Door Nena – Vandaag heb ik een super lekker recept voor jullie namelijk: Millionaire’s shortbread. Een heerlijk zoet gebakje voor bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat je er zin in hebt! Ik was vorige week op de verjaardag van mijn zus en toen kreeg ik de perfecte Shortbread voorgeschoteld. Een combinatie van kokos biscuit (ook wel kermis biscuit genoemd), karamel en chocolade. Ik besloot het recept zo snel mogelijk zelf te maken, zodat ik het met jullie kon delen! Het is niet moeilijk (al zit er één lastige stap tussen), maar het kost wel even wat tijd. Je kunt dit recept ook de dag van tevoren maken.
De ingrediënten
- 2 pakken kokos biscuit
- ongeveer 350 gram boter
- 1 grote reep pure chocolade
- 1 kleine reep witte chocolade
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
Overige benodigdheden
- grote pan
- steelpan
- bakvorm/ ovenschaal van 18 cm x 28 cm
- zeef
- vijzel/ theedoek en hamer
- keuken weegschaal
- kommetjes
- houten pollepels
- mes
- Een satéprikker
- dessertlepel
Bereidingswijze
Het karameliseren van de gecondenseerde melk duurt het langst. Het duurt zo’n drie uur dus is het handig om hier mee te beginnen. Gecondenseerde melk is zo al erg lekker, maar je kunt er dus ook goed karamel van maken.
Zorg ervoor dat je een pan gebruikt die groot genoeg is om het blikje gecondenseerde melk onder water te zetten.
1. Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit.
2. Na drie uur koken haal je het blikje (met behulp van een grote tang) uit het water en laat de gekarameliseerde gecondenseerde melk in 30 minuten afkoelen.
In de tijd dat de gecondenseerde melk aan het koken is kan je vast de bodem maken. De bodem bestaat alleen uit kokos biscuit en boter.
3. Maak de koekjes zo fijn dat het een soort meel wordt. Voor het fijnmalen van de koekjes kan je verschillende manieren gebruiken. Ik heb per portie van zo’n 6 – 7 koekjes een grote vijzel gebruikt. Heb je geen vijzel? Dan kan je er ook voor kiezen om de koekjes in een theedoek te verpakken en ze fijn te slaan met een hamer. Doe dit wel op een geschikte ondergrond…
4. Vervolgens heb ik de grove stukjes eruit gezeefd en deze nog een keer in de vijzel fijngemalen. Uiteindelijk heb je dan een grote kom met fijne poeder. Hoe fijner ‘het meel’ hoe egaler je bodem wordt.
5. Smelt ongeveer 200 – 250 gram boter in een pan. Wanneer de boter helemaal gesmolten is kan je het pannetje van het vuur afhalen. Voeg vervolgens het koekmeel toe en meng dit met de boter tot een mooi poederig deeg. Let op, het deeg is vrij droog, maar het moet wel goed ‘pakken’ wanneer je het samendrukt. Kleeft het nog niet voldoende aan elkaar, smelt dan nog wat extra boter en voeg dit toe.
6. Vet je bakvorm in, of in mijn geval een ovenschaal, met boter en breng het deegmengsel over in de vorm. Strijk het geheel glad met een spatel en druk de bodem goed aan. Dit is de eerste laag van je shortbread!
Nu kunnen we de karamel gaan maken.
7. Smelt 125 gram boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat dit op laag vuur smelten. Wanneer ook de suiker is gesmolten haal je het pannetje van het vuur. Laat het even goed afkoelen.
8. Nu voeg je de gekarameliseerde gecondenseerde melk toe. Wanneer je het deksel verwijderd ziet dat er zo uit.
Dit is de lastigste stap, want je boter en suiker mengsel mag niet te heet zijn!!! Is het toch te heet, dan heb je kans dat je karamel gaat schiften, want het temperatuurverschil is te groot en je karamel “schrikt”. Je krijgt dan geen gladde karamelsaus meer…
9. Warm het geheel weer op en laat je karamel indikken. Blijf roeren, want karamel kan aanbranden. Je karamel is goed wanneer het lekker stroperig begint te worden.
10. Verdeel de karamel vervolgens over de bodem. Laat deze laag goed afkoelen voordat je de chocolade laag aanbrengt.
Tenslotte de laatste laag van chocolade.
11. Voor het smelten van de chocolade hebben we een pan nodig met wat water. Officieel moet je een pan boven het pannetje met kokend water hangen, waarbij het bovenste pannetje het water niet mag raken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het altijd met een warmtebestendig schaaltje doe die ik in het water zet.
12. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Laat nu de chocolade smelten in het kommentje (au bain-marie). Is alle chocolade gesmolten, smelt dan in een ander kommetje/ pannetje de witte chocolade. Één reep is voldoende voor wat ik ga maken, maar misschien wil je meer witte chocolade in dat geval kan je nog een tweede of zelfs derde reep smelten. (Gebruik dan wel minder pure chocolade, anders wordt de laag te dik.)
13. Wanneer de witte chocolade nog aan het smelten is kan je alvast de pure chocolade over de afgekoelde karamel schenken. Doordat de chocolade nog erg vloeibaar is kan je je shortbread nog gemakkelijk kantelen om de chocolade goed te verdelen.
Nu komt het leukste gedeelte!
14. Schep met een dessertlepel wat gesmolten witte chocolade uit het kommentje en verdeel dit in een verticale lijn over de pure chocolade. Herhaal dit totdat je de hele schaal hebt voorzien van strepen witte chocolade. Pak nu een satéprikker en beweeg deze horizontaal door de strepen heen. Op deze manier ontstaat bovenstaand effect.
Laat het geheel 30 minuten afkoelen of zet het ‘s nachts in de koelkast voor de volgende dag.
En klaar is je Millionaire’s shortbread! Serveren op kamertemperatuur.
Eetsmakelijk!
Ik ben benieuwd of jullie al een keer shortbread gemaakt/ gegeten hebben en met welke koekjes die dan gemaakt was! Mocht je het recept nog niet kennen, dan zou ik het zeker een keertje uitproberen!
Hebben jullie nog lekkere variaties op dit recept? Deel ze dan graag in de comments!
Liefs Nena
Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger
Ooooh dit moet goddelijk zijn! Wil ik ook proberen!
Ik kende het helemaal niet, maar het lijkt mij erg lekker! Smaken kokosbuscuits ook heel sterk naar kokos of zijn ze gewoon zoet?
ik ga het een keertje maken! ziet er mega lekker uit!
Ik heb dit een keer bij de Costa op, ziet er erg lekker uit zeg!
Ziet er ontzettend lekker uit!
Mijn moeder heeft dit ook al gemaakt en het was echt heerlijk. Zij maakte het met een recept van Rudolf.
xxx
Hmm, ik heb het laatst nog gemaakt! Het ziet er ook super mooi uit met die bovenkant van witte chocolade!
Dit ga ik sowieso maken voor me verjaardagsfeestje! Te lekker 🙂
Xoxo
ik maak de bodem meestal van bloem en boter, omdat er verder al suuuper veel suiker in de andere lagen zit!
Oewwhhh, dat ziet er héérlijk uit! -het is nu rond etenstijd en geen geschikt moment om naar zoiets lekkers te kijken haha..
Wel grappig shortbread op deze manier ☺ Ik maak het zelf altijd met bloem…-rijstebloem is ook lekkerrrr-..
Deze gaan we zeker eens proberen
thamksss
groetjes Corine
Corine, wil je voortaan je website link uit de comments laten en deze alleen in het daarvoor bestemde vakje plaatsen?
Bij voorbaat dank.
Owh sorry Serena, ik zie je reactie nu pas, vandaar mijn late antwoord.
Maar: mijn excuses! Het zal niet meer gebeuren…
Groetjes Corine
Ik hou niet van karamel, maar de rest van de ingredienten vind ik wel heel lekker… Dus ik zou wel eens durven proeven 🙂 You never know!
Ziet er lekker uit maar zou zelf andere koekjes gebruiken want ik hou totaal niet van kokos. Maar voorderest leuk recept!
Je kan de caramel nog op een veel snellere manier maken! Enige wat je moet doen is de melk met 100 gram lichtbruine basterdsuiker en 100 gram boter in een pannetje doen. Dat verwarmen en blijven roeren. Als de caramel is verkleurt en dikker is geworden moet je het nog even een aantal minuten doorkoken. De caramel is goed als je een druppel in een glas water doet en het blijft een druppel. Dit kost je 10 minuten max! Bij mij gaat het nog altijd sneller dan dat.
Hoeveel melk moet je dan gebruiken?
oh wat lekker en leuk
Jaaaa dit ga ik maken! Vooral geduld hebben en niet al te ingewikkeld.. dat zou toch moeten lukken ;).
Wauw wat lijkt me dit lekker!!!
Ik wil het heel graag nog een keertje maken, dit lijkt me erg lekker!
Ik maakte laatst een karamel shortbread, helaas heb ik de karamel niet lang genoeg in laten dikken, waardoor het compleet mislukte. Oops
Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker een keer proberen 🙂
Je moet wel goed roeren, maar volgens mij ben je daar niet langer dan 10-15 minuten mee bezig. Ik doe dat altijd terwijl de shortbread in de oven staat
Foutje 😉
Ik maak dit heel vaak! Zelf maak ik de bodem van boter, lichtbruine basterdsuiker en bloem. De caramel maak ik door de gecondenseerde melk samen met de boter en de suiker langzaam te laten inkoken. Kost net zo veel tijd als het blikje in een pan stoppen, je brandt je vingers niet en er is geen kans op schiften:) Hmm ik krijg nu alweer trek!
Auteur
Nu hoef je er drie uur lang niet naar om te kijken. Moet je er op jouw manier niet steeds in blijven roeren? Zo niet, dan ga ik het de volgende keer op deze manier proberen! Lijkt me toch iets tijd te schelen (het hoeft niet af te koelen) en het kan niet meer gaan schiften 🙂
Je moet wel goed roeren, maar volgens mij ben je daar niet langer dan 10-15 minuten mee bezig. Ik doe dat altijd terwijl de shortbread in de oven staat
ik ben een hele grote fan maar ik wil meer filmpjes alsjeblieft ( je bent echt mooi)
hoi serena wil je alsjeblieft wat meer filmpjes maken van wat je allemaal maakt enzo. want je hebt er bijna geen meer
hi Lotte, ik post 2 video’s per week op dit kanaal: http://www.youtube.com/beautylabnl
Ohmyy, m’n broertje is helemaal van het bakken en koken de laatste tijd, dit recept geef ik gelijk door!
amaai 3 uur.. iets te lang voor mij maar ze zien er wel lekker uit
miss dat iemand anders ze voor mij wil maken :p
Ziet er echt heel lekker uit!
Oh dat lijkt me lekker! Die gekarameliseerde gecondenseerde melk is namelijk al heel lekker zonder dat je er verder nog iets mee doet.
Wat ziet dit er onwijs lekker uit zeg, haha!
Omg, dat lijkt me echt super lekker! Dit ga ik opslaan 🙂
Ik vind het met shortbread lekkerder (al vind ik de kokoskoekjesbodem weer wel prima bij de variant op de key lime pie van sylvia witteman). En ik zou de karamel voor dit doel niet op basis van dulce de leche maken, maar gewoon met suiker en wat room. Sneller en ook oké omdat je die delicate melksmaak tussen de prefab koekjes en chocolade toch niet zo makkelijk meer proeft. Ik zou er geloof ik ook wat zout tegenaan gooien. Als het niet in de shortbread zit, dan in de karamel.
Het voordeel van de gecondenseerde melk is dat je dat makkelijker stijf genoeg krijgt. Ik vind het zelf ook wel heel erg lekker.
Ja ik doe ook altijd wat zout in mijn karamel, anders wordt het net te zoet:)
LIjkt me heerlijk en inderdaad ook erg machtig!
Nom nom nom. Deze ga ik zeker een keer proberen na te maken.
Ik heb het met een ander recept gemaakt. Dit klinkt ook lekker 🙂
Ziet er heerlijk uit! Je moet alleen wel geduld hebben haha 😛
Ziet er heel lekker uit! Misschien eens maken voor vriendlief.
MJUM. Ik houd van recepten voor zoetigheden om bij weg te kwijlen, heerlijk.
Wauw, ziet er super lekker & mooi uit!
Ohh dit ziet er echt heerlijk uit! Dit moet ik echt een keer maken! en ook echt super leuk om dat patroontje erin te maken.
Ohh dit ziet er zo goed uit!
Wow dit ziet er goed uit!! Ga ik zeker eens uitproberen
Hmmm dit ziet er heerlijk uit!
Het is me toch net iets te veel werk om helemaal te maken (hoewel het er heerlijk uit ziet!), maar dat patroontje bovenop maken ga ik wel onthouden!
Hmm lekker! Ik heb het ook weleens gemaakt alleen toen zelf de bodem gebakken, maar dit is ook slim!
Ziet er lekker uit!! Heb het nooit gegeten maar wil het zeker wel eens proberen ^_^
Een echte millionaire’s shortbread maak je natuurlijk met een bodem van shortbread (wat op zich ook al een heerlijk koekje is): bloem, suiker en boter. Lijkt me veel lekkerder dan de kokoskoejesbodem.
Ik maak dit regelmatig. De caramel maak ik in een pan, met nog wat boter er aan toegevoegd. Ik gebruik een recept van Mary Berry.
Heerlijke traktatie! Krijg er meteen weer zin in. 🙂
Wow drie uur lang, dat is best lang haha. Maar het ziet er wel heel erg lekker uit zeg!♥
Dit lijkt op van die Marokkaanse koekjes. Die zijn ook echt heerlijk met noten enzo hmmmmm
Dat klopt inderdaad ik heb ook een recept wat hier veel op lijkt maar dan met noten erbij. Zal het hier nog posten wanneer ik er tijd voor heb.
Lijkt mij super lekker!
Maar, kan je ook een ander soort koek gebruiken?
Ik hou niet van cocos
groetjess, Dounia
ik houd ook absoluuuut niet van kokos, maar die kokosbiscuit smaakt niet echt naar kokos gelukkig 🙂 ik vind ze iig lekker!
t recept ziet er enorm machtig uit, maar ook enorm lekker haha! ik ga m over een paar maandjes voor mn verjaardag maken denk ik!
Je kan gewoon (maria) biscuits gebruiken of sanfransisco.
Lange vingers gebruiken 😀
Deze stond in de Allerhande. Is erg lekker inderdaad!
Dat ziet er echt super lekker uit! Ik denk dat al ik wat meer tijd heb ik het een keer ga maken. Dat patroon is ook voor andere dingen echt een super leuke tip 🙂
Klinkt lekker! Volgens mij komt dit recept wel gewoon uit de allerhande van laatst haha
Auteur
Er staat inderdaad een variant in de Allerhande. Alleen maak je daar de bodem van bloem, suiker en boter. Dit is lekkerder 😉 Oh en de chocoladelaag is anders.
Haha oke, dan moet ik deze variant maar een keer maken 🙂
Je mag dit geen shortbread noemen: shortbread is een soort kaakje of zandkoekje die in het Verenigd Koninkrijk traditioneel gemaakt wordt van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem.
En een goede shortbread is zeker lekkerder dan kokoskaakjes met boter: dan weet je tenminste wat er in zit.
Wat boeit dat nou?! Als je dit niks lijkt, zeg dat dan gewoon en ga niet zo zeuren.
Het is meer dat je je termen correct dient te gebruiken. Met zeuren heeft het weinig te maken.
Ik zeg ook niet dat dit me niets lijkt, wel?
true!
Maar dit lijkt me wel lekkerder dan de orginele..
doe even normaal nena heeft het gewoon goed genoemd kijk maar op internet
nee want deze heb ik weleens een jaar geleden op school gemaakt dus niet uit de allerhande maar het kan natuurlijk wel dat je het hebt gezien trouwens het is super lekker