Welke beautyingrediënten moet ik vermijden?

Onder de douche verveel ik me altijd te pletter wanneer die conditioner 3 minuten staat in te trekken (wanneer maken ze eens waterproof smartphones?), maar dit los ik simpelweg op door driftig de achterkant van mijn doucheproducten te bestuderen. Mijn hersenen blijven altijd een beetje steken bij de ingrediëntenlijst. Ik weet er best wat van af, maar er zijn tegenwoordig zo veel verschillende ingrediënten (en nieuwe combinaties) op de markt, dat ook ik daar gewoon een database voor moet raadplegen.

Jullie waren benieuwd welke beautyingrediënten je als consument beter kon vermijden. Wat goed is en wat slecht, is iets wat verschilt van persoon tot persoon. Het hangt van je huidtype af, maar ook huidziekten spelen een rol en natuurlijk de concentratie van het betreffende ingrediënt.

Hieronder behandel ik een aantal veelvoorkomende beautyingrediënten waarover veel discussies gaande zijn (wel of niet goed?) en waarover veel onduidelijkheid bestaat. De ingrediënten(groepen) die aan bod komen zijn;

  • Siliconen
  • Minerale olie
  • Tensiden (SLS/SLES)
  • Parabenen
  • Alcoholen

Siliconen
In de cosmetica worden siliconen gebruikt in de vorm van een olie, een vloeibare substantie. De meest voorkomende soorten zijn cyclomethicone en dimethicone. Siliconen zijn ingrediënten die, afhankelijk van de soort en de toepasbaarheid, zorgen voor een soepele aanbreng en een silkysmooth gevoel. Je vindt het in producten zoals gezichtsprimers en haarserums, maar ook zit het in bijna alle foundations, BB creams en lipproducten.

Wat ik vaak lees op forums en andere blogs zijn negatieve opvattingen over siliconen. ‘Siliconen verstoppen de huid, zijn ‘chemisch’ en slecht voor het milieu en verzwaren je haren (zorgen voor build-up).’ Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar als je er wetenschappelijke artikelen op naslaat claimt men juist dat siliconen juist goed zijn voor mensen met een onzuivere huid, aangezien dit ingredient de poriën juist niet schijnt te verstoppen.

En wat haarproducten betreft, ook hier doen siliconen de meeste haarsoorten niets dan goeds. Het voorkomt wrijving (en dus voorkomt het ook gespleten en beschadigde haarpunten) en maakt het haar beter doorkambaar. Je kunt er zelfs, in combinatie met hitte van een krul- of stijltang, tijdelijk gespleten haarpunten mee repareren.

Siliconen zijn geschikt voor: elk huidtype, zelfs voor de mensen met een vette huid en aanleg voor acné. En voor mensen met droog, beschadigd en kleurbehandeld haar.
Siliconen zijn minder geschikt voor: mensen die niet van dat vettige, zijdezachte glijende gevoel over hun huid houden. En voor mensen met fijn, dun en futloos haar. De siliconen verzwaren dit soort haar vaak te veel en maken het sneller vet.

Meer lezen over siliconen? Check dan een ouder artikel van mij, I love silicones!, waar ik dieper inga op dit beautyingrediënt.

Minerale olie
Minerale olie is een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Zo heb je paraffine (paraffinum liquidum) en petroleum jelly (petrolatum, beter bekend onder de merknaam Vaseline). In de loop der jaren heeft minerale olie een slechte naam gekregen omdat men het direct koppelt aan aardolie.Minerale olie is occlusief zoals dat heet, dit betekent dat de olie je huid afsluit door een haast ondoordringbare barrière te vormen. Hierdoor zou je denken dat het een comedogene (= porie-verstoppende) werking heeft, maar dit blijkt uit de laatste onderzoeken niet zo te zijn. Minerale olie is daarom geen oorzaak van acné, iets wat wel veel wordt beweerd.

Cosmetische minerale olie is niet kankerverwekkend. Alle studies die aangehaald worden waarin dat wel staat vermeld zijn gebaseerd op gebruik van ongeraffineerde en ongezuiverde vormen van deze olie, en die is absoluut niet te vergelijken met geraffineerde en gezuiverde minerale olie die gebruikt wordt in de cosmeticaindustrie. Sterker nog, uit vele onderzoeken is zelfs gebleken dat cosmetische minerale olie een van de minst irriterende stoffen is die in cosmetische producten gebruikt wordt. Het dringt de huid niet binnen waardoor het inderdaad weinig schade kan aanrichten.

Minerale olie is geschikt voor: de zeer droge en gevoelige huid (zoals mensen met eczeem of gebarsten lippen).
Minerale olie is minder geschikt voor: mensen met een goede tot vette huidconditie. Die hebben er niet per se baat bij (maar het zal ook geen kwaad kunnen).

Meer lezen over minerale olie? Check dan een ouder artikel van mij, Minerale Olie, waar ik dieper inga op dit beautyingrediënt (en lippenbalsemverslaving).

Tensiden (SLS/SLES)
Tensiden vind je bijna overal, in shampoo’s, cleansers, tandpasta, douchegel en eigenlijk in alle beautyproducten die schoonmaken. Want tensiden, ook wel surfactanten genoemd, zijn oppervlakte reinigingsmiddelen en hebben dezelfde werking als zeep. Even simpel uitgelegd, tensiden bestaan uit een wateraantrekkend deel (het hydrofiele bolletje) en een vetaantrekkend deel (het hydrofobe staafje). De staafjes hechten aan het vet/olie waardoor de wateraantrekkende bolletjes aan de buitenkant komen te zitten. Het vet bevat nu een coating van wateroplosbare bolletjes wat eenvoudig weggespoeld kan worden met water. Op deze manier wordt het vet in feite ‘opgelost’ en weggespoeld en reinig je dus je gezicht (of haar, tanden, lichaam).

 De meest voorkomende tensiden zijn;

  • SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
  • SLES (Sodium Laureth Sulfate, ook wel Sodium Lauryl Ether Sulfate genoemd)
  • SLSa (Sodium Lauryl Sulfoacetate of Sodium Laureth Sulfoacetate)
  • Cocoamidopropyl Betaine
  • SCI (Sodium Cocoyl Isethionate)
  • Disodium Cocoamphodiacetate
  • Coco glucoside
  • Decyl glucoside
  • Lauryl glucoside

De meest besproken (eerder omstreden) tensiden uit dit lijstje zijn SLS en SLES. Het zijn zeer krachtige reinigers die je huid ‘strippen’ (ontdoen van de natuurlijke oliën) resulterend in een droge en geïrriteerde huid. Door hun moleculaire samenstelling zijn ze ook nog eens in staat de huid binnen te dringen, wat er voor zorgt dat ze veel meer irriterend kunnen zijn dan andere reinigers. Maar, omdat ze lekker goedkoop zijn en enorm veel schuim produceren (wat mensen associëren met ‘goed schoon’) worden ze nog wel volop gebruikt.

Ook zijn er mensen die beweren dat SLS en SLES kankerverwekkende stoffen zijn, maar er zijn (nog) geen studies bekend die dit kunnen aantonen. Aan fabrikanten wordt echter geadviseerd SLS en SLES te verwijderen uit hun producten, maar dit is helaas nog niet verplicht.

SLS/SLES is geschikt voor: mensen met een huid die veel kan hebben en die van veel schuim houden. Maar liever kun je dit ingredient vermijden, gezien er steeds meer (budgetvriendelijke) producten op de markt komen die SLS/SLES vervangen voor mildere varianten en omdat SLS/SLES de huid op den duur toch zal uitdrogen (of uit balans zal brengen).
SLS/SLES is minder geschikt voor: mensen met een droge, gevoelige (hoofd)huid en mensen met droog haar.

Wil je meer lezen over de verschillende soorten tensiden? Mijn vriendin Caroline heeft er een grondig en uitgebreid stuk over geschreven, die vind je hier terug.

Parabenen
(Beauty)producten die water bevatten moeten geconserveerd worden om te voorkomen dat er allerlei vieze schimmels en bacteriën in gaan groeien. Een van de meest voorkomende conserveringsmiddelen zijn parabenen, te herkennen aan de volgende INCI namen; methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen.

Op internet zijn er mensen die beweren dat parabenen zorgen voor een verstoorde hormoonregulatie met borstkanker tot gevolg. Dit is merendeels gebaseerd op slechts één onderzoek waarbij de onderzoekers parabenen vonden in het weefsel van een patiënt met borstkanker. Er is nooit verder onderzocht hoe het daar gekomen is en of mensen zonder borstkanker ook parabenen in hun weefsel hebben zitten.

Wel zijn er ontzettend veel andere onderzoeken gedaan waarbij men niet heeft kunnen aantonen dat parabenen kankerverwekkend zijn. Zelfs de organisatie KWF Kankerbestrijding ziet geen gevaar in het gebruik van deze conserveringsmiddelen.

Wat echter wel voorkomt is overgevoeligheid voor parabenen. Je kunt er allergisch voor zijn wat leidt tot bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk, rode vlekken en een droge schilferige huid. Heb jij een gevoelige huid en heb je na het gebruik van douchegel of bodylotion last van jeuk of schilfers, dan is het wellicht een idee om op zoek te gaan naar parabeen-vrije cosmeticaproducten. Tegenwoordig zijn er goede alternatieven op de markt die producten net zo goed conserveren, maar een stuk vriendelijker zijn voor de huid.

Parabenen zijn geschikt voor: mensen die geen parabenen-allergie hebben. Maar, omdat er zoveel parabeen-vrije producten op de markt zijn kan het geen kwaad om dit eens uit te proberen. Wie weet merk je dan pas het verschil wat betreft je huidconditie.
Parabenen zijn minder geschikt voor: mensen met een droge, gevoelige huid en een parabenen-allergie.

Alcoholen
In veel cosmetische producten wordt alcohol gebruikt, wat vaak gezien wordt als uitdrogend voor de huid en dus automatisch ‘niet goed’. Er bestaan echter verschillende vormen alcohol en niet elke vorm is even goed (of slecht) voor de huid. De meest voorkomende vormen alcohol zijn als volgt;

  • Ethanol/ethyl alcohol
  • Alcohol denat.
  • Isopropyl alcohol/isopropanol
  • Glycerine
  • Cetyl alcohol
  • Stearyl alcohol
  • Cetearyl alcohol

Ethanol, Alcohol denat. en Isopropyl alcohol komen nog best vaak in grote hoeveelheden voor in toners viel me op. Ze ontsmetten de huid, maar zijn vaak net iets té uitdrogend en irriterend voor de huid. Vaak kan een hele vette huid er wel tegen, en zal deze huid er in het begin juist van opknappen, maar op den duur kan het ook voor de vetste huiden te uitdrogend zijn. Houd hier dus rekening mee.

Glycerine is een dikke vettige vloeistof waardoor je eerder zou denken dat het een vet of een olie is, maar het is oplosbaar in water en behoort tot de groep alcoholen. Glycerine trekt water aan en is dan ook een hele goede (en populaire) moisturizer. Teveel Glycerine kan echter wel zorgen dat poriën verstopt raken, wat weer iets minder gunstig is voor mensen met een vette huid.

Cetyl alcohol, Stearyl alcohol en cetearyl alcohol zijn emulgators (een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn) die niet alleen zorgen dat een product gemengd blijft, maar het vaak ook dikker en smeerbaar maken. Deze ingrediënten zijn helemaal niet uitdrogend voor de huid, alhoewel Cetyl alcohol bij sommige mensen wel voor huidirritatie kan zorgen.

Conclusie
Het is een behoorlijke brok informatie wat jullie net gelezen hebben, maar ik hoop dat alles duidelijk is. Om nog even op de titel terug te komen ‘Welke beautyingrediënten moet ik vermijden?’, dat verschilt dus heel erg per persoon. Wat voor de één wel werkt, kan voor de ander verschrikkelijk zijn. Over het algemeen zou ik letten op het vermijden van SLS/SLES, parabenen en de uitdrogende alcoholen, vooral wanneer je merkt dat je huid na het gebruik van bepaalde producten geïrriteerd is. Maar mocht dit toevallig in jouw favoriete beautyproduct zitten die je al jaren met succes en zonder problemen gebruikt, dan moet je daar vooral mee doorgaan.

Houden jullie rekening met de ingrediënten van je beautyproducten? Welke beautyingrediënten werken wel/niet voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

203 Reacties

  1. Martha
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Heel interessant stuk, Serena! Goed geschreven!

  2. Joke
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een leuk en handig artikel. Ik ben de laatste tijd ook veel aan het uitzoeken over ingrediënten in producten om mijn huid en haar optimaal te kunnen verzorgen.
    Dus dit artikel is zeker heel handig voor mij!

  3. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    heel erg leuk bericht, nu is het eindelijk duidelijk !

  4. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Zelf verdraag ik al die ”slechte” ingrediënten best goed, maar echt goed zullen ze niet zijn voor de huid…

  5. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een handig artikel, vooral over sls en alchol soorten wist ik niet veel af, ik zie ze wel regelmatig op de ingrediëntenlijst staan (ik lees ook de achterkant van flessen onder de douche haha), bedank voor de fijne uitleg!

  6. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Dikke props! Dat van de silicionen voor haar heb ik altijd geleerd van mijn kapper dat je dat juist moet voorkomen. Het maakt een extra beschermlaag op je haar, waardoor producten als serums en andere dingen niet meer werken doordat ze niet door die laag heen gaan. Ik voorkom ‘t daarom ook liever, omdat ik altijd heb geleerd dat het je haar ‘afsluit’, wat zeg jij hiervan Serena? ^^

    • Serena
      Auteur
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Haar is dood, dus afsluiten is niet erg. De meeste oliën dringen niet eens echt diep in het haar, alleen kokosnootolie gaat echt tot de kern. Vaak gebruik je een haarmasker en serum als laatste stap, dan hoeft er ook niets meer ‘door te dringen’ dus ik zeg: gewoon gebruiken als jouw haren dat nodig hebben!

  7. Denise
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    ik zou graag beautyproducten gebruiken zonder die zooi maar het zit werkelijk OVERAL in. En ik heb het budget echt niet om twintig euro per potje uit te gaan geven…

    • M
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Dan kun je beter een crème gebruiken die alleen maar hydrateert, zoals een Lanette creme. Want slechte ingrediënten kunnen de huidbarrière kapot maken. Het grote gevolg is dat je huid snel veroudert, maar ook irritaties kunnen optreden. Probeer in ieder geval parfum, alcohol (denat) en propylene glycol (als het in het eerste derde deel staat) te vermijden.

  8. Jolien
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een goed artikel! Een brok superinteressante informatie die eigenlijk iedere consument tot zich zou moeten nemen.

  9. Jiamin
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    haha ik had het maar doorgescrolt omdat ik der niks van snapte en dan moet ik heel lang lezen haha. ik ben nog een kind ;d

    • Serena
      Auteur
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Scroll dan maar eens terug naar boven en lees het dan langzaam opnieuw, is echt interessant en zelfs voor kinderen is het begrijpelijk denk ik! 😉

  10. Jiamin
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Serena, je hebt wel een waterdicht hoesje voor iphone en ipad. Dus je kunt het gewoon onder de douche gaan gebruiken of gaan zwemmen haha 🙂

  11. micks
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een ontzettend fijn artikel! Eindelijk eens duidelijkheid over al die producten. Echt, bedankt!!

  12. Nancy
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    ooo zo handig! DANKU Serena! Super artikel! xxx

  13. ????
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    ooooooo die vrouw in die bikini heeft grote borsten joh

    • Serena
      Auteur
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Dat is Pamela Anderson en zij heeft SILICONEN in haar borsten, vandaar de keuze.

  14. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Erg nuttig artikel! Ik kijk inderdaad ook altijd op de achterkant van shampoo’s, conditioners, reinigers en haarmaskers tijdens het douchen. 😛

  15. lina de smet
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Waterproof smartphones zouden normaalgezien over 3 jaar in de winkel liggen! Heb er gisteren nog over gelezen!

  16. Foxy
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Bij de action heb ik vorige week zo’n waterdicht zakje gekocht voor men iphone! Geweldig voor in bad :p

  17. Carlijn
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wauw heel leerzaam, super artikel!

  18. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    wel, dit was heel intressant! Bedankt 🙂 Weet je trouwens wat Ammonium laureth sulfate is? Dit zit namelijk in mijn shampoo van Herbal Essences

    • Gauri
      24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

      Ammonium laureth sulfate (ALES) is ietsje sterker dan SLES, maar wel veel milder dan SLS. Ammonium lauryl sulfate heb je ook nog, die is sterker dan ALES maar milder dan SLS. Dus van sterk naar mild: SLS-ALS-ALES-SLES.
      Fijn aan ALES en ALS is dat ze makkelijker uitspoelen dan SLS en SLES. Dus is de kans dat er mogelijk irriterende shampooresten blijven hangen veel kleiner. Al kunnen de andere stoffen in shampoo ook een effect hebben op hoe goed hij uitspoelt. Altijd langer uitspoelen dan je denkt dat nodig is. Ook bij sulfaatvrije shampoo, want die is ook irriterend.

  19. Wendy
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een super artikel!! Zel moet ik wegblijven van hyudproducten met veel alcohol erin.. Alles begint dan te trekken :s… En een tip voor de waterproof smartphone: bij de action hebben ze waterproof gsm zakjes 🙂 liggen bij de electronica spullen.. Weet niet of t werkt mja :p

  20. Carina
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wel jammer dat je maar 2 van de vele siliconen noemt. Polyquaternium-7 is ook nog een leuke, wordt samen met wasmiddel soort secondenlijm voor vuil.. die vlekken krijg je er nooit meer uit.
    En het enige echt schadelijke ingredient is sls en sles. Alcohol kan op zich niet zoveel kwaad, 70%ethanol droogt de huid namelijk niet uit en irriteert eigenlijk ook niet. Alleen gevoelige huidjes moeten met alles oppassen..
    Parfum is echter vaak erger dan de alcoholen die erin zitten.

  21. liesbetv
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Superleuk artikel, ik sla het zeker op voor als ik er nog eens informatie over wil vinden/nodig heb.
    Ik zit wel nog met een vraag over een ingredient die in mijn shampoo zit: Magnesium Laureth Sulfate. Het is een gewone shampoo van de Carrefour die al een tijdje oud is. Ik ontdekte hem onlangs in mijn vader zijn kast en toen ik zag dat er geen SL(e)S in zat besloot ik hem te proberen. In eerste instantie vond ik hem niet zo fijn, het is gewoon anders. Na een tijdje merkte ik dat mijn haar er beter aan toe was. De shampoo minder schuimt, mijn hoofdhuid/haar is minder geïrriteerd, mijn haar houdt mijn haar iets minder lang vet en het ziet er glanzender/gezonder uit. Helaas kan ik er online bijna niets over terugvinden. . Waar moeten we dat ingredient in onderverdelen? Ik vond wel terug dat het een soort ‘zout’ is. Plus, ik vind bijna nergens shampoos zonder SLS en mét magnesiumsulfaat. Helaas, want ik vrees dat ze die shampoo niet meer verkopen. Misschien ken jij nog merken die het wel hebben?
    Alvast bedankt 😉
    Groetjes,
    Liesbet

    • Gauri
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Magnesiumsulfaat kan leuke dingen doen met krullen, maar is niet hetzelfde als magnesium laureth sulfaat. MLS is vergelijkbaar met natrium laureth sulfaat (SLES, niet SLS). Het schijnt iets milder te zijn. Veel is er inderdaad niet over te vinden.

      • liesbetv
        23 januari 2013 / woensdag, 23 januari 2013

        Volgens velen is het wel hetzelfde. Zo’n verwarringen ontstaan uiteraard wel als er niets over te vinden is, misschien eens de bib induiken. Ik heb geen krullen helaas dus daar kan ik iets over zeggen 🙂

        • Gauri
          24 januari 2013 / donderdag, 24 januari 2013

          Geen idee hoe iemand C36H74MgO14S2 en MgO4S met elkaar kan verwarren.

  22. Christel
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een ontzettend heldere uitleg. Is niet helemaal objectief, maar dat maakt het juist wel helderder. Grappig om te melden dat ik zelf tijdens het lezen wat dingen overtypte in mijn mobiel om op te letten. En dat je conclusie daar eigenlijk ook op neer komt. Het zal vast wat tijd gekost hebben om dit uit te zoeken. Dankje!

  23. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Leuk om het zo in 1 artikel te kunnen lezen. Ik ben nog steeds op zoek naar de shampoo voor mijn krullen ZONDER SLS.

  24. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Ik begreep eerst niet wat die half naakte vrouw daar staat te doen, maar nu is het duidelijk 😀

  25. Bonnie
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Heerlijk zo’n artikel! Al weer een tijdje geleden dat er zo’n Serena artikel voorbijkwam, maar dit is wel wat je onderscheidt van andere beautybloggers and I love it. Verder vind ik blog ook top, maar ik denk dat de meeste mensen die voor jou blog kiezen ook door de wetenschappelijke onderbouwing hier komen. Ik vind het in ieder geval fijn en dit mag je zeker vaker doen! Je hoort zoveel tegenstrijdige informatie en dan vind ik dit een stuk meer betrouwbaar.

  26. Josephine
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een fijn artikel! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet héél erg op dit soort dingen let. Ik maak me namelijk nooit echt zorgen of er SLS in mijn shampoo zit. (gezichtsverzorging dan weer wel, want ik ben acnégevoelig). Ik moet altijd wel lachen als er op een product staat dat het “superverzorgend” is door “dé *perfect bestanddeel* voor je haar” o.i.d. en het dan bomvol siliconen zit en dat “superverzorgende bestanddeel” als een van de laatste ingrediënten staat. Ik vind siliconen daardoor altijd een beetje “nep”, maar ik gebruik het wel graag voor mijn haar!
    Waar ik wel op let is of er Propyleen Glycol inzit. Of er sowieso Propyleen *nog iets* in zit.
    Ik heb namelijk het idee dat ik daar allergisch voor ben; alle producten waar ik superpijnlijke en geïrriteerde huid van krijg, hebben dat ingrediënt. Weet jij daar misschien iets over, Serena?
    X

    • Josephine
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Toevoeging:

      Ik weet dat Propyleen Glycol in veel foundations zit, om het smelten ofzo daarvan tegen te gaan. (in BB creams ben ik het nog niet tegengekomen, maar die zijn altijd te donker voor mij…) Ik heb het ook in douchegels gevonden. Op Wikipedia staat dat het onder andere gebruikt wordt voor anti-vries, dacht ik, dus dat klinkt allemaal niet zo goed, maar ik heb er nog nóóit iemand over gehoord, en op blogs wordt er ook niet over gesproken…

      • Serena
        Auteur
        22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

        Ik ga het even onthouden, wie weet voor een vervolgartikel.

        • Josephine
          22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

          Super! 🙂

    • M
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      ‘Voorstanders van natuurcosmetica raden dit propylene glycol, dat ook in ander andere industriële antivries wordt toegepast, nadrukkelijk af, omdat het terecht zou kunnen komen in de bloedbaan en zo lever- en nierschade aan kan richten. Ook zou het de huid uitdrogen en irriteren.

      Maar ook vanuit de medische hoek klinken negatieve geluiden over dit ingrediënt. Zo adviseert de Nederlandse onderzoeksarts Jetske Ultee dat Propylene Glycol beter vermeden kan worden. Ook de Skin Deep database voor veiligheid van cosmetica geeft aan dat Propylene Glycol een gemiddeld tot hoog risico met zich meebrengt!’

  27. Roxanne
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Nuttig stukje, denk dat veel mensen hier wat aan hebben. Maar; waarom is minerale olie goed voor mensen met een droge huid als het alleen een laagje brengt op je huid en niet de huid binnendringt?
    Ik zal zelf nooit meer minerale olieën willen gebruiken, ik gebruik liever natuurlijke olieën die wèl je huid voeden.
    Bijna alles wat ik gebruik is met zo min mogenlijk van al deze ingrediënten.
    Ik ben alleen nog wel bezig goede haarverzorging te vinden die wat natuurlijker is, nu gebruik ik nog shampoo met SLS bijvoorbeeld, dat wil ik uiteindelijk ook anders.

    • Carina
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Droge huid verliest veel water (Transepidermal waterloss; TEWL). Door het af te sluiten met vaseline ga je dat tegen en kan de huid beter herstellen. Zonder dat je huid nog meer water verliest en nog droger wordt.

  28. Rosa
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Superfijn artikel!

  29. xoxoN
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Totally off-topic, maar action heeft smartphone zakjes, die waterdicht zijn. 1,29 en het werkt ook nog eens echt 🙂

    • Serena
      Auteur
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Wow!

    • Christine
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      En heel erg bedankt voor het artikel, je hebt me weer nieuwe dingen geleerd!!

    • Serena
      Auteur
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Haha, thanks 🙂

  30. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Erg handig! Ik kijk eigenlijk nooit op de Ingredientenlijst van producten.. Misschien toch maar is doen xx

  31. Annika
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Ik ben nu een tijdje bezig met shampoo zonder SLS en conditioner zonder siliconen en bij mij ziet het er prima uit! Ik denkd at ik na deze fles die van the body shop eens ga proberen, het haarmasker daarvan heb ik al en dat is ook erg fijn!

  32. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een handige tips! Ik ging er altijd van uit dat deze ingrediënten voor iedereen slecht waren. Niets blijkt minder waar! Top post!

  33. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Om precies te zijn vermijd ik..

    heulemaal niks!
    Alle ingrediënten werken voor me..

    Ik kijk wel uit interesse naar de ingrediënten om te zien waar ik voor betaal, dus wat er in zit. Niet dat ik bijvoorbeeld 30 euro betaal voor alleen maar water en schuim..

  34. roos
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Ik kijk alleen of er alcohol inzit, daar kan mijn huid echt niet tegen. En bij mijn gezichts- en lichaamsverzorging of er parfum inzit daar kan mijn huid ook niet tegen.

  35. Sandra
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Tips voor een fijne budgetproof tonic? Zonder hele uitdrogende ingrediënten! 🙂

    • Wendy
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Van etos eigenmerk 🙂

    • M
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      Oil of Olaz Total Effects tonic voor een verouderende huid (geeft niet als je nog jong bent). De hoeveelheid niacinamide in deze tonic is hoog. Niacinamide zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije verzuren; deze stoffen versterken de barrierefunctie van de huid. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Doordat Niacinamide licht exfolieert vermindert de kans op het krijgen van schilfertjes. Bij regelmatig gebruik wordt de huid gladder en stralender en zullen fijne droogte lijntjes minder opvallen. Daarnaast heeft deze stof nog veel meer goede eigenschappen. De tonic kost 7,11.

  36. Marianne
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat fijn dat je alles even duidelijk wilde uitleggen,
    ik had echt geen flauw idee wat parabenen waren en waarom mensen daar zo sceptisch over zijn.
    Ik denk dat ik de komende tijd bij het douchen druk bezig met met de etiketten bestuderen, hahaa :p
    Dankjewel! x

  37. Nancy
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Leuk artikel!

  38. jennifer
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    sinds ik dove beauty cream soap en dove deeply nourishing douchecrème gebruik, ben ik van mijn droge huid af! terwijl t ook sls bevat

    • Nora
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      De Dove beautybar (het “zeepje” van Dove) bevat helemaal geen SLS hoor! 🙂

  39. Anne G.
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Leuk artiekel! Ik moet er alleen nog wel even aan toevoegen:
    Parfum in verzorgingsproducten moet je proberen altijd te vermijden. Parfum is altijd schadelijk en irriterend voor de huid.
    SLS is een ingrediënt die je het beste kan vermijden. SLES is nog niet zo slecht MITS de cleanser voldoende voedende stoffen bevat (bepaalde oliën of “boters” zoals olijfolie, argan olie, cacao butter, shea butter)
    Cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol zijn “vettige” alcoholen en kunnen niet veel kwaad voor de huid.
    “Gewone” alcohol en Alcohol denat zijn de meest vernietigende voor de huid…
    Zij drogen niet alleen de huid aan maar beschadigen de natuurlijke barriere van de huid en kunnen collageen “afbreken”
    Parabenen zijn bij uitstek niet zo “slecht” als dat sommige cosmetica bedrijven doen beloven. Het probleem is, is dat parabenen meestal nodig zijn om je (huid)verzorgingsproduct niet te laten bederven. Je kan ze wel vermijden maar dan moet je rekening houden met dat er andere conserveringsmiddelen inzitten die misschien wel slechter of irriterender voor je huid zijn.

  40. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Goed en handig artikel! Nu kan ik goed bepalen welke stoffen ik wil vermijden en welke niet zoveel kwaad kunnen doen bij mijn huid en haar. Ik raak nog wel eens in de war van alle artikelen over deze ingrediënten.

  41. Syl
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Ik kan niet zo goed tegen de schuimspuitbussen van Rituals. Mijn hele huid word droog en gaat jeuken…. Ik heb hem al weggedaan, dus ik weet ook niet zo goed welk ingrediënt dat veroorzaakt.

    Vroeger had ik best vaak conditioner van Aussie, maar laatst kocht ik er een waar ik ontzettend veel jeuk en bultjes van krijg.

    Verder gebruik ik gewoon (bijna) alles.

    • Serena
      Auteur
      22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

      ik denk dan gevoeligheid voor SLS

  42. Roos
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Wat een super fijn artikel met hele duidelijke uitleg! =)
    Leuk om te lezen dat sommige ingredienten helemaal niet zo schadelijk blijken!

    Ik ben zelf allergisch voor parabenen, paraffine (petroleum), parfum en gevoelig voor alcohol in producten.

    Ik ben al een tijdje opzoek naar goede make-up of verzorgingslijnen zonder parrafine en parabenen heeft iemand goede ervaringen met bepaalde merken? 🙂

  43. Im
    22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Een zeer leerzame artikel! Zou je msg een vervolg op dit artikel willen maken maar dan over welke soorten shampoos en conditioners we dan kunnen gebruiken. Dus zonder al die troep

  44. 22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

    Dit is echt een handig artikel! Ik ga ook altijd de ingredienten bekijken als ik onder de douche sta, hihi. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *