How-to: geld sparen

Gisteren kwam Cher, studente communicatiewetenschappen, mij interviewen voor hun studenten magazine. Ze vroeg me 'Ben je niet bang dat je al je bezoekers aan een koopverslaving helpt met al je reviews en shoplogs?'. Wat een vraag! Weet je dat ik hier nooit echt over nagedacht heb? Tuurlijk lees ik jullie comments en zie ik regelmatig een 'dankjewel Serena, daar gaat mijn zakgeld' voorbij komen, maar die neem ik altijd (misschien onterecht) met een korreltje zout.

Een no-buy dieet wil ik jullie echter ook niet aanpraten, gezien mijn motto: geld moet rollen. En zo is het! Want geld moet in beweging blijven. Je moet het verdienen, sparen, uitgeven, investeren en heel af en toe zelfs over de balk smijten. Tuurlijk Sereen, jij hebt makkelijk praten. Jij bent 27 en je werkt fulltime. True true, maar ook als student en als scholier had ik nooit te klagen hoor! Ik zorgde gewoon dat ik aan geld kwam, want ik houd er niet van om geen geld te hebben. Money in the bank zorgt voor een stukje vrijheid en minder (geld)zorgen. En dat is een fijn gevoel.

Dus, hoe doe ik dat, geld laten rollen? Hoe spaar ik geld?

1. De eenvoudigste  manier om aan geld te komen is werken. Fulltime of een bijbaantje. Laat je per maand uitbetalen en zodra je salaris binnenkomt spaar je meteen een deel via automatische incasso. Spaar minstens een derde, of als het lukt zelfs de helft. Eerst geld opzij zetten, de rest maak je op. Als je eerst geld wil uitgeven en wil sparen wat je overhoudt is dat in de meeste gevallen gewoon nul komma nul, trust me! Daarom de gouden tip: eerst sparen.

2. Nog een tip, zet het weg bij Centraal Beheer Achmea. Momenteel hanteren ze daar 3% rente en dat is echt veel. Je krijgt je rente daar ook per maand uitbetaald, zodat je elke maand ziet hoeveel geld je er bij hebt gekregen, alleen maar omdat je er niets mee hebt gedaan. Gratis geld met nietsdoen, hoe mooi wil je het hebben?

3. Maak een doel. Waar wil je zo graag voor sparen? Dat kan iets zijn van €50 (Urban Decay Boo

k of Shadows vol.4 bijvoorbeeld) of iets van €1000 (een citytrip New York City bijvoorbeeld). Maak een briefje, of desnoods een collage, en schrijf hier je doel op. Hang het ergens waar je het elke dag kunt zien. Elke dag voordat je de deur uitgaat word je eraan herinnerd wat je doel is en zul je onbewust minder ruig met je geld omgaan. True story.

4. Spaar je kleingeld. Elke keer dan jij 50 cent, een euro of een twee euro muntstuk terugkrijgt als wisselgeld stop je het in een potje. Maak er een sport van om de pot tot de nok toe te vullen! Hierna kun je lekker tellen (it's gonna be much!) en alles op de bank storten voor je 'doel'. Dit is echt leuk om te doen!

5.  Wordt Marktplaats verkoper! Iedereen heeft vast nog wel een paar dingen in zijn kamer liggen die je eigenlijk niet gebruikt of nodig heeft en die nog best wel eens wat op kunnen leveren. Maak een stel mooie foto's en een pakkende tekst en zet het op MP. Zorg dat je weer een 'potje' maakt waar alle opbrengsten van je verkopen in komen te zitten. Hou een lijstje bij waarop al je verkopen staan en tel alles bij elkaar op. Dat is je streefbedrag van je Marktplaats opbrengst. Daar ga je voor!

Tip: ook al krijg je een belachelijk laag bod op je item, mail deze persoon direct terug en laat hem of haar weten wat je vraagprijs is. Grote kans dat de persoon serieuze interesse heeft (ander bied je niet) en het uiteindelijk toch wel koopt, eventueel met een kleine onderhandeling. Zorg daarom altijd dat je iets boven je vraagprijs gaat zitten, zodat er ruimte is voor onderhandeling.

De bovenstaande tips zijn hopelijk goede tips voor jullie om wat beter te kunnen sparen. Naast spaartips heb ik ook nog heel veel BEspaartips, die zal ik binnenkort ook online plaatsen. De feestdagen komen er aan en december is nu eenmaal een 'dure' maand, dus we kunnen alle kleine beetjes goed gebruiken. Ik hoop dat jullie gaan sparen want het is zo fijn om geld achter de hand te hebben of om iets te kopen wat je al ZO lang wilde. Succes ermee meiden!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

118 Reacties

 1. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Bijna al die dingen geprobeerd…maar het is alsnog zo moeilijk :(

 2. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Echt sparen in zo fijn , ik spaar al ongeveer 5 jaar elke maand 20 euro. Dit lijkt niet zoveel maar na die jaren heb je echt zo’n mooi bedrag. En nog een tip, als je geen tijd hebt om te werken omdat je bijvoorbeeld heeel druk ben met school, ga dan in de vakantie werken. Zo heb ik in de zomervakantie 4 wekenlang elke ochtend gewerkt in het bejaarde tehuis (verdiend trouwens wel redelijk) en na de zomervakantie heb je toch het idee van vakantie gehad, je kan s’middags nog naar het strand ect. Je kan dit ook doen bij een ochtend kant. Moneeeey!

 3. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Geweldig, ik begin net morgen weer met werken! Ik zit nu in de 6e klas van de middelbare school en ik geef bijles in mijn tussenuren. Het verdient bijna 2 keer zo veel als het minimumloon voor mijn leeftijd, ik doe het in mijn tussenuren en ik vind het ook nog eens hartstikke leuk!
  Dus voor de andere meiden hier die goed zijn in vakken zoals wiskunde, bijles geven is een echte aanrader ;).

 4. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Oh man, ik moet ook echt gaan sparen. Elk jaar kom ik weer in de shit omdat ik dan geen geld heb om op vakantie te gaan! Zo vervelend! Maar ik kan ook geen bijbaantje vinden, ze nemen gewoon bijna nergens meer 21-jarigen aan, ze willen over het jongste van het jongste want dat is lekker goedkoop…

 5. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  ha! just what i needed.
  ik ben echt slecht in sparen. heel slecht. ben benieuwd naar de bespaartips!

 6. Jessica
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  leuk stukje!
  ik hou ontzettend veel van shoppen en ben ook lekker aan het sparen voor een Primarkbezoekje met vriendinnen,
  maar tegelijkertijd wil ik ook een iPhone.. haha.
  maar idd, marktplaats werkt wel ja!
  verdien daar best veel aan per maand. :d

 7. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Superhandig, want als er iemand niet kan sparen ben ik het!

 8. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Erg handig artikel en komt op het goede moment! Wil namelijk even geld sparen voordat het tijd wordt om de kerstcadeautjes te kopen en voordat ik 16 word (a).

 9. Lisa
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Echt handige tips, vooral die van kleingeld sparen in een potje! :)

 10. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Dankje voor de tips! :)

 11. Judith
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik kan goed sparen, wat ik op mijn spaarrekening zet komt er ook niet meer af tenzij het is voor noodgevallen, deze maand zit ik een beetje krap en moet ik “nee” zeggen tegen een leuk feestje maar dat hoort er ook bij, gelukkig komt dat niet heel vaak voor.
  Wel enorm herkenbaar dat wat ik lees op beautyblogs en dan vooral reviews dat dat invloed heeft op mijn koopgedrag. Ik weet zeker dat ik daardoor meer geld uitgeef per maand aan kleding/make-up dan dat ik geen beautyblogs zou volgen.

 12. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik probeer ook te sparen, sinds ik fulltime werk lukt het me ook wel. (toen ik op school zat echt NIET, maar ik werkte er ook niet bij)
  Ik heb eindelijk mijn Imac aan kunnen schaffen en een nieuwe tv
  Maar ik woon nog thuis dus ik hoef ook geen huur etc te betalen, maar ik betaal wel vaak boodschappen en als we uit eten gaan enzo

  Maar een vraagje; maak jij al je foto’s nu met die ene nieuwe camera die je had gekocht, een roze geloof ik ?

 13. ikke
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  handige tips

 14. Jessica
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik heb ook altijd gewerkt.. Momenteel babysit ik alleen en is het keimoeilijk om er een baan bij te hebben.

  Ik zelf denkt altijd maar; ga ik het gebruiken, zoja dan koop ik het gewoon. haha

 15. Tessa
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Geld sparen doe ik automatisch al! ik heb nu heel veel en ik ga dit weekend naar Parijs en heb ik lekker een slag om de arm. Het is zo fijn om wat te hebben!

 16. Nathalie
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Leuk artikel, ik pas bijna alle tips al toe ;)

  Verder, voor studenten aan de universiteit is ook een goede tip: Meld je aan als proefpersoon bij onderzoek. Sommige onderzoeken betalen echt goed uit… zo moest ik ooit een maand lang elke dag een yoghurtje eten en daar kreeg ik 120 euro voor uiteindelijk. Voor minder aangename onderzoeken krijg je vaak 800 euro voor een relatief korte duur. Ideaal als je wat zakgeld nodig hebt.

 17. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Erg goede tips! En opmerkingen dat jij iemand zijn zakgeld opmaakt moet je inderdaad maar met een korreltje zout nemen; we kunnen allemaal denk ik nog goed genoeg voor onszelf denken ;-) X

 18. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  goed artikel :-)
  op het moment kan ik niet sparen omdat ik dubbele lasten heb. maar ik heb ook een tijd ruim 60 artikelen op marktplaats gehad en lekker verkocht. loopt als een trein! je moet het natuurlijk wel goed doen ;-).
  Ik heb een fulltime baan en ben daarnaast zaterdagbezorger bij PostNL. Dat wat ik verdien bij de post gaat ook rechtstreeks mijn spaarrekening op zodra het gestort is. Ik spaar ook muntjes van 50 cent in een groot spaarvarken van Blond Amsterdam. Het is inderdaad erg leuk om dat af en toe te tellen en in muntrolletjes te doen :-). Bij iedere 50 euro breng ik het naar de bank.
  Ik hoop dat mijn huis snel verkocht raakt, dan kan ik mijn schuld aflossen en eindelijk ECHT sparen en spenden! Vooral dat spenden heb ik echt behoefte aan na twee jaar dubbele lasten!!

 19. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik ben op het moment heel bewust bezig met geld, omdat ik het ieder jaar weer voor elkaar krijg om aan het einde van het jaar krap te zitten. Dat wil ik volgend jaar niet weer mee maken! Dus ik heb zeker wel wat aan je tips, thnx daarvoor.

 20. Lydia
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  ik vind het een super handig artikel!

  en dat over die reacties over je shoplogs enz.
  dan moeten ze jouw blog maar niet volgen en gewoon niet kopen!!

  <3

 21. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Leuke tips ! Ik ben op dit ogenblik aan het sparen voor een very expensive fototoestel, als ik wat centen krijg met de kerstdagen ben ik er bijna, yay ! Ben al benieuwd naar je bespaartips ook.

 22. Renate
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Dit heb ik echt nodig! De duurste maanden van het jaar zitten er weer aan te komen, en met alle uitgaven die ik nog moet maken is me geld binnen no time weer op! :( . Ik moet echt een spaarrekening beginnen.

 23. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Sparen… dat kan ik ook goed, met vlagen.
  Ik spaar momenteel voor een heel goed doel: het afbetalen van mijn studielening bij de IB groep.

 24. maddy
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  ik wil zooo graag genoeg geld hebben om naar de World Scout Jamboree 2015 in Japan te gaan! (dan ben ik 16)

  als het me gaat lukken (meer dan 5.000), ben ik het gelukkigste meisje ooit! :P

  • louise
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   yeaaaaaaaaah scouting! ik zit ook op scouting :)
   maar main, die jamboree is inderdaad duur.

   mijn verdiende geld zet ik altijd gelijk op mijn spaarrekening en als ik wat nodig heb, dan boek ik weer een gedeelte terug. zo geef ik niet alles in één keer uit.

   • maddy
    22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    ik ga ook samen met mn moeder een aparte ‘Japan” rekening maken.
    ga jij 1 of 3 weken?

    mijn vriendin durft niet mee in een vliegtuig,
    dus moet helaas alleen:(

    maar achja, nu ben ik 13 tegen die tijd 16

 25. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Dat met kleingeld werkt echt super goed! Altijd als ik kleingeld terug kreeg of ergens vond stopte ik het in een spaarpot en uiteindelijk had ik heel veel geld aan kleingeld.
  Werken doe ik helaas nog niet. In Februari begin ik twee keer in de week stage te lopen en ik wil even kijken hoe dat dan gaat met mijn tijd enzo.

 26. Karin
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik geef niet perse meer geld uit door blogs, ik koop niet zonder na te denken iets, maar ik koop er wel sneller door. Simpelweg omdat ik zelf niet oplet of er een nieuwe collectie is van bijv. catrice en op internet met mooie swatches erbij, ja dan koop ik wel sneller een stuk uit een collectie maar alleen als ik het ook echt wil hebben!

  Ik spaar altijd alles onder de 50 cent en heb toevallig net vandaag al het kleingeld weggebracht, het was bij elkaar zo’n 33euro, toch leuk meegenomen zo voor de decembermaand!

 27. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Leuke post zeg! Er zitten zeker handige tips tussen. En tja en wat betreft die shoplogs en reviews, ieder z’n hobby, vind ik. :)

 28. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Deze tips moet ik eens goed in mijn oren knopen. Ik kan totaal niet met geld omgaan.. Dat terwijl ik zo graag voor mooie reizen wil sparen. Ik ga in elk geval zo’n maandelijkse automatische incasso richting m’n spaarrekening instellen. En vervolgens doen alsof die niet bestaat (iets terugboeken is net zo makkelijk..) Maar z’n doel-kaartje ophangen vind ik een goede, ga ik doen :)

 29. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Super leuk artikel! Ik vind sparen zo moeilijk

 30. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Wat een fijn artikel! Ik spaar op dit moment voor een Bow Bag van Miu Miu, en daar gat ook flink wat geld in zitten.

 31. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Handige tips hoor :) Die van dat potje met kleingeld doe ik ook! :)

  • Sinderella
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Mijn potje met kleingeld is nog leeg :(

 32. Viola
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Nog een tip om te sparen voor een vakantie ofzo. Je belasting geld terug vragen (als student krijg je bijna altijd veel geld terug) en dat op je spaarrekening storten voor je doel. Ik krijg dit jaar weer zo’n 600 euro omdat ik het vorig jaar was vergeten. Dat is nog eens fijn sparen!

  • Chiara
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Echt waar? Maar wat als je nog gedomicilieerd staat bij je ouders?

   • Roos
    22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    Dat heeft er niets mee te maken. Kortgezegd, als je een bijbaantje hebt, betaal je vaak te veel belasting, omdat je niet fulltime werkt. Dat geld kun je aan het eind van het jaar terug vragen. Als je dat nooit hebt gedaan; het kan volgens mij tot vijf jaar terug. Daarnaast zijn er ook verschillende afstrekposten, waardoor je meer geld terug kunt krijgen.

    • evelien
     23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

     Je kunt ook de belasting over al je studiespullen terug vragen. Laptop, boeken, pennen.. ALLES!

    • Chiara
     23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

     In België gaat er als jobstudent bijna niets van je loon af. Wat op je loonbriefje staat is echt wat je netto in je handen krijgt. Maar ik ga me eens verder informeren over de wetgeving hieromtrent.

     • 23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

      Maar volgens mij wordt je in België ook véél beter betaald voor een bijbaantje. Vriendin uit België en ik deden vergelijkbaar werk en zij kreeg bijna drie keer zo veel per uur! Ik weet niet of ze toevallig geluk had met haar werkgever, dat zou ook kunnen… Maar ik vond zelf dat ik toen al een fijn uurloon had!

 33. Annemiek
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Wow wat toevallig! Ik heb deze week voor mezelf een spaarplan gemaakt! Die gaat in zodra ik deze week ga vangen. Wat ik heb gedaan: (1) uitrekenen hoeveel er binnen komt, (2) uitrekenen hoeveel er uit gaat aan vaste lasten, (3) berekenen wat er over blijft, (4) hiervan heb ik een bedrag vastgesteld wat ik elke maand (meteen als ik heb gevangen) op mijn spaarrekening zet, (5) het overige mag ik uitgeven.
  Ik kan niet goed omgaan met een bedrag per maand dat ik mag uitgeven. Dan heb ik vaak (zoals loesje zegt) aan het einde van mijn geld nog een deel van de maand over…. Wat ik dus heb bedacht en als tip wil meegeven: deel het bedrag dat je mag uitgeven door 4. Elke week mag je dan op een vaste dag (bijv. zaterdag) dat eenvierde deel pinnen. Wat je aan het eind vd week over houdt, mag je meenemen naar volgende week zodat je dan wat meer te besteden hebt, of sparen voor dat dure jurkje of palet ofzo. En als je door je weekbudget heen bent: het duurt dan maar een paar dagen voor je weer mag pinnen! (die paar dagen zijn stukken beter uit te houden dan als je 2 weken niets kan kopen!)
  Nog een tip: laat tussen de wekelijkse pinmomenten je pinpas thuis (of laat iemand anders hem bewaren)! Dan kom je ook niet in de verleiding om hem toch ff snel tussendoor te gebruiken. Op=op

  Klinkt helemaal mooi, nou kijken of ik me eraan kan gaan houden hahaha :)

  • Adinda
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Goed plan! Volgende maand ga ik het zo proberen. Vanmorgen wilde ik een ontbijtje halen bij de AH op het station: ‘geen saldo’. Nooo!

 34. Lonneke
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik ben nu 2 maanden aan het sparen, maar ik vind het zo moeilijk! Maar met kerst ga ik weer shoppen in Maastricht (daarvoor spaar ik nu dus), dus dan kan ik dat geld lekker uitgeven aan Urban Decay! Haha, die gedachte maakt het nog een beetje draagbaar…

  • evelien
   23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

   Maastricht is een duivelse stad! Ik laat met gemak in drie uur tijd 100 euro daar achter. Te veel leuke zaakjes!

 35. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Die eerste is wel een belangrijke ja. Ik doe het voor de moment omgekeerd en het is inderdaad niet echt effectief :p

  Kleingeld in een potje steken doe ‘k ook al. Meestal smijt ‘k wisselgeld gewoon los in m’n tas en dan ergens in de week kijk ‘k eens wat er zoal los in zit. Alles onder 1€ gaat dan in een potje.

  ‘k Verkoop ook wat spulletjes tweedehands maar ‘k moet zeggen ik word daar gek van. Je krijgt ongelooflijk veel mails van mensen “kan je het eens wegen, extra foto’s nemen, goed geef je rekening door”….en na al dat hoor je niks meer. Een klein “Ik ben niet meer geïnteresseerd” mailtje is er blijkbaar te veel aan.

  • Serena
   Auteur
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Misschien kan je van te voren wegen en de verzendkosten bepalen en die er meteen bijzetten?

   • 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    Ja bij sommige items heb ‘k het er al bij gezet, maar nog niet bij alles.
    Ik krijg dan ook nog van die mailtjes in de trend van “ik koop die 3 stukken voor 15€ inclusief verzending, ok?” terwijl het samen 25€ is ofzo. En dan nog eens die ok er achter alsof de deal al rond is. Errrrms…rude much o.O

    • Serena
     Auteur
     22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

     lame zeg!! :S

 36. Hawar
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  De tip met de spaarpot werkt echt heel goed!! Ik heb het ook een keer gedaan en ik had binnen 1 jaar echt veel gespaard. Vooral ook omdat ik al het kleingeld van mijn vriend steeds erin stopte =) Mannen zien muntgeld niet als “echt” geld, waardoor hij dat ook niet uitgaf, maar steeds met briefgeld betaalde.

 37. Pien
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Sparen ja ik wou dat ik dat altijd gedaan had haha had ik nu wat meer in me huis kunnen steken geloof me spijt heb ik wel een beetje maar life goes on en ik heb nog steeds een gat in me hand maar ik heb dan ook een goede baan dus dat scheelt weer alleen vaste lasten zijn duur als je een huis en een auto hebt maarja in een kartonnen doos wonen met tassen aan make-up lijkt me dan toch ook niet alles haha

 38. Chiara
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Als ik naar de drogisterij ga koop ik altijd 1+1 acties of items waar korting op zijn. Ik koop veel kledij op asos.com, het is er bijna altijd uitverkoop en de klantenservice is top. En sinds men werkt voor Dior heb ik ook al wat flink gespaard (een paar foundations en mascara’s zijn misschien op mysterieuze wijze verdwenen ;))

  • Chiara
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Wow, deze reactie scoort 0 voor spelling :O Ik bedoelde dus : Sinds mijn moeder voor Dior werkt …

   • Chiara
    23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

    Wow, mijn reactie werd helemaal mis geïnterpreteerd! Ik bedoel gewoon dat ik af en toe de maquillage van mijn moeder gebruik, die krijgt ze toch mee voor haar werk :p

  • Jacqueline
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Je moeder heeft wat spullen laten verdwijnen bedoel je?

   • Machteld
    22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    ik denk dat ze bedoelt dat ze foundation van haar mama “steelt”, niet haar moeder uit de winkel steeltg, snap je?

  • Ella
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Stelen wordt niet beschouwd als manier voor sparen, eerder als een misdrijf

   • Roos
    22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    Ik denk dat ze bedoelt dat ze het van haar moeder heeft gekregen/meegenomen.

 39. killifishy
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  pfff ik krijg al kippenvel als ik het woord ‘sparen’ lees :P
  in februarie open ik me eigen toko en daar komt heel veel geld bij kijken :P dus ik spaar keihard.. nu doe ik het maar met fulltime in een supermarkt werken … maar de eerste tip is zeker het belangrijkste !!! eerst geld weg zetten het doet misschien even pijn maar he later kan je er mooie dingen mee !

 40. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Werken is niet eens zo slecht voor de mens. Je ligt tenminste niet lui in de bank en einde van de maand heb je een mooie salaris :)

 41. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Leuke tips!
  Gelukkig heb ik hier zelf totaal geen moeite mee en geeft het me juist altijd een kick om te sparen :)

 42. joline
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik heb ook een goede, oude boeken verkopen via bol.com. Let op het moeten wel boeken met waarde zijn anders kost de verzending meer dan het boek zelf, zo ben ik van mijn oude kinderboeken af gekomen en ook van mijn oudeschool boeken. Op deze manier leveren ze ook meer op dan dat je ze aanbied op Marktplaats om dat het veel spesefieker is. sucses ;)

  • Charell
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Ja, je kan je boeken ook verkopen bij de Slegte, weet alleen niet of ze die winkel overal hebben. Scheelt ook weer in verzendkosten ;)

  • Ratna
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Cash betalen! Met een pinpas voel je minder wat je uitgeeft. Als je al het geld dat je uitgeeft in je handen ziet maakt het een grotere impact.
   Dit las ik volgens mij in de Marie Claire of Glamour van vorige maand.

 43. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Super handige tips, hier heb ik nog wat aan! Ik geef veel te veel geld uit, zo erg dat ik soms 2 weken geen cent te makken heb.. Ik kan dus echt niet met geld omgaan, dat is duidelijk.. autchh!

  • Serena
   Auteur
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Geeft niets, alles is te leren! You can do it!!

 44. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Goed idee om zo’n “wishlist” of moodboard te maken waarvoor je wil sparen. Ga ik doen, thx voor de tips :-)

 45. Nynke
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Doet me helemaal denken aan een aflevering van Friend, haha. ‘10% of you paycheck, where does is go?’ ‘In the bank!’

  De helft van mijn inkomen sparen lukt mij echt niet, meer dan de helft gaat al naar onze gezamenlijke rekening, maar 10% is voor iedereen wel haalbaar.
  En dat spaarpotje probeer ik ook te doen. Elke week een keer al het kleingeld uit m’n portemonnee daarin gooien, na een jaar heb je dan een heel leuk bedrag!

 46. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Wat een handige tips! Ik zelf heb ook een fulltime baan en ik zet iedere maand een flink bedrag opzij om te sparen.

 47. Esther
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Leuke tips!

 48. Pien
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Een fulltime baan zit er natuurlijk niet in als je nog naar school gaat :P

  Maar bij andere blogs kan ik me soms dood ergeren aan opmerkingen als: Hij is goed betaalbaar, maar 35 euro per potje ! En dan gaat het over een dagcreme. Ik vind dat je dan een vertekend beeld hebt over wat duur is en wat niet. Maar dat zie ik hier gelukkig niet zo vaak :)

  • 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Dat vind ik niet zozeer een vertekend beeld, maar iedereen heeft een ander idee van wat duur is en niet en dat heeft natuurlijk ook te maken met wat je te spenderen hebt :). Al vind ik zelf €35 voor een dagcrème ook duur hoor ;).

   • Serena
    Auteur
    22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

    Ik denk dat het met verschillende factoren te maken heeft, je leeftijd, je salaris en hoe je bent opgevoed.

 49. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Echt handige tips, dankje! Ik spaar ook altijd het geld dat ik voor mijn verjaardag / rapport krijg. Naast het geld dat ik verdien zijn dat dan extra’s voor mijn doel (:

 50. makeuplover
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  precies de post die ik nodig had!
  ik keek net op me rekening en ik dacht, omg ik moet echt gaan sparen!
  toen; oh even beautylab checken! :)
  en toen HOWTO GELD SPAREN
  yeah
  dankje sereen ;)

  • Neko
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Voor mij precies hetzelfde! Zat net op mijn bankrekening te kijken en werd errrrrg verdrietig… Ik moet hard gaan sparen! Bedankt voor je tips Serena!

  • Jessika
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Precies dat, inderdaad!
   Ik kan ook echt voor geen meter sparen, het gaat altijd op aan allemaal kleine dingetjes zoals eten en kopjes thee op school :’)

  • Sinderella
   22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

   Ik had dus PRECIES hetzelfde, ik had net ook wat geld van mijn spaarrekening afgehaald (anders haal ik het deze week niet), en het bedrag dat er uiteindelijk erop stond was om te huilen :'(. Deze artikel kwam als geroepen en ik ga zeer zeker gebruik maken van de tip om een (beetje groot) deel van mijn loon op mijn spaarrekening te zetten via automatische incasso.