DIY: Apple & Lavender toner

Ergens in december liet ik jullie zien hoe je een DIY oogmake-up remover kunt maken en ik moet zeggen dat ik deze remover nog steeds elke dag met plezier gebruik. Hij is alweer bijna op, dus ik moet binnenkort weer een nieuwe voorraad maken. Sinds een paar weken reinig ik mijn gezicht volgens de OCM en eigenlijk wil ik ook een natuurlijke toner maken, omdat mijn gezicht zo goed reageert op deze natuurlijke, zelfgemaakte producten.

Mijn huid is gecombineerd tot vet. Het glanst al heel snel en zeker in combinatie met een vloeibare foundation. Verder is mijn huid ook niet erg zuiver. Momenteel is mijn huid vrij rustig, maar over het algemeen heb ik redelijk vaak puistjes op mijn kaaklijn.


Ik heb gelezen dat appelciderazijn erg goed moet zijn voor zowel de binnen- als de buitenkant van je lichaam. Als je gedurende de dag water met een eetlepel appelciderazijn drinkt dan ben je kennelijk je lichaam aan het reinigen en detoxen. Verdun je appelciderazijn dan maakt het een prima hairrinse voor glanzende lokken en ook op de huid doet het wonderen.

Waarom is het dan zo wonderlijk goed? Appelciderazijn heeft, zoals ‘normale’ azijn, een lage pH. De toners die je in de winkel koopt hebben als het goed is ook een lage pH, want een toner heeft o.a. als functie de pH van je huid weer in balans te brengen. Daarnaast heeft het een adstringente werking. Het maakt je gezicht minder shiny en trekt je poriën samen, waardoor je een mooiere, egalere huid krijgt. Appelciderazijn is daarom ook een prima ingredient voor een toner voor de vette huid.

Naast de lage pH heeft appelciderazijn nóg een goede eigenschap, want het is van nature rijk aan alpha-hydroxy-acids (AHA). AHA’s exfoliëren je huid door de keratinelaag los en week te maken en ontdoen het op deze manier van dode huidcellen. AHA’s hebben dus een reinigende werking. De ‘nieuwe’ huid die tevoorschijn komt is lekker zacht en fris waardoor je er meteen glowy en gezond uitziet. Perfect voor een onzuivere huid.

Om de pH van appelciderazijn minder laag te maken verdunnen we het met een andere vloeistof. Je kunt gedestilleerd water pakken, afgekoelde groene thee of rozenwater, maar ik neem Witch Hazel hydrolaat (toverhazelaar, of Hamamelis) omdat het de volgende goede eigenschappen bevat;

“Toverhazelaar heeft een ontstekingsremmende werking en remt dus ook de ontsteking van een puistje. Daarbij versnelt het de heling van het ontstoken gebied. Sommige mensen claimen dat het helpt bij acné en toverhazelaar zie je dan ook veel terug in acné-spot-treatments of andere producten bedoeld om acné te bestrijden. Het fijne van toverhazelaar is dat het geen uitdrogende werking heeft. Sterker nog, het heeft een vochtvasthoudende werking!”


Ik heb een 1:5 (1 deel azijn met 4 delen hydrolaat) verdunning gemaakt van appelciderazijn met witch hazel, wat neerkomt op een 20% azijnoplossing. Ik heb hiervoor 10 ml appelciderazijn aangevuld tot 50 ml met witch hazel. De pH is nog steeds lekker zuur (ik heb met mijn pH stripjes gemeten en de pH is lager dan 4, de kleur is namelijk heldergeel). Je kunt ook een oplossing maken met een hogere concentratie appelciderazijn, maar dan is de geur wat sterker en qua pH maakt het niet veel uit. Vandaar dat ik een 1:5 verdunning heb aangehouden.

Onze huid bevat van nature een beschermende laag bestaande uit huidolien en zweet, de huideigen zure mantel, zoals dit heet. De pH van deze zure mantel ligt tussen pH 4 – 4,5. Mijn toner is eigenlijk zuurder dan pH = 4, maar omdat mijn huid na een reiniging waarschijnlijk een veel hogere pH heeft, kan deze zure toner het weer snel in balans (dus rond de pH = 4) brengen.

Om mijn DIY toner te perfectioneren voeg ik er nog enkele druppels etherische olie aan toe van lavendel en tea tree. Dit maskeert niet alleen de zure geur, maar heeft nog een extra goede werking voor een vette huid.

Lavendel – lavendelolie heeft een antibacteriële werking en is kalmerend voor de huid (en trouwens ook voor je gemoedsrust, op aromatherapeutisch gebied). Lavendelolie remt ontstekingen en haalt de roodheid rondom puistjes weg. Deze olie is erg ‘sterk’ en je huid kan heftig reageren op de pure olie, daarom dient lavendelolie altijd verdund aangebracht te worden.

Tea Tree – we kennen allemaal de Tea Tree lijn van The Body Shop, bedoeld voor een vette (acné) huid. Logisch, want ook Tea Tree Oil is sterk antibacterieel. Tea Tree olie heeft goede helende eigenschappen. Het helpt je huid bij onzuiverheden en kalmeert tegelijkertijd roodheid en irritaties.

Bij etherische oliën wordt aangeraden om per 10 ml, 5 druppels etherische olie op te lossen. Dat is een beetje de algemene richtlijn. In mijn flesje gaat 50 ml, dus doe ik er 12 dr. tea tree en 12 dr. lavendel bij in. Daarna goed schudden en klaar is mijn toner!


De druppeltjes olie blijven redelijk goed gemengd in het flesje, maar ik raad aan voor gebruik altijd even rustig te schudden (paar keer omkantelen). Ik heb mijn toner in een sprayflacon gedaan, omdat ik… lui ben. Na het reinigen spray ik gewoon een aantal keer met de toner over mijn gezicht, laat dit opdrogen en breng vervolgens mijn dagcreme aan. Scheelt ook weer watjes! Je kunt het ook gewoon in een ‘normaal’ flesje overbrengen en dit met een watje op je gezicht aanbrengen. Het is maar net wat je prettig vindt natuurlijk.


Nog even samengevat:

Serena’s Apple & Lavender toner recept (50 ml) ;
10 ml appelciderazijn (gekocht bij AH)
40 ml witch hazel hydrolaat (via kenkkruidenshop.nl)
12 druppels lavendelolie (via kenkkruidenshop.nl)
12 druppels tea tree olie (gekocht bij DIO drogist)

Meng alle ingrediënten en breng het over in een schoon flesje. Belangrijk is dat dit flesje is uitgekookt en gereinigd met alcohol (te koop bij de drogist), voordat je je tonicmengsel overbrengt. Dit verlengd de houdbaarheid van je tonic. Bewaar je flesje in de koelkast en gebruik het niet langer dan 2 weken.


And there you have it! Je zelfgemaakte toner met pure, natuurlijke ingrediënten. Zonder kleur- en geurstoffen, zonder parabenen. Dat er natuurlijke ingrediënten inzitten wil niet zeggen dat je er niet allergisch voor kunt zijn, dus test altijd een klein beetje op je arm of been om te kijken of je er geen uitslag van krijgt. In principe zijn toverhazelaarwater en tea tree juist kamerend voor de huid, maar je weet maar nooit. Als je zwanger bent moet je sowieso uitkijken met lavendelolie, dus houd hier rekening mee.

Heb je geen toverhazelaarwater, dan kun je ook gedestilleerd water gebruiken, of gebruik rozenwater, oranjebloesemwater, groene thee of kamille thee. Dit maakt de geur ook meteen een stuk aangenamer. De etherische oliën zijn optioneel en alleen bedoeld om de antibacteriële werking te versterken, wat het zeer geschikt maakt voor de vette huid met acné.

Let op, olie voor in de geurbrander is vaak gewoon parfumolie en dus géén etherische olie. Dit is niet hetzelfde en kun je NIET gebruiken voor je DIY toner.

Als er verder nog vragen zijn, stel ze dan vooral in de comments! Ik hoop dat jullie dit een leuk DIY recept vonden en als er nog DIY verzoekjes zijn, laat het me dan ook even weten, dan zoek ik het voor jullie uit 🙂

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

96 Reacties

 1. rosanna
  22 maart 2014 / zaterdag, 22 maart 2014

  Leuk dat wil ik wel uitproberen, alleen ik kwam achter dat ik niet goed tegen tea tree kan, en dat juist goed helpt voor mijn onzuivere huid. Maar heb je ook andere idee om in plaats van tea tree andere etherische olie kunnen gebruiken die minder sterk reageerd op gevoelige huid en helpt met onzuive?

 2. Annet
  15 september 2013 / zondag, 15 september 2013

  Hee!

  Ik vroeg me af of je ook ‘gewone’ azijn kon gebruiken?
  Misschien heb ik eroverheen gelezen..?
  x

 3. Lianne
  26 juni 2013 / woensdag, 26 juni 2013

  Ik heb het gemaakt 😀 Alleen heb ik in plaats van witch hazel (wat ik wel wilde gebruiken, maar niet kon vinden voor een redelijke prijs) heb ik gedemilitariseerd water (gedestilleerd kon ik nergens vinden :/) gebruikt. Heb ook geen lavender gebruikt, wat ik de volgende keer zeker weten ga doen vanwege de geur :’) Ook andere DIY-ers op internet hebben zo’n toner gemaakt en die zeiden dat je creme meestal de geur maskeert alleen blijkbaar de mijne niet…. 🙁 Volgende keer toch wat minder appelazijncider gebruiken (waarschijnlijk te veel gebruikt) en die lavender 😛

 4. Lotte
  4 mei 2013 / zaterdag, 4 mei 2013

  Meniet ook vaak dat ze gedemineraliseerd water gebruiken,,, kan dit ook bij deze toner..?

 5. Floor
  11 november 2012 / zondag, 11 november 2012

  Leuke DIY, zou je tea tree of lavendel olie ook kunnen gebruiken als ze voor branders zijn maar er bij staat dat ze ook voor acne etc gebruikt kunnen worden? Ik heb zr bij de tuinen gekocht en daar zeiden ze dat het kon maar nu ga ik twijfelen. Ik wil dit namelijk graag uitproberen 🙂

 6. Evy
  12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

  Hoi Serena,

  Kun je het hamameliswater zelf ook als tonic gebruiken? Dus zonder het appelciderazijn, de lavendelolie en de tea tree olie?

  • Serena
   Auteur
   12 september 2012 / woensdag, 12 september 2012

   Ja, dat kan!

 7. Anne-Claire
  7 juli 2012 / zaterdag, 7 juli 2012

  Heeii Serena ,

  Zelf wil ik dit zo graag maken maar er is 1 probleem :
  Ik ben allergisch voor lavendel 🙁
  Heb je misschien een tip om het lavendel olie te vervangen ?

  Xxxx

 8. Isis
  31 mei 2012 / donderdag, 31 mei 2012

  Leuke DIY, maar kun je de lavendel olie ook weglaten?

 9. Deveney
  11 april 2012 / woensdag, 11 april 2012

  Wat een super leuke DIY!

 10. sas
  9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

  sorry ik heb het antwoord al gevonden!

 11. sas
  9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

  Is inplaats van lavendolie van die lavendelparfum olie ook goed? of heeft die alleen de geur en niet de werking (het is van die olie voor in de brander)

 12. 26 maart 2012 / maandag, 26 maart 2012

  mijn vraag: hoe kun je zoiets nou langer houdbaar maken?
  Erg leuke DIY! mijn tonic is bijna op namelijk. Leuk dat je nu ook spulletjes bij K&K koopt!:)

  • Serena
   Auteur
   26 maart 2012 / maandag, 26 maart 2012

   Je kunt vitamine E toevoegen maar het blijft water en dat is toch altijd wel tricky. Je kunt ook parabenen kopen en dat toevoegen. maar dan is het niet meer 100% natuurlijk.

 13. 25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  Ziet er goed uit! Dit ga ik sowieso maken! Ik ben wel benieuwd hoe veel je nog over hebt na twee weken – op het moment dat je het weg moet gooien, dus. Zou je dat ook in je update-artikel kunnen melden? Dan kan ik daar rekening mee houden!

  En als ik het met rozenwater wil mengen, moet dat dan echt puur rozenwater zijn? Want de versie met conserveringsmiddelen en geurstof is veel goedkoper. Kan het kwaad als dat bv. in je ogen komt?

  Btw, ik voel me een beetje lullig omdat ik alleen maar reageer als ik een vraag heb. Dus ik wilde even zeggen dat ik jouw stukjes – uit die lange, lange lijst blogs die ik volg – duidelijk de leukste vind. Vooral je DIY’s vind ik echt fantastisch 🙂

 14. 25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  Leuke post! Ik ben helemaal heen en weg van je DIY posts, omdat ik zelf van natuurlijke producten hou 🙂 Ik ga het een keertje proberen. Groetjes, LIv

 15. Devika
  25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  hey kan je dat appelazijn ook puur op je huid gebruiken?
  xx

 16. Mikki
  25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  Superleuk!

  Ik heb zelf een hele droge huid maar wel met puistjes en verstopte poriën, kan ik dit dan ook gebruiken maar dan zonder de etherische oliën? Of kan ik er bijvoorbeeld nog glycerine o.i.d. aan toevoegen?

 17. Charlotte
  25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  Is toner hetzelfde als Tonic?

 18. Marrie
  25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  is dit ook geschikt voor een gevoelige huid?

 19. Nabi
  25 maart 2012 / zondag, 25 maart 2012

  Superleuk idee! Ga ik zeker ook eens proberen 🙂

 20. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Het is leuker als je er een filmpje van maakt;)
  .X.Oumaima
  you’re the best!

 21. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Je zou eigenlijk je eigen huidverzorgingslijn op de markt moeten brengen hihi! Leuke DIY!

 22. Genevieve
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Handy! (:

 23. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Super leuk! Wil ik ook wel eens proberen!

 24. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Wat een goede DIY weer, lijkt me een hele fijne en frisse toner!

 25. Nina
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Mag ik vragen wat je bedoeld met dat je het flesje hebt uitgekookt? heb je het flesje dan in een pan gedaan met kokend water? ik heb net de ingredienten al ingeslagen ik ga het vanavond maken (:

 26. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Wat handig dit zeg! Lijkt me zeker leuk om een keer te maken 🙂

 27. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Ik spoel mijn haar altijd na met appelciderazijn. Jammer alleen dat azijn zo verschrikkelijk stinkt. 😛 Ik heb het nog nooit op, misschien moet ik dat ook maar eens proberen.

 28. Annika
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  dit is zo’n leuke DIY!
  ik heb van the body shop zo’n flesje met lavendel en kamille etherische olie, kan dat ook?

  • Serena
   Auteur
   24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

   Als het etherische olie is: ja.

   • Annika
    24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

    okeee bedankt! maar hoe weet ik dan of het etherische olie is? staat er dan bij de ingrediënten alleen maar lavendel en kamille olie, ofzo?

 29. elisa
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  niceee!

 30. 24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Ik vind dit altijd de leukste artikels van je…heerlijk om eigen gemaakte spulletjes te gebruiken. Ik moet echt dit weekend weer een zeepje in een malletje gooien…gebruik sinds ever een zeepje van de winkel en ik voel me net een kurk…lol.

  Knuffies aan de pussycats!

 31. Jenn
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  leuke diy! maar pas op voor die appelcider azijn want die kan voor sommige mensen echt aggresief zijn.

 32. Paige
  24 maart 2012 / zaterdag, 24 maart 2012

  Leuk onderzoek en DIY! Alleen kun je me vertellen waarom je het ons aanraadt de toner maar 2 weken te gebruiken? Waarom moet je het trouwens in de koelkast bewaren? Appelciderazijn bewaar je toch ook buiten de koelkast? Dankje (:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *