Recipe by Nena: It's all about pesto!

In eerste instantie vroeg ik mij af of dit recept wel 'artikel-waardig' zou zijn, maar toen ik het van de week weer eens had gemaakt besloot ik dat dat absoluut het geval was! Niets is namelijk lekkerder dan homemade Pesto :) Als je dit eenmaal hebt geproefd, dan wil je nooit meer iets anders! Bovendien is pesto heel erg veelzijdig en daardoor te gebruiken in veel verschillende gerechten.

Groene pesto is vrij eenvoudig te maken. Je hebt niet veel ingrediënten nodig. Je moet even stoeien met de juiste verhoudingen, maar als je hem eenmaal (naar jouw smaak) hebt geoptimaliseerd, dan koop je nooit meer die zoute troep uit een potje!

Ik heb besloten om het recept voor het maken van groene peste te combineren met Mozzarella voor een lekker voor- of bijgerecht.

De basis van dit recept komt uit het kookboek: Jamie in 30 minuten, van Jamie Oliver. Ik heb hem zelf iets aangepast, omdat ik hem op onderstaande manier net iets lekkerder vind.

Wat heb je nodig:

  • Keukenmachine
  • 2 kommetjes
  • een rasp
  • een snijplank
  • keukenmes
  • keukenweegschaal
Ingrediënten:
  • 2 bollen mozzarella van 125gr per stuk.
  • 150 ml extra vierge olijfolie
  • +-100 gram pijnboompitten
  • 1/2 teen knoflook
  • +-75 gram Parmezaanse kaas
  • een flink basilicum plantje (of een bos verse takjes)
  • 1/2 citroen
  • een theelepel gedroogde spaanse peper/ of een halve fijngehakte rode peper

Bereidingswijze:

Laat de mozzarella bollen uitlekken en doe de bollen in een kom.

Pak de keukenmachine en doe daarin de volgende ingrediënten: de pijnboompitten, de halve gepelde teen knoflook, de Parmezaanse kaas (bewaar een kleine hoeveelheid voor de garnering), het basilicum en als laatste 100 ml olijfolie.

Olijfolie is bijna even zwaar als water, dus je hebt geen maatbeker nodig, want je kan ook gewoon je keukenweegschaal pakken (bakje erop en opnieuw tarreren/ re-zero) en 100 gram / +-100 ml olijfolie afwegen. (Dit scheelt je weer een vette maatbeker ;) )

Hak alles vervolgens m.b.v. de keukenmachine goed doorelkaar totdat de pesto een goede fijne structuur krijgt.

In principe is het nu al bijna klaar, maar het is erg belangrijk om even te proeven.

Pak met een schone lepel een beetje pesto uit de keukenmachine en proef of er nog wat Parmezaanse kaas/ pijnboompitten etc. bij moet. Breng hem in ieder geval op smaak met een beetje peper en zout, maar niet te veel. Mocht je er nog iets meer kleur aan willen geven of je Basilicum plantje is kaalgeplukt en er moet toch nog iets bij, dan kan je er ook wat Rucola aan toevoegen. Dit is goedkoper dan basilicum en smaakt erg lekker in pesto. Op bovenstaande foto voeg ik nog een handje rucola, wat peper en zout en een scheutje olijfolie toe. De foto rechts is het resultaat.

Proef nog even een tweede keer of hij naar je smaak is voeg anders nog iets toe. Als je nog niet eerder zelfgemaakte pesto gegeten hebt, dan zal je merken dat het niet te vergelijken is met de smaak van groene pesto uit een potje. Dit is pas echt vers!

Je pesto is nu klaar voor gebruik!

Voor de rest van het Mozzarella & Pesto gerecht ga je als volgt te werk:

Schep 2 grote eetlepels pesto in het bakje met de Mozzarella bollen en hussel dit goed door elkaar.

Leg de Mozzarella bollen met pesto naast elkaar op een bord.

Strooi er de overgebleven Parmezaanse kaas over, besprenkel het bord en de Mozzarella Pesto bollen met een scheutje extra vierge olijfolie.

Pers er een beetje sap van de halve citroen (niet te veel) over.

En als je van een beetje pit houdt (zoals ik): Strooi er dan de theelepel gedroogde spaanse pepertjes en/of fijn gesneden rode peper overheen.

Klaar om te serveren!

Deze homemade pesto is ook erg lekker in een kommetje tomatensoep i.c.m. een schepje crème fraîce, eventueel wat Parmezaanse kaas en een basilicum blaadje.

Caprese smaakt zo veel lekkerder met verse homemade pesto, dan pesto uit een potje…

Of wat dacht je van Pasta Pesto:

Gewoon een paar eetlepels door de (verse) gekookte pasta!

Heb je nog wat pesto over? Geen nood, je kunt het gemakkelijk invriezen in een ijsblokjes vorm. Zo blijft het extra lang houdbaar. Wil je de pesto een paar dagen in de koelkast bewaren, dan moet je ervoor zorgen dat het onder een klein laagje olijfolie staat. Voeg zo nodig nog iets olijfolie toe.

Eet smakelijk!

Hebben jullie wel eens pesto gemaakt? En zijn jullie ook meer van het 'zelf maken' of kopen jullie net zo makkelijk iets uit een potje?

Liefs, Nena

Volg je me al op Twitter

jfdghjhthit45

Volg:

85 Reacties

  1. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    O inderdaad erg lekker!:)

  2. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik heb al een keer zelf pesto gemaakt, het is veel lekkerder dan uit een potje en het is ook nog eens heel simpel om te doen.

  3. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik hou niet zo van die groene pesto uit de potjes, maar misschien is deze wél heel erg lekker! Ik ga dit een keer proberen te maken, want my family loooves pesto hihi!

  4. nirosha
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    hmm, pesto. Ik ben allergisch voor noten en dat wordt in bijna alles pesto’s gebruikt i.p.v. pijnboompitten omdat het goedkoper is. Dus ik maak het ook vaak zelf.

  5. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Dat is lang geleden dat ik pesto heb gehad! Da´s alweer een paar jaar geleden.. en toen vond ik het niet zo lekker. Maarja, dat kan nu wel anders zijn. Ik hou wel van alles met mozarella, dus waarschijnlijk de combi van pesto met mozarella ook!

  6. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Nu heb ik mega honger!

  7. DJ
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Leuk recept! Ik vind het altijd zo jammer als ik mensen kant-en-klare pesto zie gebruiken, het is namelijk zo makkelijk zelf te maken! En zelf gemaakt is het zo veel lekkerder. Ik lust kant-en-klare pesto haast niet meer, haha. XD

  8. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    De tip van de weegschaal versus een vette maatbeker is echt een goeie. Alleen ben ik zo gewend met mijn maatbeker en de Engelse conversie: cups dat het voor mij weer rekenwerk wordt om het terug in grammen te berekenen. Misschien toch maar overstappen naar de elektronische weegschaal….hmmmmm

  9. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Zelfgemaakt is altijd ‘t lekkerst, mjam mjam!

  10. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ziet er erg lekker uit! Denk dat ik het wel een keer ga proberen.

  11. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    aaaah heeerlijk! Krijg trek als ik het zie! :) Leuk recept !

  12. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik ben zeker wel van het zelf maken, heel leuk! Ben de laatste tijd ook gek op pesto door salades.

  13. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Wij maken thuis ook altijd zelfgemaakte pesto, zo lekker! En het is niet moeilijk om te maken!

  14. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    OMG! Ik krijg hier echt honger van! Ziet er echt heeeeeeeeeeeeeerlijk uit.

  15. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Love pestooo!

  16. Paula
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    toevallig, ik heb dit afgelopen zaterdag voor het eerst gemaakt! maar dan het rucola/pesto recept van de appie. beviel erg goed! ook lekker op een stokbroodje of een boterham met kaas!

  17. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Super slim om het in te vriezen! Ik heb wel eens pesto gemaakt, maar toen hadden we nog geen vijzel of keukenmachine, dus toen heb ik het met een vleeshamer gestampt haha. Behoorlijk veel werk, maar het was uiteindelijk wel lekker geworden gelukkig :).

  18. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    pesto is SUUUPER lekker ik heb het laatst ook zelf gemaakt alleen dan anders en was ik binnen 10 minuten klaar. daarna had ik het met spagetti gemengd, dus pasta pesto werd het en het was echt goddelijk…….

  19. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Looks yummie

  20. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Oh ga ik proberen! We eten best vaak pasta met pesto, maar dan wel uit een potje ;)

  21. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    lijkt me zo lekker!

  22. Serena
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Aaaah Neen, ziet er lekker uit en superleuk al die opties die je geeft. Ik wist wel dat jij het zelf maakte, maar wist niet dat het ZO makkelijk was. Nu wil ik eerst BURATTA scoren (je weet wel, waar ik nu fan van ben) en dar lekker zelfgemaakte pesto overheen doen. Nommmmm! NU al zin in! :)

    thank voor dit recept!

    • Nena
      13 juli 2012 / vrijdag, 13 juli 2012

      Haha, thanks :)
      Nu ben ik ook benieuwd naar Buratta!!!

  23. Lisa
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    wat lekker ! ik ga het ook maken :)
    goede ideeën allemaal zeg!

  24. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik maak het zelf als er vrienden komen eten. Maar voor gewoon zo koop ik het in een potje.

  25. Tanem
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    İk dacht dat pesto uit groene olijven bestond :o

  26. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Hmm ik hou echt ontzettend van pesto, wist helemaal niet dat je het ook kan invriezen, super handig!

  27. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ziet er echt heerlijk uit!xx

  28. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Dit recept is zo lekker, love pesto! Ik heb dat kookboek ook en er staan echt geweldige recepten in:)

  29. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik heb nog nooit zelf pesto gemaakt. Ik neen altijd vlug het goedkoopste potje en dat is overigens prima te eten. Voor mij is het te duur om alle ingrediënten afzonderlijk te kopen.

  30. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Hmmm ik houd van pesto. Je kunt het in zoveel verschillende gerechten gebruiken, het is echt lekker! Hoe jij het maakt, maak ik het ook altijd! :)

  31. Anne
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Jaaa verse pesto is superlekker! Ik maak het altijd met amandelen i.p.v. pijnboompitten, ook een goeie combi!

  32. Nelleke
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Leuke post! Ik kende het recept al wel ‘van papier’, maar door je fototuturial realiseer ik me pas hoe makkelijk het eigenlijk is! Ga het nu zeker een keer maken:-)

  33. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Yummm! Ik ben echt gék op pesto, ik vind het heerlijk! Ik heb het ook wel eens zelf gemaakt (met m’n moeder samen, zelf ben ik niet zo’n keukenprinses) en dat vond ik lekkerder dan de pesto uit een potje. Leuk recept, het ziet er ook allemaal heel mooi uit!

  34. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ziet er lekker uit, krijg er helemaal honger van:)

  35. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Wat een mooi artikel en een duidelijke uitleg! Je maakt me helemaal enthousiast om het zelf te maken, ik moet alleen nu echt eens een keer zo’n keukenmachine kopen…

  36. Berdie
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ja, zelfgemaakte pesto is ongelooflijk lekker. Wij eten het regelmatig met pasta en een gebakken visje/garnalen met knoflook. Tip: rooster de pijnboompitjes even goudbruin in een droge koekenpan, zoveel lekkerder dan “rauw”. En volgens mij moet “1/2 teen” anderhalve bol knoflook zijn! Tip 2: laat wat kleine blaadjes zitten op de plant, zet hem op een zonnige plek binnen en geef hem regelmatig een beetje water, binnem notime heb je een erome bos basilicum! En dus ook meer pesto :D

    • Berdie
      12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      Pardon, anderhalve bol knoflook os wat enthousiast haha, ik bedoelde 1/2 bol!

    • Nena
      12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      Wat een goede tip om de pijnboompitjes ook voor pesto even goudbruin te bakken in een koekenpan! Ik doe dat altijd wel door salades, maar voor pesto ga ik het ook eens proberen. In dit recept is het echt 1/2 teen knoflook. Ik vond het ook wat weinig (en heb hem al eens met meer knoflook gemaakt), maar ik vind het eigenlijk net zo lekker. Het voordeel van een 1/2 teen knoflook is dat het niet overheerst in je pesto.

  37. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Heerlijk! Dit ga ik proberen!!

  38. Nina
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Lekker recept, Nena!

    Mag ik je een tip geven over het artikel? Misschien is dat persoonlijk en vinden anderen dat niet, maar afkortingen lezen niet zo fijn, vind ik. Als het niet te veel moeite is zou je bijvoorbeeld etc. voluit kunnen schrijven, netzoals i.c.m. Ik vind dat in ieder geval veel fijner lezen (:

    • Nena
      12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      Tips zijn altijd welkom! Ik kan me voorstellen dat afkortingen niet zo prettig lezen. Ik zal erop letten dat ik ze niet te vaak gebruik. Ik zie dat er in dit artikel 3 staan, dus dat valt nog mee ;)

  39. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ahhh heerlijk! Ik ben er gek op maar wel alleen in de zomermaanden eigenlijk, geen idee waarom *weird me*

  40. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik houd van pesto, vooral op een gebakken stokbroodje uit de oven

  41. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Pesto is echt zo lekker, vooral als je het zelf maakt!

  42. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Mmm, pesto! Ik maak het ook altijd, maar dan uit The Naked Chef, het eerste boek van Jamie.

  43. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ja hoor, het zou een schande zijn als ik nog nooit pesto zou gemaakt hebben. Italiaans is namelijk mijn lievellingseten!!! En pesto staat als N°1 bij mij!
    -xxx- Eline

  44. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Hmm! Ziet er erg lekker uit! Ik ben echt dol op Jamie Oliver. Hij heeft altijd leuke ideeën en niet té moeilijk.

  45. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik mag niet teveel olijfolie eten… ik vind pest heerlijk, maar ik moet er dus met opletten

  46. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Dit ga ik thuis eens maken! Ik ben dol op pesto..mmhh.. heerlijk!

  47. nikkie88
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    lekker, maar als italiaanse heb ik toch nog een paar kritische nootjes ;):

    Gebruik het liefste italiaanse biologische basilicum. Het smaakt echt 10 keer anders dan die potjes van de appie.

    2 Haal bij een goede noten kraam verse pijmboompitten (deze die hier gebruikt worden zijn chineese pijnboompitten en zijn in mijn mening erg bitter).

    3 Idem voor de kaas. Remember, kaas uit plastic is nooit een optie! Zoek op de markt een italiaanse kraam (is er meestal altijd). Vraag naar orginele grana pardano en kijk of de kaas een keurmerk heeft. Thuis inpakken in een kaasdoek. Liefst in een koele, maar niet vochtige ruimte (bv schuur/ kelder). Koelkast is te vochtig!!!

    4 Een super goeie extra virgine olijfolie is echt een must! Het is het belangrijkste ingredient hier!!!

    5 Kook je pasta niet te lang, liever een minuutje te kort dan te lang! En als je het over je mozerella wilt doen, gebruik dan van diezelfde kaaskraam buffelmozerella.
    De mozerella die hier wordt gebruikt is gemaakt van plastic smeltkaas! Echte mozerella smaakt naar zuivel en is super zacht!

    • Angelique
      12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      Handige tips geef je, toevallig is het bij ons markt, zal eens even kijken of ze het bij ons ook verkopen.

    • Nena
      12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      Bedankt voor je tips! Als groot fan van Italië (ik kom er al een aantal jaartjes) weet ik dat het klopt wat je zegt en ben ik het met je eens. Nadeel is dat bijna al je opties (een stuk) duurder en iets lastiger verkrijgbaar zijn. Vandaar deze ingrediënten. De pesto gemaakt van bovenstaande ingrediënten is al een wereld van verschil met pesto uit een potje ;).

    • Iva
      12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      thanks voor de tips, vooral die van de pijnboompitten wist ik niet!

    • 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

      Lovely tips! Ik ben echt benieuwd naar die kaas, nooit geproefd :D

  48. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Ik had het recept al een paar dagen geleden gezien, ik wou het nog echt een keer maken. Dat je het kon invriezen wist ik niet, handig. Thanks Nena! :D

  49. Joanne
    12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    Leuk recept! Ga ik zeker uitproberen :)

  50. 12 juli 2012 / donderdag, 12 juli 2012

    mmmmmm, pesto is echt heel erg lekker! Wij maken het thuis niet zelf, maar hebben wel vaak de ‘verse’ variant van de albert heijn, and that tastes good! Op de tosti is pesto ook megayumm en als je pesto en room verhit is dat ook een heerlijke simpele saus voor over ravioli (gevulde pasta kussentjes)