Een betoverende maaltijd – door Jeff Keasberry

Met mijn Indische roots ben ik uiteraard in het bezit van het ‘Groot Indonesisch Kookboek’, maar sinds kort ben ik ook in het bezit van ‘Indische Keukengeheimen‘, een absolute musthave voor elke indo. Naast heel veel heerlijke Indische recepten zijn er namelijk ook leuke (herkenbare) verhalen in te vinden, als ook de typische Indische (eet)gewoontes. Ik ga me binnenkort aan het Tjendol recept wagen!

Het boek is geschreven door Jeff Keasberry, kleinzoon van Oma Keasberry die het Indische restaurant Djokja begon in 1954. Op achttienjarige leeftijd nam Jeff het roer van zijn oma en ouders over. Inmiddels heeft Chef Jeff de Nederlandse kou ingeruild voor zonnig Californië, maar heeft zijn liefde voor koken niet verloren.

Speciaal voor de drukke Beautylabbers heeft hij een tutorial gemaakt van een snel Indisch recept. ‘Een snel Indisch recept, bestaat dat?’. Hieronder het woord aan Jeff die het jullie maar al te graag wil bewijzen. Enjoy!

December is een drukke feestmaand en koud, tenminste in Nederland hoor ik. Hier in Los Angeles stijgt het kwik overdag tot bijna zomerse temperaturen. Als de zon onder is koelt het snel af. Ja, dan is het tijd voor de open haard en voor Comfort Food.

Maar wie gaat dat koken? Want als het op koken aankomst zijn velen liever lui dan moe. Steek je hand omhoog als dat voor jou ook geldt. OK, laat maar weer zakken (type ik nu met 1 hand). Gelukkig zijn we niet alleen. We leven nu eenmaal in een tijd dat we zoveel mogelijk tegelijk willen doen en we verwachten dat alles direct beschikbaar is. Maar het vergt bijna toverkunst om tussen het werken, studeren, shoppen, sporten, daten, facebooken en twitteren toch tijd te vinden om te koken. Zelf koken is voor mij net als mediteren. Even terug komen naar moeder aarde zonder alle bedradingen, ringtones en computerchips. Het geeft een rustpunt in de dag, reduceert stress en dus goed voor je gezondheid. Ooohhhmmm!

Ja, er wordt wel gekookt, zeggen sommige van mijn vrienden, maar dan alleen als er gasten zijn. Het geeft voldoening als je voor een ander kookt en ziet dat het eten vreugde brengt want liefde gaat door de maag! Maar waarom zou je jezelf niet verwennen? Er zijn voldoende recepten voor culinaire zelfbevrediging als je een avondje alleen bent. En het kan ook snel. Kom mee voor een ‘quickie’ in de keuken!

Ik heb Serena beloofd om een familie recept te delen wat in 20 minuten klaar is. Een gerecht dat behoort tot de categorie Shortcut Comfort Food Cooking. Nou, dat is al een mond vol en je hebt nog niet eens wat geproefd. Simpel, snel, hartverwarmend en maakt blij. Woohooo!

Aan het einde kan je nog wat info lezen over deze Culinaire Shocker! Nee, nu niet stiekum snel naar beneden scrollen 😉

Nu eerst het recept!

Ingredienten:

 • 1 pond rundergehakt
 • 2 eetlepels olie
 • 1 zakje aardappelpuree van bijvoorbeeld Maggie Naturel– voor 4 porties
 • 1 klontje boter
 • 1 bouillon blokje
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
 • 1 blikje (425 ml) gemengde groenten – Macedoine
 • 3 eetlepels Ketjap Manis
 • Paneermeel of geraspte kaas
 • Nootmuskaat
 • Peper
 • Zout

Voordat je begint met koken – eerst een glaasje wijn inschenken! Muziekje op de achtergrond. Adem in, adem uit! Ogen dicht, slok!

1) Verwarm de oven voor op 200c –

2) Zet de timer of stopwatch op 20 min. Ja, dat is Mini Me…

3) Pel de uien en de teentjes knoflook en snijd deze zeer fijn, zet apart.

4) Pan met water opzetten voor aardappelpuree en klontje boter.

5) Verhit olie in een steelpan op medium vuur.

6) Voeg de uien toe en bak tot glazig, daarna knoflook,, Blijf net zo lang roeren totdat je de geur inademt en tijdens dit verleidelijk voorspel niet alleen je speekselkieren gaan werken maar ook je eetlust wordt opgewekt. Wat? Ja, lust!

7) Voeg het gehakt toe en losbakken – totdat alle roze stukjes bruin zijn. In de tussentijd neem je weer een slok wijn, proost!

8) Voeg daarna de ketjap manis toe en het bouillonblokje. Terwijl dit op laag vuur doorsuddert, kan je de aardappelpuree voorbereiden. Water moet zo’n beetje nu koken.

9) Als na ca. 5 min het vocht kookt, neem je de pan van het vuur. Voeg de melk en de aardappelpoeder toe. Goed roeren met een garde . Roeren, roeren! Het lijkt wel toverkracht… opeens is daar aardappelpuree.

10) Voeg naar smaak wat nootmuskaat, peper en zout toe en vermengen met de puree.

11) Voeg de uitgelekte gemengde groenten toe aan het gehakt en roer het goed om voor middelmatig vuur voor ca. 5 min.

12) Lepel de gehakt- en groentenmix in een vuurvaste schaal of individuele ovenschaaltjes.

13) Bedek deze met de aardappelpuree, beetje plat maken en trek lijntjes met een vork aan de bovenkant.

14) Strooi er wat paneermeel overheen of wat geraspte kaas – voor een lekkere goudbruine korst.

15) Plaats de schaal(tjes) in de oven onder de grill om zo een mooi bruin kortsje op te laten komen. en gratineer voor ca. 5-10 min. todat de bovenkant goudbruin is.

16) Hocus Pocus Pilatus….Pastei! Verstopt onder deze romige aardappeldeken met een goudbruine korst bevindt zich een heerlijk mengsel van gehakt en groenten, hartig van smaak met een zoete hint van de ketjap manis. Gefeliciteerd! Serveren met wat plakjes augurk voor de zoetzure verfrissing, wat chilisaus voor de kick en een lekker glas rode wijn….als de fles al niet op is.

Smakelijk groeten uit LA.

Chef Jeff!

PS:
Het is mogelijk in 20 minuten klaar te zijn met wat handigheidjes en helpers zoals Maggi aardappel puree en blik- of diepvriesgroenten. Je krijgt wat meer tijd om even wat andere dingen te doen als het gratineren wat langer duurt in de oven. Kan je je in de tussentijd even omkleden, tafel dekken, of een nieuwe fles wijn openen. Of de deur open doen voor al de ongeduldige buren die aan je deur bonzen omdat ze je eten geroken hebben.

CULINAIRE SHOCKER – WIST JE DAT?
Aan dit overheerlijke gerecht zit een verhaaltje. Het is niet alleen een verkorte versie van één van mijn favoriete familierecepten, het is ook een Britse klassieker, die honderden jaren geleden haar weg heeft gevonden naar het voormalig Nederlands Indie (koloniaal Indonesie) en aldaar met de Indische slag is getransformeerd tot de Indische Pastei Toetoep (toetoep betekent gesloten). Indisch eten wordt vaak geassocieerd met Rijsttafel; overdadig, bewerkelijk en heet. Dat hoeft dus niet zo te zijn. En Indisch is een van de oudste fusionkeukens ter wereld en anders dan Indonesisch en Chinees-Indisch… kan je lezen in mijn boek.

 

Volg:

104 Reacties

 1. Fleur
  12 september 2016 / maandag, 12 september 2016

  Ik ben zo verliefd op jouw hartjesschaal? Waar heb je hem gekocht?

 2. Priscilla
  1 juni 2016 / woensdag, 1 juni 2016

  Zo, totaal ander recept dan van mijn moeder. Ik hou het maar bij haar recept, lijkt me een stuk lekkerder.

 3. Jeanine
  24 november 2015 / dinsdag, 24 november 2015

  wat voor hapjespan/koekenpan heb jij?

 4. andria keasberry
  15 februari 2015 / zondag, 15 februari 2015

  ik maakte het vaak toen mijn jongens nog klein waren maar dan met kleine worstjes en gehaktballetjes ze vonden het heerlijk en nu nog steeds, af en toe als ze komen eten vragen ze erom, ook de kleinkinderen vinden het heerlijk.
  gr,andria keasberry

 5. Ans Kooijman
  14 februari 2015 / zaterdag, 14 februari 2015

  Hallo,
  vandaag met verjaardag gevierd op Valentijnsdag en als altijd met lekker eten voor de hele familie uit het kookboekje van Oma Keasberry, heb haar in de jaren 70 zelf ontmoet in het restaurant in Amsterdam, ze blijft mijn favoriet.
  Dit ziet er ook heerlijk uit ga het zeker een keer maken.

  Hartelijke groetjes
  Ans

 6. 15 juni 2013 / zaterdag, 15 juni 2013

  Heerlijke pastei toetoep. Heb ik geleerd van mijn moeder en zijnsleer van haar moeder en oma weer van haar moeder allemaal Indo’s. Wat kunne die Indo’s toch koken en alles puur niks uit een pakje. Ben blij met mijn Indische roots.

  Belle

 7. jeewee
  13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

  Hey Jeff,
  Leuk om de snelle variant van pastei tutup te zien…
  Vond in de erfenis van mijn moeder het boekje van Oma Keasberry… 😛 uit 1980… Waar de ingrediënten dezelfde zijn als in de aantekeningen die ik vroeger maakte bij mijn eigen (O)”maatje”…

  Eindelijk wéér de ouderwetse smaak in beeld..
  Maar niets zow lekker met de echte kuping tikus…
  De smaak van djamur kuping en sedap malam is het omrijden langs de toko op zaterdag dubbel en dwars waard!
  Selamat makan!

 8. 30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Klinkt goed! Weet je toevallig ook waar de ovenschaaltjes van zijn? Ze zijn super leuk:) Die wil ik hebben voor m’n blog!!

 9. Sanne
  20 december 2012 / donderdag, 20 december 2012

  Leuk recept, een must-try voor deze indo!

 10. Jet
  19 december 2012 / woensdag, 19 december 2012

  ‘Oh, leuk een Indisch recept?’ dacht ik in eerste instantie blij. Ben gek op Indisch eten en altijd op zoek naar nieuwe fijne recepten. Maar toen…wat een deceptie…Aardappelpuree uit een zakje? En wat is er Indisch aan, het scheutje ketjap? Jammer, gemiste kans wat mij betreft.

  • Serena
   Auteur
   21 december 2012 / vrijdag, 21 december 2012

   Wat is er Indisch aan? Indofood bestaat uit meer dan rijsttafeltjes he? 😉

  • jeewee
   13 januari 2013 / zondag, 13 januari 2013

   Zie mijn reactie van 13-01…ik heb nog het oude boekje waar de echte pastei Tutup in staat…. Daar doe je ook iets langer over dan 20 min. waar Jeff naar refereert… 😛

 11. 19 december 2012 / woensdag, 19 december 2012

  Wat leuk geschreven!

 12. 19 december 2012 / woensdag, 19 december 2012

  Ziet er lekker uit. Een recept dat ik zeker eens uit ga proberen. X

 13. Michelle V.
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Oeh! Die ga ik zeker maken nu ik ovenpannetjes van Sinterklaas heb gekregen!:)

 14. Heleen
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Haha leuk geschreven en het ziet er lekker én simpel uit! Ga ik zeker eens maken (:

 15. Rianne
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Lijkt me echt heel erg lekker!

 16. 18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Dit stukje vind ik zo ontzettend leuk geschreven! Ik wil meer lezen van Jeff!

 17. Titia
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Oeeehhh, dat ziet er wel lekker uit 🙂
  Ik zit er bijna van te watertanden.
  Dat recept dan ook maar eens proberen.
  Maar de knoflook laat ik denk ik weg.

 18. melissa
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Doet mij aan een jagerschotel denken, is ook heel lekker 🙂

 19. Lune
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Ik wil juist zo graag een goed vegetarisch Indisch kookboek, omdat ik weet (denk?) dat er veel vegetarische gerechten zijn bij indisch koken, maar ik kan het nooit vinden. Blurk 🙁

 20. 18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Ziet er echt super lekker uit, word binnenkort weer in de keuken staan ben ik bang.

 21. Mer
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Aardappelpuree uit een pakje? Ik weet het niet hoor..

  • Serena
   Auteur
   18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

   Ik heb het gisteren gegeten en het was heerlijk! Merkte geen verschil met handgemaakte 🙂

 22. Miranda
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  En bedankt……..nu rommelt mijn maag!! Klinkt echt heerlijk, en makkelijk!

 23. 18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Leuk geschreven recept. Maar aardappelpuree uit een pakje spreekt me niet echt aan.

 24. TuanRonald
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  oejoejoeji, mooie indo@work schort.
  hoe kom eraan? in dit ergens te bestellen?
  ik ben benieuwd, ik hoor het wel.

 25. 18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Ooh wat vet dat je Jeff Keasberry gestrikt hebt! Ik ben ook indisch en heb het hele oude kookboek van Oma Keasberry nog in de kast liggen (ergens van de jaren ’60 denk ik?). Bij mijn eigen oma lag het ook in de boekenkast 🙂 Leuk artikel!

 26. Lotte K.
  18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Mijn stukje Keasberry-familie maakt dit met broccoli ipv groente uit blik. Ook lekker en lui.

 27. 18 december 2012 / dinsdag, 18 december 2012

  Wat is dat hartjes bakje ontzettend leuk zeg! En wat ziet het er allemaal heeeerlijk uit.

 28. Francesca
  17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Dat ziet er lekker uit en het is ook snel klaar. Handig! De feestdagen komen er weer aan en dan zijn we thuis ook lekker bezig met indische/molukse koekjes maken. Ik ga dit recept ook even aan me ma laten lezen, misschien maakt ze dit wel voor ons klaar.

 29. lady
  17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Dit ga ik zeker één keer maken, lijkt me lekker en eenvoudig om te maken.

 30. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Oh my, nooooooo Serena – je weet half niet hoe blij ik met dit recept ben! Indonesisch is serieus mijn lievelingskeuken en heb ik altijd heerlijk gevonden! Al een hele tijd niet gegeten, en to be honest, ik wil het wel weer. Veel eten eet ik nu niet meer, maar dit zal ik denk ik wel durfen! Dit receptje gaat richting mijn moeder, zal ik een foto sturen als we het een keer gemaakt hebben? 😀 Daarnaast weet ik bijna zeker dat mijn zus dit heerlijk zal vinden, ze lust weinig en veel gerechten eet ze dan niet met ons mee thuis. Maar dit vind ze vast heerlijk! 😀 Ben je hier echt heel dankbaar voor, thanks!

 31. Genevieve
  17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Awhhh zo cute!

 32. 17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Wauw, dat ziet er lekker uit! Het lijkt een beetje op Shepherd Pie, vind ik. Jammie.

 33. E.
  17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  aardappelpure uit een pakje? Dat is zo goor..
  maar voor de rest ziet het er erg lekker uit

 34. Sherida
  17 december 2012 / maandag, 17 december 2012

  Toen ik de ingredientenlijst zag dacht ik “OEH aardappelkroketjes!!” Ben daar echt dol op maar het is altijd zoveel werk! Maar dit kan een hele goede luie variant zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *