“Snappen jullie nou waarom er nog geen stroop susu ijs bestaat?” vroeg mijn vriendin Caroline via Whatsapp. En nee, daar begreep ik dus helemaal niets van, want stroop susu is heerlijk! Je vind het in de toko en bij de meeste supermarkten als rozensiroop. In plaats van mengen met water (kan ook, maar vinden wij minder lekker), meng je het met ijskoude melk zodat er een prachtig roze drankje ontstaat. Paar ijsblokjes erbij, love it!
Stroop Susu is ook heerlijk in combinatie met schaafijs, zoals Es Shanghai of Es kelapa muda. Kan je op de Pasar Malam halen, zo lekker! Een waar begrip onder de Indische mensen, maar uiteraard ook alom bekend onder niet-indo's.
Afgelopen woensdag was ik bij Caroline en we besloten om dan maar ons eigen stroop susu ijs te maken. Het recept komt van de site van mijn zusjes, Kittehscupcakes.nl.
- 3 eieren
- 15 afgestreken eetlepels basterdsuiker
- 2 eetlepels heet (gekookt) water
- 475 ml gekoelde slagroom
- stroop susu
- geraspte kokos
- kokosmelk (niet op foto)
- 3 kommen
- mixer
- cakevorm
Meng in een kom het eiwit van 3 eieren (het eigeel doe je in een aparte kom) met 5 eetlepels basterdsuiker.
Mix het mengsel net zo lang tot het sporen achterlaat en het zo stijf is geworden dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat je mengsel eruit valt.
Prachtig, opgeklopt eiwit bevat een mooi parelmoeren glansje.
Meng in een andere kom het eigeel van 3 eieren met 5 lepels basterdsuiker en 2 eetlepels heet water.
Klop dit met de mixer tot een stevig, lichtgeel geheel. Het moet lobbig en dikkig zijn, niet stijf.
In de laatste kom meng je de slagroom met de resterende 5 eetlepels basterdsuiker.
Klopt dit stevig (niet superstijf) zodat er zachte piekjes ontstaan.
Meng nu alle mengels bij elkaar in de grootste kom en schep dit om met de vouwtechniek. Dus niet keihard zitten roeren, maar luchtig omscheppen in steeds dezelfde richting, zodat het mengsel licht en luchtig blijft.
Hierna voeg je 5 eetlepels kokosmelk en 3 scheppen kokosrasp toe voor een subtiele kokossmaak. Vouw alles door het mengsel heen.
Het hoeft niet per se, maar Caroline en ik wilden het ijs in twee kleuren maken. Schep de helft van het mengsel over in een andere kom en voeg hier 2 eetlepels stroop susu aan toe. De maatlepel op de foto is exact een eetlepel en kun je voor €2,50 bij Xenos kopen. Erg handig!
Nadat de stroop susu met het ijsmengsel is gemengd ontstaat er een lief zachtroze kleurtje. Pretty! ^^
Neem je cakevorm en leg hier bakpapier in, zodat je ijs achteraf gemakkelijk uit de vorm te krijgen is. Vul de vorm met je ijsmengsels en voor een mooie swirl zwier je er nog even met een stokje doorheen (wij gebruikten en houten eetstokje). Hierna pop je de vorm minstens 4 tot 5 uur in de vriezer.
Daarna kun je het ijs in plakken snijden en opdienen. Je kunt er trouwens ook gewoon bolletjes van scheppen! Het ijs is er romig genoeg voor. Beetje geraspte kokos eroverheen, of wat gecondenseerde melk, en voila! Een heerlijk Indisch toetje, Stroop Susu ijs met kokos. Smullen!
Lui? Geen tijd? Sinds kort heeft Van Gilse iets nieuws, namelijk Tover-Ijs. Caroline spotte dit net in de supermarkt. Aan dit poeder hoef je alleen melk en andere lekkere dingetjes naar keuze toe te voegen, 8 uur invriezen en voila, ijs. Kun je ook gebruiken natuurlijk, en dan alleen de stroop susu en kokos toevoegen. De prijs is €1,99 (200g).
Benieuwd naar meer Indische recepten? Neem dan even een kijkje op de blog van de man van Caroline, kokkieslomo.nl. Er komen nog veel meer recepten aan die hij op stapel heeft liggen en momenteel is hij druk aan het experimenteren in de keuken voor de ontwikkeling van een nieuw Indisch borrelhapje. Als je van (Indisch) koken houdt dan kan ik je zijn blog echt aanraden. Zeker kijken dus op Kokkie Slomo!
Until next time,
Serena & Caroline
Ziet er heerlijk uit 😀 x
ziet er heerlijk uit!
Lijkt me heerlijk!!!
Liefs
Ik eet eigenlijk nooit indisch maar dit lijkt me wel erg lekker!
Heerlijk! Ga ik zeker een keer maken. Ik en ook Indonesische roots en wij deden altijd rozensiroop over ons vanille ijs. Echt zo lekker!
Lekaaaah!
hmm!
hmm!
Hmmmm!
Mmmmmmm …… heerlijk! Deze siroop kan je niet alleen bij de toko kopen, maar ook bij Surinaamse supermarkten, chinese supermarkten en sommige nl. supermarkten. Ik als Nederlandse van Surinaamse afkomst maak er ijsblokjes van. Het staat vaak waar de pindakoek (lekkernijen) staan. Dit alles kan je ook maken met orgeade. Dat is ook een siroop en staat bij bovengenoemde siroop. Orgeade is gemaakt van amandelen. Er zijn ook flesjes eccence waar je zelf een hoeveelheid siroop van kan maken. Die je kan inschenken als je visite krijgt etc… Dit kan je lange tijd bewaren. Dwz je maakt een flinke voorraad.. De eccense zijn er in diverse smaken.
Ziet er lekker uit
Lekker!
Het ziet er heel fancy en ingewikkeld uit maar het is best simpel te maken!!
Ziet er zooo lekker uit
lijkt me erg lekker!!
& wil nog even kwijt, ik ben egt een fan van je site, het is een beauty site en dat blijf je ook terug zien! Je verandert niet en dat vind ik knap dat je dat kan. Je varrieerd en hebt niet te veel over je eige leven maar houd de beauty erin en daar ben ik blij om en leer ik zelf dingentjes van!! XXX
Auteur
Wat een lieve woorden Michelle, dankjewel ^^
Lijkt me lekker!
Ik had laatst van mijn werk 10 overrijpe bananen meegekregen. Ik had geen idee wat ik ermee aan moest, maar weggooien was voor mij geen optie. Dus toen ben ik gaan googlen op ‘banana icecream’ en toen kwam ik op een recept waarvoor je alleen maar bananen nodig had! Gewoon een stel bananen in de diepvries, dan bevroren en al in de blender en hup, je ijs is klaar! Ik heb er toen nog wat cacaopoeder en chocopasta aan toegevoegd, maar dat is natuurlijk niet per se nodig. Maar het werd echt heel lekker! En ook echt cremig, zoals roomijs!
Auteur
Zo, klinkt lekker!!! 🙂
hmmm ziet er lekker uit. We verlangen nu allemaal wel naar ijs!
Hmm, ik ken het eigenlijk niet! Ik ken rozenlikeur en rozenaperitief, maar dat vind ik niet zo lekker. Dus ik ben niet zeker dat ik dit leuk zal vinden… Vind het wel een heel erg leuk idee (:
Lijkt me mega lekker! Wel nog nooit van stroop susu/rozensiroop gehoord. Zal eens rondkijken in de winkel 🙂
Oeehh ! Ziet er heerlijk uit!
Heb van “van Gilse” ook een pak van dat ijs gekregen, omdat ik met oud en nieuw een spin in mijn poedersuiker vond :/. Kregen we een bus poedersuiker, caramelstroop en een pak van dat ijs opgestuurd :).
Btw. Dit recept komt zeker op mijn lijstje: “Nog te maken”
Waar in de supermarkt staat die siroop dan? Gewoon bij de limonade?
Auteur
Nee bij het indo-schap, met het Aziatische eten.
Ziet er lekker uit!
mmmmm ziet er lekker uit!
hmm ik krijg al trek
Dat eigeel is rauw toch ongezond/schadelijk?
Ivm met samonella risico?
Salmonella zit niet in ieder rauw ei. Het klopt inderdaad dat er kans os dat het erin zit, maar als je gewoon verse eieren gebruikt, kan het best. In tiramisu zitten ook rauwe eieren, dat eet ik echt 9023572048572miljoen keer per jaar en ik ben er nog nooit ziek van geworden 😉
In rauw kippenvlees zit het daarentegen wel altijd, daarom moet je dat ook altijd helemaal gaar laten worden.
En daarnaast wordt niet iedereen ziek van Salmonella. En iedereen die wel ziek wordt van Salmonella, wordt in de meerderheid van de gevallen niet ernstig ziek.
Vooral kinderen, bejaarden en mensen met een zwak immuunsysteem zijn at risk voor een ernstig verloop.
top, goed om te weten!
Het schijnt zo te zijn dat de salmonella vaak niet IN het ei zit maar OP de schaal. Je kunt dus voordat je he ei breekt even de schaal wassen met afwasmiddel o.i.d. om het risico te verminderen. Verder schijnt het tegenwoordig ook zo te zijn dat veel eieren een soort van bestraald worden waardoor de salmonella dood gaat. Vroeger kon je alleen in de horeca van die bestraalde eieren kopen, maar ik geloof dat Jamie Oliver uitgezocht heeft hoe dat tegenwoordig is en veel van de eieren in de supermarkt nu gewoon bestraald worden. Als je je eieren direct bij de boer vandaan haalt, dan zijn ze natuurlijk niet bestraald. Als je je eieren verder gewoon in de koelkast bewaard is dat extra veilig, maar haal ze wel een half uurtje voordat je ze gebruikt uit de koelkast. Wat veel mensen trouwens ook niet weten, is dat je eieren tot wel een paar weken na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, zolang je ze maar in de koelkast bewaard.
Dit is echt heeeeeeerlijk! Ik ga het binnenkort ook eens zelf proberen te maken. Het artikel is fijn geschreven en een duidelijk stappenplan. Bedankt!
Ik vind rauwe eieren door toetjes altijd te riskant maar het ziet er zeker lekker uit!
Dat ziet er heerlijk uit! Het is het perfecte weer voor een heerlijk ijsje 😉
Ook al kan ik me niet zoveel van de smaak voorstellen, lijkt het me wel heel erg lekker. Sowieso hou ik enoooooorm veel van ijs, dus lusten doe ik het zeker wel!
Mmmm, het water loopt me in de mond bij het lezen en zien van dit artikel… <3
Mmmm, het water loopt me in de mond bij het lezen en zien van dit artikel… <3
Mmmm, het water loopt me in de mond bij het lezen en zien van dit artikel… <3
Sorry, er ging iets mis, hahaha! 3 keer water in de mond is misschien een beetje overdreven…
Jaa, Indisch eten! Heerlijk! Aziatisch eten sowieso. Sushi, Curry, Sateh.. Zo ook nog even langs de Toko om een lekker maal bij elkaar te zoeken 😀
yammie!
Wat lekker, leuk ideetje. M’n moeder heeft met deze warme dagen al een paar keer ijs kelapa muda gemaakt, zo lekker! Maar deze recept ga ik ook eens uit proberen 🙂
Lijkt me lekker om eens te proberen!
Jammieeeee
Oooh dat ziet er echt heerlijk uit!! <3 Haha echt toevallig, ik kom net van de toko vandaan en heb jonge kokos gehaald voor Kelapa Muda. Mocht je het nog niet kennen, je kan het dus bij de meeste toko's halen in de vriezer, het zit in een doorzichtig pakje waar allemaal stukjes jonge kokosnoot in zit in kokos sap. 🙂
Auteur
Maar hoe kom je aan schaafijs? Dat is altijd een beetje een probleem voor mij, anders at ik elke dag Es Shanghai hahaha!
Mijn ouders hebben een ice shaver uit Indonesië meegenomen. Misschien kan je er 1 vinden op ebay?
Auteur
Och dat zou ideaal zijn! En dan vries je gewoon een blok ijs in, en die ga je dan schaven? Zo doen ze het ook altijd op de pasar.
Ja klopt, er zit een rond bakje bij dat je met water vult en invriest en dan is het idd een kwestie van schaven met de ice shaver. ^^
Ik doe het zonder het ijs, ik doe de stroop susu gewoon in het kokos water zelf erbij, zal van t weekend n foto ervan op je Facebook pagina zetten met de verpakking en het resultaat 🙂
Is dat stroop susu hetzelfde als die siroop met rozensmaak?
Hoi Marisca
Ja het heet hier vaak rozensiroop. Op de fles staan beide namen.C
Ooooh, dit lijkt me heerlijk!
Oeeeh i love kokos!!
En dit ziet er echt yummie uit, misschien snel eens proberen!
Liefs xx
ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg smakelijk en leuk uit!
Dat ga ik thuis ook een keer proberen te maken, ziet erg onwijs lekker uit!
Mmmjam!! En niet eens heel moeilijk om te maken!
Lekker!
Lijkt me lekker
Xx
Ziet er heel lekker uit! 🙂
lijkt me heerlijk! x
Leuk!!!
Het is gewoon parfait ijs. wel iets heel anders dan gewoon een bak ijs uit de winkel
Ijs is ijs, wat is er nou erg aan dat het ‘gewoon parfait ijs’ is?
Oeh, dit lijkt me heel erg lekker!