Tatoeëren: De geschiedenis en het proces

Tatoeages, bijna iedereen heeft er tegenwoordig wel minimaal één of wil er graag één laten zetten. Maar waar komt dat tatoeëren nou eigenlijk vandaan? Wie heeft ooit bedacht dat het mooi is? En wat is tatoeëren nu eigenlijk?

Door Yolanda – Het woord ‘tattoo’ komt van het Tahitiaanse woord ‘Ta-tau’ wat letterlijk ‘merken’ betekent. Onder tatoeëren verstaat men: het onuitwisbaar aanbrengen van pigmenten in de lederhuid.

Tatoeëren is al zo oud als de mensheid, hoe oud is nog onduidelijk evenals de oorsprong. Door gebrek aan bewijs kunnen wetenschappers alleen maar schatten hoe oud het tatoeëren is. Beeldjes, inkervingen en schilderingen uit de prehistorie laten afbeeldingen zien waar lijnen en motieven op staan. Maar of het hierbij gaat om tatoeëren, beschilderingen of lichaamssieraden is nog maar de vraag.

DSC_1041 (2)

Dat tatoeëren al eeuwen oud is kunnen we opmaken uit de beroemde ijsmummie Otzi, misschien heb je er wel eens van gehoord. Otzi is gevonden in een ijsgrot in de Alpen van Italië en is naar schatting zo’n 3500 jaar oud. Otzi had meer dan 50 tatoeages op zijn lichaam die bestonden uit simpele lijnen, kruisjes en stippen. Dit zijn de oudste tatoeages die tot nu gevonden zijn.

Door de vondst van Otzi heeft men de motieven van de beeldjes en de mummiehuid met elkaar kunnen vergelijken. Hieruit bleek dat de tekeningen op de beeldjes van circa 5500 voor Christus ook tatoeages moesten voorstellen. Tatoeeren is dus al heel erg oud.

Otzi

Hierboven zien we links Ötzi zoals hij eruit gezien moest hebben en rechts zien we getatoeerde streepjes op de gevonden mummiehuid van Ötzi.

Doordat men over de wereld ging reizen werden er meerdere volken en oudheden ontdekt waarbij tatoeëren gebruikelijk is. Vaak hadden tatoeages religieuze betekenissen of waren het culturele tradities van een stam. In het Oude Egypte werden alleen de vrouwen getatoeëerd en de afbeeldingen waren uitgebreider dan kruisjes, lijnen en stipjes. In het Oude Peru werden alleen krijgsgevangenen getatoeeerd in het gezicht, op de hals en armen.

Nieuw-Zeeland
De Maori zijn de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland en zij tatoeeren al meer dan 1000 jaar de gezichten en lichamen van zowel mannen als vrouwen. De Maori noemen deze tatoeages Moko’s en oorspronkelijk werden ze gezet met verschillende soorten beitels gemaakt van albatrosbotten. Een mooie tatoeage gaf je status, want alleen de vooraanstaanden konden een tatoeage-expert betalen. De keuze van het ontwerp was echter niet gemakkelijk. Eerst moest er beslist worden of de ontvanger de tattoo wel waard was en het kon maanden duren voordat de familie en stamouderen het uiteindelijke ontwerp hadden goedgekeurd.

DSC_1046

De samenstelling en plaatsing van de motieven in het gezicht vormen een soort identiteitskaart. Men kon in één oogopslag zien hoe belangrijk iemand was, maar ook huwbaarheid, vruchtbaarheid en schoonheid kon men hieruit aflezen. Voor de Maori staat het ontvangen van de Moko voor het oversteken van een belangrijke levensgrens en voor de toegang van de ziel in het dodenrijk. Een niet getatoeëerde overledene vond nimmer rust. Tegenwoordig zijn Maori tattoeages erg in trek. Niet alleen vanwege de mooie designs, maar ook vanwege de achterliggende spirituele gedachte.

Collage Maori

Borneo
De Dajaks uit Borneo brachten stamtekens aan op hun lichaam. De tatoeages van de Dajaks stonden voor moed en het aantal gesnelde koppen (ewl!). Ook de gesnelde koppen werden versierd met inkervingen. Het typische patroon voor mannen bestaat uit een reeks lijnen op armen en dijen. Door zo’n tatoeage kreeg je veel aanzien en respect. Hieronder is een gesnelde mannenschedel afgebeeld.

DSC_1060

Japan
In Japan werden tatoeages gezet met een bamboestokje, vaak over het gehele lichaam. Deze bodysuites werden vooral bij leden van de Japanse maffia en bij Geisha’s getatoeerd.

DSC_1051

Zeelui
Tatoeëren was voor zeelui in eerste instantie een bezigheid waarmee zij hun vrije tijd aan boord konden vullen, maar al snel lieten zij op deze manier zien dat ze tot een bepaalde beroepsgroep behoorden. Motieven die voornamelijk op zeelui werden getatoeëerd waren ankers, rozen en driemasters (zeilschip met drie masten), maar ook zwaluwen, vrouwen, dobbelstenen, flessen drank en vuurtorens.

Sailor tattoo

Europa
In Europa werd het tattooeren pas bekend nadat ontdekkingsreizigers getattooeerde inboorlingen meenamen naar hun moederland. Deze getattooeerde mensen werden als circusartiesten tentoongesteld en dit trok grote aandacht van de high society. Dit was aan het einde van de 16e eeuw. Toen de zeelui erachter kwamen dat je geld kon verdienen door zichzelf tentoon te stellen als circusartiest, kwamen zij hier op af.

Later kwam het zelfs voor dat ook de niet-zeelieden zich lieten tattoeren, speciaal om mee te reizen met het ‘circus’ en op deze manier geld te verdienen. Dit waren voornamelijk vrouwen. De tentoonstellingen werden steeds groter en bekender en trokken dan ook steeds meer belangstelling. De tentoonstellingen werden door heel Europa georganiseerd.

DSC_1053

Tatoeëren in de gevangenis
Gevangenistatoeages komen tegenwoordig bijna niet meer voor, maar rond de 19e eeuw was tatoeëren iets wat alleen bij zware jongens hoorde. Gevangenen tatoeëerden elkaar met afbeeldingen die het levensverhaal achter de tralies lieten zien, zoals het logo of de naam van een ‘bende’ waarbij je aangesloten was in de gevangenis. Zo betekent de tattoo van een traantje onder het oog dat je iemand had vermoord.

Tatoeëren was iets wat onlosmakelijk verbonden stond met gedetineerden, waardoor tatoeages al snel werden geassocieerd met criminaliteit. Wanneer de gedetineerde vrij kwam was hij getekend voor het leven, want iedereen wist door zijn tatoeages dat hij een crimineel was. Na de tweede wereldoorlog verdween de traditie van het tatoeëren in de gevangenis.

Tattoo

Wat gebeurt er tijdens het tatoeëren?
Zo’n 100 jaar geleden, in het jaar 1891, werd het elektrische tattoeertoestel uitgevonden. Deze machine slaat een blokje naar beneden waar een naald aan bevestigd zit. Doordat er stroom door de machine gaat slaat het blokje omhoog en omlaag. De meeste tatoeëerders gebruiken twee machines; één machine voor het maken van lijnen en de andere voor het inkleuren van de tattoo (deze bevatten meerdere naalden die tegelijkertijd de huid ingaan).

DSC_1055

Voordat de tattoo geplaatst wordt, wordt de huid vrijgemaakt van haar. Op de haartjes van je lichaam kunnen namelijk bacteriën zitten die eventuele infecties kunnen veroorzaken. Nadat de huid is ontdaan van haar wordt de huid schoongemaakt met een gel zodat de huid geheel bacterievrij is.

De afbeelding die je graag getatoeëerd wilt hebben wordt overgetekend (soms gebeurt dit met een machine) op carbonpapier. Vervolgens wordt het uitgeknipt en overgezet op de huid. Wanneer de tekening op de goede plaats zit kan het tatoeëren beginnen.

De drie tatoeages van Serena

De drie tatoeages van Serena

Eerst wordt de omlijning van de tekening gedaan en wanneer de buitenlijnen staan kan de tattoo worden ingekleurd of kunnen er schaduwen worden aangebracht. Tijdens het tatoeëren gaat de naald van de machine 1 tot 1,5 mm diep de huid in. De inkt wordt door tatoeëerders alleen op deze diepte in de lederhuid aangebracht, want zo blijven de kleuren het meest stabiel.

Hoe lang het tatoeëren duurt hangt helemaal af van de grootte en complexiteit van de tatoeage. Het zetten van de tatoeage kan met 10 minuutjes klaar zijn, maar het kan ook uren (soms dagen of weken) duren voordat een ontwerp helemaal af is. De meeste shops werken in sessies van drie uur. Wil je graag een wat grotere tatoeage met details dan heb je waarschijnlijk meer dan één afspraak nodig.

PicMonkey Collage

Mijn vier tatoeages

Heb jij een bijzondere tattoo die je met ons en de andere Beautylabbers wilt delen? Stuur je foto in – met of zonder bijbehorend verhaal – naar yolanda@beautylab.nl en wie weet verschijnt jouw foto binnenkort op de site! Als je al eerder een foto hebt ingezonden na de oproep via Facebook hoef je je tattoo niet opnieuw in te sturen.

Wat vind je van tatoeages? Vertel ons bij de comments iets meer over jouw tattoo(s) of over jouw tattoo-wensen. We zijn benieuwd! 

Until next time,
Yolanda Wevers namens Team Beautylab

 

Volg:

131 Reacties

 1. 9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  Het viel me heel erg op dat er 2 lettergroottes door het artikel heen zitten.

  Verder erg interessant om te lezen!

 2. 9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  Ik heb mijn foto toch ook maar ingezonden, vond het wel een mailtje waard haha!

 3. 9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  ik heb in het latijns op mn schouder staan ‘ zelfs goden kunnen niet verliefd en wijs tegelijk zijn’
  ik heb 3 jaar nagedacht of ik dit wou ( en raad dan ook echt IEDEREEN AAN altijd NA TE DENKEN )
  het had voor mij in het begin geen betekenis, ik vond het gewoon een mooie tekst, totdat ik
  echt verliefd werd op iemand die al een vriendinnetje had. Tsja, je kan niet verliefd en wijs tegelijk zijn. n

 4. Patricia
  9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  Over 3 weken mijn tattoo! Ik wil hem al super lang, maar ben toch wel een beetje bang voor de pijn en of hij goed geneest haha.. Spannend 🙂

 5. Chanel D
  9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  Dat hartje in je mond wat eng het maakt me een beetje bang
  Maar dit was hele goeie info
  tanks

 6. Genevieve
  9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  Ik ga binnekort een tattoo laten zetten met de tekst: Nunca te rindas, siempre pararse derecho
  Het betekent: Geef nooit op, blijf altijd rechtop staan

  • Chanel D
   9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

   Wat mooi

 7. 8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Leuk dat je hier aandacht aan besteed. Zelf ben ik een liefhebber van tatoeages, ik heb er al drie. Een logo van de band HIM, de tekst ‘Vampire Heart’ en een kersenbloesem tak over mijn schouder heen en more to come.. Ik zal binnenkort je de foto’s toesturen, lijkt me erg leuk om ze hier terug te zien 🙂

 8. Naomi
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Ik zou wel willen weten wat die tattoo’s betekenen

 9. 8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Tattoos <3 Ik ga morgen mijn voeten laten inkleuren (de omlijning staat er al) het zijn theekopjes en een theepot aan beide kanten 🙂 Voor de rest heb ik al een half sleeve (met vogels, een spiegel + lippenstift, kers, snoepjes, milkshake en ijsje en een cupcake) Heel girl allemaal 😀 en ik op mijn bovenbenen en heb ik een vos en een uil, op mijn scheen heb ik een parfumflesje,….. etcetera 😀 Te veel om op te noemen, maar ja het is een verslaving..

 10. michelle
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  ik heb een vlinder op mijn voet.
  en ik wil op mijn pols een tattoo die staan voor mijn opa’s.
  mijn ene opa hield van alles op zee en werkte op een sluis en had zelf een anker tattoo.
  ik wil dus een anker maar dan in combinatie met iets wat staat voor mijn andere opa.
  en die is lastig want ik kan geen symbool bedenken. hij was heel behulpzaam voor alles en iedereen en heel precies dus alles moest goed afgemeten worden.

 11. Marion
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Ik heb 3 rozen van groot naar klein, voor mijn oma, dan mijn vader en de kleinste staat voor mijzelf. rechts in het midden van mijn rug 🙂

 12. Marion
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Ik heb een tattoo van 3 rozen achter op mijn rug, van groot naar klein op 1 tak. De grootste staat voor mijn oma (die er helaas niet meer is) de middelste voor mijn vader en de kleinste is een knop die net uitkomt en die staat voor mijzelf, omdat ik nog moet groeien. Ik ben er erg blij mee!

 13. Lies
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  “Bijna iedereen heeft of wil er een” is wel overdreven, ik ken eigenlijk bijna niemand die een wil of heeft. Ik wil er zelf wel heel graag een, maar (hoewel ik bijna 21 ben) mag ik niet van mijn ouders. Als ik een tattoo laat zetten, dan verbreken ze het contact, wat ik écht belachelijk vind… Alsof mijn persoonlijkheid zal veranderen door een tattoo :/ en ik wil niet eens een grote… Mijn vriend vindt het ook niet mooi, maar zal me niet tegenhouden…

 14. Lilly
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Hier in de stad zie ik wel eens een man lopen die ook een traantje heeft… ze noemen hem ook ‘traantje’… als hij maar niemand vermoord heeft, bah.

  Mijn paps heeft ook tattoo’s. De mooiste vind ik de namen van mijn broertje en ik, en hij heeft een mooie boeda, en ook leeuwen. En nog wel meer.

  Nu ligt hij in het ziekenhuis, doordat mijn naam op zijn arm staat voel ik me altijd verbonden met hem! 🙂

 15. Laura
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Suuuuper interessant artikel! Wist heel veel ervan niet!
  Ik heb drie zwaluwen op mijn sleutelbeen richting mijn borst (zoals op mijn profielfoto ook wel deels te zien is)
  In oktober laten zetten en… ik wil nu de volgende alweer: oeeeeps

 16. annabel
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  leuk om te lezen! ik vind tattoo’s zelf persoonlijk heel lelijk haha

 17. Saskia
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Ik heb er inmiddels 4 en ga vanmiddag voor nummer 5.
  Meestal ga ik naar Utrecht en laat ik ze bij beardweard en skellator zetten.
  Zijn ontzettend lieve jongens en je voelt je er meteen op je gemak. 😀
  Ben na mijn eerste meteen verslaafd geraakt.

  xxx

 18. betty
  8 juni 2013 / zaterdag, 8 juni 2013

  Ik vind het prachtig bij anderen, maar vanwege geloofsovertuigingen zou ik dit nooit laten doen. Die tijdelijke tatoos van chanel waren wel tof

 19. noor
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  ik heb 2 sleeves, mn handen, mn hele chest/throat/neck vol en 1 op mn waist.. ik wist als kind al dat ik later helemaal vol wil zitten.. klinkt gek maar bij mij hoeft r ni persee een verhaal achter te zitten.. wil gewoon vol zitten 😀 veel van mn tatz hebben wel een verhaal maar ik heb ook shadow ertussen en ja das om het vol te maken dus no story behind that one

 20. Annika
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik vind sommige tattoos echt mooi, maar het lijkt me heel vervelend dat hij er voor altijd zit. Ik zou er dan na een tijdje op uitgekeken raken 😛

 21. Gina
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik heb op mijn linker pols een infinity tattoo met faith erin verwerkt. Het heeft een speciale betekenis voor me, maar voel me niet geroepen om dit op beautylab te posten helaas.Ben wel heel erg benieuwd naar het artikel!

 22. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik heb op mijn rechterheup een gestileerde kolibri en over mijn gehele linker zij een rozenpatroon.

 23. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Leuk artikel, ik heb er zelf 2, de Indiase naam van mn zusje op mn pols en een hartje op mn voet voor mn ouders

 24. Kim
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Mooie tattoo’s hebben jullie! ikzelf wel heel graag een vlindertje op mijn rug

 25. Famke
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Mooie tattoo’s van jullie !
  Ik wil ook zooo graag een tattoo. Eigenlijk 3. Als ik 18 ben ga ik de tekts ‘without struggle there is no progress’ laten tatoeëren omdat die tekst heel veel voor mij betekend, het omschrijft mijn leven sinds de laatste 3 jaar. Ook wil ik graag een hartje met ‘mama’ erin, omdat ik zonder mijn moeder niet zou zijn waar ik nu sta en daar ben ik heel trots op.

  • Shar
   7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

   Prjiskaartje verschilt heel veel vind ik. Ben laatst nog bij een tattoo shop geweest daar begon het vanaf 30 euro. Gewoon eens binnen lopen met je idee. Ik heb wel altijd mee gekregen dat je bij tattoo’s in het zicht moet nadenken over het werk wat je wilt gaan doen of doet. Mogen tattoo’s daarbij?

   • Shar
    7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

    He verdorie, dit was bedoeld voor Marieke 🙂

 26. Marieke
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik heb nog geen tattoo’s,maar wel wensen. Ik wil graag een hartje tussen mijn linkerduim en wijsvinger, vroeger tekende ik dat altijd met pen en eigenlijk zou ik hem permanent ook wel mooi vinden. Daarnaast zit ik te denken over een hartje en een hoefijzer/omtrek van een paard op mijn ringvingers (op elk een symbool), voor mijn liefde voor paarden en paardrijden (ik rijd inmiddels bijna 13 jaar, maar moet misschien gedwongen stoppen door studie en verhuizen etc). Ik vind tattoo’s van quotes ook heel mooi, voor mij persoonlijk ‘When you smile to the world, the world smiles back’, maar ik heb geen idee waar. Ik hou niet zo van grote, zichtbare teksten op mijn lichaam, dus ik denk dat dat bij kijken blijft.

  • Marieke
   7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

   Oh,vergeten, maar zou iemand me misschien iets kunnen vertellen over het prijskaartje van tattoeages?

 27. xAmber
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  ik vind tatoeages persoonlijk echt niks! Ik vind tatoeages alleen mooi als er daadwerkelijk een verhaal achter zit. Ik zal dus ook nooit(zeg nooit nooit) een tatoeage nemen.

 28. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  toen ik al heel klein meisje was wilde ik een tattoo.
  maar ik heb er heel lang over gedaan om ee één te laten zetten dat was pas in 2003 een heel mooie roosje op me schouderblad en ik dacht altijd dat het pijn deed maar het viel wel mee moet ik zeggen.
  en het ligt er ook aan waar je hem laat zetten je heb ook plaatsen waar het best wel gevoelig kan zijn en sommige plekken ook niet.
  maar het komt nog wel en nog een goed uit zoeken.
  maar ik moet wel iedereen wel zeggen dat ze er goed over na moet denken als wel een echt tattoo wil probeer éérst een plakplaatje of het wel bevalt .
  is dat niet zo dan kan je het nog weg halen en met een echt niet.
  dikke knuffel

 29. Daphne
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  ik doe het maar niet, want ik weet bijna zeker dat ik er spijt van ga krijgen, niet van de tattoo zelf, maar van het ontwerp etc. daar ben ik veel te bang voor haha

 30. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik vind bij sommige mensen tatoeages ontzettend mooi staan, maar ik zou er zelf nooit een hoeven.

 31. dimph
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Leuk om dit met je zusjes te doen 🙂

 32. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik vind tatoeages super tof alleen lijkt het me onwijs eng en pijnlijk!
  Ik wil later op mijn pols zwaluwen of een infinity teken, maar ik weet het nog niet zeker…

 33. Claire
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Oooh die tatoeage van serena op haar lip dat zou ik nooooit durfen. Stoer hoor:) hihi

 34. Yasmine
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Wauw, super interessant!!!

 35. Lotte
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Oke, even een kritische noot…hoe vaak kan je tatoeëren wel niet fout schrijven? Ik lees tattoeren, tattoeeren, tatoeren? Ik vind het artikel erg interessant en informatief, maar zoveel foutjes kunnen echt niet.

 36. Daniëlle
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Heb er nu 3. Rug (Pegasus-griekse mytholigie), voet (sterren, vlinders, siershiz) en pols (Karma in het Sanskriet). Wil nog iets voor de kleine in mijn buik en ik denk een strik met naam ofzo. Eens kijkenwat dat word 🙂

 37. Marjolein
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Heel leuk artikel! Ik wil graag ook een tattoo, een kleintje, maar ik weet niet echt een geschikte plaats. Bij sommige beroepen mag je ook geen zichtbare tattoo hebben dus je moet goed over de plek nadenken.

  • Saar
   7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

   Ik ken een advocaat met twee volle sleeves. Als advocaat mogen je tatoeages inderdaad niet zichtbaar zijn, dus draagt hij altijd een dikke blouse op zijn werk. Na zijn werk.. en met dit weer gaat heerlijk die blouse uit en een shirtje, met korte mouwen aan. Zolang de tatoeage niet op je hand, in je nek of op je gezicht is kan je het altijd verbergen.

 38. Saar
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Heeft Yolanda toevallig ‘Teen Wolf’ gekeken..? Whahaha!! Daar hadden ze het over de betekenis van tatoeages. Heb ik nooit geweten!! Erg interessant en leuk om het dan hier uitgetypt nog eens te lezen. Ik heb zelf 6 tatoeages waarvan 4 een kwart sleeve vormen. Binnenkort laat ik er weer een bij zetten. Dan heb ik mijn halve linkerarm vol. Alles met een mooie betekenis wat dicht bij mijn hart ligt (vandaar linkerarm). Ergens is het ook makkelijk en te moeilijk om tatoeages te “negeren”, want mijn beste vriendin tatoeëert 🙂

 39. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Oh leuk! Altijd interessant om te lezen. Ik zal vanmiddag mijn tattoo’s mailen 🙂

 40. Maaike
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik zit er al een tijdje over na te denken om een tattoo te nemen, een hele kleine subtiele op een plekje die te verbergen is, maar waar ik ook mee kan showen. Maar iedereen aan wie ik het tot nu toe verteld hebt keurde het af, waardoor ik enorm twijfel of ik het wel wil doen..

  • Lian
   7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

   Het is jouw lijf en jouw keuze. Leg ze uit waarom je het wil en wat jouw gevoel bij een tattoo is. Als ze het niet begrijpen, dan is dat maar zo!

 41. samantha
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Hallo,

  Ik heb net gemaild naar jullie met mijn verhaal van mijn tattoo.
  Ik heb deze op mijn rechterbeen zitten.(dit ben ik vergeten in te zetten waar ik hem heb zitten) Als ik daar na kijk zie ik altijd mijn lieve oma met haar mooie glimlach.

 42. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Wat een interessant artikel. Ik heb één tatoeage. Ik heb een g sleutel op mijn pols laten tatoeëren 😀

 43. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik heb zelf helemaal niks met tattoos en zal ze daarom ook niet zo snel laten zetten.

 44. Mynthia
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik heb een tattoo boven mijn linker borst, als het ware naast mijn hart.
  Dit is een chinees teken die betekend het teken van de slang (chinese dieren horoscoop)
  Ik ben een slang en mijn vader (die op mijn 4e overleed) is dat toevallig ook. Ik wilde een tattoo maar wel met een betekenis en ik wilde ook graag iets ter herrinnering van mijn vader. Daarom heb ik deze tattoo laten zetten.
  En wauw die tattoo van Serena aan de binnenkan van haar lip, pijnlijk!! hihi

 45. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Heel erg interessant artikel! Zelf wil ik eigenlijk ook een paar tattoos zetten, en ik weet al welke, maar heb het nooit effectief gedaan; en het is waarschijnlijk niet voor binnenkort. Ten eerste is het natuurlijk iets waar je goed over moet nadenken, maar eerlijk gezegd is het vooral ook omdat mijn vriendinnen nogal judgy kunnen zijn als het op tattoos aankomt :p Normaal kan het me niet veel schelen wat mensen denken, en qua stijl ben ik ook heel anders dan hen en kan dat me ook niet veel schelen, maar ik weet dat als ik begin met tattoos, ze me waarschijnlijk toch wel wat scheef gaan bekijken :p Ik weet dat ze het niet in m’n gezicht gaan zeggen, but they will judge :p

 46. Marijne
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Wat een leuk en interessant artikel! Heel leuk om te lezen.
  Ik heb Live op mijn rechterpols aan de binnenkant en ‘Le’ op mijn rechterpols aan de buitenkant/zijkant. Dit betekent lach in het Zweeds.

 47. 7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Leuk! Ik heb zelf ook drie tatoeages! 🙂

 48. Wendy
  7 juni 2013 / vrijdag, 7 juni 2013

  Ik heb op mn linkerpols een anckh staan.. Hopelijk van de zomer op mn ribbenkast ter hoogte van mn hart 2 cherryblossom in het licht blauw.. Voor mn net overleden vader en opa.. Daarnaast heb ik nog 2 ideeen liggen.. Maar die duren nog wat langer ivm de centjes :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *