How-to: hydrateren

Misschien heb je altijd al een droge huid gehad of misschien ga je binnenkort de zon opzoeken (I don't blame you, met dit weer hier!), maar dan is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat je je huid goed blijft hydrateren. Het hydrateren van de huid is in feite het vochtbalans op peil houden. Hieronder enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Water drinken
Lekker voor de hand liggend, maar ik noem hem toch. Water drinken. Onze huid verliest vocht door verdamping, maar het vochtgehalte kunnen we alleen inwendig aanvullen en wel met het drinken van voldoende water. Men houdt zich altijd vast aan de 'gouden regel' van 1,5 tot 2 liter per dag (6 tot 8 glazen). Persoonlijk vind ik dit wat veel, maar ik zet het toch maar neer. Ik heb namelijk nog nergens gelezen dat het ook stukken minder kan zijn en jullie zijn gelukkig zelfstandig genoeg om zelf te bepalen hoeveel water voldoende water is voor jouw lichaam.

2. Gebruik een milde gezichtsreiniger
Of je nu een droge of vette huid hebt, het is nooit verstandig om je huid uit te drogen. Er bestaan speciale, milde reinigers voor het gezicht die je huid net zo goed reinigen als alle anderen. Op de verpakking staat dit vaak aangegeven als 'zeepvrij' of 'speciaal voor de droge, gevoelige huid'. Bekijk toch altijd even de ingrediëntenlijst en let er op dat er geen alcohol denat. of sodium lauryl sulphate (SLS) in het product zit. Sodium laureth sulphate (SLES) is iets milder dan SLS, maar kan alsnog te agressief zijn voor gevoelige, droge huidjes. Het reinigen van de huid hoeft niet per se met schuimende facewashes te gebeuren, wat dacht je van de Oil Cleansing Method? Wellicht ook de moeite waard om eens te proberen.

3. It's getting hot in here
Wanneer je een douche of een bad neemt, gebruik dan niet te heet water. I know, er iets niets lekkerders dan een heerlijke warme douche of een stomend heet bad, maar helaas hebben te warme temperaturen een uitdrogend effect op onze huid, omdat heet water onze huidnatuurlijke oliën van onze huid verwijderd. Dus, wees streng voor jezelf en zet die douche een paar graadjes lager en douche niet al te lang, je raakt er al snel aan gewend. En als je toch bezig bent, gebruik dan meteen een voedende douchegel, zoals die nourishing showercreams van Dove of die shower oils van Nivea.

4. Ready… go!

Ik heb ooit ergens gelezen dat dermatologen en andere huidexperts claimen dat je je huid binnen 3 minuten na het douchen dient in te smeren voor het beste gehydrateerde effect. Kijk, in feite is de term 'vochtinbrengend' een verkeerde term aangezien je geen vocht van buitenaf in je huid kunt pompen (think about it, als wij in een bad liggen zwellen we ook niet op, toch?). Watermoleculen kunnen simpelweg niet door onze huid heen. Wat wél kan is het voorkomen van te veel vochtverlies door het vocht in de huid 'vast te houden' door het te binden. En dit kan door het aanbrengen van bodybutters, -lotions, olie en meer van dat soort smeersels. Hoe sneller na het douchen, hoe beter. Als je langer wacht dan 3 minuten verdampt het vocht uit je huid en kun je dit dus niet meer ‘vasthouden’ door middel van een lotion. Zet die fles bodylotion dus maar vast klaar voordat je onder de douche springt!

5. Visjes
Het schijnt dat omega-3 vetzuren, veel aanwezig in 'vette' visjes als zalm en forel, goed is voor de vochtbalans van je huid. Omega-3 geeft je huid een flinke boost en maakt het zacht en soepel. Je kunt supplementen slikken of wat vaker proberen vis en noten te eten.

6. After Sun
De zon is goed voor je huid, maar ook slecht, want het kan je huid flink uitdrogen en schade aanrichten. Zorg dus altijd dat je goed bent ingesmeerd (mét SPF) tijdens EN na het zonnen. Smeer je na het zonnebaden in met een goede vochtregulerende after sun zodat je huid zich weer kan herstellen. Ga je bakken op het strand? Vergeet dan niet voldoende te drinken!

Conclusie

Wanneer je last hebt van een droge huid heeft het niet altijd zin om de vetste creme die je maar kunt vinden op je gezicht te kwakken. Probeer eens wat meer water te drinken en eet meer voedsel rijk aan omega-3. Let op je gezichtsreiniger, douche niet te heet, en, misschien wel het allerbelangrijkste, smeer je gezicht en lichaam zo snel mogelijk in na het douchen (binnen 3 minuten). Het zijn kleine aanpassingen die al een groot verschil kunnen maken, vooral wanneer het ineens veel warmer of kouder wordt (plotselinge temperatuurverschillen) of wanneer je je vaak in een ruimte bevindt met airconditioning. Let er dan extra op dat je voldoende water drinkt en stop een tubetje hand- of gezichtscreme en lippenbalsem in je tas.

Hebben jullie last van een droge huid? En zo ja, welke producten kun je aanraden aan de andere bezoekers die er last van hebben?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

98 Reacties

 1. Eva
  25 april 2013 / donderdag, 25 april 2013

  Ha, ik vraag me af wat voor crème/bodylotion je het beste kunt gebruiken als je een extreem gevoelige huid hebt die allergisch is voor allerlei bestanddelen in veel producten. Helaas zijn hypoallergene producten altijd knetterduur. Heeft iemand een tip?

 2. John
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Leuk dat ze Bill Kaulitz op de eerste foto gebruikt hebben.

 3. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Erg handige tips!

 4. 16 juni 2012 / zaterdag, 16 juni 2012

  Een heel erg handig artikel! Heb ik echt wat aangehad 😉

 5. Manon
  16 juni 2012 / zaterdag, 16 juni 2012

  Handig! Ik drink op mijn werk heel veel groene thee, en ik merk echt dat mijn huid daarvan opknapt!

 6. 16 juni 2012 / zaterdag, 16 juni 2012

  Ik heb eigenlijk nooit problemen (gehad) met mijn huid. Ik heb ongeveer 1 keer per 6 weken een puistje en geen problemen met een vette of juist droge huid. Ik krijg hier dan ook vaak complimenten of vragen over. Ik haal mijn make-up er elke dag af met facewash van Nivea, maar mijn belangrijkste geheim is water drinken! Het werkt echt!

 7. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Handige tips, ik heb wel geen droge huid, maar die tips zijn sowieso handig!

 8. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Water helpt idd echt heel veel! Vroeger dronk ik nooit water en zat mijn gezicht vol met puistjes, maar nu niet meer 🙂

 9. Anna
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Ik drink (volgens mij) echt geen twee liter water op een dag. Op school drink ik één flesje water en een pakje drinken leeg. ‘s Ochtends een glas melk, ‘s middags een kop thee en dat is het wel. Als ik ‘s avonds nog moet sporten drink ik ook wel één flesje water van 0,5 liter leeg, maar meer niet. Als ik meer drink moet ik alleen maar super vaak naar de wc, dus volgens mij heb ik niet veel meer nodig dan dit.

 10. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Leuk artikel!!

 11. Cindy
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Is die eerste foto nou bill kaulitz?? haha sorry ik was er vroeger echt helemaal fan van xD

 12. Sky medina
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Gaaf die foto van Bill Kaulitz die water drinkt ;). Interessant artikel ook 🙂

 13. nina
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  OMG francisco <333

 14. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Dat van die 3 minuten had ik ooit eens gelezen op je site en sindsdien staat mijn fles bodybutter altijd klaar wanneer ik uit de douche kom 😀

 15. Marjan
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Mijn holy grail is al jaaaaren vaseline intensive rescue body lotion.
  Ik probeer wel andere, maar ik kom toch steeds weer hier bij terug. Het werkt voor mij zelfs beter dan een body butter. (de body butter die er in deze serie ook is, heb ik zelfs niet nodig met mijn droge huid.)

 16. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Ik had vroeger vaak last van droge plekjes bij mijn wangen/kin, maar sinds ik de Amandelreinigingsmelk en Amandelcrème van Weleda gebruik is dat voorbij. Zo fijn!

  Ik let er de laatste tijd wel op dat ik meer drink (soms dronk ik maar twee glazen thee per dag), maar ik ben ook van mening dat je niet tig glazen water hoeft te drinken. Ik bedoel, in bijna al het voedsel dat je tot je neemt, zit ook water. En ik heb ooit ergens gelezen dat heel veel water drinken er juist voor zorgt dat je lichaam de goede stofjes uit het eten dat je eet meteen weer worden ‘weggespoeld’.

 17. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  OMG! FRANCISCO LACHOWSKI! FAP FAP FAP!

  Ik ben zelf een van de zovelen die niet genoeg water drinkt. Ik vind het simpelweg nergens naar smaken. Wel drink ik veel thee op mijn werk. Telt dat ook mee? :p

  • Serena
   Auteur
   13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

   Best.Comment.Of.The.Week!

 18. 13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Ik moet veel water drinken ivm chronische blaasontsteking. Sinds ik hiermee begonnen ben zie ik dat mijn huid er ook echt profijt van heeft. Wat voor mij het beste ‘helpt’ is toch wel mineraalwater. Maar dit drink ik eigenlijk alleen in de zomer of in het buitenland waar het kraanwater minder goed/lekker is dan hier.

 19. Jessika
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Haha, mooie foto van Bill, Serena 😛 like
  Ik wist trouwens echt niet dat heet douchen je huid uitdroogt o.o ik geloof dat ik in het vervolg maar iets minder heet moet douchen, want mijn wangen zijn na het (fijne hete) douchen altijd kurkdroog :’)

 20. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Droge huid enorm, ik gebruik body producten zoals scrub en lotion van Sabon. Ze zijn echt perfect! ik krijg er ook geen geiriteerde huid van, het helpt heel goed. Dus zeker een aanrader!

 21. Denise
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Een droge huid heeft vet tekort, dus die heeft geen baat bij deze tips.. Een vochtarme huid daar integen wel degelijk. Nog steeds weten mensen het verschil niet (grote kans dat je de term droog gebruikt omdat mensen anders in de war raken) maar wilde het toch even gezegd hebben.

  Heb je een trekkerig gevoel na het douchen? Dan heb je vocht tekort en dan heb je dus geen vette cremes nodig, eerder iets als Mario Badescu oilfree moisterizer 🙂

  Handig artikel, 1 a 2 liter water is zo moeilijk voor mij! Doe mn best maar ik kan het gewoon niet ‘lekker’ vinden..

 22. Femke
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Moet je je huid niet eerst afdrogen voor je het insmeert met bodylotion?

 23. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  over die “gouden waterregel”. het is inderdaad zo dat je per dag 1.5 tot 2 liter vocht nodig hebt. ik zet hier heel bewust het woord vocht neer, en niet water, want het is namelijk zo dat die 1.5 tot 2 liter niet alleen maar uit glazen water hoeft te komen. zo bevat bijvoorbeeld je eten ook vocht. denk maar aan een sappig appeltje. Je hoeft dus echt niet 8 glazen water per dag te drinken, want je krijgt al een deel binnen door te eten enzo. maar, water is wel heel goed voor je, dus drink er zo veel mogelijk van.

 24. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Heerlijk om een foto van Bill hier tegen te komen, m’n dag is meteen goed!

  Zelf heb ik niet echt last van een droge huid. Wel drink ik veel water en smeer ik zo vaak mogelijk met bodybutters.

 25. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Water drinken doe ik echt alleen tijdens het fitnessen en wanneer het erg warm is. Ik hou op de één of andere manier niet van water , tenzij ik dus aan het sporten ben of wanneer het circa 30 graden is. Erg handig artikel:D

 26. Yvon
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Hey! wat een leuk artikel, maar ik heb een vraag.
  Wat is nou precies het verschil tussen een droge en een vocht arme huid?
  en ik heb nog een tip voor je moeder (:
  Rabarber-Banaan jam is echt heerlijk!

 27. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Handige tips, water drinken is natuurlijk altijd goed 😉

 28. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Van een droge huid heb ik geen last, mijn huid is eerder vet ;-). Ik drink wel dagelijks zo’n 1.5 tot 2 liter water/(kruiden)thee. Om eerlijk te zijn heb ik geen idee of het mijn huid verbeterd. Wel merk ik het direct als ik te weinig drink, dan krijg ik namelijk hoofdpijn. Ik heb dan ook altijd een flesje water bij me.

 29. Cupcake
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Heee, geld thee (zonder suiker) ook als veel water drinken?
  Nu het namelijk niet zo ontzettend warm is drink ik namelijk liever thee dan kraanwater, en in de winter net zo.

  Xx

  • Lisanne
   15 juni 2012 / vrijdag, 15 juni 2012

   Ja, thee is gewoon water. Maar afhankelijk van het soort thee wat je drinkt krijg je ook andere stofjes binnen die, als je er veel van drinkt, minder goed zijn voor je. Dit geldt bijvoorbeeld voor zoethout thee, maar ook gewoon zwarte thee. Groene thee is het meest geschikt om te drinken. Daar haal ik mijn dagelijkse portie ‘water’ vandaan 🙂

 30. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  ik drink ineens ook veel meer water dan andere drankjes haha, veel beter voor mijn gezondheid (dus ook gewicht) huid en ik heb sterkere nagels! pretty weird hea…

 31. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Ik heb niet alleen last van een hele droge huid maar het leek wel alsof er wat anders aan de hand was. Ik kreeg eigenlijk om de dag allemaal gekke rode vlekjes in mijn gezicht en als ik een ‘slechte’ week had kon het wel een week blijven. Het enige wat dan hielp was vaseline, al het andere maakt het alleen maar veel slechter. Laatst ben ik met mijn moeder naar de dermatoloog gegaan en heb ik een crème voorgeschreven gekregen (van la roche-posay volgens mij) Het gaat gelukkig nu wel beter maar nu krijg ik weer heel veel (voor mijn doen dan) last van puistjes. So annoying!

 32. Mirte
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Ik drink sowieso 0,5 l op school, thuis vaak thee of ice tea green of water. Ik gebruik op mn gezicht curaloe uit curacao dit werkt echt SUPER tegen pukkeltjes eczeem sunburn ed. Af en toe scrubje en verder geen creme wel als mn huid wat trekkerig is wat zwitsal smeren xx

 33. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Handig artikel! Ik heb zelf een hele droge huid en een beetje eczeem:( Ik ben bezig met het leren van meer water drinken:)

 34. Marina
  12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Oh ja trouwens, het schijnt dat Marilyn Monroe haar gezicht voor het slapengaan altijd insmeerde met Vaseline. Die zal ook een droge huid gehad hebben!

 35. 12 juni 2012 / dinsdag, 12 juni 2012

  Handige tips! Je lay-out blijft echt zo mooi, helemaal perfect is die gewoon! Leuke frisse kleuren ook. Heel mooi! 🙂