Recept voor Vegetarische Tonijnsalade

Vandaag heb ik weer een 'koken met Serena' filmpje voor jullie met dit keer een vegetarisch recept. Met een hardcore vegetariër als vriend sta je als niet-vegetariër (that's me) nog wel eens versteld van de heerlijke vlees- en visvervangers die er op de markt zijn. Zo was ik blij verrast met de tonijn van De Vegetarische Slager. Dit kan zelfs ik, als non-vega, erg waarderen. Het leek me daarom leuk om met dit product een recept voor vegetarische tonijnsalade te maken, om te laten zien dat het ook anders kan.

Recept voor Vegetarische Tonijnsalade

Hieronder de video waarin ik de vegetarische tonijnsalade maak. Zet 'em in HD!

[do action=”ytr”][/do]

vega tuna salad_1Boodschappenlijstje Vegetarische Tonijnsalade:

  • vegetarische tonijn van De Vegetarische Slager
  • mayonaise
  • dijon mosterd
  • potje kappertjes
  • zoetzure augurken (deze zijn van Lidl)
  • rode ui
  • koriander
  • limoen
  • parmezaanse kaas
  • peper en zout

Ik heb de exacte verhoudingen expres niet vermeld, want dat is een kwestie van smaak. Gewoon net zo veel mosterd, mayo, kappertjes, augurken, ui, koriander, limoensap, parmezaanse kaas, peper en zout toevoegen tot je het lekker vind smaken.

vega tuna salad_2Ik heb mijn vegetarische tonijn bij Eko Plaza in Utrecht gekocht, maar tegenwoordig hebben de meeste Jumbo filialen ook producten van De Vegetarische Slager. Als er geen verkooppunt in je buurt zit kun je ook

ellen. Ik heb overigens geen aandelen bij DVS, ik heb de tonijn niet gratis opgestuurd gekregen en dit is ook geen verkapte advertorial. Ik ben gewoon echt fan van zijn concept en producten, die ook voor non-vega's niet te versmaden zijn*! Een leuke tip voor de vegetariërs onder mijn lezers, of voor bezoekers die net zoals ik die een vegetariër aan de haak hebben geslagen maar dat zelf niet zijn.

* Dit klinkt heel negatief naar de vleesvervangers toe, maar ik zal het even uitleggen. Mijn vriend is al 10 jaar vegetariër en weet niet eens meer hoe vlees smaakt, waardoor hij vleesvervangers sneller lekker vind dan ik. Ik vergelijk het toch altijd met the real deal en dan verliezen de vleesvervangers het gewoon qua smaak. Er zijn dus maar weinig vlees- en visvervangers op de markt die ik net zo lekker vind als de echte varianten. Daarom zijn wij ook zo blij met De Vegetarische Slager, zo zijn we allebei tevreden.

vega tuna salad_3De tonijn is natuurlijk ook lekker voor over de pizza of in je pasta(saus). En hier vond ik nog een recept voor Thaise viskoekjes, wat ik ook zeker nog eens wil uitproberen. Ik ben helemaal enthousiast!

Ik moet wel zeggen, een pakje tonijn van DVS kost €5,50 (300 gram) en dat is wel wat duurder dan een blik echte tonijn. Zo zijn John West tonijnmoten in een vleugje water €2,02 voor 130 gram. Omgerekend is dat €4,66 voor 300 gram. Het is dus een euro duurder gemiddeld, maar dat heb ik er wel voor over.

vega tuna salad beginplaatje
Is dit ook vegan? Nee, helaas niet. De tonijn bevat een melk-eiwit en de mayonaise bevat eieren. En is dit ook te maken met echte tonijn? Natuurlijk, vervang de vegetarische tonijn voor 2 tot 3 blikjes echte tonijn op waterbasis.

Ik hoop dat dit recept jullie leuke inspiratie heeft gegeven!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

104 Reacties

  1. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er lekker uit! Lijkt me leuk om te maken! 🙂

  2. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Lekker! Ik heb het ook een keer gemaakt, en als tonijnsalade is hij heerlijk! Op de pizza wat minder, omdat de smaak net wat minder overeenkomt dan je denkt (de geur is namelijk identiek, maar dat vind ik van de smaak niet helemaal). Maar als je ‘m ergens in verwerkt dan is hij goddelijk.

    Heb je de kipstukjes al geprobeerd? Ik had ze laatst op de BBQ en sloeg steil achterover. Het was gewoon qua smaak, textuur, uiterlijk IDENTIEK.

    • Serena
      Auteur
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Yes, de kipstukjes zijn ook zeker favoriet! Ze worden ook echt lekker knapperig op de BBQ, love it!

  3. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Dit ziet er super lekker uit 🙂

  4. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Jeej ik hoopte al dat je hier een recept van zou posten, ziet er echt heerlijk uit!! (:

  5. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    hmmm, ik vind de vegetarische slager echt een raar iets. Ik eet al heel mijn leven vegetarisch en heb echt 0 behoefte aan iets wat er uit ziet als vis/vlees en ook ernaar smaakt maar het niet is… Beetje kunstmatig, niet mijn ding. Wel ontzettend leuk dat je met iedereen rekening houd en ook hiermee een recept maakt!

  6. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Het is leuk om te zien hoe jij dingen fotografeert alsof ze uit een kookboek komen!
    Heel goed! Wil ik ook voor mijn blog kunnen!

  7. Lien
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Je mag dit best vaker doen. Ik ben zelf niet vega, maar ik hou van vega receptjes. Ik heb een vegetarische huisgenoot, en het is altijd leuker om samen te koken. Ook probeer ik 1x per week geen vlees te eten, en ik merk heel goed dat dit helpt voor mijn lichaam. Je mist het echt niet. Mijn maandelijkse buikpijn is bijvoorbeeld al een stuk minder. Leuk zo’n vegetarische receptjes! Ze zijn soms moeilijk te vinden 🙂

  8. Liesbeth
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ik snap je opmerking, mijn vriend zegt dat ook altijd (ik ben vegetariër). Je hebt gelijk dat vegetariërs, die niet meer weten hoe vlees smaakt, vleesvervangers sneller lekker zullen vinden (het is immers dat of niets, en bovendien weten we niet meer hoe vlees smaakt). Maar wat ik wel vind: je mag vleesvervangers niet met vlees vergelijken, want het is iets totaal anders. Niet-vegetariërs zeggen me vaak dat ze vleesvervangers niet lekker vinden, maar dat is omdat ze iets vlees-achtigs verwachten. Vleesvervangers hebben echter een totaal andere structuur en smaak, waardoor ik me wel kan voorstellen dat je, als je iets vleesachtigs verwacht, je het niet lekker vindt. Maar dat ligt volgens mij dus ook een stuk aan je verwachtingen (:

    Vind het wel super dat je een veggie gerecht maakt!
    Helaas zijn de producten van de vegetarische slager nog niet beschikbaar in België, maar dat zal hopelijk niet meer lang duren 🙂

    • 25 mei 2013 / zaterdag, 25 mei 2013

      O jawel, dankzij mijn acties, haha, kan je dit in Antwerpen bij het Natuurhuis kopen. Je kan misschien een mail sturen naar de V.S. met een suggestie als je een goeie winkel weet? 🙂

  9. Nicole
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Het ziet er geweldig uit, behalve dan die koriander (zo overheersend), bah! 🙂

  10. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er erg lekker uit!! x

  11. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ik eet zelf ook al 10 jaar vegetarisch, maar om heel eerlijk te zijn ga ik dit niet proberen. Ik hield als klein meisje al niet van vis, dus ik denk nu ook niet. Ik eet zelf wel vaak vleesvervangers, en mijn vriend, die onderhand al meer een flexitarier is dan een rasechte vleeseter, eet gezellig mee. Hij vind het zelf ook lekker, maar eet natuurlijk ook gewoon nog vlees. Niet veel thuis (we wonen samen), want dat is zo’n gedoe met veel vieze pannen.
    Ben wel benieuwd hoe mijn vriend dit vindt, dus misschien maak ik het wel eens voor hem!

  12. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    looks goood!

  13. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    lijkt me echt lekker!!

  14. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ik hou helemaal niet van Mayo, dus dit is niet echt mijn ding 😛

  15. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er wel lekker uit 🙂

  16. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Wat leuk! Ik wil ook echt een keer naar die slager 😀

  17. Iva
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Leuk recept! Ben wel benieuwd naar de ingredienten van de vegetarische tonijn, jammer dat het ook niet lactosevrij is!

  18. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Oh die tonijn is zo lekker! Helaas niet zo geschikt voor verhitting trouwens, ik vind dat hij dan z’n smaak verliest. Ik eet ook al tien jaar vegetarisch, dus ik snap wat je bedoelt met het lekker vinden van vleesvervangers.

  19. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Super! Zelf ben ik nu al sinds mijn 6de vegetariër, dus wat variatie kan nooit kwaad! Altijd blij met zo’n artikels 😉

  20. Annika
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Heee! In de natuurwinkel hebben ze ook de Vegetarische Slager! (daar werk ik :D) Er waren laatst een man en een vrouw die gewoon een heel karretje met vegetarische slager kochten… Die vonden het blijkbaar ook lekker 😉

  21. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Lijkt me echt heerlijk!

  22. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Mmm, ziet er lekker uit! Ik kan iedereen trouwens echt aanraden om met verse kruiden aan de slag te gaan, ipv van die bakjes. Een pot op je vensterbank, paar zaadjes erin van de Action, even wachten en dan altijd verse kruiden, veel makkelijker!

  23. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Klinkt goed! Ik ben wel benieuwd naar de ‘tonijn’:)

  24. Lianne
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Lekker! Ik vind tonijnsalade altijd zoo lekker! Maar vraag me wel af waar deze ‘tonijn’ dan van gemaakt is..
    Leuk shirtje trouwens, waar is die van? 😀

    xx

    • Kimberley
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Als je op “vegetarische tonijn” klikt kom je op de site van DVS; daar kun je de ingrediënten bekijken

  25. Josje
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Die tonijn heb ik ook wel eens op. Die is echt lekker, niet normaal! Ik ben pas 3 jaar vegetariër maar ik weet ook niet meer hoe echt vlees smaakt. Maar toen ik dit at dacht ik echt van: is dit wel vegetarisch? Heb ik nou niet echte tonijn gekocht?

  26. Ester
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er heel lekker uit! Alleen ben ik niet zo dol op Tonijn haha.
    Ook omdat je zegt dat de ‘neppe’ tonijn ook naar tonijn smaakt, dan laat ik het liever staan.
    Wel een leuk filmpje, en het ziet er ook serieus onwijs lekker uit!!

  27. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Jammie, dit ziet er heerlijk uit 🙂

  28. Luna
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Lijkt dat nu zo of heb je op het dijon mosterd potje een calvé dekseltje zitten?! Wij raken dekseltjes ook wel vaak kwijt, of de dop van de plastic mayonaise/curry fles valt stuk.. Tja, dan moet je toch wat 😉 Maar het recept klinkt in elk geval lekker!

    • Serena
      Auteur
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      De mosterd is van Calvé, dus dit dekseltje hoort er ook op!

      • Luna
        22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

        Volgens mij is het Marne? En dan zou het een zwart dekseltje moeten zijn. Tenminste, er staat een rood cirkel ovaal ding op de voorkant en een kroontje, en dat is het uiterlijk van Marne zijn mosterdpotjes. Dacht ik hoor! Want Marne is niet van Calvé volgens mij.. Nou ja, maakt ook niet uit, het recept klinkt wel lekker 😉

        • Chantal
          22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

          Op de foto onder het filmpje zie je ook dat er “Marne” op de pot staat 😉

  29. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ik wilde vanavond zelf tonijnsalade gaan maken! Handig artikel dus, want ik ga jouw recept proberen.

  30. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er heerlijk uit en ik wist niet dat er zelfs vegetarische tonijn bestond. Good to know! 🙂

  31. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ik ben vegetarier, maar heb geen idee hoe tonijn smaakt en dus ook geen idee of de vegetarische tonijn wel lekker is 😛

  32. L
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Kaas is niet altijd vegetarisch, trouwens. Die je nu gebruikt vermoed ik ook niet. Het scheelt er natuurlijk aan tot in hoeverre je vegetarisch eet. Sommige mensen nemen wel stremsel tot zich, anderen niet.

    En grana padano is niet écht Parmezaanse kaas, maar dat vind ik gezeur, haha.

    • Syl
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Als je geen kaas eet, ben je veganist. Vegetarier eet alleen geen vlees. (Waar een dier voor sterft)

      • Devi
        22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

        In veel kasen zit stremsel. Dit stremsel is van een dode koe. Het hangt er natuurlijk van af hoe streng je vegetarisch bent maar feitelijk gezien is et niet vega. Overigens zijn er genoeg kasen waar vega stremsel ofso in zit

  33. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    klinkt heerlijk!

  34. Anna
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Serena, mag ik vragen wat het idee is achter ‘vleesvervangers’ die eruit zien als vlees maar niet echt vlees zijn? Waarom zou iemand die geen vlees zou willen eten, wel nep-vlees willen eten (of vis). Dit is echt geen kritiek, ik ben echt heel nieuwsgierig wat Steven als antwoord geeft. Topartikel btw, ik ben een die-hard tonijnsalade fan. De frisse tonijnsalade van de Johma is op zich goed te pruimen maar niks boven vers 🙂

    • L
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Het kan zijn dat je vlees wel onwijs lekker vindt, maar geen dieren wil eten. Ik kan niet voor Steven antwoorden, maar ik eet het soms ook omdat ik niet elke dag vlees wil eten. En soms is een vegaburger ook lekker makkelijk, al lijkt dat vaak niet op vlees.

    • 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Ik zelf ben al lang vegetariër en voor mij geldt dat er niets mis mee is hoe vlees eruit ziet of hoe het smaakt.. Het gene wat er mis mee is hoe het wordt verkregen. Ik weet dat ik bepaalde vleesproducten echt heel lekker vind en ik ben dus blij dat ik dankzij DVS toch die smaak kan beleven zonder het leed dat er aan vast zit! Maar ik denk dat het vanuit het bedrijf meer gericht is om mensen niet gelijk af te schrikken met nepvlees, maar het ook niet vegetariërs nieuwsgierig te maken?

    • 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Ik ben nu al bijna 9 jaren vergetariër, maar vegetariër zijn heeft meestal niets te maken met het uitzicht of smaak er van, je doet dat gewoon uit respect voor de dieren. Ik krijg echt zo vaak die vraag, maar van zodra ik weet dat er in iets vlees of vis zou zitten, eet ik dat natuurlijk niet op, al zou het niet eens als vlees lijken. Dus ook omgekeerd, als het geen vlees/vis bevat vind ik het helemaal niet erg!

    • Syl
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Ik probeer zo min mogelijk vlees te eten ivm de hormonen die in vlees zitten, waar ik ziek va word. Dus (fop)nepvlees is een prima optie. Ik baal er soms van als ik een vegetarische schotel bestel bij de Griek dat er dan wel vis in zit. Vissen zijn in mijn ogen ook dieren. Ik eet wel zuivelproducten, maar met mate. Dus tofuvlees/vis vind ik een prima vervanging om toch iets te eten wat je lekker vind.

    • Tamara
      23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

      Hoi! Ik denk dat veel vegetarische producten er uit zien als normaal vlees/vis voor de niet-vegetariërs. Wanneer iets op iets lijkt ben je toch sneller geneigd zoiets te proberen! 😉

    • Judith
      23 mei 2013 / donderdag, 23 mei 2013

      Het maakt het aantrekkelijker denk ik. Ik eet ook geen vlees om verschillende redenen, en ben blij dat er vlees vervangers zijn die er redelijk goed uit zien. Een hoopje prut ziet er minder aantrekkelijk uit dan een nep burger.

  35. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Wat een leuk recept! Ik eet zelf niet graag vis en ik vind het dan ook tof dat je het met vegetarische tonijn hebt gedaan. Lijkt me erg lekker!

  36. Judith
    22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er erg lekker uit, ik ga zeker eens iets proberen van de Vegetarische Slager!

    Één dingetje: het lijkt me een beetje overbodig om zout toe te voegen als er parmezaanse kaas in zit (die al vrij zout is van zichzelf) én zoveel dingen met een sterke smaak, zoals kappertjes en augurken. Dat is echt niet nodig… dus die zou ik er uit laten!

    • Iva
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Goede tip!

    • Serena
      Auteur
      22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

      Overbodig? Dit is mijn versie en zo vind ik het lekker, maar je bent natuurlijk vrij om het aan te passen aan je eigen wensen.

  37. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    lijkt me heel erg lekker, alleen hebben we hier in België niet iets als een vegetarische slager!

  38. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er super heerlijk uit! Ik ben absoluut gek op tonijn, dit ga ik dus zeker eens proberen.

  39. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    ziet er heeeeerlijk uit….

  40. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Hmm ik zit momenteel echt in een tonijnsalade-fase haha, dus ik vind dit een goeie om eens te gaan proberen!

  41. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Leuk om zo je eigen salade te maken! Ik hou zelf niet zo van de smaak van tonijn (behalve in sushi), maar krabsalade vind ik wel heel erg lekker. Fijn dat de producten van de vegetarische slager zo op echt vlees lijken, ik zou er bijna zelf vegetariër van worden, haha.

  42. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Het ziet er overheerlijk uit. Toevallig wil ik wat vaker vegetarisch gaan eten en daarom ben ik hele blij met dit gerecht. Kan je gerust vaker doen!

  43. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Leuk recept! Ik ben zelf ook geen vegetariër maar ik probeer niet elke dag vlees te eten. Ik vind dit een erg leuk concept!

  44. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Klinkt lekker! ik eet amper vlees dus dit biedt uitkomst

  45. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Lekker! Ik vind tonijn salade erg lekker 🙂

  46. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er lekkker uit! Ik eet drie dagen in de weeek vega! Dus dit komt moooi uit ;D

  47. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Heerlijk zeg!

  48. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Zelf lust ik geen tonijn maar het ziet er wel erg lekker uit. Mijn moeder doet er altijd nog wat kleine stukjes appel door voor een frisse smaak! 🙂

  49. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    Ziet er super lekker uit! Alle ingrediënten heb ik nog nooit gegeten (behalve de mayo. Oeps…) dus ik heb wel zin om dit te maken!

  50. 22 mei 2013 / woensdag, 22 mei 2013

    oeh dit lijkt me echt heerlijk 😀