Onder de douche verveel ik me altijd te pletter wanneer die conditioner 3 minuten staat in te trekken (wanneer maken ze eens waterproof smartphones?), maar dit los ik simpelweg op door driftig de achterkant van mijn doucheproducten te bestuderen. Mijn hersenen blijven altijd een beetje steken bij de ingrediëntenlijst. Ik weet er best wat van af, maar er zijn tegenwoordig zo veel verschillende ingrediënten (en nieuwe combinaties) op de markt, dat ook ik daar gewoon een database voor moet raadplegen.
Jullie waren benieuwd welke beautyingrediënten je als consument beter kon vermijden. Wat goed is en wat slecht, is iets wat verschilt van persoon tot persoon. Het hangt van je huidtype af, maar ook huidziekten spelen een rol en natuurlijk de concentratie van het betreffende ingrediënt.
Hieronder behandel ik een aantal veelvoorkomende beautyingrediënten waarover veel discussies gaande zijn (wel of niet goed?) en waarover veel onduidelijkheid bestaat. De ingrediënten(groepen) die aan bod komen zijn;
- Siliconen
- Minerale olie
- Tensiden (SLS/SLES)
- Parabenen
- Alcoholen
Siliconen
In de cosmetica worden siliconen gebruikt in de vorm van een olie, een vloeibare substantie. De meest voorkomende soorten zijn cyclomethicone en dimethicone. Siliconen zijn ingrediënten die, afhankelijk van de soort en de toepasbaarheid, zorgen voor een soepele aanbreng en een silkysmooth gevoel. Je vindt het in producten zoals gezichtsprimers en haarserums, maar ook zit het in bijna alle foundations, BB creams en lipproducten.
En wat haarproducten betreft, ook hier doen siliconen de meeste haarsoorten niets dan goeds. Het voorkomt wrijving (en dus voorkomt het ook gespleten en beschadigde haarpunten) en maakt het haar beter doorkambaar. Je kunt er zelfs, in combinatie met hitte van een krul- of stijltang, tijdelijk gespleten haarpunten mee repareren.
Siliconen zijn geschikt voor: elk huidtype, zelfs voor de mensen met een vette huid en aanleg voor acné. En voor mensen met droog, beschadigd en kleurbehandeld haar.
Siliconen zijn minder geschikt voor: mensen die niet van dat vettige, zijdezachte glijende gevoel over hun huid houden. En voor mensen met fijn, dun en futloos haar. De siliconen verzwaren dit soort haar vaak te veel en maken het sneller vet.
Meer lezen over siliconen? Check dan een ouder artikel van mij, I love silicones!, waar ik dieper inga op dit beautyingrediënt.
Minerale olie
Minerale olie is een verzamelnaam voor cosmetische ingrediënten die ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Zo heb je paraffine (paraffinum liquidum) en petroleum jelly (petrolatum, beter bekend onder de merknaam Vaseline). In de loop der jaren heeft minerale olie een slechte naam gekregen omdat men het direct koppelt aan aardolie.Minerale olie is occlusief zoals dat heet, dit betekent dat de olie je huid afsluit door een haast ondoordringbare barrière te vormen. Hierdoor zou je denken dat het een comedogene (= porie-verstoppende) werking heeft, maar dit blijkt uit de laatste onderzoeken niet zo te zijn. Minerale olie is daarom geen oorzaak van acné, iets wat wel veel wordt beweerd.
Cosmetische minerale olie is niet kankerverwekkend. Alle studies die aangehaald worden waarin dat wel staat vermeld zijn gebaseerd op gebruik van ongeraffineerde en ongezuiverde vormen van deze olie, en die is absoluut niet te vergelijken met geraffineerde en gezuiverde minerale olie die gebruikt wordt in de cosmeticaindustrie. Sterker nog, uit vele onderzoeken is zelfs gebleken dat cosmetische minerale olie een van de minst irriterende stoffen is die in cosmetische producten gebruikt wordt. Het dringt de huid niet binnen waardoor het inderdaad weinig schade kan aanrichten.
Minerale olie is geschikt voor: de zeer droge en gevoelige huid (zoals mensen met eczeem of gebarsten lippen).
Minerale olie is minder geschikt voor: mensen met een goede tot vette huidconditie. Die hebben er niet per se baat bij (maar het zal ook geen kwaad kunnen).
Meer lezen over minerale olie? Check dan een ouder artikel van mij, Minerale Olie, waar ik dieper inga op dit beautyingrediënt (en lippenbalsemverslaving).
Tensiden (SLS/SLES)
Tensiden vind je bijna overal, in shampoo’s, cleansers, tandpasta, douchegel en eigenlijk in alle beautyproducten die schoonmaken. Want tensiden, ook wel surfactanten genoemd, zijn oppervlakte reinigingsmiddelen en hebben dezelfde werking als zeep. Even simpel uitgelegd, tensiden bestaan uit een wateraantrekkend deel (het hydrofiele bolletje) en een vetaantrekkend deel (het hydrofobe staafje). De staafjes hechten aan het vet/olie waardoor de wateraantrekkende bolletjes aan de buitenkant komen te zitten. Het vet bevat nu een coating van wateroplosbare bolletjes wat eenvoudig weggespoeld kan worden met water. Op deze manier wordt het vet in feite ‘opgelost’ en weggespoeld en reinig je dus je gezicht (of haar, tanden, lichaam).
De meest voorkomende tensiden zijn;
- SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
- SLES (Sodium Laureth Sulfate, ook wel Sodium Lauryl Ether Sulfate genoemd)
- SLSa (Sodium Lauryl Sulfoacetate of Sodium Laureth Sulfoacetate)
- Cocoamidopropyl Betaine
- SCI (Sodium Cocoyl Isethionate)
- Disodium Cocoamphodiacetate
- Coco glucoside
- Decyl glucoside
- Lauryl glucoside
De meest besproken (eerder omstreden) tensiden uit dit lijstje zijn SLS en SLES. Het zijn zeer krachtige reinigers die je huid ‘strippen’ (ontdoen van de natuurlijke oliën) resulterend in een droge en geïrriteerde huid. Door hun moleculaire samenstelling zijn ze ook nog eens in staat de huid binnen te dringen, wat er voor zorgt dat ze veel meer irriterend kunnen zijn dan andere reinigers. Maar, omdat ze lekker goedkoop zijn en enorm veel schuim produceren (wat mensen associëren met ‘goed schoon’) worden ze nog wel volop gebruikt.
Ook zijn er mensen die beweren dat SLS en SLES kankerverwekkende stoffen zijn, maar er zijn (nog) geen studies bekend die dit kunnen aantonen. Aan fabrikanten wordt echter geadviseerd SLS en SLES te verwijderen uit hun producten, maar dit is helaas nog niet verplicht.
SLS/SLES is geschikt voor: mensen met een huid die veel kan hebben en die van veel schuim houden. Maar liever kun je dit ingredient vermijden, gezien er steeds meer (budgetvriendelijke) producten op de markt komen die SLS/SLES vervangen voor mildere varianten en omdat SLS/SLES de huid op den duur toch zal uitdrogen (of uit balans zal brengen).
SLS/SLES is minder geschikt voor: mensen met een droge, gevoelige (hoofd)huid en mensen met droog haar.
Wil je meer lezen over de verschillende soorten tensiden? Mijn vriendin Caroline heeft er een grondig en uitgebreid stuk over geschreven, die vind je hier terug.
Parabenen
(Beauty)producten die water bevatten moeten geconserveerd worden om te voorkomen dat er allerlei vieze schimmels en bacteriën in gaan groeien. Een van de meest voorkomende conserveringsmiddelen zijn parabenen, te herkennen aan de volgende INCI namen; methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen.
Op internet zijn er mensen die beweren dat parabenen zorgen voor een verstoorde hormoonregulatie met borstkanker tot gevolg. Dit is merendeels gebaseerd op slechts één onderzoek waarbij de onderzoekers parabenen vonden in het weefsel van een patiënt met borstkanker. Er is nooit verder onderzocht hoe het daar gekomen is en of mensen zonder borstkanker ook parabenen in hun weefsel hebben zitten.
Wel zijn er ontzettend veel andere onderzoeken gedaan waarbij men niet heeft kunnen aantonen dat parabenen kankerverwekkend zijn. Zelfs de organisatie KWF Kankerbestrijding ziet geen gevaar in het gebruik van deze conserveringsmiddelen.
Wat echter wel voorkomt is overgevoeligheid voor parabenen. Je kunt er allergisch voor zijn wat leidt tot bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk, rode vlekken en een droge schilferige huid. Heb jij een gevoelige huid en heb je na het gebruik van douchegel of bodylotion last van jeuk of schilfers, dan is het wellicht een idee om op zoek te gaan naar parabeen-vrije cosmeticaproducten. Tegenwoordig zijn er goede alternatieven op de markt die producten net zo goed conserveren, maar een stuk vriendelijker zijn voor de huid.
Parabenen zijn geschikt voor: mensen die geen parabenen-allergie hebben. Maar, omdat er zoveel parabeen-vrije producten op de markt zijn kan het geen kwaad om dit eens uit te proberen. Wie weet merk je dan pas het verschil wat betreft je huidconditie.
Parabenen zijn minder geschikt voor: mensen met een droge, gevoelige huid en een parabenen-allergie.
Alcoholen
In veel cosmetische producten wordt alcohol gebruikt, wat vaak gezien wordt als uitdrogend voor de huid en dus automatisch ‘niet goed’. Er bestaan echter verschillende vormen alcohol en niet elke vorm is even goed (of slecht) voor de huid. De meest voorkomende vormen alcohol zijn als volgt;
- Ethanol/ethyl alcohol
- Alcohol denat.
- Isopropyl alcohol/isopropanol
- Glycerine
- Cetyl alcohol
- Stearyl alcohol
- Cetearyl alcohol
Ethanol, Alcohol denat. en Isopropyl alcohol komen nog best vaak in grote hoeveelheden voor in toners viel me op. Ze ontsmetten de huid, maar zijn vaak net iets té uitdrogend en irriterend voor de huid. Vaak kan een hele vette huid er wel tegen, en zal deze huid er in het begin juist van opknappen, maar op den duur kan het ook voor de vetste huiden te uitdrogend zijn. Houd hier dus rekening mee.
Glycerine is een dikke vettige vloeistof waardoor je eerder zou denken dat het een vet of een olie is, maar het is oplosbaar in water en behoort tot de groep alcoholen. Glycerine trekt water aan en is dan ook een hele goede (en populaire) moisturizer. Teveel Glycerine kan echter wel zorgen dat poriën verstopt raken, wat weer iets minder gunstig is voor mensen met een vette huid.
Cetyl alcohol, Stearyl alcohol en cetearyl alcohol zijn emulgators (een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn) die niet alleen zorgen dat een product gemengd blijft, maar het vaak ook dikker en smeerbaar maken. Deze ingrediënten zijn helemaal niet uitdrogend voor de huid, alhoewel Cetyl alcohol bij sommige mensen wel voor huidirritatie kan zorgen.
Conclusie
Het is een behoorlijke brok informatie wat jullie net gelezen hebben, maar ik hoop dat alles duidelijk is. Om nog even op de titel terug te komen ‘Welke beautyingrediënten moet ik vermijden?’, dat verschilt dus heel erg per persoon. Wat voor de één wel werkt, kan voor de ander verschrikkelijk zijn. Over het algemeen zou ik letten op het vermijden van SLS/SLES, parabenen en de uitdrogende alcoholen, vooral wanneer je merkt dat je huid na het gebruik van bepaalde producten geïrriteerd is. Maar mocht dit toevallig in jouw favoriete beautyproduct zitten die je al jaren met succes en zonder problemen gebruikt, dan moet je daar vooral mee doorgaan.
Houden jullie rekening met de ingrediënten van je beautyproducten? Welke beautyingrediënten werken wel/niet voor jou?
Until next time,
Serena Verbon
Applaus! Hiervoor kom ik naar beautylab. Echt een goed artikel. Nou heb ik wel enige basiskennis over deze ingrediënten, dus dan is het voor mij wel makkelijker om te lezen dan voor anderen, denk ik.
Wat een interessant artikel! De informatie over veel ingrediënten is inderdaad erg verwarrend, ik vind het wel lastig om shampoo en zeep zonder SLS te vinden. Weet iemand toevallig wat merken die shampoo en/of zeep zonder SLS verkopen?
wauw, wat een superfijn en informatief stuk! dankjewel 🙂
Handig artikel! Ik moest trouwens echt lachen om dat plaatje van die vrouw met die siliconen bij de uitleg over siliconen! Hahaha
Op beautypedia heb je een beauty ingredienten dictionairy, woordenboek dus, super handig! Check it out, I’d say!
heeel handig om te weten! leuk artikel 🙂
zo dit was inderdaad heel veel info maar ook zeker leerzaam ik ben zoizo nog steeds op zoek naar een shampoo zonder sls/sles weet jij misschien een paar shampoos die niet te duur zijn?
Die van dr. Organic (De Tuinen) Burts Bees (De Tuinen, Sephora) of Yes to… (zelfde winkels) al eens gecheckt? En L’Oréal heeft ook een sulfaatvrije lijn.
of the body shop
YEAH,, eindelijk een goed en duidelijk overzicht. Iedereen die altijd maar praat met dit soort woorden en mijn oren die dan klapperen omdat ik het niet snap. haha! Fijn artikel Serena! Toppie!
Goed artikel! Ik heb zelf ook wat onderzoeke gedaan en ben tot de volgende conclusie gekomen:
Ik vermijd SLS, SLES en alcohol voor mijn haar omdat ik extreem droog haar en een schilferige hoofdhuid heb.
Met siliconen heb ik geen problemen, is alleen maar goed voor mijn haar!
Alcohol op de huid (gezicht) vind ik prima, geeft me zo’n schoon gevoel.
Qua lippenbalsem heb ik zowel met als zonder minerale olie, allebei anders maar allemaal goed.
Parabenen let ik niet op!
Wat een duidelijke uitleg.
Ik vermijd meestal producten met SLES en veel alcohol erin
Bedankt voor dit leerzame artikel ! Nou weet ik welke beauty producten ik moet vermijden haha !
Heerlijk artikel! De reden om beautylab te lezen omdat je hier zoveel van af weet. Thanks voor de info.
Wat een goede informatie! Fijn dat je alles op een rijtje hebt gezet; je hoort zoveel, maar eigenlijk ben ik niet zo’n ingrediënten freak als jij en daarom heb ik ook nog nooit echt zin en tijd gemaakt om uit te zoeken hoe het nu echt zit. Je hebt me weer wat wijzer gemaakt!
Ik poets trouwens altijd mijn tanden tijdens het intrekken van mijn conditioner, of onthaar mijn oksels/armen/benen 🙂
Handig artikel;)
Heb de laatste tijd uitslag op mijn rug vervelende rode bultjes. Denk dat het van iets van mijn shampoo of douchegel komt welk product kan je dan aanraden waar geen ”troep” zeg maar inzit?
Alvast bedankt.
x
Goed artikel! heel duidelijk =)
Ik ben me er wel steeds meer van bewust maar merk dat ik er niet enorm me bezig ben. Ik koop wel steeds meer spullen bij de tuinen maar foundations etc waar mijn huid goed op reageert vervang ik niet. Ook al zitten er parabenen etc in…. Enne ik heb in de winter echt vaseline nodig voor de droge plekjes op mijn huid ;). Of wonderpotje (tender care) van Oriflame. Geen idee wat daar allemaal in zit trouwens… Maar het is fijn spul!
Er wordt zo vaak en zo hard geroepen op beautyblogs dat een ingrediënt niet goed is maar vaak weet de blogger zelf niet eens waarom. Ik ben blij dat jij ons informatie geeft en ons de kans geeft om zo zelf te oordelen.
Heel handig artikel. Zo worden die ingrediëntenlijsten alweer een stuk duidelijker. Zelf probeer ik SLS/SLES en alcohol zoveel mogelijk te vermijden omdat ik een zeer droge huid heb.
Echt super dit artikel. Ik slaag het op zodat ik dit steeds nog eens kan nakijken. Want het gaat nog een tijdje duren voor ik dit echt ga onthouden. Thanks om mijn voorstel van op Facebook uit te werken!
Super handig! Voortaan zal ik proberen ook wat beter op te letten wat ik op mijn huid smeer & in mijn haar gooi. 🙂
Als je een waterproof smartfoon wilt dan moet je om je mobiel een diepvries zakje doen. Als je die dan dicht hebt komt er ook geen water bij de mobiel. Dit is ook een tip voor schaatsende mensen voor het geval dat je mobiel in het water valt.
Denk dat het meer een grapje was 😉
Wat een handig artikel!
Vroeger lette ik er niet echt op, maar de laatste tijd probeer ik toch sls/sles te vermijden.
Voor mijn haar nog niet zo, maar qua reinigingsproducten voor mn gezicht sinds een paar maanden wel! en ik zie enorm veel verschil, wou dat ik dit eerder geprobeerd had haha! dan merk je pas wat voor troep je altijd hebt gebruikt…
Dit is echt een super fijn artikel, zeker omdat het een goed overzicht geeft. En heel veel wist ik gewoon niet. Thx!
Goed artikel. Ik vermijd alle ingrediënten zo veel mogelijk. Maar ga ook goed product niet NIET kopen omdat er bijvoorbeeld parabenen in zitten. Wanneer ik iets nog niet geprobeerd heb, zal ik het sneller links laten liggen. Zelf merk ik dat mijn huid hierdoor erg verbeterd is. Als ook mijn haar 🙂
Zo natuurlijk mogelijk is mijn motto!
Ik weet niet of ik nou al had gereageerd, maar m’n internet vloog er opeens uit. Wat ik wilde zeggen was (of dus misschien al heb gezegd): dat ik dit zo’n goed artikel vind! Wat een info. Ik weet wel wat SLS/SLES waren, wat parabenen waren en de slechte alcoholen, maar de ‘wetenschappelijke’ achtergrond niet. Ik vermijd sowieso alcohol voor mijn huid en haar. Ik gebruik wel siliconen en ik wissel om de keer af met shampoo’s. De ene keer gebruik ik een shampoo met SLS (een antiroos) en dan gebruik ik eentje zonder sulfaten, dit houdt mijn haar goed in balans. Ik heb geen last meer van droogte of schilfertjes!
Top artikeltje dit! Heel handig om alles even duidelijk op een rijtje te zien. Ik had er op m’n opleiding wel al wat over geleerd, maar nu is het nog een stukje duidelijker.
Deze pagina gaat tussen mijn favorieten! Heel erg handig om even na te lezen waarom ik het ook al weer niet moet gebruiken.
Serena lees het Huidboek van Dr Jetske Ultee! Echt een aanrader! Daar beschrijft zij ook alle slechte en juist de goede ingrediënten in!
Inderdaad.
Inderdaad, voor iedereen die het boek niet heeft, op http://jetskeultee.nl/productadvies/ staat veel informatie over ingrediënten die je zou moeten vermijden en welke juist niet.
En dit is niet zomaar een blogger. Ze heeft geneeskunde gestudeerd, is gespecialiseerd in cosmetische dermatologie en gepromoveerd in plastische chirurgie.
Superhandig artikel!
ik zoek al eeuwen naar een reiniger voor mijn huid en bijna overal zit parfum en alcohol in, en aangezien ik een huid heb die nogal gevoelig is (acne) ben ik nog altijd op zoek naar de beste reiniger!! Misschien heb jij een tip Serena?
😉
ik gebruik sinds een tijdje decubal, ik zweer erbij! kun je bij bol bestellen, of via de apotheek. ik gebruik nu de toner en de reinigingsfoam: goed spul.
La Roche Posay Toleraine reinigingslotion, The Body Shop Aloe Gentle Facial Wash, Paula’s Choice Moisture Boost One Step Face Cleanser, Clinique Comforting Cream Cleanser, Decubal Gezichtsreiniger, Estée Lauder Vérité Light Lotion Cleanser of Uncover Skincare Cleanser.
Ik zeg het tegen iedereen, maar misschien kan je The Oil Cleansing method eens proberen? Het heeft voor mij echt al heel veel goeds gedaan!
Ik gebruik Sweet Sunnah Honey & Mint zeep, puur natuur en super goedkoop! En mijn huid is er van opgeknapt.
Waar koop je dit?
De mijne heb ik van http://islamitischekleding.nl/546-blackseed-honing-mint-zeep.html
En dit zijn de ingrediënten: Organische pure olijfolie, pure kokosolie, zwarte komijn olie (black seed), shea boter, honing, pepermuntolie, vitamine E en rozemarijn extract.
Kei bedankt voor je reactie. ga de site nu even checken.
Ik kijk altijd op skindeep (= een database op internet) of een ingrediënt slecht is of niet. Maar ik vermijd liever dit soort ingrediënten; ze zijn misschien schadelijk voor je gezondheid,maar ze zijn zeker schadelijk voor het milieu en worden vaak op dieren getest.
Ik koop liever natuurlijke cosmetica en een deel maak ik het zelf.
Ook ben ik erachter gekomen dat ik veel etenswaren ook veel rommel zit.
En de kledingindustrie is ook niet veel beter. 🙁
Ja die database check ik ook wel eens. Zal de link er zo nog even bijplaatsen voor de geïnteresseerden. Thanks voor de reminder 🙂
Skindeep is echt een fijne database 🙂 En voor de rest heb je helemaal gelijk. Het is niet gemakkelijk om goede producten te vinden met EN fijne ingrediënten EN niet getest op dieren EN niet slecht voor het milieu
Hoe zit het met de kledingindustrie? Ik ben nieuwsgierig
Dit is waarom beautylab mn favoriete blog is! Maar het blijft ZO moeilijk. Ik heb krullend haar en dat droogt sneller uit en een shampoo die eerst maanden perfect lijkt kan ineens helemaal niet meer werken. Ik heb een hele vette huid in mijn gezicht en acné en daar heb ik nog altijd geen remedie voor gevonden 🙁
Ik heb zelf een erg gevoelige (hoofd) huid en kijk altijd wel naar de ingredientenlijst, dan kijk ik hoe hoog de SLES/SLS en alcohol staat.
Goed artikel Serena! Je leest zo veel (zin en onzin) over allerlei dingen in cosmetica en het meeste is nauwelijks onderbouwd. Je weet niet meer wat je moet geloven! Handig ook om eens te lezen waar al die stoffen nou eigenlijk voor zijn. Heel fijn om zo’n artikel te lezen waarin alles duidelijk (en onafhankelijk) op een rijtje wordt gezet, daar heb je wat aan!
Handig artikel! Ik weet niet of je het er mee eens bent, maar parfum is ook een ingrediënt dat irriterend kan werken, en wellicht ook tot het lijstje behoort. Of valt dit onder alcoholen?
Handig! Dit zijn dingen die ik vaak skip (zoals parafine) 🙂 Sommigen kende ik nog niet.
Wauw wat een super interessant artikel! Dit had ik echt even nodig, zat me al heel erg lang af te vragen wat ik inderdaad beter kon vermijden maar had nooit echt zin/tijd om me erin te gaan verdiepen. Echt heel erg fijn dat je het zo duidelijk hebt weten te brengen!
Ik denk dat we meer zorgen moeten maken op ons voedingsmiddelen! Dat is wat je dagelijks binnen krijgt en schijnt vol te zitten met hormonen…
om onze voedingsmiddelen
Daar ben ik het mee eens. Ik lig soms stiekem echt dubbel als ik dingen als “ik zou het niet kopen omdat er 1 milliliter siliconen in dit product zitten en dat willen we natuurlijk vermijden” op een beautyblog lees… en dan natuurlijk wel kwijlen bij zeepblokken van de Lush die bomvol SLS zitten. We laten ons dingen zo snel wijs maken, zonder door te hebben dat het vaak van de marketingswereld komt en we juist belangrijke dingen, zoals wat er in ons eten zit, niet eens zien.
Ik vind dit echt een goed artikel! Het is voor mij even puzzelen geweest wat wel en niet fijn voor me werkt, en ik ben erg blij deze fase al gehad te hebben voor bloggers ineens natuurlijke producten zijn gaan hypen want dan val ik niet zo snel door de mand. Ik gebruik nog steeds geen SLS, heb geen problemen met SLeS en smeer geen minerale olie op m’n gezicht omdat ik acnegevoelig ben. Fin!
Juist ja. Ik gebruik ook geen siliconen “bommen” zoals de makeup primer van sephora… ik kan normaal tegen siliconen zoals in foundation, maar van deze krijg ik echt onderhuidse pukkels.. Niets meer voor mij…
En ik merk idd ook op andere blogs dat het de ene keer echt notdone is als er bijv. minerale olie in een een Garnier creme zit, maar in een creme van een high end product als La Mer, tja dan is het ineens niet zo slecht. Of Idd Lush dat boordevol SLS zit wordt niet benoemd. Ach, ik prik al die commerciële praatjes door. Ben nogal kritisch ingesteld, maar een ander gelooft een beautyblogger op haar woord… Jammer.
Precies wat jij zegt! Is het goedkoop? Brrr minerale olie! Is het duur, dus creme de la mer of sisley, ah geen probleem! Heel tegenstrijdig en ongeloofwaardig.
Back to topic; over parabenen bestaan wel veel misverstanden. Het is niet per definitie slecht, zeker niet in de kleine hoeveelheden, ook zijn de alternatieve vaak slechter. In tegenstelling tot wat jij beschrijft.
Ook siliconen zijn er in natuurlijke vorm, waardoor ze huidbarriere herstellend en beschermend kunnen werken
Wat een fijn artikel! ik wist wel dan sls en parabenen niet goed voor je waren, maar de rest niet,
Ik heb een makkelijke huid en kan veel hebben. Enige waar ik een hele trekkende huid van krijg zijn die zeepblokken van oa TBS en Lush. Ik weet niet goed waar dat aan ligt.
Wat een fijn artikel! Ik vermijd SLS/SLES en parabenen in al mijn producten, SLS met name omdat mijn (hoofd)huid hier gevoelig voor bleek te zijn (daar kwam ik pas achter toen ik SLS vrije producten ging gebruiken omdat jeuk/droge huid en plekjes opeens verdwenen). Ik ben ook geen fan van minerale olie maar ik denk niet dat het kwaad kan, het is meer omdat het voor mij niets doet en ik liever natuurlijke oliën op mijn huid gebruik.
Siliconen daar ben ik nog niet helemaal over uit. Wanneer mijn haar droog aanvoelt dan gebruik ik het wel, bijvoorbeeld wanneer ik mijn haar stijl, siliconen werken dan gewoon erg goed. Maar op mijn huid smeer ik het dan weer niet, net zoals ik geen minerale olie op mijn huid smeer.
Wat ik daarnaast nog zoveel mogelijk vermijd zijn dierlijke ingrediënten, vooral van dode dieren zoals collageen bijvoorbeeld. Daarnaast gebruik ik ook zo min mogelijk dierlijke ingrediënten van “nog levende” dieren omdat die natuurlijk ook gedood worden voor hun vlees/vacht, daar zit ik als vegetariër zijnde dan wel een beetje mee 😉
Bedankt voor de duidelijke en verhelderende uitleg :-)!
<3
Ik kan iedereen aanbevelen om sulfaten voor in je haar links te laten liggen 😀 mijn krullen zijn er zoooveeel mooier door geworden (:
Je moet dan wel ook stoppen met het gebruiken van producten met siliconen, want die kan je alleen maar afspoelen met shampoo waar sulfaten in zitten. Siliconen die oplossen in water kunnen dan weer wel:
Dimethicone Copolyol
Lauryl Methicone Copolyol
Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)
Any Silicone with PEG as a prefix
Wat voor Shampoo gebruik je op dit moment ,als ik vragen mag? Ik ben namelijk opzoek naar een budget shampoo en conditioner zonder siliconen en sulfaten
Ik gebruik helemaal geen shampoo meer, maar als m’n haar extra schoon moet die van dr. Organic! Garnier heeft nu een lijn zonder SLS en siliconen; fruity passion! Ruikt ook nog heel erg lekker 🙂
Ik gebruik ook dr Organic shampoo en conditioner. Op aanraden van een vriendin gekocht. Had eerst de vitamine c en nu de roze met rozenolie dacht ik. In het begin voelt je haar stugger en stoever, maar mijn slag komt weer helemaal terug.
Dat heb ik dus ook, mijn haar piept gewoon als ik de dr organic shampoo heb gebruikt. Dus dan vraag ik me af of een andere shampoo met sles niet toch milder is voor je haar.
Die lijn van Garnier zonder SLS heeft wel ALS, het nog veel agressievere zusje van SLS! Dat zou ik al helemaal vermijden dus!
Heb je al eens de shampoos en conditioners van dr. Organic geprobeerd? Een heel fijn merk dat verkrijgbaar is bij de Tuinen. Ze bevatten geen SLS, parabenen of siliconen en zijn dierproefvrij:) Niet super budget, prijzen liggen rond de 6 euro, maar ook niet superduur! Misschien het proberen waard?
De Tuinen heeft ook wel eens kortingsacties, dus dan even kopen als ik jou was! Ik gebruik het ook, prima shampoo! 🙂
Dat komt omdat je haar hier nog aan moet wennen van SL(E)S naar SL(E)S loos en misschien ook van siliconen naar geen siliconen. En dit kan weken duren! Ik zou zegen don’t give up!
Yes to… (carrots, tomatoes en cumcumber) is ook natuurlijk!
En gebruik je daarna dan nog een leave-in conditioner of serum ofzo? Ik heb ook krullen en een shampoo/conditioner zonder SLS en siliconen kan ik nog wel vinden, maar voor de rest van m’n haarproducten vind ik het erg moeilijk! Ik ben wel fan van de texturizer van Sebastian maar daar zitten wel siliconen in.. en zonder iets na m’n conditioner is m’n haar echt nog super droog en pluizig
Kijk eens bij de Kruidvat eigen merk producten daar zijn toch wel heel wat producten van zonder siliconen!
Het is ook jammer dat er zoveel misverstanden over bestaan: omg van alcohol kun je kanker krijgen!!! Als dat echt zo zou zijn dan zou het toch helemaal niet meer verkocht mogen worden?
Echt een super informatief artikel met de waarheid, mensen doen altijd zo onnodig panisch over dingen…
Je kan weldegelijk van alcohol kanker krijgen, maar dan vooral door het veel te drinken. 😉 En jouw argument klopt helemaal niet, van roken is ook bewezen dat het vele kankers veroorzaakt en toch is het nog altijd toegestaan om sigaretten te (ver)kopen …
Heel handig dit. Ik wist wel dat SLS en parabenen niet goed voor je waren en dat je die beter kon vermijden. Maar ik wist niet wáárom en of het erg is als je ze wel gebruikt. Ik lette er wel al expres op dat er geen alcohol in mijn toner zit, want ik heb al een super droge huid.
Wauw, wat een goed artikel, ik ben de laatste tijd heel veel bezig met wat wel en niet goed is in een product, erg lastig om het bij alles te doen! Maar er zitten soms zulke slechte dingen in!
Wat een ontzettend informatief en goed onderbouwd artikel. Ik zie inmiddels echt de bomen door het bos niet meer, dus dit is een goed artikel om bij mijn favorieten op te slaan. Typisch dat er zoveel verschillende meningen en tegenstellingen zijn wat betreft onder andere de siliconen. Zelf wil ik er wel rekening mee houden, maar ik weet simpelweg niet meer wat nu wel of juist niet goed is voor mijn huid. Dankzij jouw onderverdeling in ‘geschikt voor’ en ‘minder geschikt voor’, kan ik nu dus wel oplettend zijn wat betreft huidverzorging. Tof! Ik ben een poosje terug wel overgestapt van Clinique naar Tea Tree van TBS en dat is mij erg goed bevallen.
Door de bomen het bos niet meer. Hallo, zeg. Dat doet studeren dus met je hersenen.
Auteur
wat is dan het grote verschil tussen Clinique en TBS, dat er bij TBS geen ethanol (alcohol denat.) in zit?
Dat weet ik dus niet. Ik heb gewoon die overstap gemaakt, omdat ik eens iets anders wilde proberen. Door Clinique voelt mijn huid na het reinigeren erg stroef aan, terwijl het bij TBS niet zo is. Ik kan later wel eens kijken naar de ingrediënten, dan laat ik het je weten.
Ik hoorde van mijn schoonheidsspecialist dat je clinique beter kan laten liggen,vooral dat 3 stappen plan..wat ervoor zorgt dat je huid uitdroogd en slechter maakt om het vervolgens weer op te bouwen en beter te maken.Heb zelf die clinique even better in het verleden gebruikt maar was er ook niet zo over te spreken.Zonde van het geld.Ben zelf fan van Sisley en Ingrid Millet
Klopt, ik heb zelf ook Clinique gebruikt en in het begin vond ik het fijn, maar later was mijn huid heel erg uitgedroogd en trekkerig en heb het nooit meer gebruikt. Sindsdien is mijn huid ook erg gevoelig en droog geworden. Sowieso vind ik Clinique zeer erg ruiken, zelfs stinken.