Recept | Dadeltaartje

Woensdagavond heb ik voor het eerst een dadeltaart geproefd en man, die maakte indruk! Wat een heerlijke zoetigheid is dit toch. En máchtig! Aan een klein puntje heb je meer dan genoeg. Het recept heb ik meteen ontfutseld van gastvrouw Marjolein en wat blijkt, het recept is echt helemaal niet moeilijk en je hoeft het niet eens te bakken. Dit dadeltaartje heb je zo gefixt en na twee uur in de koelkast (of een half uur in de vriezer) is hij ready-to-go!

dadeltaartje De boodschappen:

dadeltaartje_1250 gram verse dadels
125 gram ongezouten roomboter
50 gram gebrande ongezouten pecannoten
1 eetlepel honing
2 eetlepels palmsuiker/kokossuiker (of laat de suiker helemaal weg, want het is in principe zoet genoeg)
100 gram speltbiscuit (of ‘normale’ biscuit, kan ook)
kokosrasp

dadeltaartje_2Snijd de dadels in kleine stukjes. Ik heb elke dadel door midden gesneden en dan overdwars nog eens in 4 stukken gesneden.

dadeltaartje_3 Breek de biscuitjes in kleine stukjes. Niet te fijn, want dan mis je die ‘crunch’ in het taartje, maar ook niet te grof, dat kauwt zo moeilijk. Ik zou zeggen, stukken van niet groter dan 1 cm. Ik heb ze gewoon met de hand gebroken.

dadeltaartje_4 Snijd de pecannoten fijn. Hier maakte ik stukjes van 0,5 x 0,5 cm van, zo ongeveer.

Werkwijze; Smelt de roomboter in een steelpannetje op een zacht vuur en roer de suiker er doorheen, net zo lang tot de suiker is gesmolten. Oh, het ruikt op dit moment echt goddelijk lekker! Zoet en karamelachtig. Vervolgens voeg je de dadels en de eetlepel honing toe, schep het geheel goed door. Na een minuutje voeg je de pecannoten en biscuit toe. Roer alles goed om en laat het nog een minuutje doorpruttelen. Het vormt een stevig, maar kneedbaar geheel.

dadeltaartje_5 Breng alles over in een bakvorm of ovenschaal en druk het goed aan. Ik heb zelf een springvorm van 16 cm doorsnee gebruikt, zodat ik een wat hoger taartje zou krijgen. Laat je taartje afkoelen en uitharden in de koelkast voor tenminste 2 uur. Of doe het op de snellere manier en pop het een half uur tot drie kwartier in de vriezer. Dat heb ik gedaan en werkt ook prima! Haal je taartje uit de vorm en strooi er nog wat kokosvezels overheen.

dadeltaartje_7De kokos staat niet alleen mooi en fris, maar smaakt ook erg lekker in combinatie met de zoete smaak van dadels en honing. De pecannoten en biscuitjes geven een lekkere crunch aan het taartje en de roomboter zorgt voor een romige, caramelachtige nasmaak. En echt, een klein puntje is genoeg, dus snijd niet te grote stukken af voor je gasten want anders worden ze nog misselijk! Dadeltaart is lekker met een mok verse muntthee of een heerlijke, sterke espresso.

Zo, met slechts een paar ingrediënten en minimale inspanning creëer je een heerlijk taartje in een handomdraai. Perfect als dessert of als iets lekker voor bij de koffie en thee. Marjolein, bedankt voor de inspiratie en het recept!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

75 Reacties

  1. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit ziet er heerlijk uit!

  2. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Hmmmm Ziet er super lekker uit! x

  3. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er heerlijk uit! En ook makkelijk dat ‘ie niet in de oven hoeft. Ga ‘m snel een keer proberen!

  4. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Wow de taart ziet er delicious uit!! Ben erg benieuwd hoe het smaakt.

  5. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit taartje ziet er zo lekker uit! Ik wil hem ook zeker wel eens een keertje gaan maken, want ben erg benieuwd naar hoe het smaakt.

  6. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er heerlijk uit! Ik moet hem maar eerst even proberen bij Bagels & Beans en dan ga ik daarna kijken of ik hem zelf wil maken, want ik heb dit nog nooit gegeten ;p

  7. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er heerlijk uit! Zou het kunnen dat je vriendin het van de site van Bagels en Beans heeft? Want daar hebben ze bijna hetzelfde recept

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

      Nee, van een andere site, niet van Bagels & Beans dacht ik.

  8. Annika
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dat klinkt wel erg makkelijk! De kokos erbij lijkt me heel lekker!

  9. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ik had dit een keer bij de Bagels and Beans gegeten en vond het toen heerlijk! Had niet verwacht dat het zó makkelijk te maken was. Super bedankt voor het recept!

  10. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Mmmm dit ziet er lekker en zoet uit , iets waar ik wel mijn tanden in wil zetten!!

  11. tamara
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Lijkt me heerlijk!

    Weet jij toevallig of je de honing eruit kunt laten of vervangen door iets anders?

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

      Dat kan natuurlijk, alleen dan is het minder zoet. Als je vervanging zoekt, kijk dan eens naar agavesiroop of stroop.

  12. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oh jeetje! Dit lijkt me heerlijk. Ik ben gek op dadels!

  13. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er heel lekker uit maar ik vind het altijd jammer om koekjes in een baksel te verwerken omdat daar sowieso suiker in zit, samen met andere viezigheid die ik waarschijnlijk liever niet eet. Ik ga eens proberen om iets gelijkaardigs te maken zonder de biscuitjes.

  14. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er lekker uit! Ik kook en bak.zoveel mogelijk suikervrij dus dit vind ik natuurlijk heel erg fijn! Dankjewel

  15. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Aah wat ziet dit er heerlijk uit! Ik maak vaak dadelkoekjes, ook heel lekker!

  16. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Heerlijk lijkt me deze taart!

  17. Shenandoah
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Heerlijk! Altijd als er een verjaardag is vragen ze aan me of ik deze wil maken. Persoonlijk gebruik ik golden syrup of stroop ipv honing. Maakt het meer caramel-achtig, en een snuf zout voor de balans vind ik ook onmisbaar!

  18. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Het lijkt me erg lekker, maar ik ben niet zo’n fan van dadels!

  19. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Wat een heerlijk recept! En fijn dat het zo weinig ingrediënten zijn! Bedankt voor de tip. Deze ga ik dit weekend maken!

  20. Ruth
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Heerlijk zeg. Ik ga deze taart morgen gelijk maken. Mmmmmmmmm

  21. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit is geweldig makkelijk! Het is nou niet zo dat ik een keuken prinses ben en geduld dat ken ik ook niet goed, maar dit zou makkelijk te doen zijn zeg! Elke noob zou dit kunnen, including me! Leuk, leuk, leuk! Deze ga ik onthouden.

    Thanks Serena en Marjolijn.

    XoXo Melanie

  22. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Mmm! Volgens mij lijkt dit erg op de dadeltaart van Bagels & Beans, daar was ik jaren geleden helemaal verslaafd aan. Zó lekker! Ik eet zelf geen roomboter, maar ik ga eens kijken of ik dat kan vervangen en er een vegan taartje van kan maken. Bedankt voor het delen van het recept, ik ben heel benieuwd!

    • Serena
      Auteur
      10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

      Ik heb er nog over na zitten denken, en je zou de roomboter misschien kunnen vervangen voor kokosvet/olie. Hij is dan wel iets zachter en kan dan alleen koel gegeten worden, denk ik.

  23. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dat ziet er heerlijk uit zeg! Ik zou idd de suiker weglaten, dadels zijn zelf al zoet genoeg.

  24. Marie-Louise
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Lijkt me een heeeerlijk recept! Ga het dit weekend gelijk uitproberen! Dankje serena

  25. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit ziet er heerlijk uit en best goed te doen. Ook voor iemand met een keukenfobie als ik.

    En het is best wel verantwoord. Dit recept gaat op save!

  26. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dat is nog eens lekker makkelijk!

  27. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oeh dat ziet er lekker uit zeg! Mijn vriend wilde dit weekend iets gaan bakken, dus ik zal dit eens aan ‘m voorstellen!

    • 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

      Nouja ‘bakken’, dit moet natuurlijk in de koelkast… Haha, maar je begrijpt wat ik bedoel.

  28. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er heel erg goed uit en wat is het enorm makkelijk om te maken! Ik ben heel benieuwd naar hoe deze smaakt!

  29. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Lekker zeg! Ik vind dadels sowieso heel lekker. Zowel als toetje of voor bij de borrel met een lekker kaasje erbij^^. X

  30. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit lijkt echt heel erg op het dadeltaart recept van Bagels&Beans! Alleen daar gebruiken ze gewone Maria biscuitjes, geen honing maar een kopje basterdsuiker en nog 1 eetlepel caramelsiroop.
    Super lekker!
    Liefs

  31. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ik ben helaas niet zo van de dadels, maar ik ga dit recept meteen aan mijn moeder laten zien!

  32. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Wat is dat toch, als ik het woord dadels hoor denk ik meteen, dat kust ik niet! Terwijl het best lekker is! En zeker in zo’n recept!
    Bedankt voor het delen:)

  33. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oeh ik hou van dadels <3 Heb besloten om wat meer te ontspannen en daar hoor wat meer bakken ook bij. En aangezien deze goed te doen is gaat die op nr 2 (eerst de brownies) van mijn nog te bakken lijst!

  34. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ziet er heel erg lekker uit!

  35. Syl
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dat klinkt wel erg lekker.
    Binnenkort maar eens tijd maken.

  36. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit dadel gegeten! Ben benieuwd naar de smaak! 🙂

  37. Karlijn
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ik denk dat deze taart ook heel lekker is met kokosnizza!

  38. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit ziet er echt heel lekker uit! Mmmm ..

  39. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Lekker! Het water loopt me al in de mond! 🙂

  40. ingrid
    9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ik ken deze ook van bagels en beans, lekker! Vrienden van ons hebben hem laatst ook voor ons gemaakt, dus misschien moet ik er zelf ook een keertje aan geloven.

  41. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Klinkt heerlijk! En dadels en noten zijn toch gezond dus lijkt me volledig legaal snoepen haha

    Liefs Andjena

  42. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    O boy, dit is zó lekker! De eerste keer dat ik zo’n dadeltaartje proefde, was bij de Bagels & Beans, afgelopen zomer. En lekker dat ‘ie was, echt top! Fijn dat jij nu een recept online zet, dit ga ik for sure een keer uitproberen. Dankjewel!

  43. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Oeh dit ziet er heel erg lekker uit! Ga ik onthouden, ben eind van de maand jarig dus daarvoor zoek ik nog gezonde taartrecepten 🙂

  44. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Wat een fijn en makkelijk recept en stukken gezonder dan een slagroomtaartje. Het is dat ik dadels helemaal niet lekker vind, anders had ik dit ook wel uitgeprobeerd. Even kijken of ik nog een goed alternatief voor de dadels kan vinden.

  45. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Dit ziet er echt goddelijk uit! Ik hou van dadels en vrijwel alles wat erin zit. Ik zou de koekjes wel vervangen door iets anders wat ook crunchy is, nog meer noten bijvoorbeeld, dan is het net wat gezonder.

  46. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Zelf hou ik niet echt van dadels, maar misschien dat ik het in zo’n taart wel lekker vind. Ik zou het zeker eens willen maken, omdat dat gewoon leuk is. 🙂

  47. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

    Ik en dadels zijn nog niet echt vrienden, de smaak is voor mij net nog wat te apart. Toch houd ik er van om recepten op te schrijven en er misschien later mijn eigen variatie van te maken, of als ik het dan wel wat beter lust alsnog te proberen. Ook kokos zal ik zelf ook weglaten. Oef, ik klink nu wel als een hele moeilijke eter volgens mij hahaha, terwijl dat wel meevalt. xxx Lucinda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *