Soto ajam recept

Al dagen spookte er soto ajam door mijn hoofd. Op onbewaakte momenten dwaalden mijn gedachten af en dacht ik aan deze heerlijke soep. Oh, wat had ik er veel zin in! En ik had het pas nog gemaakt, kun je nagaan. Toen ik terug kwam uit Aruba ben ik dan ook meteen naar de groenteboer en supermarkt gesprint om mijn ingrediënten in te slaan. Ik moest en zou soto ajam, en wel nu! Kennen jullie dat, dat je zo’n onwijze craving hebt voor een bepaald gerecht? Soto ajam is één van mijn favoriete Indische recepten dus ik besloot om meteen maar een hele pan te maken, zodat ik er de dag erna ook nog heerlijk van kon genieten.

Soto ajam, ook wel geschreven als soto ayam, is een Indische of Surinaamse kippensoep (soto betekent soep en ajam betekent kip). Iedereen maakt soto ajam weer op zijn eigen manier. Zo maak ik het – lekker snel en lekker makkelijk – met kant-en-klare boemboe’s. Dat zijn van die zakjes met kruidenpuree, waar je zo lekker in kan knijpen weet je wel. Nu word ik altijd heel verdrietig aangekeken als ik Kokkie Slomo vertel dat ik soto ajam maak met pakjes en zakjes. Teleurstellend schudt hij dan zijn hoofd en sjokt zijn keuken in, waar hij al mopperend de tjobek extra hardhandig aftuigt. Mocht je niet weten wat een tjobek is, dat komt later terug in dit verhaal.

Omdat ik ZO veel zin had in een goede soto ajam, en omdat ik het steeds leuker vind om te koken met verse ingrediënten, besloot ik het dit keer anders te doen. Geen kant-en-klare zakjes met boemboe meer, ik ga soto ajam maken zoals mijn oma het vroeger maakte. Of nou ja, een verwoede poging tot. Ik pakte het Groot Indonesisch Kookboek erbij, surfde naar Kokkie’s blog met Indische recepten en maakte een boodschappenlijstje. Mijn recept voor soto ajam is een combinatie van zowel het recept uit het kookboek als het recept van Kokkie’s blog.

Vol trots stuurde ik een whatsapp naar Kokkie Slomo (ook wel Sjoerd genaamd).

soto ajam receptJe ziet het, Kokkie is trots op mij.

Ik moet zeggen dat ik ook best een beetje trots ben op mezelf. Ik heb zo’n dikke anderhalf uur staan zwoegen in mijn keukentje terwijl ik normaal gesproken binnen een half uurtje wel klaar ben. Maar, dat extra uur was het meer dan waard, kan ik je vertellen. Deze soto ajam had veel meer smaak, de kip was vele malen sappiger en het is ook gewoon veel toffer om alles zelf te maken.

Soto ajam recept

Voor soto ajam heb je uiteraard kip nodig. Kippenbouten of kipdrucksticks zijn de beste keuze voor deze soep, maar als je geen zin hebt in botjes, adertjes en fliebertjes moet je vooral gewoon kipfilet kiezen. Kipfilet is echter wel wat droger en omdat hier geen bot bij zit, kun je gerust wat minder gebruiken. Verder heb je een aantal Indische kruiden en specerijen nodig die je vrijwel allemaal bij de supermarkt en groenteboer kunt halen, en anders vind je het gegarandeerd bij de Toko.

Ingrediënten kippenbouillon;
1,5 kilo aan kippenbouten- of -drumsticks
2 liter water
stuk gember
2 sprieten sereh (citroengras)
3 salam blaadjes
2 eetlepels zout
snuf peper

Ingrediënten boemboe;
4 eetlepels gesnipperde uitjes
4 knoflookteentjes
1 theelepel djahe (gemberwortelpoeder)
1 theelepel koenjit (geelwortelpoeder)
3 theelepels laos (galangawortelpoeder)
2 bouillonblokjes
2 theelepels van je favoriete sambal
verse rode peper (naar smaak)

Serveren met;
4 hardgekookte eieren
4 grote aardappelen
250 gram taugé
1 prei
verse selderij
gebakken uitjes

soto ajam recept_01Vouw de sereh stengels dubbel en kneus ze door er met de oelekan (de stamper van je vijzel) op te slaan. Snijd je gember in kleinere, grovere stukken.

soto ajam recept_02Doe de sereh, gember en salam blaadjes in een grote pan, doe je kippenbouten en -drumsticks erbij (ik gebruikte 2 kippenbouten en 3 -drumsticks) en voeg zo’n 2 liter kokend water toe. Ik kook het water eerst in de waterkoker en vervolgens schenk ik het in de pan, dan is het sneller klaar. Schep er 2 eetlepels zout en een flinke snuf peper doorheen en zet de pan op een laag vuurtje.

Schenk in een andere, kleinere pan de rest van je kokende water en leg daarin 4 eieren en 4 grote aardappelen. Zet de timer op 15 minuten, anders koken de aardappelen te zacht.

soto ajam recept_03Snijd een ui, of twee kleine uien, in kleine stukjes. Ik heb een bakje met gesnipperde uitjes gekocht (he he he) omdat ik het snijden van uien één van de vervelendste klusjes vind. Snijd de knoflook en rode peper in grove stukken. Je hoeft niet per se een rode peper toe te voegen, maar persoonlijk vind ik het wel lekker als de soto een piepklein beetje pit heeft. Ik gebruik ongeveer 1/3 van een verse rode peper en verwijder de zaadlijst, anders wordt ‘ie te heet.

soto ajam recept_04Doe de ui, knoflook, peper, sambal (ik gebruik zelf sambal garnaal) en de kruiden in de tjobek (vijzel), verkruimel de bouillonblokjes en stamp en wrijf alles fijn met je oelekan.

soto ajam recept_05Dit is best een lastig klusje, dus je kunt alles ook gewoon in een kleine keukenmachine of een blendertje stoppen, zoals de Magic Bullet.

soto ajam recept_06Haal de kippenbouten en -drumsticks uit het water, ontdoe ze van het vettige velletje en pluk er mooie stukken van los met een vork. Niet te klein, maar ook niet te groot, gewoon mooie hapklare stukjes waarin je je niet kan verslikken. Bewaar de stukken kip in een kommetje.

soto ajam recept_07Verhit wat olie in een pan en fruit er, op een laag vuurtje, de boemboe in. Zorg dat het vuur niet te hoog staat anders gaat het spetteren. Voeg vervolgens de kipstukken toe en bak het geheel een paar minuutjes mee. Doe nu alles terug in de pan en laat het zo’n half uurtje doorkoken op een zacht vuurtje.

soto ajam recept_08In de tussentijd pel je de eieren en snijd je de aardappelen in kleine blokjes. Frituur de blokjes in olie, laat ze uitlekken in een diep bord en strooi er wat zout overheen. Was en breek (of snijd) de taugé, was en snijd de prei in flinterdunne ringetjes en was en pluk de selderij van hun stengels af. Serveer alles in aparte kommetjes op tafel. Ook de gebakken uitjes (zelf gemaakt of kant-en-klaar) en extra sambal serveer je in een kommetje. Staat gewoon leuk!

behind the scenes beautylabAls je benieuwd bent hoe de vorige foto tot stand is gekomen, nou, zo dus.

soto ajam recept_09Leg in een diepe kom de gefrituurde aardappelblokjes, taugé, selderij en prei. Let trouwens niet op mijn aardappelblokjes, die ik per ongeluk te lang heb doorgekookt. Ik kon er geen fatsoenlijke blokjes meer van snijden, dus zet echt een timer zodat je ze niet vergeet.

soto ajam recept_10Giet hier je kippenbouillon bovenop (zorg dat je geen sereh, salam blaadjes of gemberwortel mee schept). Garneer met gehalveerde eieren, gebakken uitjes en eventueel extra sambal of wat verse rode peper.

soto ajam recept_11Zo, eindelijk klaar! Lekker eten. We hebben allebei twee keer opgeschept en er is nog genoeg over om morgen allebei van te lunchen. Wat een geluk. Het leuke is dat iedereen zijn soto ajam op zijn eigen manier maakt. Zo is het soto ajam recept van Kokkie Slomo veel uitgebreider en kun je er bijvoorbeeld nog glasnoedels, bosuitjes, Chinese kool en lontong bij doen. In het Groot Indonesisch Kookboek gebruiken ze bieslook en de meeste Surinaams Javaanse mensen strooien er nog knapperige chips frietjes bovenop. De één wilt slechts een laagje soep in zijn kom en de ander ziet alles graag zwemmen.

soto ajam recept_12Ik ben blij dat ik soto ajam op deze traditionele manier heb gemaakt. Het was dan wel meer werk, maar op de een of andere manier smaakt het dan per definitie al lekkerder. Gewoon omdat er meer moeite voor is gedaan. Koken met verse ingrediënten zorgt voor een betere en intensere smaak. Je proeft de gember en de sereh stukken beter en de kip was vele malen malser. Ook zitten er geen e-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen of smaakversterkers in. Alles is gewoon puur van smaak. Heerlijk! Ik wil niet meer terug naar de kant-en-klare boemboe’s. Kokkie Slomo, mijn lieve Oma Mammie (rust in vrede) en mijn eigen moeder kunnen trots op me zijn.

Selemat makan!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

105 Reacties

 1. Christa Cloots
  4 april 2021 / zondag, 4 april 2021

  Hoi Serena,

  Mag ik iets vragen. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe lang je de kip laten trekken in de bouillon. Kun je mij dit vertellen?

  • Serena
   Auteur
   6 april 2021 / dinsdag, 6 april 2021

   Een half uurtje of uurtje is voldoende hoor!

 2. Petra Laferte
  28 november 2020 / zaterdag, 28 november 2020

  iemand tipte me: maak eens Soto ajam.. De geuren zijn al heerlijk!! Zelfs de kinderen lopen binnen en zeggen trek te krijgen van de geur..

  Dus.. Soto Ajam in Fryslân vanavond..

  Dank voor het delen van je maakbare recept! (leuke foto’s ook trouwens..)

 3. Ellen
  17 februari 2017 / vrijdag, 17 februari 2017

  Heel erg lekker, al een paar keer gemaakt, gebruik wel iets meer kruiden

 4. 16 december 2016 / vrijdag, 16 december 2016

  Super recept! Dank je wel Serena. Al gemaakt en nu al sedap! Morgen nog lekkerder 🙂
  Groetjes, Marcel

 5. Trannel
  11 mei 2016 / woensdag, 11 mei 2016

  Soto ziet er goed uit.

  Weet je wat ook heel Indisch is…..nooit schoenen op tafel! (Brengt ongeluk en ook niet fris).

 6. Meertje
  22 november 2015 / zondag, 22 november 2015

  Laatst heb ik met verse boemboe sajoer lodeh gemaakt en het heeft ons goed gesmaakt. Na het lezen van je blog wil ik nu ook vers van de pers soto ayam gaan maken… Helemaal zin in.

  Terimakasi voor het delen van je verhaal en de inspiratie! ^_^

  • Serena
   Auteur
   22 november 2015 / zondag, 22 november 2015

   Ik heb sinds kort een tjobe en wil nu ook zelf mijn eigen boemboe’s gaan maken, leuk! Sajoer lodeh is lekker, misschien moet ik daar inderdaad maar mee beginnen 🙂

 7. 21 oktober 2015 / woensdag, 21 oktober 2015

  De soep staat hier te pruttelen, het ruikt in ieder geval heerlijk. Als het net zo lekker smaakt als het ruikt… Thanks voor de tip!

 8. Suzanne
  7 februari 2015 / zaterdag, 7 februari 2015

  ook gemaakt nav jouw blogpost heer-lijk! bedankt voor deze kookinspiratie!

 9. Archana
  4 februari 2015 / woensdag, 4 februari 2015

  het surinaams/hindoestaans recept is toch wel wat anders :O

 10. Nadia
  2 februari 2015 / maandag, 2 februari 2015

  Mmm, ziet er wel heel lekker uit!

 11. CCC
  1 februari 2015 / zondag, 1 februari 2015

  tips Serena! bak de bumbu eerst in de pan met wat zonnebloemolie oid, om de smaken eerst vrij te laten komen ( dus zonder die kip), goed laten goreng totdat de geuren goed loskomen. Dan in je bouillon doen en verder laten koken/sudderen. Voeg op het laatst nog wat extra kunjit toe zodat het geler wordt! Dat maakt het extra mooi! 😀 Bumba moet je altijd eerst op zichzelf bakken, en dan voeg je de andere dingen toe. Verder vind ik het altijd lekker om die gekookte kipfilet in zn geheel te laten bakken in de pan met wat olie zodat het een goudbruine korst krijgt, en dan t scheuren ( die laat ik gewoon los, ik doe ze niet in de soep). Om te voorkomen dat de zetmeel van de aardappelen je soto troebel maakt en de consistentie verandert raad ik aan om de aardappels in kwart chipjes te snijden en dan te frituren/ bakken in laagje olie. Ook lekker voor je soto aya de volgende keer: glasnoedels en lontong, hmmmmmmm!!!

  • CCC
   1 februari 2015 / zondag, 1 februari 2015

   oh en kemeri noten bij je bumbu!

  • Erna
   19 juni 2021 / zaterdag, 19 juni 2021

   Wat een nare reactie van de persoon 2005 is het geplaatst ( i.p.v. wow wat een heerlijk recept ) en wat ziet er het prachtig uit , Chapeau ?
   Aangezien ze er fris en verzorgd én mooi uitziet , kun je er vanuit gaan
   Dat ze haar gympen schoon zijn , ze. Mag van mij op ook op blote voeten .

   Zuurpruimen en zeurders zullen er helaas altijd blijven !

   Vriendelijke groet ,
   Van een blije hobby kokkie

  • 19 juni 2021 / zaterdag, 19 juni 2021

   Correctie,
   Sorry Verena ,
   De datum ,
   Klopte niet , het was 31 -1 2015
   Ik had een feedback gegeven, bij de verkeerde
   Persoon mijn excuses .
   Ben blij met jou Recepten site , ziet er geweldig uit .

   Hartelijke groet , erna

 12. MiriamH
  1 februari 2015 / zondag, 1 februari 2015

  Jaaaa, de soto ajam van kokkie slomo heb ik een keer gemaakt en ik ben verkocht. Alleen ik ben er de jele.dag mee bezig geweest. Of dit door mijn onervarenheid heeft gelegen of aan jet uitgebreide recept weet ik niet maar het is niet een soepie die ik ff maak als makkelijke zondagsoep hahahaha. Maar ik durf geen andere te proberen omdat die van Sjoerd zoooooo lekker is!

 13. 31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

  Het is bijna midnight en ik krijg gewoon honger. Ik ken het recept vrijwel hetzelfde alleen wij eten het ook met rijst. Heerlijk!

 14. Sara
  31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

  Wat voor soort bouillonblokjes heb je gebruikt en van welk merk?

 15. Sanne
  31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

  bouillonblokjes zitten toch vol e-nummers?
  Verder love Soto Ayam, mn partner is indisch dus eten altijd lekker hier. (Als hij kookt haha)

  • Sanne
   31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

   Eten het ook met rijst er bij, heerlijk door de soto :p yummie!

 16. Mayta
  31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

  Nou, dat is dan beslist, vanavond probeer ik het eens uit voor de ganse familie!!! Hopelijk vind ik al de ingrediënten, in België zijn er niet zoveel Toko’s…
  In ieder geval bedankt voor de craving van de dag!!!
  Ziet er zo lekker uit!

 17. Bo
  31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

  LEKKER FRIS ZO MET JE SCHOENEN OP TAFEL, GATVER!

  • E
   31 januari 2015 / zaterdag, 31 januari 2015

   :’) serieus ?

 18. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Wat goed dat je zelf boemboe hebt gemaakt!! Ik heb toevallig ook vorige week soto ajam gemaakt en na jouw blogpost heb ik er gewoon weer trek in! Wel met boemboe hoor, hier in Istanbul zijn bijna geen indische ingredienten te vinden, dus ik sla altijd heel veel zakje boemboe en emping in Nederland in!

 19. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Mijn vader maakt het weleens, heel lekker!! Net zoals rawon, ook geweldig.

 20. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Oeh heerlijk! Wij gebruiken vaak de boemboe uit een pakje, dus dit wil ik zeker eens proberen!

 21. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Wat een heerlijk recept zeg! Ik houd wel van puur koken met verse ingrediënten, dus dit spreekt mij wel erg aan 🙂 Zo leuk ook om die foto te zien waarop je ziet hoe je de foto’s maakt, dat geeft toch weer een blik achter de schermen!

 22. Ilana
  30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Geen E-nummers? Ik zie staan dat je zout hebt gebruikt. Was dit dan zeezout? Want in normaal zout zit een E-nummer.

  • Serena
   Auteur
   30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

   hi Ilana,
   ik kook altijd met zeezout ja.
   liefs, Serena.

   • Ntas
    1 februari 2015 / zondag, 1 februari 2015

    Google een naar Keltisch zout en je wilt geen andere zout meer!! 😉

 23. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Oh dat ziet er verrukkelijk uit! Ga het op mijn lijstje zetten om uit te proberen.

 24. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Ziet er heerlijk uit! Binnenkort maar eens proberen te maken:)

 25. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Oh my… Dat recept is niet aan mij besteed, daar maak ik zeker een knoeiboel van, hoe goed jij het ook beschreven hebt. Maar oh wat lijkt het mij lekker!!! Enne… heel herkenbaar hoor, die cravings. 😉

 26. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Wat ziet dit er lekker uit!

 27. Annika
  30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Wauw! Wat een mooie foto’s! En wat doe je er een hoop moeite voor! 😉

  Je recept ziet er ook heerlijk uit. Wij maken thuis ook altijd alles met boemboes. Maar we hebben het ooit gevraagd aan de mevrouw van de toko in Arnhem (het Eiland) en zij doet dat ook. Alleen voegt ze dan zelf nog wat extra toe.
  Maarja, als je alles zelf maakt wordt het natuurlijk nóg veel lekkerder!

 28. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Lekker is het hè, zelf gemaakt? Je foto’s zien er heel goed uit, ik krijg er trek van haha! Ik ga zo mijn kippenbouten uit de vriezer halen en zondag ook een flinke pan maken. Vind soto ajam ook de perfecte soep om in de vriezer te hebben, als je het daarna zonder moeite weer kunt opwarmen en eten is het nog chiller 😉

 29. Lotje
  30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Ah soto ayam is heerlijk! Zelf eet ik het altijd met rijst erbij, dat het haast geen ‘soep’ meer is.

 30. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Nou Serena het gaat toch gebeuren. Ik ga nav jouw recept hem ook maken vanavond 🙂

  • Serena
   Auteur
   30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

   Oh wat leuk! Laat je het me weten hoe het smaakte?

   • 21 maart 2015 / zaterdag, 21 maart 2015

    Morgen komt er een foto van op mijn blog 🙂 *water loopt alweer in mijn mond*

    • Butterfly
     3 mei 2015 / zondag, 3 mei 2015

     Waar blijft de foto op je blog?

 31. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Ziet er erg lekker uit & vooral als je het zelf maakt.
  Leuk om tezien hoe je van jouw soto ajam geniet!

 32. 30 januari 2015 / vrijdag, 30 januari 2015

  Leuk om te zien hoe je de foto’s maakt, ik was al bang dat ik de enige was die op de raarste manieren foto’s maakte hahaha! Ik zal deze soep graag eens proberen, alleen het ei erin vind ik een beetje moeilijk.. Haha 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *