Word ik wel bruin met SPF50?

Vroeger, toen ik nog jong en naïef was, kocht ik altijd een zonnebrandolie met factor 6. Ja echt, factor 6, leek me destijds een prima plan. Ik wilde namelijk lekker bruin worden en hee… met SPF50 lukt dat natuurlijk niet. Dat was alleen voor kleine kinderen en voor mensen met rood haar, dacht ik.

Gelukkig zijn we inmiddels 20 jaar verder en ben ik stukken wijzer geworden wat betreft zonnebrandcrème, want wow, wat had ik het mis. Natúúrlijk kun je met SPF50 bruin worden. En natúúrlijk is SPF50 niet alleen bedoeld voor kleine kinderen en voor mensen met rood haar. Dat je met SPF50 niet bruin zou kunnen worden is een mythe. Toch wordt deze misvatting anno 2019 nog steeds erg vaak gemaakt. Ik hoor het om me heen van vrienden en kennissen, ik hoor het als ik voor het zonnebrand-schap sta in de drogist en ik lees het in comments.


Allereerst zijn er verschillende soorten UV-straling, waaronder Ultraviolet-A en Ultraviolet-B. Een handig ezelsbruggetje is: UVA – met de A van AGING en UVB – met de B van BURN. UVA stralen dringen volgens recent onderzoek door tot de diepere huidlagen, waar ze schade aanrichten wat kan leiden tot huidveroudering (rimpels, fijne lijntjes en hyperpigmentatie). UVB stralen zijn oppervlakkiger, maar zorgen wel voor die vervelende verbranding zoals een rode, pijnlijke en gezwollen huid die snel vervelt. Ook wordt UVB straling in verband gebracht met huidkanker.


Sommige zonnebrandcrèmes beschermen tegen alleen UVB, maar de meesten beschermen tegen zowel UVA en UVB (dit wordt ook wel broad spectrum genoemd) en tegenwoordig ook steeds vaker tegen infrarood (dit staat er dan specifiek bij vermeld).Omdat UVA doordringt tot in de diepere huidlagen, is deze type straling voornamelijk verantwoordelijk voor het bruinen van de huid. UVA straling stimuleert namelijk onze melanocyten om meer melanine aan te maken. Toch speelt UVB ook een belangrijke rol, omdat deze straling het melanine naar het huidoppervlak transporteert, waardoor je nóg bruiner zal lijken.

Dus hoe zit het dan precies? Want als je met een broad spectrum SPF50 zowel UVA als UVB straling tegenhoudt, zou je zeggen dat je huid dus geen kans krijgt om bruin te worden. Maar kijk, dat is dus precies de reden dat zonnebrandcrème geen sunblock meer genoemd mag worden, omdat het weliswaar een groot deel van de UV stralen tegenhoudt, maar niet geheel blokkeert.


Heb je je wel eens afgevraagd waar die getallen achter SPF eigenlijk voor staan? SPF20 laat 1/20 deel UV stralen door. Dit staat gelijk aan 5%. SPF30 laat 1/30 deel = 3,3% UV stralen door en SPF50 laat 1/50 deel = 2% UV stralen door.

Tenminste, als je je aan de juiste smeer-voorschriften houdt. De vuistregel is dat je 1 theelepel (= 5 ml) zonnebrandcrème per ledemaat of lichaamsdeel insmeert. Dat zijn dus 2 armen, 2 benen, je voorkant, je achterkant en je gezicht: 7 x 5 = 35 ml zonnebrandcrème voor je GEHELE lichaam.

WHO DOES THAT?

Héél weinig mensen, kan ik je vertellen. In de praktijk smeren mensen zo ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid op hun lichaam. Nu denk je vast bij jezelf “Ik niet hoor! Ik smeer zoals het hoort!”.

Ik ga je nu even laten zien wat 35 ml aan zonnebrandcrème is:


Het lijkt niet zo veel zo op mijn hand, maar ik beloof je, het is echt een FLINKE klodder. Het is vergelijkbaar met de inhoud van een compleet flesje foundation of een tube zonnebrandcrème voor het gezicht.

Dit is 5 ml zonnebrandcrème per lichaamsdeel:


Niet te doen. Alleen voor op je benen moet 5 ml lukken, maar op alle overige lichaamsdelen is het eigenlijk gewoon veel te veel. Het is zo veel dat het er gewoon bovenop blijft liggen.

En nu mag jij mij eerlijk in de comments gaan vertellen of jij inderdaad net zo veel op je lichaam smeert. Zo ja, good for you! Zo nee, je bent écht niet de enige. Het is nogal wat!

Een vuistregel is dat als je de helft aanbrengt van de aanbevolen hoeveelheid, je slechts de bescherming krijgt van de wortel aan SPF. In de praktijk zijn de meeste mensen daarom beschermd met √50 = SPF 7,07. Of met √30 = SPF 5,48.

Dat is even schrikken, hè? Bijna net zo erg als die tanning oil met SPF6 die ik vroeger altijd kocht.

Als je met deze getallen opnieuw gaat berekenen hoeveel UV straling er wordt doorgelaten, kom je uit op 1/7,07 deel = 14% (SPF50) en 1/5,48 deel = 18% (SPF30).

Conclusie


Als je jezelf met de aanbevolen hoeveelheid aan SPF50 insmeert wordt er alsnog 2% aan UV straling doorgelaten, wat theoretisch betekent dat je bruin kan worden. Het zal alleen tergend langzaam gaan, maar niet véél langzamer dan met een SPF30 die 3,3% UV straling doorlaat. Het verschil tussen SPF30 en SPF50 lijkt misschien groot, maar valt in de praktijk reuze mee. Dat is namelijk slechts een verschil van 1,3%.

De meeste mensen smeren echter niet de aanbevolen hoeveelheid zonnebrandcrème op hun lichaam, waardoor er bij SPF50 maar liefst 14% UV straling wordt doorgelaten en bij SPF30 zelfs 18%. Aangezien er zoveel UV straling wordt doorgelaten word je dus absoluut bruin. Het verschil onderling valt ook wel mee, dat is slechts 4%.

Mocht je voor het schap staan en twijfelen tussen SPF30 en SPF50, onthoud dan dat je met BEIDE zonnebrandcrèmes bruin zal worden. Natuurlijk word je met SPF30 sneller bruin dan met SPF50, maar het verschil is zo klein (1,3% als je goed smeert of 4% als je minder goed smeert) dat het bijna niet uitmaakt wat je kiest. En in dat geval zou ik zelf altijd voor SPF50 gaan, omdat dit je huid nét even iets beter en langer beschermt tegen verbranding. Iets dat je ten alle tijde wilt voorkomen. Want niet alleen verhoogt dit het risico op huidkanker, als je huid verbrand vervel je ook sneller. Dan raak je dus ook sneller je bruine kleurtje kwijt, en ben je uiteindelijk helemaal terug bij af.

Ben je benieuwd hoe lang het duurt voordat jouw huid verbrand? Klik dan hier.

Voor welke factor kies jij? En waarom?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

56 Reacties

 1. Brenda
  5 augustus 2019 / maandag, 5 augustus 2019

  Ik zag laatst dit filmpje voorbij komen via NOSop3, (https://www.facebook.com/NOSop3/videos/700706237044577/). Zij geven aan dat de factors niets te maken heeft met de kracht van het product maar aangeeft hoelang je beschermd. Gebruik je bijvoorbeeld factor 15 dan ben je 15 x 10 minuten beschermd. Jij geeft aan de factor aangeeft hoeveelste deel er wordt doorgelaten, maar welke informatie klopt nu? Ik vind insmeren erg belangrijk maar ik door dit soort dingen weet ik niet meer wat ik nu het beste kan gebruiken.. Wat vind/denk jij?

  • Serena
   Auteur
   6 augustus 2019 / dinsdag, 6 augustus 2019

   hi Brenda,
   allebei is waar en komt min of meer op hetzelfde neer.

   Check ook de andere artikelen die ik geschreven heb over SPF voor opheldering!

 2. 5 augustus 2019 / maandag, 5 augustus 2019

  Ik heb heel vaak na het zonnen een mega droge huid en ik gebruik het – ziaja acai bessen body mousse. Op de een of andere manier ziet de kleur er veel beter uit.

 3. Anna
  30 juni 2019 / zondag, 30 juni 2019

  “Vroeger” lag ik altijd in de zon, lekker verbranden want daar werd ik snel bruin van. M’n huid was op ten duur zoo droog en het brandde ( niet gek natuurlijk) vaak puisten door die vette zonnebrandcreme. Ik lig inmiddels al jaren niet meer in de zon, m’n huid is is nu veel rustiger! Vaak vragen mensen wat ik gebruik voor m’n huid. Aziatische/Chineze vrouwen hebben vaak ook zo’n mooie huid omdat ze niet in de zon liggen, eigenlijk heb ik het daar denk ik ook wel een beetje van afgekeken. Ben liever wit dan uitgedroogd door de zon.

 4. Katrien
  6 juni 2019 / donderdag, 6 juni 2019

  Super interessant! Ik koop steeds 50 en anders 30 later in het seizoen. Ik heb het idee dat mijn huid later in de zomer met het bruine kleurtje beter beschermd is tegen de zon van nature. Ok niet tegen stralen die huidkanker Enzo veroorzaken. Want is dat wat je huid niet wil doen door het bruinen, je beschermen? Of hoe zit dat dan?

  • Lot
   24 juni 2019 / maandag, 24 juni 2019

   Bedoel je hoe de zon kanker kan veroorzaken?
   De UV stralen beschadigen de cellen in de huid waardoor ze kunnen muteren. Als de mutatie in een deel van het DNA gebeurt wat te maken heeft met cel deling kan de cel daardoor opeens veel te veel gaan delen, een cel die maar door blijft delen is een kanker cel.
   Het werkt hetzelfde met roken en drinken, het beschadigd cellen, waardoor de kans dat die cellen kanker cellen worden heel erg vergroot wordt.

 5. 4 juni 2019 / dinsdag, 4 juni 2019

  Ik gebruik factor 50 vandaag was ik het vergeten nu heb ik een enorme brandvlekken op mijn gezicht helemaal rood en die acne is exceem geworden helaas.

 6. Sandra G.
  3 juni 2019 / maandag, 3 juni 2019

  De CC Cream van Chanel heeft SPF 50 en is ontzettend mooi op je huid. Ideaal als je een dagje de stad in gaat, en niet wil glimmen.

 7. Marianne Vos
  1 juni 2019 / zaterdag, 1 juni 2019

  Leuk artikel!

  Heb een paar toevoegingen
  – het voordeel van witte zonnebrandcreme en de tijdelijke witte waas (bij mij tijdelijk, ik weet niet hoe het zit bij donkerdere mensen): je ziet beter waar je gesmeerd hebt. Dat is denk ik ook een nadeel van zo’n spray als je die niet alsnog uitsmeert. Ik denk dat je in de praktijk sneller regio’s mist (tenzij je in je eentje je rug moet doen misschien).

  En verder bedacht ik me tijdens het lezen dat de 15 mL regel per lichaamsdeel helemaal niet logisch is.
  Beter is de ‘regel van 9’ zoals bij brandwonden.
  https://www.101bhv.nl/actueel/ehbo/regel-van-9/
  Deze is mogelijk ingewikkelder, maar zorgt denk ik wel dat je passendere hoeveelheden smeert (zeg nou zelf, wie heeft evenveel lichaamsoppervlak van arm en been!?) ik ga dit in ieder geval wel aanhouden, waarbij ik ervanuitga dat één been met 18% 15 ML aankan.

  • Iris
   2 juni 2019 / zondag, 2 juni 2019

   Goede toevoeging!

 8. 1 juni 2019 / zaterdag, 1 juni 2019

  Ik heb heel erg veel last van pigmentvlekjes sinds dit jaar. Nu gebruik ik elke dag biodermal factor 50. Ook als het bewolkt is. Ik baal wel want ik mis het om helemaal bruin terug te komen na een warme zomerdag. Nu krijg ik een licht tintje en geen pigmentvlekjes. Maar zo bruin als vroeger kan ik nooit meer worden.

 9. Nanda
  31 mei 2019 / vrijdag, 31 mei 2019

  Ik smeer mijn kinderen altijd in met factor 50 en elke zomer weer zijn ze in no time bruin.

 10. Kim
  30 mei 2019 / donderdag, 30 mei 2019

  Ik smeer altijd supergoed en superveel volgens iedereen dus ik dacht joh 5ml kom ik MAKKELIJK aan. Na je foto gezien te hebben smeer ik wel iets minder hihi. Maar wel evengoed altijd factor 50 of hoger en veel en vaak smeren. Ben als de dood voor het k woord dus smeren smeren smeren. Heb jij of iemand in de comments tips voor een spf die sweatproof is? Manlief is een dakdekker en die zweet alles er met een paar minuten weer af waardoor ie elke dag verbrand thuis komt 🙁

  • Marie
   30 mei 2019 / donderdag, 30 mei 2019

   Lancaster Sun Sport!! In verschillende varianten verkrijgbaar waaronder een soort van spray waardoor je man zichzelf opnieuw kan insprayen zonder al teveel gedoe 🙂 die is waterproof én sweatproof en ik vind lancaster echt enorm goed wat betreft zonnebescherming! X

  • Sanne
   20 juni 2019 / donderdag, 20 juni 2019

   wij zijn fan van p20! blijft erg goed zitten en is ook speciaal daarvoor ontwikkeld.

 11. Joyce
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Interessant artikel. Wat ik zo leuk aan jou vind is dat je het goed kan onderbouwen dat het voor een leek zoals ik ook duidelijk is.
  Ik smeer elke dag (ook in de winter) mijn gezicht in met factor 50. Nu heb ik een vrij droge huid dus is dat extra vetje ook helemaal niet erg. Is er trouwens ook iets om je haar tegen de zon te beschermen?

  • Aafke
   30 mei 2019 / donderdag, 30 mei 2019

   Ik heb een SPF spray van Matrix Biolage voor mijn haar. Sinds ik dat gebruik verbrand mijn hoofdhuid niet meer! Zie wel dat het niet meer gemaakt wordt, ze hebben nu een andere variant..

 12. M
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Ik ben zelf redelijk donker door mijn surinaams/antiliaanse afkomst en ik smeer vrijwel nooit spf. Shame on me.
  Interessant artikel.

 13. Femke
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Dat om de twee uur insmeren is toch vooral vanwege zweten en zwemmen. Als je dat niet doet, zit er aan het eind van je kantoordag toch nog wel wat op? Ik spray dan altijd nog een gezichtspray met spf 50 over m’n make-up voor ik naar buiten ga en smeer m’n handen en voeten in.

 14. N
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  35 ml is echt niet te doen inderdaad, vooral niet als je je om de 2 uur moet insmeren. Dan doe je dus 1 dag met 1 fles :’) Ik vraag me ook af waarom je je om de 2 uur moet insmeren, de factor zegt toch juist iets over de tijd? Als ik normaal na een halfuur verbrand en met een factor na tien keer een halfuur, waarom moet ik me dan alsnog om de 2 uur insmeren? Wat betekent die factor dan eigenlijk?

  • N
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   Je haalt trouwens volgens mij wel procent en procentpunt door elkaar. Het verschil
   tussen 2% en 3,3% is toch 40% en geen 1,3%?

  • Pauline
   31 mei 2019 / vrijdag, 31 mei 2019

   Klopt, de uitleg van Serena is niet helemaal juist. SPF staat voor sun protecting factor en duidt aan hoeveel langer je in zon kan liggen zonder te verbranden, als je de zonnecreme goed hebt opgesmeerd. Als jij dus normaal 30min in de zon kan liggen zonder te verbranden, kan je dat met een factor 10 300min. Belangrijk is inderdaad wel dat er voldoende product is aangebracht. In de praktijk ga je dus waarschijnlijk niet die 300min halen. Hoe lang ieder in de zon kan liggen, wordt bepaald door huidskleur, haarkleur, … (de fototypes).

 15. E
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Ik smeer het eigenlijk altijd even royaal in als mn bodylotion omdat ik een heel droge huid heb. En op zonnige dagen dus ook echt ‘s ochtends. Op mijn lichaam smeer ik spf 20 maar op mijn gezicht spf 50. Mijn huid is daar zo dun en wit dat hij toch nooit bruin wordt (zelfs toen ik vroeger nog wekelijks onder de zonnebank ging). Dus beter ook maar de rimpels voorkomen.

 16. Rita
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Heel interessant en en een duidelijke uitleg! Ik ben ook erg benieuwd naar je review van 7 zonnebrandcrèmes met SPF50 speciaal voor het gezicht

 17. Ilse
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Interessant artikel!

 18. Chantal
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Wat een leuk artikel, en die hoeveelheid is inderdaad behoorlijk. Ik heb door de overgang (hormonen) hyperpigmentatie in mijn gezicht. Geen vlekjes die je kunt camoufleren, maar ik krijg een hele snor en baard. Vreselijk!! Ik smeer altijd factor 50 en probeer zoveel mogelijk met mijn gezicht uit de zon te blijven. Maar desondanks toch een bruine sik ?. Bestaat een zogenaamd sunblock nog voor zover jij weet? Alvast bedankt voor je reactie

  • Serena
   Auteur
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   hi Chantal,
   ahhhh dat is vervelend, maar goed dat je uit de zon blijft zodat je hyperpigmentatie in elk geval niet nog opvallender wordt. Er bestaat geen sunblock meer, maar er bestaan wel zonnebrandcrèmes voor het gezicht met SPF50+ én met speciale ingrediënten die hyperpigmentatie aanpakken. Dat lijkt me voor jou de beste keuze.

   • Chabtal
    29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

    Dank je wel, ik zal er eens naar op zoek gaan.

  • Sarah
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   Hallo Chantal,
   Om hyperpigmentatie te voorkomen moet je vooral letten op de UVA bescherming (die moet in Europa min 1/3 zijn van de UVB bescherming maar veel merken die je bij de apotheek koopt zijn veel hoger.) Je kunt dit zien op de verpakking als “PPD” rating (persistent pigment darkening: maat voor hoe lang het duurt voor vlekjes om donkerder te worden onder invloed van UV licht), hoe hoger deze waarde, hoe beter je beschermt bent tegen deze straling. Je kunt misschien eens kijken bij la roche posay, die hebben vaak PPD ratings van 42 en hoger.

   groetjes,
   Sarah

   • Chantal
    2 juni 2019 / zondag, 2 juni 2019

    Hoi Sarah, super bedankt voor je uitleg. Ik ga zeker kijken voor La roche Posay. Dank dank dank ??

 19. Evelien
  29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

  Wat een goed artikel! Maakt een hoop duidelijk 🙂 Ik gebruik altijd factor 20, maar ga nu toch maar een hogere factor aanschaffen van de zomer.

  • Serena
   Auteur
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   Yes, please do! Deze zomer SPF30 en het jaar erop SPF50? Steeds een stapje hoger 🙂

 20. Suzy
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Interessant artikel! Top!! ??
  Waar ik nog benieuwd naar ben; om de hoeveel tijd zou je je dan weer opnieuw moeten insmeren?

  En, heeft iemand toevallig een goede tip voor een zonnebrand-crème die GEEN dikke witte waas achterlaat en ook GEEN gelige vlekken in de kleding en die ook nog eens geschikt is voor een gevoelig huidje?
  SPF 50 uiteraard! ?

  • Ellen Dekkers
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   Kijk eens naar de zonnebrandcrèmes van huidarts jetske ultee. Zij doet enorm veel onderzoek. En heeft oa grote flessen die daardoor relatief goedkoop zijn. Spf30. Maar zoals gezegd scheelt dat weinig tov spf50. Daarnaast beschermen ze tegen A en B zonder witte waas. En dat is een vrij unieke combi! Ze doet ook veel onderzoek nr schadelijke stoffen in zonnebrandcremes. En naar synthetische en minerale filters.

   • Amie Kocken
    31 mei 2019 / vrijdag, 31 mei 2019

    Goede, fijne zonnebrand inderdaad!! Maar helaas wel gele vlekken…

 21. Loes
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Hee Serena, wat een goed artikel! Heel duidelijk om te laten zien wat een grote klodder 35 ml eigenlijk is…ik ben bang dat niemand dat doet inderdaad. Zelf ben ik huidtherapeut, dus ik adviseer iedereen wel om het hele jaar door te smeren, en vertel er dan inderdaad bij dat spf 30 en 50 maar een heeeel klein beetje verschillen in bescherming.
  Ook vertel ik er altijd bij dat het belangrijk is om dik te smeren, omdat de beschermingsfactor anders niet behaald wordt. Eigenlijk vind ik dat fabrikanten de hoeveelheid chemische en fysische zonnefilters moeten verhogen zodat de beschermingsfactor wel behaald wordt met een ”normale” hoeveelheid creme, zodat je tenminste ECHT factor 50 hebt, in plaats van stiekem factor 20 (als je het omrekent).

  Maar ik vind het heel goed van je dat je dit uitlicht, want het is zo belangrijk en huidkanker komt steeds vaker voor!

  • Serena
   Auteur
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   hi Loes,
   helemaal mee eens dat de fabrikanten of de SPF op de verpakking zouden moeten aanpassen, of de dosis zonnefilters in het product zelf moeten verhogen, want in de praktijk smeert niemand zoveel op natuurlijk. Dat zou een hele hoop ellende kunnen schelen…

 22. Lindsy
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Hahaha ik moest echt even lachen toen ik de foto met de klkdder op je hand zag die we per ledemaat nodig zouden moeten hebben. Totaal niet verwacht.
  Hoe zie ik er dan wel niet uit ?.
  Mooi informatief artikel. Weer wat geleerd.

 23. Zoe
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Wat leuk dat je spf50 crèmes voor het gezicht gaat reviewen, wanneer komt dat online?
  Ik ben nog zoekende naar een fijn merk, Vooral ook omdat ik, ondanks spf50, gelijk pigment vlekjes krijg iedere zomer als ik iets bruiner wordt.

  Tot nu toe heb ik dermalogica, biotherm en la roche posay gehad. Maar mijn pigment vlekjes komen iedere zomer weer terug….

  • Serena
   Auteur
   29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

   hi Zoe,
   op zich wel logisch, want ondanks dat je met SPF50 smeert komt er toch nog wat UV straling doorheen en dat maakt je vlekjes nu eenmaal donkerder. Word je ook snel bruin? Want dan gaat zoiets nog harder. Gelukkig review ik 2 zonnebrandcrèmes voor het gezicht die speciale ingrediënten bevatten om hyperpigmentatie tegen te gaan. Hopelijk werken die beter dan wat je voorheen hebt geprobeerd. Ik moet er nog 2 even een dagje in de zon gaan testen en dan ben ik ready to post! Vandaag weer een zonnetje, dus ik vermoed volgende week online.

 24. 28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Wat interessant om te zien hoe veel zonnebrandcreme je dan eigenlijk moet gebruiken! Daar kom ik gewoonlijk dus echt niet aan!

  • Serena
   Auteur
   28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

   Ik denk niemand niet, hoor! 😉

 25. Elise
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Ik gebruik altijd spf 50 en smeer trouw iedere dag mijn gezicht en ontblote lichaamsdelen daarmee in. Meestal gebruik ik een Koreaans merk omdat die vaak een zeer hoge bescherming bieden en toch een hele fijne lichte dunne formule hebben. (#koreanskincareroutine)

  • Serena
   Auteur
   28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

   Wat goed, Elise! Ik ben momenteel bezig met een review van 7 zonnebrandcrèmes met SPF50 speciaal voor het gezicht en ik moet zeggen, ook deze formules zijn helemaal niet vettig en wellicht iets makkelijker aan te komen (gewoon in de winkel) dan Koreaanse merken.

   Maar ben wel nieuwsgierig, welke gebruik jij? 🙂

   • Elise
    29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

    Oh, daar ben ik nu al benieuwd naar!
    Ik heb een hele poos eentje van Biore gebruikt (UV Aqua Rich Watery Essence Sunscreen SPF50), maar daar ben ik vanaf gestapt omdat er toch wat uitdrogende alcohol in zit. Momenteel gebruik ik Missha (All Around Safe Block Aqua Sun Gel) en die is erg fijn, make-up gaat er ook prachtig overheen. Daarvoor gebruikte ik ook nog eentje van Neogen en Etude House (Sunprise Mild Watery Light). Na die van Missha ga ik er een van COSRX proberen, schijnt ook niet verkeerd te zijn. Tegenwoordig zijn Koreaanse merken “redelijk” goed verkrijgbaar in Nederland, bijv. bij HaruHaru (ook een fysieke winkel volgens mij?) of Littlewonderland.

 26. Mariska
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Nu ben ik ook wel benieuwd naar hoeveel vitamine D nog aangemaakt/opgenomen kan worden als je met SPF50 insmeert. Ik heb een tijdje namelijk elke dag een gezichtsSPF gesmeerd, maar had het idee dat ik daar toch wat lusteloos van werd (in de winter).
  Misschien een ideetje voor een volgend artikel?;)

  • Serena
   Auteur
   28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

   Dat is echt een interessante vraag, Mariska! Love it!

   Ik weet alleen dat je met zo’n 10 minuten UV stralen per dag aan je dagelijkse dosis vitamine D zou moeten kunnen komen. Wat ik ook weet, is dat mensen met een getinte/donkere huid van nature meer vitamine D nodig hebben dan blanke mensen. Heb jij toevallig een tintje?

   Als je bij jezelf merkt dat je lusteloos wordt in dit seizoen (en het zou echt goed kunnen omdat er én weinig zon is in de winter én wat er dan wel is, filter je weg) is het wellicht een idee om vitamine D druppels te nemen. Dat staat in de drogist bij de supplementen voor peuters. Ook bestaat er zoiets als zonnetherapie (maar dat is meer om depressie tegen te gaan geloof ik).

   • Caro
    29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

    Das lichttherapie! Jan erg goed helpen bij winterdepressies. Veel mensen hebben last van winterdepressies of dipjes als de blaadjes beginnen te vallen tot wanneer de blaadjes er weer aankomen. Lijkt te maken te hebben met melatonine en bioritme. Langs je huisarts gaan is geen slecht idee als je daarvan last hebt…

 27. Eva
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Interessant! Ik heb net altijd gehoord dat je voor je gezicht 1/4de theelepel zonnecrème nodig hebt.
  Een volle theelepel lijkt me wel een heel erg plakkerige/vettige bedoening.

  • Serena
   Auteur
   28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

   Ahhhh, nu je dit zo zegt kan ik me ook zoiets herinneren ja! Ik ga het nog eens even opzoeken, denk dat je gelijk hebt.

   Maar voor je ledematen/voor- en achterkant lichaam is het in elk geval wel 5 ml. ZIEK VEEL!

 28. 28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Hoi Serena,

  Wat een goed artikel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het wel weet, maar stiekem toch nog denk dat ik bruiner wordt met factor 30. Maar het stelt me ook wel gerust om te lezen dat het verschil tussen SPF30 en SPF50 toch niet zo heel groot is. 😉

  Hierboven lees ik een tip over een dagcreme met SPF 30. Ik ken er echter eentje die ik zelf fijner vind: The Body Shop Vitamine C SPF 30 dagcreme. Met dus ook nog vitamine C zodat je een minder grauwe huid hebt.

  Misschien kun je ook een keer dagcremes met SPF 30 reviewen.

  • Serena
   Auteur
   28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

   Klinkt heel goed die dagcrème, bedankt voor het delen!

   Ik ben eerst bezig met een review van zonnebrandcrèmes SPF 50 voor het gezicht, maar een review van dagcrèmes met SPF30 vind ik ook een goed idee. Ga ik onthouden!

   • Aude
    29 mei 2019 / woensdag, 29 mei 2019

    Ja, een artikel over dagcrèmes met SPF zou ik ook heel interessant vinden! Daar ben ik net naar op zoek!

 29. Ellen
  28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

  Hi Serena,
  Super dit artikel! Je legt de feitjes en fabeltjes heel helder uit en ik denk (hoop) dat je veel meiden hiermee overtuigt om echt een goede SPF te gebruiken. Zo belangrijk!
  Misschien nog een goede toevoeging: eigenlijk zou iedereen dagelijks, of in Nederland sowieso in de lente en zomer dagelijks, SPF moeten smeren omdat er ook van ‘dagelijkse straling’ veel schade aan de huid wordt toegebracht. Dit scheelt ook veel op gebied van huidveroudering, eigenlijk veel meer dan alle dure dagcremes die verkrijgbaar zijn. Als budget tip heb ik nog een goede dagcreme waar als een van de enige een hoge SPF van 30 in zit. Dit is de Kruidvat Sensitive 0% dagcreme.
  Keep up the good work! X

  • Serena
   Auteur
   28 mei 2019 / dinsdag, 28 mei 2019

   Dankjewel Ellen!

   Ja, ik ben wel altijd van het ‘beter iets dan niets’ maar feitelijk smeer je ZO weinig dagcreme op je gezicht dat die SPF30 ook bijna te verwaarlozen is. En zeker omdat het na een uurtje of 2 is uitgewerkt en jij dan toch met je bakkes achter de computer zit. Tegen de tijd dat jij met collega’s buiten je lunch gaat opeten, is die SPF alweer uitgewerkt.

   MAAR, onder het mom van ‘beter iets dan niets’, beschermt het je natuurlijk wel als je op de fiets naar je werk gaat of als je een baan hebt waarbij je in de ochtend buiten vertoeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *