Status: verliefd & een zenuwinzinking nabij

Het blijft voor mij één van de grootste mysteries van het leven, verliefdheid. Een virus oplopen en er vervolgens goed ziek van worden, ja. Daar kan ik met mijn boerenverstand goed bij. Maar iemand ontmoeten die je nog nooit hebt gezien, waar je al je hele leven prima zonder kan, kwijlend aanstarten en met knikkende knieën en een kurkdroge mond stotterend uithijgen:

‘Hoi, ik ben heet. Ik bedoel, ik ben Angel! Uhm… hoi’.
Inderdaad… om vervolgens dood neer te willen vallen. Holy mother of God, wat gebeurde er nu net?


Mijn eerste vriendje kreeg ik rond mijn 16e. Bloedserieus allemaal en royaal strooien met termen als liefde, relatieproblemen en crisis. Erop terugkijkend natuurlijk een flinterdunne kalverliefde. Hij was de 1e in een lange rij ware liefdes. En wat opmerkelijk vind, is dat ik het bij al zijn opvolgers voor elkaar heb gekregen om in de volste overtuiging te beweren dat ik nog nooit zo verliefd ben geweest. ‘Al zijn voorgangers waren om te oefenen. Dit is anders, dit is het echte werk. Dit is 4real 4ever HOOR JE ME!’

Is elke verliefdheid in de basis hetzelfde maar vergeet je de intensiteit en de heftigheid van de vorige? Of bestaat er echt zoiets als Pats Boem Love at first sight? Overkomt het je? Of doe je alles bij je volle verstand?

Ik weet niet of ik in één enkele, ware liefde geloof. Hoe groot is de kans dat van de 7 miljard mensen die er op de wereld leven, jouw enige ware liefde toevallig ook in Nederland geboren is? Aannemelijker vind ik het dat er meerdere ‘ware liefdes’ zijn waar je je leven mee kunt delen. Ik heb eens gehoord dat er wereldwijd ongeveer 5300 deksels rondlopen die op jouw pot passen. Ik heb dat gelijk voor waarheid aangenomen. Het volgende moment zat ik te fantaseren dat al die 5300 matches in mijn wijk woonden. Zucht…

Ook interessant; verliefd worden op het onverwachte. Al vaker heb ik het meegemaakt. Waarom word ik nou zo nerveus van uitgerekend hem? Helemaal mijn type niet. Of juist niet verliefd worden op de ogenschijnlijke mr. Right. Op papier is hij perfect. Voldoet aan alle gewenste uiterlijke kenmerken, heeft een scherpe babbel, ruikt goed, is hoffelijk, intelligent, the whole shabang. Maar in mijn onderbuik blijft het windstil. Strange…

Ik kon er niets aan doen!
Plotseling had je onbewust oogcontact. Iemand diep in de ogen kijken, een paar seconden langer dan noodzakelijk, is genoeg voor onze hersenen om over te gaan tot de productie van het verliefdheishormoon PEA. BAM! Daar is ‘ie. De alles vernietigende explosie. Dit is het magische moment waarop je hart kortsluiting maakt en je een kleine elektrische schok voelt. In eerste instantie zal dit eerste oogcontact onbewust gaan dus ja, de uitspraak ‘Ik kon er niets aan doen, het is me overkomen’ is wat mij betreft waar. Verliefd worden overkomt je, dat doe je niet expres.

Maar wat gebeurt er dan tijdens die eerste cruciale seconden?
Terwijl jij jezelf hysterisch afvraagt of je geen joekel van een bul aan je neus hebt slingeren, of je geen meter bruin pleepapier uit je broek hebt wapperen en meer van dat soort essentiële vragen, gaat je reukorgaan hard aan de slag om dat stuk vlees dat voor je staat grondig te keuren. Dit gebeurt door middel van een razendsnel feromoon onderzoekje. Een feromoon is een signaalmolecuul dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Formeel zijn feromonen niets anders dan buitenboord-hormonen, chemische stoffen waarmee dieren met elkaar communiceren. In dit flitsonderzoek wordt bijvoorbeeld ook het immuunsysteem van de betreffende studhorse gescreend. Van een man het hetzelfde immuunsysteem word je minder enthousiast dan van een man met een ander immuunsysteem. De voor de hand liggende evolutionaire verklaring hiervoor is dat het kruisen van twee sets zorgt voor een sterkere afweer voor het nageslacht.
Goed. Is hij voor de feromoontest geslaagd? Vink maar af.

In de tweede ronde zet het systeem op volle toeren de hormoonfabriek aan. Zodra je verliefd bent, maken de hersenen verslavende stoffen als adrenaline en dopamine aan. Deze stofjes geven je het euforische gevoel en zorgen ervoor dat je uit je voegen barst van de positieve energie. Bovendien stimuleren ze het beloningscentrum in je hersenen. Als het beloningscentrum gestimuleerd wordt, voel je je gelukkig en je associeert dit gevoel met datgene wat het heeft veroorzaakt. Juist, de denkhengst. Nicotine, cocaïne en heroïne werken ook op deze manier. Ze stimuleren het beloningscentrum, wekken hierdoor euforie op en ook van deze stoffen zul je meer willen: Je bent verslaafd. Tot slot wordt zonder toestemming de bekende roze bril op je hoofd geknald en je bent reddeloos verloren. Ook dit alles gaat helemaal gratis en vanzelf, hoef je niets voor te doen. En dat is maar goed ook want de komende maanden heb je je energie hard nodig om deze verliefdheid te overleven.

Bijsluiter:
Waarschuwing! Kan het rijgedrag beïnvloeden en kan duizeligheid veroorzaken.

 • Je fixeert je volledige aandacht op hem en je wilt niets liever dan constant bij hem zijn. 24/7 graag en het liefst in zijn mond.
 • Je laat overduidelijk merken dat e alles wat hij doet he-le-maal te gek vindt en je lacht hysterisch om alle grapjes. Ook de stomme.
 • Irrationeel handelen en denken. Je voelt de onbedwingbare drang om over niets anders te praten. Andere gespreksonderwerpen bestaan niet. Er is immers niets belangrijker. ‘Ja erg he, al die doden… maar moet je zien wat hij gisteren What’s appte’.
 • Je bent buitengewoon geïnteresseerd in zinloze uiteenzettingen over auto-onderdelen, buitenspel, onterechte overtredingen en de ontwikkelingen in Ajax land.
 • Je overlaadt hem met complimenten. ‘Haha, wat origineel, die hangtietenprint op je boxershort!’.
 • Je hebt slapeloze nachten, hyperactieve vlinders in je buik en serieuze concentratieproblemen want je kunt aan niets en niemand anders denken. Bonus: Je hebt klamme handen, een droge mond en krijgt geen hap door je keel. Dat laatste vind ik overigens een buitengewoon prettige bijwerking. Die paar kilo’s eraf zijn meer dan welkom.
 • Elke keer als hij in je buurt is, schiet je hartslag omhoog en krijg je opnieuw een zenuwinzinking.
 • Je trekt zoveel mogelijk zijn aandacht. Prima, niets mis mee. Maar de manier waarop wij vrouwen dan soms kunnen doen. OH MY GOD! Lege sms’jes sturen. Sms’jes sturen die zogenaamd voor iemand anders bedoeld zijn. Ik heb het ook gedaan… toen ik 17 was! Ik heb het laatst nog een collega van 53 zien doen.

‘Eend, kijk eens wat ik gestuurd heb’.
– Nee schat, vanavond kan ik niet. Ik vlieg voor 3 dagen naar Ibiza –
‘En toen heb ik dit er gelijk achteraan gestuurd’.
– Whoops, sorry die was niet voor jou –
‘Ok, en waarom heb je dat gedaan?’
‘Om een reactie te ontlokken natuurlijk!’
‘Goed bezig collega van 53…’


Er gebeurt dus van alles met je hormoonspiegel en je gedrag verandert radicaal. Al deze moeite heeft zijn vruchten afgeworden want je hebt dikke verkering en alles is fine & dandy. Maar! Nu begint de ellende. Na een kleine 3 jaar houdt je lichaam op deze hormonen te produceren. En daar heb je het slechte nieuws. Waarom zegt Moeder natuur:

‘Zo Eend, je zit nu ruim 3 jaar gratis aan de crack uit de natuur. Wij moeten ook bezuinigen dus daar gaat de stekker uit. Alsjeblieft, een sleur. Succes ermee!’ 

Ehm… Moeder Natuur, WAT DOE JE GIERIG?! Ook dat heeft een reden. Je lichaam kan het niet aan om een heel leven verliefd te blijven. De verhoogde hartslag en het verhoogde productie aan happy-hormonen leiden tot een overdosis en worden het lichaam op een goed moment fataal. Dus neemt de productie van die heerlijke jungle-coke af anders van je dood neer. Niet van de ene op de andere dag natuurlijk, maar meer kan een mens niet hebben.

Wat ik ook interessant vind, is dat zowel mannen als vrouwen sterk in de klassieke rolverdeling gaan zitten zodra ze verliefd zijn. Ik heb een schurfthekel aan koken. Dus waarom sta ik ineens fluitend achter het aanrecht en strijk ik met mijn andere hand vrolijk 25 overhemden weg op een paar hakken van 11 cm? Vrouwen doen dat om te laten zien dat ze goed kunnen moederen/zorgen/en dat soort crap. It’s true! Op de geëmancipeerde urban chick na, is het gros van de vrouwen toch geneigd dit gedrag te vertonen.

En zo werkt het zo’n beetje ladies. Doodvermoeiend en zenuwslopend. Ja, het is één lange lijdensweg. Desondanks vind ik verliefd zijn het leukste dat er is. Ik ben een doorgewinterde love junk en geef me de rest van mijn leven, steeds weer opnieuw over aan de liefde. Ogen dicht en springen.

Of je nou verliefd bent op je vriendje, op je secret crush of een hele belangrijke: op jezelf, met deze TBB Valentine Box kun je that special some one lekker verwennen. De box heeft een waarde van €45,- maar kost nu speciaal voor Valentijnsdag  €29,50. Enjoy, my lovebirds!

Veel liefs en een heerlijke Valentijnsdag!
– Angel Raterman

TheBeautyBakery.nl
Twitter.com/thebeautybakery

 

Volg:

137 Reacties

 1. Pauline
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Een heel fijn stuk om te lezen! Herkenbaar ook ;)

 2. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  aaah wat een super leuke box! En wat schrijf je toch weer een leuk artikel! helemaal herkenbaar… Helaas is mijn relatie net uitgegaan toen die verliefdheid over was helaas =( Dus ik kan eigenlijk wel zo’n heerlijke box gebruiken… maar helaas is het ook bijna Carnaval en moet ik op mijn centjes letten. Volgende keer beter =D

 3. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  God, how I wish I was that pretty..

 4. Halima
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  hahahaha wat een humor echt grappig haha! Vond het heel leuk om te lezen :D

 5. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha, ik moest zo hard lachen om die meter bruine pleepapier. :’) Het zal je maar gebeuren dat zoiets je overkomt, geweldig artikel. Wat heb je het mooi omschreven!

 6. Annika
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  haha! super leuk geschreven! het lukt je telkens weer!

 7. Rebecca
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Jij bent echt het persoon die volgens mij iedereen wel in zn vriendengroep wilt/nodig heeft. Heeerlijk jou stukjes om te lezen!

 8. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Aaah, echt super leuk geschreven!

 9. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  echt heeeel leuk geschreven! Ik vraag me altijd af waarom word ik toch verliefd op die onbereikbare jongen. Ik bedoel op de jongens die mij niet leuk vinden:P

 10. Anne
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Hahah geweldig herkenbaar! :’)
  Dat stukje met Hoi, ik ben heet, ik ging he-le-maal stuk haha, dat met die sms-jes ook, en dat achteraf denken wat stooom. xd

 11. Renske
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha wat een origineel stuk weer. Moet altjjd hardop lachen om die stukjes van Angel. En hoe herkenbaar zijn veel dingen ook haha.

 12. Gaia
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Dit artikel is echt zo leuk geschreven, echt geweldig en wat er in staat is so true! x

 13. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ah weer een heel leuk stukje Angel!

 14. Zwaan
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha leeeuk!
  Je moet echt een eigen blog beginnen!
  Je kan hartstikke goed schrijven!

 15. Chiara
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  HAHAHA Angel wat ben je droog! Die humor .. Fantastisch :-D

  Het is inderdaad een zeer herkenbaar stukje. Graag een vervolg : Het ex-vriendje.

 16. Paula
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  echt leuk…

  Ik vind een jongen op school leuk. Alleen hij is half gothick, en hij draagt kisten.
  Maar toch vind ik hem leuk :$

  xx

 17. Kyliana
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Wat een geweldig stuk! heb hier echt met een grijns zitten lezen, het is zoooo enorm waar!

 18. Lotte
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha, echt leuk geschreven! En natuurlijk ook herkenbaar. Als ik verliefd ben word ik extreem zenuwachtig, en ontzettend klunzig.

 19. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Hahaha zo leuk geschreven!

 20. Anne
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  waar kan je hem kopen? ♥_____♥

 21. debora
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  haha tijden dit artikel moest ik steeds aan iemand denken !

 22. Lois
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Hahaha, leuk geschreven Angel!!
  En leuke aanbieding!
  xxxxx

 23. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  hihi je hebt mijn dag een stuk leuker gemaakt, heb met plezier gelezen en veel gelachen
  :)

 24. Kirsten
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  ‘Haha, wat origineel, die hangtietenprint op je boxershort!’. hahaha geweldig

 25. Britt
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  leuk geschreven! :)

 26. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Super gaaf artikel haha, echt goed geschreven ;D

 27. Anna
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Wat ontzettend leuk geschreven! (:

 28. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Sommige mensen zeggen dat je niet ‘echt verliefd’ kan zijn als je in de puberteit zit; dat liefdes dan niets voorstellen. Daar ben ik het echt niet mee eens. Ik ontmoette m’n vriend toen ik dertien was en we zijn nu al bijna vierenhalf jaar gelukkig samen! En ja, we zijn pas achttien.

  Verder: heel leuk artikel, leuk geschreven en grappig gedaan met de foto’s!

  Liefs, Linda

 29. Elle
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Geniaal verhaal!

 30. Nathalie
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Hahahaha, je had me al bij “hoi, ik ben heet” :D

 31. xAmber
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  volgens ben jij echt de lolbroek in huis! ik heb weer hartelijk gelachen.
  je verteld echt de leukste verhalen en dat ook nog is op een leuke manier! ik wil wel vaker een artikeltje van je zien

 32. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Leuk om te lezen! Heerlijk stukje dat lekker herkenbaar is :)
  En wij vrouwen maar zeuren over dat mannen zo raar doen…

 33. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Wat weer een geweldig artikel!

 34. Maaike
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Smsjes sturen die zogenaamd voor iemand anders bedoelt zijn… jep, daar herken ik me wel in! En ik denken dat ik de enige was, haha. Ik ben momenteel niet verliefd, al een tijdje niet geweest. En hoewel hartstikke leuk is om verliefd te zijn, vind ik het ook wel lekker om om meer te stressen bij alles wat ik doe, want stel je voor dat hij in de buurt is… haha. Verder is het stukje superleuk geschreven, ik moet altijd zo hard lachen om jouw collumns!

 35. Marleen
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Superleuk geschreven! :D

 36. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha leuk geschreven! En heel herkenbaar ook.

 37. Emmalee
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Hihi, heeel erg leuk stukje!

  Ik denk inderdaad ook dat er meerdere ware liefdes zijn. Je veranderd zelf ook regelmatig, daarom groeien mensen ook soms uit elkaar, en andere momenten heb je gewoon super erge mazzel dat je juist naar elkaar toe groeit. Maar ook daar moet voor gewerkt worden natuurlijk.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik momenteel een relatie heb en er vrijwel zeker van ben dat dit een goede relatie is. Ben ik ook erg blij mee, ik ben nu 19, en heb al aardig wat slechte en ongezonden relaties gehad ( bedreigen, vechten, extreme ruzies, borderliners, drama ).
  Momenteel, op dit moment weten hij en ik dat we gewoon bij elkaar horen, en ik ben er ook van overtuigd dat we beiden zouden durven uitspreken wanneer dit niet meer het geval is.

  Hoeraa verliefdheid.
  Deze jongen heb ik ook tevens ontmoet toen hij nog met zijn toenmalige vriendin samen was ( 4 jaar een relatie ).
  Ik vond hem knap en een vriend van mij werkte in de bar, waar deze aantrekkelijke jongeman op dit moment aan het werk was als geluidstechnicus van een bandje. Die vriend van mij twijfelde niet en is naar hem toegelopen, maar helaas, hij had een vriendin.
  Verloren en vergeten dacht ik, en niet meer gezien, tot ik hem tegen kwam met Koninginnennacht, aan het werk bij een coverband van Queen ( waar ik groots fan van ben ). Het gesprek van zijn kan ging al die richting op ( met de passende openingszin ‘ ken ik jou niet ergens van ‘ ) dat hij inmiddels single was.
  Het niet zo geweldige van dit verhaal is dat ik daar op dit moment was met mijn toenmalige vriend.
  Balen, en ook lullig voor hem, want ik heb de hele avond mee gezongen met Queen nummers met die andere jongen.

  Gewoon wat contact gehad vooral over de sms. Af en toe wat drinken en gewoon gezellig. Op een gegeven moment ging mijn relatie uit, maar had hij net een meisje ontmoet in de kroeg en dat raakte al snel aan. Zucht.

  Nota bene in de trein richting Zeeland kom ik hem weer tegen na een maand of 2 niet gesproken te hebben ( we komen beiden uit Drenthe ). Leuk gesproken etc. Toen hij nog wel wat vaker over de vloer kwam bij mij thuis zei mijn moeder al ” Emm, dat is echt een jongen voor jou! ”
  And mother is always right…

  Ben zelfs nog met zijn toenmalige vriendin samen naar zijn eerste optreden geweest. Daarna met zn allen naar de bios. Alleen waren wij meer aan het praten dan hij en z’n vriendin. En een bandgenoot van hem was ook mee en had blijkbaar het idee dat zijn vriend hem aan mij probeerde te koppelen. Helaas.
  Die avond bracht hij mij thuis, en het regende keihard en zware onweer. We reden behoorlijk langzaam dus genoeg tijd om te praten.

  Ik met mijn goede gedrag als inmiddels 1 van zijn betere vrienden hoorde hem aan over het feit dat hij zijn vriendin niet meer leuk genoeg vond en het niet meer zo zag zitten. Ik heb zelfs nog alles gedaan om zijn relatie proberen te redden terwijl we stiekem allebei al wisten hoe het zat tussen ons.

  Goed uiteindelijk was zijn relatie voorbij. Sinds dat moment hebben we elkaar om 1 of andere reden niet meer gesproken tot hij me opeens belde of ik mee ging naar een concert met hem en de band, en dat we bij de drummer zouden slapen.
  Ik ben zelf helemaal niet zo spontaan aangelegd maar ik heb eigenlijk gewoon ja gezegd en hij heeft een kaartje voor me gekocht.

  Die avond was echt geweldig, naar mijn zin gehad met zijn hele band en ook met de jongen in kwestie. Nog steeds niks aan de hand, hoewel de band wel een beetje zat te pushen en raden dat hij en ik elkaar wel zagen zitten.
  Wij waren beiden nog steeds lekker in de ontkenning, tot we uiteindelijk thuis waren aangekomen.

  Op het punt om te gaan slapen bleven we nog heel lang praten. En toen gebeurde het allemaal heel snel. Haha, en wat was dat leuk, toegeven aan mijn gevoelens.

  Aaah, de verliefdheid. :)

  Oeps, beetje lange reactie. :|

  • Jonna
   10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

   Mooi verhaal!

 38. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Heel herkenbaar, maar ik vond verliefdheid leuk en vreselijk tegelijk. Ik was enorm enorm verliefd op mijn vriend en was ook blij toen het rustig werd, want ik was uiteindelijk kapot van al die nervositeit en spanning. Jammer genoeg na 5 jaar stabiliteit, moet ik nu voor het eerst échte hartzeer ondergaan. Mijn leven staat nu weer op zn kop, en heb voorlopig geen zin om voor het eerst weer verliefd te worden. Deze valentijnsdagen ga ik proberen te laten draaien rond mijn hartsvriendinnen :) Liefde omvat veel meer dan jongens (thank god)

  • Emmalee
   10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

   Good for you!

   Sterkte met je hartenzeer.. <3

   Vriendinnen blijven altijd meer waard dan jongens.

 39. Reyhan..
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Precies op het goede moment..

 40. ais
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  hahahaha love this article! Heel leuk geschreven en leuke fotos ;-)

 41. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Hahaha, geweldig origineel die ”bijsluiter” :’)

 42. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha, die fotos! Heel erg leuk geschreven, ik herken een deel echt heel goed :). Ik vond verliefdheid dan ook echt vreselijk!

 43. Rianne
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Wil je alsjeblieft biologie boeken gaan schrijven, op deze manier is het opeens zoveel leuker!

 44. Mirte
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ah wat ben je toch een leuk mens!!

 45. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha super leuk geschreven! En je haar op die foto’s, zo mooi!!!!!

 46. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Wat is dit leuk geschreven en zó herkenbaar! :D Hahaha.

 47. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Ontzettend cool geschreven! Heb hardop moeten lachen.

 48. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Haha, ik kan ook nooit mijn naam uitspreken als ik een ‘crush’ heb! Schamen dat ik me dan doe joh..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *