How-to: ingegroeide haartjes voorkomen

Wanneer je jezelf onthaart, hetzij met een scheermesje, hetzij met wax, heb je kans op ingegroeide haartjes. Bij de een is de kans groter dan bij de ander, maar er zijn talloze maniertjes om de kans op ingegroeide haartjes te verkleinen.

Scheren vs Waxen
Zoals jullie weten ben ik helemaal overgestapt naar waxen, maar waxen kan in sommige gevallen irriterend zijn voor het haarzakje. Wanneer het haarzakje geïrriteerd is vormen dode huidcellen er een soort bergje omheen dat zich vult met pus (een zogenoemde ontsteking). Deze ‘berg’ blokkeert het haartje wanneer het naar buiten wil groeien, resulterend in een ingegroeide haar. Scrubben heeft op dit punt niet heel veel zin, het beste wat je kunt doen is wachten tot de ontsteking wat is afgezwakt en vervolgens proberen de haar naar buiten te peuteren met een steriele naald of pincet. Trek de haar vervolgens niet uit, maar scheer hem af, want de kans is groot dat er anders op precies dezelfde plek weer een ingegroeide haar komt. Heb je na het harsen/waxen vaak last van ingegroeide haartjes? Dan is het een idee omover te stappen naar scheren. Scheren gebeurt alleen aan het huidoppervlak en zal het haarzakje dus niet irriteren.

Scheer niet te glad
Maar, wanneer je scheert zijn er ook dingen waar je goed op moet letten. Om ingegroeide haartjes te voorkomen moet je voorkomen dat je ze te kort afscheert. Te kort afscheren zorgt dat het afgeschoren haartje zich terugtrekt in de huid en dan kunnen er ingegroeide haartjes ontstaan. Ik raad daarom aan om je te scheren met de richting van de haargroei mee. Als je in tegengestelde richting scheert zijn je oksels wellicht gladder omdat de haartjes op deze manier dichter tegen de huid afgeschoren kunnen worden. Ondanks dat je op deze manier gladder scheert is de kans op ingegroeide haartjes en irritatie groter. Probeer ook niet je oksels glad te trekken voordat je het mesje eroverheen haalt en zet niet te veel druk op het mesje. Ook dit leidt tot te korte haartjes en dus kans op ingroei. En om huidirritatie en uitslag te voorkomen is het ook raadzaam om niet 80 keer over hetzelfde stukje huid te scheren.


Nat vs droog
Het is belangrijk dat je oksels nat zijn voordat je ze gaat scheren. Natte haartjes snijden beter (daarom knipt de kapper ook het liefst nat/vochtig haar) en droog scheren verhoogd de kans op ingegroeide haartjes. Droge haren zijn stugger en als het scheermesje langs de stugge haren glijdt wordt het haartje een beetje uit het haarzakje omhoog getrokken en vervolgens trekt het afgesneden haartje zich terug in de huid. Als dit haartje nu gaat groeien groeit het naar beneden of naar de zijkant en zo kunnen er dus ingegroeide haartjes ontstaan. Vaak veroorzaken ze ook kleine ontstekingen die lijken op puistjes. Daarom, nooit droog scheren!

Naast nat scheren is het nóg beter om de huid van te voren wat te verzachten. Gebruik bijvoorbeeld een natuurlijke scheerzeep of scheerolie. Haarconditioners of douchegels op oliebasis zijn hier ook prima geschikt voor. Deze producten zijn verzorgend en verzorgen tegelijkertijd je tere okselhuid. Maar wat nog beter is dat deze producten een vettig laagje om je haartjes leggen waardoor scheren veel gemakkelijker gaat, zodat het haartje niet omhoog wordt getrokken en zich in de huid trekt, wanneer je er met een mesje langs gaat. Probeer tevens producten met alcohol (zoals bussen scheerschuim) te vermijden, omdat ze je huid uitdrogen waardoor poriën nauwer worden en de kans op verstoppingen/ingegroeide haartjes dus juist vergroot.

L’Occitane shaving oil en Prince shaving cream van Lush

Voorkomen is beter dan genezen
Om ingegroeide haartjes te voorkomen wordt er aangeraden om te scrubben met een milde scrub die salicylzuur bevat. Salicylzuur is een ingredient wat je meestal tegenkomt in anti-acnéproducten, maar vanwege de onstekingsremmende eigenschappen is het ook ideaal om ingegroeide haartjes (= ontsteking) te kalmeren. Wanneer de ontsteking verdwijnt heeft het haartje bovendien meer ruimte om ‘uit’ te groeien. Scrubben haalt tevens dode huidcellen weg. Dode huidcellen hebben nu minder de kans om op te hopen wanneer een haarzakje geïrriteerd is, dus dit is een goede manier om ingegroeide haartjes te voorkomen. Salicylzuur heeft naast zijn ontstekingsremmende werking ook een exfolierende werking. Twee vliegen in één klap! Scrubs met salicylzuur zijn meestal bedoeld voor het gezicht, maar hier kun je ook gerust je oksels en zelfs je vulva mee scrubben (dus niet de binnenkant, omdat je het milieu daar niet wilt verstoren).

Neutrogena Pink Grapefruit facewash en Philosophy microdelivery peel – beiden met salicylzuur 

Handige producten
Gelukkig zijn er ook speciale producten ontwikkeld die ingegroeide haartjes helpen voorkomen of kunnen behandelen. Zelf heb ik ingrown-X-it solution van het merk Lycon Spa, die in Nederland alleen te koop is bij The Waxing Company. Het is een flesje van 125 ml en het bevat o.a. salicylzuur en verkoelende arnica. Omdat ik me nu laat waxen is het voor mij extra belangrijk dat ik ervoor zorg dat ik geen ingegroeide haartjes krijg. Daarom spray ik dit elke dag even, na het douchen, op de plekken waar ik me heb laten harsen (de prijs ben ik helaas vergeten).

Ook bestaat er zoiets als Bikini Zone, een creme die je op de onthaarde gebieden kunt aanbrengen en die er meteen voor zorgt dat pijn en eventuele roodheid verdwijnt. Het bevat 2% lidocaine, een huidverdovend middel. De andere ingrediënten zijn verkoelend en verkleinen de kans op ingegroeide haartjes. Ook handig om op te smeren wanneer je een tattoo laat zetten of wanneer je permanente make-up laat tatoeëren. Bikini Zone kost €12,95 en zit in een tube van 28 gram. Het is o.a. te koop via de Nederlandse webshop freshwatervalley.com.


Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad en ik hoop dat jullie hiermee de kans op ingegroeide haartjes flink kunnen verkleinen! Heb je zelf nog tips of ken je goede producten die jou hebben geholpen bij ingegroeide haartjes, deel ze dan vooral in de comments! Sharing is caring.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

115 Reacties

 1. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Wauw, die bikinizone ga ik kopen! Ik had geen idee dat zoiets bestond!

 2. Isabelle
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Hier heb ik dus NU enorm last van! Perfect artikel op de perfecte tijd!

 3. ilham
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik hars mezelf (zeg je dat zo? 🙂 ) altijd down under en heb er nog geen last van gehad. Ik epileer ook mijn benen en daar heb ik vrijwel continu ingegroeide haartjes. Misschien zijn bepaalde lichaamsdelen er gevoelig voor en hangt dat af van persoon tot persoon?

  Trouwens vraagje: ik epileer mijn benen nu al jaren, maar nog steeds groeien de haartjes niet overal gelijktijdig terug en moet ik bijna elke week andere haren epileren! Kan ik hier iets aan doen?

  x ilham

 4. Rianne
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik denk dat je ‘venusheuvel’ bedoelt in plaats van ‘vulva’ 😉
  Vulva is gewoon vagina, en venusheuvel is ‘de heuvel’ 😛

 5. Mas
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  als ik het me goed kan herinneren is dat flesje met lotion van the waxing company 17,50 x

 6. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Wat een handig artikel weer! Ik heb vooral last van ingegroeide haartjes als ik epileer. Sinds kort wax ik en heb ik er vele minder last van. Wat een goed idee om salicylzuur te gebruiken, ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om dat te proberen :).

 7. Anne
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Urgh, hier heb ik echt veel last van. Ik vergeet ook altijd te scrubben. Ik merk wel dat scrubben er echt goed voor helpt. Ik heb alleen nu echt een mega ingegroeide haar, hij is echt pijnlijk.. :’) Maargoed, hij gaat wel over. En ik ga op zoek naar zo’n spray, klinkt echt fijn!

 8. Cecile
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig dit artikel! heb het 1 keer gehad, zonder dat ik wist wat het was toen merkte ik het via een artikel van vera camilla. maar dit is ook erg fijn! ook nog een tip is als je er dan 1 hebt, er wat ‘sudocreme’ op te smeren. dan gaat het sneller weg! misschien is het ook nog een leuk/handig idee om een artikel te maken over wat het beste scheermesje is om je benen te scheren? heb ik zelf ook wel baad bij haha.
  kus

 9. JoycevdB
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ah! Goeie tips!

  Werkt dit nou ook bij mannen (bijvoorbeeld als ze hun ‘baard’ scheren??

  • Serena
   Auteur
   29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   jazeker, is hetzelfde principe.

 10. Jessica
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Wow ik wilde je pas nog vragen of je zo´n artikel wilde maken.. Dus ik was echt keiblij dat ie online kwam!

  Ik heb er namelijk vooral ´beneden´ erg veel last van 🙁

 11. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ahw, wat een fijn informatief artikel! Heb er gelukkig geen last van… maar het lijkt me echt heel heel heeeeel vervelend. 🙁 Was trouwens van plan om vanmiddag nieuwe scrub te kopen, gelijk kijken of er eentje is met salicylzuur!

 12. Lucia
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Voorzichtigheid bij waxen/epileren van oksels is erg belangrijk. Ik was wat eigenwijs, maar je moet er eigenlijk echt gelijk mee stoppen als je last krijgt van ingroei. Niet het moment om stoer te doen. Helaas is het bij mij zo ver gevorderd dat ik blijvende littekens heb, nog steeds ‘spontane’ ontstekingen krijg die dan door de dr weer opengesneden moeten worden (yuk en auwie!). Zelfs scheren kan niet meer, zodat ik tegenwoordig in de oksels het gras alleen maar kort maai. Ik heb een paar keer gelaserd dus het ziet er al wat minder woest uit, maar dat was helaas te duur om helemaal af te maken. Weer iets om voor te sparen…

 13. Layla
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik ben hardcore: Na het scheren scrub ik met een grove zoutscrub. Overal.

 14. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Interessant artikel. Zelf geen last van maar als ik er toch last van zou krijgen, zal ik aan je tips denken!

 15. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  hmmm dat bikinizone wil ik wel eens gaan gebruiken! Ik heb ook zoveel last van bultjes op mn bikinilijn! Alles al geprobeerd om er van af te komen!

 16. Britt
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb hier ook altijd heel erg last van gehad bij mijn oksels. In de zomer was elke dag scheren eigenlijk een drama, omdat het ten eerste ontzettend pijn deed door de bultjes en ten tweede het er niet uit zag.
  Ik gebruik nu ongeveer een jaar ‘PFB Vanish’ en dat werkt echt ge-wel-dig! Je brengt het aan als een soort deodorant-roller. Een paar keer in de week voor het slapen gaan did the trick bij mij, ben er nu volledig vanaf. De eerste keer dat je het gebruikt gaan je oksels wel een beetje vervellen, doordat de dode huidcellen loslaten denk ik.
  Ik merk het gelijk als ik het een aantal weken niet gebruik, dan komen de bultjes direct weer terug na het scheren, dus het werkt echt.
  Als je ook last hebt van deze bultjes zou ik het iedereen echt aanraden, iedereen in mijn omgeving heeft inmiddels zo’n rollertje aangeschaft, haha. Kijk even op: http://www.pfbvanish.nl/ voor verkooppunten.
  Je kunt het gewoon online bestellen bij drogisterijen, volgens mij wordt het niet ‘gewoon’ bij Kruidvat en Etos etc. verkocht.
  Hoop dat ik hier misschien iemand mee heb geholpen!

  • Britt
   29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Oh, en je kunt het ook gebruiken bij ‘gewone’ acné trouwens. Op je gezicht is minder charmant misschien, omdat je wel een beetje gaat vervellen. Maar als je bijvoorbeeld last hebt van ‘bakcné’, kan je dit prima gebruiken volgens mij.

  • Chantal
   29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Ik gebruik ook PFB en inderdaad, het werkt als een tierelier. Van tevoren had ik bultjes, irritaties, puistjes, ingegroeide haren, noem maar op! Het prikt wel een beetje met opdoen direct na het scheren, maar ik durf eindelijk weer een bikini aan.

  • Iris
   30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

   Echt heel erg bedankt, dit ga ik proberen!! Hebben jullie de 60 of 120 ml? En heeft het snel resultaat, ik ga namelijk over 4 weken op vakantie en ik zou dan graag willen dat het daar voor weg is 😉 Nu weet ik trouwens dat het ingegroeide haartjes zijn want ik dacht dat die bultjes down under gewoon puistjes waren…

 17. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Zelf heb ik er vrijwel nooit last van. Mijn man daarentegen….whoei! Maarja, ik ben dan ook weer ‘gezegend’ met een zebralook op mijn buik, zo is het toch weer mooi verdeeld hier in huis 😛

 18. Claudia
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Mijn huid is afschuwelijk. Ik heb óveral ingegroeide haartjes. Waar ik scheer, groeit het in, klaar. Het is wel minder met waxen, maar ik kan het gewoon niet betalen om elke maand 80 euro te spenderen aan een been/brazillian/oksel combo.

  Ik kan alleen vaak scrubben om het een beetje tegen te gaan, en ééns in de paar maanden scheer ik een paar weken in ieder geval mijn bikinizone helemaal niet, om de huid wat rust te geven.

 19. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  DIe bikini zone lijkt me erg handig eigenlijk 🙂

 20. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig artikel! Ik ga eens op zoek naar zo’n scrub met salicylzuur, die tip had ik nog nooit gehoord 🙂

 21. Chantal
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ontzettend goede tips, zeker met deze warme dagen scheer ik mijzelf vaker en merk ik inderdaad dat mijn huidje geïrriteerd raakt..

  Ik weet niet of het slecht is voor de huid maar ik scheer mijn oksels, benen en bikinilijn met cremespoeling (zonder siliconen). Wanneer ik dit op de plekken smeer die ik wil scheren en het eventjes laat zitten voor 2 minuten zijn de haartjes heel zacht en veel minder stug, het mesje glijdt over de huid en ik heb veel minder last van ingegroeide haartjes, misschien dat iemand hier er wat aan heeft hihi!

 22. Iva
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb hier altijd zooo veel last van… en tegen de tijd dat de ene weg is heb ik er al weer 3 nieuwe bij. Gebruik ook salicylzuur op plekken daarvoor maar of het echt werkt.. ik hoop elke keer dat er geen nieuwe bijkomen.

  Ik wax trouwens, omdat het met scheren nog erger is en dan is het ook nog eens niet eens helemaal glad maar zo stopppelig..

 23. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb het weleens onder m’n oksels verder niet, ik ga vanaf nu ook scrubben!

 24. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Goed artikel! Zelf scheer ik altijd, gaat vrij snel en doet geen pijn. Toch lijkt waxen / harsen me ook wel wat. Dan ben je langer van de haren verlost ..!

 25. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Goed geschreven artikel weer, vol handige tips 🙂 Gelukkig heb ik zelf nauwelijks last van ingegroeide haartjes

 26. Simone
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik smeer na het scheren sudocream op mijn bikinilijn en oksels! Werkt echt super goed! En ik vervang mijn AH wegwerp mesjes ook altijd op tijd zodat ze scherp zijn want met botte mesjes scheren is vragen om ellende..

 27. Tessa
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig! Ik scheer me heel weing (door de lumea hoeft het nauwelijks meer), maar ik heb er nog steeds wel eens last van!

 28. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Nou ik heb er niet zooveel last van, hier en daar op mn bikinilijn. Nuttige tip van het salicylzuur !

 29. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Wat een fijn artikel! Ik heb er toevallig nooit last van, alleen laatst had ik er wel eentje. Echt vreselijk irritant, ‘t blijft er ook maar zitten. Nu weet ik waar het door komt, want ik scheer eerst altijd met de richting mee en op ‘t eind er tegen in. Handig dat ik nu weet hoe ‘t komt! 🙂

 30. Sophie
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Thanks voor dit artikel! Heb er altijd vet last van op mijn bikinilijn.. shame shame.
  Hoop dat ik nu er af kom en het strand op kan in een paar weken 😀

 31. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Je hebt het nu over scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen, maar moet je nou eerst scheren en dan scrubben? Of andersom? Ik stond laatst onder de douche en had geen idee meer hoe het moest..

  • Diana
   29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Eerst scrubben, dan verwijder je alle dode huidcellen,
   en dan scheren.

 32. Ilse
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Bij mij groeit bijna alles in, en als ik het haartje niet meteen boven mijn huid ‘help’, groeit het onderhuids. En die krijg je echt niet meer te pakken… Zucht.

 33. Marlie
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  ik heb er echt niet normaal veel last van, vind het echt niet meer leuk en schaam me zo! Vooral bij mn bikinilijn, het maakt niet uit wat ik doe, scheren, epileren.. Ik heb er zelfs allemaal littekens van, echt ik heb nog nooit zoiets gezien.. Nu knip ik ze zegmaar helemaal kort en dan laser ik ze.. Maar zelfs dat helpt niet! Echt, ik ben ten einde raad 🙁

  • 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Je bent niet alleen! Mijn benen en bikinilijn zijn een slachtveld. Allemaal littekens van ingegroeide haren.

   • Marlie
    29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

    Oh wel fijn om te weten dat ik niet de enigste ben! Ja bij mij ook, en het worden er alleen maar meer, wil alweer niet meer dat het zomer is..

  • Lucia
   29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Hier nog 1 🙁

   • Sheryl
    29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

    hier nog iemand!

  • Linda
   29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Ik heb er ook erg last van bij me bikinilijn. En hou er littekens aan over. Heel vervelend nu de bikini periode gaat komen. Weet ook niet meer wat ik er tegen moet doen . Alles laten groeien is gewoon geen optie ahah!

 34. Ester
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Gelukkig heb ik hier zelf nooit geen last van.
  Maar wel een heel handig artikel voor de mensen die het wel hebben. Het lijkt me best wel pijnlijk!

  Ik scheer me altijd gewoon met wegwerpmesjes van de Action, maar dan wel onder de douche. Zodat het altijd nat is schuimig is.
  Wat ik wel altijd heb is, zodra ik mijn benen scheer onder de douche & ik kom eronder uit, dan heb ik een paar uur later van die rode geïrriteerde strepen op mijn benen.
  Niet erg sexy wanneer je een rokje wil dragen. & dat kan ook behoorlijk painfull zijn! :S

 35. A.
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Heel goed artikel!

 36. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  superhandig zeg, het is echt vervelend!

 37. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig artikel. Ik heb hier zelden last van maar het is goed om te weten. Zo kan ik het zeker voorkomen

 38. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Sinds ik van die Dove deodorant gebruik die de irritatie tegen gaat na het scheren, heb ik weinig last meer van irritaties en ingegroeide haartjes bij mijn oksels. Maar ja dat is dus alleen voor je oksels… 🙂

 39. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ah, handig, ik heb er op het moment echt last van…

 40. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Superhandig stukje! Ik scheer eigenlijk nog steeds, heb er niet veel last van maar zal ‘m in mijn achterhoofd houden voor als ik wél last heb.

 41. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik gebruik een lady shave droog. Maar heb nergens last van. Enige plek af en toe down under dan jeukt het en is rood. Maar met gewoon mesje en nat is dat duizend keer zo erg.
  Misschien dat bikini spul eens proberen 🙂

 42. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Dit is echt heel handig, ik heb hier vaak last van!

 43. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig stukje! Ingegroeide haartjes zijn echt vervelend, ik heb er ook weleens last van. Fijn dat er van die crèmetjes voor zijn om de pijn en irritatie weg te halen!

 44. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig artikel :)! Ik zelf heb met waxen weleens last van die krengen maar met gewoon scheren nooit gelukkig.

 45. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  op m’n bovenbenen heb ik erge keratosis pilaris. daarom durf ik nooit shorts dragen 🙁

  • 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

   Ik heb ‘t ook op mijn bovenbenen, maar ik heb er gewoon lak aan! Het was van de week hartstikke heet en ik heb lekker met shorts gelopen.

   • 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

    Goed zo! Ik heb striae op mijn bovenbenen binnenkant ziet eruit alsof ik daar mezelf gesneden heb maar heb er scheit aan:) t zit er al sinds ik ging puberen en soms vergeet ik dat het er zit haha

    • Suzanne
     29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

     Mijn hele bovenbenen en billen zitten er helemaal onder, maar ik wordt altijd nagestaard en ze vragen hoe het komt of ik misschien mishandelt wordt thuis, heel erg vervelend daarom vind ik het steeds moeilijker om shorts te dragen. Want ik ben namelijk volop aan het puberen met m’n 13 jaartjes dus ze denken dat ik mezelf misschien snij of mishandel, terwijl ik juist best positief in het leven sta 😀

     • Maris
      29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

      Ow! Wacht maar tot je kinderen hebt gehad, dan heb je ook een tijgervelletje op je buik…..

      • Serena
       Auteur
       29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

       hoeft niet altijd zo te zijn!

     • Diana
      29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

      Dat heb ik ook op mn benen en kont en borsten,
      ziet niet uit, vooral omdat dat heel wit is en ik voor de rest best bruin, valt heel erg op.
      Maargoed we kunnen niet altijd helemaal bedekt rondlopen he!

     • 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

      Hey Suzanne,

      Ik zat er op mijn 16e ook wel mee en de dokter schreef me toen iets voor tegen de littekens. Die waren namelijk knalrood bij mij. Ook helpt zongebruind huidje er wel tegen 🙂

 46. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik ben zo blij dat ik hier nooit last van heb. Lijkt me enorm pijnlijk. Wel een lekker informatief artikel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *