Lulur – traditionele Indonesische scrub

Ik maakte voor het eerste kennis met Lulur in Spa Bali. Lulur is een mengsel van allerlei traditionele kruiden waarmee je lichaam wordt ingemasseerd en gescrubt. Het is een onderdeel van een Mandi Lulur behandeling, een koninklijke behandeling die bruidjes de dag voor hun trouwen ondergaan zodat ze op de grote dag zelf stralen! Ik wil jullie graag iets meer vertellen over deze Indonesische behandeling.

Lulur betekend ‘de huid bedekken’ en Mandi Lulur (de naam van de behandeling) betekend Lulur Bad. Lulur behandelingen komen oorspronkelijk van het eiland Java maar ze worden ook erg veel toegepast op Bali. Een Lulur behandeling wordt gezien als de meest luxueuze treatment die je kunt ondergaan, vroeger was deze behandeling uitsluitend voor de koninklijke familie bedoeld.
Tegenwoordig is het een traditie dat toekomstige Indonesische bruidjes in de watten worden gelegd met een Mandi Lulur treatment, het is een ritueel onderdeel van de trouwceremonie. Maar ook niet-bruidjes kunnen een Lulur behandeling ondergaan natuurlijk, zelfs mannen!

Lulur stimuleert de bloedsomloop, verwijderd dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe, maakt de huid gladder en geeft het tegelijkertijd een heerlijke geur. Na de behandeling is de huid glad, zacht en straalt het van gezondheid.

Een traditionele Mandi Lulur behandeling begint met een olie massage. Op deze manier ontspant het bruidje en vergeet ze alle stress rondom de komende bruiloft. 

Vervolgens wordt er een gele pasta al scrubbend op je lichaam aangebracht, dit is de lulur. De Lulur samenstelling verschilt per spa omdat iedere spa zijn eigen recept heeft. Wat er wel vaak in zit is het kruid kurkuma (vandaar de gele kleur), gemalen noten, gemalen rijst, sandelhout en jasmijn. Nadat de pasta is opgedroogd wordt het van je lichaam afgewreven, ook dit zorgt voor een scrubbend effect en je huid wordt zo ontdaan van dode huidcellen.

Na de Lulur wordt de natuurlijke pH van de huid hersteld met yoghurt of een mengsel van melk en honing. De huid wordt ingemasseerd en als het mengsel is opgedroogt wordt het eraf gewreven. De yoghurt heeft tevens een verkoelend moisturizing effect. Ook maakt het de huid nóg zachter.

Na een warme douche staat er een warm bad voor je klaar vol met bloemen. Dit Flower Bath is de afsluiting van de Mandi Lulur treatment en zorgt dat je huid heerlijk na zal geuren door de bloemen in het bad. Vaak wordt je na het bad nog gemasseerd met een geurende olie en kun je er als toekomstig bruidje helemaal tegenaan!

Op de Pasar Malam kocht ik een zakje Lulur;


Ik heb de gebruiksaanwijzing door Google Translate gehaald en er staat dat ik de poeder Lulur met voldoende water moet mengen, mijn huid moet scrubben met het mengsel, het er een paar uur (!!) op moet laten zitten en vervolgens moet afspoelen met water. Ik stap zo lekker onder de douche maar laat de Lulur er wat korter op zitten hoor, gewoon net zo lang tot dat het opgedroogd is. 
Ik ben erg benieuwd, het ruikt in elk geval heerlijk exotisch. Een beetje zoetig, fruitig maar ook bloemig. Toen ik in het kommetje zat te mengen kwam Clarence al bedelen, die dacht dat het eten was. 
Ik wil ook snel weer eens een bezoekje brengen aan Spa Bali nu ik hier mee bezig ben. Jane heeft zo haar eigen Lulur recept en ze vertelde me dat ze er ook kokosmelk en gepureerde vruchten doorheen mengt.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om over een buitenlands beauty ritueel te lezen. Welke tradities bestaan er in jouw cultuur?
Until next time,
Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *