Alles over zonneproducten

Het zonnetje houdt zich voorlopig nog lekker schuil achter de wolken, maar over een tijdje kunnen we er echt niet meer onderuit: het wordt zomer. De laatste jaren zijn zonneproducten steeds belangrijker geworden lijkt het wel, van alle kanten wordt er op gehamerd dat smeren met SPF (Sun Protection Factor) een absolute must is. I couldn’t agree more.

Toch is er nog veel onduidelijkheid over zonneproducten. Breng je eerst je dagcreme aan en dan zonnebrand, of andersom? Heeft het zin om een dagcreme of foundation met SPF te dragen? Wat is UVA en UVB? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen en meer interessante informatie over zonneproducten.


Less = more? Wrong!
Een fout die vaak wordt gemaakt met zonneproducten is dat men te weinig aanbrengt en plekjes overslaat. Nu hoef je uiteraard geen hele fles leeg te kieperen over je lichaam, maar per persoon wordt aangeraden om minstens 30 ml zonnebrand over je gehele lichaam te verdelen om alles voldoende te kunnen bedekken. Breng je minder aan dan geeft het je niet de juiste bescherming tegen de schadelijke UV-stralen. Een vuistregel is dat als je de helft aanbrengt van de aanbevolen hoeveelheid (in dit geval dus 15 ml) je slechts de bescherming krijgt van de wortel aan SPF. Ja, nu gaan we wiskundig worden. Eenvoudig uitgelegd: als je 15 ml SPF 30 aanbrengt wordt je lichaam slechts met √30 = SPF 5 (om precies te zijn SPF 5,48) beschermd. Dat scheelt dus echt enorm! Zorg daarom altijd dat je voldoende zonnebrand over je lichaam verdeeld.

Ook is het belangrijk om regelmatig opnieuw zonnebrand aan te brengen. Sterker nog, er wordt aangeraden om dit elke 2 uur te doen en sowieso na zwemmen, zweten en afdrogen. De zon breekt namelijk de werkzame stoffen af die de zonnestralen tegenhouden en daarom is het nodig om je lichaam regelmatig opnieuw in te smeren.

Even nadenken. In een fles zonnebrand zit gemiddeld zo’n 200 ml. Stel je gaat een week op zonvakantie en ligt per dag zo’n 4 uur op het strand of aan de rand van het zwembad. Dan moet je per dag 2 x 30 ml = 60 ml zonnebrand gebruiken. Je bent er een week, dus ben je 60 x 7 = 420 ml zonnebrand kwijt. Dat zijn net iets meer dan 2 flessen per persoon per week. Hoe vaak is het voorgekomen dat je met zijn tweeën op vakantie gaat en een halve fles zonnebrand overhoudt? Conclusie: je hebt jezelf niet voldoende ingesmeerd. Als je het doet, moet je het wel goed doen. Daarom: smeren! Beter te veel dan te weinig.

that’s the spirit! 

That’s SO 2011!
Gebruik geen zonneproducten van vorig jaar. Na een jaar beginnen zonneproducten hun beschermene effect te verliezen en na 3 jaar zijn ze compleet nutteloos. Het beste is dus om elk jaar een nieuwe fles (of eerder gezegd flessen) aan te schaffen. En nu jullie weten dat je het zo vaak opnieuw moet gebruiken en minimaal 30 ml per keer moet smeren raakt deze fles echt wel op hoor, don’t you worry!

Ontdek je plekjes
Plekjes zoals oren, de achterkant van je knieen, je voeten en zelfs oogleden worden vaak overgeslagen, maar ook daar kan je verbranden. Denk ook aan je lippen, de zon kan ze behoorlijk uitdrogen. Gelukkig bestaan er inmiddels genoeg lipbalms, lipsticks en zelfs lipglossen met SPF waarmee je je lippen kunt voorzien van een mooi kleurtje en tegelijkertijd beschermd tegen UV-straling.


Optelsommetje

Wat ook veel mensen denken is dat je SPF bij elkaar op kunt tellen. Bijvoorbeeld; ik gebruik een serum met SPF 10, een dagcreme met SPF 15 en daaroverheen een zonneproduct met SPF 15. Bij elkaar breng ik dus SPF 40 aan op mijn gezicht, whoohoo! Goed bezig! Mag ik je dan even uit de droom helpen, want zo werkt het helaas niet met SPF. Je kan het namelijk niet bij elkaar optellen! Je beschermd je huid met de hoogste SPF die je aanbrengt, in dit geval is dat dus SPF 15.

Maar goed, heeft het überhaupt wel zin om een dagcreme met SPF te dragen, aangezien we net hebben gelezen dat je het om de twee uur opnieuw moet aanbrengen? Natuurlijk wel. Kijk, dagcremes zijn bedoeld voor elke dag en niet voor op vakantie. Dus als jij de deur uitgaat naar school of werk, hoeveel daglicht denk je nu eigenlijk dat je huid te zien krijgt? Van die 15 minuten op de fiets naar school, of die 10 minuten durende wandeling naar de auto, bushalte of van dat half uurtje op het terras tijdens je lunchbreak? Meer dan twee uur zal het niet zijn, dus je huid is gewoon de gehele dag beschermd.

Het heeft echter geen zin om dagcreme met een SPF aan te brengen wanneer je van plan bent in de zon te gaan bakken. Sure, het kan wel, maar dan is het wel raadzaam om elke twee uur opnieuw dagcreme aan te brengen. En ik denk dat je dagcreme dat iets te kostbaar voor is! Bovendien zit er vaak maar 30 ml in een potje en daar ben je dus zo doorheen. Als je toch van plan bent om te zonnebaden, kun je dus net zo goed een zonneproduct gebruiken, toch? Er bestaan hele mooie producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het gezicht. Met hydraterende, verzachtende en matterende eigenschappen bijvoorbeeld, zie ook dit artikel.

UVA & UVB
UV straling is onder te verdelen in verschillende soorten, waaronder UVA en UVB (er is zelfs UVC). Er is een gemakkelijk ezelsbruggetje om te onthouden welke UV-soort wat veroorzaakt. UVA heeft een A, de A van AGE, en veroorzaakt dus huidveroudering. UVB bevat een B, de B van BURN, en veroorzaakt dus schade en verbranding van de huid wat uiteindelijk kan leiden tot huidkanker.

De meeste zonnebrandcremes blocken UVB straling en voorkomen dus dat je verbrand, maar zelf vind ik het ook belangrijk dat het UVA blockt. Van alle UV straling die de aarde bereikt is 95% UVA. Deze straling penetreert naar de diepere huidlagen en is verantwoordelijk voor dat ‘mooie bruine kleurtje’, maar tegelijkertijd is het ook verantwoordelijk voor huidveroudering en rimpels en kan het zelfs leiden tot huidkanker, net als UVB.

Op de verpakking wordt altijd duidelijk aangegeven of het product beide vormen van straling blockt. Is het niet duidelijk, dan blockt he waarschijnlijk alleen UVB. Het beschermen tegen UVA is iets van de laatste jaren, maar ik vind het net zo belangrijk als de bescherming tegen UVB!


Soort zoekt soort
Als je je gezicht wil beschermen tegen de zon is het belangrijk om te kijken welke soort zonnebrandcreme je hebt. Afhankelijk van de soort is het belangrijk om eerst zonnebrand aan te brengen en vervolgens je dagcreme in plaats van andersom. Zonneproducten kun je onderverdelen in 2 soorten: chemische en fysische.

 • De chemische soort maakt een verbinding in je huid waardoor het je effectief beschermd tegen de zon. Deze soort zonneproducten werken namelijk het beste als ze direct op de ‘blote’ huid worden aangebracht. Heb je een chemische zonnebrand, smeer deze dag eerst en vervolgens je dagcreme. Omdat chemische zonneproducten tijd nodig hebben om de verbinding in je huid aan te gaan is het verstandig om 20 tot 30 minuten na aanbrengen te wachten voordat je de deur uit gaat. Een vaak gebruikt chemisch SPF ingrediënt is octocrylene.
 • Fysische zonneproducten zijn te herkennen aan de ingrediënten Titanium Dioxide en Zinc Oxide. Voor deze producten maakt het niet uit of ze je direct op je huid of over een dagcreme heen aanbrengt. Zink Oxide blokkeert meer UV straling dan Titanium Dioxide en wordt daarom vaker gebruikt. Beide ingrediënten blokken zowel UVB als UVA straling.

Check dus de ingredienten van je zonneproduct om erachter te komen met welke soort je te maken hebt. Bij twijfel zou ik altijd eerst het zonneproduct smeren en vervolgens de dagcreme. Overigens zijn doorzichtige zonneproducten vaak chemisch en witte, melkachtige producten vaak fysisch. Het komt ook vaak voor dat er zowel een chemisch als fysisch SPF ingredient in een zonneproduct wordt gestopt, dan zie je bijvoorbeeld octocrylene met titanium dioxide in de ingrediëntenlijst staan.

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden op het gebied van zonneproducten en dat jullie deze zomer verantwoord zullen smeren.

Happy tanning!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

137 Reacties

 1. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Handig! Ik heb nu een super fijne zonnebrandcreme gevonden die je echt maar 1keer per dag op hoeft te smeren, fijn!

 2. Jessica
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Het spf wat in lippenbalsems zit.. Dat is waarschijnlijk keiweinig, maar is die werking ook maar een jaar ‘houdbaar’ ?

  • Serena
   Auteur
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Dat is een goede vraag, je zou inderdaad zeggen van wel… gelukkig kun je ze gewoon het hele jaar daar gebruiken!

 3. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Super artikel! Erg goed dat je hier aandacht aan besteed.

 4. Yana
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Superhandig artikel! Ik heb trouwens een vraagje, mijn vriendinnen zeggen dat je niet bruin word als je foundation op hebt, maar dat kan ik me haast niet voorstellen aangezien je dan ook geen zonnebrand nodig zou hebben, klopt dit?

 5. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Nuttig artikel! Goed geschreven!

 6. rosemarijn
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Nog een klein vraagje, zijn die 2 uur bescherming de 2 zonuren (dus dat je buiten bent)of de 2 uur na het aanbrengen? Uit het artikel maak ik op dat het de eerste is maar vraag het me al een tijd af

  • Serena
   Auteur
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   zonuren inderdaad

 7. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Handig artikel! En goed om te weten dat producten zo snel hun werking verliezen. Vind het jammer dat ik met m’n lichte huidje alleen standje sneeuwwitje en standje hoi kreeft ken, haha ;). Smeren dus!

 8. rosemarijn
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  klein vraagje, is die 2 uur dus gewoon de zonuren dat hij beschermd, of zijn het de uren nadat je zonnebrang aangebracht hebt? Uit het verhaal maak ik het eerste op, maar ik heb het altijd al twijfelachtig gevonden

 9. Karin
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Vorig jaar kreeg ik plotseling last van zonneallergie in het voorjaar. Na enig speurwerk op het internet kwam ik er achter dat een zonneproduct met een hoog UVA filter een allergische reactie zou kunnen voorkomen. Ik smeer nu dus ook echt bij het eerste de beste straaltje waar ik in wil zitten.
  Mijn oudere zonnebrand producten gebruik ik overigens als een bodylotion na het douchen, vind de geur meestal wel erg lekker en zo hoef ik ze niet weg te gooien want verzorgen doen ze nog wel!

 10. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Handig artikel! Ik moet ook met factor 50 smeren, ik word direct knalrood :(

 11. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Zelf moet ik nu met factor 50 smeren i.v.m. antibiotica.. Ga gewoon bijna niet in de zon hoor.. ga het niet opzoeken :)

 12. Maaike S
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Maakt het wat uit als je zonnebrandcreme op je gezicht smeert van een ander merk dan je dagcreme is? Gaan twee verschillende merken niet vervelend reageren op elkaar? ( ik gebruik nu dagcreme van biotherm, omdat ik een allergische reactie had op de creme van garnier )

 13. Christianna
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Hee, volgens mij geldt sinds vorig jaar dat alle zonproducten die binnen de EU verkocht worden zowel een UVA als een UVB factor moeten hebben. Die factor is dan voor beide UV’s gelijk: de SPF die voor op de fles staat. Toch kan het niet kwaad de verpakking even te checken natuurlijk ;)
  Heel fijn artikel trouwens! Ik zoek een matterende SPF voor mn gezicht, iemand tips?

 14. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Wat een goed artikel! Had ik net nodig. En ik las net ook dat je een crème van vichy aanraad voor het gezicht! Top want dit advies had ik net nodig. Ik ga morgen even shoppen naar een zonnebrand crème van vichy voor mijn gezicht.

 15. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Heel goed en handig artikel dit. Ik schrik wel van de hoeveelheid die je eigenlijk moet smeren zeg, 30ml! Is er ook nog verschil in kwaliteit tussen goedkope en duurdere beschermingsproducten? Ik vind het vaak zo duur!

 16. Sylviaa
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Haha ik vind die foto van die dude echt te geniaal!!

 17. Joanne
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Dit is waarom ik dit de beste beauty vloog vind, duidelijk uitgelegd en volledig. Goed artikel!

 18. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Die crème van Nivea vind ik persoonlijk te vettig, hoewel hun sprays wel fijn zijn. Kruidvat eigen merk is echt een goeie tip! Goedkoop en ze zijn echt fijn! Voor het gezicht gebruik ik er één van Louis Widmer.

 19. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Erg interessant artikel! Ik smeer ook altijd met zonnecrème in de zomer. Meestal probeer ik een foundation te kopen die al SPF bevat. In de zomer gebruik ik op mijn gezicht nog een extra gezichtszonnecrème, die is SPF30. Op de rest van mijn lichaam gebruik ik meestal SPF10 of 15, ik verbrand niet zo snel :)

  • Denise
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Je verbrand niet snel misschien, maar wel eens aan gedacht dat de straling gewoon in je huid dringt met zo’n lage factor? Dus niet verbrand, maar wel: snellere huidveroudering en meer kans op huid kanker..

   Net als dat mensen met een negroide huid zeggen dat ze goed tegen de zon kunnen. Als je een donker shirt aandoet, voel je de hitte meer (trekt warmte aan), dus met een donkere huid is dat net zo! Dat moest ik even kwijt.

 20. ilona
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  ik vraag me trouwens af, wat dat meisje van die foto (met die verbrande toet) heeft bewogen om zo op de foto te gaan.. vindt ze dat nou sexy ofzo? hahaha.

  • Kirsten
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Dat meisje is Kim Kardashian, haha. Ze zal hem wel ooit een keer op Twitter hebben gezet ofzo.

 21. Nora
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Serenaaa!!! Ik ben zo blij dat jij dingen altijd intelligent weet te brengen, op nog een “smeren is goed yay” artikel zaten we namelijk niet te wachten… maar jij verdiept altijd, zo fijn. Keep on doing the good work!

  • Denise
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Ja inderdaad!!

   Ik sloeg het artikel in eerste instantie ook over (“pff weeer een artikel over zonbescherming”). Maar ik verveelde me en ging het toch lezen, super uitleg!

   Echt top :-) Blijft m’n favoriete blog!

 22. Steffanie
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Heeii Serena ik ben echt gek op Beautylab! Het lijkt me echt geweldig als je een keer een artikel maakt met quotes erin. Ik ben echt gek op quotes en ik denk ook heel veel anderen :)! Bedankt voor het lezen ! xxxxxx

 23. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  wat een ontzettend informatief artikel. Ik moet zeggen dat ik me vaak wel goed insmeer, behalve mijn gezicht. Rond mijn gezicht verbrand ik zo snel dat ik eigenlijk een hogere factor nodig heb maar ik vergeet het altijd. Tot ik helemaal rood ben natuurlijk

 24. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Een fijn artikel, bedankt hiervoor!

  Opzich kan ik wel beredeneren, maar wat is dan precies het nut van after sun? Ik geloof wel dat het de huid herstelt na de flinke opdonder van de zon, maar in hoeverre is After sun eigenlijk een marketing/verkooptruc? Werkt het écht?

  • Denise
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Mijn god, ik reageer echt overal op vandaag, maaar antwoord op je vraag:

   Ja, het werkt echt! Veel mensen gebruiken het alleen als ze verbrand zijn, maar het heet niet voor niks ‘after sun’. Als je in de zon geweest bent, smeren maar!
   Zorgt ervoor dat je huid afkoelt, en dat je langer bruin blijft. En dat je huid gehydrateerd is!

 25. Annet
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Ik lees ook veel dat je je haar, naast je lichaam, kunt en moet beschermen tegen de zon.

  Gebruik je daar producten voor, Serena?

 26. Mirjam
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Ik moet me altijd heeeel goed smeren met mijn lichte huid en blonde haren. Daarnaast moet je je haar ook echt goed beschermen in de zon. Ik had in Curacao (toen was ik 10 ofzo) echt factor 45 nodig om niet rood te worden, maar mijn haar was zo ontzettend droog geworden. Dat vergeten ook veel mensen ;)

 27. Anja
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Hey Serena,
  Ik begin volgende week aan een roaccutane kuur. Een effect van deze kuur is dat ik een dunnere huid krijg (niet permanent) waardoor ik dus heel erg snel verbranden zal. Normaal verbrand ik bijna nooit, ook omdat ik een wat getintehuid heb en me insmeer, lage factor (15) was genoeg. Maar wat kan ik straks het beste gaan gebruiken? Ik heb tips gehoord dat ik sunblock zonnebrand voor jonge kinderen kan gebruiken, maar wathouden sunblockers in?
  Liefs, Anja

  • ilona
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   echt factor 50 gebruiken ja! anders verbrand je levend als je roaccutane gebruikt. In de SPC tekst (soort bijsluiter) wordt aangeraden blootstelling aan intens zonlicht te vermijden. ze zeggen zelf, voordat u de zon in gaat moet u smeren met factor 15. maar ik denk dat ze dat meer bedoelen voor als je gewoon naar buiten gaat als de zon schijnt, aangezien ze al afraden om de zon uberhaupt in te gaan. Dus als je toch van plan bent te gaan zonnen zou ik echt zeggen factor 50 smeren! Ik dacht ook dat factor 50 = sunblock maar dat weet ik niet helemaal zeker.

   • Anja
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Hey Ilona, bedankt voor je tip! Ja wist niet precies of factor 50 gelijk was aan een sunblocker, wat het inhoudt zeg maar. Nee ik durf er niet mee te gaan zonnen, maar op een terras zitten in de zon zal wel gebeuren. Sowieso factor 50 dus!

    • Denise
     5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

     Sunblock bestaat eigenlijk niet.. Niks blokt UV stralen echt compleet, maar factor 50 voor kids is dan wel echt noodzakelijk ja anders word je niet vrolijk :p

   • Marielle
    24 mei 2012 / donderdag, 24 mei 2012

    Ik denk niet dat SPF 50 al een sunblock is, op mijn flessen zonnebrand met SPF50 staat dit toch althans niet. Je hebt ook SPF50+ dat is een sunblock!

 28. Laura
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Oeeh, ik moet maar even tegen mijn moeder zeggen dat we elk jaar nieuwe zonnebrandcréme moeten kopen ;) we gebruikten vorig jaar volgensmij wel 1 van 3 jaar oud ;) ( niet dat we er geen nieuwere bijhebben, dat ook wel maar die ouden blijven we ook gebruiken )Weggooien die hap!

 29. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Ik wist hier nog niet zoveel van af. Handig artikel! Deze zomervakantie ga ik voor ‘t eerst naar Griekenland en daar is ‘t dan boven de 30 graden. Dus dit had ik wel nodig, haha!

 30. Kirsten
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Superhandig artikel, weer wat geleerd vandaag! Heb je nog tips voor mensen met zonne/warmte-allergie? Welke factor kan je dan het best gebruiken? En weet je ook een zonnebrandcrème die daarvoor werkt? heb echt al heel veel crèmes en spulletjes geprobeerd maar helaas nog niet het wonderitem gevonden! Oh, en nog een klein vraagje, werken die Inneov pillen een beetje tegen zonneallergie?

  • Denise
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Ik had vroeger zonne-allergie, had van die bolletjes die ik onder mn tong moest laten smelten, geen idee hoe het heet maar werkte top!
   Smeerde me altijd in met factor 50 voor kinderen, rook een beetje vreemd maar werkt top. En een leuk, vrolijk flesje!;)

  • Bertine
   9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

   Probeer de lijn van “Allerfré” eens, verkrijgbaar in de drogist. Had ik vroeger altijd van die tabletjes van, werkte prima.

 31. Lauraa
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Goed artikel! Ik neem sowieso biologische zonneproducten. Ik hoor namelijk steeds meer geluiden over dat de meeste zonneproducten helemaal niet goed voor je huid zijn. Ik weet niet zeker of dit waar is, maar ik hou er wel rekening mee! Biologische pruducten zijn gezonder voor je huid, en dat vind ik heel belangrijk!
  Ik ga nu ook zeker meer smeren! ;)

  • Danielle
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   welk merk gebruik je dan?

 32. Iris
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Ik heb een vraagje je hebt ook zonnebrandcreme’s die je maar 1 keer per dag hoeft te smeren en je de hele dag bescherming bieden. Werkt dat dan ook echt? Want dat is dan veel efficienter.

  • Denise
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Nee, slaat nergens op. Kan me ook echt kwaad maken om dat soort dingen :-P

 33. Lisa
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Ik ben nog nooit verbrand en zelfs op curacao liep ik met factor 15 rond. Wel om het uur smeren, en als ik uit de zee kwam, is dit ook slecht of niet? Of moet je hoe sterker de zon is ook een sterkere factor nemen zeg maar?

  • Denise
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Je kunt het beste altijd een hoge factor nemen.. Hoe hoger, hoe beter! Ook al kun je goed tegen de zon qua verbranden, de straling gaat in je huid en kan dus alsnog voor rare dingen zorgen. Wel goed dat je zo vaak smeert, ik vergeet het vaak!!

 34. Diana
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Perfect artikel.
  Vorig jaar in spanje had ik me met uh mini druppeltje ingesmeerd, en ging ik op het strand liggen bakken op mn buik.
  Paar uur later, was ik roder dan de roodste kreeft.
  Ik heb nachtenlang gehuild omdat ik niet kon slapen van de pijn.. met natte lakens een beetje verkoeling gezocht..Vreselijk! Nooit weer.

  Bij Dr. Oz hadden ze het ook een keer hierover :P
  Deed die man flinke klodder zonnebrand in zn hand en dan alles op zn gezicht! Zag echt helemaal wit ;p

  Dit jaar ga ik het goed aanpakken (:
  Bij de kruidvat is zowat alles deze week van zonproducten in de aanbieding!

 35. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Echt een heel goed artikel! Ik heb zelf pigmentvlekken dus ik moet zeker extra opletten. Ik wist dus écht niet dat je factor verminderd na een jaar (ik dacht zelfs dat het een verkooptechnisch fabeltje was) en ik wist ook niet dat je om de 2 uur moest smeren… Ik ben een paar keer flink verbrand, terwijl ik dacht dat ik toch echt goed gesmeerd had. Maar dat gaat me met deze informatie gaat me dat niet meer gebeuren! Je huid is je grootste orgaan en moet je dus goed verzorgen. Dankjewel voor dit artikel

 36. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Wat een goed artikel! Het is altijd goed om over dit soort dingen wat meer duidelijkheid te krijgen.

  Ik heb gelukkig laatst nog een nieuwe tube zonnenbrand gekocht bij de Rituals en deze bevalt goed. Hoge factor en smeren maar dus!

 37. Ella
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Interessant! Ik vind het alleen jammer dat niemand ooit iets zegt over zonnebrillen (is ook een vorm van zonnebescherming): het is namelijk zo dat je moet opletten met goedkope(re) zonnebrillen, die eigenlijk geen bescherming bieden. Hierdoor denken je hersenen dat het donkerder is waardoor je pupillen gaan verwijden én heb je niet de goede bescherming, waardoor het dus gevaarlijker is dan zonder zonnebril.
  Ik weet er verder niet de details van en zou graag eens lezen of er budget zonnebrillen zijn die de nodige bescherming wél bieden etc. Jammer dat niemand zich daar lijkt in te verdiepen :)

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Dat heb ik wel gedaan hoor! Maar dat werd te veel voor dit stuk.

   • Cynthia
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Misschien dat je dat eens kan doen (schrijven over zonnebrillen)? lijkt me erg interessant!

   • Ella
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Oh oké, binnenkort in een ander stukje misschien dan? Lijkt me echt interessant en ik denk dat veel mensen daar nog helemaal niet bij hebben stil gestaan :) x

  • Noor
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Dat zou ik ook wel graag willen weten ja!

  • Danielle
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   er stond pas een artikel in de consumentengids daarover. ze hadden een test gedaan met heel veel budget en high end zonnebrillen en van de budget zonnebrillen gaven ze allemaal goede bescherming. weet verder niet welke zonnebrillen dat waren.

  • Laura
   5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

   Alle zonnebrillen met een CE keurmerk geven die bescherming, ook de goedkope van de H&M. Van de markt weet ik het niet.

 38. Helena
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Nanotechnologie is gevaarlijk in combinatie met zonnebrandcrème. Chemische bestanddelen, zoals het gevaarlijke oxybenzone, komen als nanodeeltjes zo in je bloedbaan terecht. Sprayflacons zijn ook riskant, omdat je al die troep niet wil inademen. Steeds meer onderzoeken bewijzen dat chemische zonnebrandcrème helemaal niet voorkomt dat je huid melanomen aanmaakt, het neigt ernaar dat die dat juist stimuleren. Fysische zonnebrandcrèmes, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van nanotechnologie moet je trouwens ook niet binnen willen krijgen door te sprayen bijvoorbeeld, door je huid kan de crème niet dringen.
  Ben helemaal moe van: NIET ZONNEN, anders krijg je huidkanker.

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Fysische zonnebrandcremes die bijv. titanium dioxide bevatten moeten ook niet in je huid dringen, maar juist erop blijven liggen. Dat is het hele idee achter een fysische zonnebrandcreme. Ze blijven als een filter achter op je huid waar ze de UV straling als het ware wegkaatsen.

   Heb je je er echt in verdiept of heb je ergens wat gelezen en loop je nu in het wildeweg wat te roepen? Ben even nieuwsgierig.

   • Helena
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Ik zeker verdiept, helaas heb ik enkel internetbronnen tot mijn beschikking en is referentie naar wetenschappelijk onderzoek lastig te vinden. Er is wel redelijk wat informatie over te vinden. Ik houd er niet van om zomaar wat te beweren, maar ik moet wel zeggen dat ik het niet helemaal vertrouw.

    http://www.mouthsofmums.com.au/2010/12/nano-free-sunscreens-heres-the-list/
    Hier wordt gelinkt naar een organisatie die ‘anti-nano’ is er is weinig bekend over de gevaren, maar het wordt toch gebruikt, vooral veel in zonnebrandcrème.
    Als je naar beneden scrollt, zie je ook een lijst met nanovrije zonneproducten staan.

    Bovendien is oxybenzone, wat veel gebruikt wordt in Amerikaanse merken volgens cosmeticsdatabase.com behoorlijk gevaarlijk, octocrylene al wat minder. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn nog minder gevaarlijk.

   • Git
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Van de site van dr jetske ultee! Kijk daar maar eens op. Serena, je zou ook haar produkten eens moeten testen; uncover skincare. Niet goedkoop, wel heel goed. Ik heb net een paar samples binnen en getest. Je hebt heeeel weinig nodig (behalve van de suncare :) ) en je huid voelt heerlijk zacht.

    • 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

     ik kijk ook regelmatig naar de site van dr jetske ultee, ze weet heel goed over wat ze praat.

 39. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Goed artikel. Ik smeer me inderdaad niet overal in, vond het niet nodig :P

 40. Aline
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Misschien een domme vraag, maar dit weet ik dus niet: kun je toch nog een beetje een bruin kleurtje krijgen wanneer je zonnebrandcreme op hebt??
  xx

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Zeker, daar zorgt UVA straling voor. Die wordt nooit helemaal geblockt, dus ook met zonnebrandcreme wordt je bruin. Alleen niet snel en niet zo heftig als dat je zonder bescherming de zon induikt. Maar dat is een afweging die je moet maken: lekker snel goed bruin MET kans op huidkanker, of minder snel minder bruin met een veel kleinere kans op huidkanker. You choose!

   • Aline
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Oké, super bedankt voor het reageren. En ik denk dat ik toch maar voor die tweede ga, lijkt mij het verstandigst. En ik denk dat ik binnenkort maar is aan de zelfbruiner ga. Dat werkt ook altijd mee.

    • Serena
     Auteur
     4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

     of kijk naar zonnebrand die ook iets van zelfbruiner in zich hebben!

     • ilona
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      ik vraag me eigenlijk af of dat werkt, heb jij daar ervaring mee? Ik had bv vorig jaar zo’n fles van kruidvat merk gekocht die zogenaamd ook bronzer iets in zich had (of zelfbruin iets), je hebt het ook van nivea. Maar wij hebben eigenlijk weinig verschil gemerkt, ik was na drie weken kroatie nog steeds een bleekscheet ;-)

    • Denise
     5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

     Als je je goed insmeert wordt je inderdaad minder snel bruin, maar omdat het geleidelijk aan gaat blijf je langer bruin.

     Ook altijd (al ben je niet verbrand) after sun smeren. Het woord zegt het al..
     Zo blijf je langer bruin en trek je de warmte lekker uit je huid, en je droogt niet uit :)

     • Marielle
      24 mei 2012 / donderdag, 24 mei 2012

      @Ilona die fles die je bedoelt ken ik heb hem zelf ook gehad van Nivea. Dat is geen bronzer of zelfbruiner die daar in zit maar een stof die het bruiningsproces zou versnellen. Zelf gebruikte ik die alleen maar voor mijn hals en decolte omdat die plaatsen op mijn lichaam zeer moeielijk bruin worden, voor de rest van mijn lichaam gebruikte ik een gewone zonnebrand (goedkoper). Zelf zag ik ook niet veel verschil.

 41. Denise
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  wauw goed artikel! toevallig vroeg ik het me gister nog af.

 42. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Super handig en goed artikel. Dank je wel Serena!

 43. Lizzy
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Welke vind je zelf het fijnste Serena?

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Voor het gezicht die van Vichy in dit artikel:

   https://www.beautylab.nl/2012/04/zonbescherming-voor-de-zongevoelige-huid/

   Voor mijn lichaam maakt het me niet zo veel uit. Niets laat echt meer die witte waas achter, het is puur persoonlijke voorkeur. Wil je een spray, of gewoon een fles, wil je een dikke cream, een lotion, of iets doorzichtigs? Ik zou gewoon kiezen wat jij het fijnst vind en welke factor bij jouw huid past,

   ik smeer met factor 30 op mijn lichaam en geef de voorkeur aan dunne creams.

 44. Mylaine
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  mooi, duidelijk artikel!
  Ik dacht altijd dat ik meer dan genoeg zonnespul gebruik, maar niet dus! Alleen op mn gezicht ben ik altijd goed bezig, maar dat is bij mij ook het meest gevoelig voor de zon.
  Ik denk dat ik maar eens die paar jaar oude zonnebrandcrème moet gaan weggooien…. :P

 45. xAmber
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Let ook op dat je de creme goed uitsmeert! ook al is ie ‘onzichtbaar’. Ik ben de afgelopen twee jaar flink verbrand op mijn benen en had niet goed uitgesmeerd! je zag nog allemaal van die kleine witte stipjes in het rode en rode stipjes in mijn gewone huidskleur! het zag er heel erg gek uit!
  Ik ben blij dat ik een zorgzame vriendin heb want anders was ik afgelopen maandag flink verbrand!

  • ilona
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   haha zoiets heb ik ook ooit gehad. echt zo dom wat ik had gedaan. ik had me keurig ingesmeerd (dacht ik), en lekker de hele dag op het strand gehangen. Kwam ik savonds in het hotel. o toch wel beetje zere warme voeten wat heb ik nou.. HELEMAAL VERBRAND mijn voeten! Je kon zelfs de vorm van mijn vingers zien tot waar ik blijkbaar wel was gekomen met smeren! Echt te dom! Kon een week geen schoenen meer aan, ‘snachts kon ik niet slapen van de pijn en was ik steeds met koude washandjes in de weer op mn voeten.. wat een hel! haha dat vergeet ik nooit meer, ook voeten insmeren :P

   • 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Ik ben een keer met een vriendin naar het strand geweest al in de ochtend en toen netjes ingesmeerd en in slaap gevallen.

    Ik lag op mijn buik en op 1 kant van mijn gezicht.
    Om half 5 ‘s middags schrokken we wakker.
    We hadden ons niet omgedraaid en ook niet bijgesmeerd waren we half verbrand.
    Vooral ons gezicht zag er niet uit hahaha.

    En zeer dat het deed…kon een week niet zitten.

   • 5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    ouch! voeten vergeet je inderdaad snel (ik ook) maar als ze verbranden doet dat toch flink pijn!

 46. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Goed artikel! Ik ben zelf ook altijd slordig met bescherming tegen de zon. Ik smeer me wel in (vooral mijn gezicht), maar doe dit te weinig. Ik vind het trouwens wel zonde dat zonnebrandcrème na een jaar niet meer goed is, ik heb nog zoveel staan van vorig jaar!

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Zonde he! Maar aan de andere kant, die flessen hadden gewoon op moeten gaan natuurlijk! Na 1 jaar verliest het zijn werking, dus als je SPF50 hebt dan is het misschien nog wel te gebruiken dit jaar. Alleen, het is niet te meten en ik ben dan altijd zo van, better safe than sorry. Je bent in elk geval gewaarschuwd ;-)

   • Elise
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Misschien een rare vraag maar is dat dan één jaar nadat je de flacon/tube/verpakking open hebt gemaakt?

    • Danielle
     4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

     dit vraag ik mij ook af. heb nog een tube staan maar die is nog niet open geweest

     • Genevieve
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      Als de zonnebrand niet meer doet wat die moet doen dan kan je het gewoon als lotion gebruiken trouwens ;)

   • 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Serena voor de mensen die na de zomer de zonnebrandcreme niet meer gebruiken , FOUT je moet de zonnebrandcreme ,tenmiste voor gezicht het hele jaar door gebruiken ook in de winter , gewoon door gebruiken tot het op is.

    • Serena
     Auteur
     5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

     Ja maar zonnebrandcreme is voor het lichaam, en als je je lichaam in de winter bedekt met kleding dan is zonnebrand niet noodzakelijk. Dus: gewoon bewaren, maar een jaar na openen wegsmijten.

     • 5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

      Er zijn zonnebrand producten voor lichaam en andere bedoeld voor gezicht, wat voor gezicht is moet je het hele jaar gebruiken, uva straling is de belangrijkste oorzak van huidveroudering, wil je de huidverhouderen tegen gaan dan is een goede bescherming zeker een must

   • 5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Toch herinner ik me van een paar jaar terug een artikel vanik meen de Consumentenbond, waarin juist werd gezegd dat de meeste zonnebrandcremes hun werking helemaal niet verliezen na een jaar, maar soms zelfs nog beter beschermen. Hoe zit dat dan?

    • Elle
     5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

     Dat geloof ik best. En wie weet hoe lang die crèmes in de winkels staan vooraleer ze verkocht worden, je gaat me niet zeggen dat na precies 1 jaar je de zonnecrème absoluut niet meer mag gebruiken! Het is allemaal een grote commerce.

     • Denise
      5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

      Het gaat erom dat hij een jaar NA OPENING zijn werking verliest. Hij werkt dus wel, maar je weet nooit voor welke factor. Dat kan 20 zijn geworden ipv 50, maar ook 5.

      Daarom kan je beter een nieuwe gebruiken. Maar aangezien iedereen nu zijn fles opmaakt omdat je veel meer nodig hebt dan je dacht, lijkt me dat geen probleem meer ;)

    • 5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

     een creme beschermt heus nog wel na een jaar, maar iets minder. dus de factor is niet meer betrouwbaar

  • Marielle
   21 mei 2012 / maandag, 21 mei 2012

   Je zou hem ook kunnen gebruiken in de winter dan heeft je huid toch niet veel bescherming nodig of wanneer de UV-index heel laag is!

 47. Claudia
  4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

  Super handig artikel! Ik bewaarde me zonnebrandcrèmes soms jaren.. *shame*
  Maar nu ik weet dat dit slecht is, kan ik die 2 flessen die ik nog heb staan van vorig jaar ook wel weg gooien, haha!

  Ik ben nog steeds op zoek naar een goede zonnebrandcrème voor je gezicht, iemand tips? Niet al té duur, maar wel eentje die écht werkt.

  • Serena
   Auteur
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Wat bedoel je met eentje die écht werkt? Alle zonnebrandcremes werken, ze doen wat ze moeten doen: je beschermen tegen de zon. Mits goed aangebracht.

   • Claudia
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Ja klopt je heb gelijk. Ik bedoelde meer eentje die fijn is, dus niet dat je met een super vette laag op je gezicht rondloopt. Eentje die lekker smeert.

    Hoe weet je trouwens welk factor je nodig heb? Ik meen ergens gelezen te hebben dat een hoge factor niet zo zeer beter is en soms zelfs minder beschermt? (een of ander onderzoek, ik weet niet meer waar ik dat heb gelezen)

     • Kirsten
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      Ik word eigenlijk heel snel bruin, maar ik ben één keer heel erg verbrand (in slaap gevallen aan de rand van het zwembad en me tot overmaat van ramp in m’n slaap omgedraaid. Gevolg; aan 2 kanten verbrand). Ik zit dus tussen huidtype 2 & 3 in. Neem aan dat het dan toch het verstandigst is om met SPF 20 te smeren. En desnoods afbouwen naar SPF 15?

    • Michelle
     4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

     Kijk eens bij de zonproducten van Biodermal. Ik gebruik voor mijn gezicht ‘Matterende zonnefluide’ factor 30 (ook in factor 20 verkrijgbaar). Deze week zijn de producten van Biodermal 2e gratis bij Kruitvat en Etos!

     • Claudia
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      Oeh bedankt voor de tip! Ik zal zeker even bij Biodermal gaan kijken!

      Dank je wel Marielle, handige link!

    • Viewtje
     4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

     Biodermal is heeel fijn voor je gezicht.. !!

   • Elle
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Er zijn zeker wel zonnebrandcrèmes die niet werken! Heb het vorig jaar meegemaakt! Onverantwoord eigenlijk, maar nu weet ik dat moet oppassen met een te goedkope zonnecrème.

    • Marielle
     21 mei 2012 / maandag, 21 mei 2012

     Dat klopt niet hoor want de zonnebrandcreme’s van Liddl zijn zeer goed bevonden volgens Testaankoop! Gebruik zelf zonnecreme’s van Aldi en Europrofit en ben er zeeeeer tevreden over!

     Als je toch verbrand ligt dat niet aan je zonnecreme die “slecht” werkt maar aan het verkeerde gebruik er van. Veel mensen meren zich in waneer ze al in de zon zijn en dat mag absoluut niet want een zonnecreme heeft minimum 15 minuten nodig voor dat ie werkt, de meeste zonnecreme’s zelfs een half uur!
     Ook smeren veel mensen veel te weinig, en dat is heel gevaarlijk want zo kan je raar maar waar zelfs nog harder verbranden dan wanneer je niks gesmeerd hebt! En zoals al aangegeven in dit artikel, zonnecrem’s nooit langer dan 1 jaar gebruiken!

  • Mylaine
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Voor mijn gezicht gebruik ik zonnebrandcrème die voor baby’s is bedoeld. Baby’s hebben natuurlijk extra bescherming nodig, en ik merk dat die het ook prima doet voor mijn snel verkleurde (lees ook verbrande) gezicht.
   Misschien iets voor jou? :)

   • Claudia
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Dank je wel mylaine! Ik neem aan dat je dat gewoon bij de drogist kunt kopen? Of moet je daarvoor naar een apotheek?

    • Mylaine
     4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

     Gewoon bij de drogist ;)

  • Famke
   4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

   Ik heb eentje van biodermal, €13 ong. Die is echt fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *