Mil­li­o­nai­re’s short­bread

Door Nena – Vandaag heb ik een super lekker recept voor jullie namelijk: Mil­li­o­nai­re’s short­bread. Een heerlijk zoet gebakje voor bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat je er zin in hebt! Ik was vorige week op de verjaardag van mijn zus en toen kreeg ik de perfecte Shortbread voorgeschoteld. Een combinatie van kokos biscuit (ook wel kermis biscuit genoemd), karamel en chocolade. Ik besloot het recept zo snel mogelijk zelf te maken, zodat ik het met jullie kon delen! Het is niet moeilijk (al zit er één lastige stap tussen), maar het kost wel even wat tijd. Je kunt dit recept ook de dag van tevoren maken.

De ingrediënten

ingrediënten

  • 2 pakken kokos biscuit
  • ongeveer 350 gram boter
  • 1 grote reep pure chocolade
  • 1 kleine reep witte chocolade
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk

Overige benodigdheden

  • grote pan
  • steelpan
  • bakvorm/ ovenschaal van 18 cm x 28 cm
  • zeef
  • vijzel/ theedoek en hamer
  • keuken weegschaal
  • kommetjes
  • houten pollepels
  • mes
  • Een satéprikker
  • dessertlepel

Bereidingswijze

condensed milk

Het karameliseren van de gecondenseerde melk duurt het langst. Het duurt zo’n drie uur dus is het handig om hier mee te beginnen. Gecondenseerde melk is zo al erg lekker, maar je kunt er dus ook goed karamel van maken.

condensed milk koken

Zorg ervoor dat je een pan gebruikt die groot genoeg is om het blikje gecondenseerde melk onder water te zetten.

condensed milk koken2

1. Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit.

condensed milk cooked

Laat de gecondenseerde melk tenminste 30 minuten afkoelen.

2. Na drie uur koken haal je het blikje (met behulp van een grote tang) uit het water en laat de gekarameliseerde gecondenseerde melk in 30 minuten afkoelen.

In de tijd dat de gecondenseerde melk aan het koken is kan je vast de bodem maken. De bodem bestaat alleen uit kokos biscuit en boter.

cookies

kokos biscuit, ook wel kermis biscuit genoemd.

3. Maak de koekjes zo fijn dat het een soort meel wordt. Voor het fijnmalen van de koekjes kan je verschillende manieren gebruiken. Ik heb per portie van zo’n 6 – 7 koekjes een grote vijzel gebruikt. Heb je geen vijzel? Dan kan je er ook voor kiezen om de koekjes in een theedoek te verpakken en ze fijn te slaan met een hamer. Doe dit wel op een geschikte ondergrond…

cookies collage

koekjes fijnmalen.

4. Vervolgens heb ik de grove stukjes eruit gezeefd en deze nog een keer in de vijzel fijngemalen. Uiteindelijk heb je dan een grote kom met fijne poeder. Hoe fijner ‘het meel’ hoe egaler je bodem wordt.

collage bodem maken

5. Smelt ongeveer 200 – 250 gram boter in een pan. Wanneer de boter helemaal gesmolten is kan je het pannetje van het vuur afhalen. Voeg vervolgens het koekmeel toe en meng dit met de boter tot een mooi poederig deeg. Let op, het deeg is vrij droog, maar het moet wel goed ‘pakken’ wanneer je het samendrukt. Kleeft het nog niet voldoende aan elkaar, smelt dan nog wat extra boter en voeg dit toe.

collage bodem

De bodem van de Millionaire’s shortbread.

6. Vet je bakvorm in, of in mijn geval een ovenschaal, met boter en breng het deegmengsel over in de vorm. Strijk het geheel glad met een spatel en druk de bodem goed aan. Dit is de eerste laag van je shortbread!

Nu kunnen we de karamel gaan maken.

boter & suiker

7. Smelt 125 gram boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat dit op laag vuur smelten. Wanneer ook de suiker is gesmolten haal je het pannetje van het vuur. Laat het even goed afkoelen.

Gekarameliseerde melk na drie uur koken.

8. Nu voeg je de gekarameliseerde gecondenseerde melk toe. Wanneer je het deksel verwijderd ziet dat er zo uit.

collage caramel

Zorg ervoor dat het boter-suiker mengsel goed is afgekoeld voordat je de gekarameliseerde gecondenseerde melk toevoegd.

Dit is de lastigste stap, want je boter en suiker mengsel mag niet te heet zijn!!! Is het toch te heet, dan heb je kans dat je karamel gaat schiften, want het temperatuurverschil is te groot en je karamel “schrikt”. Je krijgt dan geen gladde karamelsaus meer…

9. Warm het geheel weer op en laat je karamel indikken. Blijf roeren, want karamel kan aanbranden. Je karamel is goed wanneer het lekker stroperig begint te worden.

karamellaag

Het verdelen van de karamel.

10. Verdeel de karamel vervolgens over de bodem. Laat deze laag goed afkoelen voordat je de chocolade laag aanbrengt.

Tenslotte de laatste laag van chocolade.

pure chocolade smelten

Het Au-bain Marie smelten van chocolade.

11. Voor het smelten van de chocolade hebben we een pan nodig met wat water. Officieel moet je een pan boven het pannetje met kokend water hangen, waarbij het bovenste pannetje het water niet mag raken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het altijd met een warmtebestendig schaaltje doe die ik in het water zet.

12. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Laat nu de chocolade smelten in het kommentje (au bain-marie). Is alle chocolade gesmolten, smelt dan in een ander kommetje/ pannetje de witte chocolade. Één reep is voldoende voor wat ik ga maken, maar misschien wil je meer witte chocolade in dat geval kan je nog een tweede of zelfs derde reep smelten. (Gebruik dan wel minder pure chocolade, anders wordt de laag te dik.)

collage chocolade laag

De drie lagen van een shortbread: koekjesbodem, karamel en chocolade.

13. Wanneer de witte chocolade nog aan het smelten is kan je alvast de pure chocolade over de afgekoelde karamel schenken. Doordat de chocolade nog erg vloeibaar is kan je je shortbread nog gemakkelijk kantelen om de chocolade goed te verdelen.

Nu komt het leukste gedeelte!

patroon maken

Het patroon maken.

14. Schep met een dessertlepel wat gesmolten witte chocolade uit het kommentje en verdeel dit in een verticale lijn over de pure chocolade. Herhaal dit totdat je de hele schaal hebt voorzien van strepen witte chocolade. Pak nu een satéprikker en beweeg deze horizontaal door de strepen heen. Op deze manier ontstaat bovenstaand effect.

patroon

Kijk eens hoe mooi dat patroon is geworden, nadat het gestold is.

Laat het geheel 30 minuten afkoelen of zet het ‘s nachts in de koelkast voor de volgende dag.

En klaar is je Millionaire’s shortbread! Serveren op kamertemperatuur.

shortbread

Shortbread de volgende dag!

Eetsmakelijk!

2 stukjes shortbread

Één zo’n stukje is al vrij machtig. Je haalt zo’n 24 stukjes uit één shortbread.

Ik ben benieuwd of jullie al een keer shortbread gemaakt/ gegeten hebben en met welke koekjes die dan gemaakt was! Mocht je het recept nog niet kennen, dan zou ik het zeker een keertje uitproberen!

Hebben jullie nog lekkere variaties op dit recept? Deel ze dan graag in de comments!

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

167 Reacties

  1. Annika
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ooooh dit moet goddelijk zijn! Wil ik ook proberen!

  2. Nicole
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik kende het helemaal niet, maar het lijkt mij erg lekker! Smaken kokosbuscuits ook heel sterk naar kokos of zijn ze gewoon zoet?

  3. bente
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    ik ga het een keertje maken! ziet er mega lekker uit!

  4. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik heb dit een keer bij de Costa op, ziet er erg lekker uit zeg!

  5. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er ontzettend lekker uit!

  6. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Mijn moeder heeft dit ook al gemaakt en het was echt heerlijk. Zij maakte het met een recept van Rudolf.
    xxx

  7. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Hmm, ik heb het laatst nog gemaakt! Het ziet er ook super mooi uit met die bovenkant van witte chocolade!

  8. faye
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Dit ga ik sowieso maken voor me verjaardagsfeestje! Te lekker 🙂

    Xoxo

  9. Aura
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    ik maak de bodem meestal van bloem en boter, omdat er verder al suuuper veel suiker in de andere lagen zit!

  10. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Oewwhhh, dat ziet er héérlijk uit! -het is nu rond etenstijd en geen geschikt moment om naar zoiets lekkers te kijken haha..

    Wel grappig shortbread op deze manier ☺ Ik maak het zelf altijd met bloem…-rijstebloem is ook lekkerrrr-..

    Deze gaan we zeker eens proberen

    thamksss

    groetjes Corine

    • Serena
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Corine, wil je voortaan je website link uit de comments laten en deze alleen in het daarvoor bestemde vakje plaatsen?
      Bij voorbaat dank.

      • 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

        Owh sorry Serena, ik zie je reactie nu pas, vandaar mijn late antwoord.

        Maar: mijn excuses! Het zal niet meer gebeuren…

        Groetjes Corine

  11. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik hou niet van karamel, maar de rest van de ingredienten vind ik wel heel lekker… Dus ik zou wel eens durven proeven 🙂 You never know!

  12. Lisa
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er lekker uit maar zou zelf andere koekjes gebruiken want ik hou totaal niet van kokos. Maar voorderest leuk recept!

  13. Aleid
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Je kan de caramel nog op een veel snellere manier maken! Enige wat je moet doen is de melk met 100 gram lichtbruine basterdsuiker en 100 gram boter in een pannetje doen. Dat verwarmen en blijven roeren. Als de caramel is verkleurt en dikker is geworden moet je het nog even een aantal minuten doorkoken. De caramel is goed als je een druppel in een glas water doet en het blijft een druppel. Dit kost je 10 minuten max! Bij mij gaat het nog altijd sneller dan dat.

    • Mimi
      25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

      Hoeveel melk moet je dan gebruiken?

  14. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    oh wat lekker en leuk

  15. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Jaaaa dit ga ik maken! Vooral geduld hebben en niet al te ingewikkeld.. dat zou toch moeten lukken ;).

  16. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wauw wat lijkt me dit lekker!!!

  17. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik wil het heel graag nog een keertje maken, dit lijkt me erg lekker!

  18. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik maakte laatst een karamel shortbread, helaas heb ik de karamel niet lang genoeg in laten dikken, waardoor het compleet mislukte. Oops

  19. Rianne
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker een keer proberen 🙂

    • Chiara
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Je moet wel goed roeren, maar volgens mij ben je daar niet langer dan 10-15 minuten mee bezig. Ik doe dat altijd terwijl de shortbread in de oven staat

      • Chiara
        24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

        Foutje 😉

  20. Linse
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik maak dit heel vaak! Zelf maak ik de bodem van boter, lichtbruine basterdsuiker en bloem. De caramel maak ik door de gecondenseerde melk samen met de boter en de suiker langzaam te laten inkoken. Kost net zo veel tijd als het blikje in een pan stoppen, je brandt je vingers niet en er is geen kans op schiften:) Hmm ik krijg nu alweer trek!

    • Nena
      Auteur
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Nu hoef je er drie uur lang niet naar om te kijken. Moet je er op jouw manier niet steeds in blijven roeren? Zo niet, dan ga ik het de volgende keer op deze manier proberen! Lijkt me toch iets tijd te schelen (het hoeft niet af te koelen) en het kan niet meer gaan schiften 🙂

      • Chiara
        24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

        Je moet wel goed roeren, maar volgens mij ben je daar niet langer dan 10-15 minuten mee bezig. Ik doe dat altijd terwijl de shortbread in de oven staat

  21. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    ik ben een hele grote fan maar ik wil meer filmpjes alsjeblieft ( je bent echt mooi)

  22. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    hoi serena wil je alsjeblieft wat meer filmpjes maken van wat je allemaal maakt enzo. want je hebt er bijna geen meer

  23. charlotte
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ohmyy, m’n broertje is helemaal van het bakken en koken de laatste tijd, dit recept geef ik gelijk door!

  24. zara
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    amaai 3 uur.. iets te lang voor mij maar ze zien er wel lekker uit
    miss dat iemand anders ze voor mij wil maken :p

  25. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er echt heel lekker uit!

  26. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Oh dat lijkt me lekker! Die gekarameliseerde gecondenseerde melk is namelijk al heel lekker zonder dat je er verder nog iets mee doet.

  27. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wat ziet dit er onwijs lekker uit zeg, haha!

  28. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Omg, dat lijkt me echt super lekker! Dit ga ik opslaan 🙂

  29. lousaa
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik vind het met shortbread lekkerder (al vind ik de kokoskoekjesbodem weer wel prima bij de variant op de key lime pie van sylvia witteman). En ik zou de karamel voor dit doel niet op basis van dulce de leche maken, maar gewoon met suiker en wat room. Sneller en ook oké omdat je die delicate melksmaak tussen de prefab koekjes en chocolade toch niet zo makkelijk meer proeft. Ik zou er geloof ik ook wat zout tegenaan gooien. Als het niet in de shortbread zit, dan in de karamel.

    • Chiara
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Het voordeel van de gecondenseerde melk is dat je dat makkelijker stijf genoeg krijgt. Ik vind het zelf ook wel heel erg lekker.

    • Linse
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Ja ik doe ook altijd wat zout in mijn karamel, anders wordt het net te zoet:)

  30. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    LIjkt me heerlijk en inderdaad ook erg machtig!

  31. Syl
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Nom nom nom. Deze ga ik zeker een keer proberen na te maken.

  32. Ella
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ik heb het met een ander recept gemaakt. Dit klinkt ook lekker 🙂

  33. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er heerlijk uit! Je moet alleen wel geduld hebben haha 😛

  34. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er heel lekker uit! Misschien eens maken voor vriendlief.

  35. Nora
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    MJUM. Ik houd van recepten voor zoetigheden om bij weg te kwijlen, heerlijk.

  36. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wauw, ziet er super lekker & mooi uit!

  37. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ohh dit ziet er echt heerlijk uit! Dit moet ik echt een keer maken! en ook echt super leuk om dat patroontje erin te maken.

  38. Sanne
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ohh dit ziet er zo goed uit!

  39. Maura
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wow dit ziet er goed uit!! Ga ik zeker eens uitproberen

  40. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Hmmm dit ziet er heerlijk uit!

  41. Tessa
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Het is me toch net iets te veel werk om helemaal te maken (hoewel het er heerlijk uit ziet!), maar dat patroontje bovenop maken ga ik wel onthouden!

  42. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Hmm lekker! Ik heb het ook weleens gemaakt alleen toen zelf de bodem gebakken, maar dit is ook slim!

  43. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Ziet er lekker uit!! Heb het nooit gegeten maar wil het zeker wel eens proberen ^_^

  44. Chiara
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Een echte millionaire’s shortbread maak je natuurlijk met een bodem van shortbread (wat op zich ook al een heerlijk koekje is): bloem, suiker en boter. Lijkt me veel lekkerder dan de kokoskoejesbodem.

    Ik maak dit regelmatig. De caramel maak ik in een pan, met nog wat boter er aan toegevoegd. Ik gebruik een recept van Mary Berry.

    Heerlijke traktatie! Krijg er meteen weer zin in. 🙂

  45. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Wow drie uur lang, dat is best lang haha. Maar het ziet er wel heel erg lekker uit zeg!♥

  46. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Dit lijkt op van die Marokkaanse koekjes. Die zijn ook echt heerlijk met noten enzo hmmmmm

    • Rababje
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Dat klopt inderdaad ik heb ook een recept wat hier veel op lijkt maar dan met noten erbij. Zal het hier nog posten wanneer ik er tijd voor heb.

  47. Dounia
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Lijkt mij super lekker!
    Maar, kan je ook een ander soort koek gebruiken?
    Ik hou niet van cocos
    groetjess, Dounia

    • Laura
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      ik houd ook absoluuuut niet van kokos, maar die kokosbiscuit smaakt niet echt naar kokos gelukkig 🙂 ik vind ze iig lekker!

      t recept ziet er enorm machtig uit, maar ook enorm lekker haha! ik ga m over een paar maandjes voor mn verjaardag maken denk ik!

    • Mila
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Je kan gewoon (maria) biscuits gebruiken of sanfransisco.

    • Leanne
      25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

      Lange vingers gebruiken 😀

  48. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Deze stond in de Allerhande. Is erg lekker inderdaad!

  49. 24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Dat ziet er echt super lekker uit! Ik denk dat al ik wat meer tijd heb ik het een keer ga maken. Dat patroon is ook voor andere dingen echt een super leuke tip 🙂

  50. Rosalie
    24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

    Klinkt lekker! Volgens mij komt dit recept wel gewoon uit de allerhande van laatst haha

    • Nena
      Auteur
      24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

      Er staat inderdaad een variant in de Allerhande. Alleen maak je daar de bodem van bloem, suiker en boter. Dit is lekkerder 😉 Oh en de chocoladelaag is anders.

      • Rosalie
        24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

        Haha oke, dan moet ik deze variant maar een keer maken 🙂

      • Ier
        24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

        Je mag dit geen shortbread noemen: shortbread is een soort kaakje of zandkoekje die in het Verenigd Koninkrijk traditioneel gemaakt wordt van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem.
        En een goede shortbread is zeker lekkerder dan kokoskaakjes met boter: dan weet je tenminste wat er in zit.

        • caylee
          24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

          Wat boeit dat nou?! Als je dit niks lijkt, zeg dat dan gewoon en ga niet zo zeuren.

          • Ier
            25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

            Het is meer dat je je termen correct dient te gebruiken. Met zeuren heeft het weinig te maken.
            Ik zeg ook niet dat dit me niets lijkt, wel?

        • Naomi
          24 oktober 2013 / donderdag, 24 oktober 2013

          true!

          • Naomi
            25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

            Maar dit lijkt me wel lekkerder dan de orginele..

        • joooo
          25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

          doe even normaal nena heeft het gewoon goed genoemd kijk maar op internet

    • joooo
      25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

      nee want deze heb ik weleens een jaar geleden op school gemaakt dus niet uit de allerhande maar het kan natuurlijk wel dat je het hebt gezien trouwens het is super lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *