Recept: Creme Brûlée

Weten jullie nog dat ik bij restaurant Vandaag heerlijke Creme Brûlée had gegeten? Romig van binnen, knapperig van buiten en smeltend op je tong, hmmmm! Een paar dagen later was vriendin Nena ook naar restaurant Vandaag geweest en ook zij was helemaal weg van de Creme Brûlée. Op een avond had Nena zo’n zin in Creme Brûlée dat ze heeft opgezocht hoe je het zelf kan maken. Inmiddels heeft ze dit nu een paar keer gedaan, met succes, en deelt ze graag het recept met jullie in een stap-voor-stap foto tutorial.

Recept: Crème Brûlée
Bereidingstijd: 30 minuten, wachttijd 3 uur

Benodigdheden voor 4 personen:

250 ml volle melk
250 ml slagroom
1 vanille takje
5 eieren
100 gram suiker
50 gram witte basterd suiker

4 schaaltjes van 150 ml (geschikt voor de oven)
Keuken gasbrander
Mixer
Steelpannetje
Hitte bestendige mengkom
Pollepel
Scherp mesje
Garde

Verwarm de oven voor op 125°C


Bereiding:

Doe de volle melk en de slagroom in het steelpannetje en breng dit aan de kook.

Snijd met de punt van een scherp mesje het vanille stokje doormidden en haal het merg eruit.

Voeg de merg en het stokje toe aan de melk en slagroom. Als het mengsel kookt moet de vanille nog 5 minuutjes goed intrekken.

Splits ondertussen de 5 eieren en gebruik alleen de eierdooiers. Het eiwit kan weg. Voeg de 100 gram suiker toe aan de eierdooiers en meng dit goed door met een garde tot een glad beslag.

Haal nu het roommengsel van het vuur en voeg dit toe aan het eiermengsel. Mix dit met de mixer goed door elkaar en zorg ervoor dat het al iets begint op te stijven. 

Mix niet te lang, want anders komt er heel veel lucht bij het mengel, waardoor het volume toeneemt en het niet meer in de schaaltjes past. Dit volume wordt dan weer minder in de oven en dan houd je nog maar heel weinig Crème Brûlée over.

Vul nu de 4 schaaltjes met het mengsel en plaats deze voorzichtig in de oven. Laat de crème brûlée gaar worden in 45 minuten bij 125°C. 

Na 45 minuten moeten de crème brûlées uit de oven worden gehaald om af te koelen tot kamer temperatuur.

Vervolgens moeten ze in ieder geval 2 uur in de koelkast worden gezet om verder op te stijven. Voor het serveren moet een dun laagje basterd suiker worden aangebracht dat kort geflambeerd wordt met de keuken gasbrander, zodat er een bruin gekarameliseerd laagje ontstaat. Flambeer niet te lang, anders wordt de crème brûlée weer zacht en warm…!

Eet smakelijk!
Liefs, Nena (www.twitter.com/nenaburger)

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *