Welke beautyingrediënten moet ik vermijden?

Onder de douche verveel ik me altijd te pletter wanneer die conditioner 3 minuten staat in te trekken (wanneer maken ze eens waterproof smartphones?), maar dit los ik simpelweg op door driftig de achterkant van mijn doucheproducten te bestuderen. Mijn hersenen blijven altijd een beetje steken bij de ingrediëntenlijst. Ik weet er best wat van af, maar er zijn tegenwoordig zo veel verschillende ingrediënten (en nieuwe combinaties) op de markt, dat ook ik daar gewoon een database voor moet raadplegen.

Jullie waren benieuwd welke beautyingrediënten je als consument beter kon vermijden. Wat goed is en wat slecht, is iets wat verschilt van persoon tot persoon. Het hangt van je huidtype af, maar ook huidziekten spelen een rol en natuurlijk de concentratie van het betreffende ingrediënt.

Hieronder behandel ik een aantal veelvoorkomende beautyingrediënten waarover veel discussies gaande zijn (wel of niet goed?) en waarover veel onduidelijkheid bestaat. De ingrediënten(groepen) die aan bod komen zijn;

  • Siliconen
  • Minerale olie
  • Tensiden (SLS/SLES)
  • Parabenen
  • Alcoholen

Siliconen
In de cosmetica worden siliconen gebruikt in de vorm van een olie, een vloeibare substantie. De meest voorkomende soorten zijn cyclomethicone en dimethicone. Siliconen zijn ingrediënten die, afhankelijk van de soort en de toepasbaarheid, zorgen voor een soepele aanbreng en een silkysmooth gevoel. Je vindt het in producten zoals gezichtsprimers en haarserums, maar ook zit het in bijna alle foundations, BB creams en lipproducten.

Wat ik vaak lees op forums en andere blogs zijn negatieve opvattingen over siliconen. ‘Siliconen verstoppen de huid, zijn ‘chemisch’ en slecht voor het milieu en verzwaren je haren (zorgen voor build-up).’ Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar als je er wetenschappelijke artikelen op naslaat claimt men juist dat siliconen juist goed zijn voor mensen met een onzuivere huid, aangezien dit ingredient de poriën juist niet schijnt te verstoppen.

En wat haarproducten betreft, ook hier doen siliconen de meeste haarsoorten niets dan goeds. Het voorkomt wrijving (en dus voorkomt het ook gespleten en beschadigde haarpunten) en maakt het haar beter doorkambaar. Je kunt er zelfs, in combinatie met hitte van een krul- of stijltang, tijdelijk gespleten haarpunten mee repareren.

Siliconen zijn geschikt voor: elk huidtype, zelfs voor de mensen met een vette huid en aanleg voor acné. En voor mensen met droog, beschadigd en kleurbehandeld haar.
Siliconen zijn minder geschikt voor: mensen die niet van dat vettige, zijdezachte glijende gevoel over hun huid houden. En voor mensen met fijn, dun en futloos haar. De siliconen verzwaren dit soort haar vaak te veel en maken het sneller vet.

Meer lezen over siliconen? Check dan een ouder artikel van mij, I love silicones!, waar ik dieper inga op dit beautyingrediënt.

Minerale olie
Minerale olie is een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Zo heb je paraffine (paraffinum liquidum) en petroleum jelly (petrolatum, beter bekend onder de merknaam Vaseline). In de loop der jaren heeft minerale olie een slechte naam gekregen omdat men het direct koppelt aan aardolie.Minerale olie is occlusief zoals dat heet, dit betekent dat de olie je huid afsluit door een haast ondoordringbare barrière te vormen. Hierdoor zou je denken dat het een comedogene (= porie-verstoppende) werking heeft, maar dit blijkt uit de laatste onderzoeken niet zo te zijn. Minerale olie is daarom geen oorzaak van acné, iets wat wel veel wordt beweerd.

Cosmetische minerale olie is niet kankerverwekkend. Alle studies die aangehaald worden waarin dat wel staat vermeld zijn gebaseerd op gebruik van ongeraffineerde en ongezuiverde vormen van deze olie, en die is absoluut niet te vergelijken met geraffineerde en gezuiverde minerale olie die gebruikt wordt in de cosmeticaindustrie. Sterker nog, uit vele onderzoeken is zelfs gebleken dat cosmetische minerale olie een van de minst irriterende stoffen is die in cosmetische producten gebruikt wordt. Het dringt de huid niet binnen waardoor het inderdaad weinig schade kan aanrichten.

Minerale olie is geschikt voor: de zeer droge en gevoelige huid (zoals mensen met eczeem of gebarsten lippen).
Minerale olie is minder geschikt voor: mensen met een goede tot vette huidconditie. Die hebben er niet per se baat bij (maar het zal ook geen kwaad kunnen).

Meer lezen over minerale olie? Check dan een ouder artikel van mij, Minerale Olie, waar ik dieper inga op dit beautyingrediënt (en lippenbalsemverslaving).

Tensiden (SLS/SLES)
Tensiden vind je bijna overal, in shampoo’s, cleansers, tandpasta, douchegel en eigenlijk in alle beautyproducten die schoonmaken. Want tensiden, ook wel surfactanten genoemd, zijn oppervlakte reinigingsmiddelen en hebben dezelfde werking als zeep. Even simpel uitgelegd, tensiden bestaan uit een wateraantrekkend deel (het hydrofiele bolletje) en een vetaantrekkend deel (het hydrofobe staafje). De staafjes hechten aan het vet/olie waardoor de wateraantrekkende bolletjes aan de buitenkant komen te zitten. Het vet bevat nu een coating van wateroplosbare bolletjes wat eenvoudig weggespoeld kan worden met water. Op deze manier wordt het vet in feite ‘opgelost’ en weggespoeld en reinig je dus je gezicht (of haar, tanden, lichaam).

 De meest voorkomende tensiden zijn;

  • SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
  • SLES (Sodium Laureth Sulfate, ook wel Sodium Lauryl Ether Sulfate genoemd)
  • SLSa (Sodium Lauryl Sulfoacetate of Sodium Laureth Sulfoacetate)
  • Cocoamidopropyl Betaine
  • SCI (Sodium Cocoyl Isethionate)
  • Disodium Cocoamphodiacetate
  • Coco glucoside
  • Decyl glucoside
  • Lauryl glucoside

De meest besproken (eerder omstreden) tensiden uit dit lijstje zijn SLS en SLES. Het zijn zeer krachtige reinigers die je huid ‘strippen’ (ontdoen van de natuurlijke oliën) resulterend in een droge en geïrriteerde huid. Door hun moleculaire samenstelling zijn ze ook nog eens in staat de huid binnen te dringen, wat er voor zorgt dat ze veel meer irriterend kunnen zijn dan andere reinigers. Maar, omdat ze lekker goedkoop zijn en enorm veel schuim produceren (wat mensen associëren met ‘goed schoon’) worden ze nog wel volop gebruikt.

Ook zijn er mensen die beweren dat SLS en SLES kankerverwekkende stoffen zijn, maar er zijn (nog) geen studies bekend die dit kunnen aantonen. Aan fabrikanten wordt echter geadviseerd SLS en SLES te verwijderen uit hun producten, maar dit is helaas nog niet verplicht.

SLS/SLES is geschikt voor: mensen met een huid die veel kan hebben en die van veel schuim houden. Maar liever kun je dit ingredient vermijden, gezien er steeds meer (budgetvriendelijke) producten op de markt komen die SLS/SLES vervangen voor mildere varianten en omdat SLS/SLES de huid op den duur toch zal uitdrogen (of uit balans zal brengen).
SLS/SLES is minder geschikt voor: mensen met een droge, gevoelige (hoofd)huid en mensen met droog haar.

Wil je meer lezen over de verschillende soorten tensiden? Mijn vriendin Caroline heeft er een grondig en uitgebreid stuk over geschreven, die vind je hier terug.

Parabenen
(Beauty)producten die water bevatten moeten geconserveerd worden om te voorkomen dat er allerlei vieze schimmels en bacteriën in gaan groeien. Een van de meest voorkomende conserveringsmiddelen zijn parabenen, te herkennen aan de volgende INCI namen; methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen.

Op internet zijn er mensen die beweren dat parabenen zorgen voor een verstoorde hormoonregulatie met borstkanker tot gevolg. Dit is merendeels gebaseerd op slechts één onderzoek waarbij de onderzoekers parabenen vonden in het weefsel van een patiënt met borstkanker. Er is nooit verder onderzocht hoe het daar gekomen is en of mensen zonder borstkanker ook parabenen in hun weefsel hebben zitten.

Wel zijn er ontzettend veel andere onderzoeken gedaan waarbij men niet heeft kunnen aantonen dat parabenen kankerverwekkend zijn. Zelfs de organisatie KWF Kankerbestrijding ziet geen gevaar in het gebruik van deze conserveringsmiddelen.

Wat echter wel voorkomt is overgevoeligheid voor parabenen. Je kunt er allergisch voor zijn wat leidt tot bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk, rode vlekken en een droge schilferige huid. Heb jij een gevoelige huid en heb je na het gebruik van douchegel of bodylotion last van jeuk of schilfers, dan is het wellicht een idee om op zoek te gaan naar parabeen-vrije cosmeticaproducten. Tegenwoordig zijn er goede alternatieven op de markt die producten net zo goed conserveren, maar een stuk vriendelijker zijn voor de huid.

Parabenen zijn geschikt voor: mensen die geen parabenen-allergie hebben. Maar, omdat er zoveel parabeen-vrije producten op de markt zijn kan het geen kwaad om dit eens uit te proberen. Wie weet merk je dan pas het verschil wat betreft je huidconditie.
Parabenen zijn minder geschikt voor: mensen met een droge, gevoelige huid en een parabenen-allergie.

Alcoholen
In veel cosmetische producten wordt alcohol gebruikt, wat vaak gezien wordt als uitdrogend voor de huid en dus automatisch ‘niet goed’. Er bestaan echter verschillende vormen alcohol en niet elke vorm is even goed (of slecht) voor de huid. De meest voorkomende vormen alcohol zijn als volgt;

  • Ethanol/ethyl alcohol
  • Alcohol denat.
  • Isopropyl alcohol/isopropanol
  • Glycerine
  • Cetyl alcohol
  • Stearyl alcohol
  • Cetearyl alcohol

Ethanol, Alcohol denat. en Isopropyl alcohol komen nog best vaak in grote hoeveelheden voor in toners viel me op. Ze ontsmetten de huid, maar zijn vaak net iets té uitdrogend en irriterend voor de huid. Vaak kan een hele vette huid er wel tegen, en zal deze huid er in het begin juist van opknappen, maar op den duur kan het ook voor de vetste huiden te uitdrogend zijn. Houd hier dus rekening mee.

Glycerine is een dikke vettige vloeistof waardoor je eerder zou denken dat het een vet of een olie is, maar het is oplosbaar in water en behoort tot de groep alcoholen. Glycerine trekt water aan en is dan ook een hele goede (en populaire) moisturizer. Teveel Glycerine kan echter wel zorgen dat poriën verstopt raken, wat weer iets minder gunstig is voor mensen met een vette huid.

Cetyl alcohol, Stearyl alcohol en cetearyl alcohol zijn emulgators (een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn) die niet alleen zorgen dat een product gemengd blijft, maar het vaak ook dikker en smeerbaar maken. Deze ingrediënten zijn helemaal niet uitdrogend voor de huid, alhoewel Cetyl alcohol bij sommige mensen wel voor huidirritatie kan zorgen.

Conclusie
Het is een behoorlijke brok informatie wat jullie net gelezen hebben, maar ik hoop dat alles duidelijk is. Om nog even op de titel terug te komen ‘Welke beautyingrediënten moet ik vermijden?’, dat verschilt dus heel erg per persoon. Wat voor de één wel werkt, kan voor de ander verschrikkelijk zijn. Over het algemeen zou ik letten op het vermijden van SLS/SLES, parabenen en de uitdrogende alcoholen, vooral wanneer je merkt dat je huid na het gebruik van bepaalde producten geïrriteerd is. Maar mocht dit toevallig in jouw favoriete beautyproduct zitten die je al jaren met succes en zonder problemen gebruikt, dan moet je daar vooral mee doorgaan.

Houden jullie rekening met de ingrediënten van je beautyproducten? Welke beautyingrediënten werken wel/niet voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

203 Reacties

  1. 25 november 2016 / vrijdag, 25 november 2016

    Hallo ik was mijn haren al zeker 10 jaar met DERMOLIN shampoo. Nu is de shampoo veranderd en zit de stof disisdium cocoamphodiacetate erin. Na de eerste keer wassen zat ik niet lekker in mijn vel, alsof er een hormoon verstorend middel inzat, en daar heb ik 3 dagen last van gehad. Na 3 dagen de shampoo niet meer te gebruiken kwam ik beter in mijn vel. Ik ben toen alle ingrediënten met de vorige shampoo van DERMOLIN gaan vergelijken en er zaten 2 nieuwe stoffen naar boven die er voorheen niet inzaten, polyquaternium 39 en disidium cocoamphodiacetate. De gewone badschuim daar zat geen polyquaternium 39 in en ik had dezelfde problemen dat ik ineens niet lekker in mijn vel zat. Dus de stof disidium cocoamphodiacetate zorgt voor deze hormoonverstorende werking(xeno oestrogenen)wat de hormonen uit balans maakt. Schijnbaar zit deze stof ook in babyshampoo”s.

  2. Anoniem
    25 september 2016 / zondag, 25 september 2016

    Echt heel erg bedankt Voor dit artikel. Ik snapte er nooit iets van maar dankzij jou is het helemaal duidelijk. Heel fijn dat je ook hebt vermeld voor wie het wel of juist niet geschikt is.
    Thanks!! X

  3. Sofie
    28 april 2016 / donderdag, 28 april 2016

    Oud artikel, maar nog steeds interessant! Voor mij absoluut geen siliconen, mijn haar valt er van uit en het herstel ervan heeft lang geduurd. In het begin werd acne minder van siliconen in een creme en mijn huid werd zijdezacht, maar op lange termijn kwam de acne terug en kreeg ik meer huidproblemen. Het middel was erger dan de kwaal. Parabenen zijn vaak beter / zachter voor mij huid dan natuurlijke conserveringsmiddelen dus daar heb ik niet zon problemen mee. In een douchegel is SLS geen probleem, maar in een shampoo krijg ik er een te droge hoofdhuid van. Het reinigt te diep. Alcohol liever niet op mijn gezicht, het bovenste laagje wordt zo droog en hard. Dus ja ik let er wel op 🙂

  4. angellr
    3 april 2015 / vrijdag, 3 april 2015

    Hoi, ik weet dat dit artikel al vrij oud is. Maar ik ben al enige tijd opzoek naar een antwoord op mijn vraag waar kennelijk nergens op Internet het antwoord op staat hier mijn vraag;
    Ik heb heel erg last van een droge hoofdhuid. En nu wil ik een keer vaseline op me hoofd smeren voor een nacht.
    Maar is dit slecht voor je haar?

    • Serena
      Auteur
      3 april 2015 / vrijdag, 3 april 2015

      Nee, je haar wordt alleen vettig, waardoor je het weer goed moet uitwassen, en als je dat met te heet water doet en met shampoo met SLS/SLES bijvoorbeeld dan is dat juist weer heel uitdrogend voor je hoofdhuid. Dus het lijkt mij niet zo’n top plan.

    • Anneke
      9 april 2015 / donderdag, 9 april 2015

      Ik gebruik hier zelf tegenwoordig olie voor en wel arganolie. Dit is een olie die lekker snel intrekt en veel vitamine E bevat (goed voor de huid). Ook hierdoor wordt je haar iets vettig, maar niet overdreven. Dit was je met een normale wasbeurt uit je haar.

    • Silke
      2 mei 2016 / maandag, 2 mei 2016

      Je kan beter geen vaseline op je hoofdhuid smeren nee.. Gebruik dan liever een olie. Door een minerale oliën/vetten (waaronder vaseline dus valt) op je hoofdhuid te smeren wordt het niet zo zeer gehydrateerd en is het onmogelijk om uitgewassen te krijgen!

  5. LauraV1983
    13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

    Wat een leuk artikel!
    Wij zijn door allerlei (kleine) klachten in de familie al enige tijd geleden overgestapt op zo veel mogelijk parabeenvrije producten. Vroeg mij af of meer mensen dit deden en kwam hier uit 🙂 Wij gebruiken producten van het merk Grahams voor onder andere zeep, shampoo en conditioner. Het is helaas vrij prijzig, maar op internet is het ook goedkoper te vinden. Ik koop het altijd bij http://www.huidzorgvoordeel.nl

    Ik hou je site in ieder geval in de gaten, erg leuk!
    Groetjes Laura

  6. Es
    25 november 2013 / maandag, 25 november 2013

    Hallo Serena,

    Leuk artikel, ik heb alleen nog een vraag over parabenen. De maximale concentratie is 0,8% volgens de cosmeticawet in de Europese Unie als er een mix van verschillende parabenengebruikt wordt. Als er één bepaalde soort parabenen wordt gebruikt is de maximale concentratie 0,4% .

    Weet jij misschien of deze concentraties voor volume of voor massa zijn?
    want alleen 0,4 en 0,8% zegt niet heel veel.
    x

  7. 29 april 2013 / maandag, 29 april 2013

    Dag Serena,

    Onlangs testte ik de Nioxin 2 shampoo uit (schreef hierover ook een blogpost), maar ontdekte dat hier erg veel SLS en SLES in zit. Ik heb een gevoelige hoofdhuid en had roos, maar deze verdween met deze shampoo. Mijn anders erg droog haar wordt door deze shampoo ook lekker gezond, breekt minder snel af en is niet minder droog dan met een andere shampoo. Integendeel zelfs…

    Ik vind het nogal vreemd dat een shampoo met zo’n ‘slechte’ dingen toch zo’n positief effect heeft op mijn haar. Misschien weet jij als laborante hoe dit kan komen? Misschien een andere stof in het product oid?

  8. 13 maart 2013 / woensdag, 13 maart 2013

    ik lees op de wc áltijd de achterkant van de poetsmiddelen en de spuitbus wc verfrisser… niet heel handig om te weten,… grappig dat jij dit in de douche doet!
    ik hou alleen rekening met sls en alcohol…

  9. Jessica
    5 februari 2013 / dinsdag, 5 februari 2013

    Hoi Serena, misschien wil je een keer aandacht besteden aan polyethyleen in beautyproducten?met name scrubs bevatten kunststof die door gebruik in zee terecht komt en er niet meer uit te filteren is. Op plasticsoupfoundation.org vind je meer informatie. Het is maar een idee en jij hebt een stem!verder, leuke website!ik lees dagelijks je artikelen. Groetjes, Jessica

  10. Lisa
    31 januari 2013 / donderdag, 31 januari 2013

    Ik vermijd idd SLS & SLES. Daarnaast gebruik ik geen producten die alcohol bevatten..
    Sinds kort ben ik gestopt met varkensvlees eten en sindsdien heb ik bijna geen last meer van puistjes. Laat ik zeggen dat ik geen puist-uitbarstingen meer heb, waarbij m’n hele gezicht onder zit. Af en toe ergens een puistje, maar ook zeker geen enorme vulkanen. Misschien een tip voor andere meiden om dat eens te proberen. Sharing = caring toch? 🙂

  11. 29 januari 2013 / dinsdag, 29 januari 2013

    Ik zal ook ‘ns fashionably late reageren, excuses, maar dit artikel is het reageren meer dan waard. Eindelijk duidelijkheid over al die ingrediënten van iemand met recht tot spreken die het grondiger benadert dan ‘al die viezigheid vermijden, kinderen’. Thank you!

  12. 27 januari 2013 / zondag, 27 januari 2013

    Handig 🙂 Ja ik let er wel op! Vind het fijn om te weten dat ik zo min mogelijk risico’s loop.

  13. Karin
    26 januari 2013 / zaterdag, 26 januari 2013

    heel fijn dit soort artikels! er bestaat trouwens wel een waterproof smartphone he? echt ideaal: de sony experia Z! hij is alleen nog niet uit maar ohh wat wil ik dan ding graag

  14. Nicole
    24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

    Wat een handig artikel! En grappig dat ik dingen ken van mijn scheikundelessen.

  15. Evelien
    24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

    wat een ontzettend handig en fijn artikel 🙂 Keep up the good work!

  16. Monica
    24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

    Handig voor mijn ANW verslag, hahaha :P.

  17. Anne
    24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

    Goed artikel!

    Zelf vermijd ik SL(E)S voor mijn haar, ik gebruik afwisselend een shampoo van TBS (rainforest lijn) die helemaal vrij is van sulfaten en Yes To Carrots shampoo, waar een milde sulfaat in zit.
    Ik gebruik wel siliconen op mijn haar, maar alleen in de vorm van een serum, niet in mijn conditioners, daar krijg ik heel snel build-up van (= vieze knisperige punten en onhandelbaar haar).

  18. Tess
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Wat een fijne post! Heel overzichtelijk en duidelijk, thnx! Veel dingen wist ik niet, bijvoorbeeld dat siliconen goed zijn voor je haar! Ik was in de veronderstelling dat siliconen met dit koude weer wel erg uitdrogend kunnen werken.. Weet je hier misschien iets over?

  19. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Interessant artikel!
    Enne, er bestaat zeker wel een waterproof telefoon 😉
    De Sony Xperia Go en de Sony Xperia acro S 😛

  20. kitkatje
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Het liefst vermijd ik alcohol, maar toch let ik er amper op

  21. Rhonda
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Lekker artikel. Bondig en duidelijk en verheldert voor mij een hele hoop. Ik heb echt het idee dat je er goed veel onderzoeken op nageslagen hebt. Thanks!

  22. Amy
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Ik vermijdde SLS en SLES al zoveel mogelijk maar ik vind dat het echt heel erg zoeken is naar middelen die al die dingen niet hebben!

  23. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Wat een goed en fijn artikel! Sinds een jaar ongeveer let ik steeds meer op de ingrediënten van producten. Niet zozeer omdat ik een gevoelige huid heb oid, maar meer omdat het fijner voelt om meer natuurlijke producten te gebruiken. Ik merk trouwens wel dat als ik een aantal dagen achter elkaar iedere dag een primer gebruik (één van de weinige dingen die ik heb waar siliconen in zitten) dat ik dan veel onzuiverheden krijg. Dus ik probeer op te passen met siliconen maar het is bijna niet te vermijden helaas.

  24. Vera
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Ik keek (tot nu) nooit naar de ingredienten van mijn beautyproducten. Maar ik ga vanavond mijn stash eens onder de loep nemen want ik zie dat veel ingredienten eigenlijk niet voor mijn huid geschikt zijn! Thanks Serena

  25. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Zo’n fijn en uitgebreid artikel.. Hier heb je tenminste wat aan. Goed onderbouwd!

  26. Marleen
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Wat een super fijn artikel! Eindelijk eens een paar van die fabeltjes de wereld uit geholpen 😉

  27. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Ah, leuk artikel, ik ben zelf ook scheikundige dus ik hou hier wel van 😉 Duidelijke taal! Zelf heb ik bij veel shampoos last van een jeukerige hoofdhuid, ik heb jaren geleden eczeem op mijn hoofdhuid gehad, maar bij alle shampoos van andrelon, garnier, herbal essences en dat soort merken komt de jeuk terug en krab ik mezelf tot bloedens toe stuk. Ik ben nu aan het proberen of de Yes to Tomatoes shampoo wat is, en so far so good, als dit het is dan heb ik eindelijk een goede shampoo gevonden! Waar het dan aan heeft gelegen weet ik niet, maar ik denk inderdaad dingen die je hoofdhuid uitdrogen…

    • Lisanne
      24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

      Probeer ook eens Dermolin, te verkrijgen oa. bij de Tuinen 🙂

  28. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    dit vind ik wel heel interessant! ik wilde laatst nog van een product gaan opzoeken wat de ingredienten nou daadwerkelijk waren. ik hb vooral last van een hele droge huid en hoofdhuid dus ik weet zeker dat ik wat aan deze tips ga hebben!

  29. izzy
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    hoi,
    ik heb een poging gedaan me erin te verdiepen en het blijkt dat de build-up van siliconen echt wel meevalt. Je hebt wel een shampoo nodig met sls of sles of iets met butaine ofzo om alle siliconen eruit te wassen. Dus ik gebruik alleen siliconen als ik wil dat mijn haar extra goed zit en was daarna mijn haar met zwitsal waar sles in zit met pas als 3e bestandsdeel ofzo.
    En verder dacht ik dat sles juist veel minder uitrdrogend was dan sls en je bij sles gewoon moet kijken of je huid erop reageert.
    En als laatste nog een tip: de tuinen heeft verschillende douchegels zonder sls en sles. Gewoon van het huismerk ik en vind ze erg fijn.

  30. lisanne
    23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Interessant artikel! Wat ik dan alleen niet snap: ik probeer zeep te vermijden vanwege een allergie, maar de meeste ‘zeepvrije’ was gels bevatten wel Sls of Sles, zelfs zeepvrije baby zeep. Vraag me af waarom..

  31. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Hoi Serena, zou je wat meer over cocamidopropyl betaine kunnen vertellen? Ik ben er bij de dermatoloog achtergekomen dat ik een toxische reactie heb op dat stofje (toxisch is minder heftig dan allergisch, maar geadviseerd wordt het spul te mijden.) Nu weet ik niet welke stoffen verwant zijn. Alles wat begint met coca-? Of alles dat eindigt met betaine? Beetje lastig mijden overigens want het lijkt overal in te zitten: zeep, douchegel, shampoo, wasmiddel…

  32. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Wat een ontzettend handig artikel.

  33. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Super handig artikel en voor mij een eye opener omdat ik van sommige ingredienten niet wat voor ‘kwaad’ ze konden 🙂 ik ga er voortaan op letten en iets bewuster worden van de ingrediëntenlijst op verpakkingen.

  34. 23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

    Weer zo’n super handig en informatief artikel die je alleen op Beautylab vindt, dankjewel!

    Ik lette er tot nu toe niet op, doordat ik door de bomen het bos niet meer zag. De ene soort alcohol is goed, de andere slecht,… Nu is het duidelijk en ga ik toch eens op zoek naar alternatieven 🙂

  35. Joanne
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een TOP artikel! Eindelijk een beauty blogger die het echt goed uitzoekt!

  36. wendy
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Ik had een potje handcreme in de buurt, dus ik heb meteen even het label gecheckt. Er zit vooral glycerine, cetearyl alcohol en mineral oil in.

    Er zit bovendien nog een andere vorm van alcohol in, namelijk phenoxyethanol. Valt dit gewoon onder ethanol?

    Bedankt voor het handige artikel Serena!

  37. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Goed artikel! Ik heb vanalles gebruikt voor m’n huid en zo ben ik er zelf wel achter gekomen wat wel en niet werkt. Met siliconen en parabenen heb ik geen problemen. Minerale olie mijd ik ook niet. In elk geval ‘s winters niet als ik een behoorlijk droge huid heb. Dramatically different moisturizing lotion van Clinique zit er vol mee, maar werkt prima voor mij! Wat ik wel mijd, is alcohol en ander uitdrogend spul. Geen toners en tonics voor mij. Die drogen mijn huid veel te veel uit. Ik vermijd trouwens ook al een tijdje parfum in mijn gezichtscrèmes. Heb het idee dat dat mijn gezicht ook irriteert (het jeukte vaak). Verder heb ik snel een droge hoofdhuid dus daar moet ik ook op letten. Ik baal dan ook echt dat dure Biosilk shampoo die ik heb gekocht vol troep zit. Daar had ik op moeten letten in de winkel. Ik krijg er slap haar en een jeukende hoofdhuid van. Trouwens, juist relatief veel duurdere merken gebruiken al die “troep” (en hebben vaak de langste ingrediëntenlijsten). Overigens staat ‘natuurlijk’ ook niet altijd gelijk aan ‘goed’. In de natuur zelf komen de giftigste stoffen voor en ook stoffen die behoorlijk kunnen irriteren.

  38. Glitterz
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Bedankt voor dit informatieve artikel! Heb zelfs een samenvatting gemaakt in mijn notities 🙂
    Ben blij dat het wel wel meevalt met bv de siliconen en minerale olieen. En dat 100% natuurlijke producten ook niet alles zijn!!
    Tnx voor dit ontnuchterende stuk!
    X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *