Trend: running shoes

Mijn nichtje Maren werkt in een kledingboetiek in Utrecht en zit daarom bovenop alle trends. Althans, ze spot ze altijd maanden voordat ik het eindelijk eens een keertje opmerk. Laatst vertelde ze mij over de hardloopschoentrend. ‘Hardloopschoentrend?’ zei ik. ‘Daar lopen toch alleen Amerikanen mee en dat is toch juist níet cool?’. Let jij maar op, had Maren gezegd. En krek, ze had gelijk. Ineens zag ik allemaal hippe meisjes op sportieve sneakertjes voorbij huppelen. Het leek mijn nichtje leuk om jullie iets meer over de ‘running shoe trend’ te vertellen, dus hieronder laat ik haar aan het woord.

Door Maren Janssen- De sneaker, een item waar we in onze garderobe niet meer omheen kunnen. En nee, dit is niet omdat we aan het begin van het nieuwe jaar aan onze sportieve voornemens beginnen, maar omdat het gewoonweg fashion is om
eens een keer comfortabeler schoeisel aan ons voeten te hebben in plaats van die eeuwige, pijnlijke en torenhoge pumps.

Het is eigenlijk wel fijn dat de sneaker nu wordt gezien als een fashion item. Voorheen werd iemand met sneakers al snel geassocieerd met sport, bijvoorbeeld sportleraar danwel fitnessinstructeur of ‘ah, die zal wel net getraind hebben’. Sportschoenen werden gezien als casual schoeisel tijdens een vrijetijdsbesteding en vooral niet als iets wat je aantrekt naar een sjiek of hip evenement.

Gelukkig hebben onze hedendaagse sneakers die uitstraling al heel lang niet meer. Het is juist trendy om onder een ‘Slick Rick’ pak witte sneakers aan te trekken en onder een maxi skirt staan All Stars of Vans fantastisch. De dagen dat je door de stad wandelt met blaren op je voeten omdat je per se die fantastische stiletto’s onder je jurkje wilde dragen zijn voorbij. Heerlijk!

Om jullie kennis betreffende sneakers wat bij te spijkeren, even een korte geschiedenisles. In 1830 (dat is dus echt lang, lang geleden) kwam de Plimsoll op de markt, een katoenen schoen met rubberen zool. In eerste instantie bedoeld als ‘beach wear’. De Plimsolls werden ‘sneakers’ genoemd door een Amerikaanse reclame/marketings man, omdat je mensen op Plimsolls niet aan hoort komen lopen. Hij vond Plimsolls daarom maar stiekem. Het Engelse woord voor stiekem is ‘sneaky’, dus vandaar het woord sneakers.

Het begin van de sneakercultuur ontstond echter in de arme zwarte ghetto’s van Amerika. Omdat ze geen geld hadden om betere schoenen te kunnen kopen kochten ze sneakers, die de rijke blanke middenklasse destijds alleen gebruikte om op te sporten. Het dragen van sneakers was destijds een teken van armoede. Grappig, want tegenwoordig betaald men met alle liefde honderden euro’s voor limited editions. Iets wat bekend stond als ‘the poor man’s shoe’ is inmiddels uitgegroeid tot een luxe artikel. Wanneer men nu met speciale sneakers rondloopt is dat juist geen teken van armoede.

In de jaren ’50 werden sneakers echter door steeds meer jongeren gedragen en toen James Dean werd gefotografeerd met Converse sneakers zette de trend helemaal door.

Toen in de jaren ’70 de hiphop opkwam was de sneaker nog meer te zien. Met behulp van populaire hiphopgroepen als Run DMC steeg de populariteit van de witte Adidas-gymp tot een ongekende hoogte. Adidas pikte dit succes op en ondertekende een sponsorcontract. Hierdoor ontstond de allereerste samenwerking tussen een sneakermerk en de muziekwereld. Wat eigenlijk wel bijzonder is, omdat sneakers nu officieel niet met sport werden geassocieerd, maar met lifestyle.

Mijn naaste omgeving is gek van sneakers. Al mijn vriendjes en vriendinnetjes hebben ze in de kast staan. Het is misschien ook wel een beetje noodzakelijk, want hier bij ons in Utrecht is het namelijk bijna onmogelijk om op hakken te lopen met al die kleine irritante rottegeltjes. Anyways, een sneaker trend heb ik dus altijd snel in de gaten.

Een tijd geleden waren het Vans, Nike Air Max (in alle soorten, prints en kleuren), de witte hoge Nike Air Force, allerlei soorten Nike Jordans, New Balance, de elegantere sneakers van Isabel Marant.

Sinds vorig jaar, en de laatste tijd steeds vaker, kom ik de Nike Running Sneaker tegen. In eerste instantie is het een echte hardloopschoen. Gewoon, zo’n paar wat je aantrekt als je een flink eindje gaat joggen. En hoewel ik deze varianten nog best mooi vind in vergelijking met mijn eigen gare hardloopschoenen van Asics, blijven het natuurlijk gewoon echte hardloopschoenen. Maar, hoe langer ik er naar blijf kijken, hoe cooler ik ze vind worden. Chic zwart of juist felgekleurd, je kunt ze bijna onder elke outfit aantrekken. Ze lopen heerlijk comfortabel en… het staat nog leuk ook!

Mijn conclusie is dat ik extreem happy ben met de sneaker als uitbreiding van mijn fashion wardrobe. In ons gehaastte leven is een comfortabele Running Shoe meer dan welkom.

Welke sneakers heb jij zelf in je kast staan? En wat vindt jij van de hardloopschoen trend?

Liefs, Maren

(bronnen; StyleScrapbook, AfterDRK, Connected to Fashion, Lovely by Lucy, tumblr)

 

Volg:

140 Reacties

 1. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  In die laatste collages ziet het er erg leuk uit! Ik zou het zelf toch niet zo snel onder een jurkje dragen, blijf toch fan van hakken dan 🙂

 2. Gaia
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Niks voor mij…

 3. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het wel leuk eigenlijk, maar er komen ook steeds leukere modellen/soorten/kleuren uit

 4. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het leuk! Sneakers maken een outfit toch net even wat stoerer!

 5. michelle
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  onder zo’n leren broek/legging vind ik het wel heel leuk staan.. ik vind de new balance sneakers erg leuk! wil graag de donker rode

 6. mir
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Vorige jaar in new york was ik opzoek naar leuke sneakers.. En vond alleen maar dat soort! Nu snap ik hem.. Daar was de trend al door gekomen

 7. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik zag vandaag toevallig iemand met Nike ren schoenen, ik vind het wel gaaf! Ook hebben er super veel mensen op school New Balance schoenen.

 8. Bella
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Zal wel een trend zijn, maar niet aan mij besteed, bedankt!

 9. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  mm ik vind het niet zo mooi.. alleen bij die leren broeken staat t nog wel
  ik heb een paar hardloopschoenen in mn kast staan

 10. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind sneakers echt heel fijn! De afgelopen 4 jaar (waarschijnlijk zelfs langer!) heb ik bijna non-stop rondgelopen op dezelfde sneakers (gympies). Dit omdat ik brede voeten heb, holle voeten en ook nog hamertenen, best lastige voeten dus. Bij sneakers weet ik echter dat ik er eigenlijk altijd goed op kan lopen, dit is dus mijn comfort-zone! Nu ze steeds mooier worden vind ik dit ook lang zo erg niet meer, hoewel ik afgelopen week (na het bezoeken van 2 verschillende steden en een hele dag gezocht te hebben) eindelijk weer ‘normale’ schoenen gekocht heb 😀 Mijn sneakers waren nogal dood hihi.

 11. M'N
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Mijn Nik free runs, the love of my life!!! Hardloop schoenen zijn de combi shoes en helemaal flashy tegenwoordig, modieuser dan we denken. Alleen niet helemaal veilig in de sneeuw. Xjes

 12. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik ben er ook heel erg blij mee en wil eigenlijk mijn hele schoenenkast vol gooien met deze veelste leuke nieuwe trend.

 13. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Oh nee, oh wat erg die hardloopschoenen onder een gewone outfit. Ik vind ze sowieso al verschrikkelijk lelijk, juist vaak door de neon-kleurtjes, maar omdat ze voor het sporten zijn moet het dan maar. Voor onder een jurkje vind ik het een heel ander verhaal, he bah. Als dit een échte trend wordt hier in Nederland moet ik toch wel een beetje huilen van binnen. Die Plimsolls vind ik dan wel weer erg schattig!

 14. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Deze trend ga ik aan me voorbij laten gaan. Ik draag zelf Converse of Jordan sneakers.

 15. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik zou het wel leuk vinden! 🙂 Heb een hoop sneakers die eigenlijk ‘niet kunnen’ met een panty.. Terwijl het stiekem best fijn zit!

 16. djura
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het een leuke trend, alleen niet als gewone schoen maar wel echt voor hardlopen, en met sporten is het altijd leuk om er leuk uit te zien. Alleen die new balance heb ik zelf al heel lang en die zijn absoluut niet bedoeld als hardloop schoenen en vind ik er niet bij passen haha.

 17. Nathalie
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Leuk bij meisjes met super dunne benen. Als ik een rokje aandoe met sneakers eronder ziet het er echt niet uit! Dus ik doe het alleen op de vakantie waar niemand me kent, haha. Het loopt natuurlijk wel lekker!

 18. Eline
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Heb ze ook! Knal roze nike running sneakers om mee te hardlopen, maar ook om heerlijk (en fashionable) wanneer ik lange dagen maak.

 19. Daniella
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik heb zelf new balance en ben zeker van plan nog een paar aan te schaffen ! Ze zitten namelijk echt heerlijk!

 20. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Jaaaa! Ik heb de hardloopschoentrend inmiddels ook opgevangen en heb een paar New Balance in de kast staan en ze lopen heerlijk! Wil ook nog graag een paar Nikes!

 21. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Euh, nee niks voor mij. Ik heb wel hele gave hardloopschoenen kunnen kopen om daadwerkelijk op te hardlopen (in het knalroze met gele veters) maar bij een dagelijkse outfit vind ik het niks. Ziet er toch een beetje uit alsof deze vrouwen de hardloopschoenen hebben aangedaan om te lopen naar het feestje waar ze heen gaan om daar hun hakken aan te doen.

 22. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het eigenlijk nog helemaal niet zo lelijk staan! Zelf gebruik ik m’n hardloopschoenen toch liever waar ze voor gemaakt zijn (helemaal omdat een paar goede hardloopschoenen klauwen met geld kosten), voor het hardlopen dus.

 23. Muriël
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Sneakers vind ik wel echt heel fijn! Ik draag ze daarom ook best vaak, maar onder een legging of rok vind ik het te lomp staan.

 24. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik ben dol op sneakers! Ik heb een paar New Balance, 6 paar Vans en 3 paar AllStars, ik kan totaal niet op hakken lopen en ik denk dat als je ze op de juiste manier draagt, ze heel fashionable staan!

 25. Norma
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Vanwege mijn slechte toestand lichaam en altijd pijn loop ik al jaren op sneakers ook onder jurkjes
  Dus eigenlijk ben ik hartstikke hip…
  Vind de look met grijze jurk heel erg mooi

 26. Kelly
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Oh hell no, haha.

 27. Heleen Vermeulen
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  ik heb een zwak voor Vans sneakers; heb er nu 2 paar van op t moment en zou er eigenlijk nog wel 1 paar bij willen 😉
  maar hardloopschoenen onder je normale kleren? nou nee, bedankt!

 28. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Erg leuk, ik heb een paar all stars maar draag ze te weinig

 29. Troelala
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  ik heb een paar lage grijze sneakers van leer,maar sportschoenen vind ik neit echt mooi staan.

 30. Bo
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Vind sneakers juist heel leuk staan met blote beentjes. ..Met de nadruk op tjes en lkkr bruin in de zomer? Love it! Alleen Nike air max kan ik echt niet meer verdragen. Had in the nineties alle kleuren van de regenboog met matching Cavello of Aussie….ahum.

 31. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Leuk zeg! Ik weet ook niet anders dat ik altijd al sneakers heb gedragen. Ik wist helemaal niet dat er zo’n verhaal achter zou zitten!

 32. joyce
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Leuk hoor gympen als wedges all stars etc maar hardloopschoenen :S nee bedankt. me baas ziet me aankomen. en als helemaal niet onder een rokje en dan met witte sokken

 33. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  is wel dope, ik wil wel een nike air 1.

 34. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik hou van gympen. Mijn favoriete paar Reebok’s waren helemaal kapot van binnen en die heb ik zelfs door mijn schoenmaker laten maken. En ja ik draag ze ook onder een rok of jurk. Zeker in de zomer en op vakantie.

 35. Karlijn
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik krijg new balance gympen! Super leuk!

 36. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Hardloopschoenen lopen natuurlijk héérlijk… Maar ook voor mij geldt: deze trend sla ik even over. Neemt niet weg dat ‘normale’ sneakers wel erg leuk zijn!

 37. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik heb enkel mijn paar Zumbasportschoenen in mijn kast staan, verder wil ik er nog niet dood in gevonden worden :p I’m a high heels kinda girl

 38. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind sneakers sowieso héél erg leuk staan maar ik ben er zelf te petite voor. Anders droeg ik ze vast elke dag! 🙂

 39. Meer
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Niet voor mij die nike running shoes 😉 sneakertjes vind ik wel weer prima 🙂 draag vaak 3 euro primark gympies in alle kleuren vd regenboog in de zomer !

 40. Melanie
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik ben er hartstikke blij mee, ik loop al jaren op hardloopschoenen en sneakers rond! Heerlijk dat ik toch gelijk heb gekregen. ”Wacht nou maar af, over een tijdje loop jij er zelfs mee!” Natuurlijk draag ik weleens heels, maar alleen voor een paar uurtjes als ik zeker weet dat ik toch zit. Ik haat het, dat gevoel van je voeten die in een vorm worden geduwd die ze niet prettig vinden.

 41. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik heb 3 paar vans in mijn kast, dat zijn zo’n beetje de enige sneakers die ik heb, op een paar knalblauwe merkloze na. Ik draag weinig sneakers, ik vind ze niet mooi onder rokken en dat draag ik toch het meest. Ik draag eigenlijk alleen sneakers als ik een broek draag.

 42. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Sportschoenen kunnen best leuk staan onder outfits, maar dit vind ik toch echt geen gezicht…

 43. Annika
  13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Sneakers vind ik leuk, maar die harloopdingen zien er niet uit. Zo lomp! Vooral als je ze onder een jurkje draagt. Ik heb liever mijn ballerina’s 🙂

 44. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Hardloopschoenen mogen voor mij voor het hardlopen gebruikt worden maar om er zo mee over straat te gaan? Nee!

 45. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind het wel een leuke trend! Zeker als ze een lekker opvallend kleurtje zijn. Ik wil zelf nog wel van die New Balance schoenen, maar dat ze toch wel erg hardloop-ish zijn blijft me wel tegen houden om ze te kopen haha.

 46. 13 februari 2013 / woensdag, 13 februari 2013

  Ik vind sneakers leuk, maar deze hardloopschoen trend vind ik zelf maar niks..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *