Hoe wordt argan olie gemaakt?

Vorige week was ik in Marrakech, een prachtige stad in Marokko. Nooit eerder ben ik in Marokko geweest, dus het was voor mij een hele ervaring. Het leukste van de trip vond ik het bezoek aan de vrouwencoöperatie Tahennaoute. Dit bedrijfje is opgezet door en voor vrouwen en zij produceren 100% biologische argan olie. Het produceren van argan olie is een echte ‘vrouwenklus’ en wordt daarom alleen door vrouwen gedaan. Maar hoe wordt argan olie gemaakt? In dit artikel laat ik het jullie zien.

argan oil production_01Je hebt vast wel eens van argan olie gehoord. Deze olie wordt alleen in Marokko geproduceerd, dus noemt men het ook wel ‘Moroccon Oil’ of het ‘Goud van Marokko’. De laatste tijd is deze olie heel erg trendy en wordt het steeds meer gebruikt in diverse beautyproducten.

Argan olie bevat een grote hoeveelheid vitamine E, vergeleken met olijfolie zelfs twee keer zo veel. Vitamine E is een anti-oxidant en zorgt onder andere voor stimulatie van celgroei (snellere vervaging van littekens), verbeterde elasticiteit en een zachtere huid. Daarnaast reguleert argan olie je talgproductie; bij een vette huid verminderd het je talgaanmaak zodat je minder zal glimmen. Argan olie vermindert een geïrriteerde en ontstoken (acne) huid en mensen met eczeem en psoriasis schijnen veel baat te hebben bij deze olie. Verder staat argan olie bekend om de goede werking bij nagels en haren.

argan boomArgan olie begint bij de Argan boom (Argania spinosa). Deze bomen groeien alleen in een bepaald gedeelte van Marokko, namelijk in het zuidwesten. Ze groeien ook in Zuid-Amerika, maar dan zonder vruchten. In de Marokkaanse argan bomen groeien wel argan vruchten. Geiten zijn dól op deze vruchten en klimmen de bomen in om ze op te eten. De coöperaties schermen daarom hun bomen af om te voorkomen dat de geiten van hun argan vruchten snoepen.

De stam en de takken van een argan boom zijn stekelig en daarom is het onmogelijk om de argan vruchten eruit te schudden of de boom in te klimmen om ze te plukken. De enige optie is daarom wachten tot de vruchten uit de bomen vallen zodat ze geoogst kunnen worden. De oogstperiode is van juni tot september. De Berbervrouwen vertrekken met grote manden richting de bomen en rapen de vruchten op.

argan fruitDe argan vruchten worden terug naar het dorp of de coöperatie gebracht waar men eerst de groene schil verwijderd. Dit gebruikt men als voer voor hun dieren. De argan noot wordt uit de vrucht gehaald en dan begint het echte werk pas!

argan oil production_02 argan oil production_03Deze argan noten hebben een harde schil, dus om bij de noot te komen moeten de vrouwen ze eerst openen door er met stenen op te slaan.

argan oil production_05De stukgeslagen argan schillen worden gebruikt om mee te stoken. Op deze manier wordt alles gerecycled, niets gaat verloren!
argan oil production_04De argan noot is glad en lichtbruin en doet me een beetje denken aan een eikeltje. De vrouwen verzamelen de argan noten in manden, voor de volgende fase.

argan oil production_07De argan noot wordt geopend door er wederom met stenen op te slaan.

argan pittenDe inhoud bevat argan pitten en hier wordt de olie uiteindelijk uit geperst. Argan pitten doen me een beetje denken aan amandelen, maar dan zijn ze wat platter.

argan pittenDe pitten bedoeld voor argan olie om mee te komen worden geroosterd. Door te roosteren worden de pitten niet alleen bruiner, ze krijgen ook die heerlijke nootachtige geur. Pitten bedoeld voor cosmetische argan olie worden niet geroosterd. Op deze manier behouden ze meer vitamine E en ruiken ze niet zo sterk.

argan oil production_10argan oil production_12 argan oil production_11De argan pitten worden (geroosterd of ongeroosterd) met de hand gemalen in een speciale stenen handmolen. Hier zit ik achter zo’n molen. De hendel moet je ronddraaien en aan de voorkant komt er een soort gemalen notenpasta uit druppelen. Het is vergelijkbaar met pindakaas, maar dan veel vloeibaarder.

argan oil production_13Uit de gemalen argannotenpasta moet men de olie verkrijgen, en dat gebeurt door er water aan toe te voegen en dan heel stevig te kneden. Dit handmatige persen is erg intensief en daarom wordt er steeds vaker een mechanische persmachine ingezet. Bij de coöperatie waar wij waren deden ze echter nog alles met de hand.

Door hard te kneden wordt de pasta gescheiden in deegbollen en pure arganolie. De olie wordt opgevangen, gezeefd en in flessen gestopt. Argan olie is een ‘koudgeperste’ olie omdat er tijdens het maken van de olie geen hitte (vuur) aan te pas is gekomen.

De deegbollen zijn eigenlijk restproducten, maar ook deze worden verkocht! Ik heb ze op de souq zien liggen. Ik vroeg aan de verkoper wat je er mee kon. Thuis moet je ze drogen, vermalen tot een poeder en mengen met water. Het smeerseltje wordt aangebracht in je haar als verzorgend haarmasker.

argan oil production_14Na afloop van de rondleiding was er de mogelijkheid om producten gemaakt met hun 100% biologische argan olie te kopen, en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt! Argan olie wordt alleen in Marokko gemaakt en alles gebeurt met de hand, het proces is vrij arbeidsintensief. Argan olie is daarom een relatief kostbare olie in vergelijking met andere oliën. In Marokko zelf is het echter vele malen goedkoper dan wanneer je het hier in Nederland zou kopen. Omgerekend betaalde ik €8 voor een flesje van 60ml pure argan olie van hoge cosmetische en biologische kwaliteit.

In de souk kun je hoogstwaarschijnlijk nog veel goedkoper aan argan producten komen, maar daar weet je niet wat de kwaliteit is. Vaak wordt het gemengd met olijfolie of een andere goedkopere olie om meer winst te kunnen maken. Plus dat ik het wel een fijn idee vond om de vrouwencoöperatie direct te steunen. De vrouwen die hier werken zijn in de meeste gevallen gescheiden of weduwe en hebben daarom een laag aanzien in de Marokkaanse maatschappij. Op deze manier verdienen ze hun eigen geld en kunnen ze voor zichzelf en hun kinderen zorgen.

argan oil production_15Mocht je een keer in Marrakech zijn dan kan ik jullie zeker aanraden om een argan olie coöperatie te bezoeken. Tahennaoute ligt zo’n half uurtje rijden vanuit Marrakech en de gastvrouw spreekt zowel Arabisch, Frans en Engels. Rijd je een uurtje door richting het zuiden, dan kom je terecht in het prachtige Atlas gebergte, ook zeer de moeite waard.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te zien hoe argan olie wordt gemaakt!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

63 Reacties

 1. Laydjo
  13 november 2013 / woensdag, 13 november 2013

  Weet iemand hier misschien waar je argan olie kan kopen in Den Haag of Rijswijk? Meest pure dat mogelijk is? Iemand uit Den Haag toevallig? Alvast bedankt…

  • Lin
   13 november 2013 / woensdag, 13 november 2013

   Bij De Tuinen verkopen ze arganolie, ze hebben 2 soorten, eigen merk en Miaflora.

 2. Chris
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Leuk om te zien hoe dat wordt gemaakt en goed dat je de vrouwencoöperatie hebt gesteund! De vrouwen daar hebben het meestal toch erg zwaar.
  Ook mooi dat ze niks verspillen qua producten! Ik wou dat dat standaard overal zo zou zijn

 3. Yasmine
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  omg, wat een mooi, goed en superrrrinteressant artikel. Lovin’ it, ga zo door!! :D

 4. Annika
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Interessant! Ik vroeg me altijd af hoe ze die olie nou uit de noten krijgen, maar blijkbaar kun je ze gewoon heel hard platdrukken! Dat wist ik niet!

 5. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Ik ben een aantal jaar geleden bij zo’n zelfde coorporatie geweest en ook lekker wat spulletjes gekocht in de winkel. Maar wat ik nou met die olie moest, ik wist het niet zo goed. Het flesje heb ik uiteindelijk maar weg gedaan. Nu vind ik dat zooo zonde..

 6. Julia
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Mijn moeder had ook argan olie meegenomen uit Marokko maar die stinkt heel erg naar verotte kaas ofzo. Is dat normaal?? xxx

 7. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  De pitten bedoeld voor argan olie om mee te komen, moet denk ik koken* worden? interessant artikel!

 8. Faat
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat een interessant artikel! zelf gebruik ik ook alleen maar biologische argan olie uit marokko.

 9. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Super interessant om te zien waar deze super olie vandaan komt!

 10. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Heel leuk om te lezen!

 11. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Ik wist nooit hoe het gemaakt werd en nu wel. Sowieso hou ik enorm van natuurlijke en eerlijke producten. Ik ben zelf ook enorm fan van de bodyshop bijvoorbeeld. ;)

 12. Denise
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Heel mooi dat de alleenstaande vrouwen toch op deze bijzondere manier hun familie kunnen onderhouden.

 13. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Ik ben ook in Marokko geweest , en kwam daar in aanraking met arganolie.
  Ook gezien hoe dat werd gemaakt.
  Erg indrukwekkend allemaal
  Gelijk 1 liter gekocht ook voor mijn haar
  Culinere is de arganolie ook erg goed.
  Gebruik de arganolie produkten ruim een jaar en wil nooit anders meer!

 14. Wendy
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Nederland 3 heeft laatst Atlas uitgezonden…. BN’ers die door Marokko moesten reizen. Soort wedstrijd. Leuk programma.
  Zij waren ook bij deze coöperatie en hebben hier een proef moeten doen. Leuk voor als je er ook bewegend beeld bij wil zien.

 15. ann
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Leerzaam artikel.
  Sooo wat een werk om de olie te krijgen en alles met de hand, dan is elk €tje arganolie meer dan Waard.

 16. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Als ik ooit in marokko kom ga ik er zeker heen.
  Ik koop ook liever direct iets van de bron, dan van een markt of onze nederlandse winkels. veel cosmeticagiganten neppen ook de boel.
  ik vind het ook een goed idee om deze vrouwen te steunen!

 17. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat een bijzonder proces is het toch. Leuk artikel!

 18. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat een bijzonder proces is het toch.

 19. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Heel erg interessant om te lezen! Lijkt me ontzettend leuk om zelf te ervaren :)

 20. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wow, ik wist dat het aardig wat werk was om een flesje argan olie te maken, maar dit is wel heel veel werk…

 21. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Echt onwijs interessant! Ik wist er al wel het een en ander over, maar zo met foto’s erbij is het veel duidelijker.

 22. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat leuk om de afkomst hiervan te leren kennen. Heel interessant!

 23. Fatima
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  So beautiful en authentic!
  Echt prachtig om te zien!

  Heb je trouwens Amlou gegeten? Het is een soort pindakaas, gemaakt van arganolie en amandelen? Superrrrrrr gezond en superrrrrr lekkerrrrrr

  • Serena
   Auteur
   12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

   Ja, heerlijk! En het zat ook vaak gesprenkeld over desserts.

 24. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat interessant om te lezen:) lijkt me best veel werk eigenlijk, hoe Argan Olie gemaakt wordt!!

 25. Nina
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat een tof en leerzaam artikel!

 26. Sanne
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Huh dit is raar, dit artikel heb ik gister al gelezen en nu staat die als artikel voor 12 november.. geen nieuw artikel deze ochtend dus? :(

  • Serena
   Auteur
   12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

   Gisteren stond het als dubbel artikel online, samen met het stukje van Angel. Ik heb het zo snel mogelijk verwijderd en opnieuw ingepland voor vandaag. Het heeft 3 uur online gestaan dus als jij het al gelezen had in die tijd, dan heb je gisteren 3 artikelen kunnen lezen en straks komen er nog 2 aan (een om 12u en een om 15u). Wees dus gerust, je zal je niet vervelen vandaag op Beautylab!

 27. Jessica
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Ben ik nou gek, of was dit laatst al online gekomen :’)

 28. Kim
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Heel leuk om te zien hoe het gemaakt wordt. Het is inderdaad een arbeidsintensief werkje.

 29. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat super leuk om dit te lezen!

  • Serena
   Auteur
   12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

   hi Sammie, wil je dat *klik hier voor mijn blog* voortaan uit je ‘naam’ laten? Heb het nu zelf verwijderd. Het komt spammerig over namelijk.

 30. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Erg leuk dat je dit hebt kunnen ervaren! Weet je ook weer hoe het gemaakt wordt :)

 31. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Heel erg leuk om te lezen. Mooi dat je de dames ook direct kon ondersteunen door wat van ze te kopen. Voor jou heeft zo’n flesje dan bovendien nóg meer waarde.

 32. chucky1012
  12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wauw…… heel interessant!
  Goed van je dat je er aandacht aan besteedt met mooie foto’s etc..

 33. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat interessant om te lezen en leuke foto’s!

 34. 12 november 2013 / dinsdag, 12 november 2013

  Wat interessant hoe ze dit wonderproduct zo helemaal op natuurlijke wijze zelf maken

 35. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Interessant artikel! Ik had geen idee hoe argan olie gemaakt wordt, lijkt me best veel werk eigenlijk!

 36. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wat leuk dat je het hele proces hebt kunnen zien en meemaken :) Vond het een erg interessant artikel :)

 37. yvonne
  11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  leuk!

  ik wil ook naar Marrakesh!

 38. lieke
  11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  leuk en interessant artikel :)

 39. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wat leuk en interessant om te lezen!

 40. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wauw, leuk (en vooral ook indrukwekkend) om te zien hoe dit wordt gemaakt. Vooral om te zien dat alles eigenlijk nog met de hand gedaan wordt is interessant.

 41. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wat leuk dat je daar geweest bent. Ook wel boeiend om te weten hoe Argan Olie gemaakt wordt. Ik kan inmiddels niet meer zonder!

 42. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wat interessant om te lezen

 43. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wow, echt interesant! En wat veel werk zeg.

 44. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wat leuk om allemaal te kunnen zien :)

 45. 11 november 2013 / maandag, 11 november 2013

  Wauw, dit is nog eens een interessant artikel. Super leuk om te lezen hoe zoiets eigenlijk gemaakt wordt en wat een werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *