Wanneer een beautyproduct claims maakt als ‘multi award-winning’ word ik meteen nieuwsgierig. Tegelijkertijd schept het superhoge verwachtingen, want als een product meerdere malen bekroond wordt met prijzen, zou je zeggen dat het wel goed spul MOET zijn. Gelukkig ben ik van nature lichtelijk sweaty, wat mij het perfecte testpersoon maakt voor deodorant. Ik was érg benieuwd of deze deodorant zou kunnen opboksen tegen mijn plakkerige ochtendokseltjes.
Salt of the Earth werd in 1993 op de markt gebracht in de UK, en sinds vorige maand is het ook gemakkelijker verkrijgbaar in Nederland. Ik heb het idee dat dit merk, of in elk geval iets dat er op lijkt, al wel eerder in Nederland bestond, maar misschien dat het vanaf vorige maand wat breder wordt gedistribueerd. En dat is hartstikke goed nieuws, want Salt of the Earth is een groen merk; ze maken gebruik van 100% natuurlijke ingrediënten, ze testen niet op dieren en hun producten zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Zoals jullie weten ben ik niet zo zeer een voorstander van alles 100% natuurlijk. Ik ben van mening dat niet alles wat natuurlijk is, per definitie goed is, en niet alles wat synthetisch is, per definitie slecht is voor ons. Wel word ik heel blij van het feit dat deze deodorant cruelty free is. De cosmeticawereld is al op de goede weg door dierproeven in Europa te verbieden en de regels steeds meer aan te scherpen, maar helaas zijn er delen van de wereld waar dit nog steeds moet plaatsvinden. Van Salt of the Earth weet je in elk geval dat je een product koopt die nergens ter wereld op dieren wordt getest, en dat vind ik absoluut een pluspunt!
Deodorant vs. anti-perspirant
Een deodorant heeft een andere werking dan een anti-perspirant. Voordat ik verder ga wil ik jullie eerst graag het verschil uitleggen. Een deodorant heeft voornamelijk een antibacteriële werking. Het laat onze huid dus gewoon zweten, maar pakt de bacteriën aan die ons zweet omtoveren van reukloos naar vies. Anti-perspirant pakt het ‘probleem’ wat dieper aan door te voorkomen dat we überhaupt gaan zweten (of dit in elk geval sterk verminderen). De meeste anti-perspiranten bevatten aluminiumzouten zoals aluminum chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum hydroxybromide of aluminum zirconium. De aluminiumzouten trekken in je huid en gaan daar een verbinding aan die je zweetklieren (deels) blokkeert.
Er gaan veel verhalen rond op het internet waarbij mensen claimen dat aluminiumzouten slecht zijn voor onze gezondheid, en het zelfs linken aan borstkanker of Alzheimer. Weer anderen claimen dat het blokkeren van zweetklieren ongezond is en dat er op deze manier gifstoffen kunnen opstapelen in ons lichaam. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat aluminiumzouten en borstkanker of Alzheimer een verband hebben met elkaar, en gifstoffen verlaten ons lichaam niet via onze zweetklieren, maar via onze lever en nieren. Daarbij is het zweet onder onze oksels slechts een klein gedeelte wat we met anti-perspirant tegenhouden. Ons zweet kan ons lichaam op heel veel andere plekken verlaten, dus we hoeven ook niet bang te zijn dat we de regulatie van onze lichaamstemperatuur zwaar aan het verstoren zijn.
Wat ik wil zeggen is, laat je niet gek maken door de verhalen die je leest, maar ga liever zelf op onderzoek uit en kies een deodorant (of anti-perspirant) uit die bij je past en waar je je goed bij voelt. Ik ben niet bang om producten met aluminiumzouten te gebruiken, sterker nog, ik dacht altijd dat dit het enige middel was dat mijn oksels fris en droog kan houden. Toch moet ik toegeven dat ik het een fijner idee zou vinden als ik een deodorant (in plaats van een anti-perspirant) zou kunnen gebruiken die mijn zweetokseltjes net zo goed in toom houdt.
Salt of the Earth
De Salt of the Earth familie bestaat uit 4 deodorant producten; de Classic, de Rock Chick (precies hetzelfde als de Classic, alleen dan in een leuk jasje), de Classic Spray (ongeparfumeerd) en de Pure Aura spray (geparfumeerd met etherische oliën).
De werking van aluin
De Classic stick en de Rock Chick stick van Salt of the Earth bevatten slechts één ingrediënt: Potassium Alum, ook wel Potassium Aluminium Sulfate genaamd of Kalium Aluin in het Nederlands. Dit is dus wél een aluminiumsoort, maar een ander soort aluminium dan de aluminiumzouten uit anti-perspiranten. Kalium Aluin is namelijk een natuurlijk mineraalzout. In Azië wordt dit mineraal al eeuwenlang als natuurlijke deodorant gebruikt.
Hoe werkt aluin tegen zweetgeur? De moleculen van aluin zijn te groot om door je huid te dringen en daar je zweetklieren te blokkeren. Wat de natuurlijke zoutkristallen precies doen, nadat je een microscopisch dun, beschermend laagje Aluin hebt aangebracht op je huid, is de bacteriën bestrijden die zorgen voor de onaangename zweetgeur. De bacteriën die deze geur veroorzaken overleven namelijk niet in dit zoute milieu.
Hoe breng je het aan?
Nu ben ik gewend aan deodorant in roller- of spuitvorm, maar een keihard blok mineraalsteen?! Hoe moest ik dat in hemelsnaam aanbrengen? De truc is om het blok eventjes onder de kraan te bevochtigen en vervolgens kun je het aanbrengen op de huid. Je kunt het ook direct na het douchen aanbrengen, wanneer je huid nog een beetje vochtig is.
De Classic stick is dus even wennen qua aanbrengen (best gek om zo’n hard blok mineraalsteen onder je oksel te wrijven), maar het went al snel en is eigenlijk supermakkelijk in gebruik. Bovendien gaat zo’n blok maanden mee en is het dus veel zuiniger in gebruik ten opzichte van de gebruikelijke deodorants. Ook fijn is dat de Classic stick vrij is van parfum, alcohol en parabenen, wat het geschikt maakt voor een gevoelige huid. Ook claimt Salt of the Earth dat deze deodorant geen witte of gele vlekken maakt in je kleding en belooft het long lasting protection. En naar dat laatste was ik vooral héél benieuwd.
En, bevalt het?
Ik gebruik deze deodorant nu ruim een week en ik kan niets anders zeggen dat het spul razend goed werkt. Waar ik normaal gesproken ‘s ochtends wakker word met lichtelijk plakkerige, naar zweet ruikende oksels (soms heel subtiel, soms wat erger, afhankelijk van hoe heet het was op zolder of hoe druk ik heb gedroomd), word ik de afgelopen dagen wakker met oksels die ruiken naar… niets!
Zelfs als ik mijn neus even goed in mijn oksel steek en diep inhaleer is er geen spoortje zweetlucht te bekennen. Ik vroeg George zelfs om een second opinion, maar ook hij rook niets. Ik start vervolgens de dag met een douchebeurt, breng de stick aan op schone oksels, en gedurende de rest van de dag heb ik geen last van plakkerige zweetoksels. Zelfs niet tijdens de warme dagen waarop we afgelopen tijd werden getrakteerd. Ik ruik de gehele dag lekker fris en omdat het niet geparfumeerd is, eigenlijk gewoon naar mezelf.
Stick vs. Spray
Mocht je zo’n stick niet prettig vinden in gebruik, dan zijn er altijd nog de sprays. De sprays bevatten geen drijfgassen (zoals de meeste spuitdeo’s). Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dit handzamer en sneller vinden werken dan het nat maken van een stuk zout. Ik bedoel, als je onderweg even je deodorant wilt bijwerken moet je dus altijd in de buurt zijn van een kraantje. De sprays zijn dus ook vooral handig voor op reis en onderweg. Salt of the Earth heeft 2 sprays in hun assortiment; de Classic en Pure Aura.
Ingrediëntenlijst Classic;De Classic is net zoals de stick vrij van parfum, maar het bevat wel een aantal extra ingrediënten zoals water, aloe vera sap (verzachtend voor de huid), propanediol (hydraterend), triethyl citrate (citroenzuur, conserverende werking), galactoarabinan (plantaardig extract, hydraterend), sodium bicarbonate (baking soda, neutraliseert geurtjes), sclerotium gum (stabiliserende werking) en sodium anisate (afgeleid van venkel; natuurlijk conserveringsmiddel).
Ingrediëntenlijst Pure Aura Lavender & Vanilla;
De Pure Aura Lavender & Vanilla spray is de eerste en enige 100% natuurlijke deodorant met een geurtje. Het bevat bijna exact dezelfde ingrediënten als de Classic spray, met daaraan toegevoegd een mix van 15 botanische extracten en etherische oliën die er de heerlijke, frisse geur van lavendel en vanille aan geven. Daarnaast bevat het een plantaardig extract van kamperfoelie (honeysuckle) en polyglyceryl-10 laurate (een emulgator). Beide sprays zijn gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten. De flessen bevatten 100 ml deodorant, dus je kunt ze met een gerust hart meenemen in je handbagage.
Plus- en minpunten
+ effectieve, langdurige werking
+ dierproefvrij
+ geeft geen gele en witte vlekken in kleding
+ vrij van alcohol, parfum en parabenen
+ erg zuinig in gebruik
+ gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten
+ geschikt voor vegetariërs en veganisten
+ goed verkrijgbaar via online drogisterijen
– tweemaal zo duur als ‘normale’ deodorant
– niet volledig aluminium-vrij
– iets minder goed verkrijgbaar in offline winkels
Conclusie
Ik ben heel erg tevreden met de deodorants van Salt of the Earth. Zowel de mineraalstenen als de sprays zorgen ervoor dat ik de gehele dag lekker fris ruik en vrij ben van zweetluchtjes. Daarnaast maken ze geen gele vlekken in witte kleding, of witte strepen op zwarte kleding. De steen is ook nog eens superzuinig in gebruik. Voor mij maakt het niet zo veel uit dat het gemaakt is met 100% natuurlijke ingrediënten, maar wat ik wel fijn vind is dat er geel alcohol, parabenen en parfum in zit, dus dat het lekker zacht is voor je huid en hiermee zelfs geschikt is voor de gevoelige huid. En ook heel belangrijk, deze producten worden niet getest op dieren en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Alle producten hebben een adviesprijs van €7,49 (de Pure Aura is een eurootje duurder), dus alhoewel het tweemaal zo duur is dan een ‘gewone’ deo, vind ik het nog steeds erg betaalbaar.
Nog wel even voor de duidelijkheid, als je op zoek bent naar aluminium-vrije deodoranten dan zijn de producten van Salt of the Earth een beter alternatief dan de meeste antiperspiranten en deodorants die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, maar het bevat aluin en is dus niet volledig vrij van aluminium.
Wat vinden jullie van de Salt of the Earth deodoranten, zou het iets voor jou kunnen zijn?
Until next time,
Serena Verbon
Ik gebruik dit product al jaren en zoals je al zei, je ruikt gewoon NIETS! Zelfs niet na een ganse dag en nacht. Je moet wel even opletten. Er bestaat namelijk ook industrieel geproduceerde aluin. Dit is dus ‘nep aluin’ en komt niet uit de aarde. Gelukkig kan je het verschil makkelijk zien. Industrieel aluin is spierwit en ondoorzichtig. Natuurlijk aluin is een beetje transparant en niet egaal wit.
Voor mij werkte deze deodorant ook heel goed.. voor een tijdje dan. Ik schat dat ik na een maand of drie toch weer een zweetgeurtje begon te ruiken, toen ben ik overgestapt naar zelfgemaakte deodorant van bakpoeder en daar ben ik na een halfjaartje ook weer overheen gegroeid of zoiets? Nu gebruik ik weer ‘gewone’ spraydeodorant en poederdeodorant van Lush, maar misschien moet ik gewoon voor eeuwig blijven rouleren…
Eigenaardig. Ik gebruik alleen natuurlijk aluin (dus ‘the real stuff’ uit de aarde) al vele jaren en zelfs na twee dagen zijn mijn oksels compleet reukloos. In een ‘base’ omgeving kunnen de bacteriën die de vervelende geurtjes veroorzaken zich gewoon niet vermenigvuldigen. Daar is een ‘zure ‘ omgeving voor nodig. En zoals hierboven reeds vermeld, gebruik nooit die industriële rommel. Die werkt gewoon niet. Ik koop alleen het merk ‘Salt Of The Earth’. Makkelijk te vinden op Google. Of op hun website. Ze hebben ze als stick (waar ik vele maanden mee verder kan. Wel steeds even onder de kraan houden alvorens te wrijven, zodat de oksel goed vochtig is), maar ze hebben het ook als spray. Wat ik ook zeer goed vind is dat zelfs op zwarte kleding geen sporen achtergelaten worden. En als je toch een lekker geurtje wil, is er keuze genoeg uit parfums. Al lees ik zonet hieronder dat Salt Of The Earth nu ook sprays met een geurtje verkopen.
Onze fantastische Salt of the Earth deo’s zijn verkrijgbaar in de winkels van Etos, Kruidvat en DA en ook bij diverse webshops (AH.nl, Drogistplein.nl, DeOnlineDrogist.nl etc).
Het gaat inmiddels zo goed, dat we al 3 nieuwe sprays hebben: een met een heerlijk frisse komkommer- en meloengeur, een met een heerlijk zoete aardbeiengeur en een met een heerlijke frisse, mannelijke geur. Kijk zeker ook even op onze website http://www.saltoftheearthdeodorant.com.
Fijne dag!
Salt of the Earth Nederland
Ik heb zojuist voor een andere aluinstick gekozen die duurder was in aanschaf. Enkel en alleen omdat de verpakking van de stick van Salt of the earth veel groter is dan de stick zelf. Waarom zoveel overbodig plastic? (en ik weet dat de stick ook zonder verpakking is te kopen, maar ik vond het wel makkelijk om er ‘iets omheen te hebben) Maar deze hoeveelheid lucht begrijp ik niet. Erg benieuwd of er een andere reden voor is dan de stick groter te laten lijken dan hij is.
Top zijn deze deo’s alleen jammer dat ze nog in plastic omhulsel zitten……
mense een hele goede andere optie is rexona maximum protect ! precies de zelfde werking echt een wonder deo en is makkelijker verkrijgbaar . gwn bij de kruitvat ens . kost ook rond de 7/8 euro maar is vaak in de aanbieding en zeker zijn geld waard!!!
Je kan voor 2 euro een blokje aluin bij Kruidvat kopen, zelfde effect.
Mannen gebruiken dit op wondjes bij scheren.
Jaaaa zoiets gebruik ik al jaren maar dan van chrystal deo, ook zo’n blok steen onder je oksel miepen en je stinkt gewoon niet meer. Ideaal, raad het echt iedereen want ja wie wil er nou wel naar zweet ruiken.
Hoi serena,
Vind je dit product beter dan de Odorex beter werken dan de Odorex cleargel?
Auteur
hi Sanne,
het is niet echt te vergelijken, want Odorex is een anti-perspirant en dit is een deodorant.
Klinkt heel interessant. Mijn normale deo van Rexona (een stick) kost ook ongeveer 7 euro denk ik dus voor de prijs hoef ik het niet te laten. Ik ga dit eens proberen denk ik, ben heel benieuwd alvast 🙂
deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de Etos! Hoor positive feedback van onze klanten
Deze deo werkte totaal niet voor mij :/ ik ben nochtans geen grote zweter. Echt jammer..Hop naar de volgende natuurlijke deo!
Klinkt goed! Alleen jammer van de aluminium.
Die aluminium zit alleen in de industrieel vervaardigde aluin, niet in de natuurlijke (dit geldt trouwens ook voor andere deodoranten. Als je eens moest weten welke chemische rommel ze daar in stoppen..) Ook heel belangrijk is dat natuurlijk aluin de poriën niet verstopt. Dus het lichaam kan normaal functioneren.
Dit moet ik gewoon hebben! Lijkt me vooral interessant om samen met een anti-persipant te gebruiken. Nu nog vinden waar ze ‘m verkopen 😀
Waar zijn ze te koop ?
Ben ik ook benieuwd naar!
Ik zie dat ze hem ook bij Albert Heijn verkopen! In ieder geval bij AH.nl In de winkel zal ik eens gaan zoeken binnenkort
O heb hem net gekocht, gewoon bij de Kruidvat. Bedankt voor de leuke review Serena, kijken of deze mijn favoriete lady speed stick kan evenaren:-)
Ik heb hem vandaag aangeschaft en inderdaad: hij helpt tegen de geurtjes. Alleen jammer dat ie het zweten niet voorkomt 🙁
Het is dan ook een anti-perspirant en geen anti-transpirant.
Ik wil het ook proberen! Ik lees hieronder veel vragen of het ook het zweten remt. Dat zou best kunnen, aangezien aluin doorgaans gebruikt werd door onze opa’s om scheerwondjes mee te behandelen! Het trekt de huid samen en stopt het bloeden. Dus het zou zomaar kunnen dat het wel degelijk het zweten remt 🙂 En vandaar dat een blokje aluin dus gewoon voor heel weinig geld op de herenafdeling te vinden is.
ja ik wilde dat net zeggen. Zou dat niet gewoon exact hetzelfde werken, voor een prikkie. Ik ga het proberen!