Food Friday | Sambal Goreng Telor (hete eieren)

Wij noemen ze thuis gewoon ‘hete eieren’, maar de officiële benaming is Sambal Goreng Telor. En Sambal Goreng Telor is hét bewijs dat je geen dagen in de keuken hoeft te staan, nee zelfs geen uren, om een heerlijk Indisch gerecht te bereiden. Je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig die je alleen bij de toko kunt scoren, sterker nog, grote kans dat jij alles NU gewoon al in huis hebt. Word je al enthousiast?

Het recept wat ik vandaag met jullie ga delen is van mijn oma, en het is werkelijk een regelrechte knaller! Op verjaardagen zijn onze hete eieren altijd als eerste op, iedereen is er helemaal dol op! En ondanks het feit dat ze behoorlijk pittig zijn, wordt er heerlijk van gesmuld. Ach, beetje blussen met pandan rijst werkt goed.

sambal goreng telor recept_ - 4

Recept | Sambal goreng telor

3 teentjes knoflook, geperst
2 grote uien, gesnipperd
2 eetlepels sambal oelek
1 grote tomaat, in kleine blokjes
half kopje water
4 – 6 hardgekookte eieren
suiker, zout

Werkwijze

sambal goreng telor recept_ - 1Begin met het koken van je eieren. Ze moeten echt goed hard zijn, dus ik kook ze voor de zekerheid 10 minuten. Terwijl ze koken, doe wat olie in een middelgrote pan (geen koekenpan, maar een pan waarin je groente zou koken) en fruit hierin de knoflook, ui en sambal zo’n minuutje of 3. Pas op wanneer je de sambal toevoegt, dit kan spetteren! Zelf vind ik 2 eetlepels sambal oelek perfect pittig (goed pittig, maar niet onhandelbaar), maar je kunt altijd meer of minder toevoegen naar smaak. Voeg daarna de tomaat en het halve kopje water toe. Roer alles goed om en breng het geheel lekker op smaak met wat zout en (bruine) suiker. Zelf heb ik 2 afgestreken eetlepels bruine suiker aan het mengsel toegevoegd.

sambal goreng telor recept_ - 2Als de eieren klaar zijn, laat ze schrikken, pel ze, en snijd ze door de lengte door midden. Leg ze voorzichtig in je tomatenmengsel en bedek ze ook met het mengsel door er voorzichtig wat bovenop te scheppen. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel nu 15 minuten pruttelen. Mag natuurlijk langer, want hoe langer je de eieren laat pruttelen des te meer de smaken erin trekken, maar 15 minuten is in principe prima. Snel, toch?

Bijgerechten

sambal goreng telor recept_ - 5Serveer je Sambal Goreng Telor met nasi goreng of witte pandan rijst en een fris komkommertje. Heer-luk! Ook lekker met saté, kippenboutjes, sajoer boontjes of Tara’s sambal goreng tempe. Of gewoon los, om van te snoepen!

sambal goreng telor recept_ - 3Mocht je niet thuis zijn in de Indonesische keuken, wees dan niet bang: dit recept is foolproof en dus perfect om mee te beginnen. Sambal goreng telor is makkelijk en snel gemaakt, je hebt er geen lastige ingrediënten voor nodig en ze smaken zoooo lekker. Selamat makan!

Elke vrijdag is Food Friday en deel ik hier weer een nieuw recept. Zijn jullie benieuwd naar nog meer recepten uit mijn oma’s keuken? Of wat voor soort recepten zien jullie het liefst? Laat het me graag even weten bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

55 Reacties

  1. Shanna
    25 november 2023 / zaterdag, 25 november 2023

    Ik gebruik nog altijd dit recept voor als ik eitjes maak voor gasten! Altijd een succes en idd super makkelijk 🙂

  2. Charlotte Huizinga
    20 februari 2017 / maandag, 20 februari 2017

    Kleine opmerking: dit is meer telor belado, en bij zowel s.g. telor als telor belado is het lekker om de eieren even te frituren alvorens ze in de saus te doen! 🙂

    PS. Ik gebruik bij deze gerechten ook altijd sambal oelek uit de pot, dit eet je toch niet voor de eigen smaak, maar is gewoon makkelijker dan Lomboks snijden enz (oelek is eigenlijk gewoon Lomboks met ui, zout en water). Dit is ook echt heel gebruikelijk onder Indonesiërs!

  3. loes
    31 januari 2017 / dinsdag, 31 januari 2017

    Ziet er heeerlijk uit! Ik ben alleen niet zo’n held met pittig eten :p wat is de mildste variant van sambal?
    Ik wil het binnenkort maken 😀 lijkt me zo lekker

  4. 30 januari 2017 / maandag, 30 januari 2017

    Ah dit lijkt mij echt lekker! Ik ben geen keuken princes maar dit moet lukken haha.

  5. Culpa
    30 januari 2017 / maandag, 30 januari 2017

    Wat leuk lekkere receptjes!! Ik heb laatst iets te enthousiast sambal gemaakt en geproefd en bij dat laatste klapte mijn keel dicht.. Ik schrok me rot. Veel te heet voor mij. Dus ik begin de eieren morgen met een theelepel gekochte sambal voor mijn eigen veiligheid haha. Samen met rijst en yakatori chicken.

  6. 29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

    Ah wat ziet dit er heerlijk uit! Ik hou van eieren en van sambal, dus dit ga ik zeker maken zodra mijn maag er weer bovenop is (ik mag ivm een maagontsteking geen pittig eten, en het is ZO. MOEILIJK.). Laat die andere receptjes maar komen! Ik ben altijd wel geinteresseerd in goedkope/makkelijke dingen, want als student heb ik geen tijd om uren in de keuken te staan. Meer recepten zoals deze dus! Liefs

  7. 29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

    Yammie dat ziet er lekker uit.

  8. chell
    29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

    Lekkerrrr!! Leuk: internationale keuken. Specialiteiten uit andere landen.

  9. Femke
    29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

    Lijkt me heerlijk. Snel eens maken
    Verzoekjes zoude voor mij zijn
    – satesaus
    – daging roedjak

    Fijn weekend

  10. 29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

    Kom maar op met al die recepten! Lekker hoor! Houd wel van een beetje pit, dus deze eieren ga ik absoluut een keer maken.

  11. 28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Ik ben een beetje bang dat dit te pittig voor me is! :’D Wel een lekker makkelijk receptje, misschien probeer ik het toch eens uit.

    • Ellen Van de Voort
      31 januari 2017 / dinsdag, 31 januari 2017

      Je kan de pittigheid opbouwen. Doe je eerst een half lepel sambal, proef je even. Kan het pittiger, doe je er weer een klein beetje sambal bij..En zo kan je doorgaan tot het voor jou pittig genoeg is.

  12. 28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Dit recept stuur ik door naar mijn vader, die heeft vanavond heerlijk Indisch gekookt en dit past er goed bij! Ziet er erg lekker uit!

  13. Josefien
    28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Oh heerlijk! Ik eet bijna elke dag eieren en hoe pittiger hoe lekkerder dus dit ga ik zo snel mogelijk maken! Dank voor het delen. En laat maar komen die pittige recepten!

  14. 28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Ik heb dit nog nooit gegeten! Het lijkt mij echt lekker! Ik hou van pittig.

  15. katjang
    28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Serena.

    .Zorg dat het niet

    ‘indisch koken met conimex ‘word..
    Sambal zelf maken aub dan is het pas echt indisch lekker…

    Voor de rest …top dat je het probeert !,

    • Serena
      Auteur
      29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

      Mmmmm, misschien dat ik dat ooit eens probeer! Mijn Indische oma maakte ook wel eens haar eigen sambal, maar kookte meestal ook gewoon met sambal uit pot hoor 😉

  16. 28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Dit heb ik laatst op een bruiloft gegeten en sindsdien dacht ik ”dat was lekker, dat wil ik nog eens eten” Dus dit recept komt als geroepen!

  17. 28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Dit zou ik heel graag eens uitproberen!

  18. Lou
    28 januari 2017 / zaterdag, 28 januari 2017

    Aaiii saya suka makan hahaha

  19. Petra
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Dit lijkt me heel lekker! Dit ga ik zeker een keer maken.

  20. Meili
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Hi Serena, ik ben dol op jullie recepten, vooral indische keuken, die soto ayam en
    ayam mosterd oma irene maak ik regelmatig en word onze fav 🙂
    Ik kijk er naar uit om meer recepten uit te proberen 🙂

  21. Vera
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Jaaaa leuk!!! Kan nu al niet wachten op de rest van de recepten.
    Deze eieren staan in ieder geval al voor morgen op de planning 😉

  22. Hanan
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Ohhhh heeeerlijk!houd van indo fooddddd.
    Zo blij met deze rubriek. Verzoekjes
    -satesaus
    -nasi goreng
    -Barak Allahoe feeki
    -bami

    • Hanan
      27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

      3e moet zijn bara’s met aardappel chutney

      • Anita
        27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

        @ Hanan: bara’s met aardappel chutney is Surinaams-Hindoestaans. Geen indo food.

      • Ier
        27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

        Bara is Surinaams

    • Serena
      Auteur
      29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

      Je bent al de tweede die satehsaus aanvraagt, ga ik dus zeker online zetten! Het is namelijk ZO makkelijk, je moet het alleen net maar even weten. Thanks voor je verzoekjes, Hanan!

  23. Ilse
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Ziet er lekker (en makkelijk) uit!

  24. 27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Oeh la la, dit lijkt mij heerlijk! Het ziet er heel goed uit en de foto’s zijn echt prachtig. Ik kom niet verder dan gebakken ei of een gekookt eitje 😉

  25. Michelle
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Maakte je oma ze echt met sambal uit de supermarkt? Ik kan ik voorstellen dat zij de sambal zelf maakte. Heb je daar het recept van?

    • Serena
      Auteur
      29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

      Jep!

  26. Marieke
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Ik heb ze gisteren al gemaakt nav de video van Leroy. Super lekker! Wat mij betreft iedere week recepten van je oma!

  27. Susan
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Lijkt mij lekker!! Wanneer komt de boyfriend tag trouwens online :D?

    • Serena
      Auteur
      29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

      hi Susan,
      het idee was vandaag, maar het internet is hier in de AirBnB in Tokyo niet zo HEEL snel. Dus nu is woensdag de planning, als alles goed gaat 🙂

  28. Rowan Chanel
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Een van mijn lievelingsgerechten dit!
    Wat ik ook heel lekker vind is Frikadel pan! Ken je dat ook?
    Indische keuken is de heerlijkste die bestaat, (al zeg ik het zelf haha)!

    • Serena
      Auteur
      29 januari 2017 / zondag, 29 januari 2017

      frikadel ken ik! Zeker lekker!!

  29. simone
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Love this <3
    Ik ga dit recept heel erg snel maken. =)

  30. Patricia
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Yes lekker! Al kan ik echt geen pittig eten verdragen. Ik ga dit voorzichtig met een béétje sambal proberen 😉 Graag meer recepten! Taarten, oma’s recepten, misschien iets van George (z’n familie); allemaal leuk en hopelijk lekker!

  31. 27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Ik werkte in een toko en daar hadden ze dit ook altijd! Zo lekker is het, echt een opkikkertje als je de hele tijd moet werken, haha. Ik had geen idee dat het zo makkelijk zelf te maken was trouwens, dat ga ik nu snel eens doen! Malou x

  32. 27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Super lekker recept <3. Ben echt dol op eieren, maar eet ze eigenlijk veel te weinig. Dus dit gaat zeker op mijn lijstje met recepten die ik binnenkort moet maken. Yum!

  33. 27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Lijkt me heerlijk! Jammer dat ik in een huis woon waar mensen geen eieren lusten. 🙁

    x

    • MiriamH
      27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

      Maak je lekker veel saus, die kan je invriezen. En dan als je trek hebt gewoon 1 of 2 eitjes voor jezelf koken en en portie saus uit de vriezer trekken.

  34. 27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Hmm het ziet er heerlijk uit!

  35. Yasmin
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Héérlijk!!!
    Thankssss

  36. Denise
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Nomnomnom!
    Ziet er heerlijk uit sereen!

  37. Ingrid
    27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Ah, deze vind ik altijd heel lekker in een Indonesisch restaurant, dus wil ik zeker zelf eens proberen!

  38. 27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

    Eitjes zijn altijd lekker! Jammer dat deze zo heet zijn, want ik hou niet zo van pittig. Maar ik zou er mijn eigen draai aan kunnen geven met een andere ingrediënt.

    • MiriamH
      27 januari 2017 / vrijdag, 27 januari 2017

      kijk eens naar de versie van kokkieslomo.nl. Die is minder pittig en ook erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *