Cosmetic brands think we're stupid, apparently

Begrijp me niet verkeerd, I love make-up, maar soms denk ik toch echt dat cosmeticamerken denken dat wij een beetje achterlijk zijn. Die marketingtrucs gaan soms net een beetje te ver. In het verleden besprak ik al deze Rimmel mascara, de Clinique mascara, de kleurveranderende lipstick van Barry M en natuurlijk de Aziatische beautydrankjes, maar nu wil ik het graag hebben over 'slimme foundation die zich aanpast aan de kleur van jouw huid'.

Ik ben met de jaren een stuk kritischer geworden en waar ik vroeger meteen in die mooie praatjes trapte trek ik nu langzaam een wenkbrauw op. Wow, foundation kan denken? Het 'voelt' onze huidskleur en past zich vervolgens aan? Amazing!

De verpakkingen staan vol loze beloftes:

Adapts to all skin tones! Smart pigment capsules! Colour-adapting tinted cream!

Wanneer we verder gaan kijken zijn er meer 'color-adapting' producten op de markt en stuk voor stuk hebben ze er een prachtig verkooppraatje bij:

“Max Factor Colour Adapt Foundation adapts to your individual skin tones to provide a flawless finish that is perfect for you. Your skin isn’t the same colour all over so why use a foundation that is?”

“L'Oréal Nude Magique – With its innovative technology, the neutral-coloured fluid texture uses intelligent colour-changing pigments that transform on contact with the skin to help adapt to your exact skintone.”

“Essence Make-up to Match – Colour adapting foundation provides natural light coverage and flawless, radiant finish. Microencapsulated pigments release by blending and instantly adjust to match the skin tone.”

Laten we eens testen hoe deze producten zich kunnen aanpassen aan onze huidskleur! Wat meteen opvalt is dat het een vrij lichte basis is met daarin kleine bolletjes. In die bolletjes zitten kleurpigmenten die vrijkomen tijdens wrijven. Als je goed kijkt kun je de bolletjes hieronder zien zitten als een soort grijze stipjes.

Ja, inderdaad! Tijdens het wrijven veranderd de kleur steeds meer in een kleur die beter bij mijn huidskleur past! Amazing, niet? Alleen wel gek dat de ene kleur zich beter schijnt aan te passen dan de andere kleur. Misschien is dat product dan gewoon niet zo slim als de ander? 😉

Niets is minder waar! De kleur hangt natuurlijk gewoon af van de hoeveelheid bolletjes en de kleur die in de bolletjes zit. Hoe meer je wrijft, hoe meer bolletjes er kapot gaan en hoe meer pigment er vrijkomt. Tijdens het wrijven (aanbrengen) lijkt het dus wel alsof de kleur zich langzaam aanpast aan jouw huidskleur, maar dit is pure marketingpraat.

Waarom zouden deze producten anders hetzelfde werken op papier, in plaats van op de huid? Hieronder wrijf ik dezelfde producten uit op een wit vel papier:

Men doet je geloven dat deze producten meer kleur afgeven op de lichtere delen van je gezicht en minder op de donkere delen, waardoor je een hele egale teint krijgt. Of dat het voor alle huidtypen geschikt is, omdat het op de een of andere manier 'aanvoelt' welke huidskleur je hebt. Dikke onzin dus. Het is gewoon al van te voren bepaald welke uiteindelijke kleur dit product krijgt, maar door de lichte dekking is het vaak wel voor meerdere huidskleuren geschikt. Het klinkt natuurlijk megacool, color-adapting, maar helaas is dit (nu nog) niet mogelijk op cosmeticagebied.

En zo zie je maar weer hoe cosmeticamerken ons elke keer weer in de luren proberen te leggen. Wat overigens niet meteen betekent dat deze producten niet goed zijn hoor! Er zijn veel mensen tevreden over de foundation van Essence en over de BB cream van L'Oréal (de BB cream van The Body Shop komt later dit jaar uit), maar je moet dit gewoon zien als een foundation of BB cream met een lichte dekking en niet als een product dat zich heel intelligent aanpast aan jouw persoonlijke huidskleur. Trap er niet in! 😉

Hoe zit het met jou? Ben jij een sucker for marketing tricks of ben jij juist heel kritisch? Geloofde jij dat deze producten zich echt aan je huidskleur aanpasten of wist jij wel beter?

Until next time,
Serena Verbon

http://how-to-get-ex-back.org/


jfdghjhthit45

Volg:

130 Reacties

 1. tina
  1 mei 2013 / woensdag, 1 mei 2013

  Je bent geweldig.
  Dank je

 2. 17 januari 2013 / donderdag, 17 januari 2013

  Interessant artikel, leuk om te lezen haha! Nee ik trapte er nooit in gelukkig, omdat ik ook wel wat beautykennis heb. Elke keer als ik de reclame in de winkel zie met enthousiaste meisjes ervoor denk ik… je moest eens weten 😛

 3. Samantha
  12 december 2012 / woensdag, 12 december 2012

  Ik heb die BB Cream van l’oreal. Ik wrijf m wel goed uit, maar op school zeggen ze vaak dat ik allemaal donkere vlekken heb. maar als ik de BB Cream niet op heb zeggen ze het niet. Misschien komt dat toch door die cream. Hij is ook niet dekkend, want ik heb rode plekjes onder mn neus, en die zie je ook als ik het gebruik… bijna 15 euro is wel duur voor een product dat niet goed werkt…

 4. 23 juli 2012 / maandag, 23 juli 2012

  Wat een leuk artikel! Ik geloofde het niet echt maar dat jij het nu ook even hebt uitgetest is een fijne bevestiging haha.

 5. 22 juli 2012 / zondag, 22 juli 2012

  Kritisch, was gister voor de 16h concealer aan het kijken, omdat ik een andere erbij moest, en ik hoorde dat hij goed was, test ik hem uit werkt het gewoon niet, nu heb ik de catrice allround concealer gekocht, die werkt bij mij wel.

 6. 17 juli 2012 / dinsdag, 17 juli 2012

  Ik ben echt ontzettend kritisch, ik vind bb cream bijvoorbeeld echt helemaal niks. Zo ben ik ook geen fan van die lippenstift met een soort labello iets erin, Voor kleur en verzorging in 1, nutteloos.

 7. Joanne
  16 juli 2012 / maandag, 16 juli 2012

  Wat een leuk artikel! Ik wist al wel dat het bullshit was, want ik ben erg kritisch over beauty producten (lees ook ingredientenlijsten enz) net als jij en daarom vind ik jouw blog ook met stipt de beste. De andere bloggers vallen nog wel eens voor verkooppraatjes en daar stoor ik me aan, haha.

 8. A boy
  14 juli 2012 / zaterdag, 14 juli 2012

  Ga gewoon naar de zonnebank of doe van die doekjes met donkere teint (self-tanning ik weet niet hoe het heet in het nederlands xD) op je gezicht als je gauw een donkere huid wilt.

 9. 14 juli 2012 / zaterdag, 14 juli 2012

  Smart Serena. Ik was van plan de BB cream aan te schaffen. Best grappig om nu te weten hoe het werkt.

  x

 10. merve
  14 juli 2012 / zaterdag, 14 juli 2012

  je hebt helemaal gelijk
  nooit aan gedacht

 11. 13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  Ha, eigenlijk dacht ik altijd al dat het gewoon een foundation/créme was, maar dit bevestigd toch mijn gedachten. Hele goede review Serena!

 12. Xuue
  13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  Ik gebruik die van dr. brandt, UV SPF 30.
  Ik heb andere nog niet geprobeert maar ik vind het geel mooi passen bij mijn huid. Het enige nadeel is dat ik na een tijdje wrijven beetje korel achtig iets krijg op me gezicht? Alsof er vuil word weg geveegd, ik snap er niks van! Na het aanbrengen moet ik dus lichtjes die koreltjes weg vegen, en daarna pas weer verder gaan met mijn make-up. Heb jij hier misshcien een verklaring voor??
  Grr mij.