Mil­li­o­nai­re’s short­bread

Door Nena – Vandaag heb ik een super lekker recept voor jullie namelijk: Mil­li­o­nai­re’s short­bread. Een heerlijk zoet gebakje voor bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat je er zin in hebt! Ik was vorige week op de verjaardag van mijn zus en toen kreeg ik de perfecte Shortbread voorgeschoteld. Een combinatie van kokos biscuit (ook wel kermis biscuit genoemd), karamel en chocolade. Ik besloot het recept zo snel mogelijk zelf te maken, zodat ik het met jullie kon delen! Het is niet moeilijk (al zit er één lastige stap tussen), maar het kost wel even wat tijd. Je kunt dit recept ook de dag van tevoren maken.

De ingrediënten

ingrediënten

  • 2 pakken kokos biscuit
  • ongeveer 350 gram boter
  • 1 grote reep pure chocolade
  • 1 kleine reep witte chocolade
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk

Overige benodigdheden

  • grote pan
  • steelpan
  • bakvorm/ ovenschaal van 18 cm x 28 cm
  • zeef
  • vijzel/ theedoek en hamer
  • keuken weegschaal
  • kommetjes
  • houten pollepels
  • mes
  • Een satéprikker
  • dessertlepel

Bereidingswijze

condensed milk

Het karameliseren van de gecondenseerde melk duurt het langst. Het duurt zo’n drie uur dus is het handig om hier mee te beginnen. Gecondenseerde melk is zo al erg lekker, maar je kunt er dus ook goed karamel van maken.

condensed milk koken

Zorg ervoor dat je een pan gebruikt die groot genoeg is om het blikje gecondenseerde melk onder water te zetten.

condensed milk koken2

1. Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit.

condensed milk cooked

Laat de gecondenseerde melk tenminste 30 minuten afkoelen.

2. Na drie uur koken haal je het blikje (met behulp van een grote tang) uit het water en laat de gekarameliseerde gecondenseerde melk in 30 minuten afkoelen.

In de tijd dat de gecondenseerde melk aan het koken is kan je vast de bodem maken. De bodem bestaat alleen uit kokos biscuit en boter.

cookies

kokos biscuit, ook wel kermis biscuit genoemd.

3. Maak de koekjes zo fijn dat het een soort meel wordt. Voor het fijnmalen van de koekjes kan je verschillende manieren gebruiken. Ik heb per portie van zo’n 6 – 7 koekjes een grote vijzel gebruikt. Heb je geen vijzel? Dan kan je er ook voor kiezen om de koekjes in een theedoek te verpakken en ze fijn te slaan met een hamer. Doe dit wel op een geschikte ondergrond…

cookies collage

koekjes fijnmalen.

4. Vervolgens heb ik de grove stukjes eruit gezeefd en deze nog een keer in de vijzel fijngemalen. Uiteindelijk heb je dan een grote kom met fijne poeder. Hoe fijner ‘het meel’ hoe egaler je bodem wordt.

collage bodem maken

5. Smelt ongeveer 200 – 250 gram boter in een pan. Wanneer de boter helemaal gesmolten is kan je het pannetje van het vuur afhalen. Voeg vervolgens het koekmeel toe en meng dit met de boter tot een mooi poederig deeg. Let op, het deeg is vrij droog, maar het moet wel goed ‘pakken’ wanneer je het samendrukt. Kleeft het nog niet voldoende aan elkaar, smelt dan nog wat extra boter en voeg dit toe.

collage bodem

De bodem van de Millionaire’s shortbread.

6. Vet je bakvorm in, of in mijn geval een ovenschaal, met boter en breng het deegmengsel over in de vorm. Strijk het geheel glad met een spatel en druk de bodem goed aan. Dit is de eerste laag van je shortbread!

Nu kunnen we de karamel gaan maken.

boter & suiker

7. Smelt 125 gram boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat dit op laag vuur smelten. Wanneer ook de suiker is gesmolten haal je het pannetje van het vuur. Laat het even goed afkoelen.

Gekarameliseerde melk na drie uur koken.

8. Nu voeg je de gekarameliseerde gecondenseerde melk toe. Wanneer je het deksel verwijderd ziet dat er zo uit.

collage caramel

Zorg ervoor dat het boter-suiker mengsel goed is afgekoeld voordat je de gekarameliseerde gecondenseerde melk toevoegd.

Dit is de lastigste stap, want je boter en suiker mengsel mag niet te heet zijn!!! Is het toch te heet, dan heb je kans dat je karamel gaat schiften, want het temperatuurverschil is te groot en je karamel “schrikt”. Je krijgt dan geen gladde karamelsaus meer…

9. Warm het geheel weer op en laat je karamel indikken. Blijf roeren, want karamel kan aanbranden. Je karamel is goed wanneer het lekker stroperig begint te worden.

karamellaag

Het verdelen van de karamel.

10. Verdeel de karamel vervolgens over de bodem. Laat deze laag goed afkoelen voordat je de chocolade laag aanbrengt.

Tenslotte de laatste laag van chocolade.

pure chocolade smelten

Het Au-bain Marie smelten van chocolade.

11. Voor het smelten van de chocolade hebben we een pan nodig met wat water. Officieel moet je een pan boven het pannetje met kokend water hangen, waarbij het bovenste pannetje het water niet mag raken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het altijd met een warmtebestendig schaaltje doe die ik in het water zet.

12. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Laat nu de chocolade smelten in het kommentje (au bain-marie). Is alle chocolade gesmolten, smelt dan in een ander kommetje/ pannetje de witte chocolade. Één reep is voldoende voor wat ik ga maken, maar misschien wil je meer witte chocolade in dat geval kan je nog een tweede of zelfs derde reep smelten. (Gebruik dan wel minder pure chocolade, anders wordt de laag te dik.)

collage chocolade laag

De drie lagen van een shortbread: koekjesbodem, karamel en chocolade.

13. Wanneer de witte chocolade nog aan het smelten is kan je alvast de pure chocolade over de afgekoelde karamel schenken. Doordat de chocolade nog erg vloeibaar is kan je je shortbread nog gemakkelijk kantelen om de chocolade goed te verdelen.

Nu komt het leukste gedeelte!

patroon maken

Het patroon maken.

14. Schep met een dessertlepel wat gesmolten witte chocolade uit het kommentje en verdeel dit in een verticale lijn over de pure chocolade. Herhaal dit totdat je de hele schaal hebt voorzien van strepen witte chocolade. Pak nu een satéprikker en beweeg deze horizontaal door de strepen heen. Op deze manier ontstaat bovenstaand effect.

patroon

Kijk eens hoe mooi dat patroon is geworden, nadat het gestold is.

Laat het geheel 30 minuten afkoelen of zet het ‘s nachts in de koelkast voor de volgende dag.

En klaar is je Millionaire’s shortbread! Serveren op kamertemperatuur.

shortbread

Shortbread de volgende dag!

Eetsmakelijk!

2 stukjes shortbread

Één zo’n stukje is al vrij machtig. Je haalt zo’n 24 stukjes uit één shortbread.

Ik ben benieuwd of jullie al een keer shortbread gemaakt/ gegeten hebben en met welke koekjes die dan gemaakt was! Mocht je het recept nog niet kennen, dan zou ik het zeker een keertje uitproberen!

Hebben jullie nog lekkere variaties op dit recept? Deel ze dan graag in de comments!

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

167 Reacties

  1. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Het ziet er heerlijk uit! Het is alleen best veel werk daar zal ik wel een middagje voor uit moeten trekken 😀

  2. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Wauw, wat geeft het een chique effect ! Deze ga ik absoluut uit proberen, bedankt voor het recept 🙂

  3. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Dit lijkt me heerlijk 🙂 Wel een beetje ingewikkeld om te maken vind ik zelf! Klopt het trouwens dat er niet bij staat hoeveel gram chocolade je nodig hebt? Is misschien nog wel handig 🙂 Het ziet er wel echt fantastisch uit overigens, zo’n patroontje is echt leuk!

    • Nena
      Auteur
      25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

      Ja dat klopt. Volgens mij was het zo’n 200 gram, maar dat was al vrij veel voor deze dikte als bovenste laag.

  4. Carolijn
    25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Een woord, JAM!
    Zeker een x gaan proberen!!

  5. EllaNola
    25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Oe! Ik heb dit al 2 keer gemaakt en dit is hemels!!!!!!!!!

  6. Lien
    25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Vet toevallig deze koekjes heb ik vorige week ook gemaakt! heel lekker maar zo machtig inderdaad!!

  7. melissa
    25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    je kan de gecondenseerde melk ook ni de microgold laten carameliseren! 6×1 minuut, en telkens als de minuut over is roerenen terug in microgolf doen (de bol waar je de gecondonsendeerde melk indoet moet wel hoog zijn want het gaat echt heel hoog stijven!)
    bij de 7de keer gewoon roeren en melk toevoegen en klaar!
    ik weet niet meer hoeveel melk maar mijn mama doet het zo, doe gwn beetje per beetje je ziet vanzelf wel waneer hij goed is 🙂

  8. Jen
    25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    De karamel kun je trouwens ook gewoon zo eten, dan is het namelijk dulche de leche! In Latijns Amerika eet men dat als dessert of gewoon als tussendoortje.

  9. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Karamel kan je ook maken door simpel gecondenseerde melk in een steelpannetje op laag vuur te verwarmen en te roeren. Na 10-15 min is t karamel. 🙂 zo maak ik t voor fudge bijvoorbeeld ook.

  10. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Oh ben benieuwd. Ga ik zeker is proberen!

  11. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Vroeger kon je die melk nooit in Nederland kopen. We reden daarvoor naar België. Nu is t al een aantal jaar te koop en ik verheug me er altijd op wanneer mijn moeder die klaarmaakt. De karamel lijkt dan op een karamelpasta die in Chili heel gewoon is. Op brood bijvoorbeeld. Zo lekker!
    Dit moet ik ook zeker een keer proberen. Ziet er zo super lekker uit. Bij het kijken voel ik de kilo’s er al in sluipen, hahaha!

    XX

  12. 25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

    Looks delish! Kan je ipv gecondenseerde melk koken ook bebogeen gebruiken? Of is dat niet geschikt?

  13. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wauw, wauw, wauw! Ziet er geweldig lekker uit, lijkt me wel veel werk. XD

  14. Corine
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Oeh dat ziet er errug lekker uit!
    Prachtig patroon ook trouwens!

    Heb wel een kleine opmerking. De blueband die je gebruikt is margarine dus geen boter.
    Denk dat het met echte boter nog beter smaakt.

  15. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik heb zelf nog nooit shortbread gegeten of gemaakt, maar het lijkt mij wel heel erg lekker. Ik ga het ook zeker eens een keer maken.

  16. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Klinkt heerlijk! En wat ziet dat patroon bovenop er prachtig uit!

  17. Imi
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    1 pak koek
    1 zak pinda’s
    1 blik gecondenseerde melk

    Hak alle pinda’s en maak de koek in kruimels voeg de gecondenseerde melk aan toe mix alles goed door elkaar.

    Doe dit in een schaal met huishoud folie en druk alles goed aan laat dit 30 min opstijven in de koelkast.

    4 pakken melk chocolade
    1 pak witte chocolade

    Smelt de 2 pakke melk choco en doe dit over de pinda schaal heen. Laat dit weer 30 min opstijven. Haal de schaal uit de koelkast en draai de pinda koek om.

    Smelt de overige 2 melk choco en doe dit op de onderkant van de pinda koek en smelt de witte choco en maak er een patroontje van. Laat dit 2 uur opstijven. En snij het in blokjes.

    Zo lekker smaakt na SNICKERSSSSS

  18. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    hmm ik ben al aan het watertanden, ziet er heerlijk uit!

    xoxo Rachel

  19. samantha
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    recept van me oma uir Engeland 🙂 alleen gebruiken wij die digestive koekjes voor de bodem… heerlijk!!

  20. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wat ziet dat er heerlijk uit! Zeker eens proberen (:

  21. Iva
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Het patroontje ziet er zo mooi uit! Ik had alleen niet willen weten wat erin gaat, want daar krijg ik psychologisch diabetes van 😛

  22. Calendula
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Drie uur die melk karameliseren is helaas niet ecologisch verantwoord voor 1 taartje volgens mij dus ik ga dit recept niet proberen… Tenzij dat gedeelte nog kan vervangen worden door wat anders

  23. Cindy
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Dit is echt het lekkerste gebak dat er is! Ik maak het altijd volgens dit recept:
    http://www.smulweb.nl/recepten/903602/Caramel-shortbread

    Hier ben je niet zo lang bezig met die zoete melk, en de bodem is heerlijk!
    Verder gebruik ik altijd pure chocolade van Cote d’or, yum!

  24. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Nice! Ziet er goed uit & ga ik zeker eens proberen!

  25. Mar
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik heb het ook al aantal keren gemaakt, is hier erg favoriet tijdens een verjaardag. Maar ik maak de karamel anders en maak ook echt shortbread. Je bent er wel een hele middag mee bezig met alles bakken, afkoelen en maken, maar het is het zeker waard!

  26. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Oeh nommmmmzzz!

  27. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Poeh, het is wel een werk maar dan heb je ook wat! Ziet er heerlijk uit.

  28. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik maak het ook wel eens maar ik maak de bodem van deeg, die vervolgens even de oven ingaat dus niet van koekjes 😉

    Liefs

  29. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    wauwww super simpel!! Ik ga het zeker eens proberen!!

    xxx

  30. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Echt super lekker! Ga het zeker eens proberen te maken! 😉

  31. Sandra G.
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Kun je als caramel ook Bebogeen gebruiken?
    Heb ik pas herontdekt, neem nu steeds stiekem een lepeltje..hmmm…

  32. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Jummie dit ziet er lekker uit 😀 x

  33. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Oh yum dat ziet er lekker uit!

  34. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Oooh ziet er echt heerlijk uit!

  35. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker een keer maken.

  36. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wat, wauw! Dit lijkt me ten eerste echt heerlijk en ten tweede ziet het er echt mooi uit, dat patroon!

  37. Ingrid
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Mmmmm lekkerrrr!! Nooit gemaakt maar ga ik zeker binnenkort eens proberen! Leuk recept!

  38. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Njam, dit lijkt me lekker!

  39. Mirte
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er heerlijk uit! Ik neem trouwens aan dat dit ook met gewone koekjes kan. Ik lust namelijk geen kokos 🙁

    • melissa
      25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

      de kokos koekjes smaken niet echt naar kokos hoor, voorl als je ze verwerkt in een dessert 🙂

  40. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    ziet er lekker uit! en die bovenkant is echt super mooi 😛

  41. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Een vriendin van mij had dit gemaakt als traktatie, zo lekker!

  42. Carina
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik zet ook altijd een pannetje gewoon in t water bij au bain marie xD werkt prima 🙂

  43. Karlijn
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Jammie ga ik zeker een keer proberen! Ziet er heerlijk uit 🙂

  44. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Het ziet er echt enorm lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *