Bruidsmake-up tips

Vorige week zijn mijn neefje Algernon en zijn lieve vriendinnetje Robina in het huwelijksbootje gestapt en weken daarvoor had Robina gevraagd of ik haar bruidsmake-up en -kapsel wilde verzorgen. Nu ben ik niet zo’n held met het opmaken van anderen (mezelf, ok, maar eyeliner trekken bij een ander, ieeehhh!), maar ik voelde me wel heel vereerd natuurlijk dus zette ik mijn lichte angst aan de kant.

De trouwdag is voor een bruid zo ongeveer de belangrijkste dag van haar leven, dus ik wilde het wel echt goed doen. Ik heb mezelf verdiept in bruidsmake-up, aan zo veel mogelijk mensen tips gevraagd en uiteraard met Robina besproken wat haar wensen waren. Ik moet zeggen dat het eindresultaat er zeker mocht zijn: Robina zag er schitterend uit en ze straalde de hele dag! Het leek me leuk om vandaag mijn ‘Bruidsmake-up Tips’ met jullie te delen. Dit is handig voor de mensen die hun eigen bruidsmake-up verzorgen of net als ik ook gevraagd zijn door een familielid of vriendin.

Proefmake-up

Iets wat ik jullie echt kan aanraden is het aanbrengen van een proefmake-up. Spreek met de bruid af en bespreek wat haar wensen zijn. Sommige bruidjes willen heel naturel opgemaakt worden, maar Robina wilde nepwimpers, een smokey eye en ‘harde’ Roy Donders-krullen bijvoorbeeld. Het is belangrijk om de bruid op te maken zoals zij dat wilt, want het is háár dag en niet die van jou. Een proefmake-up is daarom echt een must, want niet alles wat de bruid in gedachten heeft kan toegepast worden op haarzelf. Tijdens de proefmake-up kom je er samen achter wat wel werkt en wat niet.

roy donders krullenZo kwamen we erachter dat Roy Donders-krullen niet lukten op Robina’s lange, zware bos met haren. Ze heeft heel veel haar, heel lang en ook nog eens heel dik en zonder laagjes, dus alle krullen zakten uit. Hoeveel bussen haarlak ik er ook in leegspoot. Dat was wel even een bummer voor haar (als je eenmaal iets in je hoofd hebt dan wil je daar natuurlijk aan vasthouden), maar ze heeft zich er uiteindelijk bij neergelegd dat zachte, romantische en uitgezakte krullen ook erg mooi staan.

proefkapselGoed, toen de make-up. Ik heb een hele tas vol foundations en oogschaduwpaletten meegebracht en samen zijn we tot de ideale bruidslook gekomen. Maak na de basis een flitsfoto van je bruid om te kijken hoe het er dan uit komt te zien. Als je bruid er bij zowel flitslicht als natuurlijk licht mooi uitziet, ga je door. Ik heb de ooglook licht aangebracht en de intensiteit opgebouwd. Ik liet het tussendoor steeds aan haar zien, zodat ze kon aangeven dat het donkerder kon, net zo lang tot ze tevreden was.

Ik heb stap voor stap make-up aangebracht en als het iets was wat Robina mooi vond of wat een goede match was, dan schreef ik dat op. Op de dag zelf hoef je dan niet zo’n megatas mee te slepen, maar neem je alleen de spullen mee die je tijdens de proefmake-up hebt gebruikt. Vaak kom je er tijdens de proefmake-up ook achter dat je wat dingen nodig hebt die je natúúrlijk niet hebt meegebracht, dus schrijf die ook op je lijstje.

Het is ook erg belangrijk om bij te houden hoe lang je bezig bent en een schatting te doen van de tijd die je nodig hebt. Ik heb op basis van de proefmake-up een ruime schatting gedaan: 45 minuten voor haar kapsel (met de no heat cocoon methode), een uur voor haar make-up en als laatste 15 minuten voor het uithalen van de cocoons en de onderste rechte eindjes krullen met een tang. In totaal dus 2 uur! Het scheelt dat je na de proefmake-up weet wat je nodig hebt en wat je gaat doen, zodat je stukken sneller klaar bent.

Instructies

Geef de bruid opdrachten mee voor de grote dag. Zorg ervoor dat haar wenkbrauwen in shape zijn, een eventuele snor is geharst, dat ze goed is uitgerust en zichzelf lekker heeft gepampered. Niet harsen op de ochtend voor je trouwen natuurlijk (de huid blijft soms nog lang rood) en niet ineens maskertjes uitproberen die je niet kent en voor een huidreactie kunnen zorgen. De haren moeten schoon zijn, maar niet te ‘vers’ gewassen, zeker als je gaat opsteken of krullen gaat maken is het fijn als de haren niet zo glad zijn.

Het allerbelangrijkste, stel de bruid gerust. Ik kan me voorstellen dat Robina helemaal de pan uitstresste met ook nog een zoontje die ze moest aankleden, dus ik heb gewoon gezegd: laat alles maar over aan mij. Ga zitten, doe je ogen dicht, rook een sigaretje, hier heb je een bak thee en ik zorg voor de rest. ALLES KOMT GOED. Ook al was ik een beetje zenuwachtig (ze moest echt binnen 2 uur klaar zijn, want het stadhuis wacht niet), ik liet niets merken en probeerde zo rustig mogelijk te blijven. De bruid stresst al genoeg en als ik mezelf dan ook nog eens druk ga maken is dat niet prettig voor haar.

De basis

bruidsmakeup 6Omdat een bruid vaak van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat (of tot na middernacht zelfs) up and running moet zijn is het belangrijk dat ze helemaal perfect in de make-up zit en dat het gedurende de dag goed blijft zitten en dus niet uitloopt, afgeeft of smelt.

Wanneer je de basis make-up gaat aanbrengen kun je daarom rekening houden met het volgende:

 • primer – met een primer creëer je een mooi, egaal oppervlak omdat ze vaak fijne lijntjes en oneffenheden iets ‘opvullen’. Ook zorgen de meeste primers ervoor dat de foundation langer goed blijft zitten. Ik heb de Make Up For Ever primer gebruikt.
 • concealer – voor de mensen die wat meer dekking nodig hebben kun je gebruik maken van een concealer. Zorg ervoor dat er niet te veel lichtreflecterende deeltjes in zitten omdat dat bij foto’s met flits heel erg kan oplichten. Ook moet de concealer geen velletjes/droogheid accentueren en niet te veel glanzen. Zelf heb ik de creamy concealer van Bobbi Brown gebruikt.
 • foundation – neem de favoriete foundation van de bruid, maar let op dezelfde punten als bij de concealer. Ik heb hier Lancôme teint miracle gebruikt, omdat deze goed dekt, zorgt voor een mooie glow zonder te licht over te komen met een flitsfoto.
 • shapen – als de bruid het wenst kun je lekker gaan shapen om een eventuele onderkin af te zwakken, de neusbrug iets smaller te doen lijken of de wangetjes wat minder bol te laten overkomen. Lees hiervoor mijn ‘Shape’ artikelen even terug.
 • matterend poeder – omdat de bruid al genoeg straalt poeder je alles af met een matterend poeder. Vooral de T-zone. Dit komt mooier over op de foto’s. We willen wel shinen, maar niet glimmen. Ik heb ‘The Porefessional’ gebruikt van Benefit.
 • Make-up setting spray – om ervoor te zorgen dat de make-up muurvast blijft zitten en niet van het gezicht afsmelt, raad ik een make-up finishing of -setting spray aan. Zo zweert mijn zusje Tara bij Urban Decay All Nighter (zelfs na een wilde avond stappen ziet ze er nog flawless uit), dus deze heb ik dan ook gebruikt.

Make-up

robina bruidsmakeupDe make-up had je natuurlijk al geoefend, dus op de bruiloft zelf weet je wat je moet doen. Toch kan het voorkomen dat je in tijdnood komt, dus ik raad je aan om altijd te beginnen met de wenkbrauwen en ogen (blush, bronzer en lipgloss kan onderweg in de auto nog wel).

Hieronder heb ik nog een aantal tips:

 • Gebruik niet te veel blush, maar ook zeker niet te weinig. Op de foto valt blush al snel weg en we willen natuurlijk wel een lieflijke, blozende bruid zien! Probeer blushes met glitters of overmatig veel shimmers te vermijden.
 • Subtiele highlighter – voor een mooie glow kun je highlighter aanbrengen, maar pas er wel een beetje mee op. Als het te veel en te sterk is ziet de bruid er op de foto’s al snel uit als een glimmende discobal. Gebruik dus een zwak gepigmenteerde highlighter en breng deze heel subtiel aan.
 • Shape de wenkbrauwen met iets wat lekker lang blijft zitten, zoals de waterproof en smudgeproof Aqua Brow van Make Up For Ever of een long lasting wenkbrauwpoeder. Werk met zachte kleuren zodat de bruid niet te ‘hard’ overkomt op camera.
 • Waterproof make-up – ja ja, er wordt hoogstwaarschijnlijk een traantje weggepinkt! Probeer daarom met waterproof mascara, eyeliner en oogpotlood te werken.
 • Werk met een long lasting lipstick of een wat dikkere gloss die goed en lang blijft zitten. Er wordt heel wat afgekust, en om de 10 minuten bijwerken zit er niet in.
 • Last but not least, vergeet de eyeshadow primer niet!

Vlak voor de fotoshoot

bruidsmakeup 2Voordat de fotoshoot begint heeft een bruid vaak al heel wat achter de rug. Het stadhuis, een kerk, en ondertussen van alles en iedereen begroet. Het is daarom een slim idee om vlak voor de shoot nog even een snelle touch-up te doen:

 • wenkbrauwen in shape borstelen.
 • lipgloss of lipstick bijwerken.
 • matterend poeder aanbrengen.
 • eventueel iets meer blush aanbrengen.
 • Eventueel een borstel door de haren halen, meer haarspray om het geheel te fixeren, speldjes opnieuw rangschikken.

bruindsmakeup 3Zelf zag ik er echt niet uit, ik moest zo vroeg opstaan en had geen tijd meer om mijn eigen haar en make-up te verzorgen!

bruidsmakeup 4

Vergeet ook de bruidegom niet!

Terwijl je je bekommert om de bruid moet je ook zeker de bruidegom niet vergeten. Ook hij mag best wel even worden voorzien van een laagje matterend poeder om zo glimvrij en extra mooi op de foto te gaan.

140102 robin-aj-8

Fotoshoot

Ik vond het vooral erg leuk om bij de shoot aanwezig te zijn, maar het is ook zeker handig om er iemand bij te hebben! De fotograaf, Leonard Walpot, kon zo zijn ding doen terwijl ik me bezighield met haren rangschikken, plukjes haren wegspelden, nog wat glim wegpoetsen en de jurk goedleggen en mooi uitwaaieren. Als Algernon werd gefotografeerd legde ik een dekentje om Robina’s schouders, want het was ijskoud! Ik was eigenlijk een soort ‘personal assistant’ voor Robina, haha! Ik kan jullie ook aanraden om met de shoot mee te gaan, het bruidspaar kan namelijk echt wel een stel extra handen gebruiken!

Van Robina en Algernon mocht ik vast 3 foto’s met jullie delen van het eindresultaat. Ik vind de foto’s geweldig! De locatie is in de Domtuin in Utrecht, een prachtige, sprookjesachtige locatie. Ik kan me voorstellen dat deze locatie ook schitterend is met een laagje sneeuw buiten, of met een aantal zonnestraaltjes en een lentebriesje. Mocht je nog op zoek zijn naar een fotolocatie voor je eigen bruidsreportage dan kan ik de Domtuin zeker aanbevelen.

140102 robin-aj-10 140102 robin-aj-12 140102 robin-aj-9Wie ik ook kan aanbevelen is Leonard Walpot. Nu ik hem eenmaal aan het werk heb gezien heb ik niets dan lof voor zijn werk. Hij is heel rustig, maar geeft het bruidspaar heel veel complimentjes en ook goede aanwijzingen op een lieve manier. Leonard specialiseert zich in de fotografie van mensen. In veel gevallen zijn dat bruiloften, maar daarnaast maakt hij ook veel portretten.

Het liefste werkt hij met natuurlijk licht en het allerbelangrijkste vind hij om een goede klik te hebben met de mensen die hij fotografeert. Hierdoor wordt hij nog enthousiaster en dat zorgt voor een leuke wisselwerking met vaak spontane foto’s als resultaat. Om die reden fotografeert hij ook graag mensen en hij noemt zijn portretten dan ook co-creaties. Leonard is vooral een uitkomst wanneer je geen idee hebt hoe je mooi op de foto moet staan, want met zijn scherpe kijk op de beste belichting en aanwijzingen kan het niet anders dan dat je een prachtig eindresultaat in handen krijgt.

15% korting op je eigen fotoshoot

Ik heb nog even gemaild met Leonard om hem te bedanken voor de mooie shoot en toen ik hem vertelde over mijn blog kwam hij met een top voorstel: als bruidsparen in 2014 hun bruiloft laten fotograferen door Leonard met ‘beautylab’ als referentie, dan krijgen ze 15% korting op de totale prijs. Dit aanbod is geldig tot en met 1 maart 2014. Mocht je dit jaar dus trouwplannen hebben en nog geen fotograaf hebben gevonden, Leonard is je man! Bezoek zijn website op leonardwalpot.nl voor een impressie en contactgegevens.

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn tips voor bruidsmake-up en ik zou het leuk vinden om te horen als jullie Leonard hebben geboekt! Mocht je zelf nog aanvullende tips hebben deel ze dan gerust in de comments, sharing is caring.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

107 Reacties

 1. Karen
  10 augustus 2016 / woensdag, 10 augustus 2016

  Welke primer is het? Make-up forever heeft er meerdere
  tip maak een foto van de spullen die je gebruikt zo kan een ander dit ook zelf uitproberen

 2. 5 november 2015 / donderdag, 5 november 2015

  Echt super om dit te mogen doen denk ik! Je kunt ook echt zien dat je hier ‘ kijk’ op hebt! Het eindresultaat mag er zeker zijn! gr Shelly

 3. 1 maart 2015 / zondag, 1 maart 2015

  Altijd leuk om deze stukjes te lezen van collega’s in mijn vakgebied! Thanks for sharing! -XO- Joyce

 4. 19 januari 2014 / zondag, 19 januari 2014

  Wat heb je haar prachtig opgemaakt! Mooi stel.

 5. Mar
  13 januari 2014 / maandag, 13 januari 2014

  Waar koop je : finishing of -setting spray ?
  X

  • Serena
   Auteur
   13 januari 2014 / maandag, 13 januari 2014

   Bij Sephora in het buitenland of online.

 6. Catheleine
  12 januari 2014 / zondag, 12 januari 2014

  Wauw, wat een mooie foto’s en een mooie vrouw om te zien!
  Ik vind de make up echt prachtig, alsof het echt door een professioneel visagiste gedaan is!

 7. 11 januari 2014 / zaterdag, 11 januari 2014

  Wauw leuk artikel om te zien! De make-up en haren zijn prachtig.
  Gaaf dat je bij de shoot mocht zijn! <3

 8. Christine
  10 januari 2014 / vrijdag, 10 januari 2014

  Leuk artikel 🙂
  Als ik nog een tip mag toevoegen? Gebruik ipv een primer een ampul (te koop bij bijv. Douglas). Daarmee blijft de make-up echt de hele dag muurvast zitten.

 9. lousaa
  9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

  Knallende look! Zelf zou ik voor wat natuurlijkers gaan. Ook qua geposeerde foto’s. Vind het altijd leuker als mensen wat ontspannener gefotografeerd worden. Minder alsof ze bruidje en bruidegom spelen. Voor mij dus eerder een fotograaf die verslag doet van wat er echt gebeurt dan een losse shoot.

  • Serena
   Auteur
   9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

   Leonard doet beide!

 10. Christine
  9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

  Precies 2 maanden geleden getrouwd en ik heb mijn make-up zelf gedaan..
  En weetje, ik heb er geen spijt van, maar ik had er wel graag wat meer tijd voor willen hebben, ik had er geen 2 uur voor uitgetrokken!
  Ik heb een proefmake-up gehad die zó teleurstellend was, dat mijn moeder en vriendin beiden zeiden: je kunt het zelf veel beter, doe dat nou maar! Ik ben wel blij dat ik naar de kapper ben gegaan ook al had ik mijn kapsel (wat niet heel ingewikkeld was) ook prima zelf kunnen doen, maar dat heeft toch nog een stuk rust op de ochtend gebracht…
  Maar ook als je bij jezelf make-up opdoet: goed voorbereiden en tijd ervoor inplannen dus!!

 11. Kim
  9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

  Ze ziet er echt prachtig uit. Good job!

 12. lady
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Heel mooi!!

 13. 8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Wat een prachtige bruid!
  Stoer hoor dat je dat aandurfde. Het resultaat is erg mooi geworden.

 14. 8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Wat een hoop goede tips! Heel leuk om te lezen. De foto’s zijn echt prachtig!

 15. Inge
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Super leuk om te lezen! Mijn zus gaat ook trouwen dit jaar dus ik ga deze tips zeker gebruiken!

  Bedoel je dat het aanbod geldig is tot maart 2015? Anders hebben we nog maar ander halve maand de tijd. En de mensen die binnen die tijd trouwen zullen wel al een fotograaf hebben.

  • Inge
   8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

   Klinkt een beetje ondankbaar maar dat js het zeker niet bedoeld.
   Het is hoe dan ook een mooi aanbod!

   • 9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

    Hoi Inge,

    Het aanbod is geldig voor het hele jaar, maar met ‘tot 1 maart 2014’ bedoel ik dat je voor die tijd gereageerd moet hebben en even moet laten weten dat je interesse hebt.

    Ik hoop dat het zo duidelijk is, anders moet je het zeker even laten weten 🙂

    Leonard

    • Inge
     9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

     Hoi Leonard!
     Nu je het zegt klinkt het heel logisch.
     Ik ga zelf (helaas hihi) niet trouwen maar ga je zeker aanbevelen aan toekomstige bruiden in mijn omgeving.

     Bedankt voor je reactie!

 16. Dona
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Wauw, wat zag ze er mooi uit 🙂

 17. Annika
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Wat is de make-up mooi geworden! Robina zag er prachtig uit! En haar man en zoontje natuurlijk ook!
  Van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat jullie nog lang gelukkig zijn samen!

 18. Melody
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  wauw echt heel mooi!

 19. Joyce
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Waauw wat mooi! Hele mooie foto’s ook!
  had ik jou maar kunnen inhuren toen ik ging trouwen!

 20. hannah
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Dit heb je echt super mooi en professioneel aangepakt, wauw!

 21. Annalisa
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Supermooie foto’s, en wat een stralend mooie bruid!!

 22. 8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Heel mooi gedaan! Goede tips!

 23. Amira
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Wat een mooie bruid!
  Toen ik haar wensen las, dacht ik: oh jee, als dat maar geen gypsy look wordt! Nou, ze zag er evht prachtig uit! Mooie foto’s ook

 24. hazal
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  welke lipgloss heb je op haar gebruikt?

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

   Honeysuckle van Bobbi Brown (is ook gereviewed, de review vind je terug via de zoekfunctie).

 25. 8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Ooh wat ziet ze er mooi uit! Je hoeft helemaal niet bang te zijn om andere op te maken hoor Serena, je hebt het volgens mij geweldig gedaan 🙂

 26. Jasmijn
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Super artikel! Ik vroeg er al om toen ik de fotos op instagram zag langskomen. Ik trouw zelf in mei en wil mijn eigen makeup doen, dus super tips! Wat een prachtige bruid was Robina, heel erg mooi!

  Welke kleuren heb je op Robinas wangen gebruikt?

  • Serena
   Auteur
   8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

   hi Jasmijn, daar heb ik de shimmer bricks van Bobbi Brown gebruikt, in de kleur bronze.

   • Jasmijn
    9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

    Dankje! Nu weet ik wat ik moet gaan proberen/kopen 🙂

 27. 8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Super dat je hiervoor gevraagd bent, echt leuk! Ook leerzaam lijkt me. De bruid ziet er echt mooi uit!

 28. 8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Wat een mooie, romantische foto’s! Zowel jij als de fotograaf heel goed gedaan 😀

 29. Lieke
  8 januari 2014 / woensdag, 8 januari 2014

  Prachtig gedaan! 🙂
  Vind jouw hele beschrijving met alles er op en er aan super! Heel gedetailleerd! TOP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *