tips by Nena: make-up voor brildraagsters

Jullie hebben het misschien nog nooit bij mij gezien, maar eigenlijk draag ik een bril. Tenminste, ik heb een bril die ik 's avonds draag (of af en toe in het weekend) en overdag draag ik mijn lenzen. Ik heb namelijk vrij slechte ogen en zie dan ook absoluut niets zonder dat ik mijn bril of lenzen draag. Ik heb ongeveer -6, wat wil zeggen dat ik bijziendheid heb. Dit is een oogafwijking waarbij voorwerpen die ver af zijn niet scherp gezien worden. Om dit te compenseren is een bril met negatieve (-) glazen of negatieve lenzen noodzakelijk. Naast Bijziendheid heb je ook Verziendheid. Verziendheid is een oogafwijking waardoor voorwerpen die vlakbij zijn niet scherp gezien kunnen worden. Om dit te compenseren is een bril met positieve (+) glazen of zijn positieve lenzen noodzakelijk.

Als brildrager kan je wat nadelen ervaren als het op het dragen van make-up aankomt. Je wimpers komen snel tegen de glazen wanneer je mascara gebruikt, je hele look valt weg achter je glazen, je kleur oogschaduw vloekt met de kleur van je montuur etc. Het is dan ook goed om je (oog)make-up aan te passen wanneer je een bril draagt. Een bril zorgt er namelijk voor dat je naast het verbeteren van het zicht, ook een andere uitstraling krijgt. In dit artikel geef ik jullie wat tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je brildraagster bent en graag make-up gebruikt.

Moeten je ogen kleiner of groter lijken?
Eerst moet je vaststellen of je ogen (achter de glazen van je bril), juist groter of kleiner moeten lijken door het dragen van make-up.

Door het dragen van een bril met negatieve (-) glazen, lijken de ogen kleiner.
Lichte en glanzende kleuren halen de ogen 'op', hierdoor lijkt het alsof de ogen iets naar voren komen en daardoor dus groter lijken.
Het beste kun je werken met oogschaduw waar parelmoer in zit, gebruik in ieder geval een lichte oogschaduw.
Breng op de onderste ooglid een wit lijntje aan, waardoor je ogen groter lijken.
Zet een fijn zwart lijntje onder je onderste wimperrand, deze kan je zelfs iets verlengen naar de buitenkant.

Op de foto hierboven zie je linksboven hoe je je ogen het beste kunt opmaken wanneer je wilt dat je ogen groter lijken. Op de foto rechtsboven zie je het effect daarvan wanneer je een bril op hebt met glazen van -6. De foto daaronder laat alvast zien dat donkere oogmake-up de ogen kleiner doet lijken. Op de onderste foto kan je zien dat je deze oogmake-up beter niet kunt gebruiken wanneer je al grotere ogen krijgt door een bril met positieve (+6) glazen.

Deze look is dus wel geschikt wanneer je je ogen groter wilt laten lijken achter negatieve glazen en niet geschikt wanneer je ogen al groter lijken door positieve glazen.

– Door het dragen van een bril met positieve (+) glazen worden de ogen als het ware uitvergroot, de ogen lijken groter en ronder.
Donkere (of in ieder geval een zo donker mogelijke)  en matte oogschaduw laat de ogen kleiner lijken.
Een donker lijntje aan de binnenkant van je onderste ooglid, laat de ogen ook kleiner lijken.
Een donkere kleur aan de buitenkant van het bewegend ooglid en een dikkere eyeliner doet de ogen ook kleiner lijken.
En voor een nog beter effect kan je je mascara ook nog wat zwaarder aanzetten.
Probeer de ogen ondanks de donkere kleuren, rustig op te maken.

Op de foto hierboven zie je linksboven hoe je je ogen het beste kunt opmaken wanneer je wilt dat je ogen kleiner lijken. Op de foto rechtsboven zie je het effect daarvan wanneer je een bril op hebt met glazen van +6. De foto daaronder laat zien dat lichte oogmake-up de ogen nog groter doet lijken. Op de onderste foto kan je zien dat je deze oogmake-up beter niet kunt gebruiken wanneer je al kleine ogen krijgt door een bril met negatieve (-6) glazen.

Deze look is dus wel geschikt wanneer je je ogen kleiner wilt laten lijken achter positieve glazen en niet geschikt wanneer je ogen al kleiner lijken door negatieve glazen.

Kies het juiste montuur en kies deze in de juiste kleur.

Bron

Met een foute bril op je neus mag je make-up nog zo mooi zijn, het geheel zal niet flatteren. Houd hierbij rekening met de kleur van je ogen en de kleuren make-up die je graag draagt. Houd ook rekening met de vorm van je gezicht en de vorm van je wenkbrauwen (volg deze vorm). Overdadig aangebrachte make-up vloekt vooral met zware monturen. Contrasten zijn belangrijk.

Hieronder wat richtlijnen:

 • Blauwe ogen staan het best met grijze, beige, taupe, zwarte en bordeaux tinten.
 • Donkerbruine ogen staan het best met roestbruin, rood, petroleum blauw en donkergroen.
 • Groene ogen accentueer je met oudroze, mediumblauw, donkerpaars en bruin.
 • Bij lichtbruine ogen passen violette en groene tinten, maar ook donkerblauw.
 • Heb je gevlekte ogen, dan staan taupe tinten en grijs of zwart het beste.

Misschien wil je een randloze bril?

Bron

Een uitgesproken montuur draag je als een juweel, een accessoire waarmee je rekening moet houden wanneer je je opmaakt. Bij een randloos model ben je veel vrijer. Een randloze bril speelt geen rol bij de keuze van make-up, omdat hij je gezicht minder verandert. Wees voorzichtig met het gebruik van glinstering en glans! Matte oogschaduw kleuren zijn veel aantrekkelijker achter een randloze bril en accentueren mooi de ogen van de drager.

Overige tips:

 • Houdt bij het kiezen van de make-up kleuren rekening met de kleur van het montuur.
 • Als je blush gebruikt, is het belangrijk dat de lijn van de blush de contouren van de bril in de richting van de slaap volgen.
 • Bij een ronde gezichtsvorm kan je m.b.v. (een matte) bronzer de zijkanten van het gezicht iets shapen, zodat het gezicht iets smaller lijkt.
 • Het is belangrijk om de vorm van de wenkbrauwen mooi verzorgd en strak te epileren.
 • Wanneer je je wenkbrauwen kleurt, maak ze dan nooit te donker (zwart). Dit maakt het gezicht hard.
 • Wanneer je dagelijks een eyeliner zet en het lastig gaat door de sterkte van je bril is het een optie om ze te laten tatoeëren (permanente make-up).

Bron

Ik raad dit niet aan wanneer je jong bent en nog vaak wisselt met 'ooglooks', maar als je iets ouder bent, dan kan het een uitkomst zijn! Hetzelfde geldt voor de wenkbrauwen.

 • Krul te lange wimpers met een wimperkrultang en gebruik geen verlengende mascara. Bij het kiezen van een montuur kun je extra alert zijn op de aanwezigheid van neusvleugels. Deze kan je zo stellen dat de bril iets verder van je gezicht komt te staan en dus je wimpers minder snel tegen het glas kunnen komen. (kunststof monturen zonder neusvleugels kan je iets ophogen met een hulpstukje.
 • Een bril werpt schaduw op je ogen, waardoor eventuele kringen of wallen erger lijken. M.b.v. een lichtere tint concealer werk je dit weg.
 • Als je een zwaar montuur draagt, kan het mooi staan om je lippen wat meer te accentueren, zodat ze je gelaat weer in balans brengen.
 • Als je het allemaal niet zo goed kunt zien, zonder dat je je bril op hebt, dan kan je je opmaken m.b.v. een vergrotende spiegel.
 • Als je je gaat opmaken, werk dan in stappen. Breng een dun laagje make-up aan, zet je bril op en bekijk het resultaat. Ga vervolgens verder met de rest van je make-up routine en bekijk tussendoor het resultaat totdat het naar wens is.

Dan nu een foto van mij met mijn eigen bril! Ik heb een vrij grote moderne bril die lekker opvalt. Doordat het kunststof montuur al vrij aanwezig is heb ik de rest neutraal gehouden door het montuur in het zwart te kiezen. Mijn make-up is over het algemeen heel naturel en in bruintinten. Onder mijn wenkbrauw draag ik een highlighter en mijn wenkbrauwen houd ik (sinds kort 🙂 ) strak en mooi in vorm.

Ik hoop dat jullie dit een interessant artikel vonden, ook wanneer je geen brildraagster bent! Dit waren tot zo ver mijn tips voor het dragen van make-up wanneer je ook een bril draagt.

Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik de volgende site tegen: www.silhouette.com/virtualmirror. Hier kan je een foto van jezelf uploaden en een ruime keuze aan brillen viritueel passen. Op deze manier kan je kijken hoe een bril bij jou staat en welk montuur het beste bij je past.

Dragen jullie een bril en make-up? Houden jullie dan rekening met de kleur van het montuur, de oogschaduw of kleur van je ogen? Staan er in dit artikel nog tips die je nog niet wist en waar je nu eventueel meer rekening mee zou houden? En als laatste: Hoe vinden jullie een bril mij staan?

Liefs Nena

Volg je me al op Twitter?

jfdghjhthit45

Volg:

92 Reacties

 1. 7 juli 2012 / zaterdag, 7 juli 2012

  Je tips zijn echt handig en volgens mij heb ik de zelfde bril als jou maar dan beetje paars donker-blauwachtig !!

 2. 29 juni 2012 / vrijdag, 29 juni 2012

  Wat een goed en handig artikel! Goede geschreven en uitgezocht!

 3. Merlinth
  26 juni 2012 / dinsdag, 26 juni 2012

  ooit op een dag zal ik mijn ogen laten laseren.. (-5) tot die dag zou ik heel erg balen met het gekloot van mn lenzen en bril -.- zucht..

 4. Jacky
  24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

  Hee Nena,

  Leuk artikel, je kunt goed schrijven! Mag wat vragen: waar heb je die bril gekocht hoe heet het montuur?

  x Jacky

 5. Miranda
  23 juni 2012 / zaterdag, 23 juni 2012

  Heb zelf -11, en zit iedere ochtend met mn neus op een vergrotende spiegel, terwijl ik nog te weinig zie. En als ik wat moois getoverd heb dan valt het inderdaad weg achter de glazen. Ach ja, ik weet dat het mooi zit haha

 6. Lieselot
  23 juni 2012 / zaterdag, 23 juni 2012

  hoi

 7. xJulie
  23 juni 2012 / zaterdag, 23 juni 2012

  zoo, -6 oeff. En ik vond dat ik al veel had. (-3)
  Ja, ik draag meestal lenzen. maar sinds ik een nieuwe bril heb die ik wél mooi vind om te dragen, draag ik hem wel eens op school of in het weekend. Toch draag ik liever lenzen dan een bril. puur omdat ik me zelf dan toch mooier vind en me dan ook zekerder voel.

 8. Stephanie
  23 juni 2012 / zaterdag, 23 juni 2012

  Grootste tip, via mn zus die -8 draagt, gebruik een goede vergrotende spiegel die je op de spiegel in de badkamer kunt plakken. Kun je toch nog zien wat je doet 🙂

 9. Sanna
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Die bril staat je heel goed! Supersexy gezichtje ook!

 10. julie
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  super artikel

 11. Anne
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Ik heb ook een kunststof montuur, alleen dan donkerblauw. Dit staat beter bij mij, zwart maakt me enorm streng. Ik heb blauwe ogen en blond haar, dus ik maak me nooit zwaar op (wat betreft ooglooks). Wel gebruik ik foundation, blush, lipstick, mascara, soms eyeliner en wat lichte oogschaduw. Ik vind de bril ontzettend leuk bij je staan! Ik heb trouwens nog maar pas een bril, daarvoor droeg ik lenzen, maar daar kreeg ik rode ogen van. Vandaar dat ik overgestapt ben op een bril. Het bevalt me eigenlijk prima: geen gedoe met lenzen in/uit doen, strenge hygiene regels die je in acht moet nemen, ETC. xoxo

 12. 22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Ik heb een plus en min oog; wat nu!? 😉

 13. Talissa Vonn
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Wauw wat een leuke bril, en hij staat je echt goed !

 14. 22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Super goed artikel, heel erg duidelijk;D

 15. 22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Super handig! kan ik enorm gebruiken 🙂

 16. 22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Enorm handig voor me en leuke, interessante tips! Thanks!

 17. Annelise
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Wat handig en duidelijk artikel! Echt heel goed geschreven. En je bril staat je superleuk, zou ik zeker vaker op doen als ik jou was 🙂

 18. Tessel
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Leuk artikel! Ik draag zelf lenzen maar toen ik nog een bril droeg heb ik ook wel met make up geexpirimenteerd.

  Je wenkbrauwen vind ik door deze vorm veel mooier uitkomen 🙂

 19. Layla
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Je wenkbrauwen zijn veeeeel mooier zo!

 20. Jaleesa
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Hey, die bril staat je verbazingwekkend goed! Nog niet eens vreemd om te zien, ondanks dat ik je nog nooit met een bril heb gezien! 🙂
  Ik heb zelf ook een bril, eigenlijk alleen voor in de avond, wanneer het schemerig begint te worden. Dan word ik spontaan een mol bij daglicht, en zo kippig als een kip zonder kop ofzo. Met de stomme sterkte van -0.25 + 1 cilinder.

  Maar nou heb ik een vraag. Ik vind vaak op diverse site’s (en hier geef je het ook al aan) welke kleur oogschaduw het beste bij een bepaalde oogkleur past. Ik heb alleen het probleem dat mijn ogen verkleuren. De ene keer grijs/blauw, de andere dag meer blauw/groen enz. Best vervelend als ik bijvoorbeeld mijn groene ogen wil matchen met een paarse tint oogschaduw, en 2 uur laten zijn mijn ogen opeens weer grijs/blauw zodat ze echt in het niets vallen bij die paarse kleur:( Daarom heb ik vaak standaard naturel/bruin op mijn ogen, maar ik wil ook wel eens wat anders! Heb je hier eventueel tips voor?

  Misschien ook eens interessant voor Serena om te onderzoeken hoe dit verschijnsel nou eigenlijk optreed, want ik hoor wel vaker mensen die hier last van hebben. Op internet vind ik alleen maar standaart verhaaltjes en praatjes van mensen, die beweren dat het te maken heeft met het licht inval7. (om er makkelijk vanaf te komen misschien) Maar zelf ben ik hier niet van overtuigd!

 21. 22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Leuk artikel! Ik draag alleen ‘s avonds en ‘s ochtends m’n bril. Gelukkig maar, want -9 staat mij niet echt flatteus:) Make-uppen doe ik gewoon met m’n lenzen in. Ook wel weer een uitdaging, want sommige producten kunnen zich vastbijten in je lens.

 22. Sofie
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Ik heb zelf ook sterkte -6 en vind het grootste nadeel dat oogpotloden altijd te lang lijken. Ik moet al erg dicht naar de spiegel leunen om alles goed te kunnen zien en als ik dan een oogpotlood wil gebruiken botst dit vaak tegen de spiegel waardoor ik een streep trek. Misschien ook meer een onhandigheidje van mij. Ik heb zelf donker haar en donkere ogen en een koperkleurig montuur omdat ik mijn bril graag low-profile wil houden. Het liefst droeg ik nog steeds lenzen, maar dit mag ik al jaren niet meer omdat ik te weinig traanvocht aanmaak en ze dus zo snel opdrogen dat ze uit mijn ogen floepen. Pech dus.

 23. 22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Wow super goede tips! Ik draag altijd een bril en amper lenzen omdat het me niet zo goed staat zo “zonder bril” ik zou graag meer lenzen willen gaan dragen alleen mn hoofd is dan zo kaal, ik weet dan niet zo goed wat ik qua makeup moet doen. Ieman tips? ;D

  • Nena
   22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

   Er zijn wel meer mensen die een bril dragen (zonder sterkte), omdat het ze gewoon heel goed staat! Niets mis mee 🙂 Een bril is vaak gewoon een accessoire. Als je toch wat meer je lenzen wilt dragen, maar je toch het gevoel hebt dat je iets mist in je gezicht, misschien kan je dan de punten die wat meer ‘wegvallen’ in je gezicht accentueren? Je wenkbrauwen bijtekenen, eyeliner zetten, wat blush gebruiken etc. Maar ik denk dat het vooral een kwestie van wennen is 😉 Succes!

 24. Simone
  21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  weer zo’n fijn en handig artikel!
  ik heb aan beide kanten -1,5 met cilinders.. heb nu een bruine kunstof bril met gemeleerd geel er door heen.. in een strak klassiek model.. sinds ik deze bril heb draag ik alleen maar maskara en donker roze lipstick (en natuurlijk foundation en de rest van de mikmak)
  na 10 jaar ervaring in brillen land vind ik van mezelf dat ik mijn brillen heel goed kan combineren en ze zo kan dragen dat ze wel opvallen maar niet te aanwezig zijn en niet te contrasterend zijn met de rest..

 25. A
  21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  Super mooie lipgloss. Waar is die van??

 26. Guusje
  21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  Wat een goed artikel zeg! Ik heb er echt veel aan, draag sinds kort namelijk standaard een bril, eerst droeg ik hem op dezelfde manier als jou(alleen ‘s avonds en in het weekend enzo) maar ik heb laatst een oogontsteking gekregen waardoor ik voor een tijdje geen lenzen meer kan dragen. Door mijn bril lijken mijn ogen een stuk kleiner( heb -) en ik zie er veel vermoeider uit. Maar ik ga morgen deze tips eens uitproberen, ben heel benieuwd. Alvast bedankt hihi!

  • Nena
   22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

   Ik ben heel erg benieuwd of het voor je werkt!

 27. Nicole
  21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  Heel handig artikel! Het is inderdaad best irritant dat wanneer je mascara op hebt je wimpers steeds tegen je bril komen.

 28. Ester
  21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  Ik draag zelf geen bril, maar moet wel zeggen dat ik jou bril ontzettend leuk bij je vind staan!
  Als ik zelf in de toekomst ooit een bril nodig heb, dan zal ik zelf gaan voor een bril zonder montuur.
  Dus alleen van die doorzichtige glazen & pootjes.
  Die vind ik zelf het allermooiste, omdat die wel opvalt maar niet te extreem! 🙂
  En dat is meer mijn ding.
  Maar vind jou bril wel super stoer bij jou staan, het past helemaal. 🙂
  Erg leuk!!

 29. 21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  Handig!! Ik draag geen bril, behalve met lezen of na een druk dagje ontwerpen achter de pc!

 30. Sophia
  21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  ik draag ook een bril, het montuur lijkt heel erg op die van jou maar ik heb +glazen. Ik pas mijn make up niet echt aan maar als ik mijn bril op heb kan ik maar beter geen makeup onder mijn ogen opdoen..

 31. 21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

  Leuk artikel met goede tips!