Review: Fame by Lady Gaga

Yes, eindelijk! Vanmiddag heb ik na maar liefst 2 JAAR SPECULEREN (!!) Fame, het parfum van Lady Gaga mogen besnuffelen. De Beautylabbers die mij al langere tijd volgen weten vast nog wel hoe excited ik was toen het nieuws mij bereikte dat Lady Gaga in samenwerking met Coty een parfum zou gaan ontwikkelen. Ik heb er meerdere artikelen aan gewijd, die kun je nog even teruglezen als je dat leuk vindt:

http://mortgageeccalculator.com/
Zo'n twee jaar geleden kwamen er eerst geruchten, die werden vervolgens verworpen en toen weer bevestigd. Zo verwarrend! Ook zou het parfum eerst 'Monster' gaan heten, maar nu blijkt het parfum toch onder de naam 'Fame' te zijn uitgebracht. Lady Gaga wilde geurnoten van bloed en sperma, maar uiteindelijk zijn dat toch geurnoten geworden die weliswaar apart maar zeker een stuk aantrekkelijker ruiken. Vanaf het begin dat ik hoorde dat Lady Gaga met een eigen parfum zou komen fantaseerde ik over de vormgeving van de flacon en hoe de geur zou ruiken… en vandaag was het dus eindelijk zo ver! Voldoet de geur aan al mijn stoute dromen?
De flacon vind ik écht megacool! Op internet las ik dat mensen het design gejat vonden van de flacons van Thierry Mugler, en ik moet zeggen dat de dop inderdaad wel iets wegheeft van de flacon Alien, maar nageaapt vind ik nogal een groot woord. Lady Gaga heeft een soort handgebaar waarbij ze haar handen tot een soort klauwtje maakt. Zij en haar vele fans doen dit na en de dop is dan ook een ode aan haar fans: het heeft de vorm van een monsterlijke klauw. Lady Gaga noemt haar fans liefkozend 'little monsters' en omdat zij en haar fans zo'n sterke band hebben wilde ze hier iets mee doen.De dop kun je tevens op zijn kop neerzetten en het gebruiken als houder van de flacon. Staat ook zéér cool! Ik heb hier helaas geen foto van gemaakt, maar het schijnt te kunnen!

De flacon zelf is cocon-vormig (ook iets wat veel terugkomt in clips) en bevat een zwart parfum. Oeeeeh! Nu, dit is spannend. Nog nooit eerder kwam er een zwart parfum op de markt die gewoon doorzichtig is op de huid. Zodra je het parfum sprayt is het doorzichtig, maar in de flacon is het zwart. It blows my mind!

Lady Gaga zei ooit eens 'als je geen schaduw hebt, sta je niet in het licht' en gebaseerd op deze uitspraak bedacht men de zwarte vloeistof. Het staat symbool voor een geurmetamorfose in een luxueuze duisternis. De vloeistof is zo zwart als de ziel van roem, maar wordt bij contact met de lucht volledig transparant. We hoeven dus niet bang te zijn voor zwarte vlekken op onze lichte kleding! Het is een unieke innovatie in de vloeistoftechnologie (zo claimt men) en het is voor het eerst dat ik zoiets heb gezien. Ik vind het echt heel erg gaaf en het 'past' ook sterk bij het imago en de uitspraken van Lady Gaga. Het hele idee erachter vind ik erg mooi.

Dan de geur! Lady Gaga stelde haar eigen team samen bestaande uit Richard Herpin, een master perfumer bij Firmenich, Honorine Blanc en Nathalie Lorson. Samen creëerden ze een concept dat zowel de lichte als de duistere kant van roem (dus: fame) weerspiegelt. De geur is opgebouwd uit drie akkoorden: een duister akkoord, een sensueel akkoord en een licht akkoord. Er zit geen duidelijke topnoot, hart en basisnoot in dit parfum. Waar de meeste parfums openen met citrus en fruit, overgaan in een bloemig hart en eindigen met een basis van amber, hout of muskus is Fame totaal anders opgebouwd.

De kern van het parfum (vergelijkbaar met het hart) is het duistere akkoord, met geurnoten van de Belladonna en brandend wierook. De Belladonna is een plantje die vrouwen vroeger gebruikten om mannen mee te verleiden. Het sap van de bessen bevat namelijk atropine wat ervoor zorgt dat o.a. je pupillen wagenwijd open gaan staan. Vrouwen kregen er dus mooie, grote ogen door wat in die tijd erg aantrekkelijk werd gevonden. De Belladonna is in feite een vergif. Een enkel besje van de Belladonna is al voldoende om een klein kind te doden. Het was dus hartstikke link om het sap van de besjes in je ogen te wrijven (bovendien zag je erna vrij weinig). Het duistere hart vloeit over in een sensueel akkoord van honing, saffraan en abrikozennectar (dit is de basis) en een licht akkoord (de topnoot) bestaat uit de geur van geperste tijgerorchidee en Arabische jasmijn.

Maar, zit er nou echt Belladonna extract in Fame? Statement volgens de parfumeur Richard Herpin:

There is no actual Belladonna in the perfume. The scent of Belladonna cannot be obtained using classical extraction methods, such as distillation or solvent extraction. I recreated the essence of the fruit synthetically. It’s an olfactive illustration of the Belladonna scent, suggesting its sweet seduction and narcotic spirit.

Toen ik de geur op mijn polsen aanbracht viel me op dat het een vrij zoete geur is. Goh, dat had ik niet verwacht. Bij Lady Gaga verwachtte ik toch meer een stoerder unisex parfum, ook omdat veel van haar fans mannen zijn. Maar het is juist een heel zoet, weelderig zwaar en vrouwelijk parfum. Later veranderd het parfum, het zoete neemt iets af en er komen meer bloemige en kruidige noten naar boven. Al met al doet het parfum heel oosters en nachtelijk aan. Heel sensueel en verleidelijk.

Fame is geen apart unisex nicheparfum die stiekem niemand lekker vindt, maar een heel aantrekkelijk en verleidelijk parfum die veel vrouwen van verschillende leeftijden vast en zeker verslavend lekker zullen vinden. Ik ben er eigenlijk wel blij om dat het geen apart parfum is dat naar bloed en sperma ruikt! Tuurlijk, het zou schokkend zijn, maar wie zou dat nou serieus kopen en dragen? Gaga is ook maar een meisje en – hoe apart ze ook is – alle meisjes houden er toch van om lekker te ruiken? :)

Fame is een opvallende, sensuele geur met hele aparte geurnoten, maar het eindresultaat is verbluffend gangbaar. Het is vrij zoet en een tikkie kruidig, maar vooral erg aanwezig. Dit parfum is voor vrouwen die houden van parfums die je de hele dag door blijft ruiken en waarmee je veel complimentjes krijgt.

De 100 ml flacon is het mooiste en deze wordt dan ook 'eau de parfum masterpiece' genoemd. De dop is van een zware kwaliteit metaal en het is werkelijk een schitterende eyecatcher voor op je toilettafel. Het is net een klein kunstwerkje. De kleinere maten, de 50 ml en de 30 ml, bevatten een dop van een mooie kwaliteit kunstof. Hierdoor is de prijs van de kleinere flacons ook een stuk lager.

De 30 ml edp kost 29,50 euro
De 50 ml edp kost 39,50 euro
De 100 ml edp masterpiece kost 69,50 euro

Dan is Fame ook nog verkrijgbaar als showergel en body lotion en het leuke is dat deze ook zwartgekleurd zijn! Hieronder heb ik links de bodylotion op mijn hand en rechts uitgesmeerd. Zoals je ziet veranderd deze ook van zwart naar doorzichtig. Echt gaaf!

De shower gel en de body lotion zitten in een tube van 200 ml en kosten 19,50 euro per stuk.

Dan wil ik jullie als laatste nog even de campagneposter laten zien! Je ziet Lady Gaga liggen, naakt, terwijl kleine miniatuur-mannetjes haar edele delen bedekken. Of eigenlijk, bestijgen ze haar. In haar linkerhand houdt ze de flacon en op haar gezicht draagt ze een masker. De foto is zwart/wit en de tekst is in weelderig goud.

Een paar dagen geleden is de campagne video online gekomen! Hier is 'ie:

[do action=”ytr”][/do]

Zijn jullie excited en benieuwd naar Fame? Vanaf september 2012 ligt het parfum eindelijk in de winkels zodat jullie het kunnen besnuffelen! Het is in Nederland exclusief verkrijgbaar via Ici Paris XL en parfumerie Douglas en in België via Planet Parfum.

Wat vinden jullie van de flacon, het idee achter Fame en de gekozen geurnoten? Hadden jullie zoiets verwacht van Lady Gaga of had jij er hele andere ideeën bij toen je hoorde dat ze haar eigen parfum zou gaan lanceren?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

105 Reacties

 1. Penelope
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  De fles ziet er erg mooi uit! Ben benieuwd naar de geur. Het idee van de donkergekleurde parfum is echter niet nieuw. Een aantal jaar geleden was er een parfum dat blauwgekleurd was, en aanvankelijk een grote blauwe vlek maakte als je het opspoot, daarna verdween de kleur. Was een heel bijzonder effect! Ik kan niet meer op de naam komen, maar volgens mij werd het bij Skins in Amsterdam verkocht.

  • Penelope
   18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

   Ik heb het gevonden, het is de geur Wode van Boudicca. Op de website van de geur zie je een filmpje met hoe het werkt met de kleur. http://www.boudiccawode.com/

 2. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik kan echt niet wachten om te ruiken! (Ja eerst ruiken, dan kopen)
  De fles is al zeker helemaal mijn ding ^^

 3. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik wilde hem al gaan uitproberen in de winkel, maar September is nog best ver! Helaas :p even wachten. Ik heb niet zoveel met parfum, maar dit is toch wel een reukje (?) waard denk ik.

 4. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  ik moet deze geur echt hebben! I love gaga :)
  echt een goede review, in het begin dat ik ieww sperma en bloed… die hoef ik dus echt NIET. Ben blij dat het toch anders is geworden!

 5. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Zo te horen echt iets voor Lady Gaga, het mysterieuze, sensuele en verleidelijke. Ik ben benieuwd!

 6. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Oh my god! Ik moet deze parfum van Mother Monster hebben, ben er helemaal excited over! 17 September naar het Born This Way Ball en nu deze parfum op mn verjaardags wish-lisht zetten!

 7. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Wow dat ziet er echt héél cool uit, en dat het eerst zwart is vind ik typisch iets voor Lady Gaga! Je hebt me nu wel heel nieuwschierig gekregen naar de geur ^^

 8. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Wow so cool that you got to try it! I hope it comes here because I am curious, not because I’m a fan… I do agree the bottle looks a lot like Thierry Mugler’s Alien, which I LOVED! Also thought Lady Gaga’s fragrance would be more “unisex”, interesting to hear it’s quite sweet.

  Lovely review Serena! :)

  xx Renee

 9. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik ben heel erg benieuwd naar deze geur, ik vind het hele idee iig erg leuk uitgewerkt!

 10. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Je trekt me zo mee in de beschrijvingen. Het idee er achter, wauw! Precies Gaga. Ik kan echt niet wachten tot het in de winkel ligt. Waarschijnlijk moet ik hem gewoon hebben. Ja, parfum’s heb ik echt een zwak voor! Alleen bij deze zit er zoiets gaafs achter, zo tof! :D

 11. Genevieve
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik vind dit zo Lady Gaga en ik ben vreselijk benieuwd hoe dat luchtje ruikt!

 12. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik ben hier heel erg benieuwd naar!

 13. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik ben echt heel benieuwd naar de parfum, ik ga zeker binnenkort naar de winkel om het te ruiken!
  liefs,

 14. Inez
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Besnuffelen, onthouden en ervan houden!

 15. Trienke
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik dacht ook meteen aan Alien bij het zien van de fles van Lady Gaga’s parfum flesje. Blijft toch wel beetje jammer. Maar verder ben ik erg benieuwd naar de geur!

 16. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  I was never crazy about Lady Gaga but this perfume looks really unique! I hope I can smell it somewhere soon, Im curious! :D

 17. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Wauw, dat is wel goed doordacht allemaal!
  Ik vind het echt heel gaaf dat de parfum zelf zwart is.
  In eerste instantie zou ik niet denken dat bij zo’n flesje een vrij zoete vrouwelijke parfum hoort.

 18. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik ben beniewd geworden naar de geur!

 19. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Oke, dat flesje mag wel op mijn kastje staan! Ik vind het wel iets hebben.. beetje spannend ook de zwarte parfum. Ben erg benieuwd en ga hem zeker even ruiken in de winkel.

 20. Lola
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Prachtige flacon en dat zwarte is echt heel gaaf. Ik ga in september zeker even langs de douglas om te ruiken.

 21. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ooh deze wil ik in het echt zien :D x

 22. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik vond het al een walgelijk idee om een parfum van bloed en sperma geur te maken, maar ben blij dat ze er toch iets leuks van heeft gemaakt.

 23. Julia
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Nu wil ik echt heel graag dat het september wordt.
  er zijn dan allemaal leuke dingen:
  – meerdere dingen ivm het volgende album van lady gaga.
  – BTWBall in NL (daar ga ik heen)
  – 13e ben ik jarig
  – mijn opa en oma 50jaar getrouwd
  – broertjes beugel eruit.
  en het duurt allemaal nog zo lang….
  balen, er zit niks anders op dan gewoon wachten…
  xxJulia

  • Julia
   18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

   en natuurlijk de parfum ;)

  • diana
   19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

   Aah wat lief dat je je zo verheugt op je broertjes beugelloze dag (:

   Ik ben de 22e sept jarig^^ word ik alweer 20, cant believe it..

 24. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Wauw, ik vind die flacon erg gaaf. Zeker zo met die zwarte vloeistof erin! Ben toch wel erg benieuwd hoe die ruikt :)

 25. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik vind die verpakking echt te gek. En wat apart dat het zwart is, is eens wat anders. Origineel en leuk!

 26. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik vind het echt een prachtig flesje en naar de geur ben ik heel benieuwd!

 27. Merel
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Na een heel ingewikkeld en bijzonder verhaal over de parfum: ‘goh, hij ruikt zoet’, haha, dat is een stuk duidelijker dan dat apparte verhaal dat ze hebben verzonnen. Ben benieuwd, ga hem zeker even ruiken

 28. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ahhh, nu ben ik écht superbenieuwd wat ik van die geur ga vinden!
  Ik vind de verpakking trouwens niet mooi, maar ik hou gewoon niet zo van donker en die “klauw” enzo (a)

 29. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ikke hebbe…….

  Nog ff geduld dus.
  Deze ga ik zeker kopen!
  Al is het maar voor de heb haha.

  Moet trouwens toegeven dat de meeste van mijn favo luchtjes van celebs zijn.
  J’adore van Dior en Red van Hugo Boss zijn de enige die daar niet onder vallen.

 30. Catho
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Als ik me niet vergis kan je ook de parfumfles in zijn dop plaatsen zodat ie op een soort staander staat. ook heel cool :D maar ben vooral benieuwd naar de geur

 31. Monica
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik ben niet zo’n van van LG maar deze geur en de uitstraling spreekt me wel erg aan. Misschien vraag ik de showergel en de bodylotion wel voor me verjaardag. Als het me bevalt ga ik sparen voor het parfum.

 32. HCN
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ok, overduidelijk een parfum die ik dit jaar moet hebben!! :D

 33. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Zelf ben ik niet een hele grote fan van haar, ik vind haar vooral inspirerend! Maar naar deze parfum ben ik zeker nieuwsgierig. Ik ben trouwens dol op het flesje, een echte Lady Gaga dop en de zwarte vloeistof is erg bijzonder.

 34. May
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Is hij nu al in Ici paris xl en douglas te koop? Of in september pas?

 35. -
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  bloed zit er wel in denk ik

 36. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Oeh, ik ben zo benieuwd naar de geur! Heb al jaren Alien van Thierry Mugler als luchtje en gebruik eigenlijk nooit een andere, maar misschien dat ik voor die van Lady Gaga een uitzondering maak haha, ben erg benieuwd!

 37. momo
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  COOOOL! wat vet dat je hem al hebt geroken! Ik ben echt mega benieuwd.
  Ga je toevallig naar the born this way ball? (:

 38. Maaike S
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Zit er mooi uit dat flesje en ook grappig dat de parfum zo donker is ;) Ik vraag me alleen wel af of die belladonna die er in zit geen allergische reactie kan veroorzaken op de gevoelige huid, omdat zoals jij al zei, de besjes genoeg zijn om een klein kind te doden.

  • Serena
   Auteur
   18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

   De besjes zijn giftig en ik weet niet waar men de geur vandaan heeft gehaald, misschien uit de bloemen, of synthetisch nagemaakt? Kan me niet voorstellen dat ze echt vergif in dit parfum hebben gestopt in een hoeveelheid die gevaarlijk kan zijn voor de gebruikers. Ik zal het nog wel even navragen voor de zekerheid!

   • Maaike S
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Zou idd goed kunnen dat het uit de bloemetjes komt ;) Waarschijnlijk zal zoiets niet zo goed verkopen als iedereen er uitslag van zou krijgen XD

   • Kim
    18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

    Voor oogheelkunde gebruiken we atropine van 1% om kinderen een brilletje aan te meten, in principe is dat ook al gevaarlijk als je het inslikt. Op de huid doet het vrij weinig. Zorg alleen dat het niet in contact komt met slijmvliezen, (ogen, neus etc) verder kan het weinig kwaad.

    • Serena
     Auteur
     18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

     Thanks!

     Maar dan nog… stel dat je per ongeluk het parfum in je mond of ogen sprayt (sowieso is het makkelijk in te ademen) dan kan het link zijn als er echte atropine in zit. Toch?

 39. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik ben echt héél benieuwd naar de geur! Ik vind de campagnefoto van Lady Gaga echt amazing, supermooie foto. En de flacon van het parfum vind ik mooi!

 40. Fleur
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Heel bijzonder! Die bodylotion ziet er op je hand uit als twee kikkervisjes, hihi

 41. Roxanne
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Zo blij dat het zoet is! Ik ren naar de parfumerie in september. Zat hier al eventjes op te wachten! Typisch Steven Klein, die ad! Ben overigens verrast door de betaalbaarheid ervan!

 42. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ben heel benieuwd! Het klinkt best lekker, alleen niet heel erg Lady Gaga nee.. maar is misschien ook maar beter ook haha. Ga hem zeker even ruiken als hij in de winkels ligt!

 43. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  huh, nooit verwacht dat hij zoet zou zijn o.o. Ik wil hem echt een keer ruiken in de winkel haha!

  • Simoon
   21 juli 2012 / zaterdag, 21 juli 2012

   Ik ben ook geen rasechte parfumfreak, maar ik heb wel een aantal parfums die duurder zijn per ml dan deze van Gaga. Als je écht verliefd bent op een geur leg je er met liefde een hoop geld voor neer :)

   • Simoon
    21 juli 2012 / zaterdag, 21 juli 2012

    Oeps, dit was dus op de reactie van Jennifer hierboven bedoeld!

 44. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik vind het best wel een vette parfum, alleen zou ik de prijs er zelf niet voor over hebben. Ik kan me voorstellen dat überfans en parfumfreaks dit wel zouden neer willen leggen voor een flesje. Ikzelf ben in parfums niet zo’n hebben-hebben-hebben meisje en kan het prima doen met een 10-euro geurtje.

  • 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

   Gewoonlijk ik ook, maar in dit geval zeg ik toch hebben-hebben-hebben! Zowel de geurnoten als verpakking spreken mij erg aan. En bovendien een zwart eau de parfum is toch veel leuker dan een doorzichtige spray! :)

 45. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Eeep awesome!
  Mooi flesje hoop dat ie ook lekker ruikt :D

 46. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Wow, erg apart!

 47. Jasmijn
  18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Haha wat grappig maar ik weet niet ik heb er toch een soort “eng” gevoel bij.
  Maar idd bij haar zou je geen zoet geurtje verwachten dus misschien toch eens ruiken in de winkel

 48. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Lijkt me een lekker geurtje! De bodylotion vind ik er niet echt aantrekkelijk uitzien, maar ben wel erg benieuwd naar de geur!:)

 49. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ben erg benieud naar de geur, het flesje spreekt me minder aan!

 50. 18 juli 2012 / woensdag, 18 juli 2012

  Ik dacht bij het zien van de fles ook meteen aan Alien, maar met het idee erachter dat het een klauw is maakt het wel weer helemaal Gaga natuurlijk. En wat cool, een zwarte shower gel en bodylotion!