Een betoverende maaltijd – door Jeff Keasberry

Met mijn Indische roots ben ik uiteraard in het bezit van het ‘Groot Indonesisch Kookboek’, maar sinds kort ben ik ook in het bezit van ‘Indische Keukengeheimen‘, een absolute musthave voor elke indo. Naast heel veel heerlijke Indische recepten zijn er namelijk ook leuke (herkenbare) verhalen in te vinden, als ook de typische Indische (eet)gewoontes. Ik ga me binnenkort aan het Tjendol recept wagen!

Het boek is geschreven door Jeff Keasberry, kleinzoon van Oma Keasberry die het Indische restaurant Djokja begon in 1954. Op achttienjarige leeftijd nam Jeff het roer van zijn oma en ouders over. Inmiddels heeft Chef Jeff de Nederlandse kou ingeruild voor zonnig Californië, maar heeft zijn liefde voor koken niet verloren.

Speciaal voor de drukke Beautylabbers heeft hij een tutorial gemaakt van een snel Indisch recept. ‘Een snel Indisch recept, bestaat dat?’. Hieronder het woord aan Jeff die het jullie maar al te graag wil bewijzen. Enjoy!

December is een drukke feestmaand en koud, tenminste in Nederland hoor ik. Hier in Los Angeles stijgt het kwik overdag tot bijna zomerse temperaturen. Als de zon onder is koelt het snel af. Ja, dan is het tijd voor de open haard en voor Comfort Food.

Maar wie gaat dat koken? Want als het op koken aankomst zijn velen liever lui dan moe. Steek je hand omhoog als dat voor jou ook geldt. OK, laat maar weer zakken (type ik nu met 1 hand). Gelukkig zijn we niet alleen. We leven nu eenmaal in een tijd dat we zoveel mogelijk tegelijk willen doen en we verwachten dat alles direct beschikbaar is. Maar het vergt bijna toverkunst om tussen het werken, studeren, shoppen, sporten, daten, facebooken en twitteren toch tijd te vinden om te koken. Zelf koken is voor mij net als mediteren. Even terug komen naar moeder aarde zonder alle bedradingen, ringtones en computerchips. Het geeft een rustpunt in de dag, reduceert stress en dus goed voor je gezondheid. Ooohhhmmm!

Ja, er wordt wel gekookt, zeggen sommige van mijn vrienden, maar dan alleen als er gasten zijn. Het geeft voldoening als je voor een ander kookt en ziet dat het eten vreugde brengt want liefde gaat door de maag! Maar waarom zou je jezelf niet verwennen? Er zijn voldoende recepten voor culinaire zelfbevrediging als je een avondje alleen bent. En het kan ook snel. Kom mee voor een ‘quickie’ in de keuken!

Ik heb Serena beloofd om een familie recept te delen wat in 20 minuten klaar is. Een gerecht dat behoort tot de categorie Shortcut Comfort Food Cooking. Nou, dat is al een mond vol en je hebt nog niet eens wat geproefd. Simpel, snel, hartverwarmend en maakt blij. Woohooo!

Aan het einde kan je nog wat info lezen over deze Culinaire Shocker! Nee, nu niet stiekum snel naar beneden scrollen ;)

Nu eerst het recept!

Ingredienten:

  • 1 pond rundergehakt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 zakje aardappelpuree van bijvoorbeeld Maggie Naturel– voor 4 porties
  • 1 klontje boter
  • 1 bouillon blokje
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
  • 1 blikje (425 ml) gemengde groenten – Macedoine
  • 3 eetlepels Ketjap Manis
  • Paneermeel of geraspte kaas
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Voordat je begint met koken – eerst een glaasje wijn inschenken! Muziekje op de achtergrond. Adem in, adem uit! Ogen dicht, slok!

1) Verwarm de oven voor op 200c –

2) Zet de timer of stopwatch op 20 min. Ja, dat is Mini Me…

3) Pel de uien en de teentjes knoflook en snijd deze zeer fijn, zet apart.

4) Pan met water opzetten voor aardappelpuree en klontje boter.

5) Verhit olie in een steelpan op medium vuur.

6) Voeg de uien toe en bak tot glazig, daarna knoflook,, Blijf net zo lang roeren totdat je de geur inademt en tijdens dit verleidelijk voorspel niet alleen je speekselkieren gaan werken maar ook je eetlust wordt opgewekt. Wat? Ja, lust!

7) Voeg het gehakt toe en losbakken – totdat alle roze stukjes bruin zijn. In de tussentijd neem je weer een slok wijn, proost!

8) Voeg daarna de ketjap manis toe en het bouillonblokje. Terwijl dit op laag vuur doorsuddert, kan je de aardappelpuree voorbereiden. Water moet zo’n beetje nu koken.

9) Als na ca. 5 min het vocht kookt, neem je de pan van het vuur. Voeg de melk en de aardappelpoeder toe. Goed roeren met een garde . Roeren, roeren! Het lijkt wel toverkracht… opeens is daar aardappelpuree.

10) Voeg naar smaak wat nootmuskaat, peper en zout toe en vermengen met de puree.

11) Voeg de uitgelekte gemengde groenten toe aan het gehakt en roer het goed om voor middelmatig vuur voor ca. 5 min.

12) Lepel de gehakt- en groentenmix in een vuurvaste schaal of individuele ovenschaaltjes.

13) Bedek deze met de aardappelpuree, beetje plat maken en trek lijntjes met een vork aan de bovenkant.

14) Strooi er wat paneermeel overheen of wat geraspte kaas – voor een lekkere goudbruine korst.

15) Plaats de schaal(tjes) in de oven onder de grill om zo een mooi bruin kortsje op te laten komen. en gratineer voor ca. 5-10 min. todat de bovenkant goudbruin is.

16) Hocus Pocus Pilatus….Pastei! Verstopt onder deze romige aardappeldeken met een goudbruine korst bevindt zich een heerlijk mengsel van gehakt en groenten, hartig van smaak met een zoete hint van de ketjap manis. Gefeliciteerd! Serveren met wat plakjes augurk voor de zoetzure verfrissing, wat chilisaus voor de kick en een lekker glas rode wijn….als de fles al niet op is.

Smakelijk groeten uit LA.

Chef Jeff!

PS:
Het is mogelijk in 20 minuten klaar te zijn met wat handigheidjes en helpers zoals Maggi aardappel puree en blik- of diepvriesgroenten. Je krijgt wat meer tijd om even wat andere dingen te doen als het gratineren wat langer duurt in de oven. Kan je je in de tussentijd even omkleden, tafel dekken, of een nieuwe fles wijn openen. Of de deur open doen voor al de ongeduldige buren die aan je deur bonzen omdat ze je eten geroken hebben.

CULINAIRE SHOCKER – WIST JE DAT?
Aan dit overheerlijke gerecht zit een verhaaltje. Het is niet alleen een verkorte versie van één van mijn favoriete familierecepten, het is ook een Britse klassieker, die honderden jaren geleden haar weg heeft gevonden naar het voormalig Nederlands Indie (koloniaal Indonesie) en aldaar met de Indische slag is getransformeerd tot de Indische Pastei Toetoep (toetoep betekent gesloten). Indisch eten wordt vaak geassocieerd met Rijsttafel; overdadig, bewerkelijk en heet. Dat hoeft dus niet zo te zijn. En Indisch is een van de oudste fusionkeukens ter wereld en anders dan Indonesisch en Chinees-Indisch… kan je lezen in mijn boek.

 

Volg:

104 Reacties

  1. Steffie
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    en de volgende keer iets vegetarisch/iets met vis :D (ik eet geen vlees)

    • tasje
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      vegetarisch met vis? not following..

    • E.
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      FAIL!
      PESCOtarisch is vis.
      VEGEtarisch is alleen plantaardig en geen dode dieren lieve schat ;-)

      • Steffie
        18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

        Ik weet dat ik een pescotariër ben, maar aangezien de meesten het woord niet kennen en het dan sowieso toch nog vragen/ het opzoeken op internet (gebeurd 99% van de tijd), leek dit me gemakkelijker.
        Je ziet dus ‘vegetarisch / (=of) met vis. Ik zie de fail er dus niet in…

        • Steffie
          18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

          of mis ik iets :p

  2. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Ziet er lekker uit :D x

  3. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Wat een ontzettend leuk geschreven artikel! Lekker recept ook, ga ik snel eens maken

  4. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Mmmmm, pastei! Dat kan mijn moeder zo goed bereiden. Deze versie ga ik zeker snel eens zelf maken:)

  5. Ratna
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Very Pioneer Woman ;)

  6. Saar
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Leuk dat er een recept gegeven wordt. Alleen teleurstellend dat de aardappelpuree uit een zakje en groenten uit een blikje tevoorschijn kwamen. Da’s geen koken he (‘:

  7. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Nomnomnom, seems deliciousss!

  8. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Niet mijn ding, maar de hartjes zijn super cutee!

  9. Tinka
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Wat een ontzettend leuk artikel! En wat een leuke schrijfstijl heeft Chef Jeff :)

  10. Tania
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Lachen, had laatst bij de bieb het verzoek ingediend om dit boek
    ook op te nemen in hun leenassortiment. Gisteren op pc gezien dat het inmiddels besteld is dus gelijk gereserveerd! En zie vandaag dit recept ook!

  11. Annika
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    hmm lekker! wij hebben thuis ook best vaak Indisch eten, omdat mijn oma indo is. Mijn vader is het een beetje gewend en mijn moeder vindt het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen :)

  12. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Mmm, dat ziet er echt heel lekker uit zeg! Leuk bedacht ook :D

  13. Grytsje
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Je moet het wist je dat? wel lezen haha, ik dacht al: Heee, dat lijkt verdacht veel op Shepherd’s Pie! Ik heb als au-pair gewerkt in Engeland, en het laatste gezin maakte heel vaak Shepherd’s pie, maar dan met tomatensaus en wortels, en langer in de oven. En ik maakte altijd mijn eigen vegetarische versie met Quorn gehakt. :)

    En soms fopte de moeder en ik het jongste jongetje wel eens, want hij wou alleen puree eten als het Shepherd’s pie was, dus gaven we hem gewoon gehakt met wat puree erop haha. Bijna hetzelfde ;)

  14. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Ziet er heerlijk uit! En je maakt het redelijk snel klaar :D

  15. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Wat leuk in een hartje en wat ziet het er lekker uit!

  16. -
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    lkkrrr

  17. stella
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    mmmmm, Tjendol, ik drink de variant die de Javanen toentertijd naar Suriname hebben gebracht. Dawet is de Surinaamse varianT van Tjendol,…ik ben dol op dawet.

  18. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Klinkt heel lekker! (: Ziet er ook leuk uit in die vorm!

  19. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Lijkt me lekker ! Ben zelf wel vegetarisch , maar ik zou het rundergehakt dan gewoon kunnen vervangen door vegetarisch gehakt ! :) xoxo

  20. Lotte
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Of dit lekker is of niet laat ik er buiten maar ik vind hier niks Indonesisch aan? Aardappelpuree uit een pakje? Groente uit blik? Buillonblokjes? Mijn oma zou zich omdraaien..

    • Serena
      Auteur
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      Nee hoor, draai je oma maar weer terug en lees het stukje onder “CULINAIRE SHOCKER – WIST JE DAT?” even goed door ;)

      • Lotte
        17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

        Haha ik heb het gelezen hoor! Het gaat me er meer om dat er zoveel processed food gebruikt wordt. Dat ben ik niet gewend vanuit de Indokeuken. Ookal komt het oorspronkelijk ergens anders vandaan.

        • Serena
          Auteur
          17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

          Oh ja, dat is alleen zodat je in 20 minuten klaar bent, maar je kunt uiteraard verse groenten en zelfgemaakte aardappelpuree gebruiken! En hallo, nooit van luie indo’s gehoord? :D

          • E.
            17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

            mijn indo-mattie naast me zegt: al eens van niet luie indo’s gehoord? haha

  21. Michelle
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Hmmm dat klinkt heerlijk! Ik ga zo maar eens even naar de supermarkt wat ingrediënten kopen, en ga binnenkort je boek ook maar eens bestellen!

  22. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Wat schattig om zo allemaal je eigen hartjesvorm te hebben :)

  23. Nora
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Ah ja superleuk artikel!

  24. Bayla
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Yeah een recept van een echte kok leuk…….toch haak ik al snel af na het zien van een zakje aardappelpuree en een blikje groenten. Er zijn ook in de indonesische keuken toch wel recepten te vinden die snel en vers zijn.

  25. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    wauw ziet er lekker uit én makkelijk om te maken!

  26. Barbara
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Wat leuk geschreven!

  27. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    L-O-V-E! Ik ben zo gek op Indo food. Het liefst eet ik het elke dag! Dit recept ga ik dan ook zeker proberen. Zou je misschien ook een keer een recept post kunnen doen over gebakken tempeh? Ik vind het lastig om het goede recept daarvan te kunnen vinden :-S

    • Serena
      Auteur
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      Ik zal het eens vragen aan Chef Jeff ;)

      • 21 december 2012 / vrijdag, 21 december 2012

        Er staat een lekker recept voor TEMPEH GORENG (betekent gebakken) in mijn kookboek op pagina 177.

    • E.
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      staat vast in het boek van lonny gerungan?

  28. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    ziet er weer heerlijk uit!

  29. sanne
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    hmm ga ik maar eens proberen!

  30. Shirley Jennifer
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Het boek van Oma Keasberry hebben wij ook thuis. Mijn ouders kunnen geweldig koken, maar zo’n boekje is altijd handig voor inspiratie en om te checken of je de juiste ingredienten wilt toevoegen. Ik ga mijn ouders verrassen met dit recept. Leuk dat je je Indische roots terug laat komen in Beautylab. Roti Kukus naar het recept van Oma Keasberry is ook top. Lukt gegarandeerd :).

  31. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Hoi hoi!

    Oeh dat ziet er lekker uit zeg. Weet je misschien hoeveel kcal erin zit want dat heb ik een beetje gemist. Ben erg benieuwd!

    Liefs xxx

    Krullenbol Sam

    • Serena
      Auteur
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      Geen idee! Dit is comfort food dus dan zijn het aantal calorieën niet aan de orde! :D

      Wil je het magerder maken neem dan rundergehakt in plaats van varkens of half om half en laat het klontje boter achterwege in de puree.

      Selamat makan!

  32. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Lijkt me lekker! Ben wel van de buitenlandse keuken. :)

  33. Marieke
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Super leuk geschreven, ik krijg nu spontaan zin om een lekker wijntje in te schenken en aan de slag te gaan!

  34. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Ziet er erg smakkelijk uit! Als half indo heb ik dit nog nooit gehad. Ik ga het binnenkort eens proberen.

  35. Tamara
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Klinkt goed!

    Ik maak zelf wel eens een variatie hierop door champignons, courgette en mais te gebruiken in plaats van de macedoine en er nog een scheut tomatenketchup aan toe te voegen tegelijk met de ketjap, lekker!

    • Serena
      Auteur
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      Sounds delish! :)

      Ook altijd een goed idee om van de kliekjes van de week af te komen, dit gerecht :)

  36. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Wat leuk geschreven ^_^

  37. L'eau
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Als indo ben ik helaas niet zo’n ster (lees ongeduldig) als het op het bereiden van indonesische gerechten aankomt. Nu ga ik naast soto ajam ook dit eens proberen! Het ziet er lekker en makkelijk uit!! :)

  38. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Klinkt goed! Ik had nog wat inspiratie nodig om deze week te koken, dus thanks! Dit maak ik donderdag klaar :D

  39. Amanda
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Lekker, Pastei Toetoep! M’n indische omatje maakt het ook wel eens! :-)

  40. Hana
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Nog nooit van dit Indisch recept gehoord of gezien..
    Het lijkt wel erg op de kookwijze hoe mijn ouders stamppot maken met gehakt! Misschien zit daar de link wel in.. :)

  41. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Leuk artikel, krijg er honger van! Wel jammer dat snel en makkelijk koken gepaard moet gaan met processed food. Aardappelpuree uit het pakje mag dan wel sneller zijn, echt gezond is het niet..

    • Cha
      17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

      Je zou ook de aardappelpuree eerder kunnen maken, doordat het in de oven verwarmt wordt kan het ook koud in de bakjes!

  42. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Leuk artikel! Ik vind dat kookwekkertje echt cute! :)

  43. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Dit lijkt me echt superlekker! Ik ben gewoon puur Hollands en eet eigenlijk ook veel te weinig internationaal eten, dus hier ben ik heel benieuwd naar!

  44. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Hmmm lijkt me echt ontzettend lekker! Leuk geserveerd ook, in die hartjes bakjes :)

  45. isa
    17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

    Leuk artikel :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *