Ik had dit resultaat van mijn kleurenanalyse nooit verwacht

“Ik bepaal zelf wel wat ik aantrek en welke kleuren ik draag” was altijd mijn eerste gedachte als ik iemand positief hoorde praten over een kleurenanalyse. Tja, eigenwijs he? Toch werd ik de laatste tijd getriggerd door Instagram Reels en TikTok video’s waarbij ik kleurenanalyses voorbij zag komen. Hmmm, misschien toch wel een keer handig om erachter te komen welke kleuren mij het allerbeste staan. Bijvoorbeeld als ik moet presenteren en gezien wil worden en écht wil shinen.


Ik werd getipt om naar Lisette Goes van ColourBusiness te gaan en toevallig was dat ook nog eens om de hoek bij mij in Houten. Met meer dan 15 jaar ervaring als Image Consultant wist ik zeker dat ik bij haar in goede handen zou zijn. Het was een uitgebreid consult waarbij Lisette echt de tijd voor me nam. Lisette werkt niet met seizoenen, maar met een ander systeem.


Hierbij wordt er gekeken naar:
lichte kleuren vs donkere kleuren (waardoor valt mijn gezicht meer op?)
koele kleuren vs warme kleuren (wat laat mijn gezicht/teint mooier uitkomen?)
heldere kleuren vs vergrijsde (muted) kleuren (waarvan ga ik het meeste stralen?)

Lisette heeft de keuze uit 78 verschillende kleurenpaletten wat dus veel specifieker op het individu is afgestemd.

Het was belangrijk dat ik geen foundation droeg zodat er goed gekeken kan worden naar de ondertoon van mijn huid. Voordat we begonnen met de kleuranalyse kreeg ik een witte blouse aan als neutrale ondergrond.

We gingen samen voor de spiegel staan en vervolgens drapeerde zij steeds verschillende kleuren stof over me heen. Ik moest vooral via de spiegel naar mijn gezicht blijven kijken en zo bepalen welke kleuren ervoor zorgen dat je blik naar mijn gezicht wordt getrokken, in plaats van naar de kleuren/kleding.

Donker VS licht

Koel VS warm

Vergrijsd VS helder

Kunnen jullie zien wat beter bij mij past?

Het is vooral heel belangrijk dat ik het zelf ontdek, en bij twijfel pakt Lisette er andere kleuren bij zodat het wat duidelijker te zien is voor me. Het is echt een proces dat je samen doet en samen ontdekt en waarbij Lisette een adviserende rol heeft. En dat vond ik heel fijn en voelde goed en vertrouwd.

En wat vooral een verrassing voor me was; koele tinten laten mij meer stralen dan warme tinten. Ik had dat nooit verwacht, aangezien ik een warme ondertoon in mijn huid heb en ik altijd dacht dat daarom warmere tinten (zoals koper, roest, terracotta, olijfgroen) mij het allermooiste zouden staan.

Deze kleuren staan me niet slecht, begrijp me niet verkeerd, maar tijdens het consult kon ik duidelijk zien dat koele tinten zoals blauw, groen, grijs, paars en berry-achtige roodtinten mijn huidkleur lieten stralen, terwijl de warmere tinten te veel met mijn huidkleur blenden waardoor ik als persoon minder opviel.


Ook zijn we erachter gekomen dat donkere kleuren mij beter laten uitkomen dan lichte kleuren. Zachte pastelkleurtjes kan ik wel hebben, maar doen niet heel veel voor me.

En hetzelfde geldt voor vergrijsde kleuren, zoals oudroze, mauve, of van dat saliegroen. Het kan wel, maar heldere kleuren laten mij pas écht shinen.


Al met al kwamen we tot de conclusie dat ik tot het ‘Diep – Koel’ kleurenpalette behoor. Lisette gaf me een kleurenkaartje mee van pinpasformaat, wat ik gemakkelijk in mijn portemonnee kan bewaren en eruit kan trekken tijdens shopsessies. Super handig!

Nou, deze kleurenanalyse was een heuse eye opener voor me. Ik had nooit gedacht dat ik beter tot mijn recht zou komen met koele, donkere, heldere tinten. Wat een verrassing! Dit verandert mijn kijk tijdens het shoppen enorm. Ik zal nu toch sneller afstappen op de rekken met donkerblauw, petrol, fuchsia en ja… zelfs groen en paars.


Ik voelde me gewoonweg nooit aangesproken tot de kleuren groen en paars, maar ook daar hebben we wat gedetailleerder naar gekeken. En wat blijkt, ik vind diep donkergroen toch eigenlijk wel heel mooi. Echt dat smaragdgroene, super chic. Ik heb meteen een nieuw donkergroen jurkje besteld via Vinted en ik ben er helemaal mee in mijn nopjes.

Met paars heb ik nog steeds wel wat moeite, alhoewel ik wel fan ben van ‘periwinkle’ (een prachtige blauw-lila tint) en paarse tinten met een berry-achtige ondertoon. Dus niet dat knalpaarse, maar iets donkerder en gemengd met rood/roze. Prachtig juist.

Ik vond het echt een verrijking deze kleurenanalyse. Ik ben er oprecht mega enthousiast over en reed helemaal geïnspireerd terug naar huis. Het liefst kleed ik me elke dag in kleuren die het allerbeste in mij naar boven halen, dus ik ben inmiddels begonnen met het analyseren van mijn kledingkast. En het is nu niet zo dat ik alle kleding in warme tinten meteen naar de kringloop breng, want gecombineerd met andere kleuren kan het eventueel wél werken. Bijvoorbeeld met een witte blouse eronder of een jasje in een donkere koele tint eroverheen.

Mocht je interesse hebben in een kleurenanalyse voor jezelf, of een duo kleurenanalyse, dan kan ik je Lisette Goes van harte aanbevelen. Hier is haar ColourBusiness website met meer informatie. Op haar website geeft ze aan vrouwen van 45+ te begeleiden, maar in principe behandelt zij elke leeftijd (zelf ben ik 39 jaar).

Heb jij wel eens een kleurenanalyse laten doen, en zo ja, heeft het je ogen ook zo geopend?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

3 Reacties

 1. Mo
  4 april 2024 / donderdag, 4 april 2024

  Gek genoeg had ik deze uitkomst wel verwacht! Ik ben zelf ook Indo en mijn huid neigt wat naar gelig, waardoor ik altijd aannam dat ik wel een warme ondertoon zou hebben. Ik bleek echter niet warm of koel, maar “olive” te zijn. Dit verklaart ook waarom lipstick en blushes bij mij vaak heel anders “pakken” (rode lipstick wordt vaak fuchsia, nude lipstick wordt al snel roze of oranje). En koele kleuren blijken bij mij ook heel goed te staan, zolang ze maar diep zijn. Vond het echt een eye-opener!

  Misschien voor jou ook interessant voor je om je eens te verdiepen in olive undertones!

  • Serena
   Auteur
   5 april 2024 / vrijdag, 5 april 2024

   Ik heb toevallig een foundation in een olive ondertoon (Armani luminous silk in kleur nummer 6), maar die is toch wel echt te olive. In de zomer viel dat minder op, maar nu ik bleker ben zie ik dat de ondertoon geen match is. Nude lipsticks pakken bij mij vaak lila achtig uit, en ik heb daardoor echt wel een hele warme ondertoon in m’n huid.

 2. Rita
  4 april 2024 / donderdag, 4 april 2024

  Ik vind inderdaad dat de geadviseerde kleuren je het beste staan. Denk maar aan die roze winterjas van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *