Alles over Tea Tree Oil

Er zijn van die wondermiddeltjes die eigenlijk iedereen in huis zou moeten hebben, zoals vaseline, kokosnootolie of Baking Soda. Nog zo’n wondermiddel is Tea Tree Oil, een etherische olie afkomstig uit de bladeren van de Theeboom (Melaleuca alternifolia). Deze boom groeit alleen aan de Oostkust van Australië.

Melaleuca alternifolia tree Melaleuca alternifoliaVandaag wil ik je graag iets meer over deze olie vertellen. Ik heb het wel eens vaker over Tea Tree Oil gehad op mijn blog, maar ben er nooit heel specifiek op in gegaan. Waar komt het vandaan? Hoe is het ontdekt? Waar is het allemaal goed voor en waar kun je het kopen?

De geneeskrachtige werking van Tea Tree Oil werd duizenden jaren geleden ontdekt door de Bundjalung aboriginals uit Australië. Onder deze aboriginals bevonden zich spirituele dokters, een soort sjamanen. Dit waren hele wijze mensen – meestal waren dit mannen – die met magie, kennis en medicijnen ziektes en kwaaltjes konden genezen. In deze tijd ontdekten zij ook de geneeskrachtige werking van Tea Tree. De vrouwen uit de Bundjalung gemeenschap werden erop uit gestuurd (ja ja, wij vrouwen werden weer aan het werk gezet) om Tea Tree bladeren te plukken. De bladeren werden bijvoorbeeld gestampt, gerookt, fijngemalen, gestoomd en verwerkt tot zalfjes om vervolgens gebruikt te worden bij wondgenezing, verkoudheid, hoest, zere keel, huidaandoeningen en infecties. Eigenlijk gebruikten ze het voor bijna alles!

Toen de Europeanen Australië voor het eerst ontdekten zagen ze hoe de Aboriginals Tea Tree gebruikten als geneesmiddel om wonden sneller te laten genezen. Het verhaal gaat dat de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, die Australië in 1770 ontdekte, een thee trok van Tea Tree bladeren voor zichzelf en zijn bemanning, om scheurbuik te voorkomen. Vandaar (waarschijnlijk) dus ook de naam: Tea Tree.

tea tree oil - 4Pas in 1923 ontdekte de Australische chemicus Arthur Penfold dat Tea Tree een antiseptische werking heeft die tot 12 keer sterker is dan fenol, wat destijds altijd werd gebruikt als desinfectant. De olie was daarom tijdens de Tweede Wereldoorlog een vast onderdeel in EHBO kits en werd veel gebruikt bij gewonde soldaten.

Tea Tree Oil werd wederom een beetje vergeten, totdat men via de hippie’s in de jaren ’70 weer geïnteresseerd raakte in natuurlijke geneesmiddelen en etherische oliën. Tea Tree Oil werd ineens weer populair en in grote getale gemaakt en gedistribueerd. De olie haalt men via stoomdistillatie uit de bladeren. Tea Tree Oil wordt trouwens niet alleen in Australië gemaakt, ook in Afrika wordt de Theeboom geteelt en verwerkt tot olie. Zo bevat de Tea Tree lijn van The Body Shop Tea Tree olie uit Kenia.

tea tree oil - 1Maar waar is Tea Tree Oil nu allemaal goed voor? Zoals ik eerder aangaf heeft deze etherische olie een bewezen antiseptische werking, oftewel, het gaat infecties tegen. Ook de anti-bacteriële werking is bewezen. Tea Tree Oil wordt voornamelijk op de huid aangebracht. Je kunt de olie puur aanbrengen, maar de olie wordt ook vaak verwerkt in beautyproducten zoals lotions, crèmes, tonics, shampoo of maskertjes. Vieze geurtjes worden veroorzaakt door bacteriën (stinkende adem, zweetvoeten of zweterige oksels), dus vandaar dat het ook wordt verwerkt in deodorant, mondspoelingen, tandpasta en voetproducten.

Tea Tree Oil kan echt voor ontzettend veel zaken worden ingezet. Het kan worden gebruikt bij wondheling (zowel grote wonden als kleine sneetjes), huidinfecties en ontstekingen, eczeem, psoriasis, acné, roos, luizen (!!), een slechte adem en stinkende oksels en zweetvoeten. En hoewel het niet bewezen is dat Tea Tree Oil ook schimmels en virussen tegengaat, claimen veel mensen toch dat het helpt tegen voetschimmel, vaginale schimmelinfecties, wratten en herpes (zowel genitale herpes als een koortslip).

tea tree oil - 3Tea Tree is bij mij bekend sinds The Body Shop hun populaire Tea Tree lijn heeft geïntroduceerd. Als klein meisje al kocht ik hun Tea Tree Face Wash.

Sinds een jaartje heb ik echter ook de pure olie in huis. Ik heb het wel eens gebruikt om puistjes mee aan te stippen en om kleine wondjes mee te helen en ik moet zeggen, het doet wonderen voor de huid! Ook Margo is er erg over te spreken. Ze kreeg een infectie rondom haar traguspiercing en die ging maar niet weg. Tot ze er een druppeltje Tea Tree Oil op aanbracht. Het prikte wel heftig, maar daarna was de infectie binnen een paar dagen verdwenen. Mijn vroegere labmanager vertelde me ooit eens dat hij de wratjes van zijn dochters behandelde met Tea Tree Oil. Hij wilde de wratjes namelijk niet laten aanstippen met stikstof omdat hij wist wat voor pijn dat deed, en hij had gelezen dat Tea Tree Oil kon helpen. En verrek, het hielp! Na een aantal keren aanstippen waren ze verdwenen.

Nu zijn er ook zeker risico’s verbonden aan Tea Tree Oil waarmee je rekening moet houden. Tea Tree Oil wordt voornamelijk op de huid gebruikt omdat inname giftig is. Er is nog nooit iemand overleden aan Tea Tree Oil, maar er zijn wel degelijk gevallen bekend van vergiftiging. Was dus altijd goed je handen na gebruik.Mondspoeling en tandpasta met Tea Tree Oil bevat slechts een klein percentage van deze olie, en is daarom onschadelijk.

tea tree oil - 2Tea Tree Oil is ook giftig voor dieren, dus houd het absoluut buiten bereik van je trouwe viervoeters en furry little basterds en laat ze niet aan je huid likken terwijl je daar net wat Tea Tree hebt aangebracht. Je hoeft er ook niet heel panisch mee om te gaan, maar better safe than sorry zeg ik altijd maar!

Ik vind het heel handig om een klein flesje pure Tea Tree Oil in huis te hebben. Het is echt zo’n wondermiddeltje dat je lekker allround kunt inzetten. Ik bewaar het in mijn EHBO doos, net zoals de Australische soldaten uit de Tweede Wereldoorlog destijds.

tea tree oil - 6Mijn olie is van het eigen merk van De Tuinen (het flesje van 30 ml is nu trouwens in de aanbieding van €13,99 naar €7,00 zag ik!), maar Tea Tree Oil is verkrijgbaar in verschillende merken en prijscategoriën. Je kunt deze olie kopen bij bijvoorbeeld Kruidvat, de Tuinen, de meeste biologische supermarkten, Erica Kruiderijen of in een online shop. Belangrijk is om erop te letten dat het om een pure olie gaat in plaats van een mengsel van oliën (zoals die van The Body Shop) en dat de olie afkomstig is van de Melaleuca alternifolia boom.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer te weten te komen over Tea Tree Oil!

Until next time,
Serena Verbon

bronnen: 1, 2, 3, 4.

Volg:

67 Reacties

 1. 5 juli 2015 / zondag, 5 juli 2015

  Hai Serena, wat ben je toch een veelzijdige blogger, love it! Fijn artikel om te lezen, I’m inspired, thank you!

 2. marjo
  4 juli 2015 / zaterdag, 4 juli 2015

  paar tikfoutjes sorry

 3. marjo
  4 juli 2015 / zaterdag, 4 juli 2015

  de echte originele Thursday Plantation is gewoon te koop bij de DA. Als drigist daar jaren gewerkt en verkicht. Ook bij hoodluis 10druppes bij de shampoo dien

 4. Petra
  3 juli 2015 / vrijdag, 3 juli 2015

  Helemaal mee eens, wat een wondermiddel! Had er nog nooit van gehoord tot dat ik overtollige huid kreeg achter mijn traguspiercing (voor de tweede x want de eerste heb ik er toen op advies van de dokter uit gehaald). Piercer in Haarlem wees me toen op tea tree oil. En ik moest het best vaak aanstippen, maar nu ziet er prima uit! 🙂

 5. Robin
  3 juli 2015 / vrijdag, 3 juli 2015

  Ik dacht set het alleen goed was voor acne.Bedankt voor d tip!

 6. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Tea tree olie is mijn holy grail als ik puistjes, wondjes of plekjes heb. Het werkt super! Ik heb nu een flesje van de Kruidvat, wat volgens mij amper 3 euro kost. Ik kan het iedereen aanraden!

 7. Özge
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik had een keer een tip van mijn pedicure gekregen om schimmelnagels met tea tree olie te behandelen, dagelijk inmaakten en holy! Man een maandje of twee had ik weer gezonde en sterke teennagels, echt een wonderdoener dus

  • Özge
   2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

   Oeps, man= na

 8. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat een leuk artikel, ik wil nu zeker een flesje voor in mijn apothekerskastje.
  xx

 9. Anna
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Mijn flesje van de kruidvat is bijna op, ik doe vaak ‘s avonds een beetje op puistjes en het helpt echt! Alleen weet iemand of dat pure tea tree olie is? Want er staat behandelings olie op, dus misschien is het ook verdunde olie.

 10. Aarti
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Hoi Serena

  tea tree olie is zeker super fijn. ik gebruik deze ook altijd in.een.vorm van.lotion voor mijn gezicht. echt heel fijn. en fijne tips van je.
  Liefs Aarti

 11. Sanne
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  De Tea Tree lijn van de bodyshop heeft mijn huid echt goed geholpen en rustiger gemaakt! Mijn geheime wapen tegen een puistje blijft ook die olie van TBS.

 12. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Leuk om hier wat meer over te lezen. Dat vind ik ook precies bij je blog passen, leuk! 🙂

 13. Jillian
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Tea tree kan de (gevoelige) huid wel degelijk irriteren. Misschien handig om dat wel te melden. Zo’n dagelijkse blootstelling aan irritatie draagt nou niet bepaald bij aan een gezonde huid.

 14. Nele
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Kijk, dit is een fijn artikel.
  Mooie foto’s, relevant, goed onderbouwd met interessante weetjes en overall aangenaam om te lezen.

  Onder het mom van: als het goed is, mag ‘t ook gezegd worden 😉

  Overigens vraag ik me wel af hoeveel % tea tree er in de Tea Tree-producten van Kruidvat worden gebruikt, aangezien deze precies niet veel doen voor de huid.

 15. Es
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik had tea tree shampoo van De Tuinen. Tijdens het wassen viel m’n haar met grote plukken tegelijk uit. Ik heb de shampoo hierna dus gelijk weggegooid. Voor wondjes en dergelijke gebruik ik nog wel tea tree oil.

 16. Betul
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik heb laatst een flesje gekocht voor een euro bij de op=op!

 17. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat interessant!!! Ik wil zeker ook een flesje olie in huis halen.

 18. Charmaine
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Top artikel!
  Ik gebruik het zelf bij puistjes en als ik een koortslip voel opkomen, werkt super.

 19. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat een handige informatie. Dat wist ik allemaal niet over tea tree oil.

 20. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Mijn moeder gebruikte vroeger altijd Tea Tree olie als desinfectiemiddel op wondjes, ik ben er dus mee opgegroeid maar heb gek genoeg zelf nooit een flesje gekocht. Toch maar eens in huis halen, het was inderdaad topspul!

 21. Liv
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Leuk om te lezen waar het nou echt vandaan komt! Ik heb afgelopen oktober een flesje olie van The Body Shop gekocht en ben inmiddels bij mijn tweede flesje. Ik heb recentelijk ontdekt dat de Kruidvat een hele lijn heeft met Tea Tree en sinds ik dat weet gebruik ik dat in plaats van die van The Body Shop, werkt net zo goed eigenlijk! Ik vind vooral de dag/nachtcrème en de scrub fijn, aanrader!

 22. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik ben ook fan van Tea Tree Oil! Ik gebruik het vaak na het scheren op m’n bikinilijn om irritaties te vooorkomen.

 23. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Fijn artikel! Ik ken het ook door de face wash van TBS en heb tegenwoordig ook de olie in huis.

 24. Ilse
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Brr, moet er niet aan denken om het voor een vaginale schimmel te gebruiken!

 25. lizet
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Leuk dat je erover hebt geschreven!
  Ik heb me ook verdiept in de tea tree olie en ik gebruik t ook als middel tegen de muggen (ook geschikt om teken en luizen op afstand te houden )

  Wat je daarvoor kunt gebruiken is een basisolie, het beste is amandelolie (nu ook bij de Tuinen met 50%korting 🙂 ) en de tea tree olie.
  De verhouding die je gebruikt is 1:16
  Bv 1 eetlepel tea tree en 16 eetlepels amandelolie
  Je kunt dit t beste bewaren in een schoon donker flesje omdat bij doorzichtig glas de kwaliteit snel achteruit gaat.

 26. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik gebruik het ook voor puistjes, dat werkt echt heel goed!

 27. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik had geen idee dat je tea tree voor zoveel dingen kon gebruiken! Ideaal op zo’n flesje olie standaart in huis te hebben.

 28. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat een interessant artikel om te lezen. Zelf gebruikte ik wel eens producten van de body shop tea tree lijn.

 29. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat een interessant artikel. Ik wist niet dat het zo giftig was! Ik vind de Tea Tree producten van TBS wel echt geweldig.

 30. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik vind het altijd zo fascinerend hoe zulke natuurlijke producten zo veel effect kunnen hebben! Heel goed artikel =D

 31. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Echt een heerlijk Serena artikel, lekker lang met veel achtergrond. Ik heb ook eens de tip gelezen dat je je kwasten kunt schoonmaken met pure alcohol en dan een paar druppeltjes tea tree oil erbij. Zo ruikt het ook nog eens extra lekker.

 32. miichelle
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  ik heb wel eens producten gebruikt met tea tree erin en vond het wel fijn.
  nooit aan gedacht om pure olie te kopen. ik ga het denk wel aanschaffen 😀
  en laat er een vriendin van mij nou gaan backpacken in australie. zou wel leuk zijn om het dan echt van daar te hebben.

 33. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ja echt ik ben ook helemaal fan! Ik gebruik die lotion van the bodyshop af en toe op mn gezicht en dat doet al wonderen. Tevens gebruikt mijn vriend deze op zijn koortslip inderdaad, werkt als een malle.

  Binnenkort maar de pure olie halen voor een snellere werking dan!

 34. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik heb een klein flesje van Kruidvat staan! Heel handig. Ik gebruik het vooral om puistjes aan te stippen, maar van gebruik op een koortslip had ik nog nooit gehoord. Dat ga ik van de winter toch maar weer eens gebruiken.

 35. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wat interessant om te lezen! Ik wist niet dat het zo’n antiseptische werking had. Ik betwijfel daarom of het geschikt is voor eczeem omdat je dan al een open huid met wondjes hebt en hij erg droog is. Zou het dan niet gaan irriteren? Verder een heel handig artikel!

 36. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Heel leerzaam artikel zo op het eerste oog, ik kom zeker vanavond even terug om hem goed te lezen!

 37. Ulrike
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik gebruik al tijden tea tree olie om het aan te stippen op puistjes. En inderdaad, na een paar daagjes zijn ze zo goed als verdwenen. Ik gebruik die van The Body Shop en ik dacht eigenlijk altijd dat het om pure tea tree olie ging omdat er in de ingrediëntenlijst ook enkel tea tree olie staat. Jammer zeg! Ik ga dan toch nog op zoek naar een flesje pure tea tree olie!

 38. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik vind dit soort artikelen van jou altijd zó interessant en leuk om te lezen! Ik gebruik zelf ook al jaren pure tea tree olie om mijn puistjes mee aan te stippen en dat werkt inderdaad fantastisch. Dat het giftig is wist ik niet, maar ik heb wel gemerkt dat het niet lekker smaakt en dat je het ook echt níet per ongeluk in je ogen wilt krijgen, haha. Je moet er inderdaad wel mee oppassen.

 39. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Altijd handig om in huis te hebben. Ik gebruikte het eerst voor puistjes, om die inderdaad aan te stippen.

 40. Carina
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Jammer dat je er niet bij zegt dat tea tree in cremes voornamelijk voor de vette huid is en dat je moet oppassen met veelvuldig gebruik op de huid omdat tea tree ook uitdrogend werkt. Verder is het een mooi en compleet artikel, ik ben dol op dit soort achtergronddingen.

 41. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Wauw, wat een mooi, uitgebreid artikel heb je hierover geschreven zeg! Tof dat je helemaal hebt uitgezocht wat het verhaal achter tea tree nou eigenlijk is. Zelf heb ik het nog niet in huis, maar het klinkt wel erg praktisch en multifunctioneel! Misschien ook eens langs de Tuinen gaan 🙂

 42. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Ik heb nog geen pure in huis, maar mocht ik bij de Tuinen zijn loop ik zeker even naar binnen om het te halen. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt en met jouw tips weet ik nu dat je het dus voor heel veel kan gebruiken!

 43. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Interessant artikel :-)! Zelf gebruik ik Tea Tree Oil regelmatig. Ik heb vaak last van aften in mijn mond en hier gebruik ik dan een druppeltje tea tree oil voor.. ik meng dit met water en gebruik het als mondspoeling. Ook al ik een wondje heb die wat ontstoken lijkt te raken doe ik er tea trail op.. En ook op opkomende puistjes..super fijn spul, ik vind het alleen niet zo lekker ruiken!

 44. Syl
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Die van de bodyshop heb ik jaren gebruikt tegen puistjes.
  maar nu wil ik ook een pure versie

 45. 2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Die olie heb ik volgens mij hier thuis! Maar dat je die ook puur kon gebruiken op de huid wist ik niet. Ik hoop bijna dat ik iets krijg waardoor ik t kan uitproberen haha!

 46. Britt
  2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

  Hoe toevallig. Ik heb al een tijdje last van nagelschimmel, dit is al verbeterd met medicatie maar nog niet volledig weg. Toen ik op internet op zoek ging naar natuurlijke middeltjes (voor al die dokterskosten niet te hoeven maken) vond ik Tea Tree Oil. Ik vond hier info over, maar niet duidelijk genoeg. En nu, twee weken later, post jij er iets van! Ik heb het middeltje al gezocht in Kruidvat maar was toen niet te vinden. Misschien is het dan alleen in Kruidvat Nederland verkrijgbaar en niet België.. In ieder geval, als ik het heb gevonden en ik begin met de ‘behandeling’, hou ik je zeker op de hoogte. Ben benieuwd of het echt werkt op de nagelschimmel! 🙂

  • Carina
   2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

   In belgie kun je kijken bij Essenza denk ik, die zouden het moeten hebben en anders is de webshop van De Tuinen een optie, die verzendt dacht ik ook naar Belgie? 🙂

   • Ulrike
    2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

    Ik dacht altijd dat de Essenza bij ons de Belgische versie is van De Tuinen in Nederland 🙂 Op de site van Essenza wordt je ook doorverwezen naar de webshop van De Tuinen!

  • Geke
   2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

   Voor je schimmelnagel kun je kamferzalf a 20% denolin gebruiken, dat is heel goed! Kun je deze zalf niet kopen dan neem je Vick Vapo Rub, want ook daarin zit de kamfer. Werkt echt!

  • Debora
   2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

   In het kruidvat van Antwerpen (vlak aan centraal station) hebben ze pure tea tree olie.

  • Eva
   2 juli 2015 / donderdag, 2 juli 2015

   Ik heb ook een flesje tea tree olie gevonden, in een Kruidvat in België (Vlaams Brabant)

  • Gwen
   3 juli 2015 / vrijdag, 3 juli 2015

   De tea tree olie is wel zeker in België te verkrijgen bij kruidvat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *