Food fabeltjes

Van spinazie word je slim en van wortels eten krijg je goede ogen, eten na 8 uur ‘s avonds verandert in vet en van extra sambal val je af. Dit is wat de meeste mensen van hun ouders met de paplepel krijgen ingegoten, maar… is het wel echt waar? Wat is een feit en wat is een fabel?

‘Alles wat je eet na 8 uur ‘s avonds verandert in vet’
Je hoort het je moeder nog zeggen wanneer je een koekje pakt tijdens die leuke film op RTL, maar waarom zou je stofwisseling klokslag 8 uur ineens veranderen en alles wat je eet in vet veranderen? Er zijn heel veel landen waar men rustig om 10 uur ‘s avonds nog gaat dineren, denk aan warme landen als Spanje en Italie, en zij zijn toch niet allemaal dik?

Je lichaam heeft dagelijks zoveel calorieën ‘nodig’, voor ons vrouwen is dat vastgesteld op 2o00 calorieën per dag (en 2500 calorieën voor de mannen). Die 2000 calorieeen zijn een gemiddelde, het hangt af van je gewicht en hoe actief je bent (voor een tabel klik hier, het gewicht is in pounds). Als je meer calorieën inneemt dan wat je die dag verbruikt, zal je lichaam dit omzetten naar vet of glycogeen (opgeslagen koolhydraten). Het omzetten van voedsel naar vet of glycogeen heeft echter niets met het tijdstip van inname te maken.

Kijk, als jij om 8 uur ‘s avonds al aan je max zit (van 2000 calorieën) en je neemt een bakje chips en een koekje, dan ziet je lichaam dit als een overmaat en zal het inderdaad worden omgezet. Zit jij rond 8 uur ‘s avonds echter nog niet aan je max dan kun je dit met een gerust hart eten zonder bang te zijn dat je de volgende dag 2 kilo bent aangekomen.

Er schuilt natuurlijk wel ‘gevaar’ in ‘s avonds snoepen! Vooral wanneer je voor de gezelligheid tijdens de film toastjes met Franse kaasjes, snacks, chips, koekjes, wijntjes en biertjes naar binnen werkt. Daar zitten behoorlijk wat calorieën in en omdat je film aan het kijken bent, en omdat het gezellig is, eet je al snel te veel (als in, meer dan wat je lichaam eigenlijk nodig heeft). Er is in elk geval echt niets mis met eten na 8 uur ‘s avonds, het is echt niet zo dat alles wat je na deze tijd eet wordt omgezet in vet. Maar, zorg ervoor dat je inname in balans is en probeer je aan die 2000 calorieën per dag te houden. Even ter informatie, een toastje met brie is 35 calorieën.

‘Je moet wortels eten voor goede ogen’
Mijn vader zei altijd: ‘Weet je waarom wortels zo goed zijn voor je ogen?’. ‘Nee?’ zei ik dan. ‘Nou, heb je ooit wel eens een konijn gezien met een bril?!’. Ik lachen. Ergens had mijn vader wel een goed punt, want wortels zitten stampvol beta-caroteen (pro-vitamine A), en blindheid wordt o.a. veroorzaakt door een tekort aan vitamine A.

Beta-caroteen vermindert het risico op glaucoma (een oogziekte) en macula degeneratie (netvliesveroudering) en kan helpen bij beter zicht in de avond, maar het zorgt er niet voor dat je beter gaat zien overdag. Als je een evenwichtige eetpatroon hebt dan haal je in principe voldoende vitamine A uit je voeding en is het niet noodzakelijk om extra op wortels te knagen in de hoop op betere ogen. Dus helaas, brildragers!

‘Van spinazie word je slim!’
Tuurlijk, zou ik ook zeggen als ik een oververmoeide moeder was die haar kind gewoon graag die laatste happen spinazie wilt voeren. Maar eigenlijk is het wel zo! In spinazie zit luteïne, foliumzuur en beta-caroteen. Deze voedingsstoffen zijn gelinkt aan het voorkomen van dementie. Er zijn zelfs neurologen die het eten van spinazie om deze redenen aanraden, minstens 3 keer per week! We kunnen nog een voorbeeld nemen aan Popeye.

Spinazie bevordert daarnaast ook je bloedstroom die erg belangrijk is voor een goede hersenfunctie. Toch zijn er andere voedingswaren die nóg beter zijn voor je brains, zoals bosbessen (tjokvol anti-oxidanten), eieren (rijk aan choline, wat voor gezonde hersencelmembranen zorgt) en koffie (verbetert alertheid en concentratie). Spinazie is dus niet per se hét brainfood bij uitstek, maar het is wel erg gezond en goed voor je.

‘Van sambal val je af’
Dit hebben mijn ouders me nooit verteld hoor, maar er zijn veel poedertjes en capsules op de markt die capsaïcine bevatten (het stofje wat pepers zo heet maakt) en doorgaan als fat burners. Men claimt dat capsaïcine, of het eten van spicy (pittig) eten zorgt voor een snellere stofwisseling zodat het ook sneller vet verbrandt.

In feite is dit waar, het is wetenschappelijk aangetoond dat voedsel met capsaïcine de stofwisseling tot 23% kan versnellen, maar… dan zou je een volle EETLEPEL sambal per maaltijd moeten toevoegen, en dat is gewoon niet realistisch. Bovendien is het effect van korte duur en zorgt het slechts voor een kleine boost. Gemiddeld zou je – waneer je op een dag extra veel pittig voedsel bij elke maaltijd eet – zo’n 50 calorieën extra verbranden. Nou voor die 50 extra calorieën ga ik geen eetlepel sambal aan elke maaltijd toevoegen natuurlijk! Bovendien… pittig eten is geen pretje wanneer je nummer 2 gaat doen (en je weet het!).

Ik vond het leuk om deze food fabeltjes met jullie door te nemen. Ik heb net nog even wat rondgevraagd op twitter en de fabeltjes die jullie als klein kind werden verteld waren mij nog niet bekend. ‘Als je je broodkorstjes opeet kan je later fluiten’. Whut? Had ik dat maar geweten! Ik (en allebei mijn zusjes) kunnen vandaag de dag nog steeds niet fluiten. Hadden we vroeger maar meer korstjes gegeten….

Wat mijn vader me wel altijd vertelde, ook al wist ik wel dat het een grapje was hoor, was dat er een appelboom in zijn maag ging groeien wanneer hij weer eens de hele appel (dus inclusief klokhuis) had opgegeten. Dat doet hij nog steeds, het hele klokhuis opeten, het is niet eens lekker!

En wat mijn moeder me wel eens heeft verteld was toen ik een beetje paniekerig aan haar vertelde dat ik per ongeluk kauwgom had ingeslikt: ‘oh oh, dat blijft nu de rest van je leven in je lichaam!’. Lekker dan.

Ach, ouders moeten toch creatief zijn willen ze hun kinderen aan de groente, broodkorstjes en andere gezonde meuk krijgen ;-)

Welk food fabeltje is jou vroeger altijd verteld?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen (gebruikte boeken en quotes van experts):

 • The Flexitarian Diet
 • The Small Change Diet
 • Pregnancy Cooking & Nutrition for Dummies
 • Diet Simple
 • Keith Ayoobm, Ed.D., dietitian/professor of Pediatrics at Albert Einstein College of Medicine, New York City
 • Lesli Bonci, M.P.H., dietitian/director of sports nutrition at the University of Pittsburgh Medical Center for Sports Medicine

 


Volg:

149 Reacties

 1. 24 september 2012 / maandag, 24 september 2012

  Haha erg leuk om eens te lezen! Mijn ouders vertelden altijd dat ik van spinazie sterk zou worden, maar uiteindelijk heeft dat niet geholpen om mij aan de spinazie te krijgen haha. Ik heb het altijd al vies gevonden en vind dat nog steeds

 2. 24 september 2012 / maandag, 24 september 2012

  Wat leuk om te lezen :) Hihi dat van dat klokhuis (of eigenlijk de pitten van de appel) dacht ik vroeger ook :D

 3. Lotte
  23 september 2012 / zondag, 23 september 2012

  Haha, ik heb vroeger nooit 1 broodkorstje laten liggen, en ik kan totaal niet fluiten! Dat van die appels, zo vaak gehoord vroeg!

 4. Genevieve
  23 september 2012 / zondag, 23 september 2012

  Sowieso van die wortels!

 5. loes
  22 september 2012 / zaterdag, 22 september 2012

  dat wanneer ik mijn broodkorstjes zou opeten, ik beter zou kunnen fluiten haha! dit hebben ik en mijn broer jaaaren geloofd tot we een jaar of 10 en 12 waren haha

 6. Clara
  22 september 2012 / zaterdag, 22 september 2012

  Hallo sereen ik heb al lang een vraagje :D
  Sport jij veel en welke sporten doe je dan? Heb je een sportschema?

 7. 22 september 2012 / zaterdag, 22 september 2012

  appel incl klokkenhuisje.. doe ik ook.. door mijn moeder.. :/ het is gezond sanaz het is gezond..

 8. Kim
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Leuk artikel, maar 1 ding klopt niet helemaal. Worteltjes zijn wel goed voor je ogen. ‘Slechte’ ogen zijn ogen die met een bril of lenzen nog steeds minder dan de gemiddelde mens (100%) ziet. Iemand met een sterkte van -3,00 kan nog steeds gerust een gezichtsscherpte van 150% per oog halen! Het zijn echt twee verschillende dingen waar je mee vergelijkt. Worteltjes helpen niet om de refractieafwijking te veranderen of verminderen (de sterkte en afstand van je hoornvlies en lens tot het netvlies), maar om het netvlies in conditie te houden!!

 9. renoeka
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Haha leuk artikel heel leerzaam.

 10. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Erg interessant om te lezen! Ik lust geen melk en ik moest dat verplicht vroeger drinken. Iedere dag een beker, nog wel de grootste beker die mijn vader kon vinden. Ik had namelijk witte plekjes op mijn nagels en er werd gezegd dat dit een tekort is aan calcium.

 11. Evelien
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Mijn ouders vertelden altijd dat je van koffie en cola een blauwe buik zou krijgen!

 12. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Grappig artikel, ik ken alle fabeltjes wel haha. Ik eet,, met mate! Dat is belangrijk :)
  SOMS mag je best lekker vet ongezond doen, althans dit is mijn mening. :)

 13. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Echt interessant artikel, van die na 8 uur eten wist ik nog niet. Mijn pa zei altijd dat als je de pitjes van fruit at je een fruitboom zou krijgen in je maag, maar dat is niet echt een food fabeltje =]

 14. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Handig om te lezen :D x

 15. Sanne
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Yeeeuh leuk artikel! :D

 16. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  mijn moeder zei altijd tegen mijn zus en mij “van korstjes krijg je grote borstjes” en dat wilden wij wel. nu hebben we spijt dat we ze altijd gegeten hebben. ik heb cup F en mijn zus H… balen!

 17. Janneke
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Leuke blogpost!!!!! Super interessant!

 18. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Heel leuk artikel! Volgens mij hebben mijn ouders mij nooit echt fabeltjes over eten verteld. Het enige wat ik me kan herinneren is met spruitjes dat ze dat altijd kabouterkooltjes noemde zodat ik ze wel zou opeten. Dat je na 8 uur ‘s avonds niet meer mag eten dat wist ik dat dat een fabeltje was. Zelf ben ik heel wat kilo’s afgevallen en ‘s avonds na 8 uur had ik altijd nog een momentje dat ik iets mocht eten. Dat was ook niet op de weegschaal te zien, want ik viel gewoon normaal af. Mijn Oma eet ook altijd de appel helemaal op inclusief het klokhuis en zij had toendertijd een boek met verhaaltjes. 1 van die verhalen ging over een jongen die altijd kersen van een boom haalde en ze met pit en al op ging eten. Het gevolg was dat er een kersenboom in zijn buik groeide en hij zelf een kersenboom werd. Dat verhaal is mij altijd bijgebleven en zeker als ik mijn oma weer eens een hele appel op zag eten haha.

 19. Emma
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Als ik pitjes van druiven bvb at dat de takken van een druivenboom uit mijn oren gingen groeien :p En van korstjes krijg je borstjes…

 20. Michelle
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Van korstjes krijg je borstjes!!

 21. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Hihi leuk om te lezen

 22. Lizzy
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Van korstjes krijg je borstjes!!! :D

 23. Layla
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Ik heb nooit fabeltjes te horen gekregen. Ik at alles met plezier, dus verhaaltjes waren niet nodig :)

 24. Annika
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  haha grappig om te lezen! mijn ouders vertelden volgens mij niet echt veel fabeltjes… behalve sinterklaas, dan :P

 25. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Ik hoorde ook vaak dat je van spinazie sterker werd.. Dan maar liever minder sterk dan spinazie eten, haha.

 26. Cynthia
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  hahah ik weet nog wel dat mijn moeder vroeger altijd zei dat ik kon fluiten als ik de korsten van mijn brood opat, dit deed ik namelijk nooit en kon ook niet fluiten… kwam er later wel achter dat het niet heeft geholpen haha.

 27. Marjan
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Ik volg een beetje de discussie hier en er lijken verschillende meningen te bestaan.
  Ik denk dat er misverstanden bestaan over wat stofwisseling is. Dit is namelijk een proces wat zich in je cellen voordoet. Anabolisme maakt energie vrij uit je cellen en katabolisme slaat de energie uit voedingsstoffen op in je cellen. De opname van voedingsstoffen vanuit de darm naar je bloed hoort hier niet bij. Ook is het zo dat je metabolisme ‘s nachts wel minder is, er wordt dan minder energie vrijgemaakt uit je cellen omdat je gewoonweg minder energie nodig hebt (je beweegt minder, je hartslag is minder snel, je lichaamstemperatuur is lager en ook je darmen werken minder snel). De opslag van energie naar je cellen gaat wel gewoon door. Dus wat mij betreft zit er een kern van waarheid in elk argument wat eerder is gegeven.

 28. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Het klinkt een beetje raar als je schrijft dat koffie goed voor de hersenen is, terwijl koffie heel veel vitamines rooft en bepaald niet goed voor een mensenlichaam is. Na een shot cafeïne word je een paar uur later dubbel zo duf en afhankelijk van koffie. Ook klinkt het gek als je zegt dat een koekje of chips eten geen kwaad kan als je die dag nog maar weinig calorieen binnen gekregen hebt. Chips, koekjes en suikerproducten zijn echter nooit goed voor een lichaam. Het aantal calorieen is niet belangrijk. Het gaat om de kwaliteit van voedsel en wat dat met je lichaam doet.

  Verder leuk artikel!

 29. Gabrielle
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Mijn moeder heeft vroeger een keer tegen mij gezegd dat je van sla eten gouden haren kreeg, net als goudlokje. ( die ik geweldig vond als kind ) Tot op deze dag is sla favoriet bij mij en mijn haar is goud/bronskleurig (= Maar dat heeft eerder met genen te maken dan met het eten van sla haha =P

 30. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Van spinazie word je sterk zei mn vader altijd!

 31. Gea
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Nog een tip… of eigelijk een waarschuwing ,
  als je iets gebroken hebt is het niet raadzaam om spinazie te eten
  Dat vermindert het helings proces

  • Serena
   Auteur
   21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

   waarom?

 32. Milou
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Ik ben het niet eens met je eerst fabeltje, wat eigenlijk geen fabeltje is. Als je ‘s avonds calorierijk voedsel eet, word het omgezet in vet. Waarom? ‘s Avonds beweeg je nauwelijks. Je bent niet onderweg, aan het sporten, je zit meestal voor de tv of ligt in bed. Op zo’n moment verbruik je geen energie, dus geen calorieën, dus blijft je lichaam met deze vetten zitten. De oplossing van het lichaam: het word omgezet in vet en je komt aan. Als je ‘s avonds trek hebt kun je beter een gezonde snack eten waarbij je de calorieën al verbrand tijdens het eten ervan, zoals komkommer!

  • Serena
   Auteur
   21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

   Dat je geen energie verbruikt, wil nog niet zeggen dat je stofwisseling ineens stopgezet wordt. Juist niet! Het kan dan lekker op volle toeren werken in zo’n rustfase.
   Pas als je te veel calorieën eet wordt het omgezet in vet, anders niet. Wat jij nu zegt is wat je altijd iedereen hoort zeggen, maar het is gewoon niet zo.

 33. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Haha! Mijn ouders vertelde me altijd dat je van broccoli kinderen kreeg, ik wilde graag een broertje/zusje dus zorgde ik altijd dat we dat gingen eten. Hmmm.. zit toch net iets anders is het niet?

 34. Anne
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Het is niet echt een foodfabeltje van vroeger, maar ik hoor altijd dat je spinazie niet mag opwarmen in de magnetron..

 35. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Superleuk dit artikeltje! Mij werd, en word ook nog steeds altijd verteld dat je beter kan zien van wortels, want ik lust ze niet :p Ohja, en ik wilde áltijd en overal appelmoes bij, maar omdat ik dat niet mocht zeiden m’n ouders dat ik daar een appelmoesbuik van zou krijgen. Al heb ik géén idee wat ik me daar bij voor moet stellen, het hielp wel!

 36. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Leuke post! Heel veel hiervan herken ik, haha.

 37. Inge
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Mijn moeder zei vroeger altijd dat, als ik een kauwgum ingeslikt had, mijn darmen aan elkaar zouden gaan kleven. En natuurlijk het alom bekende ‘van korstjes krijg je borstjes’ werd ook geregeld gebruikt bij ons thuis.

 38. Marieke
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Papa’s wijsheid: ‘van kappen en korsten krijg je grote borsten.’ Daarom heb ik nu een volle bh en is mijn broertje zo plat als een dubbeltje, hij at nooit zijn korstjes.

 39. Anne
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Van cafeïne val je ook af. Het versnelt ook je metabolisme, maar dat is hetzelfde als bij sambal denk ik.
  Ik ken het trouwens niet, dat wanneerje heet eet, t poepen niet leuk is? :p Ik hou ontzettend van pittig eten en flikker met gemak de halve pot sambal op m’n eten :p

  • Serena
   Auteur
   21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

   Dus jij hebt nooit een brandend poepgaatje?

   • Vera
    21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

    I lol’d!

 40. Syl
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Dat verhaal van de wortelen werkt alleen als je per dag tig kilo wortelen eet, dan pas gaat het werken. Een normaal mens eet niet zo veel.

 41. Carolien
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Haha dit doet me denken aan mijn zus. Die vertelde gister dat ze twee fabeltjes hoorde die mensen ook tegen hun kids vertellen. Ze heeft zelf een dochtertje van 1,5 jaar en ging het onthouden zei ze. Ze gaan zo:
  – Geen korstjes geen borstjes ( dus als je de broodkorsten niet op eet krijg je als meisje geen borstjes)
  – Als je je vinger in je navel steekt valt je kont er af. (Die had ik nog nooit gehoord, gaat niet over eten maar wel zo’n kinder fabel!)
  – Als je liegt word je pink warm. Ook niet over eten maar ook typisch toch!

 42. Mayke
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Het fenomeen dat iedere dag een glaasje wijn er voor zorgt dat je langer leeft kent ook vast wel iedereen. Het is aangetoond dat mensen die iedere dag 1 standaard glas alcohol drinken ( een glas wijn, een glas bier, glaasje jenever etc.) een langere levensverwachting hebben dan mensen die geen alcohol drinken. Ook is aangetoond dat deze mensen een verkleinde kans hebben op suikerziekte, dementie, en hart en vaatziekten. Echter vergroot het wel de kans op kanker ( wat niet tegenwoordig?) En nog een belangrijk puntje: Dit geld alleen voor mensen die iedere dag 1/2 glazen drinken, dus niet in het weekend een hele hoop glaasjes alcohol haha! Dit verkort je leven aanzienlijk.

  Maar, het belangrijkste is natuurlijk om gewoon gezond te eten en genoeg te bewegen, je hebt geen alcohol nodig om gezond te kunnen leven.

 43. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Ik at altijd braaf mijn broodkorstjes op, maar kan nog steeds niet fluiten. Het enige wat ik kan produceren is een soort van kwaad katten geblaas. Toch jammer…

  • Mayke
   21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

   Dit is iets erfelijks, vaak leer je het dan ook nooit meer helaas!

   • Serena
    Auteur
    21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

    Dat is niet waar! Gisteren op Twitter zeiden ook een aantal mensen dat ze het alsnog hebben geleerd. Er is nog hoop :D

 44. Margarita
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Die wortelmythe komt toch van de tweede wereldoorlog? Britse piloten die inmiddels radar hadden en daardoor ook in de nacht konden ‘zien’. Om niet weg te geven dat ze dit hadden zeiden ze dat hun piloten zo goed konden zien omdat zij elke dag wortels te eten kregen in de kantine. Zoiets was het zo uit m’n hoofd haha.

 45. S.
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Ik was een keer bij de dokter, en net dat ik wou vertrekken gaf die mij een kauwgompje en zei daar bij: “Niet door slikken hé, anders plakken je billen aan elkaar vast. ”

  Sinds dien nooit meer kauwgom doorgeslikt.

  • Vera
   26 september 2012 / woensdag, 26 september 2012

   hahaha dat is ook een goeie!

 46. Kers
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Leuk artikel! Aantal van die fabeltjes kreeg ik ook te horen haha! Maar ik dacht altijd dat je na 8 uur ‘s avonds niet meer mag eten omdat het dan vaak te kort voor je slapen gaan is etc.. en daardoor minder verbrand. Maar dat is dus ook een fabel. Goed om te weten!

  • Mayke
   21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

   Je lichaam is wanneer je slaapt, nog het hardst bezig met het verteren van je voedsel. 24/7 door.

  • Milou
   21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

   Het is meer zo dat je ‘s avonds minder actief bent dan overdag, waardoor je dus minder energie nodig hebt, dus je eigenlijk ook geen calorierijk voedsel moet eten na je avondeten. Als je het echt helemaal volgens de regeltjes moet doen, moet je eigenlijk tijdens je avondeten al geen calorieën eten.
   Het is dus zo dat je lichaam het vet niet kan verbranden omdat je, ten opzichte van overdag, nauwelijks beweegt in de avond, waardoor overtollig vet uit bijvoorbeeld chips, chocola, omzet in lichaamsvet.

   • Serena
    Auteur
    21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

    Hallo, jij vertelt precies het tegenovergestelde wat er in mijn artikel staat! Ik wil er geen welles nietes spelletje van maken, maar heb je het betreffende stukje wel gelezen? En de comments van de andere bezoekers? Heb je dat wel tot je door laten dringen? Dit bedoel ik niet gemeen of agressief, maar ik vind het belangrijk dat je mijn artikelen leest voordat je een comment plaatst en dat je erover nadenkt en niet klakkeloos herhaalt wat men je altijd heeft verteld.

 47. Marjan
  21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Leuk artikel :)
  Dat van die wortels heb ik me altijd afgevraagd!
  Maar vind je het misschien een leuk idee om een 3euro recept te maken met spinazie? :) Ik kan zelf al vrij veel verschillende dingen met spinazie (en ik ben er gek op!) maar het lijkt me een leuk idee :)

 48. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Leuk artikel! Mijn ouders vertelde altijd dat je van spinazie sterk wordt (dat je er slim van wordt had ik nog niet gehoord)

 49. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Alle foodfabeltjes die er bestaan zijn denk ik aan mij verteld. Natuurlijk zijn al die fabeltjes gewoon verzonnen zodat kinderen goed en gezond eten.. dat heeft bij mij alleen nooit geholpen!

 50. 21 september 2012 / vrijdag, 21 september 2012

  Heel leuk artikel en goed dat je aankaart dat mensen niet alles moeten geloven, maar zelf eens goed nadenken. Je stopt het zelf in je mond :-). Ik als moeder vertel geen fabels of leugens, ik probeer door samen koken en altijd proeven de nieuwsgierigheid van de kleintjes op gang te houden. Wat ik ook graag doe is twee of drie dingen op tafel (groente en salade) en ze laten kiezen en lekker proberen. Met je handen eten helpt ook, dus bij ons mag het ene met je handen en de rest met je bestek. Ook probeer ik zoveel mogelijk verschillende bereidingswijze met hetzelfde product (vooral groente), zo ondervindt je wat je lekker vindt en eet iedereen genoeg groente. Lang verhaal maar het werkt wel goed hoor :-)

  ps. ik houd nu nog steeds niet van spinazie, alleen verse en dan door de knoflookpasta :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *