Beautydrankjes: werkt het echt?

Vlak voor mijn vertrek stopte Renee me nog twee flesjes Kinohimitsu J'pan Beauty Drink toe, een beautydrankje met toegevoegd collageen. 'Het is Japans' zei Renee. 'Dat schijnen de beste te zijn, wat dit soort drankjes betreft'. 'Werkt dit nou echt?' vroeg ik Renee. Ze haalde haar schouders op. 'Ik weet het eigenlijk niet!'.

Aha!  Tijd voor wat research 🙂

En research is er veel gedaan! Echter, ik kwam er al snel achter dat er geen onafhankelijke onderzoeken zijn gedaan. Alle research die er is uitgevoerd is in opdracht van de leveranciers van de beautydrankjes zelf. Tja, daar hebben we dan weer niet zo veel aan…

Dus hoe zit dat nu? Gaat collageen dat we opdrinken wel echt richting onze huid? Wordt het opgenomen in onze bloedbaan en wordt het vervolgens getransporteerd naar onze huid waar het doet wat het moet doen? Laat ik eerst eens beginnen met uitleggen wat collageen precies is.

Collageen is een eiwit wat voorkomt in onze diepere huidlagen. Speciale cellen in de lederhuid, fibroblasten, zorgen voor de productie van collageen. Collageen is erg belangrijk voor ons lichaam, het houdt ons lichaam in feite bij elkaar (het Griekse woord 'kolla' betekent lijm, I'm just sayin'). Maar, collageen geproduceerd in de lederhuid draagt specifiek bij aan een gladde, stevige en 'plump & dewy' huid. Het houdt onze huid gezond en in topconditie, wat natuurlijk erg belangrijk is gezien onze huid ons grootste orgaan is. Vandaar dat onze huid voor zo'n 70% uit collageen bestaat.

Collageen is een vrij 'stug' eiwit en collageen synthese is dan ook geen snel proces. Sterker nog, als collageen zich voor de helft zou willen vernieuwen dan doet het er maar liefst 15 jaar over (!). En daarbij, hoe ouder men wordt, des te langzamer het proces zal gaan. Hoe slechter je collageenconditie, des te slapper je huid en des te meer rimpels en verzakkingen je zal krijgen, resulterend in een verouderde huid.

Dus wat doen we dan? We proberen ons precious collageen te beschermen danwel de aanmaak te stimuleren met allerlei cremes en drankjes. Wanneer we de collageen-aanmaak willen stimuleren betekent dit dan we de fibroblasten (die verantwoordelijk zijn voor collageen-aanmaak) moeten stimuleren. Het schijnt dat kleine stukjes collageen (collageen-peptiden) de lichaamseigen productie van collageen stimuleren, dus als deze peptiden op de een of andere manier via de bloedbaan bij de fibroblasten terecht komen, kan het nog best zo zijn dat het werkt!

Misschien werkt het dan toch?

De ingrediënten van Kinohimitsu's J'pan Beauty Drink:

Volgens Kinohimitsu's website:

De aanwezige collageen is vloeibaar en zijn dus geen peptiden. Normaal collageen is moeilijk afbreekbaar, in kleine stukjes (dus, peptiden) is het veel beter opneembaar. Dus wordt het aanwezige collageen in dit drankje wel opgenomen? Ik heb er mijn twijfels bij… De overige werkzame stoffen zijn in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat ik me afvraag of ze überhaupt wat doen.

Aan de ene kant weet ik dat voeding invloed heeft op de conditie van je huid. Het verschilt per persoon, zo krijg ik puistjes van varkensvlees en chocola (ja, echt!). En ik drink nu 2 weken lang elke ochtend heet water met citroensap en ik heb toch echt wel het idee dat mijn huid er een beetje van opknapt! Maar goed, misschien ben ik wel gek hoor, maar ik heb voldoende artikelen gelezen die de invloed van voeding op onze huidconditie hebben onderzocht en bewezen. Helaas zijn er ook veel onderzoeken die het juist hebben verworpen. Ik ben er van overtuigd dat het wél invloed heeft, maar dat dit verschilt per persoon. Maar dat is dus gewoon mijn mening (en ik ben benieuwd naar die van jullie).

Aan de andere kant lijkt het me sterk dat een drankje met toegevoegde collageen (gewonnen uit vissen) bij kan dragen aan een jonger uitziende en strakkere huid. Ik weet dat voeding invloed kan hebben op de huid, maar dan misschien omdat de vitaminen en anti-oxidanten voorkomen dat belangrijke stoffen worden afgebroken. Ik denk niet dat je zomaar iets kunt toevoegen aan een drankje en er vanuit kunt gaan dat het toegevoegde stofje (in dit geval collageen) zijn weg wel vindt en als ware het huideigen collageen aanvult. Dit is gewoon onmogelijk! En niets anders in dit drankje wijst op de stimulatie van fibroblasten. Dus, naar mijn bescheiden menig is dit drankje een onvervalste marketing trick.

Stelling: voeding heeft wel degelijk invloed op de conditie van de huid, maar beautydrankjes met toegevoegde collageen zijn pure onzin!

Wat vinden jullie van deze stelling? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen:


jfdghjhthit45

Volg:

76 Reacties

 1. 29 juni 2013 / zaterdag, 29 juni 2013

  Ik gebruik 100% PURE COLLAGEEN uit biologische (Gelatine) dat is een puur collageen eiwit.

  Groetjes Rita

 2. 13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

  Ik denk wel dat je voeding veel uit zal maken maar speciale beautydrankjes? Dat geloof ik dan weer niet..

 3. ta
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik at vroeger vaak varkensvlees, nu niet meer sinds ik samenwoon. Als ik nu varkensvlees eet dan krijg ik ook last van puistjes, chocolade eet ik sowieso zelden (vet+suiker). Ik ben de laatste tijd ook gezond bezig: bewegen, veel fruit, groenten, minimaal 2 liter water, weinig koffie en alcohol. En ik merk echt een groot verschil, die drankjes komen sowieso in je spijsverteringsstelsel terecht. Mensen houden van makkelijk, een bepaalde leefstijl aannemen is veel moeilijker vol te houden..

 4. Genevieve
  5 juli 2012 / donderdag, 5 juli 2012

  Ik geloof dat voeding en drinken invloed heeft op je huid. Hoe meer water ik drink hoe stralender mijn huid eruit ziet.
  Zelf heeft eten niet echt invloed zo lang ik weet bij mij maar ik geloof wel dat je huid er beter op wordt als je een gezonde patroon aanhoud.

  Mijn huid wordt jammer genoeg verslechterd door invloeden van buiten zoals de zon.
  (Ik heb zonneallergie 🙁 )

 5. 5 juli 2012 / donderdag, 5 juli 2012

  Echt hilarisch dat de beautydrankjes naast de Croma staan 😀
  Zelf merk ik het meeste negatieve effect van alcohol en dierlijk vet. Gelukkig heb ik als vegetariër er weinig last van, maar als ik pakken roomboter wegsmeer, dan merk ik dat echt wel aan mijn huid.

 6. Aysegul
  5 juli 2012 / donderdag, 5 juli 2012

  Dr.Oz vertelde dat dit niet waar is. Je maag verteert en breekt alles af, dus ook de collageen die je drinkt.

 7. Annika
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  ik denk dat je eten wel invloed heeft op je huid. maar zulke drankjes geloof ik toch nooit helemaal… je moet toch gewoon gezond eten?

 8. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant! Ik wist dit nog helemaal niet. Ik heb er ook mijn twijfels over of zo een drankje werkt. Maar ik ga het weer een keertje proberen.
  xx♥