Aloe Vera

Een paar weken geleden ben ik naar Curacao geweest voor mijn blog en op de laatste dag bezochten we de CurAloe plantage: een biologische plantage van meer dan 100,000 onbespoten Aloe Vera planten. Toen we aan kwamen lopen zagen we de velden er vol mee staan, het zag er heel indrukwekkend uit.

Wat me ook meteen opviel was de scherpe uienlucht, of eerder een soort zweetvoetenstank. Na een minuut of 5 ruik je het niet meer, maar wow, dat was niet lekker zeg! Later werd me verteld dat de Aloe Vera familie is van de ui, prei en knoflook, dus dat verklaarde die aparte geur.

aloe vera curaloe1Er zijn zo’n 400 soorten Aloe-achtige planten, maar de Aloe Vera barbadensis is de enige soort die ‘gel’ bevat. Aloe Vera is iets waar de Curacaoenaren mee opgroeien. Iedereen kent het of heeft wel een plantje in de tuin staan. Omdat je met Aloe Vera – volgens de Curacaoenaren – heel oud kan worden noemt men het ook wel ‘sentebibu’ oftewel honderd levens.

aloe vera curaloe plantageDe Aloe Vera planten op de CurAloe plantage moeten eerst zo’n 6 tot 7 jaar groeien voordat ze voor het eerst worden geoogst en per jaar wordt er slechts 2 keer geoogst. Men snijdt handmatig de buitenste bladeren van de plant af, vervolgens worden ze met de hand gewassen, geschild (dit gaat vaak met een machine) en wordt de gel in ketels gedaan en verwarmd tot het geheel vloeibaar is geworden. Het wordt niet aan de kook gebracht zodat de geneeskrachtige werking behouden blijft.

De Aloe Vera gel of sap kan vervolgens puur worden verkocht (als gel of sap) of het wordt verwerkt in verschillende cosmeticaproducten, zoals crème, handcrème, shampoo, zeep en face wash.

aloe vera curaloe5Men gelooft dat het eten (of drinken) van Aloe Vera erg gezond is omdat het rijk is aan vitaminen en aminozuren. Aloe Vera bervordert de stoelgang, verhoogt je weerstand, detoxt het lichaam en zorgt voor meer energie. Op de plantage eten alle medewerkers elke ochtend een blokje Aloe Vera gel.

Wij hebben het ook geproefd, maar het viel qua smaak en textuur echt een beetje tegen! Ik had een zoete smaak verwacht omdat die Aloe Vera drankjes (die in groene flesjes met die stukjes Aloe Vera) ook zoet zijn, maar zoals ik al eerder heb verteld is Aloe Vera familie van de ui, prei en knoflook… dus zo smaakte het ook ongeveer. Glibberig en stevig en een beetje scherp, zoals ui of prei.

Ondanks de smaak heb ik toch een flesje Aloe Vera sap gekocht, als ik er een klein dopje van in een smoothie verwerk dan proef je er niets van en krijg je toch de geneeskrachtige werking ervan mee.

Qua werking op de huid is Aloe Vera voornamelijk verkoelend, verzachtend en versnelt het de genezing van wondjes. Ik ben op Curacao helemaal lekgestoken door muggen, mijn benen zaten echt onder de muggelbulten (de littekens kun je nu nog steeds zien zitten). Het jeukte verschrikkelijk! Toen Tasha, de vrouw die ons alles over Aloe Vera heeft verteld, er stuk Aloe Vera-blad afsneed en het over mijn been wreef was de jeuk verdwenen. Wow! Ook schijnt het heerlijk verkoelend te werken bij brandwonden en een zonverbrande huid. Het wordt dan ook vaak verwerkt in after sun producten.

aloe vera curaloe2Leuk weetje: wanneer je een Aloe Vera blad opensnijd komt er eerst een gelig sap uitsijpelen. Dit sap bevat ‘aloin’, een kleurstof. Het werd vroeger gebruikt om verf mee te maken om de huizen mee te schilderen, maar ook (en nu nog steeds) wordt het gebruikt als natuurlijk haarverfmiddel. Het kleurt je haar eerst feloranje/rood en vervolgens wordt de kleur steeds donkerder naarmate het langer in je haren blijft zitten.

Sommige mensen gaan voor de knalrode kleur, anderen wachten tot de kleur warm bruin is geworden en vooral de mensen die hun grijze haren willen verven wachten tot het diepbruin tot zwart is verkleurd. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar op Curacao zag ik wel enkele mensen lopen met een typische felle, koperkleur in hun haren, en volgens de gids hadden zij Aloe Vera gebruikt.

Hieronder mijn Curacao vlog. Vanaf 12:30 minuten gaat het over de Aloe Vera plantage ‘CurAloe’ op Curacao:


Klik hier als je de video niet kunt bekijken.

Ik heb het flesje Aloe Vera sap nog niet aangebroken, maar ik houd jullie op de hoogte als ik merk dat het effect heeft op mijn lichaam.

Benieuwd naar de CurAloe producten? Je kunt ze bestellen via deze Nederlandse webshop. Ben je op Curacao en zou je ook graag een rondleiding krijgen op de Aloe Vera plantage? Bezoek dan de CurAloe website voor meer informatie. Wanneer je na de rondleiding CurAloe producten koopt in hun shop krijg je ook nog eens 10% korting!

Hebben jullie producten met Aloe Vera? En geloof jij in de geneeskrachtige werking van deze plant?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

60 Reacties

 1. Pascal Maatman
  24 juni 2017 / zaterdag, 24 juni 2017

  leuk om te lezen! wij ik en mijn vriendin zitten al een tijd in de Aloe vera. wij raden het veel mensen aan.

  Mijn oma heeft gordelroos en daar loopt ze al meer als een jaar mee dus helaas chronisch geworden…. ze heeft er heel veel last van en het doet haar heel veel pijn wat ik zeer vervelend vind want mijn oma is mijn alles…

  Na uiteindelijk tientallen huisarts bezoeken en dermatalogen heeft ze de moed opgegeven en is ze eindelijk een keer gaan luisteren naar mij… sceptisch als ze was “Doe het dan toch maar”
  Aloe vera gel is ze gaan smeren op de wondjes in haar gezicht, naar 5 minuten verlichte de pijn. ze is begonnen met driemaal daags smeren. naar 2 dagen 2 x daags smeren, en nu zijn we een goede maand verder en ze heeft geen pijn meer gelukkig waar de gordelroos zit in haar gezicht en ze smeert nog maar 1 x per dag.

  Ze heeft momenteel nog wel veel last van de gordelroos in het haargebied maar daar kan je dus niks smeren, dus gaan we het proberen te behandelen van binnenuit. de aloë vera drinking gel. Ik denk dat ze naast haar gordelroos op vele vlakken er baad bij heeft.

  Ze heeft namelijk een gevoelige maag en darm en ze is al sinds 1993 hartpatiënt en gebruikt zo debiel veel medicijnen dat kan gewoon niet goed zijn voor een mens… dus hopelijk word ze hierdoor “gezonder”

  Ik houd jullie op de hoogte.

  Groetjes pascal

  P.S als iemand vragen heeft of informatie wilt mail me gerust.

 2. Yvette
  7 januari 2014 / dinsdag, 7 januari 2014

  Ik heb 2 Aloe vera planten en snijd er soms een stukje af en spoel het gelige sap dan even weg en wrijf het over de schone huid. Ook voor zonne-allergie is het super. De geur ervan is i.d.d wel echt vies. Net als knoflook wat ook heel goed is voor onzuivere huid. Zag laatst een tutorial van een masker van geperste knoflook met honing…. tja… Het zal vast werken, maar prettig is het niet door de geur.

 3. 6 januari 2014 / maandag, 6 januari 2014

  Leuk artikel! Ik heb wel aloe vera shampoo en ook drink ik aloe vera drankjes, heerlijk!

 4. Maura
  5 januari 2014 / zondag, 5 januari 2014

  Ik ben nu zo’n drie keer op Curacao geweest, en elke keer nemen we weer Aloe Vera producten mee! Ook kregen we van vrieden die daar wonen kleine plantjes Aloe Vera mee om zelf te poten, heel leuk!

 5. Noreen
  5 januari 2014 / zondag, 5 januari 2014

  Bij mij zit het in m’n lipbalsem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *