Yves Saint Laurent de film

Afgelopen maandagavond waren mijn nichtje Maren en ik uitgenodigd voor de Nederlandse première van de film Yves Saint Laurent. Vorig jaar waren we samen naar Brussel gegaan om de tentoonstelling van Yves Saint Laurent te bezichtigen. De tentoonstelling in Brussel bestond voornamelijk uit zijn ontwerpen door de jaren heen, maar wij waren juist ook geïnteresseerd in zijn persoonlijke leven. We keken daarom erg uit naar de film, die echt over het leven van Yves zou gaan en waar het prille begin van zijn carrière en zijn liefde voor zijn levenspartner Pierre Bergé goed uitgelicht zou worden.

yves saint laurent de film02 yves saint laurent de film01 De première vond plaats in de Vondelkerk, een prachtige locatie.

yves saint laurent de film04Bubbels als welkomstdrankje.

yves saint laurent de film03 yves saint laurent de film09 yves saint laurent de film08 Voor de film begon kregen we nog even een newsflash over de noviteiten van Yves Saint Laurent beauté – oftewel wat wij nog mogen verwachten de komende maanden op het gebied van beauty. Ik kan jullie vast verklappen dat er prachtige, nieuwe oogschaduwpalettes aan zullen komen in 13 verschillende tinten. Elk palette is geïnspireerd op iets uit het leven van Yves Saint Laurent.

yves saint laurent de film13yves saint laurent de film05Na een mooie introductie van hostess Lauren Verster begon de film. En ja, Jort Kelder was er ook (hij zat voor ons!).

yves saint laurent de film07En zoals het hoort bij een film, werden er bakjes met popcorn uitgedeeld. Lekker!

yves saint laurent de film06
Ik wil niet te veel verklappen over de film, maar ik zal hieronder kort mijn mening geven en een klein beetje vertellen waar de film inhoudelijk over gaat. De film begint bij een piepjonge Yves, die net assistent is geworden bij het modehuis Dior. Wanneer Christian Dior komt te overlijden neemt Yves Saint Laurent het roer over op slechts 22-jarige leeftijd. Ondertussen ontmoet hij de man van zijn leven, Pierre Bergé. Na een zenuwinzinking – Yves leidt aan een bipolaire stoornis – wordt hij eruit gewerkt bij Dior.

Yves en Pierre besluiten om het er niet bij te laten zitten. Ze klagen Dior aan en met het geld wat ze hieruit hebben gewonnen aangevuld met geld van een investeerder starten ze hun eigen modehuis. Dit is het begin van zijn eigen label Yves Saint Laurent. We zien hoe hoog de druk is om zijn eerste eigen collectie te tonen. Hoe gefrustreerd hij raakt omdat hij geen inspiratie heeft voor een volgende. Hoe succesvol zijn welbekende en meest gekopieerde Mondriaanjurken zijn. Hoe hij de modewereld op zijn kop zet door zijn modellen in sexy broekpakken, safaristyle jurkjes, doorzichtige blousjes en kaplaarzen de catwalk op te sturen. Yves Saint Laurent was de zogezegde rebel onder de modeontwerpers uit zijn tijd.

yves-saint-laurent-film-1Tijdens de film zien we hoe de modeshows eruit zagen in de jaren ’50. Heel klein opgezet, met maximaal 30 moderedacteuren aanwezig, gewoon in een hotel of appartement, de modellen liepen één voor één een stukje de zaal in, deden een aantal stijve poses, en liepen weer terug. Dat kunnen we ons nu niet eens meer voorstellen. Het is leuk om in modegeschiedenis te duiken en om te zien hoe zulke dingen er vroeger aan toe gingen.

Maar wat me vooral heel erg raakte was de relatie tussen Yves en Pierre, zijn levenspartner. Ze hielden zo onwijs veel van elkaar, maar tegelijkertijd was hun relatie heel vrij en open en haast onmogelijk. Yves, het creatieve brein met een behoorlijke aanleg voor labiliteit, en Pierre, de controlfreak en rots in de branding. Yves was een verlegen, timide man, maar wel eentje die weet wat hij wil en zich dan ook vaak afzette door flink te gaan feesten.  De film zit vol drank, drugs, sex (niet heel expliciet, ik durf deze film makkelijk te kijken met mijn ouders naast me). Wat heel erg naar voren komt is hoe ongelukkig Yves Saint Laurent eigenlijk was. Hij was maar heel af en toe heel gelukkig. Yves Saint Laurent overleed in 2008 op 71-jarige leeftijd. Zijn partner Pierre Bergé leeft nog steeds.

yves-saint-laurent01Yves Saint Laurent is een prachtige, aangrijpende film met sterk acteerwerk. Na het zien van de film heb ik echt een goed beeld gekregen van zijn leven, Yves als persoon en de fashionscene uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Dit is geen film voor het grote publiek, geen Hollywood kaskraker vol special effects die bijna iedereen zal bekoren. Ik kan deze film zeker aanbevelen voor de mensen die houden van arthouse films, Franse film, waargebeurde autobiografische films of geïnteresseerd zijn in fashion.

Op het event stond een photo booth waar het bedrijf Paardenkracht het atelier van Yves Saint Laurent had nagemaakt. Natuurlijk zijn Maren en ik even de booth ingedoken en dit is het resultaat:
YSL premiere YSL premiere 2
We moesten een beetje ‘fierce’ poses aannemen, vandaar die zwoele looks, haha! Ik vind het resultaat heel gaaf!

YSL-RedCarpet-84 Hier sta ik op de foto met Sarah en Katja van L’Oréal Luxe, waar Yves Saint Laurent onder valt, en mijn nichtje Maren. Van te voren zijn we in de maquillage gezet door Yves Saint Laurent make up artists met – uiteraard – make-up van Yves Saint Laurent. Hierna werden onze haren gestyled door de haarstylisten van salon Meraki (de salon onder Skins in het Conservatorium Hotel). We zagen er zo mooi uit! Helemaal glam!

yves saint laurent de film11 Na de film waren er heerlijke hartige hapjes, zoals deze hoorntjes gevuld met tartaar en zalm. Heerlijk!

yves saint laurent de film12Voordat we het event verlieten kregen we ieder een goodie bag mee naar huis, met daarin één van de nieuwe oogschaduwpaletten. Het palette zal ik terzijnertijd reviewen hier op Beautylab, maar daar wacht ik nog eventjes mee omdat ze pas in juni in de winkels liggen.

De film Yves Saint Laurent draait vanaf 8 april in geselecteerde filmhuizen in Nederland.

Zijn jullie bekend met de geschiedenis van Yves Saint Laurent? Zou de film iets zijn voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Ph. De Fotomeisjes / Paardenkracht

Volg:

44 Reacties

 1. Sanne
  13 april 2014 / zondag, 13 april 2014

  Ik ben echt benieuwd naar de film!

 2. 4 april 2014 / vrijdag, 4 april 2014

  Wauw, wat een grote lach heeft de dame naast jou op de foto zeg!

 3. Petra
  2 april 2014 / woensdag, 2 april 2014

  Kende de geschiedenis niet zeg, maar zal een mooi verhaal zijn denk ik zo!

 4. Evelien
  1 april 2014 / dinsdag, 1 april 2014

  Oh die wil ik heel graag gaan zien. Yves was zo’n pionier, iemand die net als chanel en Dior alles op zijn kop zette en echt een verschil heeft gemaakt dat vandaag nog zichtbaar is. En inderdaad, ook een hele zielige man 🙁
  Wordt er ook iets verteld over hem en Karl Lagerfeld? Want die hebben ook vette mot gehad na een innige vriendschap, toch?
  Arme Yves. Zijn naam en prachtige logo gewoon weggerukt na zijn dood.

 5. 30 maart 2014 / zondag, 30 maart 2014

  Wat leuk zijn dat soort events toch. Heel mooi hoe je eruit zag, maar wel een compleet andere Serena!

 6. 30 maart 2014 / zondag, 30 maart 2014

  Lijkt me erg interessant, die wil ik zeker zien en wat zie je er gaaf uit!

 7. 30 maart 2014 / zondag, 30 maart 2014

  Super tof zeg, en wat zag je er prachtig uit!

 8. Syl
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Wat moet dat ontzettend gaaf zijn geweest!

 9. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Leuk, ik krijg alleen mn vriend niet mee 😉

 10. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ik ben ook erg benieuwd naar de film! het event ziet er super uit trouwens!

 11. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ik ben erg benieuwd naar de film. En wat zagen jullie er mooi uit!

 12. Eveline
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Heel mooi artikel en wat zag je er mooi uit! 🙂
  De film draait trouwens pas vanaf donderdag 10 april in de filmtheaters 🙂

 13. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Wat een happening! Echt gaaf om mee te maken. En ik ben zeker benieuwd naar de producten!

 14. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ahhhh wat schattig die popcorn! Wat zie je er ook prachtig uit trouwens! Leuk, ben benieuwd naar de oogschaduwpaletten (:

 15. Marye
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  De film lijkt mij erg mooi en interessant!

 16. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Die film komt zo op mijn to watch list! Ziet er een heel fijn event uit!

 17. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Het lijkt me een leuke film ^^

 18. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Super mooie look had je die dag!

 19. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Wat een prachtige locatie zeg! Ik ben benieuwd naar de film 🙂

 20. Annika
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ik heb een keertje een andere film gezien over YSL. Die hoorde bij een serie over meerdere modeontwerpers, maar ik vond die van Yves het mooiste.
  Ik wil deze film dus ook graag zien! Ik ga het meteen aan mijn moeder laten zien, die wil hem vast ook zien!

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2014 / zondag, 30 maart 2014

   Er is ook een documentaire, nog niet zo heel oud, over Yves Saint Laurent en Pierre Bergé. Die wil ik zelf nog heel graag zien.

 21. nikki
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Deze film is echt Top! ik heb hem 12 maart al in een voor premiere gezien, echt heeeel goed. Het is inderdaad geen mainstream film en je moet opera muziek niet erg vinden. I loved it!

 22. Lady
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ik zou deze film zeker willen zien.

 23. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ohh, ik moer deze film gewoon zien ! Lijkt me echt super interessant. Wat een mooie foto’s hebben jullie trouwens gemaakt in die photobooth.

  X

 24. Joyce
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ik heb de film zo’n 2,5 week geleden al mogen zien bij een ladiesnight in Hilversum.
  Had er weinig verwachtingen bij maar was zeker onder de indruk! Wil je een compliment geven over jouw omschrijving van de film… Duidelijk! Komt zeker overeen met mijn beleving van de film! Fijn weekend!

 25. Imke
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Wauwie Sereen, wat zie je er mooi uit!

 26. nyn
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  ik kan niet wachten om deze film te mogen zien!
  Ik heb me altijd geïnteresseerd in modegeschiedenis en ben dol op autobiografieën.
  Yves Saint Laurent is een van de mensen uit mijn favoriete lijstje ^^
  De film toentertijd over Coco Chanel vond ik ook al zo fijn om naar te kijken 🙂

  • nyn
   29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

   en wat zag je er trouwens prachtig glamorous uit! :O

 27. Kim
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Mooie foto’s!
  In februari heb ik de tuin van Yves Saint Laurent bezocht in Marrakech, heel mooi! Ik ben best wel benieuwd naar de film 🙂

  • Serena
   Auteur
   30 maart 2014 / zondag, 30 maart 2014

   Oh geweldig, daar ben ik ook geweest! Je ziet in de film ook veel stukken uit zijn tijd in Marrakech, en een aantal beelden van de tuin en van zijn huis daar. Heel gaaf, omdat je er geweest bent, dan herken je dat terug.

 28. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Wauw wat een mooie locatie!

 29. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  wow wat een feest deze premiére!

 30. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  JE MAKE-UP WAS PRACHTIG! Zou je eventueel een tutorial kunnen doen?
  Ik ben zo benieuwd naar deze film!

 31. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Wat een leuke foto’s. Ben benieuwd naar de film.

 32. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Ah, dit lijkt me echt een gave film! Hij klinkt heel goed en mooi, je hebt het goed beschreven! En wat zien jullie er gaaf uit zeg, die photobooth is ook superleuk 🙂

 33. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  Heel gaaf! Ik ben echt benieuwd naar de film en de nieuwe producten 🙂

 34. bente
  29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  wauw je zag er prachtig uit! helemooie fotos, de film lijkt me leuk

 35. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

  De film lijkt me echt tof! Zeker wat voor mij 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *