Psoriasis, wat is het precies?

Afgelopen donderdag was het Wereld Psoriasis Dag, de dag dat er meer begrip, acceptatie en aandacht wordt gevraagd voor de huidziekte psoriasis. Het leek me daarom een goed moment om wat meer over psoriasis te vertellen op mijn blog. Ik denk dat de meeste mensen wel eens van psoriasis hebben gehoord, maar wat is het nu precies? Hoe kom je eraan en hoe ziet het eruit?

Screen shot 2015-10-30 at 12.31.37 PMVeel mensen weten toch niet wat het is, waardoor patiënten – of ze er nu veel last van hebben of slechts in mildere vorm – te maken krijgen met vragen en opmerkingen over hun huid. En hoewel het vaak goed bedoeld is, is dit natuurlijk wel vervelend. Heb je je benen wel geschoren? Misschien moet je Head & Shoulders gebruiken? Sneeuwt het soms? heb je last van een gevoelige hoofdhuid? Wat zijn dat voor bultjes? Oh, heb je eczeem? Heb je last van uitslag? Is het besmettelijk?* Allemaal vragen waardoor het helemaal niet vreemd is dat er bij mensen met psoriasis psychische klachten ontstaan. Men zondert zich af, neemt geen deel aan sociale activiteiten, voelt zich buitengesloten, wordt geplaagd of gepest.

Zelf heb ik geen last van psoriasis, maar ik kan me nog goed herinneren hoe vervelend ik het vond als mensen aan me vroegen wat ik op mijn rug had, doelend op mijn acné littekens. Of als mensen naar je heupen wijzen en vragen wat die streepjes zijn. ‘Jeetje, ben ik dan de enige op de wereld met puistjes en striae?’, dacht ik dan. Terwijl ik wist dat het niet zo was. En hoewel het na de zoveelste vraag steeds minder erg wordt en je op de automatische piloot antwoord geeft, blijft het toch vervelend. Het is natuurlijk helemaal niet slecht bedoeld en de mens is nu eenmaal nieuwsgierig, maar toch wordt er iets uitgelicht of aangewezen wat kennelijk anders is dan anders, anders zou men er niet naar vragen. Nu, jaren later, heb ik er totaal geen problemen meer mee. Maar zoals ik al zei, ik kan me heel goed voorstellen dat het voor sommige psoriasis patiënten wél heel vervelend is. Zeker omdat het kan opduiken tijdens de puberteit en je dan sowieso al wat zelfbewuster bent, maar ook omdat je er lichamelijk (en psychisch) flink last van kunt hebben.

Screen shot 2015-10-30 at 12.57.56 PMIn het kader van Wereld Psoriasis Dag vroegen patiënten, dermatologen en patiëntenverenigingen gezamenlijk aandacht voor de impact op het leven van patiënten met de huidziekte psoriasis. Ze hebben daarom een virtual reality video ontwikkeld waarmee ze mensen op straat willen laten ervaren hoe het is om een ernstige huidziekte te hebben. Op deze manier hoopt men op meer begrip, acceptatie en aandacht voor patiënten met psoriasis.

Bekijk de video hieronder;

Wat is psoriasis?
Allereerst, wat is psoriasis? Psoriasis is een chronische, erfelijke ziekte (zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren kunnen een rol bij het ontstaan spelen), die in de loop van het leven kan ontstaan. Psoriasis kan op elke leeftijd opduiken, maar ontstaat bij de meeste patiënten tijdens de jeugd (tussen 16 en 21 jaar) of juist veel later tussen het 40e tot 60e levensjaar. Het komt echter ook bij jonge kinderen voor. Kenmerken van deze huidziekte zijn rode plekken met droge, zilverachtige schilfers, die min of meer vast zitten, maar bij sommige patiënten juist ook een spoor van schilfers achterlaat. Om de rode vlekken heen zit een smalle, rode rand en daaromheen zit vaak een nog wat smallere, blekere rand. De schilfers laten niet gemakkelijk los. Je moet er echt aan peuteren, willen ze loslaten. Daaronder bevindt zich vaak nog een dun vliesje, bestaande uit de onderste laag cellen van de opperhuid. Als je dit vliesje kan verwijderen, zijn er kleine bloedende puntjes zichtbaar, vergelijkbaar met een schaafwondje. Niet elke psoriasishuid ziet er hetzelfde uit. Sommige plekken zijn vooral erg rood, weer anderen zijn bijna geheel zilverachtig wit van de schilfers. Sommige patiënten hebben hele grote plekken, of ze hebben veel kleine (ronde) plekjes dicht bij elkaar, en weer anderen hebben wat kleinere, haast niet opvallende plekjes.

Screen shot 2015-10-30 at 12.31.48 PMDeze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar komen vooral voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen en op de hoofdhuid (waardoor het vaak wordt geassocieerd met roos) en oren. Ook kan het voorkomen bij de schaamstreek en geslachtsdelen, op de buik, in de baard. Het kan eigenlijk overal op je lichaam verschijnen. Soms jeuken de plekken of doen ze pijn en bij een klein deel van de psoriasispatiënten ontstaan er zelfs ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten (artritis psoriatica). In Nederland zijn er ongeveer 350,000 mensen met psoriasis. Dat lijkt niet zo veel, maar dat is toch 1 op de 50 mensen. Wereldwijd zijn er 125 miljoen mensen met psoriasis.

Hoe ontstaat het?
Bij psoriasispatiënten gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij een gemiddeld persoon. De celcyclus van de huid is gemiddeld zo’n 28 dagen: in deze periode worden er nieuwe huidcellen aangemaakt en worden de oude (dode) huidcellen afgestoten en schilferen ze af. Deze oude huidcellen zijn zo klein dat je dit niet eens in de gaten hebt. Bij het testen van skincare houd ik om deze reden altijd minimaal een maand aan, zodat ik een goed en betrouwbaar beeld heb van wat het product kan doen voor mijn huid. Bij psoriasispatiënten doet de huid er geen 28 dagen over om te vernieuwen, maar slechts 4 tot 7 dagen.

getty_rm_photo_of_illustration_of_psoriasisDit is natuurlijk veel te snel, waardoor de nieuwe, aangemaakte huidcellen niet helemaal goed in elkaar zitten en dood gaan. Hierdoor ontstaat er een verdikte laag van dode huidcellen, die niet op tijd worden afgestoten en dus opstapelen. Het resultaat is een dikkere, geïrriteerde, rode, schilferige plek.

Layered_Psoriasis_skinWat de versnelde celdeling precies veroorzaakt is niet bekend, maar waarschijnlijk speelt het eigen immuunsysteem (de afweer tegen bacteriën en virussen) hierin een rol. Het lijkt erop dat er een foutje in het immuunsysteem zit, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt en de psoriasisplek ook ontstoken kan raken. Waarom de ene patiënt psoriasis op zijn hoofdhuid heeft, en de ander op zijn ellebogen, is ook niet bekend. Deze huidziekte is heel onvoorspelbaar, het verschilt per persoon waar de plekken tot uiting komen en in welke mate.

Wat kan je er tegen doen?
Zoals eerder genoemd is psoriasis een chronische huidziekte, met andere woorden, hier kom je nooit vanaf. Het kan niet genezen worden, maar er zijn wel factoren die het kunnen verergeren of verminderen. Stress, wondjes, ontstekingen en bepaalde geneesmiddelen kunnen de psoriasis verergeren. Voor de mensen die er last van hebben (zowel lichamelijk als psychisch) zijn er gelukkig wel manieren waarmee je psoriasis kunt verminderen, zoals een crème of zalf direct op de psoriasisplek smeren. Ook kun je een lichttherapie ondergaan, een behandeling met UV-licht. Lichttherapie onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid, waardoor de psoriasisplekken verbeteren, of (tijdelijk) zelfs verdwijnen. En als laatste zijn er ook tabletten en injecties mogelijk die de psoriasis onderdrukken van binnenuit. Informatie over deze behandelmethoden kun je opvragen via je huisarts, of vinden op speciale psoriasis websites zoals Nederlandse Psoriasis Vereniging , de Psoriasis Federatie Nederland of de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Psoriasis-causes-symptoms-and-treatmentWaar moet je rekening mee houden?
Heb je psoriasis? Bedenk je dat je niet per se elke dag hoeft te douchen, want water droogt je huid enorm uit. Ik snap dat je het lekker vindt om toch elke dag te douchen, maar probeer dan niet te lang en zeker niet te heet te douchen. Om de huid zo min mogelijk uit te drogen onder de douche, kun je kiezen voor een voedende shower oil of een douchegel zonder SLS/SLES. Probeer je huid het liefst ook niet te scrubben of te exfoliëren, want dit kan de psoriasis alleen maar verergeren. Na het douchen is het verstandig om de huid niet ruw af te drogen met een handdoek, maar om de huid juist voorzichtig droog te deppen. Hierna kun je de huid soepel houden door het lekker in te smeren met goede, hydraterende crèmes en butters en smeer hierna meerdere keren per dag de psoriasisplekken in. Haal zo veel mogelijk huidschilfers weg voordat je begint te smeren, want dan trekt de crème sneller in en kan het effectiever zijn werk doen.

En verder, maar dit ligt nogal voor de hand, probeer niet te krabben, hoe moeilijk het ook is. Krabben verergert de psoriasisplekken en er kunnen hierdoor zelfs nieuwe plekken bijkomen. De zon doet je huid goed! Zonlicht heeft namelijk een ontstekingsremmend effect waardoor de psoriasishuid vaak zal verbeteren. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je huid niet verbrandt, want dit veroorzaakt weer nieuwe psoriasisplekken. Probeer verder luchtige, ademende kleding te dragen van materialen als katoen en zorg dat je huis een goed vochtgehalte heeft. In de winter lopen we natuurlijk flink te stoken, wat resulteert in een droge lucht en een nog drogere en jeukende huid. Een oplossing zou een luchtbevochtiger kunnen zijn.

model psoriasisJe staat er niet alleen voor
En last but not least, bedenk je dat er in Nederland nog 350,000 andere mensen rondlopen met psoriasis en dat het iets is waar je echt niets aan kunt doen. Je bent niet de enige en je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een vereniging zoals de Psoriasis Vereniging Nederland of Psoriasis Federatie Nederland. Hier kun je niet alleen je ei kwijt, maar ook informatie vinden over verschillende behandelmethoden, de producten die psoriasis patiënten aanraden en ook kun je er meedenken door mee te doen aan wetenschappelijke onderzoeken.Verder zijn er ook veel fora en Facebookgroepen te vinden waar je steun kunt vinden. Heb je naast lichamelijke klachten ook psychische klanten vanwege je psoriasis, neem dan zeker contact op met je huisarts die je kan doorverwijzen naar professionele hulp. Uiteindelijk zal jij moeten leren leven met je psoriasis, maar de weg naar acceptatie hoef je niet alleen te bewandelen.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer te weten te komen over psoriasis en hopelijk weten jullie psoriasis nu wat gemakkelijker te herkennen en kun je er begripvoller op reageren. Ik raad jullie aan om ‘psoriasis’ eens te googelen, dan weet je meteen hoe het eruit ziet en in welke verschillende vormen het voorkomt. Met dit artikel wil ik psoriasis patiënten een hart onder de riem steken, want psoriasis is allesbehalve vies of besmettelijk. Mensen met psoriasis zijn hetzelfde als ieder ander mens, hun huidcellen maken alleen overuren, that’s all!

Was jij bekend met psoriasis? Heb je er zelf last van, of ken je iemand die er last van heeft? En zo ja, wat vind je er van?

Until next time,
Serena Verbon

* opmerkingen die Beautylab bezoekers met psoriasis vaak te horen krijgen (informatie verkregen via Twitter en e-mail)
* dit is een gesponsorde post
* bronnen; 1, 2, 3, 4

Volg:

101 Reacties

  1. Charlotte
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Mijn vader heeft deze huidziekte ook. Hij gebruikte medicijnen die maar door 1 apotheek in Nederland gemaakt wordt, er zit fumazuur in. Het schijnt dat je lichaam dit zuur tekort heeft waardoor je dit krijgt. Haha ik durf bijna geen Link te plaatsen ( spamalarm) maar hij haalde de medicijnen via http://www.psoriasistherapie.nl

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Juist fijn dat je deze tip (en link) deelt, Charlotte! Dankjewel!

  2. Maike
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik heb het zelf over bijna heel mijn lichaam maar vooral mijn hoofdhuid. Daar helpt een shampoo met tea tree oil goed bij, wat de hoofdhuid kalmeert. En voor de rest een gel van Dovobet. Zitten wel veel hormonen in dus probeer zo min mogelijk te smeren.

    Groetjes Maike

  3. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ikzelf heb eczeem sinds kind af aan en dat ik echt niet fijn. Fysieke en mentale klachten, opmerkingen… Ik kan me dus ook goed inleven in mensen met psoriasis, veel succes ermee en inderdaad, jullie zijn niet alleen! Begrip is zeker op zijn plaats.

  4. Tessa
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven! Je hebt veel bereik met je blog en het is belangrijk dat mensen hier meer bekend mee worden en dat het niet vies of besmettelijk is. Ik heb zelf psoriasis op mijn hoofdhuid. Erg vervelend omdat ik altijd jeuk heb en probeer de ‘roos’ te verbergen maar dat gaat soms lastig omdat ik donker haar heb. Vroeger had ik hoorcolleges en ging ik op de laatste rij zitten omdat ik altijd het gevoel had dat iedereen het kon zien of het vies vond. Nu heb ik het geaccepteerd en niemand is perfect.
    Natuurlijke maskers zoals kokosolie met appelazijn en honing helpen goed bij mij. De hele nacht laten zitten en de jeuk/schilfers zijn grotendeels minder.

  5. Deza
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Hoii

    Mijn moeder had het ineens op haar 35 het begong met rood vlekje in haar kni holte en vloep binnen paar weken hele maal onder van der kruin tot der tenen ….toen was nog niet zo veel medicijn. Tegen en kreeg crème wat enorm Brande en zo dra het in contact kwam met stof brAnde dat in ….ze zat elke c dag 5min in de zon en ging vaak naar de zee en als dat niet kon was zee water halen en doche ze daar mee nu is al suppers minder op sommige plekken is nog beetje en soms komt nog beetje naar Vooren of nieuwe stukjes we zijn alweer paar jaar verders maar tien was ff drama dAt was dik 25 jaar verders ….was mooi goed artikel zekkers top

  6. Manouk
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik heb sinds mijn 16e last van psoriasis. Het is begonnen op mijn hoofdhuid en ik had een grote plek achter mijn oren. Ik ben daar toen voor naar de dokter geweest en vanuit daar doorverwezen naar de dermatoloog. Van de dermatoloog heb ik een zalfje gekregen, zat destijds in de testfase, en de plek achter mijn oren is weggegaan en weggebleven. De plek op mijn hoofd was en is lastig te behandelen, omdat mijn haren er voor zitten. Tijdens mijn zwangerschap is de psoriasis weggetrokken en grotendeels weggebleven. Het is zeker met 90% vermindert, het zit nu wel een beetje in mijn oorschelp. Maar heb wel opmerkingen gehad of dat ik geen roos had. Vond zulke vragen erg vervelend. Interessant artikel en goed dat je er aandacht aan besteed!

  7. Simone
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat een interessant en duidelijk artikel heb je geschreven over dit onderwerp!

  8. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Mijn man heeft er in heeeeeeeeeeeeeeeeele lichte vorm last van, vooral in de winter, maar nu ik dit lees besef ik pas hoeveel erger het kan 🙁

  9. Monique
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Dankjewel voor dit artikel! Mijn zus en broertje hebben het allebei, mijn oma had het ook. Mijn zus had laatst nog op het werk dat ze zich voor wilde stellen, stak der hand uit en toen diegene de plekken zag op haar hand, trok hij zn hand terug en zei; gadver!
    Mn zus en broertje kregen vooral vaak de vraag of het besmettelijk is..
    Er zijn zoveel zalfjes en behandelingen zoals lichttherapie maar het is per persoon verschillend wat er het beste helpt.
    Natuurlijk ben ik blij dat ik het (nog niet) heb, maar zou het af en toe graag van ze overnemen als ik zie hoe erg ze met vooroordelen te maken krijgen.

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Ah, dat is lief van je en heb je mooi gezegd. Wat vervelend zeg voor je zus, al zal die man het er vast hebben uitgefloept en zich vast en zeker schamen, het zijn gewoon geen leuke dingen om mee te maken en kunnen je zelfvertrouwen flink omlaag halen. Ik hoop dat je het niet krijgt en ik hoop dat je zus en broertje iets kunnen vinden waardoor hun psoriasis zal verminderen. liefs, Serena

  10. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Goed dat hier aandacht aan wordt besteed! Ik zelf kreeg het rond mijn 8e en ondanks dat het bekend was dat mijn vader het heeft én dat het erfelijk is, duurde het heel lang om erachter te komen wat ik had. Juist omdat ik er al zo lang bekend mee ben vind ik het niet raar, vies of vreemd. In mijn basisschool periode ging ik 2x in de week naar het ziekenhuis voor lichttherapie. Het werkte wel eventjes, al vonden mensen het wel gek dat ik midden in de winter verbrand was hahah. Ik heb het vooral op mijn hoofdhuid, buik en rug. Ik smeer me elke dag in maar het komt telkens terug. Erg vervelend want het ziet er ook gewoon niet uit en het kan onwijs jeuken. Ik vind het jammer dat mensen gaan wijzen, rare blikken trekken of gemene opmerkingen maken. Ik kom dan ook niet meer zo graag in het zwembad als mijn plekken heftig zijn. Ik hoop dan ook dat er snel meer begrip voor komt! 🙂

  11. Jolien
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt Serena! Mijn vader heeft psoriasis. We lijken als 2 druppels water op elkaar dus altijd gedacht dat ik het wel zou krijgen. Ik ben nu bijna 28 en heb nog niets, maar als het komt dan is dat maar zo. Ik vind het ook niet iets om je voor te schamen.

  12. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Super dat je hier een artikel aan wijdt *dat twitterde ik net ook al, maar alsnog haha!* Ik heb het op m’n hoofdhuid en ik heb baat bij Topicorte. Andere natuurlijke middeltjes helpen niet, dus helaas moet ik blijven smeren. Soms is het net alsof het sneeuwt inderdaad! En shampoo van Lush, om de hoofdhuid te kalmeren, werkt ook echt super. Maar de jeuk is het vervelendst.

  13. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat goed dat je hier aandacht aanbesteed! Voor mij is psoriasis heel normaal, mijn oma heeft het namelijk al bijna haar hele leven en over (bijna) haar hele lichaam. Ze heeft al veel geprobeerd en het enige wat echt helpt is insmeren met vaseline en onder de zonnebank. Ook gaat ze regelmatig naar de dode zee, daar is de zon heel goed voor haar huid. Heeft te maken met de luchtdruk volgens mij! Naar een paar weken is ze dan helemaal ‘schoon’ zoals ze het zelf noemt. De psoriasis verdwijnt dan voor een poosje! Misschien een tip voor anderen!

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Ah ik heb dat veel gelezen tijdens mijn research ja! Zou het ook niet kunnen helpen om thuis in een bad met zeezout te gaan?

      • Marianne
        31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

        Waarschijnlijk niet, ik ken veel mensen met psoriasis die dit doen.
        De combinatie van de warmte en het zout zorgen er voor dat de plekken verdwijnen. Vooral de zon eigenlijk. (Jammer genoeg)

  14. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Goed artikel! Erg leerzaam!

  15. Imre
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    zo kan je ook een editorial maken! Super goed artikel, je ziet echt dat er tijd in zit!
    Toppie

  16. Ikram
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik kende het wel van naam en wist wel wat het was maar dit artikel maakt het superduidelijk wat het is en wat je ertegen kan doen om het te verminderen 🙂 Interessant!

  17. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Heel mooi dat je hier aandacht aan besteedt. Persoonlijk heb ik het niet, maar ik heb een vriend die het heeft en de vervelende opmerkingen zijn inderdaad enorm.
    xx

  18. Sim
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Goed artikel en who cares dat het gesponsord is: mensen laat het een keer los, want een blogger moet ook brood op de plank!!

    Anyway, alweer een hele tijd geleden had ik door een imuunprobleem ook last van m’n huid. Het jeukte enorm en ik had last met slapen en douchen. Vond het vreselijk en m’n haar is er ook door aangetast omdat ik het ook had op m’n hoofd huid en zo moest krabben dat haarzakjes zijn beschadigd.
    Gelukkig is het weggegaan dit probleem.

    Goed dat je hier aandacht aan besteed want sommige mensen met psoriasis zullen hier onder lijden en een beetje begrip is dan fijn!

  19. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik heb zelf weleens getwijfeld of ik dit had maar bij mij schijnt het eczeem te zijn. Ik heb eigenlijk al mijn hele leven eczeem en daar word ik echt schijtziek van. Elke dag jeuk en nergens tegen kunnen. Gelukkig heb ik het nu een beetje onder controle omdat het bij mij ook te maken schijnt te hebben met gezondheidsproblemen. Bijv. Allergieen etc. Goed dat je hier aandacht aan besteed, vind ik echt supertof!

  20. Joëlle
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Leuk dat je mijn tweet hebt verwerkt in de post. Het is inderdaad een nare aandoening. Ik ben blij dat de plekken zelf bij mij niet zichtbaar zijn op mijn hoofdhuid. Mensen zien alleen de schilfers. Heb nu een teershampoo die ontzettend goed werkt, waardoor de jeuk weg is en ik dus niet krab.

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Ah jeetje, wat fijn dat je iets hebt gevonden dat werkt voor je. en nog bedankt voor je tweet, natuurlijk! 🙂

  21. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Erg mooi artikel! Goed dat dit soort zaken bespreekbaar worden gemaakt, want ik kan me best voorstellen dat het lastig is als mensen kijken of telkens vragen wat het is.

  22. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Geweldig dat je hieraan aandacht besteed. Ik denk dat de meeste mensen er wel van gehoord hebben maar niet precies weten wat het nou is. Ik zelf heb jarenlang eczeem gehad over mijn hele lichaam dus weet uit eigen ervaring al te goed hoe mensen kunnen reageren op iets wat er anders uitziet. Op de basisschool vonden kinderen mij zelfs eng. Gelukkig is het bij mij allemaal goed gekomen maar ik denk dat je met psoriasis ook echt heel stevig in je schoenen moet staan alleen al vanwege de reacties die je soms krijgt. Daarom is het zo belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan dit soort aandoeningen.

    Je helpt mee met de acceptatie ervan en dat is geweldig!

  23. Fatimeh
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik vraag mij af of dit wel toegestaan is. Nergens wordt er van tevoren aangegeven dat dit een gesponsorde post is. Pas nadat je het hele artikel gelezen hebt kom je erachter dat het gesponsord is. We worden als het ware misleid en de keuze of wij je gesponsorde artikel wel of niet willen lezen wordt ons eigenlijk ontnomen. Ik heb niks tegen betaalde artikelen en ik vind dit ook een goed initiatief , maar als je zo geniepig en sneaky te werk gaat irriteer ik mij er wel mateloos aan.

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Hi Fatimeh,
      Er staat op de homepage aangegeven dat het om een gesponsorde post gaat. Tussen de tags staat het woordje ‘sponsored’. Op deze manier kun je dus van te voren weten om wat voor soort post het gaat.

      • Fatimeh
        31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

        Ahh niet goed gekeken dan! Hierbij bied ik dan mijn excuses aan voor de rant

        • Serena
          Auteur
          31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

          Dankjewel!

    • Djodie
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Ik begrijp niet dat het wat uitmaakt of Serena ervoor betaald word of niet.. het is inhoudelijk gewoon een goed artikel. Of het je interesseerd of niet zou los moeten staan van het feit of ze betaald word of niet.
      Je hoeft haar toch niet uit je eigen zak te betalen?

    • cora
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Nou kom kom, zo erg is het allemaal toch niet? Het is nog steeds gewoon een artikel wat geschreven is door Serena. Ze zou echt niet een gesponsorde post schrijven waar ze niet achter staat. Dus of het nou gesponsord is of niet, wat maakt het uit?

  24. Kelly
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    O, en nog een tip voor mensen die het ook op hun hoofdhuid hebben. Ik gebruik een metalen luizenkammetje om de schilfers te verwijderen, dat werkt heel goed.

  25. Kelly
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Goed artikel Serena!
    Ik heb zelf ook psoriasis maar kan het gelukkig redelijk goed verbergen. Het zit bij mij op mijn romp en vooral op mijn hoofd en dan nog net binnen de haargrenzen. Ik heb daarom wel altijd mijn haar vast want anders zie je het wel. Het is erg lastig om te hebben. Hug voor andere psoriasis patiënten!

  26. Cécile
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat een goed artikel!
    Maar ik moest stiekem ook wel een beetje lachen om de wc die je kunt zien in de brillenglazen van dat meisje op de foto :’)

  27. Lousaa
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Leuk artikel. Ik heb het ook. In puntvorm. Kleine plekjes. Toen ik zestien was verschenen ze op mn buik. Later verschenen ze op mn hoofdhuid (inderdaad, soort roos maar dan in plaque-vorm, bij mij werkte minder wassen en sles en sls vrije shampoo) en er zijn periodes dat ik puntjes in mn nagels heb. Onder invloed van hormoonschommelingen (pil, zwamgerschappen, na de bevalling, na de borstvoeding ) zag ik ook veranderingen. Het wordt meestal minder als ik weinig suiker eet ook.

    Ik heb een lichte variant die weinig overlast geeft. Maar het is echt een klote aandoening..

  28. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat een goede en leerzame post!

  29. Miriam
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik vind t zo goed hoeveel aandacht jij besteedt aan dingen en bespreekbaar maakt.

  30. Hanan
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Mijn heeft het al jaren, inmiddels is het ontwikkeld naar psoriasis artritis. Leuk artikel!

    • Hanan
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Mijn man moet het zijn

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Oei, jeetje.. dat is naar voor je man. Zeker nu het kouder wordt zal hij er dan meer last van hebben. Hopelijk heeft hij er niet al te veel pijn aan. liefs, Serena.

  31. Tessa
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Mijn moeder heeft het ook. Ze vindt het niet heel erg dat ze het heeft maar de jeuk is verschrikkelijk zegt ze. Ze heeft lichttherapie gehad, maar dit slaat toch niet aan. Binnekort zal ze aan zware medicijnen moeten.
    De kans is groot dat ik het later ook krijg, dat vind ik best jammer.

  32. Annemarie
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Oh wauw, nog nooit van gehoord. Maar dit heb ik op mijn hoofdhuid! Die foto boven kan zo van mij komen. Oke, helaas. Want van eczeem kan je afkomen, ik heb het idee dat dit niet zo is.

    • Carina
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      Eczeem kun je niet altijd vanaf komen helaas. Tijdelijk soms wel maar het komt vaak terug. Zelf dacht ik eczeem vrij te zijn maar sinds een paar maanden zit ik weer helemaal onder en werken ook de reguliere therapien niet meer. Lichttherapie is nu mijn laatste poging anders ben ik bang dat ik er nooit meer vanaf kom.

      • Serena
        Auteur
        31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

        Bedenk ook dat hormonen en stress veel invloed hebben op eczeem, Carina. En misschien heeft voeding zelfs invloed. Ik vind het heel naar voor je, maar geef de moed niet op. Ik wens je in elk geval veel sterkte met je lichttherapie en ik hoop echt dat dit gaat aanslaan! liefs, Serena

      • 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

        Inderdaad, eczeem is ook niet echt te genezen. In sommige gevallen valt het wel goed op te volgen en te onderhouden, zo heb ik nu zelf weer al een hele tijd een goede periode, maar soms kan het heel hard terugkomen jammer genoeg

  33. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb het zelf niet maar ik heb goede kennis/vrienden die er wel last van hebben en moeite mee hebben. Bedankt voor de bewustwording.

  34. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb het zelf niet, en ken ook niemand die het wel heeft, maar het lijkt me heel erg vervelend. Hopelijk zijn mensen nu wat begripvoller.

  35. Marianne
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Fijn dat je via dit artikel aandacht vraagt voor psoriasis. Ik ken drie mensen die het hebben. Mijn moeder, zus en een collega. Bij mijn zus valt op dat ze er minder last van heeft als ze let op wat ze eet, en natuurlijk minder stress heeft. Bij mijn collega heeft de psoriasis ook nog eens voor reuma gezorgd. Mijn moeder kreeg het ongeveer een jaar voor dat ze stierf, ze was toen 74. Voornamelijk op haar hoofd waardoor ze veel haar verloor.

  36. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik hoop dat mensen hierdoor beter geïnformeerd en begripvoller zijn. Ik denk dat mensen de term ‘psoriasis’ wel kennen, maar voor een groot deel onduidelijk is waardoor het wordt veroorzaakt. Heel goed uitgelegd!

  37. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat een goed artikel! Goed dat ook jij hier aandacht aan besteedt.
    Ik was al bekend met psoriasis. Ken mensen die het hebben. In meer en mindere mate komt het in de familie voor. Zij ervoeren, zeker als kind en in de puberteit, regelmatig onbegrip. Ik heb het idee dat steeds meer volwassenen kennis hebben van psoriasis. Een bijdrage als die van jou, in de vorm van zo’n artikel, is daarvoor super goed natuurlijk.

  38. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wat goed dat je hier zo’n uitgebreid artikel over schrijft! Hoop dat meer bekendheid misschien ook zorgt voor meer begrip 🙂

  39. Vannessa
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    De nieuwe aangemaakte cellen horen sowieso al dood te gaan (verhoorning wat je laatst in een artikel noemde). Hier is het juist het geval dat de cellen zodanig snel delen dat er niet genoeg tijd is om dood te gaan/ het dood gaan van de cellen niet goed verloopt. Terwijl de cellen verhoornen zijn er circa 4 fases te onderscheiden voordat de (dode) celle daadwerkelijk aan het oppervlak komen. Bij een huid met psoriasis zijn deze lagen nauwelijks te onderscheiden doordat de deling zo snel gaat.

    & goed dat je hier aandacht aan besteed!

  40. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Zelf wist ik wel dat psoriasis bestond, maar veel wist er niet over. Interessant artikel heb je erover geschreven. Heel duidelijk en uitgebreid!

  41. Syl
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Mijn vriend heeft psoriasis. En met het jaar verschilt de ernst en locatie van de psoriasis. 10 jaar terug had hij het overal best ernstig, ook hele kapotte handen. Maar afgelopen jaar valt het best mee. Eigenlijk alleen op zijn hoofd.
    Badderen met dode zeezout helpt goed!

  42. Lieke K.
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Wauw. Ik vind dit een heel erg goed artikel. Je weet wel dat er mensen zijn die het hebben, maar je staat nu er weer ff extra bij stil!

  43. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Poe, dat filmpje komt wel binnen zeg. Tof dat ze zo mensen op straat konden laten ervaren hoe het kan zijn om een huidziekte te hebben. Dat maakt je meteen een stuk bewuster hoe het voor een ander kan voelen als je alleen al een beetje ‘geïnteresseerd’ zijn of haar kant op kijkt. Veel info geef je er ook bij, mooi!

  44. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Jeetje, ik heb zelf psoriasis en heb er behoorlijk veel last van, maar kan het filmpje niet zo goed plaatsen. Ik geef 1 keer per week zwemles en ben dus wekelijks in het zwembad, ik heb behoorlijk heftig psoriasis, het zit over mijn hele lijf, maar heb geen enkele van die situaties meegemaakt. Er kijken soms wel mensen naar me, maar niet vervelend ofzo. Kan het me ook wel voorstellen want het is natuurlijk ook best naar om te zien. Kinderen vragen er wel eens naar, maar nooit zoals in het filmpje. Altijd open en geïnteresseerd en als ze het eenmaal weten vragen ze vaak bezorgd hoe het met me gaat…
    Dus nee. Zoals het filmpje ervaar ik het, gelukkig, helemaal niet.
    Ik heb er alleen heel veel last van op de voor de hand liggende manier; het jeukt!:)

    • Serena
      Auteur
      31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

      hi Miranda,
      Ik denk dat veel psoriasispatiënten wel eens zulke momenten hebben meegemaakt en dat men op basis van deze ervaringen de video heeft gemaakt. Ik ben in elk geval blij dat jij nooit zulke vragen en opmerkingen hebt gehad!

  45. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Heel interessant. Ik kende het wel maar wist er het fijne niet van, dankjewel voor dit uitgebreide artikel.

  46. M
    31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Super goed dat hier over wordt geschreven! Mijn vader heeft psoriasis en ik weer hoe lastig dat soms voor hem kan zijn.

  47. 31 oktober 2015 / zaterdag, 31 oktober 2015

    Ik ben bekend met Psoriasis. Zelf heb ik dit niet maar ik ken enkele mensen die dit wel hebben. Gelukkig hebben zij alle drie geen problemen met hun psoriasis. Wel hebben zij alle drie regelmatig meegemaakt dat mensen hun ‘vies’ vinden, geen hand willen geven, niet naast ze willen zitten en weet ik het allemaal wat. Dat vind ik wel sneu. Zij weten hier wel goed mee om te gaan, dat vind ik toch knap. Goed om hier aandacht aan te besteden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *