Oh jee, een koortslip!

Door Nena – Oh jee, een koortslip! Een maand geleden had ik er weer een… Ik denk dat ik inmiddels al zo’n 10 jaar “last heb” van een koortslip. En wat blijft dit toch een vervelend en terugkerend iets! Ik wil mezelf GEEN expert noemen, maar ik kan wel mijn ervaringen met jullie delen, aangezien ik veel verschillende behandelmethoden heb geprobeerd.

Daarnaast heb ik vòòr mijn huidige baan een jaar in het VUMC gewerkt, waar ik door middel van de “SOA-poli” ook diverse laboratoriumtechnieken heb toegepast om het Herpes Simplex Virus (de veroorzaker van de koortslip) vast te stellen bij mensen en deze te typeren. Omdat zo’n 50% – 70% van de Nederlandse bevolking drager is van het virus en iedereen vast wel iemand kent die regelmatig een koortslip heeft, leek het mij interessant om hier eens iets meer over te vertellen.

Wat is een koortslip precies?

HSV particle

Dit is een virus deeltje van het herpes simplex virus. Aan de binnenkant bevindt zich viraal DNA gevangen in een eiwitmembraan. Aan de buitenkant zitten receptoren die passen op eiwitten van onze cellen. Met deze receptoren zoekt het virus deeltje onze cellen op en kan zich zo vermenigvuldigen.

Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd is kort gezegd een uitslag van blaasjes rond of op bijvoorbeeld je lippen. Deze blaasjes worden veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus (HSV), zoals afgebeeld op het plaatje hierboven. Er bestaan twee verschillende HSV typen, namelijk herpes simplex virus type 1, HSV-1: Een uitbraak van blaasjes in het gezicht. En herpes simplex virus type 2, HSV-2: Een uitbraak van blaasjes aan de geslachtsdelen. Dit wordt ook wel herpes genitalis genoemd en is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

*Een koortslip komt trouwens niet alleen op de lippen of genitaliën voor: wangen, ogen, kin, neus, zelfs schouder of dijbeen zijn ook mogelijk.

Hoe raak je besmet?

prevent cold sore

Wanneer iemand een koortslip heeft en het virus is nog actief, dan kan hij of zij jou besmetten op bijvoorbeeld de volgende manieren:

 • Direct contact, meestal rechtstreeks via de huid of slijmvliezen. (Bijvoorbeeld door zoenen of seksueel contact.)
 • Ook besmetting via gebruiksvoorwerpen, de vingers of cosmetica is mogelijk.

Je hebt kans op besmetting vanaf ongeveer drie dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk; hier zit het virus in. Pas als de blaasjes helemaal zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen.

Bij een eerste infectie met HSV dringt het virus het lichaam binnen via de huid of het slijmvlies. Vervolgens dringt het virus binnen in de zenuwen van de huid. Daar nestelt het zich en blijft aanwezig. De eerste infectie verloopt meestal zonder klachten, zeker bij kinderen. Vervolgens blijft het virus levenslang aanwezig en is niet te doden door een behandeling. Zodra de afweer wat verminderd, bijvoorbeeld onder invloed van stress, koorts of menstuatie, of door veel zonlicht (denk aan UV-stralen), kan het virus geactiveerd worden. Het virus kan zich dan weer naar de huid of het slijmvlies verplaatsen, om vervolgens een nieuwe koortslip te veroorzaken.

Het verloop van een koortslip

Eenmaal besmet voel je een koortslip al snel aankomen.

cold-sore

Vaak begint een koortslip met een branderig gevoel of een tinteling rond de lippen (stage 1). Na 1 of 2 dagen wordt dit gevolgd door kleine (soms pijnlijke) blaasjes (stage 2). Na enkele dagen gaan de blaasjes over in een korstje bedekt met zweertjes (stage 3). In totaal kan een koortslip zo’n 7 – 10 dagen duren. Naast deze uiterlijke symptomen kan een koortslip ook gepaard gaan met lusteloosheid of een lichte vermoeidheid.

(Let op: Voor pasgeboren baby’s kan een infectie levensgevaarlijk zijn. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, moeten daarom uitkijken met het knuffelen en kussen van baby’s, omdat het besmettelijke virus al voor het zichtbare ontstaan van een koortslip kan worden geproduceerd.)

Voorkomen van een koortslip

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen:

prevent

 • Zorg voor een goede weerstand, let op gezonde voeding, voldoende beweging en genoeg nachtrust.
 • Voorkom uitgedroogde en gebarsten lippen door ze regelmatig in te vetten.
 • Bescherm je lippen goed tegen direct zonlicht. UV-stralen drogen de lippen uit en vergroten de kans op een koortslip.
 • Vermijd lichamelijk contact wanneer de andere persoon een koortslip heeft. Deel geen eten, drink ook niet uit zijn of haar glas, gebruik een aparte handdoek in de badmaker etc.
 • Wanneer je make-up of andere lipproducten gebruikt hebt tijdens een koortslip kan je ze beter weggooien. Het virus gaat in principe buiten het lichaam dood, maar kan ik sommige (vloeibare) producten nog overleven…

De behandeling van een koortslip

Tot nu toe is er (naar mijn weten) nog geen middel op de markt dat een koortslip daadwerkelijk voorkomt of binnen een dag laat genezen. Veel methoden zijn erop gericht om de symptomen te bestrijden of de uitbraak te bepreken. Hieronder een overzicht van drie producten waar ik zelf ervaring mee heb:

 • Compeed lipblaasjes patch

compete

Deze patches breng je over het blaasje heen aan. Op deze manier voorkom je verdere verspreiding van het virus en het ziet er net iets fraaier uit. Genezen doet de patch niet. Er zitten geen speciale bestanddelen in de patch en uitdrogen doet het ook niet. Voor sommige gelegendheden is zo’n patch ideaal, bijvoorbeeld voor een feestje. Verder geneest de koortslip er niet sneller door en vind ik het ook nog eens vrij duur. Voor 15 stuks betaal je al snel €10,00.

 • ViruLite

Virulite

Zo’n twee jaar geleden kreeg ik van Serena dit apparaatje. Ze zei: “Hé Neen, jij hebt toch wel eens een koortslip? Misschien is dit iets voor je!” Inmiddels heb ik de ViruLite (zoals dit apparaatje heet) altijd in gebruik wanneer ik een koortslip voel aankomen. De Virulite heeft twee LED lampjes, waar infrarood licht met een golflengte van 1072 nm uitkomt. Hieronder in het kort de werking:

“Als de weerstand in het lichaam tegen het koortslipvirus daalt door factoren als o.a. UV-licht, menstruatie, wind, vermoedheid, koorts krijgt het virus de ruimte om weer toe te slaan. Het infrarood licht doodt het virus niet, maar stimuleert een lokale immuunreactie waardoor het lichaam op natuurlijke wijze de strijd aangaat met het koortslipvirus.”

Ben je er echt op tijd bij (Stage 1), dan ontwikkelt de tinteling zich niet eens tot een koortslip! Die ervaring heb ik nou al meerdere keren gehad, waardoor ik al lange tijd geen koortlip meer heb gehad. (Tot aan vorige maand toen de batterij leeg was…) De ViruLite kost €49,95 en je krijgt 180-dagen-tevredenheidsgarantie. Meer informatie vind je op deze site. Ik kan in ieder geval niet meer zonder!

 • Akolip

akolip collage

Dit middel ben ik op aanraden van een vriendin gaan gebruiken. Akolip is een verkoelende en transparante gel en wordt gebruikt bij blaasjes op of rond de lippen. Het middel bevat zinksulfaat. Zinksulfaat werkt licht samentrekkend en beschermend. Naast het indrogen bestrijdt Akolip ook de jeuk en pijn. Een ander groot voordeel is dat de koortslip niet extra geaccentueerd wordt, want de gel legt een dun laagje over de blaasjes. Een tubetje van 3 ml kost €5,95 en is erg zuinig in gebruik. Ik vind het ideaal! Blaasjes drogen inderdaad sneller uit, de koortslip is minder pijnlijk en ik ben er sneller van af. Een tubetje Akolip kost €5,95 en is o.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

Conclusie

Zoals je merkt gebruik ik niet de standaard crèmes, zoals Zovirax of Aciclovir. Deze middelen remmen de groei van het virus wel, wat nuttig is bij het opkomen van een koortslip, maar kunnen het virus niet doden. Het kan enkel gegeven worden voordat de infectie zich manifesteert, en dat is uitermate moeilijk te bepalen. Vaak ben je dan ook te laat… Ook werken dergelijke crèmes niet bij iedereen en kunnen ze meer bijwerkingen hebben, zoals: Een licht stekend, branderig of verdoofd gevoel en kans op overgevoeligheid. Mijn aanraders zijn dan ook zeker de ViruLite en als ik dan toch een keer te laat ben Akolip.

collage cold sore

Dat waren mijn tips met wat extra achtergrond informatie over de koortslip. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Zijn jullie bekend met producten als de ViruLite? Of hebben jullie andere werkende tips? Deel ze gerust in de comments!

Liefs Nena

Instagram: @nenaburger
Twitter: @nenaburger

Volg:

126 Reacties

 1. Paula de Wit
  30 oktober 2021 / zaterdag, 30 oktober 2021

  wat mij helpt is propolis olie. Propolis helpt tegen virussen. klein watje, olie erop en er tegenaangedrukt houden, blijft vanzelf zitten…..

 2. M. Schoots
  16 juli 2019 / dinsdag, 16 juli 2019

  Beste Serena,
  ik heb een infraroodlamp die men gebruikt voor spierpijn of een stijve nek of zo. Zou dit ook helpen bij een koortslip, omdat het apparaatje Virulite ook met infrarood licht werkt of is die juist veel te sterk? Ik weet alleen niet hoe het zit met de infrarood golflengte van zo’n lamp, omdat die veel groter is dan die Virulite. Weet je daar meer van of kun je daar achter komen?

 3. 2 juni 2017 / vrijdag, 2 juni 2017

  Als huismiddeltje werkt tandpasta ook erg goed tegen een koortslip

 4. Nikki
  30 november 2016 / woensdag, 30 november 2016

  Zipp is ook heel erg fijn! Bij mij verdwijnt die dan meestal na 2 a 3 dagen

 5. Daniëlle
  12 november 2016 / zaterdag, 12 november 2016

  Sinds mijn 6e heb ik al last van een koortslip en dan geen klein rond plekje op mijn lip maar een grote zwerende plek van ongeveer de grootte van een 2 euro munt! Ik heb echt alles al geprobeerd, niets lijkt te helpen!

  Ik ben er ook mee naar mijn huisarts geweest en die zegt dat het wel te voorkomen is met een zalfje of bepaalde pillen maar je bent al snel te laat.

  uit mijn ervaringen: als je het eenmaal hebt kun je proces niet versnellen of verminderen, wel kun je de pijn verlichten met bepaalde zalfjes en door het te verkoelen.

  Het beste wat ik vindt is om het overdag wanneer je weg gaat helemaal af te plakken met compeed lipblaasplakkertjes en een laag concealer erover heen, snachts lekker laten ademen en genezen… het is niet anders dan de 7 dagen uit te zitten met een koortslip.

  succes voor degene met een koortslip! :)

  • Jenny
   8 december 2019 / zondag, 8 december 2019

   L lysine werkt keigoed

 6. Sylvana
  23 december 2015 / woensdag, 23 december 2015

  Beste mensen,
  Ik heb al van kleins af aan een koortslip. Ik ben nu 16 jaar oud en vind het altijd vreselijk als ik er 1 krijg! Natuurlijk al die jongens en dan kom ik aan…
  Ik heb al veel dingen geprobeerd maar niks helpt zelf L-Lysine niet. Tot vandaag!!

  Ik heb mijn blaar doorgeprikt en daar vervolgens om het uur uienzalf opgedaan ( dit kun je kopen bij kruitvat niet duur!!). Voor het slapen heb ik het er ook nog op gedaan en hij was zo goed als weg de volgende ochtend!
  Het werkt echt!!

 7. ZzipZapGone
  3 november 2015 / dinsdag, 3 november 2015

  Heb je wel eens last van een KOORTSLIP??? en zou je mij willen helpen met mijn onderzoek? Dan kun je via deze link een enquête invullen. http://www.thesistools.com/web/?id=483863 Het invullen duurt slechts een paar minuutjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *