Stapelreview: mijn haarborstels

Laatst liep ik door de Etos en zag ik een nieuw soort borstel hangen van Michel Mercier. Een funky ding in zwart en gifgroen en een veelbelovende tekst op de doos. Een revolutionaire borstel met een unieke geometrische verdeling van 428 borstelharen. Al met al resulteerde het in een plezierige borstelervaring, minder haarverlies en -breuk en snelle ontklitting. Het ding kostte €14,95 maar onder het mom van 'voor de site' besloot ik hem af te rekenen.

Bij thuiskomst ontdekte ik dat ik maar liefst 5 haarborstels in huis heb en het leek me leuk om deze allemaal even kort te bespreken. Ik heb de volgende haarborstels:

 • BrAun Satin Hair met IONTEC innovatie (jaja)
 • Michel Mercier ontklittingsborstel voor normaal haar
 • Lushious Sensitive Brush van Tom by Zenner
 • Tangle Teezer
 • Mason Pearson handy bristle met 100% varkenshaar (voor fijn haar)

Braun Satin Hair – het klinkt allemaal heel futuristisch, maar deze borstel doet echt wat 'ie beloofd. Aan de voorkant zit een knopje en wanneer je die omhoog schuift gaat er een licht in de borstel branden (dat is handig, want dan weet je dat het aanstaat en vergeet je hem ook niet snel uit te zetten) en gaat er aan de achterkant een klepje open. Dit is de ionjet. Als je je oor erbij houdt dan hoor je een zacht gesis.

“De ionjet laat miljoen actieve ionen vrij die als het ware een halo rond je haren vormen. Actieve ionen werken op ongeveer dezelfde manier als een conditioner. Ze temmen onmiddellijk pluizig en statisch haar waardoor je haar voelbaar gladder wordt dan wanneer je een gewone borstel gebruikt.”

Ik was erg kritisch, want ik kon me niet voorstellen hoe dit product je haren extra kon laten glanzen en hoe het je haren anti-statisch kon maken, maar echt: het werkt! Ik ben met deze borstel heel snel door mijn klitten heen en het is gewoon NIET statisch. Qua glans kan ik er niet veel over zeggen omdat mijn haren met andere borstels ook voldoende glanzen, maar ik heb wel het idee alsof mijn haren er stijler en gladder van worden. Ik heb bijna al mijn vriendinnen hun haren laten borstelen met deze borstel en ze waren allemaal positief.

Deze borstel is niet goedkoop, ik betaalde er €39,95 voor via Bol.com, maar ik ben er achteraf toch wel erg over te spreken. Zeker straks in de winter wanneer mijn haren superstatisch zijn zal deze borstel een uitkomst zijn! Fijn om te weten dat marketingpraatjes niet altijd berusten op onzin 🙂

Michel Mercier ontklittingsborstel voor normaal haar – deze borstel heeft een prijs gewonnen, zo staat er op de doos. De Victoire de la Beauté 2011-2012, een Franse Beauty Award. Excuse my French, maar dat vind ik compleet onterecht. Het ding houdt niet lekker vast en voelt hard aan op mijn hoofd. Het borstelt gewoon niet fijn! De borstel is namelijk van een vrij hard plastic gemaakt en het borsteloppervlak is vrij groot. Het ontwart mijn klitten wel goed en snel (niet per se sneller dan andere borstels), maar de hele vormgeving staat me tegen.

Het ziet er wel cool uit, maar het ligt gewoon niet lekker in de hand en voelt niet prettig aan op mijn hoofdhuid tijdens het borstelen. Sorry, het is moeilijk uit te leggen en het zal wel heel persoonlijk zijn, maar I don't like this. €14,95 door de gootsteen gespoeld! Jammer.

Lushious Sensitive Brush van Tom by Zenner – dit is een fijn ding én niet duur! Deze borstel bevat lusjes in plaats van pinnetjes en is hierdoor geschikt voor mensen met fijn en pluizig haar en een gevoelige hoofdhuid. Zelfs vrouwen met extensions kunnen zich hier mee borstelen! Wanneer ik – en ik heb altijd erge klitten – de borstel van boven naar beneden trek doet het amper pijn en klitten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bovendien ligt het rubberen handvat prettig in de hand en heeft het goede grip. Ja, deze borstel kan ik best aanraden. Prijs €6,99


Tangle Teezer – hier heb ik allereerst een slechte review over geschreven en achteraf kwam ik daar op terug. Ik vond het eerst maar niets, maar na regelmatig gebruik kwam ik er achter dat ik het toch wel een fijn borsteltje vond! En door de maat (het is de kleinste borstel van de 5) neem ik hem graag mee op reis. Hij ligt lekker in de hand, ontwart klitten snel en zonder pijn en ja, ik snap eigenlijk niet waarom ik er eerst zo op zat te haten, haha!

Tangle Teezers zijn te koop bij kapsalons, maar goedkoper via Asos.com. Daar kosten ze omgerekend zo'n €12.

Mason Pearson brush – ik heb er een heel artikel aan gewijd die je hier terug kunt lezen. Ik hou van het nostalgische luxegevoel die deze borstel me geeft. Haren borstelen met een Mason Pearson is echt een momentje voor mezelf! De varkensharen geven mijn haren een mooie shine en klitten gaan er vrij snel uit. Het is wel een hele milde borstel, dus ik moet zeggen dat klitten er met de andere borstels sneller uitgaan, maar deze borstel is dan weer zachter voor mijn haar. Plus dat ik een minuutje langer borstelen met deze borstel totaal geen probleem vind.

Mason Pearson borstels zijn in verhouding tot de andere borstels erg aan de prijs. Voor die van mij betaalde ik €80. Maar, deze borstels gaan erg lang mee, tot wel 20 of 30 jaar (sommige lezeressen hebben een Mason Pearson borstel van hun oma geerfd) dus dat is dan wel weer de investering waard. Ik kocht mijn MP in Antwerpen bij Planet Parfum, maar er zijn ook diverse webshops die ze verkopen. Kijk voor meer informatie op de officiële site  www.masonpearson.com.

Als ik een top 5 zou moeten maken van mijn borstels dan zou dan zijn:

 1. Mason Pearson – omdat haren borstelen met mijn MP een momentje voor mezelf is en omdat het mijn haren een mooie glans geeft.
 2. BrAun Satin Brush – omdat het snel klitten verwijderd, mijn haren gladder en stijler maakt en omdat het een anti-statische werking heeft.
 3. Tangle Teezer – prima borstel, handig klein formaatje (handig voor op reis)
 4. Lushious Sensitive Brush – gewoon een fijne borstel, doet wat 'ie moet doen en ligt lekker in de hand. Ontwart klitten snel en pijnloos. Deze borstel had wat mij betreft ook op 3 kunnen staan, maar omdat ik vaak op reis ga gaat mijn voorkeur toch uit naar de TT, want ik vind dat kleine formaatje gewoon erg handig. Maar, de prijs van deze borstel is wel een stuk voordeliger!
 5. Michel Mercier borstel – wat een afgang! Houdt niet lekker vast, is hard voor mijn hoofd en doet wat borstelen betreft niet meer dan de Tangle Teezer en Lushious Sensitive Brush, terwijl de prijs wel een stukje hoger is. Deze borstel ga ik weggeven, want voor mij is het gewoon geen fijn ding.

Ik ben benieuwd naar jullie haarborstel! Welke gebruiken jullie en waarom vind je die zo fijn? En welke van bovenstaande haarborstels lijkt jou het meest geschikt voor jouw haren?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

119 Reacties

 1. Jazz
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Hallo Serena, Ik ben opzoek naar dezelfde MP (Bristle Brush handy) maar kan hem alleen vinden voor 130 euro… Zoek ik verkeerd of heb jij hem goedkoper gekocht? Can u help me out? XOX

 2. Jazz
  28 maart 2013 / donderdag, 28 maart 2013

  Haai Serena, was jouw MP echt 80 euro, ik kan ze op internet (Bristle Brush Handy) voor 130 euro… Can u help me out?

 3. Robin
  1 februari 2013 / vrijdag, 1 februari 2013

  Ga de braun satin hair nu bestellen bij kruidvat! Hij is nu maar 20 euro

 4. Agnes
  28 september 2012 / vrijdag, 28 september 2012

  Heb zojuist een soortgelijke ionische borstel bij Kruidvat gekocht van t merk Beauty Essentials voor €9.99 en wilde voor ik m gebruik toch even kijken of dit wel een geschikt item voor mij is. Ilk heb dun, fijn én krullend haar, maar echte reacties over hoe de borstel bevalt igv krullend haar kan ik nog niet ontdekken. Normaal kan je bij krullend haar ook niet meer doen dan bij nat haar met grove kam kammen en vervolgens laten drogen (zie ook reactie Ellis 12-7-2012 )of met diffuser drogen (heb ik ook weer onlangs aangeschaft, maar heb ‘m omdat ik dit teveel gedoe vind elke dag, nog niet gebruikt). Graag hoor ik ervaringen van mede krullenkoppen.

 5. Patricia
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Ik heb die Michel Merchier borstel ook. Ik vind het wel een heel fijne borstel. Ik heeft hetzelfde gevoel als de Tangle Teezer. Maar bij de TT miste ik een handvat. De MM borstel verwijderd de klitten zachtjes zonder dat je haren breken.

 6. Tia Nab-Nab
  30 augustus 2012 / donderdag, 30 augustus 2012

  Ik heb een vraag

  Ik douche elke dag en doe er dan 1 keer in de week een masker in maar mijn haar blijft iedere dag pluizig ik doe er al John Frieda spray in dat helpt een beetje. Mijn haar wil gaan krullen maar in plaats van dat het gaat krullen gaat het pluizen. Vroeger had ik Gwn stijl haar

  Weet jij een oplossing
  Xx Tia

  • Serena
   Auteur
   31 augustus 2012 / vrijdag, 31 augustus 2012

   Ik zou elke dag conditioner gebruiken en dat met een grove kam doorkammen onder de douche. Dan een straightening cream aanbrengen op handdoekdroog haar. Niet fohnen.