Stroop Susu ijs met kokos

“Snappen jullie nou waarom er nog geen stroop susu ijs bestaat?” vroeg mijn vriendin Caroline via Whatsapp. En nee, daar begreep ik dus helemaal niets van, want stroop susu is heerlijk! Je vind het in de toko en bij de meeste supermarkten als rozensiroop. In plaats van mengen met water (kan ook, maar vinden wij minder lekker), meng je het met ijskoude melk zodat er een prachtig roze drankje ontstaat. Paar ijsblokjes erbij, love it!

Stroop Susu is ook heerlijk in combinatie met schaafijs, zoals Es Shanghai of Es kelapa muda. Kan je op de Pasar Malam halen, zo lekker! Een waar begrip onder de Indische mensen, maar uiteraard ook alom bekend onder niet-indo's.

Afgelopen woensdag was ik bij Caroline en we besloten om dan maar ons eigen stroop susu ijs te maken. Het recept komt van de site van mijn zusjes, Kittehscupcakes.nl.

stroop susu ijs_01Wat heb je nodig?

  • 3 eieren
  • 15 afgestreken eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels heet (gekookt) water
  • 475 ml gekoelde slagroom
  • stroop susu
  • geraspte kokos
  • kokosmelk (niet op foto)
  • 3 kommen
  • mixer
  • cakevorm

stroop susu ijs_03 Meng in een kom het eiwit van 3 eieren (het eigeel doe je in een aparte kom) met 5 eetlepels basterdsuiker.

stroop susu ijs_ Mix het mengsel net zo lang tot het sporen achterlaat en het zo stijf is geworden dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat je mengsel eruit valt.

stroop susu ijs_07Prachtig, opgeklopt eiwit bevat een mooi parelmoeren glansje.

stroop susu ijs_02 Meng in een andere kom het eigeel van 3 eieren met 5 lepels basterdsuiker en 2 eetlepels heet water.

stroop susu ijs 2 Klop dit met de mixer tot een stevig, lichtgeel geheel. Het moet lobbig en dikkig zijn, niet stijf.

stroop susu ijs_04 In de laatste kom meng je de slagroom met de resterende 5 eetlepels basterdsuiker.

stroop susu ijs_10 Klopt dit stevig (niet superstijf) zodat er zachte piekjes ontstaan.

stroop susu ijs_11 Meng nu alle mengels bij elkaar in de grootste kom en schep dit om met de vouwtechniek. Dus niet keihard zitten roeren, maar luchtig omscheppen in steeds dezelfde richting, zodat het mengsel licht en luchtig blijft.

stroop susu ijs_12 Hierna voeg je 5 eetlepels kokosmelk en 3 scheppen kokosrasp toe voor een subtiele kokossmaak. Vouw alles door het mengsel heen.

stroop susu ijs 3 Het hoeft niet per se, maar Caroline en ik wilden het ijs in twee kleuren maken. Schep de helft van het mengsel over in een andere kom en voeg hier 2 eetlepels stroop susu aan toe. De maatlepel op de foto is exact een eetlepel en kun je voor €2,50 bij Xenos kopen. Erg handig!

stroop susu ijs_16 Nadat de stroop susu met het ijsmengsel is gemengd ontstaat er een lief zachtroze kleurtje. Pretty! ^^

stroop susu ijs 4Neem je cakevorm en leg hier bakpapier in, zodat je ijs achteraf gemakkelijk uit de vorm te krijgen is. Vul de vorm met je ijsmengsels en voor een mooie swirl zwier je er nog even met een stokje doorheen (wij gebruikten en houten eetstokje). Hierna pop je de vorm minstens 4 tot 5 uur in de vriezer.

Daarna kun je het ijs in plakken snijden en opdienen. Je kunt er trouwens ook gewoon bolletjes van scheppen! Het ijs is er romig genoeg voor. Beetje geraspte kokos eroverheen, of wat gecondenseerde melk, en voila! Een heerlijk Indisch toetje, Stroop Susu ijs met kokos. Smullen!

stroop susu ijs_2 stroop susu ijs_1Lui? Geen tijd? Sinds kort heeft Van Gilse iets nieuws, namelijk Tover-Ijs. Caroline spotte dit net in de supermarkt. Aan dit poeder hoef je alleen melk en andere lekkere dingetjes naar keuze toe te voegen, 8 uur invriezen en voila, ijs. Kun je ook gebruiken natuurlijk, en dan alleen de stroop susu en kokos toevoegen. De prijs is €1,99 (200g).

Tover-ijsBenieuwd naar meer Indische recepten? Neem dan even een kijkje op de blog van de man van Caroline, kokkieslomo.nl. Er komen nog veel meer recepten aan die hij op stapel heeft liggen en momenteel is hij druk aan het experimenteren in de keuken voor de ontwikkeling van een nieuw Indisch borrelhapje. Als je van (Indisch) koken houdt dan kan ik je zijn blog echt aanraden. Zeker kijken dus op Kokkie Slomo!

Until next time,

Serena & Caroline

zp8497586rq

Volg:

87 Reacties

  1. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ziet er heerlijk uit 😀 x

  2. Marit
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    ziet er heerlijk uit!

  3. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lijkt me heerlijk!!!
    Liefs

  4. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ik eet eigenlijk nooit indisch maar dit lijkt me wel erg lekker!

  5. Gina
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Heerlijk! Ga ik zeker een keer maken. Ik en ook Indonesische roots en wij deden altijd rozensiroop over ons vanille ijs. Echt zo lekker!

  6. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lekaaaah!

  7. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    hmm!

  8. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    hmm!

  9. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Hmmmm!

  10. chucky1012
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Mmmmmmm …… heerlijk! Deze siroop kan je niet alleen bij de toko kopen, maar ook bij Surinaamse supermarkten, chinese supermarkten en sommige nl. supermarkten. Ik als Nederlandse van Surinaamse afkomst maak er ijsblokjes van. Het staat vaak waar de pindakoek (lekkernijen) staan. Dit alles kan je ook maken met orgeade. Dat is ook een siroop en staat bij bovengenoemde siroop. Orgeade is gemaakt van amandelen. Er zijn ook flesjes eccence waar je zelf een hoeveelheid siroop van kan maken. Die je kan inschenken als je visite krijgt etc… Dit kan je lange tijd bewaren. Dwz je maakt een flinke voorraad.. De eccense zijn er in diverse smaken.

  11. lady
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ziet er lekker uit

  12. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lekker!

  13. Iva
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Het ziet er heel fancy en ingewikkeld uit maar het is best simpel te maken!!

  14. Sascha
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ziet er zooo lekker uit

  15. michelle
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    lijkt me erg lekker!!
    & wil nog even kwijt, ik ben egt een fan van je site, het is een beauty site en dat blijf je ook terug zien! Je verandert niet en dat vind ik knap dat je dat kan. Je varrieerd en hebt niet te veel over je eige leven maar houd de beauty erin en daar ben ik blij om en leer ik zelf dingentjes van!! XXX

    • Serena
      Auteur
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Wat een lieve woorden Michelle, dankjewel ^^

  16. Annika
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lijkt me lekker!
    Ik had laatst van mijn werk 10 overrijpe bananen meegekregen. Ik had geen idee wat ik ermee aan moest, maar weggooien was voor mij geen optie. Dus toen ben ik gaan googlen op ‘banana icecream’ en toen kwam ik op een recept waarvoor je alleen maar bananen nodig had! Gewoon een stel bananen in de diepvries, dan bevroren en al in de blender en hup, je ijs is klaar! Ik heb er toen nog wat cacaopoeder en chocopasta aan toegevoegd, maar dat is natuurlijk niet per se nodig. Maar het werd echt heel lekker! En ook echt cremig, zoals roomijs!

    • Serena
      Auteur
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Zo, klinkt lekker!!! 🙂

  17. samantha
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    hmmm ziet er lekker uit. We verlangen nu allemaal wel naar ijs!

  18. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Hmm, ik ken het eigenlijk niet! Ik ken rozenlikeur en rozenaperitief, maar dat vind ik niet zo lekker. Dus ik ben niet zeker dat ik dit leuk zal vinden… Vind het wel een heel erg leuk idee (:

  19. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lijkt me mega lekker! Wel nog nooit van stroop susu/rozensiroop gehoord. Zal eens rondkijken in de winkel 🙂

  20. Anne
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Oeehh ! Ziet er heerlijk uit!

    Heb van “van Gilse” ook een pak van dat ijs gekregen, omdat ik met oud en nieuw een spin in mijn poedersuiker vond :/. Kregen we een bus poedersuiker, caramelstroop en een pak van dat ijs opgestuurd :).

    Btw. Dit recept komt zeker op mijn lijstje: “Nog te maken”

  21. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Waar in de supermarkt staat die siroop dan? Gewoon bij de limonade?

    • Serena
      Auteur
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Nee bij het indo-schap, met het Aziatische eten.

  22. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ziet er lekker uit!

  23. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    mmmmm ziet er lekker uit!

  24. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    hmm ik krijg al trek

  25. Syl
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Dat eigeel is rauw toch ongezond/schadelijk?

    • Syl
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Ivm met samonella risico?

      • Annika
        3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

        Salmonella zit niet in ieder rauw ei. Het klopt inderdaad dat er kans os dat het erin zit, maar als je gewoon verse eieren gebruikt, kan het best. In tiramisu zitten ook rauwe eieren, dat eet ik echt 9023572048572miljoen keer per jaar en ik ben er nog nooit ziek van geworden 😉
        In rauw kippenvlees zit het daarentegen wel altijd, daarom moet je dat ook altijd helemaal gaar laten worden.

        • Emma
          3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

          En daarnaast wordt niet iedereen ziek van Salmonella. En iedereen die wel ziek wordt van Salmonella, wordt in de meerderheid van de gevallen niet ernstig ziek.
          Vooral kinderen, bejaarden en mensen met een zwak immuunsysteem zijn at risk voor een ernstig verloop.

          • Syl
            4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

            top, goed om te weten!

    • 11 augustus 2013 / zondag, 11 augustus 2013

      Het schijnt zo te zijn dat de salmonella vaak niet IN het ei zit maar OP de schaal. Je kunt dus voordat je he ei breekt even de schaal wassen met afwasmiddel o.i.d. om het risico te verminderen. Verder schijnt het tegenwoordig ook zo te zijn dat veel eieren een soort van bestraald worden waardoor de salmonella dood gaat. Vroeger kon je alleen in de horeca van die bestraalde eieren kopen, maar ik geloof dat Jamie Oliver uitgezocht heeft hoe dat tegenwoordig is en veel van de eieren in de supermarkt nu gewoon bestraald worden. Als je je eieren direct bij de boer vandaan haalt, dan zijn ze natuurlijk niet bestraald. Als je je eieren verder gewoon in de koelkast bewaard is dat extra veilig, maar haal ze wel een half uurtje voordat je ze gebruikt uit de koelkast. Wat veel mensen trouwens ook niet weten, is dat je eieren tot wel een paar weken na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, zolang je ze maar in de koelkast bewaard.

  26. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Dit is echt heeeeeeerlijk! Ik ga het binnenkort ook eens zelf proberen te maken. Het artikel is fijn geschreven en een duidelijk stappenplan. Bedankt!

  27. plien
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ik vind rauwe eieren door toetjes altijd te riskant maar het ziet er zeker lekker uit!

  28. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Dat ziet er heerlijk uit! Het is het perfecte weer voor een heerlijk ijsje 😉

  29. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ook al kan ik me niet zoveel van de smaak voorstellen, lijkt het me wel heel erg lekker. Sowieso hou ik enoooooorm veel van ijs, dus lusten doe ik het zeker wel!

  30. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Mmmm, het water loopt me in de mond bij het lezen en zien van dit artikel… <3

  31. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Mmmm, het water loopt me in de mond bij het lezen en zien van dit artikel… <3

  32. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Mmmm, het water loopt me in de mond bij het lezen en zien van dit artikel… <3

    • 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Sorry, er ging iets mis, hahaha! 3 keer water in de mond is misschien een beetje overdreven…

  33. Lucy
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Jaa, Indisch eten! Heerlijk! Aziatisch eten sowieso. Sushi, Curry, Sateh.. Zo ook nog even langs de Toko om een lekker maal bij elkaar te zoeken 😀

  34. dimph
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    yammie!

  35. Amanda
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Wat lekker, leuk ideetje. M’n moeder heeft met deze warme dagen al een paar keer ijs kelapa muda gemaakt, zo lekker! Maar deze recept ga ik ook eens uit proberen 🙂

  36. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lijkt me lekker om eens te proberen!

  37. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Jammieeeee

  38. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Oooh dat ziet er echt heerlijk uit!! <3 Haha echt toevallig, ik kom net van de toko vandaan en heb jonge kokos gehaald voor Kelapa Muda. Mocht je het nog niet kennen, je kan het dus bij de meeste toko's halen in de vriezer, het zit in een doorzichtig pakje waar allemaal stukjes jonge kokosnoot in zit in kokos sap. 🙂

    • Serena
      Auteur
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Maar hoe kom je aan schaafijs? Dat is altijd een beetje een probleem voor mij, anders at ik elke dag Es Shanghai hahaha!

      • Amanda
        3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

        Mijn ouders hebben een ice shaver uit Indonesië meegenomen. Misschien kan je er 1 vinden op ebay?

        • Serena
          Auteur
          3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

          Och dat zou ideaal zijn! En dan vries je gewoon een blok ijs in, en die ga je dan schaven? Zo doen ze het ook altijd op de pasar.

          • Amanda
            3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

            Ja klopt, er zit een rond bakje bij dat je met water vult en invriest en dan is het idd een kwestie van schaven met de ice shaver. ^^

      • 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

        Ik doe het zonder het ijs, ik doe de stroop susu gewoon in het kokos water zelf erbij, zal van t weekend n foto ervan op je Facebook pagina zetten met de verpakking en het resultaat 🙂

  39. Marisca
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Is dat stroop susu hetzelfde als die siroop met rozensmaak?

    • Caroline
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      Hoi Marisca
      Ja het heet hier vaak rozensiroop. Op de fles staan beide namen.C

  40. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ooooh, dit lijkt me heerlijk!

  41. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Oeeeh i love kokos!!

    En dit ziet er echt yummie uit, misschien snel eens proberen!

    Liefs xx

  42. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg smakelijk en leuk uit!

  43. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Dat ga ik thuis ook een keer proberen te maken, ziet erg onwijs lekker uit!

  44. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Mmmjam!! En niet eens heel moeilijk om te maken!

  45. lieke
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lekker!

  46. Mayke
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Lijkt me lekker
    Xx

  47. celien
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ziet er heel lekker uit! 🙂

  48. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    lijkt me heerlijk! x

  49. Julia
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Leuk!!!

    Het is gewoon parfait ijs. wel iets heel anders dan gewoon een bak ijs uit de winkel

    • 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

      Ijs is ijs, wat is er nou erg aan dat het ‘gewoon parfait ijs’ is?

  50. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Oeh, dit lijkt me heel erg lekker!