Recept: (Tiro)pita!?

Vandaag heb ik een simpel, maar o zo lekker recept voor jullie! Het is een hartige snack, heerlijk voor de lunch of als tussendoortje én vegetarisch. Het hoofdbestanddeel is feta (I love it!). Misschien hadden jullie mijn foto al op Instagram voorbij zien komen, want vorige week heb ik het weer gemaakt. Het is zo lekker, ik moet het recept gewoon met jullie delen.

Börek, Burek, Pita, Spanakopita of Tiropita?!
Dit gerecht is bekend in verschillende landen en elk land heeft er weer zijn eigen benaming voor. Zelf maakte ik er voor het eerst kennis mee bij mijn goede vriendin Marija. Marija komt uit Bosnië en Herzegovina en zij noemt het Pita. Maar, wanneer ik naar de Griek ga staat er ‘Tiropita’ op het menu en in Turkijke heeft men het over Börek. Ik ben benieuwd onder welke naam dit gerecht bij jullie bekend is!  Het komt in elk geval steeds op hetzelfde neer, namelijk filodeeg gevuld met fetakaas en (optioneel) spinazie. Je kunt het ook vullen met gehakt, maar vandaag laat ik jullie zien hoe je het met fetakaas en spinazie maakt, zodat deze hartige snack ook voor vegetariërs geschikt is.

Wat heb je nodig:

  • Een voorverwarmde oven op 200ºC
  • Grote mengkom
  • Een grote ovenschaal
  • Staafmixer
  • opscheplepel
  • Boterschaaltje + kwastje
  • Eventueel een snijplank en een mes voor de spinazie
Ingrediënten:
  • 250 gram feta
  • 300 gram Huttenkäse
  • 10 vellen filodeeg (dit product komt uit de diepvries en moet eventjes 30 minuten op kamertemperatuur ontdooien voor gebruik!)
  • Een scheutje melk
  • 3 kleine of 2 grote eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram spinazie
  • Peper & zout
  • Smelt de boter. Ik doe dit altijd in de magnetron, in een magnetronbestendig kommetje. Lekker snel! Je mag het natuurlijk ook smelten in een pannetje op het fornuis.
  • Ik gebruik zelf ongezouten roomboter, maar het kan eventueel ook met gezouten roomboter. Het nadeel van gezouten boter is dat het al snel donker wordt tijdens het bakken omdat zout nu eenmaal eerder verbrandt. Bovendien is dit gerecht al zout genoeg door de feta en kun je het altijd nog zelf op smaak brengen. Ik raad dus ongezouten boter aan, maar als je niets anders in huis hebt is gezouten boter ook een optie.
  • Als de boter gesmolten is, vet je met behulp van een handig kwastje de bakvorm in. Ik gebruik hiervoor een grote ovenschaal.
  1. Doe nu de feta in grove stukken in een mengkom.
  2. Voeg daar de eieren aan toe, 2 grote moet voldoende zijn. Heb je vrij kleine eieren, dan kunnen er 3 in.
  3. Vervolgens voeg je de Huttenkäse toe en een scheutje melk.
  4. Om het nog wat meer smaak te geven kan je nog wat peper en zout toevoegen. Gebruik je in verhouding meer feta dan Huttenkäse, dan zou ik geen zout toevoegen omdat het dan eigenlijk al zout genoeg is, maar… het is maar net wat je lekker vindt natuurlijk!
  • Meng nu alle ingrediënten voor de vulling tot een glad beslag met de staafmixer.
  • Nu hebben we het filodeeg nodig. Heb je nog niet eerder met filodeeg gewerkt, dan is dat best wel even wennen. Het is in de supermarkt vaak te vinden in de diepvries naast het bladerdeeg. Filodeeg is erg dun, maar ook heel rekbaar. Op de foto is goed te zien dat het wel wat kan hebben. In mijn verpakking zitten 2 zakjes met daarin 8 vellen. Ik heb er voor dit formaat bakvorm ongeveer 10 vellen nodig.
  •  Nadat je voorzichtig een velletje hebt losgekregen van de rest leg je hem in de bakvorm. Zorg ervoor dat hij goed met de boter in aanraking komt door hem goed aan te drukken. Vervolgens pak je het schaaltje met gesmolten boter en gebruik je dit verder als een soort lijm voor de rest van de vellen die de bodem vormen. Ik gebruik er een stuk of 3 en een 4e om de open hoekjes mee op te vullen.

  • Als je een goede bodem hebt gemaakt is het tijd om de vulling er in te scheppen. In dit recept maak ik de helft met alleen het feta mengsel en aan de andere helft voeg ik de spinazie toe.

  • Ik heb gekozen voor verse bladspinazie, maar je kunt ook gebruik maken van diepvries blokjes. Ik gebruik de verse spinazie in principe rauw, want het wordt toch wel gaar in de oven en ik gebruik niet zo heel veel, zo’n 100 – 150 gram. Gebruik je echter veel meer spinazie, dan raad ik je aan om het even heel kort te koken (of roerbakken) zodat het wat inslinkt. Er komt namelijk veel vocht vrij en dat vocht wil je niet hebben in je Pita.
  • Nadat ik de rauwe spinazie heb fijn gesneden meng ik het met mijn overgebleven fetamengsel. Vervolgens verdeel ik het spinazie-fetamengsel in de bakvorm.

  • Nu moet de Pita goed verpakt worden. Leg om te beginnen een velletje filodeeg aan een kant van de Pita. Smeer deze vervolgens in met de gesmolten boter. Leg daarna een volgende vel filodeeg aan de andere kant van de pita. Smeer ook dit vel in met boter.

  • Vervolgens vouw je alle hoeken naar binnen, zodat je een mooi afgesloten pakketje krijgt. Je kunt er nu eventueel nog een vel filodeeg overheen leggen (ik heb dat wel gedaan) en als laatste weer goed insmeren met boter! That’s right! Er zit lekker veel ROOMBOTER in dit gerecht! Hierdoor wordt het minder knapperig en droog. Je kunt ervoor kiezen om minder boter of een andere (gezondere) boter te gebruiken, maar… roomboter is uiteraard wel het lekkerste!

  • Nu is je Pita klaar voor de oven! Ik doe hem er eerst 20 minuten in bij 200ºC en dan ga ik altijd even kijken. Gaat het niet te hard? Wordt hij al bruin? Beoordeel vervolgens hoe lang je de Pita nog in de oven laat. In dit geval heb ik hem nog 10 minuten langer laten garen bij 180ºC. Na in totaal een half uurtje is de Pita dan eindelijk klaar!

Je kunt hem even af laten koelen en dan lekker opeten als hij nog een beetje lauwwarm is. Zelf vind ik Pita het lekkerst als het helemaal is afgekoeld. Ook kan je de Pita gewoon in de koelkast bewaren (of invriezen), want zelfs koud is het heel goed te doen! Ik ben er gek op! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en ik hoop dat jullie het ook lekker vinden!

Je kunt dit gerecht op heel veel verschillende manieren maken. Ik heb er nu voor gekozen om ‘laagjes’ te maken van het deeg. Maar, je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om allemaal rolletjes te maken (zo maakt de moeder van Marija het altijd, maar de laagjes zijn iets makkelijker…haha!).

Dit is de vegetarische variant, maar je kunt Pita ook heel goed met vleesvulling maken. Gehakt wordt dan het meest gebruikt en ook dat is erg lekker! Verder kan je eindeloos variëren met de vulling. Ik heb nu de meest bekende gemaakt met feta en spinazie, maar je kan er ook knoflook, pepertjes, of ui aan toevoegen, wat je wilt!

Ik hoop dat jullie je eens een keer gaan wagen aan Pita en zo ja, dan ben ik erg benieuwd wat jullie er van vinden. Mocht je het gaan maken, laat het me dan eventjes weten via Twitter of Instagram, ok? Vind ik leuk 🙂

Tot volgende week!

Nena

Twitter: https://twitter.com/nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

151 Reacties

  1. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er heerlijk uit!

  2. MelissaS.
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Oh dat is zoooo lekker!!! Ik at dat elke dag in Turkije. Zaten er van die oudere dames de hele dag die dingen te maken met een grote ronde bakplaat, mmmm ga dit zeker proberen thnx

  3. Suus
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ik heb twee jaar in Slovenië gewoond, en daar maken ze burek/pita ook met aardappelvulling. Njom njom njom!!!

  4. lotte
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Een maandje geleden was ik met mn vriend op vakantie in turkjje. daar hadden ze ook van die rolletjes. zat fetta in maar mijn voorkeur zou gaan naar huttenkase love it haha.
    leuk recept!

  5. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Hmmm, dit is héél erg lekker! Ik heb het wel eens bij de Turkse bakker gekocht, dus bedankt voor het recept! Nu kan ik het voor véél minder geld lekker zelf maken.

  6. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    oeff ziet er heerlijk uit!! Ga ik eens proberen

  7. ine
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    ziet er erg lekker uit 🙂 weet alleen niet of dit iets voor mij is aangezien ik geen groot fan ben van feta of andere soort kaas. Ga het wel eens proberen om voor men ventje te maken, hopelijk dan wat meer geluk met het filodeeg dan de vorige keer

  8. Maaike
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ohh mijn zus heeft dit ook een keer gemaakt, met nog extra groenten er door heen. Het was heerlijk! 😀 Die aten we dan warm, ook heel lekker. Ik ga deze variant ook een keer maken. En wij hadden er niet een specifieke naam voor… Filo-deeg-geitenkaas-rol, zoiets. :p

  9. Rosamina
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Yummy, ziet er heerlijk uit. Bij de Turk kun je hele grote vellen filodeeg kopen, dat lijkt iets makkelijker werken dan deze kleine vellen.

  10. Joanna
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Je doet er ei in… Dat is niet vegetarisch 😉

    • Iva
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Jawel, want onbevruchte eieren zijn geen dieren… En vegetariers eten geen dieren. Veganisten eten geen dierlijke producten. Die eten dus geen eieren, maar ook geen andere zuivelproducten als melk.

  11. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Oh lekker! Hier wil ik wel mee aan de slag gaan om te maken. Lijkt me heerlijk. Sowieso is feta met spinazie een super combinatie. Deze ga ik bookmarken.

  12. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Heel leuk recept het ziet er goed uit, alleen ben ik niet zo deze soorten kaas, ik lust echt alleen jonge kaas haha

  13. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik denk dat ik dit wel een keer ga proberen. Heerlijke combi ook, feta en spinazie!

  14. Steffi
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ooh Leuk! Eindelijk een goed recept hiervoor. Ik eet dit altijd bij de Griek en daar noemt het spanakopita. Dit maak ik dus zeker dit weekend klaar!

  15. Ess
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Dit gerecht komt als ik het goed heb oorspronkelijk uit het Osmaanse Rijk, wat nu verdeeld is in allemaal landen. Veel andere gerechten uit die streek lijken daarom ook erg op elkaar.

    Oh ja, wat ik doe trouwens, ik doop elk filoblad lichtjes in dat eiermengsel en bestrooi er daarna kaas op, dat maakt de bladeren iets zachter doordat ze alle vocht intrekken. Ziet er goed uit trouwens, nu heb ik honger gekregen mmmm 🙂

  16. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Dit ziet er lekker uit. Jam! Goed om te onthouden dit recept. 🙂

  17. Daniella
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ik ben zelf Grieks, dus ben bekend met de benaming tiropita! Maar dit is een spanakopita, aangezien er ook spinazie bij zit. Je maakt het anders dan de ‘Griekse’ manier, maar het ziet er alsnog heerlijk uit hoor 🙂

  18. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Hmmmm ik krijg er gelijk honger van en dat op de vroege morgen! Ik ga dit recept onthouden en ga het een keer maken voor op een feestje. Bedankt voor het delen!

  19. Kim
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Het lijkt op iets wat we in Israël vaak eten, en daar heet het burekas.

  20. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Yummy! Dit ziet er heerlijk uit. Ik vind het leuk dat je al die recepten plaatst op je website, alles ziet er altijd zo lekker en makkelijk uit.

  21. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    ziet er lekker uit!!!

  22. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ah, super! Ik reageer eigenlijk nooit, maar dit vind ik wel tof om te zien 🙂
    Er zijn eigenlijk verschillende variaties op de pita. Tiropita wil zeggen dat het enkel met fetakaas is gemaakt, spanakopita wil zeggen dat je er feta en spinazie bij doet. Je hebt bijvoorbeeld ook nog kolokithopita, dat is dan met feta en courgette, of sacharopita, dat is dan de zoete variant met suiker en is een dessertje.
    Elke streek zal wel een eigen bereidingswijze hebben, wij doen het thuis zo dat we meer filodeeg gebruiken en echte laagjes opbouwen, waartussen je dan de vulling verdeelt. Zo krijg je een stevigere pita. En nu ga ik iets eten, want ik heb hiervan honger gekregen 🙂

    • Nena
      Auteur
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Bedankt voor je uitleg! Tsja ik wist dat er veel varianten waren, maar die met courgette en de zoete variant die kende ik nog niet.
      En dan heb je ook nog al die benamingen door de verschillende landen… :I

    • Rosamina
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Goede tip, ik ga het een keer maken met laagjes, lijkt me lekker!

  23. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ik heb wel eens gehoord van dit recept. Het ziet er erg lekker uit.

  24. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er erg lekker uit! Alleen een tiropita is alleen met kaas, feta dus. Want Tiropita betekent letterlijk kaas pita. En eigenlijk is dit dus een spanakopita want dat is met feta en spinazie. Ik heb dit recept eigenlijk nog nooit met Hüttenkäse gegeten maar het klinkt lekker!

    • Nena
      Auteur
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Oh ja, je hebt gelijk! Spanakopita kwam ik ook al tegen in de Griekse keuken, feta en spinazie 😉 Bedankt voor je uitleg!

  25. Siem
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ooohhhh zo lekker! Mijn moeder maakt er altijd losse hapjes van (een vel bladerdeeg per hapje) en het mengsel maakt ze van feta ei knoflook peper en zout en wat kruiden.. Op elk straat feest en bij elke bbq en picknick zijn de koude hapjes een groot succes!! Wat grappig dat ze overal gegeten worden maar altijd anders heten..

  26. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Super lekker is dit! Ik haalde het laatst ook bij onze Turkse bakker. Hoe het daar heet weet ik niet, ik wijs altijd gewoon aan wat ik wil hebben! Die met enkel feta vind ik het lekkerst 🙂

  27. inyourdreamsz
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    BOSNIAN FOOD ♥ 🙂

    • Mirela
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Bosna food rulez!

  28. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Klinkt heel lekker! Ik ga dit recept volgende week eens maken 🙂

  29. Annelieke
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ow dat vind ik altijd zo lekker he. Dit recept moet ik zeker gaan proberen

  30. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Woooow haha ik heb hier serieus al weken zin in en wilde het ook zelf maken, nu heb ik er NOG MEER ZIN IN haha! Super lekker! xx

  31. E.
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Dit is inderdaad börek in het Turks alleen maken wij het anders. Steeds met laagjes filodeeg en dan weer een laagje met fetakaas etc. Maar zoals je al zei, bestaan er veel variaties op. Voor de liefhebbers van de Turkse keuken: neem een kijkje op turksekok.nl, Turkse recepten met foto’s en duidelijk in het Nederlands uitgelegd! Echt een aanrader Serena, er staat van alles op. Veel Nederlandse vriendinnen van me kijken erop en ze zijn erg tevreden 🙂

    • Marloes
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Bedankt voor de tip! Ik zie al heel wat lekkere dingen er tussen staan!

    • Alexandra
      9 november 2012 / vrijdag, 9 november 2012

      Haha en bij ons noem je het dus tiropita (yes ben een griekse) en wij maken het ook zoals jij hier nu zegt. Hutekase is eigenlijk een beetje meer west-europees denk ik..

  32. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er heerlijk uit.

  33. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    ik kende het nog niet 😮 ziet er wel lekker uit.

  34. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Wat ziet dit er óverheerlijk uit zeg! Ik kende het soort eten nog niet, maar ik denk dat ik vrij binnenkort dit maar eens ga koken, want aah!
    Ook leuk om eens uit een heel andere/speciale ‘keuken’ te koken, ik bedoel, ik eet echt vrijwel nooit Turks/ietsindierichting, haha (:

  35. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Jammie, lekker! Ga ik zeker eens proberen.

  36. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Weet je hoe lekker dit eruit ziet?! Mmm! Ook lekker als snackje tussendoor, zo’n ministukje, yammie! Dit ga ik asap proberen te maken =D

  37. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Mmmm, lekker! Dit is wel echt iets voor mij, ik denk dat ik dit heerlijk zou vinden! Vooral ook met die spinazie, dat neutraliseert de kaas weer ‘n beetje.

  38. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ik kende het nog niet, maar ik vind Tiropita het leuks klinken, dus ik ga voor die variant. Het lijkt mij echt ENORM lekker, sowieso vind ik bladerdeeg hapjes al lekker, maar met de spinazie lijkt het mij nog lekkerder!

  39. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Het ziet er echt leuk uit! Ik heb er nog nooit van gehoord

  40. Vera
    8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er lekker uit! Er staat alleen een typefout, je hebt staan de filodeeg maar het is toch het filodeeg?

    • Nena
      Auteur
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Haha, ja dat zou kunnen 😉 Ik heb het echt wel 10x hardop gezegd en ik kwam er maar niet uit…

      • Rosamina
        8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

        Bij zulke woorden moet je naar het laatste gedeelte van het woord kijken. ‘Filo’ is hier namelijk erbij geplakt. In dit geval is dat dus ‘deeg’ en dan weet je wel welk lidwoord ervoor moet staan. Het is ‘het deeg’, dus ‘het’ is het lidwoord.

        • Marloes
          8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

          En voor de luie mensen onder ons, heb je ook nog altijd google 😉

          • Hanna
            12 november 2012 / maandag, 12 november 2012

            Googlen lijkt me meer moeite dan naar het laatste woord kijken 😀

  41. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er heerlijk uit! Meid, je zou zo een kookboek kunnen maken!
    Liefs

    • Nena
      Auteur
      8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

      Dankjewel! Dat lijkt me ook echt een keer leuk 🙂

  42. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er lekker uit! Het doet me aan iets denken – aan wat, oké dat weet ik niet. Ik heb het nog nooit gegeten maar volgens mij is het best lekker! En het zal denk ik wel iets Turks of Grieks zijn, oid. Een beetje die richting, ach who caresss? Ik noem ‘t gewoon Tropita, dat klinkt leuk. :p

  43. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Zoiets at ik vroeger vaak als ik met m’n vader boodschappen ging doen, dan kwamen we langs zo’n Turkse eetkraam. Heeeerlijk vond ik dat altijd 🙂
    Heel duidelijk uitgelegd met die foto’s!

  44. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er lekker uit! Heb er nog nooit kennis mee gemaakt!
    Ik heb ook eerlijk gezegd nooit naar filodeeg gezocht, dus ik ga binnenkort maar eens in de plaatselijke supermarkt neuzen 😉

  45. 8 november 2012 / donderdag, 8 november 2012

    Ziet er heel lekker uit! Lekker veel foto’s ook, is fijn. Maar ik weet nog niet of ik het een keer ga maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *