ANGEL | MR WRONG PART 51

Ik heb de hele nacht plafonddienst gehad. Al een paar weken lang. Plafonddienst houdt in dat je vanuit je bed op je rug naar het plafond ligt te staren omdat je geen oog dicht krijgt. Omdat degene die naast je ligt in 1 nacht een compleet tropisch regenwoud omzaagt. Mijn hele slaapritme is naar de klote. Ik begin er zo onderhand wanhopig van te worden. Vaak zit ik overdag te knikkebollen of hallucineren van vermoeidheid.

Mijn hele leven heb ik hier al mee te maken. Eerst mijn vader. Als er Olympisch kampioenschappen snurken zouden zijn, zou hij zonder twijfel alle gouden medailles bij elkaar snurken. Zijn gesnurk ging als een drilboor door het hele huis. Als kleine kinderen sloegen mijn zus en ik soms uit pure frustratie onze koppen tegen de muur aan in een poging onszelf bewusteloos te beuken. Jaren later, toen ik dacht er eindelijk vanaf te zijn, begon het feest weer opnieuw. Nu met mijn vriendjes, allemaal snurkers.

Weet je wat de beste jaren van mijn leven waren op slaapgebied? Mijn single jaren. Toen ik in een groot appartement woonde in Hilversum en een queen size bed had helemaal voor mezelf alleen. Dat altijd lekker fris was en mooi strak opgemaakt. Dat naar Robijn rook in plaats van naar Thais eten. Waar geen popcorn en chipsresten in lagen. Met lekker dikke, verduisterende, zware kwaliteit gordijnen in plaats van geen gordijnen want het is nou eenmaal Scandinavisch om met de zon op te staan of weet ik veel wat voor schijtfilosofie erachter zit. Ja, dat waren nog eens tijden. Wakker worden en niet weten welke dag het is. Niet weten of het zes uur ’s ochtends of zes uur ’s middags is. Die tijd is voorbij. Toen lag ik alleen. Heerlijk diagonaal in een hemelse stilte maar toch ook een beetje saai soms, zo alleen. Ik lig nu naast een fantastische man waar ik heel veel van houd en waar ik ’s nachts een kussen in het gezicht wil drukken.

Alles heb ik geprobeerd. In het begin probeerde ik me er meditatie-stylo voor af te sluiten.

“Angel. Je hoort geen gesnurk. Je hoort geen gesnurk. Er is hier niets dan ruimte en stilte. Rust en kalmte. Sluit je ervoor af. Sluit je af van de wereld. Je hoort alleen de golven van een oceaan. En wind. Meeuwen in de verte. Meeuwen… Mine! Mine! Nemo, die film moet ik weer eens kijken. Die is leuk. Oh, dat gesnurk. Concentreer je op de oceaan. Mediteren kan ik niet. IK. KAN. DIT. NIET. Mijn hersens draaien 24 uur per dag op volle toeren. Ook na een uur plafonddienst. Mijn gedachten schieten van links naar rechts en van boven naar beneden. Mine. Dory.”

somee-cards-macarenaPoging 2. Wacht, ik heb een slaap app op mijn telefoon. Met oceaan geluiden, of regengeluiden met storm en donder op de achtergrond. Twee uur lang lig ik met mijn oortjes in, volume op zijn hardst. Hij snurkt er dwars doorheen.

Poging 3. Wakker maken. Ik niet slapen, hij niet slapen. Eerst nog met een zacht en vriendelijk “Hi, uhm sorry. Maar je ligt te snurken.” Hij wordt net wakker genoeg om keihard te zeggen “SO WHAT? AND WHY ARE YOU WAKING ME?” En dat drijft me dus echt tot waanzin. Daar word ik zo boos om. Hoezo ‘why are you waking me?” Ik lig wakker door jou. Het is jouw schuld dat ik wakker lig. En niet vijf minuten. Uren. Terwijl ik tekeer ga, is hij alweer lang en breed in slaap gevallen en begint hij doodleuk aan zijn volgende snurksessie.

Poging 4. Omrollen. Op zijn zij snurkt hij minder. Hard omrollen. Echt haaks in bed gaan liggen, beide voeten in zijn rug zetten en snoeihard afzetten. “WHY THE FUCK ARE YOU ROLLING ME OUT OF THE BED?! DON’T YOU HAVE ENOUGH SPACE OR WHAT?”

Het lijkt wel of hij mijn probleem niet serieus neemt. Nu kan ik een aantal dingen doen. Ik kan naar de keuken lopen, een groot vleesmes halen, een gat ik zijn strot steken, het mes even heen en weer frotten voor een mooi rond gat, er een pijp in douwen en zeggen “Zo, ga hier maar eens doorheen snurken.” Een andere optie: Ik heb eens gelezen dat mensen soms een probleem met hun neus hebben. De KNO arts breekt de neus dan en dan is het opgelost. Maar hoe breek ik zijn neus? Gewoon met mijn vuist? Of met een hamer? Uit ultieme razernij besluit ik te doen waarvan ik denk dat ik hem het meest heb, ik ga op de bank liggen. Onder een heel dun dekentje. Als hij me dan morgenochtend vindt, vindt hij het vast zo zielig dat hij iets aan dat gesnurk gaat doen.

sheep0037sDus daar lag ik dan vannacht op de bank met een scheve rug onder een laken. Stront- en strontchagrijnig. Een uur lang lag ik te fantaseren over hoe fantastisch het zou zijn om allebei een eigen slaapkamer te hebben. Wat een luxe lijkt me dat. Ja, we leven samen, trouwen, kinderen krijgen, de hele rambam, maar slapen doen we apart. Jij in je geluiddichte slaapkelder, ik in mijn roze fluffy prinsessenkamer. Vroeger was dat heel normaal, apart slapen. Maar door ruimtegebrek moest men in hetzelfde hok gaan pitten. Mijn eigen slaapzaal… Met die heerlijke fantasie, dommel ik zachtjes weg.

Een klein uur later word ik wakker. Ik weet onmiddellijk wat er aan de hand is, ik heb dit vroeger al vaker gehad. Ik lig nog steeds op de bank maar ik ben doodsbang. Ik probeer mijn ogen open te doen maar elke spier, elke zenuw in mijn lichaam is verlamd. Zelfs in mijn oogleden is geen beweging te krijgen. Van rechts voel ik hem aankomen. De kwaadaardige aanwezigheid sluipt via de tuindeuren langzaam de woonkamer in. Het zweeft traag als een zware, dikke, donkere mist laag over grond richting de bank waar ik stijf als een plank op lig. Mijn hart slaat bijna door mijn borstkas en ik voel het koude zweet op mijn voorhoofd en bovenlip vormen. Ik weet dat er geen geluid uit mijn keel komt maar ik probeer het toch. “Hef! Hef!” Niets. Beweeg je vinger. Probeer uit alle macht het topje van je vinger in beweging te krijgen, dan volgt de rest vanzelf. Het enge is dat ik precies weet wat er aan de hand is en dat ik weet hoe ik de verlamming in mijn lichaam moet opheffen. Het duurt alleen zo fakking lang en die kwaadaardige toestand komt ondertussen steeds dichterbij. Mijn vingers doen niets. Tenen. Probeer dan je teen. Grote teen? Nee, teveel gevraagd. Probeer je kleine teentje dan, linkervoet. Focus je daarop. Je moet nu wakker worden, Angel anders is het te laat. Ik probeer weer te schreeuwen, niets. Nu hoor ik ook stemmen uit de slaapkamer komen. Ze klinken hol en hebben een lichte echo, alsof er een filter op ligt en ze praten door het gesnurk van Hef heen. Naast op de houten vloer klinkt er geklop. Alsof er kleine kindjes met hun vuistjes op slaan.

Dit is allemaal niet zo eng als het lijkt. Vroeger, toen ik dit voor het eerst had, dacht ik dat ik bezeten was of iets dergelijks. Gelukkig is het een bekend fenomeen dat bekend staat onder de naam slaapverlamming. Kenmerk van slaapverlamming is dat de spieren in het lichaam vlak voor het in slaap vallen of direct na het wakker worden verlamd zijn. De verlamming kan gepaard gaan met hallucinaties. Verlamming van de spieren treedt normaliter op tijdens de remslaap. Alleen de oogspieren, de longen en het hart zijn dan nog actief. Deze verlamming treedt op ter voorkoming dat bewegingen in dromen echt uitgevoerd worden. Handig trucje van moeder natuur anders zouden we bij elke actieavonturendroom omkomen op het moment dat we ze in het echt willen gaan uitvoeren. Bij slaapverlamming bevindt de persoon zich als het ware tussen droom en waaktoestand in, waardoor deze zich niet kan bewegen en praten. Dit kan zeer beangstigend zijn voor de persoon in kwestie. Ziek hè?

Maar hoe verklaren we die klootzak Satan dan die als een donkere mist de kamer in komt? Nou, slaapverlamming is nauw verbonden met de remslaap, de slaapfase waarin men droomt. Hierdoor treden er tijdens de verlamming soms hallucinaties op. Dit verschijnsel kan bijzonder realistisch overkomen en gaat vaak gepaard met een extreme angst. Het kan gaan om visuele, auditieve, tactiele en gevoelsmatige gewaarwordingen. Voorbeelden van hallucinaties die relatief vaak voorkomen zijn:

 • Het zich volledig niet kunnen bewegen.
 • De gewaarwording van een meestal onzichtbare, vaak kwaadaardige “aanwezigheid” in de kamer
 • Het gevoel niet of nauwelijks te kunnen ademen
 • Een druk/gewicht op de borst
 • Ten gevolge van paniek kan een oncontroleerbaar gevoel van angst optreden.
 • Het horen van voetstappen, stemmen, kloppingen, gezoem, gerinkel, geruis, geschreeuw soms in combinatie met een gevoel van tinteling of vibratie door het lichaam heen.

Het is dus gelukkig allemaal te verklaren maar dat maakt het niet minder eng. De nachtmerrie gaat onverminderd door. De zwarte mist hangt nu naast de bank en kruipt als een dikke slang over mijn lichaam. Ook dit herken ik, het voelt loodzwaar, vooral op mijn borstkas. En dan, net als ik denk dat ik dood ga, krijg ik mijn vingers in beweging. Als een kettingreactie gaan ook mijn pols, elleboog, schouder mee. Ik duw mezelf van de bank en rol met een klap op de grond, zuig een diepe teug adem in, spring op als ik voel dat al mijn spieren weer werken en ren de slaapkamer in. Daar trek ik de dekens van Hef af en worstel mezelf tussen zijn zware armen.

“Wakker worden, jij! WAKKER WORDEN! HEF, WAKE THE FUCK UP!”

“Whaaaat?!”

“Ben je wakker? Ben je goed wakker? Luisteren en NIET IN SLAAP VALLEN! Je snurkt.”

“Darling, we will talk about this in the…”

“NEE. We praten er NU over. Je snurkt en dat doe je al weken, maanden. Ik slaap niet meer en boven op die gebroken nachten word ik nu als klap op de vuurpijl ook nog eens stelselmatig verkracht door een fakking poltergeist. Jij blijft nu wakker om me te beschermen tot morgenochtend HOOR JE ME? Jij doet geen oog dicht. En morgen ga je naar een slaapkliniek of we gaan uit elkaar.”

“Listen darling.. “

“NEEN!” Ik houd mijn wijsvinger in de lucht vlak voor zijn gezicht om mijn woorden kracht bij te zetten. Als hij me aankijkt, ziet hij de tranen uit mijn ogen over mijn wangen rollen.

“Jij blijft wakker, ik ga slapen. Sla je armen om me heen en houd je mond dicht.”

“I am sorry, darling. Go to sleep, we will fix this tomorrow. Come here.”

Hij is vanmorgen niet naar een slaapkliniek gegaan. Maar hij heeft wel een rondje Google gedaan om te kijken wat hij morgen bij de apotheek kan kopen. En dat is voor mij genoeg.

Hulp gevraagd. Heb jij die slaapstoornis ook wel eens gehad? Comment graag want met lotgenoten vind ik het minder psycho eng. Of heb je ook een snurker? Tips graag. Dank.

IG account angelWil je af en toe een glimp van Mr. Wrong zien? Op mijn Instagram account post ik heeeel soms een kleine sneak peak. Dus als je wilt gluren… be my guest.

Liefs,
Angel

Volg:

100 Reacties

 1. Alyssa
  22 februari 2017 / woensdag, 22 februari 2017

  Vooral tijdens mijn zwangerschap had ik dit regelmatig… doodeng. Alsof iemand je baby uitbreiden buik wilt rukken. Succes!

 2. Rachel
  27 oktober 2016 / donderdag, 27 oktober 2016

  Hoi Angel, mijn vriend snurkt ook enorm door zijn slaapapneu. Hij heeft daar een apparaatje voor, maar is te lui om hem te gebruiken. Mijn oplossing? Zorgen dat je voor hem in slaap valt en altijd de tv in de slaapkamer aan! De tv ‘neutraliseert’ het gesnurk enigszins, waardoor je het gesnurk negeert in je slaap. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

 3. Atiki
  13 oktober 2016 / donderdag, 13 oktober 2016

  Hallo Angel,
  Wat is de achternaam van de medium Hanneke waar je geweest bent, ik zou ook graag gaan.

 4. Louise
  11 oktober 2016 / dinsdag, 11 oktober 2016

  Heb een vriend.. Het snurkt.. Verschrikkelijk.. Beuken helpt voor 5 minuten, maar het slaapt gewoon door na die 5 minuten.. Als je DE oplossing gevonden hebt, please let me know

 5. Rianne
  11 oktober 2016 / dinsdag, 11 oktober 2016

  Ik studeer psychologie dus ik ben bekend met het fenomeen slaapverlamming (helaas gaat het nog niet zo diep dat ik ook weet of hier iets aan gedaan kan worden), maar ik keek is door de comments en wauw, ik wis niet dat er zoveel mensen zijn die wel eens last hebben (gehad) van slaapverlamming 😮

 6. Mson
  9 oktober 2016 / zondag, 9 oktober 2016

  Serieus. Ik dacht echt dat je nu DE OPLOSSING tegen snurken ging geven. Ik word er bloednerveus van.

 7. Sabrina
  9 oktober 2016 / zondag, 9 oktober 2016

  Laat hem eens testen op slaapapneu (gaat via huisarts). Mijn moeder en goede vriendin bleken beide slaapapneu te hebben. (En zij snurkten beide Ècht Hard!). Mn mama heeft een mond/neuskapje gekregen waar zuurstof doorheen komt. Ze snurkt niet meer. Goede vriendin snurkte echt hard, bij haar zijn haar keelamandelen operatief verwijdert. Sindsdien is het snurken ook over. Beide zijn beide veel helderder over dag en ook minder vermoeid. Succes!

  • Nynke
   23 oktober 2016 / zondag, 23 oktober 2016

   Ik werk als tandartsassistente in een praktijk waar ze beugels tegen slaapapneu maken, werkt geweldig en naast dat het de apneu stopt, snurken mensen ook niet meer (vooral voor de partners erg prettig). En wanneer je echt slaapapneu hebt worden die dingen ook nog eens volledig vergoed door de verzekering (als je alleen heel erg hard snurkt kun je ook een beugel krijgen, maar die wordt dan niet vergoed). Ik zou hem zeker eens naar de KNO arts sturen om om een slaaponderzoek te vragen!

 8. Merel
  9 oktober 2016 / zondag, 9 oktober 2016

  Slaapverlamming.. Bahh verschrikkelijk, Ik heb het al jaren en het blijft eng. Het enige wat voor mij werkt is om te proberen om je eigen gedachten onder controle te houden, dan komt het besef dat je slaapverlamming hebt en het nep is. Dan proberen te focussen inderdaad op een lichaamsdeel en jezelf blijven vertellen dat je wakker kunt worden. Het blijft eng zelfs wanneer je in die stand realiseert dat het nep is.
  Ik heb altijd dat ik mezelf eindelijk wakker kan krijgen en dan val ik accuut weer in diezelfde slaapverlamming.

 9. Nienke Buijs
  8 oktober 2016 / zaterdag, 8 oktober 2016

  Ik heb 2 jaar geleden voor het eerst slaapverlamming gehad!
  Ik lag op een slaapbedje in Curacao, ik was in slaap gevallen en werd wakker en kon mij helemaal niet bewegen en het duurde van mijn gevoel zoooooo lang.
  Gek genoeg was ik niet bang want ik wist toch dat ik niets kon doen hahaha en alleen maar wachten!

  Daarna nooit meer gehad!

 10. Shirley
  6 oktober 2016 / donderdag, 6 oktober 2016

  Omg, heb ook last (gehad) van slaapverlamming (heeft dat echt een naam?!) en dacht altijd dat ik de enige was. Niemand van mn vrienden herkende het. Durfde zelfs niet meer te slapen zo eng dat ik ‘t vond. Maar mn ouders (ben Indisch) kwam het bekend voor. Er schijnt zelfs een benaming voor te zijn in Indonesië. Begon allemaal toen ik 16 was. Eerst met hele nare dromen. Werd gekeeld in mn slaap, ‘iets’ zat bovenop me waardoor ik zo’n zwaar gevoel kreeg en nauwelijks meer kon ademen. En ik hoorde er heel vaak gemeen gelach bij en soms stemmen. Soms voelde het alsof ik betast werd als dat ‘iets’ over mn lichaam ging en voelde ik nagels over mn rug krassen als ik een keer op mn zij lag. Heel scary. Indo’s geloven echt dat het kwade geesten zijn die je lastig vallen. Probeerde uit alle macht te vechten om wakker te worden, je schreeuwt je rot maar er komt geen geluid uit je keel…een keer zag ik mezelf liggen toen ik zat te vechten om wakker te worden. Doodeng. Ging uit angst wel eens bij mn broertje in bed liggen maar vanaf dat moment kreeg hij het ook. Kan toch geen toeval zijn? Het is altijd hard vechten om wakker te worden, je bent gewoon verlamd. Dit ging nachten zo door. Wist me soms geen raad. Nu jaren later ( ben inmiddels over de 30) heb ik er af en toe last van. O ja, bij mij is het zo als je je er niet tegen verzet het alleen maar erger wordt. Dus je moet wel vechten om wakker te worden. Vaak is het zo dat als je droomt en je bang wordt in je dromen je dan ineens last krijgt. Je bent dus zeker niet de enige die er last van heeft! Hier dus een lotgenoot.

 11. Tam
  6 oktober 2016 / donderdag, 6 oktober 2016

  oh twee keer een slaapverlamming de luxe gehad. De eerste keer horror, heb dagen niet kunnen slapen door de angst totdat ik erachter kwam wat het was.

  En snurkers? Uitroeien!!! grapjuh

 12. Kim
  6 oktober 2016 / donderdag, 6 oktober 2016

  Mijn vriend snurkt ook heel erg, wij slapen al 3 jaar apart, vind het erg fijn zo! Dat slaapverlamming herken ik ook maar al te goed. Vooral als ik periodes slecht slaap of gestrest ben heb ik er last van. Ik heb vooral erg last van de hallucinaties, tegenwoordig staar ik er gewoon naar, net zolang tot het weg gaat en dan val ik vaak erna weer in slaap, tot ik weer wakker wordt en hetzelfde ervaar. Ik dacht ooit dat ik gek werd, maar volgens de psychiater is dit volkomen normaal en hebben mensen dit vaker als ze onder stress staan of weinig slaap krijgen.

 13. Charifa
  5 oktober 2016 / woensdag, 5 oktober 2016

  Sorry ik heb geen tips voor je ! Ik lig heerlijk in m’n prinsessenbed single te zijn..
  Mocht ik er ergens iets over kunnen vinden.
  Of mocht het ergens ter sprake komen zal ik zeker aan je denken??

 14. Caro
  5 oktober 2016 / woensdag, 5 oktober 2016

  Helaas heb ik een snurker. Hij moet op zijn zij. Hij doet dat braaf. Verder dwing ik hem neusspray te gebruiken als hij verkouden is. Hij snurkt dan alleen.

  Mijn vader heeft slaapapneu, hele erge. Hij gebruikt een beugel om zijn kaak anders te zetten. Ik ken iemand die geopereerd is aan zijn neus en dardoor niet meer snurkt, ook hij had slaapapneu. Ik zou Hef even langs de huisarts sturen, hij is het probleem, jij niet. Moet je hem dan wel zover zien te krijgen! Als hij slaapapneu heeft kan het schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Zelf hersenschade kan voorkomen…

  En die slaapverlamming lijkt me echt terror 🙁

 15. Babs
  5 oktober 2016 / woensdag, 5 oktober 2016

  jep… al heel vaak die slaapverlamming gehad. Ook het gevoel dat er mensen zijn. praten tegen meen ik kan niet antwoorden. Ik wil wakker worden maar het gaat niet… de eerste keren waren best griezelig maar nu weet ik dat als ik gewoon kalm ben en het laat gebeuren en terug ‘dieper’ in slaap probeer te raken het ook gewoon over gaat!

 16. Emi
  5 oktober 2016 / woensdag, 5 oktober 2016

  Beste Angel,

  Ik herken je verhaal helemaal. Ik heb er ook zo een naast me liggen die elke nacht als een drilboor tekeer gaat. Ik kreeg weken en maanden slapeloze nachten. Hij brulde dat ik me aanstelde en z’n exen er nooit last van hadden.. Nou, ik weet niet of die exen allemaal doof zijn of zelf ook even hard drilt. Maar ik heb uit frustratie z’n eigen strot geluid maar opgenomen. Liet de volgende dag aan hem horen.. Pas toen geloofde hij me dat ik me niet aanstelde. Hij was er totaal niet bewust van dat hij dus zo hard snurkte. KNO arts kon ook niks vinden.
  Ik ben namelijk een lichte slaper en heb meer tijd nodig om in slaap te vallen, m’n partner valt praktisch elke nacht binnen 5 minuten in een diepe slaap. Dus besloten om apart te slapen vaak. Matras in woonkamer. Sporadisch slapen we dan wel samen. Hij heeft er meer moeite mee, maar ik ben stiekem elke nacht blij om gewoon weer eens voldoende slaap te hebben.
  TIP: Ik gebruik een hele fijne oordopjes van Alpine die filtert namelijk alleen het lage snurk geluid, je wekker kan je gewoon horen.

  Ps. Slaapverlamming heb ik ook soms, mega beangstigend!

 17. Danique
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Zo herkenbaar, ik heb het gevoel van verlamming niet bewust maar ‘zie’ wel vaak dingen in mijn slaap waardoor ik heel hard schreeuwend wakker wordt en soms ook moet huilen.. mijn vriend heeft het ook als zijn arm ‘slaapt’, dan wordt hij scheeeuwens wakker (en heb ik een halve hartverzakking ?) vooral in stress periodes heb ik het maar weet nog steeds niet wat ik eraan kan doen.. dus ik lees mee. (Goed verhaal dit, lekker kort ook ?)

 18. Micks
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Oei dat klinkt akelig! Met slaapverlamming heb ik geen ervaring gelukkig. Met snurken helaas wel.

  Ik slaap al jaren met oordopjes. Het scheelt gelukkig een hele hoop, maar af en toe gaan mn oren er gewoon pijn van doen. We hebben een extra matras gekocht en slapen regelmatig apart. Vriendlief heeft hier wel moeite mee, vindt dat niet normaal. Ik trek echter die slapeloze nachten niet meer. Mn humeur was alles behalve leuk. Nu ik regelmatig alleen slaap is mn humeur gelukkig wat omgeslagen.

  Ik ben stiekem wel blij te lezen dat meer meiden hier aangeven apart te slapen. Maakt het toch iets minder abnormaal.

 19. 4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Hi Angel,

  Ik heb zelf ook een tijdje heel slecht geslapen. Ik was zo moet dat ik overdag bijna niet meer normaal kon functioneren. Ik slaap nu al ongeveer 1,5 jaar met speciale slaap oordoppen en heb sindsdien geen nacht meer slecht geslapen. Ze kosten €12,95, dus zeker het proberen waard 😉

  https://www.alpine.nl/gehoorbescherming/sleepsoft/

 20. Mar
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Hef moet afvallen!
  You’re welcome.

  • Sue
   7 oktober 2016 / vrijdag, 7 oktober 2016

   Wat is dat nou voor onzin? Alsof alleen dikke mensen snurken? Mijn schoonmoeder is een echte spriet maar die zaagt elke nacht wel het complete regenwoud om. Moet die dan ook afvallen? Pff wat een stomme reactie… you’re welcome…

 21. evelien
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Ahh een lotgenoot! Ik heb zelf ook regelmatig last van slaapverlammingen en dan vooral in periodes van stress. Sommige mensen voelen alleen die kwaadaardige entiteit maar ik ik zie hoor en voel vanalles, de hele rambam. Tegenwoordig ben ik zo slim om mijn ogen niet meer open te doen als het gebeurd. De engste slaapverlamming die ik gehad heb was ook een van de eersten. Ik zag ‘mezelf’ bij het raam staan en met een stokje een smiley in het raam krassen. Ik probeerde naar mezelf te roepen dat ik er weg moest en moest stoppen met dat enge krasgeluid maar je stem werkt natuurlijk niet. De smiley werd steeds bozer en ik voelde dat er iets achter me stond. Vervolgens was ‘ik’ bij het raam weg en zat er een hele enge vrouw bovenop me die heel hard in mijn gezicht gilde. Toen ik me weer kon bewegen had ik ook een onwijze suis in mijn oren alsof er echt iemand in mijn gezicht gegild had. Het was echt zó eng en ik wist toen ook nog niet wat het was dus ik dacht dat ik een geest had gezien. Heb toen nog voorzichtig aan mijn moeder gevraagd of wij toevallig een overleden familielid hadden met zwart haar, blauwe ogen en een blauwe jurk aan haha. Tegenwoordig voel ik het ook aankomen en weet dan dat ik me inderdaad op een van mijn vingers moet concentreren en iets anders moet gaan doen. Ik heb het meestal bij het in slaap vallen namelijk en maar heel af en toe bij het wakker worden. Heb wel eens op een forum gelezen dat mensen iedere keer dezelfde slaapverlamming hebben en het dan een soort grappig gaan vinden. Was dat bij mij maar zo haha! Nu jij wakker ligt door dat gesnurk kan ik me voorstellen dat je er meer last van hebt dus beter gaat hij er wat aan doen. Ik weet namelijk hoe kut het is.

 22. lina
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Ik zet vaak slaap hypnoses op als ik niet kan slapen (gewoon op youtube)

 23. Vi
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Heb het ook een paar keer gehad, totale paniek van binnen maar geen spier kunnen bewegen. Het duurt denk ik een paar seconden maar voor mijn gevoel duurt het uren. Ik heb het er eigenlijk nooit met iemand over gehad omdat ik dacht dat ik stapel gek was haha

 24. Nina
  4 oktober 2016 / dinsdag, 4 oktober 2016

  Ik heb een snurker naast me liggen en slaap al sins jaren met oordopjes. Heb wel even moeten zoeken naar de juiste soort voor mij. Sommige zijn te hard Dan krijg ik pijn in mijn oren, wasbolletjes vind ik smerig alsof je de uitgekauwde kauwgom van iemand anders in je oor stopt. Dus nu heb ik de roze variant van ohropax soft. Het helpt mij supergoed slaap prima en heb geen moordneigingen meer.

 25. 3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Oooooh ja hoor, ik heb heel erg vaak dat als ik doodmoe ben, ik als een blok in slaap val, vervolgens 20 dromen in anderhalve seconde heb wat voelt alsof ik al 20 uur slaap, dan “wakker” schrik en helemaal niks kan. Ik wil zo graag wakker worden en het lukt. NIET. Irritantste? Ik voel het vaak vooraf al aankomen. Maar ja, je moet toch slapen!

 26. Maureen
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Helaas snurkt mijn vriend ook giga hard. Ik heb dat een aantal jaar vol gehouden om zelf daardoor slecht te slapen. Op een gegeven moment was ik het beu, het sloopt je namelijk. Sinds een jaar slapen we , zo niet romantisch, gescheiden. We hebben een Joekel van een huis, dus naast gescheiden werkkamers nu ook gescheiden slaapkamers. In de weekenden slapen we wel samen en dat is fijn. Overigens, niets helpt tegen snurken. Geen neusklem, op een andere manier liggen, NIETS. Een paar wallen als scrotums heb ik er aan over gehouden. Wacht er dus niet te lang mee, geen man is dat waard. ?

 27. Nic
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  De beste tip die kan kan geven tegen snurken: train hem! Mijn vader snurkt ook heel hard en mijn moeder heeft hem dus zo getraind, dat wanneer je fluit hij gelijk stopt. Werkt altijd! Het kost even wat tijd, maar dan heb je er de rest van je leven plezier van.

 28. Shanna
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Mijn vriend heeft wel eens last van slaapverlamming, voor degene die er naast ligt kan het ook redelijk eng zijn 😉 Als je iemand probeert te roepen, komt er soms dus wel geluid uit je. Alleen klinkt het dan alsof diegene helemaal klem zit (is dus ook een beetje zo). Meer dan een ‘mmmhhh!!’ komt er niet uit. Vaak is een kleine aanraking al voldoende om je eruit te krijgen. Ben blij dat ik het niet heb, ik hou het bij mega echte nachtmerries 🙁

 29. Suus
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Van slaapverlamming heb ik jarenlang last gehad. Naast niet drinken, roken, en zo stressvrij leven (HAHAHAHAAAAAAAA!!!!! Hoe onrealistisch…) is hetgene dat het allerbeste geholpen heeft leren om lucide te dromen. Bijkomend voordeel: dromen on demand, gratis en voor niks.

 30. 3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Die slaapverlamming heb ik ook wel last van, nooit geweten dat er een naam voor was! Ik moet altijd trappen op en af terwijl ik dus niet kan bewegen en dan flikker ik gewoon naar beneden :’-)

 31. 3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Mijn vriend snurkt ook, supervervelend! Ik heb eens gelezen dat er daar een speciaal snurkkussen voor bestaat maar weet niet of dit bullshit is of niet :s
  Toen ik juist samenwoonde met mijn vriend lag ik ook gewoon dagen wakker door het gesnurk en werd ik er ook hopeloos van maar na een tijdje sliep ik er toch gewoon doorheen.
  Maar ik vind snurken ook superonaantrekkelijk. Vreselijk goor geluid is het brr

 32. Ilse
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Ik heb er ook last van Angel!! Tegenwoordig ben ik me er in die staat bewust van en probeer ik alles om wakker te worden. Het enge is dat ik dan vaak ‘nepwakker’ wordt, dan lijkt mijn kamer, alles om me heen levensecht en denk ik ‘ah gelukkig, ik ben wakker’ om vervolgens de meest leipe shit mee te maken. Soort inception gevoel. Scary! Sterkte girl! Je staat er niet alleen in! Xx

 33. Maike
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Oordoppen!!! Ik kan niet zonder als ik naast mijn vriend slaap.

 34. Lotte
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Snurkende mannen……zucht:)
  -op de zij of buik laten slapen, gezicht van jou af
  -geen alcohol (voor hem)
  -oordopjes (voor mij)
  -bij nood het bed uit en hij in het logeerbed
  -bij mijn manlief hielp het dat hij ging afvallen
  (Zie in de reacties ook iets staan over keelamandelen, ga ik gelijk navragen als hij thuiskomt!)

 35. Patricia
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Oh my god! Ik heb weer gelachen en was ook erg spannend! Vreselijk eng lijkt me dat! Ik heb regelmatig nachtmerries en droom dan de raarste dingen maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben nu 24 weken zwanger en slap echt dramatisch, word tig keer wakker in een nacht om te plassen, als ik wil omdraaien en van elk geluidje. Manlief slaapt nu meestal op de logeerkamer omdat ik van elk geluidje dat hij maakt ook wakker word en soms echt uren wakker lig. Daarnaast snurk ik ook heel erg nu en houd ik hem dan ook wakker. Het is niet gezellig maar wel beter voor allebei!

  Hopelijk kan Hef wat doen tegen het gesnurk, zodat hij ook lekker kan slapen!

 36. Sandra
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Zó herkenbaar die slaapverlamming. Heb het ook vaak maar daarbij voel ik mijn geest uit mn lichaam varen. Echt eng. Kan ik altijd wel stoppen gelukkig.
  Ik krijg dit verschijnsel als ik het heel warm heb of wanneer ik op mijn buik slaap.
  Er is nu een docu op Netflix, The Nightmare, waarin 8 personen hun beleving vertellen over slaapverlamming.
  Sommige verhalen zijn echt schokkend eng.
  Ikzelf heb het idee dat het niet alleen verbeelding is. Maar dat is mijn ervaring.

 37. 3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Aaah niet kunnen slapen door een snurker is zó herkenbaar. Of iemand uberhaupt horen adem is ZO vervelend. Ik ga dan automatisch in dat ritme mee-ademen en daar word je a-relaxt van en in slaap komen lukt dan nooit. Tegenwoordig ben ik de schaamte voorbij en maak ik diegene wakker, ook al ligt diegene nog zo lekker te slapen. Nachtrust is enorm belangrijk.
  Ik hoop dat jullie snel samen een goede oplossing vinden!

 38. Es
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Ik heb hier altijd over gehoord van vrienden/familie die het hebben meegemaakt, en was al sinds kleins af aan altijd als de dood dat het bij mij zou gebeuren. Ik ben nu 28 en het is 2 weken geleden voor het eerst gebeurd. Ik zag niks maar ik voelde wel een hele zware “gedaante” op me. Het gekke was dat ik precies wist wat het was en dacht dat ik in paniek zou raken, maar dat gebeurde totaal niet. Ik was totaal niet bang en probeerde me te bewegen naar mijn linkerzij (ik lag op mijn rug), op een gegeven moment lukte dat en sliep ik weer vrolijk verder haha. Ik ben zelf islamitisch/Turks, en wij zien dit trouwens niet als een slaapverlamming. Wij geloven erin dat er een soort demon/geest-achtig iets naar je toe kan komen ‘s nachts. Als je vervolgens gaat “bidden” of bepaalde verzen gaat lezen, gaat dit wezen weer weg. Dit gebeurt alleen als je op je rug ligt, en daarom is het beter als je op je (rechter-)zijkant slaapt. Wetenschappelijk niet verklaarbaar natuurlijk, maar dit is wel waar we in geloven :p

 39. Nathalie
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Ik slaap apart want snurken is niet te doen. Vroeger sliep ik aan stuk door. Sinds ik samenwoon is het om zeep! Door steeds maar te blijven proberen om samen te slapen is heel mijn slaappatroon weggegaan. Nu ik alleen slaap, is het nog niet helemaal in orde. Dus ik zeg je: zo snel mogelijk elk apart slapen 😉

 40. 3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Ja vreselijk die slaapverlammimg.
  Vroeger enorm veel last van gehad tegenwoordig wat minder maar als het gebeurd doe ik net zo hysterisch als jij beschrijft.
  Ik kan dan ook echt heel boos uit zo’n droom/slaapverlamming komen. Vreselijk naar en vermoeiend.
  Het komt ook altijd voor in dezelfde nachtmerrie.

  Als mijn vriend snurkt hoef ik dat gelukkig alleen maar te zeggen en krijg dan als antwoord oh Sorry hij draait om en slaapt zonder snurken verder.

  Succes met je snurkende vent ?

 41. Vera
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Oh ik ben zo blij dat je hier over schrijft Angel!! Ik heb toevallig afgelopen zomer 2x zo’n droom gehad. (Voorheen nooit) Het gevoel alsof ik wakker was, gebons op mijn slaapkamer deur en niet kunnen draaien en willen schreeuwen want het voelde alsof ze achter me aan zaten en ze schreeuwde mijn naam. Die keren viel ik in slaap als ik eigenlijk nog niet wou slapen. Ik was er inderdaad even van overtuigd dat er meer tussen hemel en aarde is.. gepraat met een vriendinnetje die natuurgeneeskundig therapeut is en die vertelde over de slaapverlamming en dat ik me geen zorgen hoefden te maken maar regelmatiger moest proberen te slapen, als dat niet hielp zou ze kijken wat ze kon doen. Nu ik weer meer regelmaat heb (stage dus optijd MOET slapen) is het niet meer voorgekomen tot nu toe..

 42. Lindsey
  3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Mensen die oververmoeid zijn of geen regelmatig slaappatroon hebben zijn gevoeliger voor slaapverlamming. Om de ernst van de aanvallen te verminderen kan sporten helpen. Op regelmatige tijden naar bed gaan kan ook helpen.

  Soms kun je de verlamming opheffen door snel met je ogen heen en weer te rollen, je oogspieren zijn namelijk niet verlamd. Mensen zeggen ook wel eens dat de verlamming ophoudt als ze door iemand aangeraakt worden.

 43. 3 oktober 2016 / maandag, 3 oktober 2016

  Mijn god, is daar een naam voor! Heb ik ook last van maar dan zonder hallucinaties gelukkig.. sterkte Angel, dit is echt naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *