altijd gewoon traditioneel. Ik denk dat couscoussalade een betere titel zou zijn geweest.

    • Nena
      Auteur
      21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

      Ja ik denk het ook. Ik wist ook niet zo goed hoe ik het moest noemen, vandaar in eerste instantie gewoon couscous 😉

  14. Wendy
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Heerlijk!!! ik ben ook helemaal dol op couscous 🙂

  15. Tamara
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Dit ziet er echt heel lekker uit! Ga ik binnenkort zeker een keer proberen. 🙂

  16. Judith
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Gauw proberen! Kun je dit ook invriezen?

    • Nena
      Auteur
      21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

      Ik denk dat het daar niet lekkerder door wordt. Je kan het een keer proberen, maar ingrediënten zoals avocado lijken me niet meer lekker daarna.

  17. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Mmmmm heb hier nog een pak couscous liggen. Nu heb ik ineens een idee wat ik ermee moet doen.

  18. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er super lekker uit! Ik zet hem bij mijn favorieten 🙂

  19. hannah
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er heeerlijk uit! Zelf maak ik dit ook altijd maar dan met feta blokjes 🙂 Is super handig haha en dan nog gourget 😛
    xxxx

  20. Britt
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik maak mijn couscoussalade meestal met gebakken kip, gedroogde perzikken of mango, bosui en lekker veel komijn! Ik eet er altijd veel te veel van! Simpel en goddelijk!

  21. Bo
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Heb het zelf ook eens geprobeerd zo uit het ”pakje” en moet zeggen dat ik het op zijn marokkaans (couscous stomen) zo veel lekkerder is! Mijn ma maakt het elke Vrijdag, met groente en lams of kip, en als topper (mijn mening) pompoen…. jesus wat lekker oef!

  22. Shannon
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Haha leuk, ik eet dit wekelijks met mijn vriend. Ook echt niet te missen! Eigenlijk ook wel vaak deze ingredienten, of gewoon wat ik nog in huis heb.

    Tip: de rode ui mee laten ‘garen’ wanneer je kokend water over de couscous doet. En daarbij geraspte citroenschil en sap toevoegen. Heerlijk!

    • Nena
      Auteur
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Thanks dat ga ik een keer proberen!

  23. simone
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    heerlijk!

  24. larissa
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Lijkt me heerlijk!
    Goed uitgelegd ook, ga ik zeker is maken voor mijn ouders.
    Ben benieuwd wat hun ervan vinden 🙂

  25. Hoi-Yi
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    oeh ziet er heerlijk uit! Dacht altijd dat het erg moeilijk was om te maken, niet dus!
    Ga ik zeker proberen, Thanks Nena!

  26. Annika
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er erg lekker uit! Wij eten wel vaker couscous, maar dan met broccoli en verse kaas. Die smaakt heel fris 🙂

  27. Malika
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er lekker uit! Maar je moet de couscous eens klaarmaken zoals het echt hoort, en dat is de couscous een paar uur lekker laten stomen! Echt véél lekkerder!

  28. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Heerlijk! Ik ben echt supergrote fan van couscous!
    Dank je voor het recept!

  29. Seva
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Nog nooit Cousous gegeten haha..

    Maar zelf eet ik met warme dagen wel gewoon warm.. Ik ben namelijk dol op warm eten, vooral met dit weer eet ik smiddags ook warm zo lekker onderdemiddag op je werk haha

  30. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Hmmm, dit ziet er echt superlekker uit! In de zomer heb ik ook minder zin in warm eten, dus dit is dan ideaal. (natuurlijk niet voor elke dag, maar zo eens in de tijd!)

  31. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Mmmm couscous… Een van de heerlijkste gerechten voor tijdens de zomermaanden! Zelf heb ik het nog niet gemaakt, maar meestal nemen we couscous met feta, komkommer, tomaat, gerookte kip, rozijnen en munt. Superlekker!

  32. Renate
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    je moet filmpjes maken, veel leuker om te zien!

  33. houda
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Je hebt ook Marokkaanse couse couse Dan is de couse couse zelf niet wit maar met heerlijke ju geel geworden en met kip erin en meestal doen ze dan stukjes pompoen in (sommige)

  34. Nina
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Marokkaanse couscous is zo heeeeeeerlijk! Kun je mij wel voor wakker maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *