Beauty Science: wijn is een natuurlijke zonnebrand

Er wordt tegenwoordig van alles wetenschappelijk onderzocht, maar voor de onderzoeken naar rode wijn ben ik toch wel verrekte dankbaar. Zo weten we al een aantal jaren dat een glas wijn goed is voor je rikketik, maar nu hebben researchers van de University of Barcalona ook aangetoond dat rode wijn kan dienen als natuurlijke zonnebrand. Ain’t research fun? 🙂

Hoe toevallig is  dat. Waarschijnlijk zit ik momenteel op een terrasje in de zon of lig ik aan het strand van Barcalona te bakken met een glas Sangria aan mijn lippen terwijl researchers uit deze stad hebben aangetoond dat dit prima werkt als natuurlijke zonnebrand!

Wat blijkt? De flavonoïde-rijke druiven uit de wijn beschermen je huid tegen de schadelijke UV stralen. UV stralen zijn gerelateerd aan huidkanker, huidveroudering en het verbranden van je huid. De flavonoïden uit wijn (met name Cabernets, Petite Syrahs en Pinot Noirs) reageren als een beschermend schild voor cellen die het risico lopen om afgebroken te worden door blootstelling aan UV stralen.

Wijn beschermd onze huid dus indirect tegen UV stralen waardoor de kans op huidkanker, verbranden van de huid en huidveroudering afneemt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we zomaar kunnen stoppen met smeren van zonnebrand, dat moeten we gewoon trouw blijven doen. Toch is het fijn om te weten dat wijn onze huid beschermd en gezond en mooi houdt.

Volgens research heeft wijn nog veel meer voordelen voor ons lichaam;
– Wijn maakt je slimmer. Een 7-jaar durend onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van wijn met name bij vrouwen de cognitieve functies (= verwerken van informatie in de hersenen) verbeterd. In sommige gevallen helpt het zelfs tegen geheugenverlies en dementie.
– Wijn houdt je slank. Een onderzoek onder 20,000 vrouwen uit Boston heeft aangetoond dat vrouwen die af en toe een wijntje drinken slanker zijn dan vrouwen die dat niet doen.
– Wijn is goed voor je hart. Rode wijn bevat een ingredient waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de cholestorol in je bloedvaten verminderd waardoor de kans op hartinfarcten en dergelijke afneemt.
– Wijn zorgt ervoor dat je langer leeft en langer mooi blijft. Wijn zit namelijk tjokvol anti-oxidanten die je immuunsysteem een flinke boost geven, zodat wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Daarbij beschermen anti-oxidanten je lichaam bij diabetes, maagzweren en zelfs sommige vormen van kanker.

Ober, doe mij nog maar een wijntje!

Hopelijk zijn de onderzoeksresultaten van Dr. Pepper net zo veelbelovend. Dat zou nog eens mooi zijn 🙂

Until next time,
Serena Verbon

bronnen: Yahoo Shine – healthy living (link, link, link).

Volg:

2 Reacties

  1. lot
    2 september 2012 / zondag, 2 september 2012

    Maar moet het niet met mate. Alcohol helpt nou niet bepaald voor een mooie huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *