Als theeliefhebber zit ik natuurlijk bovenop alle nieuwe theetrends (Serena, bestaat er zoiets als een theetrend?) dus ik was dan ook helemaal blij toen ik een nieuw theemerk bij de Albert Heijn ontdekte. Dilmah is een Sri Lankaans theemerk en sinds begin deze maand is hun nieuwe theelijn ‘Dilmah Exceptional’ in de schappen te vinden.
Deze luxe lijn bestaat uit maar liefst 12 verschillende smaken waaronder 4 met groene thee. Bezoekers die mij wat langer volgen weten dat ik een onwijze thee-fanaat ben en dat ik alleen groene en witte thee drink. Ik houd echt van kwaliteitsthee, en net zoals een koffieliefhebber zichzelf verwend met een zakje exotische koffiebonen uit één of ander oord, zo verwen ik mij van tijd tot tijd met een nieuw pak ‘high-end’ thee.
Voor Dilmah thee betaal je €2,39 en er zitten 20 zakjes in een doosje. Dat is
wat duurder dan een gemiddeld pak thee, maar dat is allemaal goed te verklaren. Dilmah maakt namelijk gebruik van pure en onvermengde thee.
Als je goed naar de zakjes loopt te turen zie je ook echt de bladeren en kruiden zitten. Hierboven heb ik een zakje opengemaakt om te laten zien wat ik bedoel. Het is dus niet, zoals bij de meeste thee, versneden of restafval. En dat proef je!
De thee is goed luchtdicht verpakt.
Maak je het zakje open, dan vind je 20 biologisch afbreekbare piramidezakjes.
Per zakje kun je – naar mijn mening – zo’n 3 kopjes thee zetten.
De 4 smaken groene thee die ik opgestuurd heb gekregen zijn;
- Gentle Minty Green Tea
- Ceylon Green Tea
- Fragrant Jasmine Green Tea
- Peppermint Leaves with Ceylon Cinnamon
Verfijnde groene thee met een frisse smaak en geur van pepermunt en citroengras.
Een hele milde, verfijnde groene thee. Heel zacht ‘op de tong’ en niet bitter.
Net zo zacht als de ceylon green tea, maar dan iets aromatischer door de jasmijn.
Dit is een kruidenthee bestaande uit kaneel en pepermunt. Het smaakt heel verwarmend, dus volgens mij is dit ideaal om te drinken als je het een beetje koud hebt of een beetje ziek aan het worden bent. Ergens ruikt het ook een beetje medicinaal, haha. Maar, erg lekker.
Leuk feitje: de naam Dilmah komt van de namen Dilhan en Malik, de zonen van de oprichter Merrill J. Fernando. Hij startte zijn bedrijf 25 jaar geleden in Sri Lanka omdat hij de hoge kwaliteit onvermengde thee die in zijn land werd verbouwd wilde delen met de rest van de wereld.
Dilmah streeft naar eerlijkheid in de theehandel en laat ook de medewerkers en hun familie profiteren van het succes. Via de MJF Foundation wordt een groot deel van de winst van het bedrijf geïnvesteerd in projecten voor het welzijn van de Sri Lankaanse bevolking. Dus zo steun je ook nog eens een goed doel terwijl je aan het genieten bent van een heerlijke kopje thee.
Ik ben zeer te spreken over deze nieuwe Dilmah Exceptional thee. De zakjes zijn niet van dat plastic-achtige organzaspul, maar gewoon biologisch afbreekbaar, de thee bevat grote, pure en onvermengde thee en de smaak is heel delicaat en zacht, zonder bittere nasmaak. Voor de echte theeliefhebbers, dus. Ook superfijn dat ik niet per se naar een speciale theezaak of biologische supermarkt hoef voor deze thee, maar dat het gewoon bij de AH verkrijgbaar is. Ik ben fan!
Dilmah Exceptional koop je exclusief bij Albert Heijn en kost €2,39 per doosje van 20 stuks.
Heb jij Dilmah al ontdekt? Wat zijn jouw lievelings (groene) theemerken die je me nog kunt aanraden?
Until next time,
Serena Verbon
Weer zoiets lekkers wat ik wil uitproberen 🙂
Klinkt lekker!
Klinkt goed, ik drink voornamelijk Clipper thee. Een aantal smaken zijn te koop bij AH, maar bij De Tuinen hebben ze een uitgebreid assortiment. Deze smaakt zeer goed. Als ik op het werk wel eens pickwick of lipton drink, smaakt dat plastic-achtig.
Ziet er goed uit! De laatste tijd drink ik wel vaker thee. Ben meer een koffiedrinker. Maar thee vind ik beter passen bij het lente-weer om één of andere reden. Natuurlijk niet zonder suiker. Lekker zoete Marokkaanse muntthee, delish! Drink je thee met of zonder suiker? x
Oh die klinken erg lekker! Ik ben nog op zoek naar een goede jasmijn thee (heb nu van lipton met groene thee, maar ik neig denk ik toch naar enkel jasmijn thee…). Ik heb laatst bij de ekoplaza verschillende soorten thee gezien, spannende combi’s. Yakka heet het geloof ik, ze hebben een heerlijke chai! (wel nog iets duurder, 3.99 geloof ik)
I love dilmah thee. Ben dit merk tegengekomen in Duitsland . Ik zou eens op pinterest zoeken naar dilmah ! En natuurlijk ook op “tea mixology” . ik hou ook van BOH(best of highlands) thee uit Maleisië
Vraag me inderdaad af of de AH alleen deze smaakjes heeft ook ook overige? Even goed opletten dan bij de volgende keer dat ik boodschappen doe 🙂
Auteur
Als het goed is heeft AH er 12 in hun assortiment!
Wat ik heel lekkere thee vind is de thee van Teapig, helaas nog niet in Nederland te koop voorzover ik weet, maar wel te bestellen bij Amazon.com. Het is kwaliteitsthee, hele blaadjes, en de zakjes zijn ook afbreekbaar. Niet goedkoop, maar erg goed.
Hoi Serena,
Ik vind Yogi tea erg lekker. Ze zijn o.a te koop bij de Tuinen en reformwinkels. In verschillende aparte smaken. Een leuk detail: op iedere zakje als je die openmaakt staat een lijfspreuk erop vermeld. Dus ik zou je deze echt aanbevelen ook eens te proberen als je die nog niet kent.
Pukka! Dat is echt de lekkerste thee EVER en de verpakkingen zijn te leuk! Pukka Love is favoriet, maar de green tea mint is ook delish. Verder kan ik de thee van Shoti Maa aanraden. Ik koop het online bij buhddalife.nl maar Ekoplaza heeft ‘t ook. Geniet!
Klinkt heerlijk! Groene thee en munt thee zijn zeker mijn favorieten.
Super leuk!
ik ben dol op de dilmah thee! bij mij op school is de thee ook altijd van dilmah en hebben we keus uit echt 20 smaken gok ik (ik zit op een horeca school)
nice om te weten dat ik het nu oud en vertrouwd bij de appie kan halen
Ik ben thee sommelier, om eerlijk te zijn ga ik niet alleen voor kwaliteitsthee maar ook voor biologisch (ik drink niet graag gif) en fairtrade de mensen die de thee plukken en verder verwerken mogen ook eerlijk betaald worden. Helaas is dit in Sri Lanka nergens het geval. Hate to blow your bubbel maar als je echte kwaliteitsthee wilt raad ik je aan om via Ann Van Steenkiste te kopen. Google maar eens… zij is mijn thee meester/lerares en gaat zelf naar de plantages in de verschillende thee landen. Ze geeft ook lessen en is ook vaak op tv en voorziet de beste restaurants in de Benelux van thee en theekaarten. Lees Sergio Herman, The Jane, Rogier Van Damme, Het Gebaar. enz. Thee is net zo uitgebreid als bijvoorbeeld wijn en moet echt nog ontdekt worden door de meesten mensen. Zelfs de grootste theeleuten zullen versteld staan over wat eigenlijk echt goede thee is.
Ik wil niet jufferig over komen maar ik ben gewoon heel erg gepassioneerd als het over thee gaat. En ik hoop dat anderen het ooit net zo gaan waarderen als ik.
Voor iedereen die interesse heeft, Ik vertel er heel graag over 🙂 en nee ik doe dat niet voor mijn werk.. dus wil hier geen reclame maken ouzo.
xoxo
Hoe kan je theesommelier worden en wat houdt het precies in?
Het komt er op neer dat je als thee sommelier de juiste bereidingswijze van elke thee soort kent, dat zijn er 100den! Ik maak ook zelf blends, zonder aroma’s en als ik aroma’s gebruik zijn ze biologisch. Maar ik verkies pure natuurlijke ingrediënten. Ook kun je thee heel goed combineren met verschillende gerechten. Er zijn restaurants waar je bij elk gerecht een passende thee kunt kiezen ipv een passende wijn. De mogelijkheden zijn eindeloos! En thee is zo subtiel en genuanceerd dat je smaakpapillen erg gevoelig worden je kan dat echt leren! Er zijn cursussen en opleidingen in NL van Robert Schinkel en van de Vlaamse Ann VanSteenkiste zij zijn echte theemeesters!
Hoi Serena,
Je moet echt eens (natuurlijk smaken verschillen, gelukkig maar) de rose with French vanilla proberen, echt hemels. Ik vind dit de lekkerste
Op mijn stageschool hebben ze ook Dilmah-thee.
Ik vond persoonlijk de aardbei-variant en citroen-variant lekker terwijl ik eigenlijk nooit thee drink, omdat ik het allemaal hetzelfde vind smaken.
Als ze deze smaken ook bij de albert heijn hebben, dan ga ik ze denk ik maar halen. Dan maar iets duurder. Dit waren de eerste twee smaken ooit waarvan ik zeg ”doe me nog maar een kopje”.