Ode aan de Scrunchie

De scrunchie. Kennen we die nog? Je weet wel, dat hele grote stoffen geplooide elastiekje dat je paardenstaart instantly die 80s vibe geeft!

De scrunchie. De meest typerende haaraccessoire van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. Het was een grote hit! Iedereen liep ermee en ze waren dan ook verkrijgbaar in alle kleuren en patroontjes die je maar kon bedenken zodat je ze eindeloos kon matchen bij elke outfit. Ergens in de jaren 90 stierf de scrunchie uit en sindsdien is het een van de meest gehate modeacceesoires. De scrunchie is tegenwoordig het toonbeeld van 'fout' en 'unfashionable'. Maar waarom? En hoe is dit gekomen?

Voor de kijkers van Sex & The City, even een gesprekje tussen Carrie en Berger (dit was seizoen 6) waarin Carrie kritiek heeft op het hoofdpersonage uit Berger's boek dat rondloopt met een scrunchie.

Carrie: “You have your leading lady running all over town wearing a scrunchie. A scrunchie!”
Berger: “The hair thing? What's wrong with that?”
Carrie: “Nothing, unless you're writing about women on the island of Manhattan, in which case uhh…where do I begin?”
Berger: “What are you talking about? A lot of New York women wear scrunchies.”
Carrie: “In the bathroom maybe, when they're washing their faces.”
Berger: “You're full of shit! I see women every single day all over New York City wearing scrunchies.”
Carrie: “Ok, but here's the thing- here's my crucial point. No woman who works at W magazine and lives on Perry Street would be caught DEAD at a hip, downtown restaurant wearing a scrunchie!”

En zo verwoordt Carrie Bradshaw haar gedachten over de scrunchie (ook wel scrunchy). De scrunchie wordt gezien als iets waar vrouwen eigenlijk niet mee gespot willen worden. Vrouwen schamen zich voor hun scrunchie en willen er niet mee in het openbaar gezien worden…

Maar, om heel eerlijk te zijn, ben ik de laatste tijd weer een beetje into scrunchies. Ik vind allemaal leuke plaatjes van meiden met scrunchies op internet en nu wil ik ze ook weer hebben!

Kijk zo leuk!

De uitvinder van de scrunchie heet Rommy Revson die patent op haar ontwerp aanvroeg ergens eind jaren 80. Sindsdien werd het beruchte haar-elastiekje continue door verschillende merken gekopieerd, maar Rommy deed haar best om als de enige echte scrunchie-maker bekend te staan. Trouwens, Rommy noemde haar elastiekjes 'Scunci' omdat dit de naam was van haar hond. Een paar jaar later ging Rommy een samenwerking aan met een bedrijf genaamd 'Riviera' en lanceerde de scrunchies opnieuw, maar dit keer onder de naam 'Rommi'. 

Recente foto van Rommy. Living the good life!

Dus, waar komt de naam scrunchie dan vandaan? Zoals je misschien wel weet bestaat de scrunchie uit geplooide stof, en in het Engels wordt dit ook wel 'scrunched fabric' genoemd. Vandaar: de scrunchie. Simpel!

Twee jaar geleden stuurde Marc Jacobs zijn modellen de catwalk op met scrunchies. Wel hele luxe scrunchies, versierd met pareltjes. Maar toch een overduidelijke scrunchie! Hieronder zien jullie links een Marc Jacobs model met een scrunchie en rechts een foto van een onbekende vrouw (althans, ik weet niet wie het is) die de scrunchie heel fashionable draagt. Zelf lijkt ze er niet al te happy mee te zijn, maar ik vind het een geslaagd kapsel zo.

En ook zien we steeds meer celebrities met de scrunchie! What is going on? Catherine Zeta-Jones, Kate Beckinsale en Liv Tyler rocken allemaal een scrunchie in het openbaar. Wh000t, wh000t!

Ik geef toe dat de scrunchie een ontzettende eighties vibe aan je look geeft, maar who cares? We lopen toch ook weer rond met andere trends uit de jaren 80? Denk aan acid washed jeans, neon, color blocking, leggings en van die grote statement jewelry. Dat komt heus niet allemaal uit de lucht vallen mensen, in de jaren 80 was dit hot & happening en fashiontrends herhalen zich gewoon steeds weer.

Dus waneer komt de scrunchie weer terug? American Apparel verkoopt ze al (helaas voor de belachelijk dure prijs van €8) dus ik wacht met smart tot merken als Zenner er weer mee komen. Want het is waar: een scrunchie is gewoon veel beter en zachter voor je haren. Geen harde metalen dingetjes waarmee je je haren kunt beschadigen. Bovendien zijn scrunchies echt jeugdsentiment voor mij! Ja hoor, kom maar weer terug met deze trend. Ik ontvang het met open armen!

Wat vinden jullie van scrunchies? En welke fashiontrend uit de jaren 80 en 90 zou jij graag weer terug zien?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

188 Reacties

 1. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Nee ik vind ze echt niet mooi..

 2. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Met een knot vind ik het cute, but thats it 😛

 3. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Jaaa, die ken ik nog wel hoor, die zaten toen al zo fijn, en denk dat ze nog wel fijn zitten, en toch wel leuk zon dingetje in je haar. 🙂

 4. Flor
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  die oude 4 wieler rolschaatsen, die rokjes of die navy kleding!
  xFlor

 5. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Helemaal leuk! Ik heb er al een paar voor m’n dochter gekocht, bij de action. Van mij mag de kuif ook weer terug komen. Maar dan mooi naar achter gestyled ipv die lak kuiven van toen.

 6. Marinah
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Heh xD Ik wil je niet tegenspreken of zo alleen volgens mij is dat helemaal niet waar 😛 Ik heb superveel van die dingen, omdat ik zo dik haar heb.. En volgens mij dragen heel veel mensen ze, ik wist niet eens dat ze zo heette 😛 Ik ben echt verbaast gewoon.

 7. Inez
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik draag die nog steeds haha! Maar laatst deet ik zo’n scrunchie uit en het dingetje zat vol haar! Ik wist niet wat er gebeurde, zoveel haar!

 8. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Die top-bun met scrunchie ziet er leuk uit! Volgens mij heb ik er nog wel een paar liggen 😛 Ik weet nog wel dat ik ze vroeger zo vaak droeg, dat ze op een gegeven moment zóó uitgerekt werden.. Tot je ze haast om je middel kon dragen 😛

 9. Genevieve
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Met een knot staat het super!
  Pfff ik ben dol op alle dingen van de 90’s

 10. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Haha wat leuk! 😀 x

 11. pipilankous
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Bij de action hebben ze ze ook

 12. Lis
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Haha, ik moest meteen aan vroeger denken,
  alleen wij noemnde ze niet scrunchie maar froezels 😛

 13. Paula
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  ik droeg altijd scrunchies met turnwedstrijden. In bijpassende kleuren met mn pakje..

 14. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  In een topknot zoals op die foto vind ik het best nog leuk staan! Maar in een gewone paardenstaart vind ik dat je haar er al snel minimaal dun uitziet..

 15. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Bij knot vind ik dat altijd wel mooi staan! Ik heb toevallig 1 in mijn kamer liggen, hij was volgens mij nog van mijn moeder geweest. Maar dat weet ik eigenlijk niet zeker :’)

 16. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Jaaaah!! Die elastiekjes maakte mijn oma vroeger voor mij bij bosjes!! Ik koos de stofjes uit en mijn oma had ze zo inelkaar! Super leuk! Ik heb er ook nog heel veel van vroeger.. Dus laat ze maar terug komen!
  Nina had er laats ook 1 in haar haar! (gtst)

  Liefs Ilona

 17. Aysenur
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik had een keer een scrunchie bij de mcDonalds Gekregen ik droeg het vaak het was een tijdje geleden maar ik heb het nog steeds en in Turkije verkopen ze nog steeds scrunchie’s maar dan wel heel fashionable met panter print en ook pareltjes het is wel awesome maar het staat niet iedereen

 18. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Haha grappig, ik ken hem nog heel goed ik deed namelijk altijd twirlen en daar had je altijd zo’n ‘wokkel’ bij je pakje, die moesten we allemaal hebben!

 19. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Gewoon zelf maken! Deed mijn moeder toen ook voor me, zodat ze echt bij mijn outfit paste, met restjes stof en elastiek 😀

 20. Eline
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Hihi! Wat grappig dat je hier een artikel over maakt! Ik draag die dingen namelijk nog steeds! Niet in mijn vrije tijd maar alleen met sport! Je kan namelijk altijd een matchende scrunchie kopen bij turnpakjes! Iedereen draagt ze eigenlijk bij mij in de groep, voornamelijk met wedstrijden!

 21. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik draag het meestal met een knot. Ik vind het beste wel nog iets hebben en het geeft je outfit een extra kleurig tintje!
  Ik heb er een paar in mijn kast liggen maar wel allemaal in verschillende tinten blauw! Welke kleur vind jij het mooist serena? Toch voor een knot?
  Veel liefs, celien

 22. Renee
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  ik dacht dat dat een FROEZEL heet!

 23. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  leuk artikel! Alleen vindt ik het niet zo mooi.
  liefs,

 24. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Haha, die had ik vroeger ook; Jammer dat ik ze nergens meer kan vinden, want ze zijn zo handig.

 25. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  als je een beetje handig bent met naald en draad / naaimachine kan je dat zo zelf maken

 26. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik blijf de scrunchies erg leuk vinden. Zelf heb ik er ook een aantal gehad en zou ze eigenlijk zo weer gaan gebruiken. Ik zou me er ook zeker niet voor schamen, want als ik het zelf leuk vind, dan maakt het weinig uit wat anderen er van vinden. De meeste trends komen inderdaad later weer terug. Heb al heel vaak van me ma te horen gekregen dat ze spijt had dat ze bepaalde leuke dingen weg had gedaan, omdat ik er later nog wel wat aan had gehad toen het weer een trend werd.

 27. Noëlle
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Met een knot kan het nog wel leuk staan, maar met een staart vind ik het echt vreselijk, sorry.

 28. Cynthia
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  aaaah love that! volgensmij heb ik laatst nog zulke zien hangen bij het kruidvat hoor! ga snel weer eens kijken, want eigenlijk heb ik zulke elastieken wel nodig voor mijn dikke haar, en ze zijn nog steeds awesomee 🙂

 29. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik zag dit leuke artikel op mijn eerste vakantiedag terwijl het regent…dus heb ik er een DIY tutorial van gemaakt, hihi http://youtu.be/zkoYfXMvBPA

  • Serena
   Auteur
   9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

   Wat leuk Bea!!!! Oh ik ga mijn zusje aan het werk zetten!:D Dank je voor de tutorial!

   • 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

    Thanks voor je reactie, wat lief van je! Succes met de handenarbeid!

 30. fatt
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  ze zijn SUPER-makkelijk zelf te maken 😀

 31. assiepoester
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Zenner verkoopt al jaren de scrunchie , sinds enige tijd draag ik het ook weer. Het zit ook lekker comfy om mijn lange haar.

 32. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik wil ook echt al vet lang zo’n scruncie! Kan die van mij van vroeger nergens meer vinden ): Vorig jaar verkochten ze die bij de H&M en ik wilde ze steeds kopen maar helaas heb ik dat niet meer gedaan.. Ik hoop inderdaad dat ze snel weer te koop zijn want ik vind ze toch ook best wel iets hips en ouderwets tegelijk hebben!

 33. Femke
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  HAHA ik las de titel, het eerste wat ik dacht was SATC: Berger die een enorme ego-deuk oploopt als Carrie de scrunchie onderuit haalt en de toerist meteen herkent!
  Ik zou hem denk ik alleen bij een knot dragen, leuk fel kleurtje als ‘statement’ in mijn kleding. Maar liever helemaal niet. Niet mijn ding.

 34. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik heb ze nodig voor turnen

 35. mies
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  wat belachelijk duur! ik draag ze nog steeds en koop ze op de markt voor 30 a 50 cent per stuk, ze lijken net op de echte 😉

 36. Jolien
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Oh de foutheid! Komen dan die enge enorme haarelastieken met die elastische franjes ook weer in de mode?

 37. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Vroeger heb ik wel een zoiets gedragen ja, maar nu zou ik dat nooit meer doen. Daarbij komt dat ik superfijn haar heb en het daar ook niet bij staat vind ik.

 38. Renske
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  mmmneeee daar ga ik niet mee rondlopen. Prima als anderen ze dragen en zo fout vind ik ze niet eens, maar mooi is anders. Geef mij maar liever een haircuff of zoiets dan

 39. Plien
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ach kak. Ik hoop echt niet dat dit terug komt, walgelijke foute dingen. Net als die dikke haar elastiekjes met touwtjes eraan, HORRIBEL !

 40. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik vond (en vind) ze verschrikkelijk. doet me denken aan moeders die elke dag om 6 uur opstaan om het haar van hun dochter te vlechten.

 41. Honingbijtje
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Gisteren was ik op een markt in Frankrijk, er lag een bak met allemaal van deze elastiekjes! Ik heb even staan twijfelen en ben toen toch doorgelopen, ik denk dat ik nog eventjes langs ga, want ze zijn toch wel erg leuk!
  Leuk artikel trouwens!
  Xx

 42. Renée
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Scrunchie? Hell to the no!

  (altijd al eens willen zeggen, haha!)

 43. Emma
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Je kan ze ook heel makkelijk zelf maken! Er zijn vast enorm veel diy’s te vinden op internet.
  xxxx

 44. Daisy
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ik kocht ze altijd op de markt als kind zijnde, ik weet niet of ze nu nog te krijgen zijn daar maar je heb een grote kans van wel… Op de markt blijft alles zo’n beetje hetzelfde jaar in jaar uit..

 45. Marjolein
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Ooooh nooo! Geen scrunchies!! Wat een foeilelijke dingen zeg!

 46. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Met een staartje vind ik het wel mooi, maar een knot zie ik niet zo zitten hoor.

 47. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Niks voor mij.
  Toen niet, nu niet 🙂

 48. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Haha, dit vind ik echt heel grappig! Ik ben namelijk net mijn kamer aan het opruimen en ik kwam twee van die scrunchies tegen. Ik had ze vroeger nodig voor dansen, voor de wedstrijden droeg iedereen zo’n ding. Ik zat te twijfelen of ik ze weg zou doen of niet, uiteindelijk niet gedaan, stel je voor ze worden weer hip. Jouw artikel kwam echt op precies het goede moment! 😀

 49. 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Leukk Leukk maar ik schaam me een beetje als ik het in een staart doe want ik heb juist krullend haar en ook zeg maar kort want als ik het stijl is het lang en dan gaat het krullen automatisch dan gaat het zeg maar veren en vooral achter heb ik heel kort gekruld haar en dat vind ik irritant want dan kan ik er mee niks doen snapje…
  Nou wil ik weten of je dit ook nu kunt op doen
  en
  Hoe ik mijn haar sneller kan laten groeien want ik wil dat het SNEL groeit *Natuurlijk* laten groeien :$
  HELP
  HELP
  wil je me krullen chekken en kijken hoe het is mijn site x
  l0velybeauty.blogspot.com

  ik hoop dat je me kan helpen ;D

  • 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

   Prachtig haar!
   Gewoon goed verzorgen en niks geks mee doen.
   Het groeit vanzelf.

   Ik ben jaloers op jouw mooie krullen!

   • 9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

    Dankje Jana maar wat bedoel je met ‘Goedverzorgen’ want ik gebruik syoss Shine Boost shampoo en Conditioner en serum van andrelon om je haar te laten glanzen en creme van andrelon perfect krul :$
    En dit doe ik om de dag of 2 :$ duss TIPS zijn welkom

 50. JolienM
  9 juli 2012 / maandag, 9 juli 2012

  Haha, we hebben onze hele haarlade nog volliggen met die dingen! Worden inderdaad/uiteraard alleen gebruikt als we onze gezichten wassen, maar toch… Misschien toch maar weer eens in mijn dagelijke hairdo proberen te verwerken 😉