(Re)view by Nena: kleine voetjes

Ik weet al van jongs af aan dat ik kleine voeten heb. Als het me zelf misschien nog niet was opgevallen, dan werd het me wel verteld. Vanaf de basisschool werd ik er mee geconfronteerd, want alle leuke meisjesschoenen waren voor mij altijd te groot! Waar m’n vriendinnetjes toen al in maat 36 pasten, was ik altijd aangewezen op de echte kinderschoentjes. Uiteindelijk heb ik niet eens maat 36 gekregen…

Hieronder een foto van mijn voet tegen de voet van Serena, die een gemiddelde maat 39 heeft, om even aan te geven hoe klein mijn voeten ongeveer zijn. Het scheelt een hele teen!

Vroeger vond ik dat best jammer. Ik denk dat ik me ook wel een beetje schaamde voor mijn (te) kleine voeten. Je wilt niet weten hoe vaak ik te horen heb gekregen: “Jeetje, jij hebt ECHT HELE kleine voeten zeg!” of “Haha, blijf jij wel staan op die stokjes als het hard waait?!” En nu nog krijg ik die vraag wel eens, maar dan voor de grap als iemand zich weer eens verbaast over mijn schoenmaat. Inmiddels ben ik 26 en heb ik er vrede mee. Mijn vriend vindt ze mooi en jawel: zelfs schattig. Met de bijnaam die ik van zijn vrienden heb gekregen, Big Foot, kan ik ook leven 😉

Ik ben niet heel erg groot, namelijk 1.64m. Mijn moeder ook en mijn zus ook. Dat is lekker makkelijk. Ook hebben we allemaal ongeveer dezelfde schoenmaat! Ik denk dat ik dan nog de grootste maat heb, namelijk nog wel een ECHTE 35! (oké soms ook 34..), mijn zus heeft eerder maat 34 en mijn moeder heeft iets bredere voeten, waardoor ze toch vaak nog 35 of 36 nodig heeft. Kleine voeten zitten bij ons dus in de familie!

Ik moet zeggen dat de mannen in mijn leven mijn voeten altijd leuk, lief, zelfs mooi of schattig vinden, geen reden om me voor te schamen dus! Het is hooguit wat onhandig om aan schoenen te komen in Nederland, maar vandaar dit artikel! Ik heb door de jaren heen hier en daar mijn adresjes ontdekt en die wil ik graag met jullie delen!

Om te beginnen, wat is nu precies je echte schoenmaat? Er bestaat een simpele formule waarmee je dit gemakkelijk zelf kunt berekenen. Denk er aan dat de ene voet vaak iets groter is dan de andere voet.

Stap 1. Pak een papier en trek in het midden een lijn.

Stap 2. Ga op het papier staan en zet een streepje boven je grote teen en achter bij je hiel.

Stap 4. Meet deze afstand en bereken je maat aan de hand van onderstaande formule:

Formule schoenmaat = 1,5 x (lengte voet in cm + 2)


Bijvoorbeeld, mijn linkervoet is 21,2 cm. Mijn schoenmaat is dan: 1,5 x (21.2 + 2) = 34.8

Serena's linkervoet is 24,2 cm. Haar schoenmaat is dan: 1,5 x (24,2 + 2) = 39.3

Bij ons klopt het aardig 🙂

Het zal dan nog per merk en zelfs per land verschillen of de maat juist is. Elke schoen heeft natuurlijk een andere pasvorm. Maar deze formule is wel een handig uitgangspunt.

Hier in Nederland kan ik vaak moeilijk slagen. In laarzen en gympen valt altijd goed te smokkelen 😉 Ik trek bijvoorbeeld extra dikke sokken aan of ik maak gebruik van een zooltje. Een zooltje zorgt ervoor dat de schoen met een halve maat wordt verkleind. Bij pumps (die ik graag draag) wordt het al iets lastiger. Dikke sokken is natuurlijk geen optie en in combinatie met een zooltje heb ik nog steeds maat 34 of 35 nodig! Hieronder volgen wat winkels waar ik wel eens geslaagd ben voor kleine maatjes.

Van Haren
Ze hebben het nog niet zo lang, maar sinds een paar maanden verkopen ze hier steeds vaker schoenen vanaf maat 35 i.p.v. 36. Zo heb ik dit paar pumps van Gracelands gekocht in maat 35 voor slechts €19,95! En ze zitten heerlijk! Van Haren heeft sinds dit jaar ook een webshop: www.vanharen.nl


Silhouette
Deze winkel heb ik via mijn zus leren kennen. We zijn een tijdje geleden samen naar Rotterdam gereden om daar eens even aardig wat leren pumps in te slaan in maat 34 & 35! Ze hebben ook een webwinkel, die vind je hier: www. S

ilhouette.nl

Jullie zijn vast gewaarschuwd, deze webshop heeft ook veel sexy (lees: fetish/kinky) schoenen in hun assortiment. Dat moeten jullie dan maar even door de vingers zien, want ze verkopen ook gelukkig veel stijlvolle modellen in kleine maatjes.

Dit is wat er op de website staat:

“Bij Silhouette schoenen vindt u de nieuwste trends en de grootste collectie sexy schoenen en hoge laarzen! Onze collectie bestaat uit pumps, laarzen met hoge hakken, sandaaltjes en muiltjes van maat 33 tot en met maat 47!”

En deze pumps heb ik gekocht:

Voor €79,00, echt leer in maat 35 (ze vallen klein). En ook in het wit 😉 Heb je dus kleine (of grote) voeten, dan is deze winkel of site echt even de moeite waard!

Zalando
Deze inmiddels erg bekende webshop verkoopt vele modellen in maat 35. Ik heb zelf nog nooit iets besteld bij Zalando, maar ik krijg deze site altijd als tip van mensen die erg tevreden zijn over hun schoenen. Hun webshop is: www.zalando.nl

Shoppen in het buitenland
Als ik echt meerdere schoenen wil inslaan dan doe ik dat in Italië! Ik ben er inmiddels zo’n 4 keer geweest en elke keer kom ik met veel schoenen terug. Het voordeel van Italië is dat de vrouwen daar over het algemeen een stuk kleiner zijn vergeleken met de vrouwen in Nederland. Hierdoor beginnen de schoenmaten vaak al bij maat 35 (of zelfs 34). Ook weten ze hier wat stijl is en daarbij zijn de schoenen vaak van echt leder en goede kwaliteit! Zoals Serena al eens in een foto verslag van onze Citytrip Milaan had laten zien, waren wij allebei goed geslaagd voor mooie Italiaanse leren laarzen!

De bruine laarzen rechtsboven zijn van mij en de zwarte hoge enkellaarsjes ook. Allebei echt leer en uiteraard in maat 35! Ik betaalde ongeveer €150,00 voor beide paren.

Afgelopen zomer ben ik weer met mijn vriend naar Italie geweest en wederom ben ik goed geslaagd tijdens het shoppen naar schoenen. Ik kocht onderstaande 3 paar pumps in maat 35, elk paar kostte €20,00.

Ik scoorde deze Milaneese Sandaaltjes in maat 35 voor €40,-

En ook deze slippers komen uit Italië, in maat 35 voor maar €3,-

Ik ga dus graag naar het buitenland om mooie schoenen in mijn kleine schoenmaat te shoppen. Niet alleen in Italie, ook in Griekenland kun je goed slagen voor schoenen in kleine maten! De meeste schoenenwinkels daar verkopen schoenen vanaf maat 35. Uiteraard zijn er meer landen en  (web)winkels die schoenen vanaf maat 35 verkopen, maar met de bovengenoemde winkels/landen heb ik persoonlijke ervaring.

Ik hoop dat ik jullie wat tips heb kunnen geven om goed te kunnen slagen wanneer je wat kleinere voeten hebt dan de gemiddelde vrouw in Nederland 😉 Er zullen misschien ook dames zijn met een grotere voet dan gemiddeld, maar hier heb ik zelf natuurlijk geen ervaring mee 😉 Mochten jullie hier nog goede tips voor hebben, deel ze dan gerust in de comments. Ik weet zeker dat het gewaardeerd wordt!

Wat betreft kleine schoenmaten, zijn er nog meer winkels in Nederland waar ik echt even een kijkje moet nemen? Of zijn er nog goede webshops die ik niet ken? Laat het me weten in de comments!

Liefs,
Nena (www.twitter.com/nenaburger)

zp8497586rq

Volg:

222 Reacties

  1. Chantal
    5 april 2013 / vrijdag, 5 april 2013

    Ik heb zelf ook maatje 35, meestal ga ik naar Nijverdal, daar hebben ze een winkel met een rekje voor kleine maatjes, meestal hele leuke schoenen. Ik ga ook wel is naar Zwolle, naar de kleine buitenlandse winkeltjes, verkopen ze meestal ook wel maatje 35. De winkel schuurman kan ik ook nog wel is slagen maar niet altijd.

  2. Miqi
    21 januari 2013 / maandag, 21 januari 2013

    hai hai
    ik zit een beetje met hetzelfde probleem, alleen heb ik maat 34 en past 35 me net niet pff balen, ik wil zo graag leuke pumps hebben maar die beginnen met maat 35 ken jij misschien winkels waar ze maat 34 pumps verkopen?

  3. Laura
    13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

    Hee!

    Ik heb al zo vaak gezocht in Italië, maar nog steeds moeite om winkels te vinden, met mijn maatje 33-34.
    Heb nog een site gevonden: http://www.vivi-clothes.com

  4. 8 december 2012 / zaterdag, 8 december 2012

    ik heb maat 36.5, maar met uggs heb ik 38 !

  5. Johanna
    15 november 2012 / donderdag, 15 november 2012

    Ik zit zelf tussen maat 35 en 36 en veel groter gaat het waarschijnlijk niet worden, dus deze tips zijn erg handig! x

  6. misuden
    24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

    Hallo Nena,

    Ik heb ook kleine voetjes en voor mij is het heel heel moeilijk om mooie vrouwelijke schoenen te kopen. De laatste tijd slaag ik steeds mij Miss Jones te Deventer.
    Ze hebben geweldige Italiaanse leren schoenen (met tassen). Probeer het daar eens. Oh ja en bij Van Breugel te Eindhoven, maar dan gaat het merendeels om klassieke modellen.

  7. 1 juni 2012 / vrijdag, 1 juni 2012

    1.5 x 22.1 + 2 = 35 =))
    ook altijd moeilijk.. 🙁

  8. Amber
    22 april 2012 / zondag, 22 april 2012

    ik heb maat 36 en van pumps 35 die kan ik dus ook nooooit aan en ballerinas/sandaaltjes is ook vaak een gedoe!

  9. Shana
    25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

    Wow, wat ben ik blij dat ik hier per toeval op terecht kwam!
    Ik heb ook maatje 35, ben bijna 20 en amper 1m60 groot,
    36 is helaas te groot en met een zooltje lukt het maar nipt.
    En ik was aan het zoeken naar winkels voor kleine maten. (Ik ben wel van België maar de onlineshops zijn wel handig).
    Mijn mama heeft een nog kleinere maat 33,34, zij haalt haar schoenen in Genk “Renzi” noemt de winkel. Maar daar vind je helaas geen schoenen goedkoper dan 150 euro. Aangezien ik ook schoenenverslaafd ben en nog studeer, is het moeilijk om 30 paar schoenen te hebben met prijs 150 euro. Ik zal snel blut zijn en mijn mama zal er niet mee kunnen lachen =p.

    Jij hebt echt mooie schoenen! En bedankt om dit op internet te zetten! Het zal mij ook verder helpen =D.

  10. 17 februari 2012 / vrijdag, 17 februari 2012

    Ik ben 158 klein en heb maat 38 van schoenen.
    mijn enkels zijn zo dun dat mijn voeten nog groter lijken 🙁 ik schaam me dood en durf zomers niet met teen slippers te lopen of naar de strand te gaan want iedereen staart mij aan omdat ik dunne benen enkels heb en grote voeten.

    wie kan mij helpen met tips geven want wil zo graag roken dragen zomers en slippers

    groetjes…

  11. Eva
    9 januari 2012 / maandag, 9 januari 2012

    Die laatste zijn supermooi!!!!! In love….

  12. Deveny
    3 januari 2012 / dinsdag, 3 januari 2012

    Ik heb hier ook last van!
    Met laarzen en sneakers enzo pas ik vaak wel 36, en soms ook nog 37, maar met hakken kan ik zwemmen in maat 36! Wat leuk om te lezen dat ik in iedergeval niet de enige ben haha.

  13. Nejla
    28 december 2011 / woensdag, 28 december 2011

    Ik werk in een schoenenwinkel, er kwam een man langs hij had maatje 36 ..
    Nou hij wou dat ik voor hem laarzen ging zoeken die er niet zo vrouwlijk uitzagen .

    Dus wat dat betreft bij mannen is het een groter probleem…

  14. joline
    19 december 2011 / maandag, 19 december 2011

    gelukkig voor mij is er steeds meer te vinden in maat 42 😀

  15. Aileen
    19 december 2011 / maandag, 19 december 2011

    Cafe Moda in Amsterdam hebben ook schoenen die beginnen bij maat 35 🙂

  16. anne
    19 december 2011 / maandag, 19 december 2011

    Ik heb ook maat 35 of een 36 (als ze klein uitvallen) Met laarzen als ze geen maat 35 hebben doe ik wel eens extra dikke of dubbele sokken aan en dan kan ik wel maat 36 aan. maarjah bij open sandaaltjes gaat dat niet;)

  17. Suus
    18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

    Nelly.com heeft ook 35 🙂

  18. Sabrina
    18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

    Hoi Nena.

    Ik weet niet of het al genoemd is, maar http://www.omoda.nl verkoopt ook kleine maatjes.
    En Peter Kaiser (duur merk, maar ooh zo mooi) verkoopt vanaf 34,5. Mooie pumps hebben ze nu in de collectie (knalroze en mooie zwart/witte, ook te koop bij zalando).
    Ik had eerst altijd 36, maar nu heb ik meestal 35,5, maar ook soms 35.

    Groetjes
    Sabrina

  19. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Kleine voetjes zijn juist schattig !!

  20. iraj
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik weet niet of het al eerder is gezegd, maar bij Taft kun je misschien ook wat vinden 😉

  21. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Je hebt dan wel hele schattige voeten, ik heb maat 37 en met sportschoenen heb ik altijd geluk ik moet dan bij de kinder schoenen kijken en die zijn zo 10 euro goedkoper dan de volwassen maten en het zijn dan precies de zelfde schoene:P

  22. Tessaa
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Hmm, ken het probleem. Ik heb zelf maat 44 en het is héél lastig om aan mooie schoenen te komen. Bij de van Haren denken ze volgens mij ook dat vrouwen met maat 43/44 geen hakken kunnen/willen dragen, omdat ik daar nooit een mooi paar kan vinden.
    Ik ga zeker eens kijken bij de (web)shop van Silhouette! Thanks for the tip.=)

  23. Femke
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Handig artikel! Ik heb zelf juist maat 42, vroeger was daar vrij weinig in te vinden maar volgens mij worden de Nederlandse voeten allemaal groter want de laatste tijd zijn er steeds meer winkels die schoenen t/m maat 42 verkopen. Wel superfijn dat ze toch ook nog uitbreiden naar 35!

  24. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik vind kleine voeten juist mooi en schattig! Ik heb zelf maat 39 en dat is misschien een normale maat, ik vind mijn voeten echt lomp. Ik zou dus genieten van je kleine maatje.

    xx Astrid

  25. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Vind kleine voeten ook juist mooi hoor! Maar kan me voorstellen dat het lastig is met schoenen kopen. Je hebt handige tips gegeven.

    Ik heb vaak juist maat 42 en heel soms zelfs 43 dus ik heb meer het tegenovergestelde, kan alleen niet echt uitwijken naar het buitenland daar hebben ze het al helemaaal niet 😛

  26. Lauu
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Wow dat lijkt me lastig met goede schoenen vinden. Bij kenzaa.nl hebben ze ook schoenen voor kleine voeten.Gaat vanaf maat 34.

  27. amber
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik heb ook kleine voeten en ik ben er zelfs trots op!
    Het staat heel vrouwelijk.
    Alleen de opmerkingen die mensen soms maken vind ik nogsteeds wel vervelend, het is gewoon jaloezie haha! 😉

  28. Cynthia
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik heb maat 41-42, dit is ook echt niet leuk 🙁 Ook heb ik nog eens een moeilijke tussenmaat en een rare voet.. kut !

  29. laura
    17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Ik heb maat 37,5 en ben er wel blij mee. Ik ken meiden die écht grote voeten hebben en dat lijkt me wel een beetje onhandig. By the way, ik vind je voeten juist mooi!

  30. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

    Wat leuk zeg, kleine voeten.
    Mijn voeten groeiden het eerst, en in the 90’s was maat 41 huge! Schoenen vinden was moeilijk en ik kende 1 iemand meer die op grote voet leefde.
    Tegenwoordig is 41 helemaal niet meer mega groot.
    Ik ben 183 maar vrouwen shorter dan mij leven op 41, dus mag anno 2011 niet klagen
    Alhoewel ik kleine voeten mooi vind, schoenen staan dan zo erg mooi en al helemaal hoge hakken.
    Je schoenen collectie ziet er goed en mooi uit.
    🙂

  31. ikram
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Niets om zich voor te schamen kleine voetjes 🙂 Liever kleine voeten dan grote toch? Ik heb met mijn 1m63 een maar 41 dat is pas erg omdat ik klein ben en dan zo’n grote voeten merk je het meteen :'( Krijg er ook wel vaak opmerkingen voor van “Waw welke schoenmaat heb jij?” of “Leg je voet eens naast die van mij?”

  32. Savannah
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik heb wel eens gehoord van een maat 36 winkel in Amsterdam.Waar ze alleen maat 36 verkopen voor fijne prijsje:)

  33. Alise
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Haha, uit de test komt als schoenmaat 42. Gelukkig pas ik 41 ook nog, anders was aan schoenen komen wel heel erg moeilijk! Ik ben jaloers op mensen met maat 38 🙁

  34. Celina
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Wauw, de laatste foto, die pumps zijn echt gaaf! Supermooie schoenencollectie!

  35. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Hallo Nena,

    Wat een leuk/nuttig artikel. Ikzelf heb gewoon maat 38, maar ik ken wel een vriendin van mij die moeite heeft met haar maat.

    Misschien heb ik nog een tip voor je/jullie. Op mijn webwinkel heb ik op het moment hele leuke sandaaltjes in maat 35 staan. Deze waren in een verkeerde maat geleverd door de groothandel (ik had ze eigenlijk in maat 38 besteld omdat ik ze zelf wilde kopen, wat baalde ik zeg!). Bij de groothandel waar ik inkoop zijn eventueel meerdere schoenen (vooral hakken) in maat 35 te bestellen. Mochten er veel meisjes zijn die hier interesse in hebben, kan ik overwegen deze maat regelmatig in te kopen. Anders: als iemand leuke schoenen op de site ziet met maat 35, zou deze eventueel contact op kunnen nemen en vragen of ik deze later zou willen inkopen.
    Een tijd geleden heb ik ook ergens een webwinkel gezien die gespecialiseerd was in grotere en kleinere maten. Misschien is dat iets?

    Met vriendelijke groet,
    Aimée
    http://www.MusthaveFashion.nl

  36. Norah
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ah, jaloers! Serieus .. ik zou er alles voor over hebben om zo’n kleine voeten te hebben, vind ik namelijk echt PRACHTIGGG ! 🙂 <3

  37. Anne
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik ben juist trots op mijn kleine voeten ik krijg vaak op school te horen dat ik te kleine voeen heb maar ik vindt het wel leuk. Ik heb maat 36 37.

  38. Madhuri
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Ik heb zelf ook kleine voeten, ik ga voor schoenen dan ook graag naar Stravers in Amsterdam. De schoenen zijn daar wel prijzig, maar dan heb je ook wat. Ze hebben hele leuke schoenen en ook voor hele grote maten. Je word ook heel goed geholpen, je hoeft maar te zeggen wat je ongeveer zoekt en ze komen met 10 paar schoenen terug. Keuze zat dus! Zelf heb ik al 3 paar schoenen daar gekocht en heb er nog steeds heel veel plezier van!

  39. Myrthe
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Die som om je maat te berekenen klopt bij ons voor geen meter. Ik heb maat 36, maar volgens de berekening 37,8. Mijn zus heeft maat 38, maar volgens de berekening 39,45. En haar vriend heeft maat 46, maar volgens de berekening 44,55. Huh? Misschien toch verkeerd gemeten??

  40. Jessikaa
    16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Dan zijn UGGS voor jou wel goedkoper je kan gewoon de kindermaat nemen. Zo denk ik because iloveuggs. Maar gelukkig heb je al veel mooie schoenen en worden er goede site’s gegeven.

  41. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    ik vind je voetjes schattig! En je schoenen zijn echt mooi! Trouwens, Betsy Palmer verkoopt ook speciaal voor kleine maatjes volgens mij

  42. 16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

    Leuk artikel! Heel herkenbaar, dat moeilijk vinden om schoenen te vinden. Ik heb maat 37,5 met laarzen en gympen kun je dan inderdaad smokkelen, maar het pumps niet, ik heb van die inleg-zooltjes, dat helpt soms maar het is gewoon heel vervelend.