Welke oogschaduw past bij welke oogkleur?

Uit de comments van de laatste twee eyelook filmpjes maakte ik op dat er veel vraag is naar welke oogschaduwkleur het beste en mooiste bij welke oogkleur past. Laat ik als eerste voorop stellen dat er geen vaste regels bestaan over dit onderwerp. Of over make-up in het algemeen. Ik ben van mening dat iedereen alles kan hebben qua kleuren, al zal de ene kleur je iets beter staan dan de andere. Dat bruine oogschaduw blauwe ogen laat 'knallen' wil nog niet zeggen dat je de bruine oogschaduw moet laten staan als je ogen niet blauw zijn. Onthoud dus, hieronder geef ik enkel wat kleurtips, maar het zijn absoluut geen regels waar je je verplicht aan moet houden. De enige regel is: doe lekker waar je zelf zin in hebt!

Laten knallen
Om het accent op je oogkleur te leggen kun je een contrasterende kleur oogschaduw gebruiken waardoor je oogkleur des te meer opvalt. Heel lang geleden is er al vastgesteld welke kleuren contrasterend met elkaar zijn en dat hebben ze weergegeven in een zogenaamd 'color wheel'. Ik heb er eentje gevonden met meerdere tinten waardoor het makkelijk te zien is welke kleur oogschaduw bij welke oogkleur 'past'.


Afgaand op bovenstaand Color Wheel zou je kunnen zeggen:
– Bruine ogen knallen het meest met blauw/paarse oogschaduw
– Groene ogen knallen het meest met paarse en rood/bruine oogschaduw
– Blauwe ogen knallen het meest met bruine en oranje (roestkleurige) oogschaduw

Heb je groen/bruine ogen dan verschuift de nuance misschien iets,  dus van blauw/paars naar paars. Zoals je ziet passen grijze ogen niet echt in het straatje. Ik denk dat je goed moet kijken naar de andere kleuren in een grijs oog. Zitten er vlekjes bruin of groen in? Grijs is sowieso een wat 'koudere' oogkleur, dus ik denk dat hier hele warme kleuren prachtig bij staan. Ik denk dat je over het algemeen zou kunnen zeggen dat warmere oogschaduwkleuren een koude oogkleur (grijs, blauw, groen) laten knallen en dat koudere oogschaduwkleuren een warme oogkleur (bruin, hazelnoot) laten knallen.

Dat Color Wheel is leuk hoor, maar we gaan als blue eyed beauty toch geen oranje oogschaduw op onze ogen aanbrengen? Tenminste, niet voor elke dag. Afgaand op mijn beautyboeken en internetresearch heb ik daarom kleuren gevonden die zowel contrasterend zijn als 'bruikbaar'.


Blauwe ogen
Aardetinten laten je blauwe ogen stralen! Probeer ook eens oranjebruin (terracotta), roest/koper, bordeaux of roze. Kleuren als taupe, lila en paars staan ook in moo

i contrast met blauwe ogen.


Bruine ogen
Deze oogkleur kan veel kleuren hebben. Zelfs bruin- en aardetinten. Het enige waar je wel voor moet uitkijken is dat het een enigszins 'frisse' bruintint is, misschien met een gouden shimmer, anders kan het soms wat modderig en viezig uitpakken in combinatie met je bruine ogen. Kleuren die je bruine ogen extra laten opvallen zijn groen, paars, blauw en roze.


Groene ogen

Deze oogkleur laat je extra opvallen met paarse oogschaduwtinten. Als je wil dat ze opvallen op een subtielere manier kun je kiezen voor warme bruine aardetinten met een iets oranje ondertoon. Denk ook aan naturelkleuren met een gouden shimmer, chocoladebruin, mokkabruin, taupe en lila.


Grijze ogen

Dit is een lastige oogkleur, althans, ik kon er niet veel informatie over vinden. Mensen die zelf grijze ogen hebben raden de kleuren mosgroen, donkerblauw, zwart, antraciet en paars/violet aan. Ze gaan meer voor de donkere kleuren zodat de vaak doorgaans lichtgrijze ogen er echt uitknallen. Als je je grijze ogen meer blauw wil laten lijken kan je gaan voor aardetinten, burgundy, goud en andere warme kleuren. Wil je ze meer groen laten lijken ga dan voor (grijs)blauwe tinten.

Experimenteer!
Zoals ik al aangaf zijn dit puur richtlijnen waarmee je lekker kunt experimenteren. Niet alleen je oogkleur, ook de kleur van je huid en haren en zelfs je kleding bepaald welke oogschaduwkleur het beste bij jou past. En ook dat is natuurlijk gewoon een momentopname. Geen enkel oog is hetzelfde. Misschien heb jij wel gouden vlekjes, of bruine, blauwe, grijze of groene. En de ene kleur bruin is de andere kleur bruin niet. Nu je iets meer een idee hebt in welke kleurhoek je moet zoeken raad ik iedereen aan om te experimenteren. Maak je op, maak er een foto van, vergelijk de foto's en bepaal welke kleuren jij goed kunt hebben, welke kleuren jouw ogen laten sprankelen en welke kleuren je beter kunt laten liggen.

Welke oogkleur heb jij? En welke kleuren vind jij het mooiste bij jezelf staan, en waarom?

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

139 Reacties

 1. 3 juli 2012 / dinsdag, 3 juli 2012

  Ik heb blauwe/grijze ogen donker.
  Ik draag zelf meestal donkere oogschaduw, grijs, bruin en zwart.
  heel soms ook wel goud.
  ik vind dan nog de kleur goud er mooier uitzien dan zwart of donderkbruine tinten, maar ik van mezelf ook een getinte huid.

 2. Eileen
  24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

  Ik heb bruine ogen als ik oogschaduw opdoe dan worden mijn ogen kleiner dat is erg vervelend want ik heb al best kleine ogen

 3. Cindy
  3 juni 2012 / zondag, 3 juni 2012

  Ik heb amberkleurige ogen, zit tussen groen en bruin in. Met paars lijken ze groener, en met groene e/s lijken ze weer bruiner. Maar moet zeggen dat ik alle kleuren e/s wel draag. Ook turquoise of knalblauw op zijn tijd 😉

 4. 25 december 2011 / zondag, 25 december 2011

  Ik heb blauwe ogen en ik draag gewoon van alles en nog wat, en op zich staat alles wel mooi 🙂

 5. 18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

  Klopt helemaal! Ik heb groenachtige ogen en ik vind mezelf erg mooi staan met een beetje roodbruinig, blauwpaars of klassiek grijs.

 6. voxune
  16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

  Ik heb groene ogen en valt me inderdaad op dat roze/paars me ogen extra groen maakt. Maar voor casual draag ik t meest bruin kleuren. In combi met, of alleen, zwart potlood/mascara.

 7. Charlotte
  15 december 2011 / donderdag, 15 december 2011

  Ik heb blauwe ogen en gebruik vaak goudkleurige tinten. Met groene oogschaduw laat ik mijn ogen er echt uit knallen 🙂

 8. Ilse
  15 december 2011 / donderdag, 15 december 2011

  Bah, blauw bij mijn bruine ogen. Probeer dat zo vaak maar nee bij mij werkt dat gewoon echt niet haha. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd verschillende soorten bruintinten, dat komt altijd wel uit 🙂

 9. 15 december 2011 / donderdag, 15 december 2011

  handig! helaas hebben mijn ogen niet één kleur, ik heb een mengeling van geel, groen, blauw, grijs, bruin … ik draag meestal gouden/nude oogschaduw! ♥

 10. 15 december 2011 / donderdag, 15 december 2011

  Handig artikel, al is het denk ik vaak ook een kwestie van persoonlijke smaak. Ikzelf ben helemaal niet van de kleurtjes, ik draag vaak smokey eyes met zwart en grijs of iets met nude-tinten. Zat kleurtjes om uit te kiezen, maar toch laat ik ze altijd links liggen.

 11. xAmber
  14 december 2011 / woensdag, 14 december 2011

  ik draag eigenlijk bijna nooit oogschaduw maar als ik het draag, draag ik een highlighter(wel oogschaduw) en dan gewoon alleen die kleur.
  ik heb de ene keer blauwe de andere keer groene en dan weer grijze en soms is het ook ene mengelmoes.
  zo leuk, ik hoorde laatst dat ik mooie ogen had,hahaha. dat vond ik leuk om te horen

 12. 14 december 2011 / woensdag, 14 december 2011

  Handig! Maar eigenlijk draag ik echt altijd bruine oogschaduw. Felle kleurtjes vind ik mij gewoon niet zo goed staan 🙂
  x

 13. 14 december 2011 / woensdag, 14 december 2011

  Leuke blog! Zelf heb ik bruine ogen & bruin haar en gebruik ik hele verschillende kleuren : Goud , Roze , rood enzovoort :D!

 14. 14 december 2011 / woensdag, 14 december 2011

  Ik heb donkerbruine ogen, maar ik maak me nooitdruk hier om want ik gebruik echt nooit oogschaduw eigenlijk.

  Wel handig voor de mensen die dat wel doen