Hardlopen voor beginners

In mijn New York Shoplog video liet ik mijn gloednieuwe hardloopschoenen zien van Nike. Ik heb ze ingelopen in New York en nu gebruik ik ze ook daadwerkelijk om mee te hardlopen. Drie keer in de week gaan we, mijn schoonzusje Els en ik. We lopen volgens een hardloopschema waarmee je je conditie langzaam opbouwt en we zitten nu in onze derde week. Het leek me leuk om een aantal tips te geven voor beginnende hardlopers. Want als ik het kan, dan kunnen jullie het zéker! Hieronder dus mijn tips wat betreft hardlopen voor beginners.

1. Het juiste schoeisel

Mijn voeten zakken iets naar binnen waardoor ik al snel pijn krijg in mijn voeten tijdens het hardlopen. In New York heb ik speciale Nike hardloopschoenen gekocht met extra steun en vering, waardoor mijn enigszins ingezakte voeten weer in balans worden gebracht.

Goede hardloopschoenen zijn niet goedkoop, zeg zo tussen de 100 en 150 euro, maar ik denk wel dat het de moeite waard is om hier in te investeren. Ga hiervoor naar een goede hardloopwinkel zoals Run2Day en laat je goed adviseren. Ga dus niet hardlopen op je Vans, All Stars, Nike Air Force, maar ook niet op je tennisschoenen of volleybalschoenen. Ook oude hardloopschoenen die jaren in je kast hebben gestaan hebben hun demping verloren.

Verder is het misschien leuk om een kekke hardloopoutfit te kopen, maar ik zou hier even mee wachten tot je echt wat verder bent met hardlopen en hebt besloten dat je er echt mee doorgaat. Hardloopoutfits zijn namelijk best prijzig. Het belangrijkste van je ‘outfit’ zijn goede schoenen.

2. Warming-up & cooling down

Wanneer je net zo’n stijve hark bent als ik, of wanneer je gewoon lang uit de running bent geweest, is het verstandig om je spieren eerst warm te maken alvorens je ze gaat mishandelen gebruiken. Dit verkleint de kans op blessures en spierpijn.

rekken en strekken

3. Wees niet bang om te falen

Iedereen in mijn omgeving weet dat ik niet van sporten houd. Sterker nog, ze weten ook dat ik er totaal niet goed in ben. Zelfs van de gedachte alleen al word ik moe. Op de middelbare school nam ik genoegen met een 5. Toch ben ik nu aan het hardlopen. Mijn hoofd is zo rood als een tomaat en na 1 minuut begin ik al zo zwaar te ademen dat Els me bang aankijkt en zich waarschijnlijk afvraagt hoe snel een ambulance ter plekke kan zijn. Aan het einde van onze run ga ik zó langzaam dat zelfs een oud omaatje met een rollator me nog zou inhalen.

WHO CARES?!

Je moet ergens beginnen en in mijn geval is dat helemaal onderaan. De gedachte dat ik met elke run een betere conditie opbouw en over 2 maanden een kwartier achter elkaar zou kunnen hardlopen geeft me moed. Gewoon doorzetten, en wees niet bang dat voorbijgangers je uitlachen, die ren je toch zo voorbij. Ik moet zeggen dat wij elke keer dat we hardlopen worden nageroepen, maar dat is eigenlijk altijd positief (van ‘lekkere billen’ tot ‘jaaaa, goed zo!’ en ‘zet hem op damesssss’). Hoe verwaaid je er ook uitziet als je hardloopt, je bent altijd beter bezig dan de mensen die dat niet doen.

Mijn status na de eerste keer hardlopen: helemaal kapot.

Mijn status na de eerste keer hardlopen: helemaal kapot.

4. Ademen

‘Door je neus inademen en (langzaam) door je mond uitblazen’ zegt Els. En het is waar, dat rent veel relaxter. Wanneer je dit doet krijg je veel meer zuurstof binnen. En die heb je – vooral als beginner – hard nodig. Getrainde hardlopers ademen alleen door hun neus, maar in het begin heb je echt alle zuurstof nodig die je maar kunt vinden. Lekker hijgen dus. Ik vond het wel een beetje voor schut om met zo veel geluid te hardlopen, maar lekker boeiend. Als het goed is wordt dat vanzelf minder.

tumblr_m7zwlyuheJ1rctqqbo1_500

5. Schema

Als beginnende hardloper is het belangrijk om je conditie langzaam om te bouwen en dan biedt een schema uitkomst. Op internet zijn diverse hardloopschema’s te vinden. Zelf gebruiken wij onderstaand schema:

Schermafbeelding 2013-05-24 om 1.01.50 AM

Door hardlopen af te wisselen met wandelen breng je je hartslag steeds omhoog en weer omlaag. Dit is nodig om conditie op te bouwen en om blessures te voorkomen. Ook al denk je dat je weken kunt overslaan, je kunt je toch echt beter aan het schema houden. Nu moet ik toegeven dat wij in week 3 zijn begonnen, maar vanaf die week houden wij ons netjes aan het schema.

6. Keep it safe!

Het is het fijnste om ergens te hardlopen waar niet al te veel mensen zijn die in de weg lopen, dus de meeste hardlopers gaan vroeg in de ochtend of in de avond. Of je nu alleen rent of samen, zorg er altijd voor dat je een telefoon bij je hebt (handig wanneer je apps gebruikt, maar ook voor noodgevallen) en dat je niet in enge afgelegen parkjes zonder lantaarnpalen rondhupst. Probeer altijd te rennen waar licht brandt en waar mensen wonen. Als je ergens rent waar ook veel auto’s rijden zorg dan voor lichtreflecterende vlakken in je kleding.

7. Hulpprogramma’s

Ik had het al over de Nike + Running app, maar er zijn natuurlijk meerdere apps waarmee je bij kunt houden hoeveel je hebt gelopen en of je vooruitgang boekt. Zo schijnen de ‘Evy’ podcasts erg populair te zijn, omdat deze Belgische dame je tijdens het hardlopen vrolijk aanmoedigd onder begeleiding van muziek. Deze apps zijn echt een stimulans. Ook als je geen smartphone hebt kun je natuurlijk gewoon in een Excel-bestandje bijhouden hoe het gaat. Het is belangrijk om elke week even te checken of je vooruitgang hebt geboekt. Je zal zien dat je steeds meer rent in kortere tijd en dit geeft hoop en motivatie om door te gaan.

apps

8. Geef de moed niet op!

Volgens mij zal ik nooit echt enthousiast worden over hardlopen, dus voor mij is het heel belangrijk om gemotiveerd te blijven. Wat sporten betreft ben ik nogal een slacker, maar omdat ik nu samen met Els hardloop zal ik het hardlopen niet gauw opgeven: ik weet dat er iemand op me rekent. Bovendien is Els mijn persoonlijke Evy. Om de paar minuten roept ze dat het goed gaat en dat we er bijna zijn. Heel fijn vind ik dat! Ik kan een hardlooppartner dus van harte aanbevelen.

Wees ook een beetje hard voor jezelf. Ik heb absoluut nooit zin om weer te gaan hardlopen, dus ik spreek mezelf altijd stevig toe met mijn inside voice. “NIET ZEIKEN SEREEN, GEWOON DOEN! OVER EEN KWARTIER IS HET WEER KLAAR!” En zo is het maar net. Wat is een kwartiertje hardlopen op een hele dag? Ik moet mezelf altijd wel even over de streep trekken, maar tot nu toe is het elke keer gelukt.
tumblr_makvp93Sps1rqren6o1_500

9. Zet een doel

Het schema wat we gebruiken geeft aan dat we in week 12 al 15 minuten aan één stuk kunnen hardlopen. Dat is voor mij echt een unicum, want zoiets is me nog nooit in mijn leven gelukt. Het is belangrijk om een doel voor jezelf te stellen en mijn doel is nu 15 minuten achter elkaar hardlopen. Sommige mensen hebben meer uitdaging nodig, dus die schrijven zich in voor een 5K run bijvoorbeeld (of een marathon, maar daarvoor moet je langer trainen natuurlijk). Mijn doel is dus niet zo heel hoog gegrepen, maar ik denk dat dat juist wel goed is. Mijn doel is in elk geval realistisch. En als mijn doel eenmaal is bereikt, kan ik de lat altijd nog een stukje hoger leggen. Ik neem nu vooral babystapjes.

motivational-fitness-quotes-there-is-no-one-giant-step-that-does-it-its-a-bunch-of-little-steps

10. Running Foodz

Ik weet nooit zo goed wat wijsheid is: rennen op een lege maag lijkt me niet zo goed, maar met een gevuld buikje klotst ook alles heen en weer. Dus what to do? Wat ik nu doe, en wat werkt voor mij, is iets lichts eten voor het rennen. Bijvoorbeeld een appel, banaan, fruit bar, gewoon een kleine snack. Dit geeft mij net die energie die ik nodig heb tijdens het rennen.

Daarna heb ik honger als een paard en kan ik met gemak mijn avondeten (of ontbijt, lunch?) naar binnen werken. Ook drink ik naderhand iets van 2 glazen water. Of thee. Ik ben niet zo heel erg dol op water, maar na het hardlopen ben ik uitgeput en van dat gehijg krijg ik een droge mond. Water of thee lest de dorst en hydrateert mijn lichaam (want tijdens het hardlopen verlies je nogal wat vocht).

11. Haren uit de weg!

Wanneer je (half)lange haren hebt is het fijn om ze uit je nek en je gezicht te hebben tijdens het rennen. Mijn ervaring is dat een knotje uitzakt, dus ik ren altijd met een paardenstaart. Zorg dan wel dat je een stevig elastiek gebruik, zodat je staart niet uitzakt. Ik gebruik deze Zenner elastiekjes met extra grip (5 stuks voor 2,50) of een scrunchie. Ja, die blijven echt verbazend goed zitten!

elastiekjes

Hardlopen voor beginners

Ik hoop dat ik jullie met mijn tips heb weten te motiveren om ook te gaan hardlopen, mocht je hier over twijfelen. Je hebt alleen een goed paar schoenen nodig en de rest download je gratis of vind je op internet. Alhoewel een renmaatje ook zeker aan te raden is! Ik ben echt zo onsportief als maar zijn kan en ik wilde eindelijk eens iets doen aan mijn conditie. En als ik het kan, kan jij het zeker. Ik heb net de tweede week afgesloten en we zijn nu bezig in de derde week.

Als het zo ver is dat ik 15 minuten achter elkaar kan hardlopen dan laat ik het jullie zeker weten. Tot die tijd zal ik regelmatig mijn voortgang posten op Instagram, dus volg me daar als je dat nog niet deed (gebruikersnaam @serenaverbon).

Hebben de gevorderde hardlopers nog tips voor mij en andere beginnende hardlopers? Ik hoor het graag!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

180 Reacties

 1. Laura
  2 juni 2013 / zondag, 2 juni 2013

  Ik ben inmiddels behoorlijk gevorderd, maar toen ik begon was ik absoluut geen hardloper. Aan het begin was het een marteling. Maar naarmate je doorgaat en verbeterd, wordt het een verslaving. Ruim een jaar nadat ik begon zat ik op 10 km! Alles kan, als je maar gemotiveerd blijft en doorzet op de momenten dat die motivatie even weg is 🙂

 2. Janiek
  1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

  Leuk om te zien dat ineens heel veel beautybloggers aan het hardlopen zijn geslagen!
  Ik ben in maart begonnen, en heb afgelopen zondag de 5k gerend, en het was heerlijk om van iedereen complimentjes te krijgen over mijn tijd!:)

  Jullie schema moet dus wel goed te doen zijn, ik begon met maar 2x in de week, later 3 keer, en dus in 12 weken.

  Een loopmaatje werkt idd super fijn!
  Succes serena!

  ps wanneer komt de uitslag van Philips?

 3. Michelle
  1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

  Waarom zeggen ze in Nederland eigenlijk hardlopen? Gaat toch helemaal niet hard? :p Bij ons heet dit gewoon joggen volgens mij…
  In elke geval sterk bezig! Ik heb ooit 2x gelopen en had daarna zoveel spierpijn dat ik het niet meer heb kunnen opbrengen om een 3e keer te gaan :p

  • Serena
   Auteur
   1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

   Haha, nee bij mij gaat het inderdaad zeker niet hard! 😉
   Wij zeiden hier eerst ook joggen volgens mij in de jaren 80/90, maar nu heeft iedereen het over hardlopen.

 4. 31 mei 2013 / vrijdag, 31 mei 2013

  Goed artikel! Ik ben nu ook net begonnen met hardlopen….

 5. Puck
  31 mei 2013 / vrijdag, 31 mei 2013

  Heb jij de Samsung Galaxy s4?
  Leuk en handig artikel!!! Xx

  • Serena
   Auteur
   1 juni 2013 / zaterdag, 1 juni 2013

   Nee ik heb de Samsung Note II, die is nog iets groter haha!

 6. 31 mei 2013 / vrijdag, 31 mei 2013

  Ik had van die elastieken van Zenner, maar dan groot zodat je het als haarband kunt gebruiken. Wat een rotdingen! Werkt echt niet, als je gewoon wandelt schuiven die dingen al uit mijn haar, kun je nagaan als je rent.

 7. Sara
  31 mei 2013 / vrijdag, 31 mei 2013

  O en RunKeeper is ook een super fijne ap waar je je eigen schema in kunt voeren.

 8. Sara
  31 mei 2013 / vrijdag, 31 mei 2013

  Gouden tip (zelf gekregen van professionele hardlooptrainer): probeer je tempo en ademhaling zo op elkaar af te stemmen dat je op 5 passen uitademt. Hoeveel passen je neemt tijdens het inademenen maakt niet uit.
  Echte profs rennen op 3 passen per uitademing maar dat houden “normale” sporters en beginners niet vol.
  Wanneer je je tempo altijd zo aanpast dat je op 5 passen uitademt zit je in het juiste ritme en zou je (op den duur) een marathon kunnen lopen.
  Lukt het je niet meer om op 5 passen uit te ademenen omdat je te kortademig bent? Dan ga je te snel en moet je langzamer gaan lopen!
  Je hoeft uiteraard niet constant te blijven tellen maar controleer af en toe je ademhaling.

 9. Jona
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik jog altijd met iemand, dan ren ik daar gewoon ‘achteraan’ zegmaar. (:

 10. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik loop sinds een jaar elke week hard, en ik vind het heerlijk!
  Ik heb er alleen een tijdje uitgelegen vanwege mijn operatie, en dan merk je toch wel dat je conditie minder is geworden en dat het zwaarder is dan voorheen,
  maar ben het nu langzaam weer aan het opbouwen, en ik moet zeggen dat het best wel goed gaat, dus die conditie komt er wel weer.
  goed artikel!

  xx

 11. Ilona
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik heb toevallig net afgelopen zondag hardloopschoenen gekocht, maar durf de confrontatie met mijn slechte conditie nog niet aan, haha! Volgende week ga ik echt beginnen!

 12. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Gevorderde, maar gebleseerde loper hier. Goede tips! Ik kan niet vaak genoeg hameren op goede schoenen en rustig opbouwen. Veel beginners denken dat ze heel snel kunnen opbouwen omdat het begin zo makkelijk is. Maar het lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om te wennen en te herstellen. Blessures aan de enkels, schenen, knieën, heupen etc. liggen altijd op de loer. Zelf heb ik een zwakke rug, daarom moet ook ik rustig aan doen. Oh, en Start to Run is er ook in het Nederlands met Renate Wennemars, dat vind ik persoonlijk fijner klinken dan de Belgische Evy.

 13. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  heel handige tips! ik doe niet aan hardlopen, maar ik ga gewoon 5 km joggen 🙂

 14. Teuntje
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Super fijne tips! Ik ben niet zo’n fan van hardlopen … Maar door deze tips ben ik meer gemotiveerd en ga ik het toch weer proberen! Haha! Heel erg bedankt!

 15. MN
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Goede tips ik jog wel eens in de zoveel tijd een kilometer of 5, maar dat ook niet eens elke dag of week. School, werk en mijn gezondheid maken het mij nooit makkelijk. Wel hele geweldige tips zijn dit allemaal. Zet hem op Serena!

 16. Sophie
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  is een hond ook een goed renmaatje?
  x

  • Serena
   Auteur
   30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

   Nou, een hond kan natuurlijk niet zeggen, JA SOPHIE HIJ GAAT LEKKER! NOG 1 MINUUTJE NOG! 😉
   Maar buiten dat lijkt het me supergezellig!

 17. samantha
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  ik ben ook weer begonnen met hardlopen en volg het schema van Evy! het is echt motiverend en ze verteld je precies hoe of wat tijdens het hardlopen. Handig!

  heel goed van je Serena dat je aan je conditie wilt werken ook al heb je een hekel aan sporten en dat je ook nog voor hardlopen kiest. You go girl!!

  ( wat ook heel goed voor je lichaam is en super leuk om te doen is paaldansen )
  dat heb ik 2 jaar gedaan en vond het super leuk en je lichaam veranderd snel omdat het intensief is.

 18. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben helaas te lui om te beginnen 🙁 misschien in de zomervakantie x

 19. Missy
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  He wat grappig 😀
  In belgië is hardlopen echt, nuja, hard lopen, dus bijna sprinten zeg maar.
  De start to run podcasts van Evy etc noemen wij gewoon joggen.
  Ik dacht al, iemand die nooit sport, die ineens gaat hardlopen? Wat gek 😀

 20. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Je conditie gaat sneller omhoog dan je denkt hoor! Ik ben ook met Evy begonnen en na week 8 ben ik de 5km gaan proberen in 1x omdat het me een beetje te langzaam ging. Afgelopen maandag heb ik al 5.5km gelopen in 1x

 21. Steffi
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Leuk dat je hiermee begonnen bent! Ik werk in een fitness en sport bijna elke dag, vandaag nog 12 km gelopen 🙂 keep up the good work!

 22. Annelise
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Goede tips! Ik loop nu ongeveer een half jaar hard, maar daarvoor sportte ik ook al veel. Dus het begin was voor mij niet zo zwaar. Ik heb nu twee weken niet zoveel gedaan door de eindexamens, maar deze zomer ben ik van plan om mijn tempo echt op te gaan voeren. Ik ga voor 10 km in minder dan 55 minuten, liefst rond de 50 minuten, maar dat is wel erg snel.. Succes met lopen, waarschijnlijk ga je het over een tijdje nog leuk vinden ook! 😉

 23. Syl
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Als vreemde mensen mij op straat zouden aanmoedigen, zou ik dat stiekem best tof vinden!

 24. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Super! Ik ben zelf twee weken geleden nog maar eens begonnen maar begin volgende week opnieuw aangezien ik vorige week mijn wijsheidstanden heb laten trekken en dat niet zo best gaat nu 🙂 Ik loop zelf met de combinatie Evy + Nike+ en dat is echt een geweldige combo. Ik word niet alleen aangemoedigd door Evy, maar krijg om de km ook te horen hoe lang ik erover heb gedaan, wat me boost om sneller te proberen lopen (maar niet te snel natuurlijk!). Met Evy is het me al 2x gelukt, helaas heb ik telkens moeten afhaken door blessures. Ik hoop deze keer wél vol te houden en dan de reeks van 5-10km ook te volbrengen!
  Trouwens, mij hebben ze altijd wijsgemaakt dat je best 3u voor je gaat lopen je laatste maaltijd kan nemen. Zelf ga ik altijd net voor het avondeten, dat heb ik ondervonden als het meest gunstige tijdstip voor mezelf.
  Dit artikel motiveert me echt om er volgende week weer met volle moed in te vliegen!

 25. Lisa
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Els lijkt echt op Jenna Marbles in die foto

 26. Nikita
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  ik kon op school ook nooit 15 minuten aan een stuk lopen en toen ben ik met mijn broer start to run gaan doen. op een gegeven moment liep ik ook een halfuur ! zelfs 40 minuten aan een stuk, ik was zo verbaasd 😮 niet te doen,
  maar dan wordt het kouder en vlugger donker en is de motivatie VER zoek :p

 27. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Wat een leuk stukje, you go girl! Zelf heb ik vorige week 5 km gelopen op de marikenloop (waar alleen maar dames aan mee mogen doen, echt een aanrader) en ik heb er nu echt plezier in. Mijn tips zouden ook goede schoenen zijn, dat is echt heel belangrijk! En een fijn functioneel shirtje, die heb je al vanaf 10 euro bij H&M, want katoen gaat plakken en voert je zweet niet goed af en dan krijg je het koud en dat is slecht voor je spieren.

 28. Sterre
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Leuk artikel! Maar over de schoenen zou ik eerder toch aanraden om 1 week op gympen, maar dan wel echt goede gympen dus geen All Stars, te rennen. Hardlopen is namelijk echt je haat het of je kan niet zonder.
  Dus ren 1 week op goede gympen en vind je het leuk en heb je het gevoel om door te gaan, schaf dan pas die schoenen van over de 100 euro aan.

 29. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben een paar weken geleden begonnen! Maar ik ben echt a-sportief:P. Maar tot nu toe ga ik 2x in de week! Dus ik houd het iig nog vol gelukkig

 30. rosa
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Leuke post! ik ben zelf ook veel bezig met hardlopen erg leuk!, maar het is beter om in die minuten dat je loopt niet te lopen maar om dan te dribbelen dus lopen met de ren beweging. op die manier daalt je hardslag minder en dit zorgt voor een betere conditie! en je houdt het veel langer vol omdat je niet steeds stopt.

 31. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben ook net begonnen, zit nu in mijn 3e week met Evy!
  Het gaat heel goed en ik vind het ook leuk om te doen, maar ik ga nu echt hardloopschoenen kopen ipv op goedkope sportschoenen te lopen. Ze zijn erg duur, maar nu weet ik dat ik het leuk vind, dus ik ga dit weekend naar het Outlet center in Roermond in de hoop daar wat meer budget schoenen te scoren!

 32. ilse
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  ik loop hard met Evy. (het programma heet “start to run”) Ik vind het een heel prettig programma, omdat het langzaam opbouwd en heel positief is. Als ik tegen het lopen opzie (en dat gebeurt vaak, want ik ben nog al een luiwammes) ben ik daar binnen een paar seconden over heen zodra ik die stem hoor, en ben ik blij dat ik aan het lopen ben. er wordt precies op de goede momenten wat gezegd, en op de goede momenten muziek gedraaid. en mijn moeder, die vrij zwaar was, is met dit programma (in combinatie met weightwatchers) super veel afgevallen, en is nu hartstikke slank. ik ben fan.

 33. Marloes
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik moet voor school 4 mijl (ong 6 km) hardlopen met Irun2bfit :'( vandaag moesten we een soort testloop doen, 4 km hardlopen… Mijn voeten doen nu hartstikke zeer 🙁

 34. Manon
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  aahw wat een leuk artikel 🙂
  Erg toevallig ook deze timing. Ben afgelopen vrijdag namelijk ook begonnen met hardlopen. Voor het eerst in m’n leven. Ook met Evy zoals anderen onder ons.
  En vind het stiekem nog best leuk, ondanks dat ik me ook herken in jouw verhaal Serena (zeker ook over de middelbare school).
  Ik ben net thuis, ga nu een banaan eten en op naar les 4! 😀

 35. Evelien
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben ook weer aan het hardlopen en loop echt héél erg traag. Maar ik loop! Zeker in het begin kon ik zéér weinig; ik noem dat ‘veel ruimte voor verbetering’ ;-).
  Ik heb het start to run schema ook geprobeerd, maar eens ik meer dan 5 minuten moest lopen begon ik duizelig te worden en stopte ik er dus mee… toen heb ik besloten om met een hartslagmeter te beginnen lopen. Mijn hartslag ging natuurlijk veel te hoog, maar nu zit ik op een niveau waar ik met gemak 10 km na elkaar kan lopen (wel in anderhalf uur maar), gewoon doordat ik mijn hartslag in het oog kan houden. Om nu wat tempo te trainen ga ik weer trainingen doen van 30 minuten, en steeds zo snel mogelijk lopen (en als het even niet gaat, traag lopen. Ja, dit kan recupererend werken! vermits je al wat conditie hebt, natuurlijk). Ik ben intussen wel al sinds nieuwjaar meermaals per week aan het joggen, en ik kan steeds nieuwe doelen blijven zetten en halen! Tegenwoordig is hardlopen ook pure ontspanning voor mij; niets maakt mijn hoofd zo leeg. Zelfs ‘s avonds, als ik niet kan slapen, beeld ik me in dat ik aan het lopen ben. Sowieso dat ik meteen in dromenland lig, gewoon omdat het mij zo rustig maakt.

 36. Eline
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Zo fijn om te lezen! Gisteravond was ik het zat en besloot vanaf vandaag toch echt iets te gaan doen. Ik zocht motiverende plaatjes op, plakte 1 als achtergrond op mn iphone en de volgende dag ging ik ervoor. Een cardio van een half uur. na nog geen 5 minuten was ik zo rood als een tomaat en zweette ik me kapot. Over 4 week doe ik mee aan de Color Run en ik wil het toch echt een kilometer volhouden. Ik wil graag hardlopen maar de schaamte!! Daarom begin ik met cardio, ik had echt een goed gevoel nadat ik het had gedaan!

  • ilse
   30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

   je hoeft je echt niet te schamen voor hardlopen. mensen die je zien zouden je juist moeten bewonderen omdat je zo goed en gezond bezig ben. en als je je toch nog een beetje schaamt, dan is mijn tip: ga naar een plek waar héél veel mensen hardlopen. ik loop zelf hard in een park waar op elk moment van de dag wel minimaal 10 hardlopers bezig zijn. dan zie je nog meer beginners zweten en hijgen en sjokken, en dan merk je dat het helemaal niks uitmaakt hoe hard je gaat, als je maar lekker bezig bent.

 37. Judith
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Geloof me, je gaat ‘t echt nog wel leuk vinden! Heerlijk, even alleen zijn met je gedachten en ‘t gevoel als je klaar bent.. priceless! Ik heb vorig jaar zomer het programma van Evy gevolgd… En ook ik kon na 10 weken 5 km hardlopen! Ongelooflijk! Nu ben ik met Insanity bezig… leuke app voor te lopen is Runkeeper

 38. Viviana
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  DANKJE! *knielt* SERENA JE BENT GEWELDIG.
  net nu ik het nodig heb.

 39. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik kom steeds niet verder dan beginner omdat ik steeds er veel te lang tussen laat zitten tussen de keren dat ik hardloop. Maar ik ben vorige week weer gegaan en ik ga NU weer 😛 Dus bedankt voor je artikel.

 40. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben gisteren voor het eerst sinds tijden weer in de sportschool geweest, en het is echt heel erg gesteld met mijn conditie… tijd om wat vaker te gaan sporten haha 🙂 Als de zon wat meer gaat schijnen lijkt het me heerlijk om buiten te gaan hardlopen!

 41. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Goede tips! Ik ben zelf niet zo’n sportaholic, maar als het weer mooier weer wordt wil ik ook gaan beginnen met hardlopen…. Ik zit nu nog met een vervelende keel, maar als ik weer helemaal fit ben ga ik weer een poging wagen!

 42. Wieteke
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben 3 weken geleden begonnen met hardlopen, en dan inderdaad met Evy. Rent superfijn en als je hebt niet de neiging om superhard te gaan, want dan hoor je haar stem weer zeggen, gaat om het lekker lopen en het is geen wedstrijd.
  Ik hoop over 7 weken 5 km te kunnen lopen aan 1 stuk.
  En tot nu toe voel ik me er echt super goed bij, ik kan al merken dat mijn conditie vooruit gaat want die was echt nul komma nul.

 43. Ria
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Hardlopen heb ik zelf een tijd gedaan om conditie op te bouwen voor de sporttest die ik moest halen om bij de politieacademie te mogen beginnen. Deze test had ik toen wel gehaald, maar toen ik voor het psychologische onderdeel zakte, ben ik met hardlopen gestopt.

  Anderhalf jaar later ben ik weer begonnen, nu aan de hand van een soortgelijk schema als in het artikel genoemd wordt. Dit heb ik een maand lang gedaan, daarna ben ik overgestapt op workouts thuis, gewoon op een fitnessmatje.

  En wel om de reden dat hardlopen nogal onaardig was voor mijn knieën, daar ik altijd al op steunzolen moet lopen. Verder vind ik die workouts ik ook gewoon leuker en dit kan ik ook veel beter volhouden om dat 2/3 keer in de week te doen. Hardlopen is ook veel meer gericht op conditie opbouwen e.d. en niet zozeer op spieren trainen i.c.m afvallen. En dat laatste was dus precies wat ik wou.

  En je hoeft er de deur niet voor uit, wat ik echt ideaal vind! Het kost je ook bijna niks, alleen een fitnessmatje, evt. dumbells, evt. sportschoenen. Maar zo ieder zijn ding!

  Wou hier even mee aangeven dat niet alleen hardlopen goed is voor een mens, maar beweging in het algemeen, of je dat nou doet door een half uur te stofzuigen, een half uur een workout te doen of een half uur te hardlopen.

 44. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik loop wel eens hard met mijn zusje en buurmeisje. Door met iemand anders samen te rennen krijg je vaak ook weer motivatie, dus dat is heel handig! Verder moet ik eigenlijk wel echte hardloop schoenen aanschaffen, want nu doe ik het dus wel op Vans :$

 45. suzanne marije
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben nu 2,5 maand bezig met hardlopen rustig opbouwen, maar minimaal 7 km per keer. Dat zijn mooie rondjes bij mij in Nijmegen op maandag met vriendinnen samen en dan nog 1 a 2 keer in de week alleen met lekkere muziek in de oren en de app endomondo. Heerlijk een uurtje eruit en het voelt echt goed! Ook een tip er zijn best leuke bladen voor hardlopers waar je ook als beginner goede inspiratie uit kan halen, voor het trainen, maar ook voor je voeding en warming up. Zelf lees ik Runners coach, een blad speciaal voor vrouwen die hardlopen en Runners world. Ik heb na het lezen van zo’n tijdschrift meteen weer zin mijn hardloopschoenen aan te trekken. ik heb nu sinds een week nieuwe adidas hardloopschoenen gekocht maar, daarvoor deed ik het met schoenen van de Scapino “running” schoenen van het merk Dutchy. Kosten niet meer dan 30 euro en prima om te testen of hardlopen echt iets voor je is. Keep on running!

 46. Lisa
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Ik ben afgelopen maandag begonnen met hardlopen, maar dan met het beginnersschema van Run2Day. Hierbij moet ik de eerste week 10x 1 minuut rennen en 2 minuten lopen. Muziek helpt me en doelen stellen! Ik kan na 10 weken als het goed is 5K rennen! Ik ben benieuwd

 47. Yasmine
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Thanx 4 the handige tips! Ik denk er al zo lang over na om te gaan hardlopen, maar ik stel t ook altyddd uit hihi myn conditie is ook superslecht!! =(

 48. Kim
  30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Leuk artikel! Is er ook een app van Evy? Xx

  • Evelien
   30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

   Volgens mij enkel een podcast (waarmee ik gelopen heb) 🙂

   • Rosine
    11 mei 2020 / maandag, 11 mei 2020

    Waar heb je dit schema vandaan?

 49. 30 mei 2013 / donderdag, 30 mei 2013

  Elke keer een andere route pakken zorgt ervoor dat je je nooit verveelt. Wat ik altijd doe is me aan deze regel houden: nooit meer dan een keer dezelfde straat in. Maak een play list met je favoriete muziek die aansluit bij hoe je je voelt en gebruik je run als uitlaatklep. Kijk om je heen tijdens het hardlopen, doe inspiratie op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *