How-to: ingegroeide haartjes voorkomen

Wanneer je jezelf onthaart, hetzij met een scheermesje, hetzij met wax, heb je kans op ingegroeide haartjes. Bij de een is de kans groter dan bij de ander, maar er zijn talloze maniertjes om de kans op ingegroeide haartjes te verkleinen.

Scheren vs Waxen
Zoals jullie weten ben ik helemaal overgestapt naar waxen, maar waxen kan in sommige gevallen irriterend zijn voor het haarzakje. Wanneer het haarzakje geïrriteerd is vormen dode huidcellen er een soort bergje omheen dat zich vult met pus (een zogenoemde ontsteking). Deze ‘berg’ blokkeert het haartje wanneer het naar buiten wil groeien, resulterend in een ingegroeide haar. Scrubben heeft op dit punt niet heel veel zin, het beste wat je kunt doen is wachten tot de ontsteking wat is afgezwakt en vervolgens proberen de haar naar buiten te peuteren met een steriele naald of pincet. Trek de haar vervolgens niet uit, maar scheer hem af, want de kans is groot dat er anders op precies dezelfde plek weer een ingegroeide haar komt. Heb je na het harsen/waxen vaak last van ingegroeide haartjes? Dan is het een idee omover te stappen naar scheren. Scheren gebeurt alleen aan het huidoppervlak en zal het haarzakje dus niet irriteren.

Scheer niet te glad
Maar, wanneer je scheert zijn er ook dingen waar je goed op moet letten. Om ingegroeide haartjes te voorkomen moet je voorkomen dat je ze te kort afscheert. Te kort afscheren zorgt dat het afgeschoren haartje zich terugtrekt in de huid en dan kunnen er ingegroeide haartjes ontstaan. Ik raad daarom aan om je te scheren met de richting van de haargroei mee. Als je in tegengestelde richting scheert zijn je oksels wellicht gladder omdat de haartjes op deze manier dichter tegen de huid afgeschoren kunnen worden. Ondanks dat je op deze manier gladder scheert is de kans op ingegroeide haartjes en irritatie groter. Probeer ook niet je oksels glad te trekken voordat je het mesje eroverheen haalt en zet niet te veel druk op het mesje. Ook dit leidt tot te korte haartjes en dus kans op ingroei. En om huidirritatie en uitslag te voorkomen is het ook raadzaam om niet 80 keer over hetzelfde stukje huid te scheren.


Nat vs droog
Het is belangrijk dat je oksels nat zijn voordat je ze gaat scheren. Natte haartjes snijden beter (daarom knipt de kapper ook het liefst nat/vochtig haar) en droog scheren verhoogd de kans op ingegroeide haartjes. Droge haren zijn stugger en als het scheermesje langs de stugge haren glijdt wordt het haartje een beetje uit het haarzakje omhoog getrokken en vervolgens trekt het afgesneden haartje zich terug in de huid. Als dit haartje nu gaat groeien groeit het naar beneden of naar de zijkant en zo kunnen er dus ingegroeide haartjes ontstaan. Vaak veroorzaken ze ook kleine ontstekingen die lijken op puistjes. Daarom, nooit droog scheren!

Naast nat scheren is het nóg beter om de huid van te voren wat te verzachten. Gebruik bijvoorbeeld een natuurlijke scheerzeep of scheerolie. Haarconditioners of douchegels op oliebasis zijn hier ook prima geschikt voor. Deze producten zijn verzorgend en verzorgen tegelijkertijd je tere okselhuid. Maar wat nog beter is dat deze producten een vettig laagje om je haartjes leggen waardoor scheren veel gemakkelijker gaat, zodat het haartje niet omhoog wordt getrokken en zich in de huid trekt, wanneer je er met een mesje langs gaat. Probeer tevens producten met alcohol (zoals bussen scheerschuim) te vermijden, omdat ze je huid uitdrogen waardoor poriën nauwer worden en de kans op verstoppingen/ingegroeide haartjes dus juist vergroot.

L’Occitane shaving oil en Prince shaving cream van Lush

Voorkomen is beter dan genezen
Om ingegroeide haartjes te voorkomen wordt er aangeraden om te scrubben met een milde scrub die salicylzuur bevat. Salicylzuur is een ingredient wat je meestal tegenkomt in anti-acnéproducten, maar vanwege de onstekingsremmende eigenschappen is het ook ideaal om ingegroeide haartjes (= ontsteking) te kalmeren. Wanneer de ontsteking verdwijnt heeft het haartje bovendien meer ruimte om ‘uit’ te groeien. Scrubben haalt tevens dode huidcellen weg. Dode huidcellen hebben nu minder de kans om op te hopen wanneer een haarzakje geïrriteerd is, dus dit is een goede manier om ingegroeide haartjes te voorkomen. Salicylzuur heeft naast zijn ontstekingsremmende werking ook een exfolierende werking. Twee vliegen in één klap! Scrubs met salicylzuur zijn meestal bedoeld voor het gezicht, maar hier kun je ook gerust je oksels en zelfs je vulva mee scrubben (dus niet de binnenkant, omdat je het milieu daar niet wilt verstoren).

Neutrogena Pink Grapefruit facewash en Philosophy microdelivery peel – beiden met salicylzuur 

Handige producten
Gelukkig zijn er ook speciale producten ontwikkeld die ingegroeide haartjes helpen voorkomen of kunnen behandelen. Zelf heb ik ingrown-X-it solution van het merk Lycon Spa, die in Nederland alleen te koop is bij The Waxing Company. Het is een flesje van 125 ml en het bevat o.a. salicylzuur en verkoelende arnica. Omdat ik me nu laat waxen is het voor mij extra belangrijk dat ik ervoor zorg dat ik geen ingegroeide haartjes krijg. Daarom spray ik dit elke dag even, na het douchen, op de plekken waar ik me heb laten harsen (de prijs ben ik helaas vergeten).

Ook bestaat er zoiets als Bikini Zone, een creme die je op de onthaarde gebieden kunt aanbrengen en die er meteen voor zorgt dat pijn en eventuele roodheid verdwijnt. Het bevat 2% lidocaine, een huidverdovend middel. De andere ingrediënten zijn verkoelend en verkleinen de kans op ingegroeide haartjes. Ook handig om op te smeren wanneer je een tattoo laat zetten of wanneer je permanente make-up laat tatoeëren. Bikini Zone kost €12,95 en zit in een tube van 28 gram. Het is o.a. te koop via de Nederlandse webshop freshwatervalley.com.


Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad en ik hoop dat jullie hiermee de kans op ingegroeide haartjes flink kunnen verkleinen! Heb je zelf nog tips of ken je goede producten die jou hebben geholpen bij ingegroeide haartjes, deel ze dan vooral in de comments! Sharing is caring.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

115 Reacties

 1. Marianne
  20 september 2016 / dinsdag, 20 september 2016

  Late to the party maar ik kan mijn bikinilijn inderdaad op geen enkele manier ontharen, niet omdat het ingroeit maar ik krijg wel bijna onmiddellijk (ongeveer de volgende dag) al bultjes en jeuk, maakt niet uit op welke manier want het heeft puur te maken met dat de haartjes weer beginnen te groeien denk ik.
  Zou die Bikini-Zone dinges daarvoor bedoeld zijn?

 2. 8 augustus 2015 / zaterdag, 8 augustus 2015

  Hallo , ik heb een tattoo laten zetten en ze is nu 6 dagen
  Deze morgen heb ik gezien dat er een haarzakje ontstoken is op mijn tattoo
  Kan er iemand mij tips geven hoe ik deze het beste verzorg en zorg dat dit nietmeer voorkomt ?

 3. anoniemus
  22 april 2015 / woensdag, 22 april 2015

  Goed artikel! Mijn gouden tip is pfb vanish. Stinkt enorm en voelt wat plakkerig maar ik heb sindsdien zelden nog een ingegroeid haartje of rood bultje.

 4. 11 april 2015 / zaterdag, 11 april 2015

  Wat een nuttig artikel dit! Heel veel mensen worstelen met ingegroeide haartjes. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat ik de ingrow-x-it van Lycon van harte aan kan bevelen. Het is niet alleen te koop bij de Waxing Company maar bij elke Lycon Wax Salon. Een Lycon wax-salon zal u ook altijd nabehandelen met deze spray als u last heeft van ingroei. De spray is ook op internet via Amazon te koop, voor wie geen Lycon wax-salon in de buurt heeft. Ook heb ik nog een tip mbt scrubs… Gebruik (liefst 3x per week) een scrub maar let erop dat het geen olie bevat. Deze kan de haarfolikels verstoppen en dus averechts werken!

 5. Renee
  15 maart 2015 / zondag, 15 maart 2015

  Ik heb best veel last van ingegroeide okselhaartjes, en ik scheer met scheerschuim en in de goede richting haha. Maar wat kan ik nog doen als ik al scheer ”zoals het hoort”?

 6. Bianca
  23 juli 2014 / woensdag, 23 juli 2014

  Ik heb hetzelfde. Wat een dillema! Enerzijds wil je geen bultjes/ingegroeide haren, maar wel zo glad mogelijk.

  Waxen ook geprobeerd en dan loop ik 1 week geirriteerd rond, kan 1 week genieten van resultaat en vervolgens 2 weken op redelijke lengte laten groeien om proces opnieuw door te gaan!
  Daarbij blijf ook ik last houden van ingegroeide haartjes & begin er zelfs littekens aan over te houden :-/. Ik ga 1 van bovenstaande producten eens proberen. Bedankt voor interessante artikel!

 7. 9 juli 2014 / woensdag, 9 juli 2014

  Leuk artikel! Oud, maar daarom niet minder interessant! Ik ga zeker eens proberen te scrubben, hopelijk helpt dat. En anders es de Bikini Zone proberen. Met de haartjes meescheren zie ik niet zitten. Dat ziet er toch niet uit? Of doe ik het gewoon niet goed?

 8. Marissa
  3 juli 2014 / donderdag, 3 juli 2014

  Je zou de Just X-it van Lycon (ongeveer 25,-) kunnen proberen voor de ingegroeide haren! Helemaal insprayen of plaatselijk met een watje. Werkt goed! En scrubben zodat de hoornlaag niet te dik wordt. Als het dan niet lukt, kun je het beste met de haargroei mee scheren met een scherp mes. 🙂

 9. Sunniva
  2 juli 2014 / woensdag, 2 juli 2014

  Vreemd, ik doe aan sugerwaxing maar ik blijf ingegroeide haren krijgen. Gek wordt ik er van en het ziet er ook niet uit 🙁

 10. Willeke
  19 april 2014 / zaterdag, 19 april 2014

  misschien zou je zelfs kunnen overstappen op sugarwaxing. De suikerpasta neemt automatisch al dode huidcellen mee….

  • Bianca
   23 juli 2014 / woensdag, 23 juli 2014

   Hallo Willeke,

   Waar laat jij deze behandeling doen? Of doe je dit zelf?
   Ik ga liever naar proffesional omdat ikzelf niet zo’n goede “door-trekker” ben haha. Ik woon in regio Noord-Holland.

   Alvast Bedankt!

 11. 9 januari 2014 / donderdag, 9 januari 2014

  Ik heb vaak ingegroeide haren helaas.. Donker dik haar.
  Als ik een bult heb smeer ik er een dikke toef TREKZALF op (1.80€) en klein pleistertje erop. Weg bult!
  Ps laat de pleister vanzelf loskomen in bad/douche anders heb je van het lostrekken weer huidschade.

 12. Bianca
  12 juni 2013 / woensdag, 12 juni 2013

  Gekke vraag misschien, maar kan je Veet ontharingscrème voor de bikinilijn gebruiken? Ik heb al een keer Brazilian wax gedaan, maar was ik geen fan van. Scheren krijg ik bovenstaand probleem omdat ik het te glad wil begrijp ik nu. Dus op zoek naar 3e optie!?

 13. Danielle
  31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

  GOED artikel! Heb altijd al willen weten waarom ik last kreeg van rode bultjes / stoppeltjes, nu weet ik de oorzaak en kan ik er rekening mee houden, en ja , het helpt! Bedankt voor de goede tip

 14. 31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

  Ik lees dat je helemaal over bent gegaan op waxen. Wat gebruik jij precies? Ik wil het ook doen eigenlijk, want het is veel effiecienter!

 15. irene
  31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

  Hoi Serena, handig artikel want hier heb ik nou altijd last van!
  Weet jij hoe die ingrown-X-it solution werkt?

  Ik heb namelijk in australie iets soort gelijk gekocht van het merk Nads (in NL niet verkrijgbaar maar in Australie onwijs populair), maar dat helpt bij mij niet. Hopelijk zou de ingrown-X-it solution wel werken, maar ik vind het altijd fijn om te weten hoe iets werkt voor ik het opsmeer.
  Bedankt! 🙂

 16. sabine
  30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  Heb jij die crème van bikinizone? lijkt mij wel interessant om daar een review van te zien indien dat mogelijk is. Vooral omdat de bikinitijd nu is aangebroken!

 17. Dorien
  30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  Goed artikel! Ik heb namelijk heel veel last gehad van een ingegroeide haar op mn bikinilijn. 2x operatief laten verwijderen met litteken tot gevolg… en nu heb ik een nieuwe aan de andere kant waarvoor ik dringend naar de arts wil.
  Ik zocht betere oplossingen dan die van mn arts, die stelt nl. voor om niet te ontharen.
  Ik dacht aan laseren, maar dat is echt onhaalbaar duur op dit moment!

 18. beautylover
  30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  gisteren had ik een soort van puistje in mijn oksel gekregen ik dacht wat is dit nou het deed erg zeer maar ik had geen idee dat het een ingegroeide haartje kon zijn maar ja nu doet het niet meer zeer

 19. 30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  Ik heb er helaas heel erg last van, maar wat mij nu helpt is het volgende: pfb vanish (bevat glycolic en salicylic acid(, elke dag scrubben met een home made recipe van suikerscrub EN vervolgens insmeren met kokosolie: dat maakt mijn benen super zacht en ook veel minder ingegroeide haartjes. Het is belangrijk om je huid super ‘moist’ te houden anders kan droge huid weer een oorzaak van ingegroeide haartjes. Dus exfoliaton en moisturizing did the trick for moi 🙂

 20. 30 mei 2012 / woensdag, 30 mei 2012

  Goede tips! Ik merk zelf ook nadat ik mijn benen heb geharst dat ik bijna geen, eigenlijk geen ingegroeide haren heb, bij scheren altijd! Ook een bloedbad like hel, word je niet goed van. :’)

 21. Lisanne
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Die bikinizone, kun je die ook voor het epileren gebruiken omdat hij huidverdovend is? Zijn er anders andere manieren om je huid bij je bikinizone te verdoven voor het epileren? Het doet anders zo gruwelijk pijn :s

  • Bianca
   23 juli 2014 / woensdag, 23 juli 2014

   Vele salons adviseren half uur voor de behandeling pijnstiller(s) in te nemen. Al geprobeert?

 22. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Toch weer wat geleerd vandaag! Vroeg me al een tijdje af hoe zo’n ingegroeide haar nou onstaat. Dacht dat ik te zacht scheerde, maar juist te strak 😛

 23. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Interessant artikel! Zijn toch dingen waar ik regelmatig mee worstel, vooral in de zomer

 24. Shanna
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb er een tijd lang erge last van gehad op mijn benen. Ben naar de dokter geweest maar die kon er helaas niets aan doen. Vervolgens heb ik me Tea Tree creme laten aanraden. Per-fect.

  http://www.thursdayplantation.nl/tea-tree-creme

  Sinds dien stukke minder geworden, af en toe nog eentje! Werkt sowieso kalmerend voor meerdere dingen, ideaal spul om in huis te hebben 🙂

 25. Angeliquex
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Zou je misschien een keertje een post kunnen doen over thema feesten? Qua aparte feesten en de accessoires die erbij horen 🙂
  Xx

 26. Sasha
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Leuk artikel!!

  Maarre, ik had laatst met het lekkere weer mijn benen geschoren en ging toen naar het strand toen ik thuis kwam waren mijn haar zakjes rood en gezwollen terwijl ik niet verbrand was. Hoe kan dat?

 27. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Heel erg handig om te weten. Ik heb er ook soms last van en ik denk dat ik eens iets ga proberen.

 28. Zwaan
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb zeker wat aan het artikel gehad, thanks!

 29. Annika
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  ik wist niet dat je voor het scheren de huid moest verzorgen! maar kan dat niet ook gewoon met olijfolie ofzo? dat is toch ook goed voor je huid?

 30. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig artikel weer!
  Ik scheer eigenlijk altijd tegen de richting in zodat het super kort is. Soms wel eens een ingegroeid haartje, dat peuter ik er dan uit met een naaldje en trek het eruit. Wist niet dat dat niet mocht 🙂

 31. Genevieve
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Heb er soms last van maar gaat op den duur wel weer weg 🙂

 32. Sabrina
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  pfb vanish schijnt ook geweldig te werken

 33. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik scheer droog met heel veel talkpoeder en zo’n venus gilette scheermesje. Geen irritatie.
  Wel heb ik een bultje (ingegroeide haar) het is gelukkig op zijn retour.

 34. Tess
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Normaal had ik wat aan je tips gehad maar ik zag gister dat ik dus ingegroeide haartjes had, dus voor mij komt het iets te laat. Ik hoop dat andere meer succes hebben, haha. nou hopen dat ze snel weg gaan..

  x

 35. Ginny
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik vind scheren vervelender dan waxen voor ingegroeide haren.. Chemisch ontharen werkt bij mij ook beter dan scheren, en ik heb nieuwe messen en ook een schone ladyshave.

  Ken iemand die er zulke mega ontstekingen van krijgt dat ze dagen niet kan lopen. En inderdaad, die moeten opengesneden en gedraind worden. En dat allemaal omdat we vinden dat kaal mooier is. Ik vind het zoooo niet de moeite waard!

 36. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb zelf down under een paar keer een ingestoken haartje gehad. Ik weet eigenlijk nooit zo goed wat ik er mee moet doen dus meestal laat ik ze maar gewoon zitten en dan gaan ze vanzelf weg. Waarschijnlijk slecht, maar erin peuteren zie ik niet zitten. Dat wordt toch een slagveld haha.

  Bij mijn oksels heb ik soms last van die kleine ontstekingen maar ik heb daar gelukkig nog nooit een ingegroeide haar gehad.

  Ik merk wel dat als ik cremespoeling/scheerschuim gebruik ik dan minder snel ingegroeide haartjes krijg. De tip van het scrubben ga ik zeker gebruiken! Is er ook een budget variant met dat salicylzuur?

  In ieder geval een heel goed en handig artikel!

 37. Denise
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Wat een superhandig en goed artikel! Oepss ik trek mijn oksel wel strak en scheer tegen de haarrichting in. Anders worden ze niet mooi glad en dat vind ik niet mooi. Toch heb ik bijna nooit ingegroeide haren, dus het kan per persoon verschillen denk ik.

 38. suri
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  “dus nooit droog scheren” oeps..

 39. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ik heb er totaal geen last, maar het was wel interessant om te lezen.

 40. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Ooh thnx voor de link naar die webshop waar je Bikini Zone kan kopen! Ik heb dat in NYC gekocht en het werkt echt perfect, helaas is mijn tube nu bijna leeg maar nu hoef ik dus niet te zoeken naar waar ik weer een nieuwe kan krijgen!

  Wat bij mij trouwens ook helpt tegen irritatie is talkpoeder gebruiken na het scheren, dit verzacht de huid lekker en voorkomt bultjes.

 41. Lish
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  hai! goed artikel, ik ga binnenkort zelf een suikerwax maken en kijken of het bevalt.
  Even iets heel anders maar zou je een keer een artikel kunnen maken over (hoe jij je filmpjes) bewerk(t)(en)? en komt er weer een DIY? (misschien op een filmpje? vind ik altijd zo leuk! :D) heel informatief artikel!! gr.

 42. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  ik had laatst ingegroeide haartjes in mijn wenkbrauw, en ik kan je vertellen: dat doet zeer!

  dus heel erg bedankt voor de tip!

 43. Sofie
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Zeer interessant artikel! Wat ik me wel afvraag is hoe het zit met harsen of epileren. Is dit hetzelfde als met waxen, dus dat je meer kans hebt op ingegroeide haartjes of zit daar nog verschil in? Alvast bedankt!

 44. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Handig artikel! Ik kan me trouwens niet eens voorstellen om droog te scheren, lijkt me helemaal niet fijn!

 45. 29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  dankjewel voor dit artikel, bedankt !
  x

 46. vanesa
  29 mei 2012 / dinsdag, 29 mei 2012

  Super bedankt ! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *